Jigit

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jigit piramidi

Jigit veya Cigit (RusçaДжигит; Doğu ÇerkesçesiШууей; KırgızcaЖигит), Kuzey Kafkasya ve Orta Asya halkları arasında yetenekli ve cesur bir biniciyi[1] tanımlamak için kullanılan bir kelimedir. Bunu Çerkeslerden benimseyen Kazaklar arasında da popülerdir.[2]

Bilgi[değiştir | kaynağı değiştir]

Modern at ve binici

Rusça Jigitovka[3][4][5] terimi, Kuzey Kafkasya ve Orta Asya'da ortaya çıkan özel bir binicilik tarzı için kullanılır; bir Jigit binicisi süratlidir ve atın üstünde takla atmak veya ayakta durmak gibi akrobatik hareketler sergiler.

Ürdün'de jigitovka performansı sergileyen bir Çerkes atlı

Jigitovka yaparken, biniciler tam dörtnala ayağa kalkar, yere atlar ve eyere geri döner, yerdeki nesneleri (madeni para, şapka vb. gibi) alır, çeşitli silahlarla hedefleri vurur,yan tarafa asılı olarak biner veya atın karnının altında asılır, atın üstünde yatar, amuda kalkar, zıplar ve diğer akrobatik gösteriler yapar.[6]

19. yüzyılın başlarından bu yana jigitovka stili sirklerde ve at sporu yarışmalarında sergilendi ve popüler Batı kültürüne doğru yol aldı; örneğin Kazaklar (aslında Gürcistan'ın batı kısmından, Guria'dan gelen Gürcü atlılar) jigitovka'yı Buffalo Bill'in Vahşi oyununun bir parçası olarak sergilediler.[7] Jigitovka aynı zamanda Rusya İmparatorluğu ve SSCB'deki süvari kuvvetlerinin eğitiminde de kullanıldı. Bir sirk performansı olarak modern jigitovka, genellikle bir grup binici tarafından gerçekleştirilen karmaşık gösterileri içerir.

2016 yılında jigitovka, Rusya Federasyonu'nda resmi olarak bir spor disiplini olarak tanındı.[8] Kelime etimolojik olarak Türkî kökenlidir.[6] Çerkesler arasında Napolyon Bonapart, "büyük jigit" olarak biliniyordu.[9]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Толковый словарь русского языка Ушакова". 26 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2024. 
  2. ^ Brockhaus and Efron Encyclopedic Dictionary. Джигит 8 Nisan 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Şablon:ВТ-ЭСБЕ
  4. ^ Şablon:ВТ-МЭСБЕ
  5. ^ Şablon:ВТ-ВЭС
  6. ^ a b Great Soviet Encyclopedia. Джигитовка
  7. ^ "Thomas M. Barrett. All the World's a Frontier: How Cossacks Became Cowboys". Neh.gov. 16 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2014. 
  8. ^ "Equestrian Jigitovka has Become an Official Sport (Russian)". 8 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2024. 
  9. ^ Taitbout de Marigny, Edouard (1836). Voyages en Circassie (Fransızca). 12 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]