Cannes Film Festivali jürilerinin listesi (Uzun metrajlı filmler)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Her yıl, her etkinliğin başlangıcından önce, Cannes Film Festivali yönetim kurulu hangi filmlerin ödül alacağını seçmekle yükümlü olan jürileri atar.[1] Jüri, mesleklerinde saygıdeğer konuma gelmiş uluslararası sanatçılar arasından seçilir. Jüri başkanı ise, uluslararası alanda tanınmış sinemacılardan seçilir.

Bu liste, "Uzun metrajlı film" kategorisindeki jürileri kapsamaktadır.

Resmi seçki yarışma jürileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yarışma filminde yer alan filmlerin ödüllerini belirleyen bir başkan ve çeşitli film, kültür ve sanat kişiliklerinden oluşan uluslararası bir jüri.

1960'tan bu yana, 1975 ve 1995'te Jeanne Moreau iki kez jüri başkan olmanın tek sinemacı olmuştur. 1983'te ise Amerikalı yazar William Styron sinemacı olmayan ama jüri başkanlığı yapan son jüri başkanı olmuştur.

1946 Georges Huisman Fransa Iris Barry, Beaulieu, Antonin Brousil, J.H.J. De Jong, Don Tudor, Samuel Findlater, Sergei Gerasimov, Jan Korngold, Domingos Mascarenhas, Hugo Mauerhofer, Filippo Mennini, Moltke-Hansen, Fernand Rigot, Kjell Stromberg, Rodolfo Usigli, Youssef Wahby, Helge Wamberg
1947 Georges Huisman Fransa Raymond Borderie, Georges Carriere, Chosson, Joseph Dotti, Escoute, Jean Grémillon, Maurice Hille, Robert Hubert, Alexandre Kamenka, Jean Mineur, Henri Moret, Jean Nery, Maurice Perisset, Georges Raguis, Rene-Jeanne, Georges Rollin, Régis Roubin, Marc-Gilbert Sauvajon, Segalon, René Sylviano
1949 Georges Huisman Fransa Mme. Georges Bidault, Georges Charensol, Paul Colin, Roger Désormière, Jacques-Pierre Frogerais, Étienne Gilson, Paul Gosset, Georges Raguis, Rene-Jeanne, Carlo Rim
1951 André Maurois Fransa Mme. Georges Bidault, Louis Chauvet, A. De Rouvre, Guy Desson, Jacques Ibert, Gaby Morlay, Georges Raguis, Rene-Jeanne, Carlo Rim, Louis Touchages, Paul Vialar
1952 Maurice Genevoix Fransa Tony Aubin, Mme. Georges Bidault, Pierre Billon, Chapelain-Midy, Louis Chauvet, A. De Rouvre, Guy Desson, Gabrielle Dorziat, Jean Dréville, Jacques-Pierre Frogerais, André Lang, Jean Mineur, Raymond Queneau, Georges Raguis, Charles Vildrac
1953 Jean Cocteau Fransa Louis Chauvet, Titina De Filippo, Guy Desson, Philippe Erlanger, Renée Faure, Jacques-Pierre Frogerais, Abel Gance, André Lang, Georges Raguis, Edward G. Robinson, Charles Spaak, Georges Van Parys
1954 Jean Cocteau Fransa Jean Aurenche, André Bazin, Luis Buñuel, Henri Calef, Guy Desson, Philippe Erlanger, Michel Fourre-Cormeray, Jacques-Pierre Frogerais, Jacques Ibert, Georges Lamousse, André Lang, Noël-Noël, Georges Raguis
1955 Marcel Pagnol Fransa Marcel Achard, Juan Antonio Bardem, A. Dignimont, Jacques-Pierre Frogerais, Leopold Lindtberg, Anatole Litvak, Isa Miranda, Leonard Mosley, Jean Nery, Sergei Yutkevich
1956 Maurice Lehmann Fransa Arletty, Louise de Vilmorin, Jacques-Pierre Frogerais, Henri Jeanson, Domenico Meccoli, Otto Preminger, James Quinn, Roger Regent, María Romero, Sergei Vasilyev
1957 André Maurois Fransa Dolores del Río, Maurice Genevoix, Georges Huisman, Maurice Lehmann, Marcel Pagnol, Michael Powell, Jules Romains, George Stevens, Vladimir Volchek
1958 Marcel Achard Fransa Tomiko Asabuki, Bernard Buffet, Jean De Baroncelli, Helmut Käutner, Dudley Leslie, Madeleine Robinson, Ladislao Vajda, Charles Vidor, Sergei Yutkevich, Cesare Zavattini
