Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Kasım 2021

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




Beren Saat (d. 26 Şubat 1984, Ankara), Türk sinema, dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısıdır. Başkent Üniversitesi'ne gittiği dönemde katıldığı Türkiye'nin Yıldızları yarışmasında ikinci olarak Tomris Giritlioğlu'nun dikkatini çekti ve böylece profesyonel oyunculuğa başladı.

İlk deneyimini Aşkımızda Ölüm Var (2004) dizisiyle kazanan Saat, ilk başrolünü de Tomris Giritlioğlu'nun hazırladığı Aşka Sürgün (2005-06) dizisinde üstlendi. Ardından sırasıyla Hatırla Sevgili (2006-08), Aşk-ı Memnu (2008-10), Fatmagül'ün Suçu Ne? (2010-12) ve İntikam (2013-14) dizilerinin de başrollerini oynayarak ününü pekiştirdi. Saat, dizi projelerinin yanı sıra pek çok sinema filminde de yer almıştır. 2009'da gösterime giren Güz Sancısı filmiyle ilk sinema oyunculuğunu yaptı. Gecenin Kanatları (2009), Gergedan Mevsimi (2012) ve Benim Dünyam (2013) filmleri ise yer aldığı diğer filmler oldu. En son 2015-2016 yılları arasında Muhteşem Yüzyıl Kösem adlı dizide Kösem Sultan rolünü canlandırdı. Son olarak 27 Aralık 2019 tarihinde Netflix'te yayınlanan Atiye dizisi ile ekranlara döndü. (Devamı...)

(Düzenle)


Asar-ı Şevket sınıfı, 1860'larda başta Mısır, ardından Osmanlı donanması için inşa edilen Asar-ı Şevket ve Necm-i Şevket olmak üzere iki gemiden oluşan zırhlı korvet sınıfıdır. Fransa'da inşa edilen gemiler, tasarımları daha önceki zırhlı korvet sınıfı Asar-ı Tevfik'in tasarımına dayanıyordu. Merkezî bataryalı olarak inşa edilen iki gemi, merkezî bir kazamat içinde dört adet 178 mm Armstrong top ve kazamatın üstünde döner bir barbette bir adet 229 mm Armstrong top taşıyordu.

Her iki gemi de 1877-1878 Rus-Osmanlı Savaşı'nda (93 Harbi) hizmet verdi ve Karadeniz'deki Rus kuvvetlerine karşı faaliyet gösterdiler. Kafkasya'da Osmanlı kara kuvvetlerini desteklemekle görevlendirilen gemiler, savaştan sonra alınarak Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başlangıcında seferber edildikleri 1897'ye kadar başka bir faaliyette bulunmadılar. Bu savaşın başında Osmanlı filosunun geri kalanı gibi Asar-ı Şevket sınıfı gemiler de, kötü durumları nedeniyle hücumda kullanılamadı. Asar-ı Şevket, 1900'lerde hizmet dışı bırakıldı ve hurda olarak satıldı. Genellikle kışla gemisi olarak hizmette kalan Necm-i Şevket ise, Birinci Balkan Savaşı sırasında İstanbul'u Bulgar ordusundan koruyan kuşatılmış Osmanlı savunma hatlarına ateş desteği vermek üzere tekrar hizmete girdi. 1929'da hizmet dışı bırakıldı ve hurda olarak satıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Hande'yle Yaz Bitmez, Türk şarkıcı Hande Yener'in ilk remiks albümüdür. 13 Eylül 2010'da Poll Production etiketiyle satışa sunulmuş olup, şarkıcının bu şirketten çıkan ikinci albümüdür. Pop ve elektronik ritimleri içerir. Yener'in önceki albümü Hande'ye Neler Oluyor?'daki (2010) şarkılarının yakaladığı başarının kutlaması olarak hazırlanmıştır. Prodüktörlüğünü Polat Yağcı üstlenmiştir. Hande'yle Yaz Bitmez, şarkıcının Nisan 2010'da yayımladığı sekizinci stüdyo albümü Hande'ye Neler Oluyor?'da yer alan bazı şarkıların remikslerini ve Sinan Akçıl tarafından yazılıp bestelenen "Uzaylı" şarkısını barındırır. Toplam 11 şarkıdan oluşur; "Uzaylı" şarkısının normal sürümünün dışında E.C dance remiksi ile club remiksini, "Yasak Aşk" şarkısının club remiksini, "Bodrum" şarkısının S.A remiksi ile club remiksini, "Sopa" şarkısının club remiksini, chill out miksi ile akustik sürümünü, "Çöp" şarkısının club remiksini ve "Bi Gideni mi Var?" şarkısının remiksini içerir. (Devamı...)

