Çerkesler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Çerkezler listesi sayfasından yönlendirildi)
Şuraya atla: kullan, ara

Bu liste Çerkes veya Çerkes kökenli olan kayda değer kişileri içermektedir.

Politikacılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sadrazamlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kraliyet Aileleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Maria Temryukovna – İlk Rus Çarı İvan Vasiliyeviç'in eşi
  • Sabiha Sultan Sultan Abdülmecit'in oğlu Şehzade Süleyman Efendi'nin eşi. Enver Paşa'nın kayınvalidesidir. Abhaz Barkan-ipa ailesindendir.
  • Sabiha Sultan Babası son Osmanlı padişah Sultan Vahdettin, annesi ise Vahdettin’in ilk eşi olan Emine Nazikeda Kadın Efendi’dir.
  • Emine Nazikeda Sultan Mehmed Vahdettin Han eşi ve Baş Kadınefendi.Osmanlı Devleti'ndeki son Baş Kadınefendi'dir. Padişah kızları Prenses Sabiha Sultan ve Prenses Fatma Ulviye Sultan'ın annesidir. Abhaz aristokratlarından Marşan ailesindendir.
  • Prenses Sana Asem
  • Naciye Sultan Enver Paşa'nın Hanımı,Şehzade Süleyman Efendi'nin ve Abhaz soylularından Barkan-ipa ailesinden Sabiha Sultan'ın Kızıdır.
  • Ludmilla Tchérina
  • Prens Hussein Nasser Mirza Ürdün Prensesi Alia bint Al Hussein'in oğlu
  • Roksan Kunter Türkiye'de sunucu, 21. Yüzyılda yaşayan II. Abdülhamid'in torunu Osman Nami Osmanoğlu'nun torunu, basketbolcu Erman Kunter'in kızı
  • Melek Tourhan - Mısır ve Sudan Sultanı Hüseyin Kamil'in eşi
  • Piristû Kadın Efendi - Osmanlı padişahı Abdülmecit'in eşi ve II. Abdülhamit'in manevi annesi
  • Gülüstü Kadın Efendi - Son Osmanlı padişahı Mehmet Vahidettin'in annesi ve Sultan Abdülmecit'in eşi

Mısır Memlûk Sultanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Askerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kültürel Figürler[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, Televizyon, Sahne[değiştir | kaynağı değiştir]

Mankenler ve Güzellik Yarışması Kraliçeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzisyenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sanat İnsanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazarlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kuba Shaaban- yazar, şair, müzisyen, tarihçi.
  • Nadine Haobsh – Amerika'da blogger, güzellik ve bakım konusunda uzman gazeteci, yazar, sunucu
  • Mohydeen Izzat Quandour – Hollywood camiasında çok sayıda uluslararası ödül sahibi yazar, film yapımcısı ve yönetmeni, müzisyen, entelektüel
  • Ömer Seyfettin - Türkiye'de milliyetçi yazar, Türk edebiyatının en büyükleri arasında sayılır (Çerkes ya da Dağıstanlı)
  • Murat Bardakçı – Türkiye'de yarı Çerkez yarı Kırımlı gazeteci, müzisyen, tarihçi, sunucu
  • Hıncal Uluç – Türkiye'de gazeteci ve yazar
  • Kandemir Konduk – Türkiye'de piyes ve senaryo yazarı
  • Ömer Büyüka – Türkiye'de araştırmacı, yazar, şair
  • Ahmet Tezcan – Türkiye'de gazeteci, sunucu
  • Ruhat Mengi – Türkiyede gazeteci, yazar, köşe yazarı, sunucu
  • Rauf Tamer – Türkiye'de çevirmen, gazeteci, yazar
  • Sebahattin Selek – Türkiye'de yazar
  • Sezgin Burak – Türkiye'de çizgi film tasarımcısı ve karikatürist. Abhaz Loh-ipa ailesindendir.
  • Taha Akyol – Türkiye'de gazeteci ve yazar
  • Hakan Albayrak - Türkiye'de gazeteci ve yazar
  • Kandemir Konduk - Türkiye'de yazar
  • Aytunç Altındal - Türkiye'de gazeteci ve yazar
  • Erol Anar - karikatürist ve yazar
  • Cevdet Said - Suriye'de tarihçi, filozof ve yazar
  • Nazım Hikmet -Türkiye'de yazar
  • Safiye Can - Almanya'da yazar, şair ve çevirmen

