İçeriğe atla

Airsoft

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Airsoft
Airsoft ekibi Nijni Novgorod, Rusya maçlarında
İlk oynanış1970
Özellikleri
KategoriAtıcılık

Airsoft oyuncağı, Airsoft oyununda kullanılan gerçeğine oldukça benzeyen tüfek, tabanca vb. silahların genel adıdır. Airsoft oyunu, bir askeri simülasyon oyunudur. Oyuncaklar, mühimmat olarak 6 mm'lik, biyolojik olarak çözülebilen plastik boncuklar kullanır (6mm BB - Bulleted Breech). Plastik boncuklar, silahın içindeki piston ile ürettiği sıkıştırılmış havayı ya da 340 gramlık CO2 tüpleri kullanır. Airsoft oyuncakları kesinlikle barut veya gerçek mühimmat kullanmaz. Gerçek mühimmat kullanmak için modifiye edilemez. Herhangi bir insanı mühimmatı ile ağır bir şekilde yaralayamaz veya öldüremez. Fakat eğer insan gözüne yüksek güçlü bir oyuncakla ile direkt bir atış yapılırsa, kılcal damarların çatlamasına, doku hasarına veya gözde geçici ya da bazen kalıcı görme bozukluğuna sebebiyet verebilir. Bu sebepten airsoft oyuncakları kullanılırken daima korunma gözlüğü takılması ve herhangi bir canlının gözüne ateş edip sağlığının tehlikeye atılmaması gerekmektedir. Airsoft oyuncakları, tüfek, tabanca, makinalı tüfek, keskin nişancı tüfeği vb. silahların kopyası olarak bulunabilir.

Airsoft sporu, Paintball'a benzer bir şekilde oynanır. İki kişi veya takım birbirine karşı yarışır. Amaç genelde karşı takım mensuplarını vurarak geçici veya oynanan tur boyunca oyundan çıkarmaktır. Airsoft oyununda Paintball'ın aksine, patlayan boya topları yerine patlamayan mühimmat kullandığı ve vurulan oyuncu üzerinde herhangi bir iz bırakmadığı için, oyuncular vuruldukları zaman ellerini kaldırıp haber vermeli veya ölü taklidi yapmakla yükümlüdürler. Buna rağmen atılan boncukların gözle görülebilir hızda hareket etmesi sebebiyle oyuncular vurulduğu zaman fark edilebilir. Vurulduğu zaman kabul veya itiraf etmeyen oyuncular hakem tarafından veya oylamayla diskalifiye edilir.

Airsoft'u Paintball'dan ayıran en büyük özelliklerden biri, oyunun daha gerçekçi olmasıdır. Airsoft oynanırken, oyuncular Paintball'daki açık renkli naylon üniformalar yerine askeri üniformalar, hücum yelekleri, miğfer, eldiven, kamuflaj vb. teçhizat kullanılır. Bu tip kıyafet ve teçhizat gerçekçilik ve atmosferden ziyade, kamufle olabilmek, rahat hareket edebilmek ve yedek şarjörler ile mühimmatın taşınabilmesi için kullanılır.

Airsoft, Türkiye dışında sürekli büyüyen bir spordur. Özellikle Doğu Asya'da Paintball'ın yerini almıştır ve Kuzey Amerika'da da popülaritesi sürekli yayılmaktadır. Dünyada Airsoft'un yasak olduğu ülkeler mevcuttur. Aynı zamanda sporun tamamen anlaşılmadığı veya yanlış anlaşıldığı için bazı ülkelerde birçok ruhsat ve yasal işlemlere tabi tutulmaktadır.

Airsoft, 1970'lerde Japonya'da ortaya çıkmıştır. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri'nin Japonya'ya uygulattığı kanuni değişikliklerden dolayı Japonya'da sivillerin ateşli silahlara sahip olması mümkün değildi. Bunun üzerine, Japon tasarımcılar 1970'lerin ortasına doğru Airsoft'u geliştirdiler. İlk Airsoft silahları bugünkülere kıyasla örnek alınacak silahlar olmadığı için gerçekçi değildiler. Görünüşleri ağır bir şekilde gerçek silahı andırsalar da, silahların tasarımları orijinallerinin dış görünüşlerini tamamen yakalayamadılar.

İlkel Airsoft oyuncakların sistemleri çoğunlukla Paintball silahlarının uyarlamalarıydı. CO2 (karbondioksit) gazı ile çalışan, önceleri tek atışlık daha sonra yarım ve tam otomatik hale getirilen silahlar, günümüzdeki birçoğunun aksine her atışta bir kovan ejekte etme özelliğine sahip. Fakat genelde halkın çoğunun satın alabileceği oyuncaklardan değildi. Ortalama fiyatları, 1000$ civarındaydı ve üreticileri sayıca çok azdı.

