Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Temmuz 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




Max Payne, aynı adlı neo-noir video oyun serisinin oynanabilir ana karakteridir. Sam Lake'in yazdığı ve Remedy Entertainment tarafından geliştirilen karakterin yer aldığı ilk oyun, 2001 yapımı üçüncü şahıs bakış açısı ile oynanan Max Payne'dir. Oyunun yayıncısı 3D Realms, Max'i "yeni oyun serisinin baş kahramanı" olarak kullanmayı istemekteydi. Max Payne ilk oyunda Sam Lake, daha sonra ise Timothy Gibbs ve James McCaffrey tarafından canlandırıldı; seslendirmesi ise tüm seri boyunca McCaffrey tarafından yapıldı. Film uyarlamasında ise karakteri Mark Wahlberg oynadı. Serinin ilk oyununda hikâye Max'in bakış açısıyla anlatılırken, devam oyunu olan Max Payne 2: The Fall of Max Payne ise femme fatale karakter Mona Sax ile ortak bir hikâyeyi konu almaktadır. (Devamı...)

(Düzenle)


4: The Remix, Amerikalı R&B şarkıcısı Beyoncé'nin 23 Nisan 2012'de Columbia Records etiketiyle yayımlanan extended play (EP) çalışmasıdır. EP yayımlanmadan önce Beyoncé, 4 albümünün son single'ı "End of Time" için bir remiks yarışması düzenledi. Bir jüri tarafından seçilen yarışmanın birincisi Radzimir "Jimek" Debski oldu. 4: The Remix, Beyoncé'nin 2011 tarihinde piyasaya sürdüğü dördüncü stüdyo albümü 4'da yer alan bazı şarkıların remikslerini barındırır. Toplam altı şarkıdan oluşur ve "Run the World (Girls)" şarkısının Dave Audé remiksini, "Countdown" şarkısının Isa Machine remiksini, "Best Thing I Never Had" şarkısının Lars B remiksini, "Love on Top" şarkısının DJ Escape & Tony Coluccio remiksi ve "End of Time" şarkısının WAWA ile JIMEK tarafından yapılan iki remiksini içerir. EP, yayımlandığı tarihten sonra ilk olarak UK R&B Albums Chart'ta yirmi sekiz numaraya yükseldi. (Devamı...)

(Düzenle)


"The Crepes of Wrath", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun on birinci bölümüdür ve 15 Nisan 1990 tarihinde yayımlanmıştır. George Meyer, Sam Simon, John Swartzwelder ile Jon Vitti tarafından yazıldı ve Wes Archer ile Milton Gray tarafından yönetildi. Bölümde Bart, öğrenci değişim programıyla Fransa'ya gönderilir ve ev sahipleri ona bir köle gibi davranır. Diğer taraftan bir Arnavut öğrenci Bart'ın yerine Simpson ailesiyle yaşamaya başlar ve Homer'ın nükleer santraldeki işine oldukça ilgi duyar. Homer, Bart'ın yerde bıraktığı kaykayına basınca yere düşerek sırtını incitir ve evde birkaç gün kanepede yatar. Marge, Bart'a odasını temizleme cezası verir ve temizlerken eşyaları arasında kiraz bombası bulur. Sonraki gün okulda, arkadaşları Milhouse, Richard ve Lewis ile bombayı okul tuvaletine atmaya karar verirler. Aynı gün, Müdür Skinner'ın annesi, okulda Skinner'a eşlik etmektedir. (Devamı...)

(Düzenle)


Feth-i Bülend (Osmanlı Türkçesi: فتج بلند Anlamı: "Büyük Fetih"), 1860'ların sonlarında sınıfının öncü gemisi olan demir zırhlı korvet savaş gemisidir. Osmanlı Donanması için İngiliz Thames Iron Works'ten sipariş edildi ve 1868'de inşasına başlandı, 1869'da denize indirildi ve 1870'te hizmete girdi. Dört 229 mm topu vardı, tek pervaneyi çeviren bileşik buhar motoru ile 13 deniz mili (24 km/sa) hıza ulaşabilmekteydi. Feth-i Bülend, 1877-1878 Rus-Türk Savaşı sırasında görev alarak Rus vapuru Vesta'yla sonuçsuz bir çatışmada yer aldı. Osmanlı filosu sonraki yirmi yılın büyük bir kısmında hizmet dışında kaldı, Feth-i Bülend bu dönemde hiçbir faaliyette yer almadı. 1890'da modernize edilmiş olmasına rağmen 1897'de Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başlangıcında aktif hizmet için hâlâ hazır değildi. Bu nedenle 1903 ve 1907 yılları arasında Almanya'da yoğun bir şekilde yeniden modernize edildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Türkiye, 12-27 Şubat tarihleri arasında Norveç'in Lillehammer şehrinde yapılan 1994 Kış Olimpiyatları'nda, kayaklı koşudaki bir sporcuyla mücadele etti. Bu, Türkiye'nin katıldığı 11. Kış Olimpiyatları oldu. Ülke adına yarışan tek sporcu olan Mithat Yıldırım, mücadele ettiği 10 km klasik kategorisini, 32:34.8'lik derecesiyle 87. sırada tamamladı. 1924, 1928 ve 1932'deki olimpiyatlara katılmayıp, 1936 Kış Olimpiyatları'ndan beri etkinliğe katılan Türkiye; bu tarihten sonra 1952, 1972 ve 1980 yıllarındakiler olmak üzere oyunların üçüne katılmamıştı. 1994 Kış Olimpiyatları 12-27 Şubat 1994 tarihleri arasında 67 ülkeden 1737 sporcunun katılımıyla yapıldı. İki yıl önceki 1992 Kış Olimpiyatları'nda da Türkiye'yi temsil eden Mithat Yıldırım, açılış töreninde ülkesinin bayrağını taşıyan isim oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