(Düzenle)


"Do What U Want", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın R&B şarkıcısı R. Kelly ile düet yaptığı şarkıdır. Kendisinin 2013 yılında yayımlanan üçüncü stüdyo albümü ARTPOP'ın ikinci single'ı olarak 21 Ekim 2013'te dijital ortamda satışa sunuldu. Şarkıcı, söz yazımını Paul "DJ White Shadow" Blair, Martin Bresso ve William Grigahcine ile birlikte gerçekleştirdi. Blair, 2011'de şarkının ilk konseptini Gaga'ya sundu. 2013 yılında yapımcı olarak şarkıyı tamamladı, sonradan Kelly'nin vokalleri şarkıya dahil edildi. "Do What U Want"ın bir kısmının tanıtımı 17 Ekim'de yayınlanmaya başlayan Best Buy/Beats reklamlarında yapıldı. Hayranların ilgisi ve ılımlı eleştiriler, şarkının albümün ikinci single'ı olarak yayımlanmasını sağladı. Synthpop ve R&B türlerindeki "Do What U Want", elektronik vuruşlar üzerine konulan 1980'lerin synth'lerini içerir. Sözleri cinsel teslimiyet temalarını konu edinmektedir. (Devamı...)

(Düzenle)


Agar.io, çevrimiçi çok oyunculu bir strateji ve aksiyon oyunudur. Brezilyalı oyun geliştiricisi Matheus Valadares tarafından geliştirilen oyun, 28 Nisan 2015'te ağ tarayıcıları, 8 Temmuz 2015'te ise Miniclip tarafından iOS ve Android platformları için yayımlandı. Oyunda oyuncular, bir petri kabını temsil eden bir haritada bir veya daha fazla dairesel hücreyi kontrol ederler. Oyundaki amaç, oyuncunun kontrol ettiği hücreden daha küçük olan agar ile hücreleri yiyerek ve kendi hücrelerini yiyebilecek daha büyük hücrelerden kaçınarak, mümkün olduğunca fazla kütle kazanmaktır. Her oyuncu bir hücre ile başlar, ancak oyuncular yeterli bir kütleye ulaştığında oyuncuların bir hücreyi bölerek birden fazla hücreyi kontrol etmelerine izin verilebilir. Oyunun ismi, bakterileri kültürleme için kullanılan agar maddesinden gelmektedir.

Eleştirmenler, oyunun özellikle "sadeliği", "rekabeti", "mekaniği" ve "tekrarlayan oynanışı" hakkında fikirlerini dile getirdi. Sosyal ağlarda ağızdan ağza yayılmasıyla birlikte yayımlandığı yılın en popüler internet ve mobil oyunlardan biri hâline geldi. Agar.io'nun ardından, benzer mekanik ve temaya sahip ".io oyunu" olarak adlandırılan oyunlar geliştirilmeye başlandı. (Devamı...)

(Düzenle)


Deutschland sınıfı, Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilen beş ön dretnot savaş gemisinden oluşan gemi sınıfıdır. Sınıf Deutschland, Hannover, Pommern, Schlesien ve Schleswig-Holstein gemilerinden oluşmaktaydı. 1903-1908 arasında inşa edilen gemiler, daha önceki Braunschweig sınıfı zırhlılara çok benzerdi; ancak daha iyi koruma sağlayan zırhları vardı. İngiliz Kraliyet Donanması'nın devrimci gemisi HMS Dreadnought'un hizmete girişiyle daha inşaları tamamlanamadan teknolojinin gerisinde kalan Deutschland sınıfı, Alman donanmasına katılan son ön dretnot gemiler oldular. Deutschland sınıfının ardından inşa edilen Nassau sınıfı zırhlılar ise Almanya'nın ilk dretnot sınıfı oldu.

İki Deutschland sınıfı geminin hizmete girmesiyle Alman donanması iki farklı savaş filosu oluşturacak sayıda zırhlıya sahip oldu, bunun ardından donanma I. Dünya Savaşı'nda savaşa girecek Açık Deniz Filosu olarak yeniden düzenlendi. Çağın gerisinde kalmış olmalarına rağmen Deutschland sınıfındaki beş zırhlı da 31 Mayıs-1 Haziran 1916'daki Jutland Savaşı'nda görev yaptılar. Savaşın gece olan kısmında SMS Pommern torpidolanarak batırıldı. Savaştan sonra elde kalan dört gemi ön saflardan çekilerek ikincil görevlere atandılar. Versay Antlaşması Almanya'nın Deutschland sınıfındaki dört gemi de dahil birçok eski zırhlıyı elde tutarak kıyı savunma görevlerinde kullanmasına olanak sağladı. (Devamı...)