Sporcular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Nurettin Zafer Dünya Olimpiyat Şampiyonu Güreşçi
  • Haydar Zafer Dünya Olimpiyat şampiyonu Güreşçi
  • Adil Candemir, Olimpiyatlar'da Türkiye adına yarışan gümüş madalya sahibi güreşçi
  • Mehmet Okur - Özellikle Türkiye ve ABD'de NBA'de oynayan basketbolcu (Anne Çerkez - Baba Boşnak)
  • Mahmut Atalay – Güreşçi, 1968 Olimpiyatları'nda altın madalya sahibi, Türkiye adına dünya şampiyonu
  • Hamit Kaplan – Güreşçi, 1956 Olimpiyatları'nda altın madalya sahibi, Türkiye adına dünya şampiyonu
  • Erdal Keser – Eski futbolcu ve teknikdirektör
  • Bibras Natkho – İsrail Milli Futbol Takımı'nın eski kaptanı
  • Süleyman Seba – Beşiktaş Jimnastik Kulubü'nün eski başkanı, Abhaz Tsıba ailesindendir.
  • Fakhraldien Gor – Avukat, olimpiyat sporcusu, uzun atlama dalında Arab ülkeleri ve Batı Asya şampiyonu, Ürdün Olimpiyat Komitesi üyesi
  • Yaşar Doğu – Güreşçi, Türkiye adına dünya ve olimpiyat şampiyonu
  • Tayfur Havutçu - Türk Futbolcu. Abhaz kökenli olup, Marşan Hrips-ipa ailesindendir.
  • Can Bartu - Türk Futbolcu
  • Hakan Ünsal - Türk Futbolcu
  • Aykut Kocaman - Futbolcu ve teknik direktör
  • Oğuz Çetin - Eski futbolcu ve teknik direktör

İş İnsanları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Wagih Abaza - Mısır'da iş adamı, Fransız otomotiv markası Peugeot'nun Mısır'daki sahibi
  • Ethem Arutan Abaza Arüyta sülalesinden
  • Necati Kurmel Saray Halı ve Avrupa`nin en buyuk tarim ve hayvan ciftligi olan Saray Ciftligi`nin Sahibi
  • Günay Çerkez Kıbrıslı İş Adamı
  • Erol Olçak Siyasal iletişim danışmanı, Başbakan R. Tayyip Erdoğan'ın iletişim danışmanı

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ediz Hun'dan Kürt sorununa çözüm önerisi!". medyafaresi.com. 18 Ekim 2011. 15 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20140515001550/http://www.medyafaresi.com/haber/69664/guncel-ediz-hundan-kurt-sorununa-cozum-onerisi.html. Erişim tarihi: 13 Kasım 2012. 
  2. ^ "Ben bir Kabartay Çerkezi'yim". Sabah. 16 Ekim 2006. 11 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160111071552/http://arsiv.sabah.com.tr:80/2006/10/16/gny/gny115-20061016-200.html. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012. 
  3. ^ "Ufuk Özkan: Cevahir'i bekledim". Bugün. 17 Ekim 2010. 3 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20131103090152/http://magazin.bugun.com.tr/ufuk-ozkan-cevahir-i-bekledim-123336-haberi.aspx. Erişim tarihi: 24 Ocak 2013. 
  4. ^ a b "Çerkez ünlülerin anadil yorumu". Sabah. 12 Nisan 2011. 25 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20151225165054/http://www.sabah.com.tr:80/gundem/2011/04/12/cerkez-unlulerin-anadil-yorumu. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012. 
  5. ^ a b c "Avni'nin Atları...". Cumhuriyet. 3 Temmuz 2005. 21 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20140721021432/http://www.cumhuriyetarsivi.com/katalog/192/sayfa/2005/7/3/5.xhtml. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012. 
  6. ^ "Çerkez kızı Janset". Radikal. 15 Haziran 2002. 16 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20140716152928/http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=40525. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012. 
  7. ^ http://ohaber.com/videogaleri/atalay-demirci-de-cerkes-cikti-v-65526
  8. ^ a b "Canlıda aşk kıvılcımları!". Vatan. 22 Eylül 2010. 14 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20140514025818/http://haber.gazetevatan.com/canlida-ask-kivilcimlari/330431/8/Haber. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012. 
  9. ^ a b "Yalan Dünya’nın Çerkez güzelleri". Hürriyet. 18 Şubat 2012. 17 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20121017125850/http://www.hurriyet.com.tr/cumartesi/19945409.asp. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012. 
  10. ^ "HADİSE ANNEMDE BABAMDA ÇERKES". Nartajans. 11 Aralık 2011. 9 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160109125941/http://www.nartajans.net:80/site/haberler_5736_hadise_annemde_babamda_cerkes.html. Erişim tarihi: 03 Haziran 2015. 
  11. ^ "'Çerkez olmakla övünüyorum'". Posta. 28 Ocak 2012. 13 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160513094220/http://www.posta.com.tr/cumartesipostasi/HaberDetay/-Cerkez-olmakla-ovunuyorum-.htm?ArticleID=106616. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012. 
  12. ^ ""Ya Çerkez dayılarım çekip beni vursaydı"". Gazete Habertürk. 17 Ekim 2009. 16 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20140716143313/http://www.haberturk.com/magazin/haber/179960-ya-cerkez-dayilarim-cekip-beni-vursaydi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012.