Sovyet Savaş Anıtı veya Kurtarıcı Savaşçı Heykeli (AlmancaTreptower Ehrenmal, RusçaВоин-освободитель), Berlin'deki Treptower Parkı'nda yer alan savaş anıtıdır. Sovyet mimar Yakov Belopolski ve Sovyet heykeltıraş Yevgeni Vuçetiç tarafından tasarlanmış olup elinde birer kılıç ile çocuk tutan, Nazilerin sembolü olan svastika sembolünün parçalanmış hali üzerinde yer alan bir Sovyet askerini tasvir eder. Yaklaşık 12 m uzunluğunda ve 70 ton ağırlığındaki anıtın bulunduğu meydanda ayrıca Berlin Muharebesi'nde ölen yaklaşık 7 bin Sovyet askerinin mezarları da bulunmaktadır. Anıt, Büyük Vatanseverlik Savaşı kapsamında Nazilerin yenilmesiyle birlikte Avrupa halklarının faşizmden kurtuluşunu anlatan semboller arasında yer alır. Berlin'de II. Dünya Savaşı'ndan sonra inşa edilen üç sovyet savaş anıtından biridir. Diğer iki anıt Tiergarten ve Pankow'da yer alır. (Devamı...)

(Düzenle)


"Scheiße", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın ikinci stüdyo albümü Born This Way'den bir şarkıdır. Yapımında ve söz yazımında Gaga ile RedOne'ın görev aldığı şarkı, The Monster Ball Tour sırasında Avrupa'da tur otobüsünde kaydedildi. İlk olarak 19 Ocak 2011'de bir Thierry Mugler defilesinde tanıtıldı. Daha sonra Gaga şarkının ilk kısmını Germany's Next Topmodel'in 2011 sezon finalinde seslendirdi. "Scheiße" ağır synth ögelerinin bulunduğu dans-pop türünde bir parçadır. Şarkıda ayrıca hızlı tekno ritimler ile electroclash ve euro disco etkileri bulunmaktadır. Gaga, adı Almanca olan şarkının ilk kısmında ve nakaratın bir bölümünde uydurma bir Almancayla konuşmaktadır. Feminist temalı şarkının sözleri kadınların güçlendirilmesi hakkındadır. Şarkı, ağır dans ritimlerini ve akılda kalıcı nakaratını beğenen; fakat Almanca sözlerinde ve Gaga'nın aksanında kusur bulan çağdaş müzik eleştirmenlerinden olumlu geri dönüşler aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Simpson and Delilah", Amerikan animasyon dizisi Simpsonlar'ın ikinci sezonunun ikinci bölümüdür ve ilk kez 18 Ekim 1990 tarihinde Fox Broadcasting Company'da yayımlanmıştır. Bölümde, Homer çalıştığı Springfield Nükleer Enerji Santrali'nin sigorta şirketini kullanarak mucizevi saç çıkarma ilacı Dimoxinil'ı satın alır. Saçları uzayınca iş yerinde terfi eder ve Karl adında bir yardımcı tutar. Bölüm, Rich Moore tarafından yönetildi ve Jon Vitti tarafından yazıldı. Karl rolüyle Harvey Fierstein konuk oyuncu olarak yer aldı. Simpsonlar'ın ilk sezonunun başarısı nedeniyle Fox kanalı dizinin yayın saatini değiştirerek perşembe akşamı 20.00'ye (EST) aldı. Dizi, böylece aynı saatte NBC'de yayınlanan ve Nielsen reytinglerine göre o dönemin bir numaralı şovu olan The Cosby Show'a rakip hâle geldi. (Devamı...)

