Britney Spears

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Britney Spears
2016 yılında Britney Spears
Genel bilgiler
Doğum adıBritney Jean Spears
Diğer adlarıAlotta Warmheart
UnvanıPrincess of Pop
Doğum2 Aralık 1981 (42 yaşında)
 ABD, McComb, Mississippi
Başladığı yerKentwood, Louisiana, ABD
TarzlarPop, Elektropop, Dans-pop, Teen Pop
MesleklerŞarkıcı, dansçı, söz yazarı, oyuncu, performans sanatçısı ve iş insanı
ÇalgılarPiyanoGitarKeybord
Etkin yıllar1992-günümüz
Müzik şirketiJive Records, Zomba Records, RCA Records
İlişkili hareketlerInnosense, #FreeBritney
Resmî sitewww.britneyspears.com

Britney Jean Spears, (d. 2 Aralık 1981), Grammy Ödüllü Amerikalı şarkıcı, dansçı ve oyuncu. Dünya genelinde 150 milyondan fazla kayıt satarak tüm zamanların en çok satan müzik sanatçılarından biri olmuştur. Amerikan müzik tarihinde En Çok Satan 8. Kadın, En Çok Satan En Genç Kadın Şarkıcıdır. 2009 yılında Guiness Rekorlar Kitabına 21. yüzyılın En İyi Kadın Şarkıcısı olarak geçmiştir. Forbes dergisinin 2003 yılında belirlediği En Zengin 25 Yaş Altı Ünlüler listesinde birinci sırada, 2006 yılında belirlediği En Zengin Ünlüler listesinde ise 100 milyon dolarlık servetiyle dokuzuncu sırada yer almıştır. 2021 yılında Time dergisi tarafından belirlenen Dünyanın En Etkili 100 İnsanı listesinde yer aldı.[1][2]

1990'ların başlarında "The Mickey Mouse Club" ile tanındı. Beş yıllık bir aradan sonra ilk albümü "...Baby One More Time" ile geri döndü ve pop müzikte bir süre çok genç şarkıcıların hakim olacağı bir dönem başlattı. Ertesi yıl ikinci albümü "Oops!... I Did It Again" ile yine birçok listenin ilk sırasına oturdu. Albüm ilk haftasında 1,3 milyon satarak tüm zamanların bir haftada en çok satan albümü oldu.

2000'li yılların gelişiyle beraber öncelikle Pepsi ile yaptığı reklam anlaşmasıyla, sonra da o dönemki erkek arkadaşı Justin Timberlake ile sürekli gündemde kalan Spears, bu dönemde arka arkaya üçüncü ve dördüncü albümünü çıkardı. Bu albümleri öncekilerine göre içerik olarak daha sanatsal, ancak satış olarak daha düşüktü. 2004'te dansçı Kevin Federline ile evlenen sanatçı bir yıl içinde ilk oğlu Sean Preston'ı, 12 Eylül 2006'da da ikinci oğlu Jayden James'i dünyaya getirdi. 2007'de Federline'dan boşandı ve bunu izleyen dönemde düştüğü bunalımlar ve skandallarla gündeme geldi.

2007 yılında yeni albümü Blackout ile tekrar müzik kariyerine dönen Spears, bu albümü ile önemli başarılar yakaladı. 2008 yılında Circus albümünü çıkaran Spears, Amerikan albüm listesinde ve birçok diğer uluslararası albüm listesinde zirveye çıktı. 2009 yılında The Singles Collection adlı toplama albümünü yayınlayarak 3 teklisiyle Billboard Hot 100 listesine ilk sıradan giriş yaptı.

2011 yılında yayımladığı albümü Femme Fatale Billboard 200 listesine yine ilk sıradan giriş yapmıştır. Dört albümünün dördü birden listelere bir numaradan giriş yapan tek kadın sanatçıdır. Amerika'da en çok bir numara albümü bulunan kadın sanatçılar sıralamasında üçüncü sırada bulunmaktadır. Ayrıca albümün ilk teklisi "Hold It Against Me" Billboard Hot 100 listesine ilk sıradan girmiştir ve Britney, Mariah Carey'den sonra Billboard Hot 100 listesinde iki şarkısı arka arkaya bir numaradan listelere giriş yapan ikinci kadın şarkıcıdır.

Spears, 29 Kasım 2013 yılında yayınladığı ''Britney Jean'' ile Amerika'da ilk hafta 107.000 sattı. Bu albümle iTunes'ta ''En kısa sürede bir numara olan albüm'' rekorunu kırmış oldu (19 dakika). Albümden yalnızca iki tane tekli çıktı. (Work B**ch-Perfume) Spears'ın bu albümü diğerlerine nazaran fazla satış gerçekleştiremedi ve dünya çapında yaklaşık 1.3m satmıştır.

Spears 29 Aralık 2013'te Vegas konserleri olan ''Britney: Piece Of Me'' konserlerine de start verdi. Konserin beklendiğinden fazla ilgi görmesi üzerine yeni showlar da eklenmiş oldu. Spears'ın iki yıl süren Las Vegas konserleri Aralık 2015'te son bulmuştur.

Spears kadın iç çamaşırı sektörüne de girdi. ''Intimate Britney Spears'' adını verdiği koleksiyonun tanıtımını 9 Eylül 2014'te New York'ta yaptı.