1959 Marcel Achard Fransa Antoni Bohdziewicz, Michael Cacoyannis, Carlos Cuenca, Pierre Daninos, Julien Duvivier, Max Favalelli, Gene Kelly, Carlo Ponti, Micheline Presle, Sergei Vasilyev
1960 Georges Simenon Fransa Marc Allégret, Louis Chauvet, Diego Fabbri, Hidemi Ima, Grigori Kozintsev, Maurice Leroux, Max Lippmann, Henry Miller, Simone Renant, Ulises Petit de Murat
1961 Jean Giono Fransa Pedro Armendáriz, Luigi Chiarini, Tonino Delli Colli, Claude Mauriac, Edouard Molinaro, Jean Paulhan, Raoul Ploquin, Liselotte Pulver, Fred Zinnemann
1962 Tetsuro Furukaki Japonya Sophie Desmarets, Jean Dutourd, Mel Ferrer, Romain Gary, Jerzy Kawalerowicz, Ernst Krüger, Yuli Raizman, Mario Soldati, François Truffaut
1963 Armand Salacrou Fransa Jacqueline Audry, Wilfrid Baumgartner, François Chavane, Jean De Baroncelli, Robert Hossein, Rostislav Yurenev, Kashiko Kawakita, Steven Pallos, Gian Luigi Rondi
1964 Fritz Lang Almanya Joaquín Calvo-Sotelo, René Clément, Jean-Jacques Gautier, Alexandre Karaganov, Lorens Marmstedt, Geneviève Page, Raoul Ploquin, Arthur M. Schlesinger, Jr., Véra Volmane
1965 Olivia de Havilland Birleşik Krallık Max Aub, Michel Aubriant, Rex Harrison, François Reichenbach, Alain Robbe-Grillet, Konstantin Simonov, Edmond Ténoudji, Jerzy Toeplitz
1966 Sophia Loren İtalya Marcel Achard, Vinicius de Moraes, Tetsuro Furukaki, Maurice Genevoix, Jean Giono, Maurice Lehmann, Richard Lester, Denis Marion, André Maurois, Marcel Pagnol, Yuli Raizman, Armand Salacrou, Peter Ustinov
1967 Alessandro Blasetti İtalya Sergei Bondarchuk, René Bonnell, Jean-Louis Bory, Miklós Jancsó, Claude Lelouch, Shirley MacLaine, Vincente Minnelli, Georges Neveux, Gian Luigi Rondi, Ousmane Sembène
1968 André Chamson Fransa Claude Aveline, Boris von Borrezholm, Veljko Bulajić, Paul Cadeac d'Arbaud, Jean Lescure, Louis Malle, Jan Nordlander, Roman Polanski, Robert Rozhdestvensky, Monica Vitti, Terence Young
1969 Luchino Visconti İtalya Chinghiz Aitmatov, Marie Bell, Jaroslav Boček, Veljko Bulajić, Stanley Donen, Jerzy Glucksman, Robert Kanters, Sam Spiegel
1970 Miguel Ángel Asturias Guatemala Guglielmo Biraghi, Kirk Douglas, Christine Gouze-Rénal, Vojtěch Jasný, Félicien Marceau, Sergey Obraztsov, Karel Reisz, Volker Schlöndorff
1971 Michèle Morgan Fransa Pierre Billard, Michael Birkett, Anselmo Duarte, István Gaál, Sergio Leone, Aleksandar Petrović, Maurice Rheims, Erich Segal
1972 Joseph Losey Birleşik Krallık Bibi Andersson, Georges Auric, Erskine Caldwell, Mark Donskoi, Miloš Forman, Giorgio Papi, Jean Rochereau, Alain Tanner, Naoki Togawa
1973 Ingrid Bergman İsveç Jean Delannoy, Lawrence Durrell, Rodolfo Echeverria, Boreslav Michalek, François Nourissier, Leo Pestelli, Sydney Pollack, Robert Rozhdestvensky
1974 René Clair Fransa Jean-Loup Dabadie, Kenne Fant, Félix Labisse, Irwin Shaw, Michel Soutter, Monica Vitti, Alexander Walker, Rostislav Yourenev
1975 Jeanne Moreau Fransa Anthony Burgess, André Delvaux, Gérard Ducaux-Rupp, George Roy Hill, Léa Massari, Pierre Mazars, Fernando Rey, Pierre Salinger, Youlia Solntzeva
1976 Tennessee Williams Amerika Birleşik Devletleri Jean Carzou, Mario Cecchi Gori, Costa Gavras, András Kovács, Lorenzo López Sancho, Charlotte Rampling, Georges Schéhadé, Mario Vargas Llosa
1977 Roberto Rossellini İtalya N'Sougan Agblemagnon, Anatole Dauman, Jacques Demy, Carlos Fuentes, Benoîte Groult, Pauline Kael, Marthe Keller, Yuri Ozerov