(Düzenle)


Hedwig Potthast (5 Şubat 1912, Köln - 22 Eylül 1994, Baden-Baden), Heinrich Himmler'in sekreteri ve metresi olan Alman kadındır. 1912'de Köln'de doğan Potthast, 1936'da Himmler'in sekreteri olarak çalışmaya başladı. 1938 yılı itibarıyla sevgili oldular. 1941'de görevinden istifa etmesi sonrasında, Himmler'den bir erkek ve bir kız olmak üzere iki çocuğu oldu. II. Dünya Savaşı'nın ardından evlendi ve hayatının geri kalanını kamuoyunun gözünden uzak bir şekilde yaşadı. Savaş sonrası yaptığı röportajlarda Himmler'in Nazi savaş suçlarındaki rolü hakkındaki soruları cevaplamaktan kaçındı. 1994'te, Baden-Baden'de öldü. Babası bir iş insanı olan Hedwig Potthast, 5 Şubat 1912'de, Kuzey Ren-Vestfalya'daki Köln şehrinde doğdu. Lisedeki Abitur sınavlarının ardından yabancı dil ağırlıklı bir sekreterlik eğitimi aldı. 1928'de eğitimini tamamladıktan sonra Koblenz'te çalışmaya başladı. (Devamı...)

(Düzenle)


1998 Cumhurbaşkanlığı Kupası, yıllık olarak, Türkiye 1. Futbol Ligi (günümüzdeki adı Süper Lig) ile Türkiye Kupası şampiyonu arasında oynanan 33. Cumhurbaşkanlığı Kupası (günümüzdeki adı Türkiye Süper Kupası) maçıdır. 1997-98 sezonunu lig şampiyonu olarak tamamlayan Galatasaray ile aynı sezon Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşayan Beşiktaş arasında 15 Mayıs 1998'de, Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda oynandı. Maçın 17. dakikasında Daniel Amokachi'nin attığı golle Beşiktaş 1-0 öne geçse de sonradan oyuna giren Mehmet Gönülaçar'ın kaydettiği golle 1-1'lik eşitlik sağlandı ve maçın normal süresi bu skorla sona erdi. Uzatma dakikalarında, yine oyuna sonradan giren oyunculardan olan Nihat Kahveci'nin attığı golle 2-1'lik üstünlüğü ele geçiren Beşiktaş, maçın bu skorla sonuçlanmasının ardından kupayı yedinci kez kazanmış oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


Bereketli Topraklar Üzerinde, Erden Kıral'ın yönettiği 1979 yapımı dram filmidir. Orhan Kemal'in aynı adlı romanından uyarlanan filmin senaryosunu en başta Mahmut Tali Öngören yazmış, ancak Erden Kıral'ın senaryoyu beğenmemesi üzerine oyuncu Tuncel Kurtiz senaryoyu yeniden kaleme almıştır. Hikâyede Çukurova'ya gelip ağır şartlar altında çalışan Köse Hasan, Pehlivan Ali ve Yusuf adlı üç arkadaşın başından geçenler anlatılmaktadır. 1979 yılında çekimleri tamamlanan film, sıkıyönetim tarafından yasaklandı, daha sonra ise kimliği belirsiz kişi veya kişilerce çalındı. Negatiflerin bulunmasından hemen sonra film, Türkiye'de 28 yıl sonra gösterime girdi. Bereketli Topraklar Üzerinde, 1981 yılında Strazburg'da yapılan oylama sonucu "Avrupa'nın En İyi Filmi" seçildi. Ancak yurtdışı yasağı nedeniyle Erden Kıral'ın ödülü alması engellendi. Darbe günlerinde Kıral negatiflerin izini kaybetti. Yapımcılardan Nurettin Sezer negatifleri korumak için İsveç'e götürdü. (Devamı...)

(Düzenle)


