Patrice Leconte

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Patrice Leconte (French: [ləkɔ̃t] ; 12 Kasım 1947 doğumlu) Fransız film yönetmeni, oyuncu, çizgi roman yazarı ve senarist.

Hayatı ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Leconte Tours'da büyüdü ve 15 yaşında küçük amatör filmler yapmaya başladı.[1] 1967'de Paris'e gitti ve Institut des hautes études cinématographiques'de okudu. 1960'ların sonlarında film okuluna devam ederken Leconte, özellikle Fransız-Belçika çizgi roman dergisi Pilote için karikatürist olarak çalıştı. İlk uzun metrajlı filmini 1976'da yönetti ve Fransa dışında sınırlı dağıtılan komedi filmleriyle bir dizi büyük başarıya imza attı. İlk kez 1989'da Cannes Film Festivali'nde[2] önceki çalışmalarından radikal bir şekilde ayrılan Monsieur Hire filmi ile uluslararası ilgi gördü. Zaten yarım düzineden fazla film yönetmiş olmasına rağmen, önceki çalışmalarına aşina olmayan birçok yabancı eleştirmen ona esasen yeni gelen biri gibi davrandı. O zamandan beri, uluslararası sanat filmi pazarında başarılı olan Ridicule ve L'homme du train gibi filmler ve etkisi Fransa ile sınırlı olan Les Grands Ducs gibi filmler arasında geçiş yaptı.

2000'lerde Leconte, Bridge on the Bridge, The Widow of Saint-Pierre, Man on the Train ve Intimate Strangers (Paramount Classics bu filmlerden üçünü Amerika Birleşik Devletleri'nde yayımladı[3] ) gibi başarılı ABD yayınlarıyla Amerika Birleşik Devletleri'nde daha fazla tanınırlık kazandı IndieWIRE'dan Ryan Mottesheard şöyle yazdı: "Başka hiçbir yabancı film yapımcısının ( Pedro Almodóvar DA DAHİL) ABD sanat filmleri üzerinde bu kadar güçlü etkiye sahip olmadığını iddia edebilirsiniz."[4]

Leconte'nin Man on the Train filminin İngilizce yeniden çevrimi 2011 yılında bağımsız bir Hollywood stüdyosu tarafından yeniden yapıldı ve diğer ikisi Intimate Strangers ve My Best Friend geliştirilme aşamasındadır.[5]

Patrice Leconte'nin filmi The Suicide Shop 28 Nisan ve 2 Mayıs 2013 tarihlerinde Newport Beach, California'daki Newport Beach Film Festivali'nde gösterildi[6]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Patrice Leconte". www.staragora.com. 5 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Festival de Cannes: Monsieur Hire". festival-cannes.com. 21 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2009. 
  3. ^ McNary (7 Eylül 2006). "Foreign-language fare lost in B.O. translation". Variety. 9 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Ryan Mottesheard: Arms Wide Open: Patrice Leconte Talks About "Intimate Strangers 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. in IndieWIRE, July 30, 2004
  5. ^ "From L.A. City Beat: Patrice Leconte, Unlikely Auteur". 9 Temmuz 2007. 29 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "The Suicide Shop Newport Beach Film Festival 2013 Screenings". Newportbeach.festivalgenius.com. 7 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]