1978 Alan J. Pakula Amerika Birleşik Devletleri Franco Brusati, François Chalais, Michel Ciment, Claude Goretta, Andrei Konchalovsky, Harry Saltzman, Liv Ullmann, Georges Wakhévitch
1979 Françoise Sagan Fransa Sergio Amidei, Rodolphe-Maurice Arlaud, Luis García Berlanga, Maurice Bessy, Paul Claudon, Jules Dassin, Zsolt Kézdi-Kovács, Robert Rozhdestvensky, Susannah York
1980 Kirk Douglas Amerika Birleşik Devletleri Ken Adam, Robert Benayoun, Veljko Bulajić, Leslie Caron, Charles Champlin, André Delvaux, Albina du Boisrouvray, Gian Luigi Rondi, Michael Spencer
1981 Jacques Deray Fransa Ellen Burstyn, Jean-Claude Carriere, Robert Chazal, Attilio d'Onofrio, Christian Defaye, Carlos Diegues, Antonio Gala, Andrei Petrov, Douglas Slocombe
1982 Giorgio Strehler İtalya Jean-Jacques Annaud, Suso Cecchi d'Amico, Geraldine Chaplin, Gabriel García Márquez, Florian Hopf, Sidney Lumet, Mrinal Sen, Claude Soulé, René Thenevet
1983 William Styron Amerika Birleşik Devletleri Henri Alekan, Yvonne Baby, Serguei Bondartchouk, Youssef Chahine, Souleymane Cissé, Gilbert De Goldschmidt, Mariangela Melato, Karel Reisz, Lia van Leer
1984 Dirk Bogarde Birleşik Krallık Franco Cristaldi, Michel Deville, Stanley Donen, Istvan Dosai, Arne Hestenes, Isabelle Huppert, Ennio Morricone, Jorge Semprún, Vadim Yusov
1985 Miloš Forman Çek Cumhuriyeti Néstor Almendros, Jorge Amado, Mauro Bolognini, Claude Imbert, Sarah Miles, Michel Perez, Mo Rothmann, Francis Veber, Edwin Zbonek
1986 Sydney Pollack Amerika Birleşik Devletleri Charles Aznavour, Sonia Braga, Lino Brocka, Tonino Delli Colli, Philip French, Alexandre Mnouchkine, Istvan Szabo, Danièle Thompson, Alexandre Trauner
1987 Yves Montand Fransa Theodoros Angelopoulos, Gérald Calderon, Danièle Heymann, Elem Klimov, Norman Mailer, Nicola Piovani, Jerzy Skolimowski, Jeremy Thomas
1988 Ettore Scola İtalya Claude Berri, William Goldman, Nastassja Kinski, George Miller, Robby Müller, Héctor Olivera, David Robinson, Yelena Safonova, Philippe Sarde
1989 Wim Wenders Almanya Héctor Babenco, Claude Beylie, Renée Blanchare, Silvio Clementelli, Georges Delerue, Sally Field, Christine Gouze-Renal, Peter Handke, Krzysztof Kieślowski
1990 Bernardo Bertolucci İtalya Fanny Ardant, Bernard Blier, Françoise Giroud, Alexei Guerman, Christopher Hampton, Anjelica Huston, Mira Nair, Sven Nykvist, Hayao Shibata
1991 Roman Polanski Polonya Férid Boughedir, Whoopi Goldberg, Margaret Ménégoz, Natalia Negoda, Alan Parker, Jean-Paul Rappeneau, Hans Dieter Seidel, Vittorio Storaro, Vangelis
1992 Gérard Depardieu Fransa Pedro Almodóvar, John Boorman, René Cleitman, Jamie Lee Curtis, Carlo Di Palma, Nana Jorjadze, Lester James Peries, Serge Toubiana, Joële Van Effenterre
1993 Louis Malle Fransa Claudia Cardinale, Judy Davis, Abbas Kiarostami, Emir Kusturica, William Lubtchansky, Tom Luddy, Gary Oldman, Augusto M. Seabra, Inna Tchourikova
1994 Clint Eastwood Amerika Birleşik Devletleri Pupi Avati, Guillermo Cabrera Infante, Kazuo Ishiguro, Alexandre Kaidanovski, Marie-Françoise Leclere, Shin Sang-ok, Lalo Schifrin, Alain Terzian
1995 Jeanne Moreau Fransa Gianni Amelio, Jean-Claude Brialy, Emilio García Riera, Nadine Gordimer, Gaston J-M Kabore, Michèle Ray Gavras, Philippe Rousselot, John Waters, Maria Zvereva
1996 Francis Ford Coppola Amerika Birleşik Devletleri Michael Ballhaus, Nathalie Baye, Henry Chapier, Atom Egoyan, Eiko Ishioka, Krzysztof Piesiewicz, Greta Scacchi, Antonio Tabucchi, Anh Hung Tran