2013 Eurovision Şarkı Yarışması, 58. kez gerçekleştirilen geleneksel Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Loreen'in "Euphoria" şarkısıyla 2012 yarışmasını kazanması üzerine İsveç'in Malmö şehrinde düzenlendi. Bu yarışmayla birlikte İsveç, sonuncusu 2000 yılında olmak üzere yarışmaya beşinci kez ev sahipliği yaptı. Sveriges Television (SVT), mekân olarak İsveç'teki çeşitli adaylar arasından Malmö Arena'yı seçti. Petra Mede yarışmanın sunuculuğunu tek başına yaptı. En son 2011 yarışmasında yer alan Ermenistan dahil olmak üzere otuz dokuz ülke yarışmaya katıldı. Bosna-Hersek, Portekiz, Slovakya ve Türkiye 2013 yılında yarışmaya dahil olmaktan vazgeçti. Yarışmanın teması, kültürel çeşitlilik ve katılımcı ülkeler arasındaki eşitliliğin yanı sıra her yarışmacının yarışmaya getirdiği etkiyi vurgulayan "We Are One" (Türkçe: Hepimiz Biriz) sloganı etrafında inşa edildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Aynî hak, kişilerin eşya üzerinde doğrudan doğruya hakimiyetini sağlayan ve bu nedenle herkese karşı ileri sürülebilen haklardandır. Özellikle de eşya hukukunda, hak sahibinin, söz konusu eşya üzerindeki tasarruf yetkisini tespit etme bakımından, hakkın sınırının tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu hakkın aynî hak olması hâlinde farklı, olmaması hâlinde farklı hükümler uygulanabilecektir. Aynî hakların üç unsuru vardır. Bu unsurlar sırasıyla, eşya, eşya üzerinde doğrudan hâkimiyet ve herkese karşı ileri sürülebilmedir. Bu şartlar birlikte şartlardır, yani hepsinin bir arada olması gerekir. Aynî hak, eşyalar üzerinde kurulabilmektedir, bu nedenle malvarlığına ilişkin haklardandır. Bu eşya üzerinde doğrudan doğruya hâkimiyet kurulması ve bu hâkimiyetin herkese karşı ileri sürülebilir olması da aynî hakkı mutlak bir hak yapar. Bu nedenle hak sahibi haricindeki herkesin bu hakka uyma mecburiyeti bulunmaktadır. (Devamı...)

(Düzenle)


Mukaddeme-i Hayr (Osmanlı Türkçesi: ﻣﻘﺪّﻣﻪ ﺧﻴﺮ, Anlamı: Hayrın Başlangıcı), Osmanlı donanması için 1860'larda inşa edilen Feth-i Bülend sınıfı demir zırhlı korvetlerin ikincisidir. Gemi, İstanbul'daki Tersane-i Amire'den sipariş edildi. Omurgası 1870'te kızağa konan gemi, 1872'de denize indirildi ve 1874'te de hizmete girdi. Ana silah olarak dört adet 229 mm çapında topu vardı. Tek pervaneyi çeviren bileşik buhar motoru ile 12 deniz mili (22 km/sa) hıza ulaşabiliyordu. Gemi, 1877-1878 Rus-Türk Savaşı (93 Harbi) sırasında görev aldı, ardından 1878'den 1897'ye kadar Haliç'te yattı. 1897'de Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başlangıcında, Osmanlı donanması Mukaddeme-i Hayr'ı ve geri kalan zırhlı filoyu seferber etti ancak neredeyse tüm gemilerin kullanılamaz durumda olduğunu gördü. Mukaddeme-i Hayr ertesi yıl silahsızlandırıldı ve 1911'de sabit bir eğitim gemisine dönüştürüldü. (Devamı...)

(Düzenle)


Türkiye, 7-22 Şubat tarihleri arasında Japonya'nın Nagano şehrinde yapılan 1998 Kış Olimpiyatları'nda, alp disiplinindeki bir sporcuyla mücadele etti. Bu, Türkiye'nin katıldığı 12. Kış Olimpiyatları oldu. Ülke adına yarışan tek sporcu olan Arif Alaftargil, mücadele ettiği erkekler slalom kategorisini, 2:25.09'luk derecesiyle 29. sırada tamamladı. 1924, 1928 ve 1932'deki Olimpiyatlara katılmayıp, 1936 Kış Olimpiyatları'ndan beri etkinliğe katılan Türkiye; bu tarihten sonra 1952, 1972 ve 1980 yıllarındakiler olmak üzere oyunların üçüne katılmamıştı. 1998 Kış Olimpiyatları, 7-22 Şubat tarihleri arasında 72 ülkeden 2176 sporcunun katılımıyla yapıldı. Türkiye'yi temsil eden tek sporcu olan Arif Alaftargil, açılış töreninde ülkesinin bayrağını taşıyan isim oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


Detroit: Become Human, Quantic Dream tarafından geliştirilip Sony Interactive Entertainment ile Quantic Dream'in müştereken yayımcılığını üstlendiği 2018 yapımı macera oyunudur. Oyun Kara, Connor ve Markus adlı üç androidin hikâyesine odaklanmaktadır. Hizmet androidi olan Kara evrilip bilinç sahibi olarak efendisinin kızıyla birlikte kaçmış, bakıcı android Markus kendisini androidlerin özgürlük mücadelesine adamış, Connor ise bilinç sahibi androidleri avlamak üzere görevlendirilmiştir. Bir noktadan sonra hikâyeleri kesişen karakterlerin her birinin kendi konuşma ağacı vardır, yaşamaları veya ölmeleri oyuncunun tercihlerine bağlıdır. Oyun, Quantic Dream'in 2012 yılındaki Kara adlı teknoloji gösterisine dayanmakta, hikâye ise Detroit şehrinde geçmektedir. Şehrin oyuna doğru şekilde aktarılabilmesi için oyun geliştiricileri tarafından keşif turları yapılmış, oyunun senaryosu aynı zamanda yönetmeni de olan David Cage tarafından yapay zekâ uzmanlarına danışılarak iki yılda tamamlanmıştır. (Devamı...)