(Düzenle)


The Confessions Tour, Amerikalı şarkıcı Madonna'nın ikinci konser albümüdür. 26 Ocak 2007'de Warner Bros. Records tarafından yayımlandı. Şarkıcının 2006 yılındaki Confessions Tour adlı turnesini içeren albümün yönetmenliğini Jonas Åkerlund yaptı. Turnenin Londra'daki konserleri sırasında Wembley Arena'da kaydedilen albüm, CD ve DVD formatlarında yayımlandı. DVD tüm konseri içerirken CD sadece on üç canlı şarkıyı kapsamaktadır. Albüm, Madonna'nın 2006'da kurduğu yapım şirketi Semtex Films tarafından yayımlanan ilk çalışmasıdır. The Confessions Tour, eleştirmenlerden genelde olumlu tepkiler aldı ve 50. Grammy Ödülleri'nde En İyi Uzun Müzik Videosu ödülünü kazandı. Yayımından sonra albüm Avustralya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, İspanya, İtalya, Macaristan ve Portekiz'deki resmî listelerde bir numara oldu. ABD'de Billboard 200 albüm listesinde on beşinci sıraya kadar yükseldi. The Confessions Tour dünya genelinde 1,2 milyondan fazla kopya sattı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Crazier", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift'in şarkısıdır. Şarkının sözleri Swift ve Robert Ellis Orrall tarafından yazılmış ve yapımcılığını da Nathan Chapman ile Swift yapmıştır. Country pop tarzından bir balad olan şarkı, Hannah Montana: The Movie filminde kullanıldı ve filmin soundtrack albümünde yer aldı. Sanatçı filmin bir sahnesinde şarkıyı söylemiş ve daha sonra bu sahne şarkının video klibi olarak yayınlanmıştır. "Crazier" pek çok eleştirmenden olumlu yönde eleştiriler aldı ve filmin soundtrack'indeki en iyi parça olarak nitelendirildi. Şarkının dijital ortamda satışı 23 Mart 2009'da yani soundtrack albümünün yayınlandığı tarihten hemen sonra başladı. Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Kanada'da iyi bir ticari başarı elde etti. Listelerdeki en iyi başarısı, Billboard Hot 100 listesinde on yedi numaraya ulaşmak oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


Barbaros Hayreddin veya SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm, okyanus ötesi sefer yapabilen bir Alman zırhlısıdır. Alman İmparatorluk Donanması ve sonrasında Osmanlı Donanması'nda görev yapmıştır. Geminin orijinal adı Prusya dükü ve Brandenburg seçici prensi olan I. Frederick Wilhelm'den gelmektedir. Brandenburg sınıfının dördüncü ön dretnot gemisi idi (Diğer üçü Brandenburg, Weißenburg (Turgut Reis) ve Wörth). 1890 yılında Kaiserliche Werft Wilhelmshaven'da inşa çalışmaları başladı, 1891'de denize indirildi ve 1893'te tamamlandı. Geminin yapımı 11,23 milyon marka mal oldu. Brandenburg sınıfı savaş gemileri üç zırhlı tarette taşıdıkları altı ana top ile, diğer donanmaların iki tarette dört top taşıyan gemilerine kıyasla daha modern bir tasarımdı.

Kurfürst Friedrich Wilhelm Alman İmparatorluk Donanması'ndaki görev süresi boyunca az sayıda aktif görevde bulundu. Üç kardeş gemisiyle beraber 1900-1901 yıllarında Çin'deki Boxer Ayaklanması'nda görev yaptı. Gemi 1904-1905 yıllarında büyük çaplı yenilemeden geçti. 1910 yılında Kurfürst Friedrich Wilhelm Osmanlı İmparatorluğu'na satılarak Barbaros Hayreddin adını aldı. Osmanlı hizmetinde Balkan Savaşları'nda görev aldı, Aralık 1912 ve Ocak 1913'te Yunan donanmasına karşı iki muharebeye katıldı, savaş boyunca Trakya'da Osmanlı kara kuvvetlerine destek sağladı. 8 Ağustos 1915'te Çanakkale'de İngiliz denizaltısı HMS E11 tarafından torpidolanarak batırıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Bu maddede, Galatasaray futbol takımının 1955-56 sezonunda mücadele ettiği İstanbul Profesyonel Ligi'ndeki maçları, kadro bilgileri ve istatistikleri yer almaktadır. Takım, 1952 sezonunda ilk kez düzenlenen İstanbul Profesyonel Ligi'ne beşinci kez katılmıştır.

Önceki sezonu ligde şampiyon olarak tamamlayan Galatasaray, bu sezonu da Gündüz Kılıç'ın teknik direktörlüğünde geçirdi. İstanbul Profesyonel Ligi sezonuna 3-0'lık İstanbulspor galibiyetiyle başladı. Sezonun ilk yarısında oynadığı dokuz maçtan yedi galibiyet, bir beraberlik ile bir mağlubiyet ile ayrıldı. İkinci yarıda ise beş galibiyet ile dört beraberlik elde etti. Oynadığı on sekiz maç sonunda 29 puan toplamayı başaran takım, 26 puan toplayan Beşiktaş'ın üzerinde yer alarak lig tarihindeki ikinci şampiyonluğunu elde etti. (Devamı...)