1997 Isabelle Adjani Fransa Paul Auster, Luc Bondy, Tim Burton, Patrick Dupond, Li Gong, Mike Leigh, Nanni Moretti, Michael Ondaatje, Mira Sorvino
1998 Martin Scorsese Amerika Birleşik Devletleri Kaige Chen, Alain Corneau, Chiara Mastroianni, Lena Olin, Winona Ryder, Mc Solaar, Zoé Valdés, Sigourney Weaver, Michael Winterbottom
1999 David Cronenberg Kanada Dominique Blanc, Doris Dörrie, Jeff Goldblum, Barbara Hendricks, Holly Hunter, George Miller, Maurizio Nichetti, Yasmina Reza, André Téchiné
2000 Luc Besson Fransa Jonathan Demme, Nicole Garcia, Jeremy Irons, Mario Martone, Patrick Modiano, Arundhati Roy, Aitana Sánchez-Gijón, Kristin Scott Thomas, Barbara Sukowa
2001 Liv Ullmann Norveç Mimmo Calopresti, Charlotte Gainsbourg, Terry Gilliam, Mathieu Kassovitz, Sandrine Kiberlain, Philippe Labro, Julia Ormond, Moufida Tlati, Edward Yang
2002 David Lynch Amerika Birleşik Devletleri Bille August, Christine Hakim, Claude Miller, Raúl Ruiz, Walter Salles, Sharon Stone, Régis Wargnier, Michelle Yeoh
2003 Patrice Chéreau Fransa Erri De Luca, Jiang Wen, Aishwarya Rai, Jean Rochefort, Meg Ryan, Steven Soderbergh, Danis Tanović, Karin Viard
2004 Quentin Tarantino Amerika Birleşik Devletleri Emmanuelle Béart, Edwidge Danticat, Tsui Hark, Benoît Poelvoorde, Jerry Schatzberg, Tilda Swinton, Kathleen Turner, Peter von Bagh
2005 Emir Kusturica Sırbistan Fatih Akın, Javier Bardem, Nandita Das, Salma Hayek, Benoît Jacquot, Toni Morrison, Agnès Varda, John Woo
2006 Wong Kar-wai Hong Kong Monica Bellucci, Helena Bonham Carter, Samuel L. Jackson, Patrice Leconte, Lucrecia Martel, Tim Roth, Elia Suleiman, Zhang Ziyi
2007 Stephen Frears Birleşik Krallık Marco Bellocchio, Maggie Cheung, Toni Collette, Maria de Medeiros, Orhan Pamuk, Michel Piccoli, Sarah Polley, Abderrahmane Sissako
2008 Sean Penn Amerika Birleşik Devletleri Jeanne Balibar, Rachid Bouchareb, Sergio Castellitto, Alfonso Cuarón, Alexandra Maria Lara, Natalie Portman, Marjane Satrapi, Apichatpong Weerasethakul
2009 Isabelle Huppert Fransa Asia Argento, Nuri Bilge Ceylan, James Gray, Hanif Kureishi, Lee Chang-dong, Shu Qi, Sharmila Tagore, Robin Wright
2010 Tim Burton Amerika Birleşik Devletleri Alberto Barbera, Kate Beckinsale, Emmanuel Carrère, Benicio del Toro, Alexandre Desplat, Víctor Erice, Shekhar Kapur, Giovanna Mezzogiorno
2011 Robert De Niro Amerika Birleşik Devletleri Olivier Assayas, Martina Gusmán, Mahamat Saleh Haroun, Jude Law, Nansun Shi, Uma Thurman, Johnnie To, Linn Ullmann
2012 Nanni Moretti İtalya Hiam Abbass, Andrea Arnold, Emmanuelle Devos, Jean-Paul Gaultier, Diane Kruger, Ewan McGregor, Alexander Payne, Raoul Peck
2013 Steven Spielberg Amerika Birleşik Devletleri Daniel Auteuil, Vidya Balan, Naomi Kawase, Nicole Kidman, Ang Lee, Cristian Mungiu, Lynne Ramsay, Christoph Waltz
2014 Jane Campion Yeni Zelanda Gael García Bernal, Carole Bouquet, Sofia Coppola, Willem Dafoe, Jeon Do-yeon, Leila Hatami, Nicolas Winding Refn, Jia Zhangke[2]
2015 Joel and Ethan Coen Amerika Birleşik Devletleri Xavier Dolan, Jake Gyllenhaal, Rossy de Palma, Sophie Marceau, Sienna Miller, Rokia Traoré, Guillermo del Toro
2016 George Miller Avustralya Arnaud Desplechin, Kirsten Dunst, Valeria Golino, Mads Mikkelsen, László Nemes, Vanessa Paradis, Katayoon Shahabi, Donald Sutherland
2017 Pedro Almodóvar İspanya