(Düzenle)


"Running", Tony Kanal ve Gwen Stefani tarafından No Doubt'ın dördüncü stüdyo albümü Rock Steady (2001) için yazılmış olan bir şarkıdır. 1 Temmuz 2003'te albümün dördüncü ve son single çalışması olarak dünya genelinde yayımlandı. Şarkı, ayrıca 2003'te Sabrina the Teenage Witch dizisinin son bölümünde de kullanıldı. Şarkı, müzik eleştirmenlerince karışık eleştiriler aldı ve Depeche Mode stili şarkılara benzetildi. Şarkı, sadece grubun en düşük single sıralamasını aldığı Amerika Birleşik Devletleri'nin resmî listesiyle, uzun süre kaldığı Almanya'daki şarkı listesinde yer aldı. Şarkıya, Chris Hafner tarafından çekilen grup üyelerinin eski ve yeni resimlerinin derlendiği bir video klip eşlik etti. Şarkı, basçı Tony Kanal'ın oturma odasında Stefani ve Kanal tarafından yazıldı. Kanal'a, sekizinci sınıftayken babası tarafından alınan eski bir Yamaha klavye şarkıda kullanıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Koşma, coşturucu duyguların dile getirildiği, İslamiyet öncesinde yazılan koşuk türünün bir devamı olan ladinî (dinî olmayan) Türk halk edebiyatı nazım biçimidir. Koşmalar genellikle 11'li hece ölçüsü ile söylenir, en az 3 en çok 12 dörtlükten oluşur. Türk halk edebiyatının en çok kullanılan nazım şekli olan koşma, halk ozanları tarafından geliştirilmiş bir nazım şeklidir. Bu nazım biçimi Türk Dil Kurumu tarafından "Sazla okunmak için hece ölçüsü ile yazılmış, ilk kıtasının birinci, ikinci ve dördüncü dizeleriyle öteki kıtalarının dördüncü dizeleri birbiriyle, kalan dizeler de kendi aralarında uyaklı, konuları sevgi ve doğa olayları olan bir halk şiiri." olarak tanımlanmaktadır. Bu biçimin ilk örneklerine; İslamiyet öncesi Türk edebiyatı'nda koşuk adı verilen ve genellikle şölen adı verilen bayramlarda söylenen şiirlerde rastlanmaktadır. Ayrıca, 11. yüzyılda kaleme alınan Dîvânu Lugâti't-Türk'te de koşuk ifadesinin manzum eserlerin geneli için kullanıldığı görülmektedir. (Devamı...)

(Düzenle)


1980 Azor Adaları depremi, 1 Ocak 1980 günü Azor Adaları'nı vuran bir depremdi. Deprem sonucu 61 kişi öldü, 400'den fazla kişi yaralandı ve Terceira ile São Jorge adalarında ciddi hasar meydana geldi. Richter ölçeğine göre 7,2 büyüklüğünde olan depremde Pico ve Faial adalarında da hasar meydana geldi. Deprem, Azor Adaları'nda meydana gelen diğer depremlerde olduğu gibi bir doğrultu atımlı fayda meydana gelmişti. Deprem nedeniyle dönemin Portekiz başkanı António Ramalho Eanes üç günlük ulusal yas ilan etti. Portekiz Hava Kuvvetleri tarafından başlatılan yardım çalışmalarına daha sonra hükûmet destekli kuruluşlar da katıldı. Deprem 1950'den beri adalarda meydana gelen en büyük depremdi. Volkanik kökenli olan Azor Adaları, Orta Atlantik Sırtı'nın doğusundaki tektonik olarak karmaşık bir bölgede bulunur. Avrasya ile Afrika levhalarının sınırına yakın olsalar da genellikle kendi küçük levhalarına sahip oldukları kabul edilir. (Devamı...)