(Düzenle)


Aşk Kaç Beden Giyer?, Belçikalı-Türk şarkıcı Hadise'nin beşinci stüdyo albümüdür. 12 Nisan 2011'de Seyhan Müzik tarafından yayımlandı. Hazırlık süreci 2010 yılında başladı ve şarkıcı, yıl sonuna gelindiğinde şarkılarını piyasaya sürmeyi planladığından bahsetti. Ancak yeni şarkıları için iş birliğine gittiği şarkı yazarı sevgilisi Sinan Akçıl'dan Kasım 2010'da ayrılması ve Akçıl'ın kendisine verdiği bazı şarkıları geri çekmesi üzerine albümün hazırlık süreci uzadı. Hadise, yapımcılığını üstlendiği albümde Alper Narman, Deniz Erten, Erdem Kınay ve Gülşen gibi isimlerle çalıştı. Bir dans-pop albümü olan Aşk Kaç Beden Giyer?, içerdiği şarkı sözleriyle Sinan Akçıl'a göndermeler yaptığı iddiası üzerine çıktığı sıralar Türk basınında haberlere konu oldu. Müzik eleştirmenlerinden bazıları albümü sıradan bulsa da bazıları şarkıların Türk pop müziği standartlarının üstünde olduğuna dair yorum yaparak övgülerini sundu. (Devamı...)

(Düzenle)


Orhaniye (Osmanlıcaاورخانيه), Osmaniye sınıfı zırhlı fırkateyn sınıfının üçüncüsü gemisidir. 1860'larda Robert Napier and Sons tarafından Osmanlı donanması için Birleşik Krallık'ta inşa edilen bir zırhlı savaş gemisidir. Omurgası 1863 yılında serilen gemi, Haziran 1865'te denize indirildi. Orhaniye, ilk tasarlandığı haliyle burunda tek bir 229 mm Armstrong top ile bordalara dizili on dört 203 mm ve on 36 librelik top Armstrong top taşımaktaydı. Osmaniye sınıfı gemiler, 1877-1878 yıllarında gerçekleşen 93 Harbi sırasında gemiyi Akdeniz'de güvenli bir şekilde tutuldu Gemi, 1880'leri Haliç'te geçirdi. 1890'ların başında kapsamlı şekilde yeniden inşa edilerek daha modern bir barbetli gemiye dönüştürüldü. Buna rağmen 1897'de Osmanlı-Yunan Savaşı başladığında bakımsızlık ve mürettebatın eğitim eksikliği nedeniyle Yunan gemileriyle çatışmaya girmeye uygun durumda değildi. Sonuç olarak hiçbir çatışmada yer almadı ve savaştan sonra silahları söküldü. 1909'da aktif hizmetten çıkarıldıktan sonra kışla gemisi olarak kullanıldı. 1913'te hurda olarak satıldı ve parçalandı. (Devamı...)

(Düzenle)


Britney Spears: In the Zone, Amerikalı şarkıcı Britney Spears'ın beşinci video çalışmasıdır. 6 Nisan 2004'te Jive Records tarafından yayımlandı ve In the Zone adlı albüme eşlik etti. DVD, sanatçının Britney Spears: In the Zone adlı ABC konser yayınını ve albümü tanıtmak için sergilediği canlı performansların görüntülerini içermektedir. Ayrıca DVD'de "Me Against the Music" ve "Toxic" klipleri, bu kliplerin Making the Video bölümleri ve aralarında pek çok yeni parçanın da olduğu daha önce yayımlanmamış eserler bulunmaktadır.

Bir eleştirmen albüm için "In the Zone ses ile biraz hayal kırıklığı yaratıyor" değerlendirmesini yaptı ve "hayranlarına önerilir" ifadesini kullandı. Britney Spears: In the Zone, ABD genelinde 200.000 kopya satışın ardından Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA) tarafından iki platin sertifika ile ödüllendirildi. Albüm ayrıca Arjantin ve Fransa'da platin, Avustralya ve Brezilya'da ise altın sertifika aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Aşklarım Büyük Benden, Türk şarkıcı Murat Boz'un üçüncü stüdyo albümüdür. 9 Mayıs 2011'de Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle piyasaya sürülmüştür. Pop müzik ritimleri içerir, Boz'un 2009 başında yayımladığı Şans albümünden sonraki ilk stüdyo albümüdür. Prodüktörlüğünü Boz üstlenmiştir. Dokuz şarkıdan oluşan Aşklarım Büyük Benden, müzik eleştirmenlerinden olumlu geri dönüşler aldı; şarkıcının "iyi bir yönelim" içinde olduğu yazıldı. Albümle aynı adı taşıyan şarkı, Nisan 2011'de klibiyle birlikte yayımlandı; albümün satışa sunulmasından sonra ise "Hayat Öpücüğü", "Geri Dönüş Olsa", "Kalamam Arkadaş", "Bulmaca" ve "Soyadımsın" şarkılarına klip çekildi. Bunlardan "Geri Dönüş Olsa" ve "Kalamam Arkadaş", Türkiye resmî listesinde zirveye yerleşti. Aşklarım Büyük Benden albümü, 35.000 satış rakamına ulaştı ve Kadir Has Üniversitesi tarafından düzenlenen ödüllerde, En Has Albüm ödülünü aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


SMS Pommern, Deutschland sınıfından bir ön dretnot idi; Kaiserliche Marine'e katılmak üzere 1904 - 1906 yılları arasında inşa edildi. İsmi Prusya'nın Pomeranya bölgesinden gelmektedir, Stettin'in AG Vulcan tersanesinde inşa edildi, 22 Mart 1904 tarihinde kızağa kondu ve 2 Aralık 1905'te denize indirildi. 6 Ağustos 1907 tarihinde donanmaya katıldı. Deutschland sınıfı gemiler hizmete girdiklerinde hız, zırh, büyüklük ve ateş gücü bakımından dreadnought gemilerin ardında kalmıştı.