Birden fazla jürilik yapanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Belirli Bir Bakış Jüri başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Belirli Bir Bakış (Un Certain Regard), Cannes Film Festivali'nin resmi seçimlerinden oluşan bir bölümdür. Bu bölüm, uluslararası alanda tanınmak isteyen 20 "özgün ve farklı" eseri sunmaktadır.

1998 (yok)
1999 Lambert Wilson Fransa
2000 Jane Birkin Birleşik Krallık
2001 Ariane Ascaride Fransa
2002 Anne Fontaine Fransa
2003 Abderrahmane Sissako Mali
2004 Jeremy Thomas Birleşik Krallık
2005 Alexander Payne Amerika Birleşik Devletleri
2006 Monte Hellman Amerika Birleşik Devletleri
2007 Pascale Ferran Fransa
2008 Fatih Akin Türkiye
2009 Paolo Sorrentino İtalya
2010 Claire Denis Fransa
2011 Emir Kusturica Sırbistan
2012 Tim Roth Birleşik Krallık
2013 Thomas Vinterberg Danimarka
2014 Pablo Trapero Şili
2015 Isabella Rossellini İtalya
2016 Marthe Keller İsviçre
2017

Altın Kamera jüri başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Altın Kamera (Camare d'Or), Cannes Film Festivali'ndeki resmi seçkiden, Yönetmenlerin 15 Günü veya Uluslararası Eleştirmenler Haftası'nda gösterilen en iyi ilk uzun metrajlı filme verilen bir ödüldür.

1987 Maurice Le Roux Fransa
1988 Danièle Delorme Fransa
1989 Raf Vallone İtalya
1990 Christine Boisson Fransa
1991 Géraldine Chaplin Birleşik Krallık
1992 André Delvaux Belçika
1993 Micheline Presle Fransa
1994 Marthe Keller İsviçre
1995 Michel Deville Fransa
1996 Françoise Fabian Fransa
1997 Françoise Arnoul Fransa
1998 Anh Hung Tran Vietnam
1999 Michel Piccoli Fransa
2000 Otar Iosseliani Gürcistan
2001 Maria de Medeiros Portekiz
2002 Geraldine Chaplin Birleşik Krallık
2003 Wim Wenders Almanya
2004 Tim Roth Birleşik Krallık
2005 Abbas Kiarostami İran
2006 Jean-Pierre et Luc Dardenne Belçika
2007 Pavel Lounguine Rusya
2008 Bruno Dumont Belçika
2009 Roschdy Zem Fransa
2010 Gaël Garcia Bernal Meksika
2011 Bong Joon-ho Güney Kore
2012 Carlos Diegues Brezilya
2013 Agnès Varda Fransa
2014 Nicole Garcia Fransa
2015 Sabine Azéma Fransa
2016 Catherine Corsini Fransa
2017

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Festival de Cannes - Archives - All the Juries". festival-cannes.com. 23 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2014.  Contains biographies of all members.
  2. ^ "The Jury of the 67th Festival de Cannes". festival-cannes.com. 4 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2014.