(Düzenle)


Saint Lucia, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na üçü atletizmde, biri ise yüzmede olmak üzere dört sporcuyla katıldı. İlk katılımını 1996 Yaz Olimpiyatları'nda yapan Saint Lucia, dört yılda bir düzenlenen bu organizasyona dördüncü kez sporcu gönderdi. Bu sporcuların en yaşlısı olan 32 yaşındaki Dominic Johnson, önceki oyunlarda da ülke adına yarışan tek sporcu konumundaydı. Ülke adına yarışan sporcuların hiçbiri eleme aşamasını geçemedi, dolayısıyla herhangi bir madalya da alamadı. Atletlerden cirit atma branşında yarışan Erma-Gene Evans ile sırıkla atlama branşında yarışan Dominic Johnson genel sıralamada 30, yüksek atlama branşında yarışan Levern Spencer ise genel sıralamada 27. oldu. 100 metre kurbağalama dalında yarışan yüzücü Danielle Beaubrun ise genel sıralamada 42. sırayı elde etti. (Devamı...)

(Düzenle)


2013 Emirates Cup, 3-4 Ağustos 2013 tarihlerinde Arsenal'ın ev sahipliğinde Londra'daki Emirates Stadyumu'nda düzenlenen, sezon öncesi hazırlık turnuvası statüsündeki Emirates Cup'ın 6. sezonudur. 2012 yılında 2012 Yaz Olimpiyatları sebebiyle düzenlenemeyen turnuvaya bir yıl aradan sonra ev sahibi Arsenal'ın yanı sıra Napoli, Porto ve Galatasaray katılmıştır. Turnuvada iki maç yapan her takıma galibiyette üç, beraberlikte bir puan verilirken mağlubiyet durumunda puan verilmedi. Ayrıca takımlara attıkları her gol başına fazladan bir puan daha verildi. Galatasaray ve Napoli ile Porto ve Arsenal arasında maç oynanmadı. Emirates Cup'ın açılış maçında, Galatasaray Porto'yu tek golle mağlup ederken, Arsenal ile Napoli 2-2 berabere kaldı. İkinci gün oynanan karşılaşmalarda ise Porto Napoli'yi 3-1 mağlup ederken Galatasaray da ev sahibi Arsenal'ı 2-1 yenerek toplamda kazandığı 9 puan ile ilk kez katıldığı turnuvada şampiyon oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


Ana Lucia Cortez, ABC dizisi Lost'ta Michelle Rodriguez tarafından canlandırılan kurgusal bir karakterdir. Ana Lucia ilk kez birinci sezon finalinde konuk oyuncu olarak göründü ve ikinci sezonda ana oyuncu kadrosuna katıldı. Oceanic 815 sefer sayılı uçağı havada ikiye ayrıldı ve kuyruk kısmı ile gövdesi adanın karşılıklı iki tarafına düştü. Ana Lucia, kuyruk kısmı kazazedelerinin lideri oldu. Merkezde olduğu iki bölümün, "Collision" ve "Two for the Road", flashbacklerinde Ana Lucia'nın kazadan önce polis memuru olarak yaşadığı hayatı gösterildi. Rodriguez'in alkollü araç kullanırken polise yakalanmasından birkaç hafta sonra karakterinin öldürülmesi tartışmalara yol açtı ve olay, karakterin ölümünün sebebi olarak gösterildi. Lost'un yapımcıları Rodriguez ile bir sezon için anlaştıklarını, Ana Lucia'nın ölümünün başlangıçta yazıldığını ifade ettiler. (Devamı...)

(Düzenle)


"Some Enchanted Evening", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun on üçüncü ve final bölümüdür. 13 Mayıs 1990 tarihinde yayımlanmıştır. Dizinin ilk bölümü olarak yapılmasına rağmen önemli animasyon hataları nedeniyle sezon finali olarak gösterilmiştir. Bölümde Bart, Lisa ve Maggie sahte bebek bakıcısı Ms. Botz ile mücadele eder. Homer ile Marge bir bebek bakıcısı bulup, aralarındaki sorunları çözmek için geceyi dışarıda geçirmek isterler. Aradıkları şirketten Bayan Botz'u gönderirler. Sonrasında Bayan Botz'un sahte bebek bakıcısı olduğu ve büyük çocukları bağlayıp aileyi soyduğu ortaya çıkar. Bölümde The Night of the Hunter, Psycho ve A Star Is Born filmlerine çeşitli göndermeler yapılmıştır. Bölüm eleştirmenlerden karışık geri dönüşler almıştır. Bazı eleştirmenler bölümü sezonun en iyisi olarak değerlendirirken diğerleri en kötü bölüm olduğunu belirttiler. (Devamı...)