Pommern, donanmaya katıldıktan sonra I. Dünya Savaşı'na 2 yıl kala Açık Deniz Filosu'nun II. Savaş Filosuna atandı. Pommern, 31 Mayıs - 1 Haziran 1916 tarihleri arasındaki Jutland Muharebesi'ne bulundu. Pommern ve kardeş gemileri David Beatty komutasındaki kruvazörler tarafından derhal durduruldu; Pommern HMS Indomitable'nin 30,5 cm'lik toplarının hedefi oldu. Gece muharebesinde gemi bir veya iki defa isabet aldı, HMS Onslaugh destroyerinin torpido saldırısına maruz kaldı, 17.5 cm'lik top bataryasında patlama oldu. Kısa süre içinde Pommern battı ve mürettebatları öldü. (Devamı...)

(Düzenle)


Hayrola?, Türk şarkıcı Hande Yener'in yedinci stüdyo albümüdür. İlk kez 31 Mart 2009'da Avrupa Müzik etiketiyle dijital ortamda yayımlandı, 6 Nisan 2009'da CD ve kaset formatlarında müzik marketlerde satışa sunuldu. Yener'in 2002 yılından beri anlaşması bulunan Erol Köse Production ile çalışmadığı ve Hipnoz'dan (2008) sonra satışa sunduğu ilk albümüdür. Elektronik müzik ritimleri içerir. Şarkıcı, albümdeki on şarkıdan yedisinin sözlerini tek başına, bir tanesini Ayşe Özyılmazel ile, bir tanesini Erol Temizel ile birlikte yazdı. Bir şarkının söz yazarlığını ise Aylin Aslım üstlendi. Albümdeki tüm besteleri ve düzenlemeleri Erol Temizel yaptı. Müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler toplayan Hayrola? için, kaliteli olduğu ancak içinde "Romeo" (Nasıl Delirdim?, 2007) şarkısını geçebilecek bir şarkıyı barındırmadığı yorumu yapıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Homer's Odyssey", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun üçüncü bölümüdür ve ilk kez 21 Ocak 1990 tarihinde Fox kanalında yayınlandı. Bu bölümde Homer, Springfield'deki vatandaşların güvenliği için bir mücadeleci olur ve tüm santralin Nükleer Güvenlik Müfettişi olarak terfi eder. Bölüm, Jay Kogen ve Wallace Wolodarsky tarafından yazıldı ve senaryosu tamamlanan ilk Simpsonlar bölümü olmasına rağmen prodüksiyon sırasına göre üçüncü bölümdü. (Devamı...)

(Düzenle)


TCG Berk ya da Osmanlı donanmasındaki adıyla Berk-i Satvet, Osmanlı donanması ve sonrasında Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet gören Peyk-i Şevket sınıfının ikinci ve son torpido kruvazörüdür. 1906-1907 yıllarında, Kiel, Almanya'daki Germaniawerft tersanesinde inşa edilmiş ve Kasım 1907'de Osmanlı donanması hizmetine girmişti. Geminin ana silahı üç 450 mm torpido tüpü ve bir çift 105 mm toptu ve gemi, 21 knot (39 km/sa; 24 mph) maksimum hıza ulaşabiliyordu.

1911-1912 yıllarındaki Trablusgarp Savaşı'nda Osmanlı donanmasının geri kalanıyla beraber Marmara'da kaldı. 1912-1913 yıllarındaki Balkan Savaşları sırasında sırasıyla Yunan ve Bulgar güçlerine karşı Ege ve Karadeniz'de görev yaptı. Osmanlı İmparatorluğu I. Dünya Savaşı'na girdikten sonra Berk-i Satvet, Karadeniz'de devriyelerde görevlendirildi. 29 Ekim 1914'teki Karadeniz Baskını'nda, Midilli ile birlikte Novorossiysk'i vurdu. Ocak 1915'te, Zonguldak'a hareket eden bir konvoya eşlik ederken bir deniz mayınına çarpması sonucunda aldığı hasarın onarımı boyunca, Nisan 1918'e kadar hizmet dışı kaldı. Savaşın geri kalanında Karadeniz'de devriye gezdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ardından, 1923'te Berk olarak yeniden adlandırıldı ve 1920'lerin ortalarında ve 1930'ların sonlarında olmak üzere iki kez modernize edildi. Donanma envanterinden çıkartıldığı 1944 yılına kadar hizmette kaldı. Nihayetinde 1953-1955 yılları arasında Gölcük Tersanesi'nde parçalandı. (Devamı...)

