Sultana

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sultana
DoğumSongül Aktürk
Türkiye Türkiye
Kayseri
EğitimHacettepe Üniversitesi (İç Mimari ve Çevre Tasarımı)[1]
MeslekŞarkıcı, Müzisyen, Sunucu
Etkin yıllar1999 - günümüz

Songül Aktürk ya da sahne adıyla Sultana (d. Kayseri) Türk müzisyendir.[2]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

2001 ve 2002 yıllarında ABD de MidEastWest Fest organizasyonu altında yaptığı turnenin yanı sıra funk müzik sanatçısı Jamaaladeen Tacuma ve darbuka ve vurmalı çalgılar virtüözü Burhan Öçal'ın ortak çalışması Groove Alla Turca'da yer aldı ve birlikte Avrupa ve Amerika'da turnelere katıldı.

2003 senesinde Kanada'dan Delerium grubunun lideri Bill Leeb'in daveti üzerine Chimera adlı albümünde Forever After şarkısını yaptı. İspanyol Hip-hop Nation dergisi Türk hip-hop'unun divası şeklinde başlık atarken ikinci albüm prodüksiyonunu yapmak üzere 2005'te İstanbul'a geldi. Albüm çalışmasının yanı sıra düet çalışmaları da yaptı. Emel Müftüoğlu ile Eğlenilecek Kızlar Evlenilecek Kızlar şarkısında düet yaptı. Kenan Doğulu ile Festival albümünde "Rahatla" isimli şarkısında ve Enbe Orkestrası'nın albümünde Sezen Aksu'nun "Rakkas" şarkısını hip-hop olarak yorumladı. Serdar Ortaç ile Nefes albümünde Ayrı Gitme şarkısında düet yaptı. 2009 yapımı Adab-ı Muaşeret filminde rol aldı.

Haziran 2008'de çıkardığı ikinci albümü Şöhret Yolu'nda Sultana, hip-hop'ı oryantal ritimler, R&B, Anadolu halk ezgileri ve elektronika ile harmanlıyor. Sultana bu 8 yıllık arada New York ve San Francisco'da bulundu ve çalışmalarına burada devam etti.

2013 Yılında Number 1 FM'de "Trendy World" programını sundu. 4 Eylül 2015 tarihinde yedi yıllık bir aradan sonra "Biz Neysek" isimli bir tekli yayınladı. Bu teklinin tüm prodüksiyon çalışması Ozan Doğulu'ya aittir.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Plak şirketi Türü Adı
2000 Doublemoon Albüm Çerkez Kızı
2007 Doğan Music Company Albüm Enbe Orkestrası
2008 Doublemoon Pozitif Albüm Şöhret Yolu
2015 Lyrical Structure Single Biz Neysek?

Müziğini yaptığı filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Öksüz, Elif (Ekim 2015). "Yeniden Aramızda Sultana". Cosmopolitan, 10. Cosmo Weekend: Turkuvaz Medya Grubu. s. 320. ISSN 1304-5571. 
  2. ^ "Sultana Biyografi". TTNET Müzik. 17 Şubat 2016. 24 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]