(Düzenle)


İstanbul Antlaşması veya bazı kaynaklarda geçen kullanımıyla Edirne Antlaşması, Avusturya Arşidüklüğü ile Osmanlı İmparatorluğu arasında 19 Haziran 1547 tarihinde İstanbul'da imzalanan, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun da dahil edildiği antlaşmadır. Taraflar arasında yaşanan çeşitli çatışmalar sonrasında, 1545'in Kasım ayında, 18 ay kadar sürecek olan bir ateşkes antlaşması yapıldı. Bu antlaşmanın süresinin dolması sonrasında, Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'a gönderilen Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu elçisinin de devreye girmesiyle Avusturya Arşidüklüğü ile, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun da dahil edildiği beş yıl geçerli olacağı belirtilen bir antlaşma daha imzalandı. İki devlet arasındaki ilk yazılı antlaşma olma niteliği taşıyan bu belgeyle birlikte Avusturya Arşidükü I. Ferdinand ile Kutsal Roma Cermen İmparatoru V. Karl, Osmanlı İmparatorluğu'nun Macaristan üzerindeki hâkimiyetini tanıdı. (Devamı...)

(Düzenle)


A Very Gaga Holiday, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın, ABC'de gösterilen A Very Gaga Thanksgiving adlı Noel özel yayınında canlı söylediği şarkıların yer aldığı EP'sidir. ABD'de 22 Kasım 2011'de, sadece iTunes Store ve Amazon üzerinden satışa çıkan EP, 26 Kasım'da ise dünya genelinde yayımlandı. EP'de, Noel şarkıları "Orange Colored Sky" ve fazladan bir bölüm içeren "White Christmas"ın caz düzenlemeleri ile şarkıcının ikinci stüdyo albümü Born This Way'de (2011) yer alan "Yoü and I" ve "The Edge of Glory"nin akustik versiyonları bulunmaktadır. Zaman zaman çalışmadaki şarkılar arasında şarkı söylemeye ara veren Gaga, bu kısımlarda dinleyicilerle iletişim kurmaktadır. A Very Gaga Holiday yayımlandıktan sonra eleştirmenlerden karışık tepkiler aldı. AllMusic için yazan Stephen Thomas Erlewine, "White Christmas" ve "Orange Colored Sky"ı öne çıkanlar arasında gösterirken Daily Mail yazarı Amelia Proud, albümü Gaga'nın diğer çalışmalarına göre sönük ve zayıf buldu. (Devamı...)

(Düzenle)


2014 Emirates Cup, 2-3 Ağustos 2014 tarihlerinde Arsenal'ın ev sahipliğinde Londra'daki Emirates Stadyumu'nda düzenlenen, sezon öncesi hazırlık turnuvası statüsündeki Emirates Cup'ın 7. sezonudur. Arsenal'ın yanı sıra Valencia, Monaco ve Benfica katılmıştır. Turnuvada iki maç yapan her takıma galibiyette üç, beraberlikte bir puan verilirken mağlubiyet durumunda puan verilmedi. Ayrıca takımlara attıkları her gol başına fazladan bir puan daha verildi. Valencia ve Arsenal ile Monaco ve Benfica arasında maç oynanmadı. Turnuvanın açılış maçında Valencia ile Monaco 2-2 berabere kalırken sonrasında oynanan maçta Arsenal, Befica'yı 5-1'lik skorla mağlup etti. İkinci gün oynanan karşılaşmalarda ise Valencia Benfica'yı 3-1, Monaco ise Arsenal'ı 1-0'lık skorla yendi. Emirates Cup'a ikinci kez katılan Valencia, kazandığı 9 puan ile ilk kez şampiyon oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


Parmaklıklar Ardında, 13 Aralık 2007 ile 24 Haziran 2010 tarihleri arasında Atv'de yayımlanan, orijinali Almanya'da RTL kanalında Hinter Gittern adıyla yayınlanan suç ve dram türündeki televizyon dizisidir. Dizinin Türkçe uyarlaması Feride Çiçekoğlu tarafından yazıldı. Dizinin çekimleri, Sinop Cezaevi'nde gerçekleşti. Dizi, toplam 3 sezon yayınlandı ve 106. bölümü ile final yaparak sona erdi. Dizinin konusu mahkûmlar ve cezaevi yetkilileri arasında var olan ilişki üzerinden genişlemektedir. Aynı koğuşta yer alan (B2 koğuşu) kadın mahkûmların kendi aralarında var olan mücadeleleri, cezaevi yetkilileriyle olan sorunları dizinin genel konusunu oluşturmaktadır. Dizinin yapımını, Ayşe Durukan ve Uğur Başaran üstlendi; ilk sezonunda yönetmenliğini Hakan Gürtop yaptı ve sonraki sezonlarında yönetmen koltuğuna Nisan Akman oturdu; senaryosunu ilk sezon Feride Çiçekoğlu tek başına yazarken ikinci sezonda Şebnem Çıtak da Çiçekoğlu ile birlikte programın senaryosunu yazmaya başladı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Do the Bartman", 1990'da yayımlanan Simpsonlar albümü The Simpsons Sing the Blues'dan çıkan pop-rap tarzındaki şarkıdır. Simpsonlar kast üyesi Nancy Cartwright tarafından yorumlanan şarkı, 20 Kasım 1990 tarihinde, albümden promosyon single olarak yayımlandı. Şarkının sözleri Amerikalı şarkıcı Michael Jackson ile Bryan Loren tarafından yazıldı; fakat başka bir kayıt şirketi ile kontratı olan Jackson'ın adı şarkının tanıtım yazısında yer almadı. Şarkı, Bir Simpsonlar -özellikle Bart- hayranı olan Jackson'ın bir gece yapımcıları arayarak Bart'a bir "bir numara single" yazmayı ve şovda konuk oyuncu olarak yer almayı teklif etmesiyle doğdu. "Do the Bartman", Amerika Birleşik Devletleri'nde single olarak resmî bir şekilde hiçbir zaman yayınlanmamasına rağmen; uluslararası alanda başarılı olarak Avustralya, İrlanda, Yeni Zelanda, Norveç ve Birleşik Krallık'taki single listelerinde 1 numaraya kadar yükseldi. (Devamı...)