(Düzenle)


Born This Way: The Collection, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın üçüncü derleme albümüdür. 21 Kasım 2011'de Interscope Records tarafından yayımlandı. Üç disklik sette şarkıcının ikinci stüdyo albümü Born This Way, remiks albümü Born This Way: The Remix ve The Monster Ball Tour kapsamında verdiği konserlerin görüntülerinden oluşan Lady Gaga Presents the Monster Ball Tour: At Madison Square Garden DVD'si bulunmaktadır. Gaga'yı tasarımcı Bart Hess'in hazırladığı balçıktan yapılmış bir elbise giyerken gösteren albümün kapak fotoğrafını Nick Knight çekti. Albüm yeni kitapçıklara yer verdi ve bir digipak olarak paketlendi. Eleştirmenlerden olumlu tepkiler alan albüm; Güney Kore, İtalya ve Yunanistan'da listelere girdi. (Devamı...)

(Düzenle)


En İyi Aranjman Grammy Ödülü, Grammy Ödülleri kapsamında, yılın en iyi aranjmanına sahip olduğu belirlenen şarkının veya albümün aranjörüne verilen ödüldür. 1959-1962 yılları arasındaki ilk dört törende verilmesinin ardından kaldırılmıştır.

Grammy Ödülleri'ni dağıtan Kayıt Akademisi 1959'daki ilk ödül töreninde, aranjörleri ilk olarak bu kategoride ödüllendirmeye başladı. 1962'deki 4. yıla kadar gerçekleştirilen tüm Grammy Ödülleri kapsamında bu kategori yer aldı ve 1963'deki törenle birlikte kaldırılırdı. Dağıtıldığı 4 törende ödülü üç kez Henry Mancini, bir kez de Billy May kazandı. Yalnızca bu ikili, kategoride birden fazla adaylık alan isimler oldular. (Devamı...)

(Düzenle)


HMS Lord Nelson, Lord Nelson zırhlı savaş gemisi sınıfına mensup, Kraliyet Donanması'na ait son ön-dretnottur. 1906'da denize indirildi ve 1908'de göreve başladı. Lord Nelson, I. Dünya Savaşı 1914 yılında başladığında Manş Denizi Filosunun bayrak gemisiydi. 1915 yılı başlarında Akdeniz'de görev yapmaya başladı ve Çanakkale Savaşı'ndaki deniz harekâtlarına katıldı. Harekâtlar sonrasında orada kaldı ve sonraları adı Ege Filosu olarak değiştirilen Doğu Akdeniz Filosu'nun bayrak gemisi oldu. 1918 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun teslimiyeti üzerine Karadeniz'e hareket etti ve 1919 yılında Birleşik Krallık'a geri dönüşüne kadar bayrak gemisi olarak görevini sürdürdü. 1920 yılında hurdaya çıkarıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Beni Durdursan mı?, Türk şarkıcı Gülşen'in sekizinci stüdyo albümüdür. 20 Şubat 2013'te Doğan Music Company tarafından yayımlanarak şarkıcının bu şirketten çıkan ilk albümü oldu. 2009'daki yedinci stüdyo albümü Önsöz'den sonra 2011'de "Yeni Biri" ve "Sözde Ayrılık" single'larını piyasaya süren Gülşen, aynı yıl yeni albümü için Ozan Çolakoğlu ile çalışmalara başladı. Tüm şarkıların sözlerini tek başına yazdı ve bazılarını tek başına bazılarını ise albümün yapımcısı da olan Çolakoğlu ile birlikte besteledi. İstanbul'da gerçekleşen kayıt oturumları 2012'den başlayarak 2013'ün ilk ayına kadar sürdü. Dokuz yeni şarkının yanı sıra Gülşen'in 2012'de Çolakoğlu'nun albümünde seslendirdiği "Seyre Dursun Aşk"ın akustik versiyonunu da içeren albümün şarkıları genel anlamda pop tarzını barındırarak bazen elektronik altyapılara ve bazen de arabesk ritimlerine yer verdi. (Devamı...)

(Düzenle)


My Life as a 10-Year-Old Boy, Nancy Cartwright tarafından yazılan bir otobiyografidir. İlk basımı Eylül 2000 tarihinde Hyperion tarafından yapıldı. Kitapta Cartwright'ın kariyeri, özellikle Simpsonlar'da seslendirdiği Bart Simpson deneyimleri anlatılmaktadır. Kitap; şovdaki anlayışlar, günlük kayıtlar ile çeşitli ünlü konuklarla karşılaşmalarına dair anekdotlar içermektedir.

Eleştirmenler, kitabın genel bir kitleden daha çok Simpsonlar hayranlarına hitap ediyor göründüğüne dair yorumlar yaptı. Yapılan diğer eleştiriler ise kitabın yazımının kolaylığı ile ilginç hikâyelerden yoksun olduğuna dairdi. Cartwright, 2004 yılında kitabı, dünya genelinde sergilediği tek kişilik gösteriye uyarladı. Ayrıca dünyanın en büyük sanat festivali olan Edinburgh Festival Fringe'te da sahne aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Avnillah sınıfı, Osmanlı donanması için 1860'larda inşa edilen iki zırhlı korvet savaş gemisinden oluşan bir gemi sınıfıdır. Sınıfta yer alan gemiler Avnillah ve Muin-i Zafer'dir. İki gemi İngiltere'de 1868 ve 1870 arasında inşa edildi. Gemi ortasındaki kazamatlara monte edilmiş dört adet 230 mm çapında top taşıyorlardı.

