Bandy

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İsveç Bandy Ligi'ndeki iki takımın 2004 yılındaki maçı
2011 Asya Kış Oyunları, Almatı
Pul

Bandy, on birer oyuncudan oluşan 45 dakikalık 2 yarı boyunca küçük bir topu karşı kaleye sokmaya dayanan spordur. Buz hokeyi, çim hokeyi ve futboldan izler taşır.[1][2] Oyuncuların "bandies" adı verilen eğimli sopaları vardır. Bandy oyuncuları iyi bir patenci olmanın yanında iyi top kullanma becerisine sahip olmalıdır.

Oynanışı ve Kuralları[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun hızlı ve yüksek skorlu bir oyundur. Her takım tempoya ayak uydurmak için 3 yedek oyuncu bulundurur. Bu uluslararası karşılaşmalarda 4'tür. Bandy oyunun köşe vuruşu ve serbest atış gibi çoğu ögesi futbolla yakından ilintilidir. Kenardaki duvarın dışına atarsa top rakip takıma geçer ve taç atışıyla oyun başlar. Eğer top savunma oyuncusundan dışarı çıkarsa bu sefer hücum takımı köşe vuruşu kullanır. Köşe vuruşu sırasında hücum oyuncuları ceza sahasının dışında, savunma oyuncuları ise kale çizgisi üzerinde olmalıdır. Bandy oyuncuları topa kafayla vuramaz ya da topu elleri veya kollarıyla kontrol edemezler. Ayrıca sopalarını kafa hizalarından yukarı kaldırıp top kontrol edemezler. Fiziksel temas serbestse de tekme, çelme, itme, çekme ve vurma yasaktır. Cezası serbest vuruş ya da penaltıdır. Sert faul yapan ya da aynı faulü sürekli yapan oyuncular 5 ya da 19 dakikalığına "Günah Köşe"sine gönderilir. Fauller serbest vuruşla cezalandırılır.[3]

Oyun Alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bandy eskiden buzlu bölgelerde oynanırdı ama günümüzde tüm hava koşullarda salonlarda veya salonlar dışında futbol sahası büyüklüğündeki buz sahalarda oynanmaktadır. Kenarlardaki ahşap duvarlar topun oyun alanında kalmasını sağlar. Saha, iki karşılaşma arasında üreticisinin adıyla anılan "Zamboni" adlı özel bir motorlu araçla temizlenir ve düzleştirilir.

Standart Bandy sahası

Uluslararası bandy[değiştir | kaynağı değiştir]

Uluslararası Bandy Federasyonu üyelerinin haritada gösterimi.

"Uluslararası Kadınlar ve Erkekler Bandy Şampiyonası", 1957'den bu yana her tek rakamlı yıllarda düzenlenmektedir. İlk yirmi yıl SSCB, şampiyonaları domine etmiş ve 11 şampiyonluk kazanmıştır. SSCB'nin dağılmasının ardından en büyük varisi Rusya, İsveç'le beraber turnuvaların en önemli favorileri olmuştur. Uluslararası Bandy Federasyonu (FIB), 1955'te Stockholm'de kurulmuştur. 27 üyesi vardır. Aralarında kış sporlarıyla pek özdeşleştirilemeyen Hindistan da bulunur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Levinson, David ve Christensen, Karen, (Ed.) (1999). Encyclopedia of World Sport: From Ancient Times to the Present (İngilizce). Oxford University Press. ISBN 0195131959. 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2014. 
  2. ^ Arlott, John, (Ed.) (1975). "Bandy". The Oxford Companion to Sports & Games (İngilizce). Oxford: Oxford University Press. 
  3. ^ Uluslararası Bandy Federasyonu. "Bandy oynama kuralları" (İngilizce). 2 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]