Colt M-16 benzeri Airsoft silahı

AEG auto electric gun'ın kısaltmasıdır. Teknoloji geliştikçe, airsoft oyuncakları evrimlerine devam ettiler. 1980’lerin sonlarına doğru tam otomatik, elektrikli airsoft oyuncakları piyasaya sürüldü. (AEG) AEG’ler dış görünüş olarak daha gerçekçilerdir. Genelde dipçiklerinde veya el kundaklarında bulunan, şarj edilebilir pillerle çalışırlar. Günümüzde ciddi oyuncular tarafından en yaygın olarak kullanılan Airsoft oyuncakları çeşidindendirler. AEG’lerin dakikada atış hızı, pillerinin voltajına, şarj durumuna ve oyuncakların kapasitesine göre değişebilir. Çoğu AEG’ler fabrika ayarlarından sonra kullanıcı tarafından değiştirilebilir. AEG’lerin fırlatma hızları ise oyuncaklara, model ve kalitesine göre değişkenlik gösterebilir. Fırlatma hızları genellikle ‘’fps’’(feet per second/fit, saniye)birimiyle ölçülür. Düşük kalitedeki AEG’ler. 100 ile 200 fps (30-60 metre saniye), orta kalite AEG’ler 200-280 fps (60-85 metre saniye) ve yüksek kalite AEG’ler 280 fps’den 450 fps’ye (85-140 metre saniye)kadar çıkabilir. Fakat, çoğunlukla batı ülkelerinde 500 fps’nin (150 m/s) üzerindeki oyuncaklar, yasak veya ateşli silah ruhsatı gerektirmektedir.

Kurmalı (Spring) oyuncaklar, genellikle keskin nişancı tüfekleridir. Keskin nişancı tüfekleri AEG'lerden farkı ise tamamen elektriksel veya gazlı çalışmamasıdır. Yaylı modeller her atıştan sonra tekrar kurulmalıdırlar. Yaygın modelleri tamamen plastikten meydana gelir ve etkili menzilleri ve fiyatları yüksektir, örneğin keskin nişancı tüfeklerinde bir adet hassas tetik fiyatı sadece 1000 TL civarındadır ve ekipmanları pahalıdır. Kurmalı airsoft oyuncakların atış kuvveti 100-550 fps arasında değişir.

Gaz Geri Tepmeli

[değiştir | kaynağı değiştir]

Gaz geri tepmeli airsoft oyuncakları Green Gas veya Top Gas ile çalışan, her atışta gerçek tüfeği taklit eder şekilde kurma kolları hareket eden airsoft oyuncaklarıdır. Tabancalarda genel rağbet görürler. Günümüzde yavaş yavaş gazlı tüfeklerde 100-280$ arasındaki fiyatları ile elektrikli oyuncaklar rakip olmuşlardır. Elektriğe göre sesleri ve gecikmesiz ateş etmeleri avantaj sağlarken, hava sıcaklığı ile orantılı olarak atış güçlerinin değişmesi ve düşük şarjör kapasiteleri dezavantaj sağlamaktadır. Üstelik 2009 yılından itibaren gümrükten elektrik enerjisi ile çalışan AEG'ler namlularının turuncuya boyanmış olarak ithal edilme şartı ile teslim alınabilmeye başlamasına rağmen gaz ile çalışan tüfekler ithalat izni gerektirmektedirler.

CO2 ile çalışan airsoft oyuncakları genellikle tabancaların kopyalarıdır. Bazı modellerin şarjörlerinin içinde kendi gaz tankı varken, bazıları 340 gramlık CO2 tüpleri kullanırlar (Pistol oyuncakları). CO2 oyuncakları çoğunluğu tabanca olmasına rağmen ünlü Airsoft tasarımcısı Tania Koba 2006 yılında CO2 ile çalışan bir otomatik tüfek serisini satışa sunmuştur, şu anki modeller bu spordaki geri tepmesi yüzünden gerçekçiye en yakın modelleridir. Gazlı oyuncakların bir dezavantajı ise kışın birçok sorun çıkartmasıdır. Bunun nedeni ise oyuncaklarda kullanılan Green Gas ya da CO2 tüplerin sağlıklı çalışma sıcaklığı oda sıcaklığı olmasıdır.

Son yıllarda ithalat yapan firmaların ortaya çıkmasıyla, garantili satışlar başlamıştır. İthalat için oyuncağın namlusunun turuncuya veya kırmızıya boyanması gerekmektedir.