Her iki gemi de 1877-1878'teki 93 Harbi sırasında hizmet verdi ve Karadeniz'deki Rus kuvvetlerine karşı görev yaptı. Öncelikle karaya Osmanlı kuvvetlerini desteklemekle görevlendirildiler; ayrıca Muin-i Zafer Sulina limanını savunmaya da yardımcı oldu. Savaştan sonra her iki gemi de ihtiyata alındı ve Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başlangıcında seferber edildikleri 1897'ye kadar başka bir faaliyette bulunmadı. Osmanlı filosunun geri kalanı gibi, her iki gemi de kötü durumdaydı ve bu savaşta etkin şekilde kullanılamadı.

Savaş sona erdikten sonra, her iki gemi de eskimiş Osmanlı filosunu modernize etmeyi amaçlayan yeniden inşa programının parçası olarak yeniden inşa edildi. Gemiler dörder adet 150 mm Krupp seri ateşli topla donatılarak hizmete geri girdi. Avnillah Ocak 1912'de Trablusgarp Savaşı esnasında Beyrut Muharebesi'nde İtalyan gemileri tarafından batırıldı. Muin-i Zafer 1913'ten itibaren bir eğitim gemisi, 1920'den itibaren bir kışla gemisi ve 1928'den itibaren denizaltılar için bir depo gemisi olarak görev yaptı. 1932'de ise hurda olarak söküldü. (Devamı...)

(Düzenle)


Yeni Ay, Türk şarkıcı Sıla'nın beşinci stüdyo albümüdür. Sony Music Entertainment ve Columbia Records tarafından 18 Şubat 2014'te yayımlandı. "Karanlık ve içe dönük temalar kullanarak hazırladığı" dördüncü stüdyo albümü Vaveyla'yı Ekim 2012'de yayımladıktan sonra Sıla, "kendini iyi hissettiği bir dönemde" Yeni Ay'ı ortaya çıkardı. Neredeyse tüm şarkıların sözlerini tek başına yazdı ve pek çoğunu daha önceki albümlerini de birlikte hazırladığı Efe Bahadır ile besteledi. Ayrıca albümün yapımcılığını da Bahadır ile birlikte üstlendi. İskender Paydaş, Can Baydar, Bedük ve Fatih Ahıskalı da albümün yapımında görev aldı. 2013'ün sonunda başlayıp 2014'ün başlarında tamamlanan kayıtlar, İstanbul'daki Babajim Studios ile Atina'daki Sierra Studios'ta yapıldı. Pop müzik tarzında olan Yeni Ay, iki disk hâlinde satışa sunuldu. İlk diskte teki remiks sürümü olmak üzere 11 şarkı yer alırken ikinci diskte, ilk diskte yer alan şarkıların demolarına yer verildi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Bart the General", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun beşinci bölümüdür ve 4 Şubat 1990 tarihine yayınlanmıştır. Bölümde Bart'ın kabadayı Nelson Muntz ile yaşadığı sorun anlatılmaktadır. Bölüm, John Swartzwelder tarafından yazıldı ve David Silverman tarafından yönetildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Feth-i Bülend sınıfı, 1860'larda ve 1870'lerde Osmanlı donanması için inşa edilmiş iki zırhlı savaş gemisini içeren bir gemi sınıfıdır. Sınıftaki ilk gemi Feth-i Bülend, Birleşik Krallık'ta inşa edildi ve Haliç'teki Tersane-i Amire'de inşa edilen ikinci gemi Mukaddeme-i Hayr için temel görevi gördü. Gemilerin tasarımı daha önce yine Birleşik Krallık'ta inşa edilen Avnillah sınıfına dayanıyordu. Ortadan bataryalı zırhlı korvetler Feth-i Bülend ve Mukaddeme-i Hayır ana silah olarak kazamatlarda yer alan namludan dolma dört 222 mm Armstrong top taşımaktaydı.