(Düzenle)


Avnillah (Osmanlı Türkçesi: عؤناللە, Anlamı: İlahi Yardım) 1860'ların sonlarında Osmanlı donanması için inşa edilmiş bir zırhlı savaş gemisidir. Avnillah sınıfının öncü gemisi olarak Thames Iron Works tarafından Birleşik Krallık'ta inşa edilmiştir. Omurgası 1868'de serilen gemi, 1869'da denize indirildi ve ertesi yıl filoya katıldı. Merkezî bataryalı gemi olan Avnillah, merkezî bir kazamatta yer alan dört adet 230 mm top ile silahlandırıldı ve en çok saatte 12 deniz mili (22 km/sa) hıza ulaşabiliyordu. Avnillah, ilk kez 1877-1878'de 93 Harbi sırasında Kafkasya'daki Osmanlı güçlerini destekleme amacıyla çatışmaya girdi. Savaştan sonra rezerve alındı ve Haliç'te çürümeye terk edildi; 1897'de Osmanlı-Yunan Savaşı'nın patlak verdiğinde hizmet edemez durumdaydı. Savaştan sonra başlatılan büyük bir yeniden yapılanma programı sırasında 1903-1906 yılları arasında modernize edilmiştir. Daha sonra Beyrut'ta liman savunma gemisi olarak görev yaptı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Forever", Mariah Carey'nin beşinci stüdyo albümü Daydream'de yer alan şarkıdır. Columbia Records, 10 Mart 1996'da parçayı sadece radyolarda çalınacak bir single olmak üzere olarak yayımladı. Şarkı, 1995 yılında Carey ve Walter Afanasieff tarafından yazıldı ve bestelendi. Sözleri, sevgilisiyle ilişkisinin bittiğinin farkında olan, ancak sevgilisinin anılarında sonsuza dek yaşamaya devam edecek olan birini anlatmaktadır. Şarkının klibi, 1996'da Daydream World Tour kapsamında Carey'nin konser verdiği yerlerden biri olan Tokyo Dome'daki anlarından yapılmış bir kolajdan oluşmaktadır. Videonun çoğu, şarkının sanatçının Japonya'da verdiği üç konserden birindeki kaydından oluşmaktadır. ABD'de sadece radyo single'ı ve dünya çapında sınırlı bir sürüm olarak yayımlanan şarkı, birkaç ülke listelerine girdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Türkiye'deki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir idari birimdir. Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nun yargılama yetkisi bulunmadığından mahkeme statüsünde değildir. 1961 Anayasası gereğince 20 Temmuz 1961'de, "Yüksek Hâkimler Kurulu" adıyla kuruldu. Hâkimlerin bağımsızlığını sağlamak için kurulan kurul, hâkimlerin atanması, nakli gibi özlük işlerinin yanı sıra, hâkimlerle ilgili şikayetleri de inceleme ve karar merciiydi. On sekiz asıl, beş yedek olmak üzere yirmi üç üyeli olmak üzere kurulun üyeleri Yargıtay, Meclis ve Senato tarafından belirlenmekteydi. Kurulun yapısı, çalışma usulü ve esaslarına ilişkin olarak 1962 yılında 45 Sayılı Yüksek Hâkimler Kurulu Kanunu çıkarıldı. 12 Mart Muhtırasını takiben anayasada ve kanunlarda yapılan değişikler uyarınca, üye sayısı on bir asıl ve üç yedek olarak on dörde düşürüldü. (Devamı...)

(Düzenle)




Bugün 1 Mayıs 2024, Çarşamba ; saat 03.12 UTC