Her iki gemi de 1877-1878 Rus-Osmanlı Savaşı sırasında hizmet verdi ve Karadeniz'deki Rus kuvvetlerine karşı operasyon yaptı. Feth-i Bülend bir Rus gemisi ile sonuçsuz bir çatışmada yer aldı. Her iki gemi de Sohum limanına amfibi bir saldırıyı destekledi. Savaştan sonra, her iki gemi de yedeğe alındı ve Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başlangıcında seferber edildikleri 1897'ye kadar başka bir faaliyette bulunmadı. 1897'de savaşın başlangıcında Osmanlı filosunun geri kalanı gibi her iki gemi de kötü durumdaydı ve savaşta saldırı rolü de kullanılamadı. Savaş bittikten sonra Feth-i Bülend yeniden inşa edildi ancak Mukaddeme-i Hayr modernizasyona uygun olmayacak kadar kötü durumdaydı. Feth-i Bülend, Birinci Balkan Savaşı sırasında Selanik'te görev yaptı ve Ekim 1912'de bir Yunan torpido botu tarafından batırıldı. Mukaddeme-i Hayr, önce eğitim gemisi daha sonra kışla gemisi olarak söküldüğü 1923'e kadar görevde kaldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Who's That Girl, Amerikalı şarkıcı-söz yazarı Madonna'nın aynı adlı filmin müziklerine yer verdiği, 21 Temmuz 1987'de Sire Records etiketiyle yayımlanan film müziği albümüdür. Albümde Madonna'ya aynı müzik şirketiyle çalışan Scritti Politti, Duncan Faure, Club Nouveau, Coati Mundi ve Michael Davidson gibi isimler eşlik etti. Albüm bir Madonna albümü olarak hazırlansa da, albümde yer alan dokuz şarkının sadece dördü kendisi tarafından seslendirildi.

Çılgın Madonna (Desperately Seeking Susan, 1985) filminin başarısından sonra Madonna, yanlışlıkla cinayetle suçlanan bir kadın olan Nikki Finn'in anlatıldığı Slammer adlı bir başka komedi filminde daha oynamak istedi. Warner Bros. Madonna'nın macera filmi Şangay Bonita'nın (1986) parasal ve sanatsal açıdan gösterdiği başarısızlıktan dolayı projeye ilk başta yeşil ışık yakmakta isteksiz davrandı. Madonna tarafından ikna edilen şirket, sanatçının film müziklerindeki başarısından para kazanmayı da düşünerek teklifi kabul etti. Aralık 1986'da albümün üzerinde çalışmaya başlayan Madonna, daha önce üçüncü stüdyo albümü True Blue'da (1986) yapımcı olarak görev alan Patrick Leonard ve Stephen Bray ile sözleşme imzaladı. Albüm için bir yüksek tempolu bir de düşük tempolu şarkıya ihtiyaç olduğunu düşündü. Leonard yüksek tempolu şarkının müziğini bestelerken, Madonna melodiyi ve sözleri hazırladı. (Devamı...)

(Düzenle)


En İyi Enstrümantal Aranjör, Besteci, Orkestra veya Koro Lideri Pop Performansı Grammy Ödülü, Grammy Ödülleri kapsamında, yılın en iyi enstrümantal pop performansına sahip olduğu belirlenen aranjör, besteci, orkestra şefi veya koro liderine verilen ödüldür. Yalnızca 1973'teki 15. Grammy Ödülleri kapsamında verildi ve sonraki yıl bu kategori kaldırıldı.

Grammy Ödülleri'ni dağıtan Kayıt Akademisi 1969'da, enstrümantal pop performanslarını En İyi Enstrümantal Pop Performansı kategorisiyle ödüllendirmeye başladı. 1973 yılında bu kategori, Aranjör, Besteci, Orkestra veya Koro Lideri ve çalgıcı olmak üzere iki kategoriye ayrıldı. O yıl ödülün sahibi, Black Moses albümüyle Isaac Hayes oldu. Ertesi yıl, 1974'teki ödüllerde ise kategori, eski hâline gelecek şekilde birleştirildi. (Devamı...)

(Düzenle)


SMS Prinz Adalbert, 1900'lerin başında Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilen bir Alman zırhlı kruvazörüdür. İsmini İmparator II. Wilhelm'in üçüncü oğlu Prusya Prensi Adalbert'ten almaktadır. Sınıfının ilk gemisi olan Prinz Adalbert iken, ikinci gemisi ise kardeş gemi Friedrich Carl idi. Prinz Adalbert'in inşasına 1900 yılında, Kiel'deki İmparatorluk Tersanesi'nde başlandı. 16.371.000 Goldmarklık maliyet ile Ocak 1904'te tamamlandı. Dört adet 21 cm'lik ana batarya ile silahlandırılan zırhlı kruvazör, 20 kn (37 km/sa; 23 mph) hız yapabilmekteydi. Prinz Adalbert, göreve başlayınca topçu eğitim gemisi olarak kullanılmaya başlandı ve bu görev, geminin hizmet süresi boyunca önemli bir süre zarfını teşkil etti. Ağustos 1914'te I. Dünya Savaşı'nın başlaması üzerine Baltık Denizi'ndeki keşif kuvvetlerine atandı. Kasım 1914'te kardeş gemisi batınca, Baltık Denizi'ndeki kruvazör filosunun bayrak gemisi oldu. Burada, Rus kuvvetlerine karşı Libau'nun topa tutulması gibi operasyonlarda bulundu. Temmuz 1915'te bir İngiliz denizaltısı tarafından torpillense de limana geri dönebildi ve tamir edildi. (Devamı...)

(Düzenle)




Bugün 3 Mayıs 2024, Cuma ; saat 00.26 UTC