Bu arada 9. albüm için çalışmalarını titizlikle sürdürdüğünü ve yeni bir tarzla karşımıza çıkacağını röportajlarında duyurdu. ''Pretty Girls'' adını verdiği ''Iggy Azalea'' düeti 5 Mayıs 2015'te yayınlanmıştır.

Spears 26 Ağustos 2016'da 9. stüdyo albümü Glory'i RCA Records etiketiyle piyasaya sürdü. Albüm ilk haftasında 111.000 satış yaptı ve ABD Billboard 200 listesine 3 numaradan giriş yaptı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1981-97: Önceki hayatı, kariyerinin başlangıcı[değiştir | kaynağı değiştir]

Spears, McComb, Mississippi'da doğdu ve Kentwood, Louisiana'da büyüdü.[3][4] Lynne Irene (née Bridges) ve James Parnell Spears'ın ikinci çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Britney, anne tarafından İngiliz kökenlidir. Erkek kardeşi Bryan Spears, (d. 1977) menajerlerinden biridir, kız kardeşi Jamie-Lynn (d. 1991) ise oyuncu ve şarkıcıdır.[5] 3 yaşındayken Britney, Kentwood'da dans derslerine katılmaya başladı. Çocukluk yıllarında Britney, okulunun jimnastik derslerine katıldı, kilise korosunda da söyledi.[6] Bu sırada Disney kanalının seçmelerine de katılıyordu. Bu seçmelerden birinde The Mickey Mouse Club'a seçildi. Yaşı çok küçük olduğu için yapımcılardan biri onun New York 'Broadway'de bir ajans ile tanıştırarak 3 yıl boyunca gösteri sanatları okuluna gitmesini sağladı.[6]

Daha sonra Spears, Disney kanalına New Mickey Mouse Club ile geri döndü.[7] Programdaki diğer isimler, Justin Timberlake, Christina Aguilera, Joshua Chasez, oyuncu Keri Russell ve aktör Ryan Gosling idi. Birkaç yıl sonra Spears bir demo hazırladı ve bu Jive Record'un eline geçti.[8] Plak şirketi Britney Spears ile anlaşma imzaladı ve Britney tüm gençlik dergilerinde ve televizyon programlarında görünmeye başladı. Nsync grubunun da reklamlarını seslendirmeye devam etti.

1998-2000: ...Baby One More Time ve Oops!... I Did It Again[değiştir | kaynağı değiştir]

1998'in sonlarına doğru Britney'nin ilk teklisi ...Baby One More Time radyolarda çalınmaya başladı. Klibi ise müzik kanallarında dönmeye başlamıştı. Bu tekli Britney'nin uluslararası alanda büyük bir başarı kazanmasına ve tanınmasına neden oldu. O dönem yeni çıkan 'N Sync grubu için grupla birlikte yaptığı Oppening for Nsync Mall turu onun birinci ve en az gelirli ilk turnesiydi. Spears, bu turda kendini tanıtmaya başladı.

Spears'ın olay yaratan Rolling Stones pozu (kapak)

2 Ocak 1999 tarihinde ilk albümü ...Baby One More Time, Jive Records tarafından piyasaya sürüldü. Albüm sadece Amerika'da 14 milyon satarak Elmas Sertifika aldı ve tüm dünyada yaklaşık 32 milyon sattı.[9] Albümü ve Single'ı aynı anda listelere 1 numaradan giriş yapan Spears bu albüm ve single ile haftalarca bir numarada kaldı.

1999 yapımı Longshot isimli video filmde N'SYNC grubuyla kısa bir rol aldı. Nisan 1999'da Spears, Rolling Stone dergisinin kapağına çıktı. 1999 yazında ikinci turnesine çıktı ve 1999'un sonunda Britney, eleştirmenlerce o yılın en büyük yıldızı kabul edilmişti.

Her yandan övgü dolu eleştiriler alan Spears, MTV Avrupa Müzik Ödülleri'nde "...Baby One More Time" adlı şarkısındaki gösterisi ile herkesin beğenisini topladı. O yılın en iyi şarkısı kategorisinde ödülü kimseye kaptırmamasının yanında toplamda 4 ödül kazanarak diğer sanatçılara da fark attı. Ödülünü alırken "Tanrı'ya lütuflarından dolayı ve buraya kadar beni getirdiği için teşekkürler ederim" dedi ve geniş çevrelere göre adeta şirin pop idol imajını pekiştirdi. Bu dönemde ilk dizi deneyimi olan Sabrina'da küçük bir rolle hayranlarının karşısına çıktı.

Albümden çıkan diğer tekliler ise sırasıyla "Sometimes, "(You Drive Me) Crazy", "Born To Make You Happy" ve "From The Bottom Of My Broken Heart" oldu.

Almanya'da da 2000 yılında, Uluslararası yılın gelecek vaad edeni (Newcomer des Jahres international) ödülüne Britney Spears aday gösterildi, diğer üç aday Tarkan, Jennifer Lopez ve Bloodhound Gang idi.[10]

2000'de Britney 2. stüdyo albümü Oops!...I Did It Again'i piyasaya çıkardı. Albüm ilk haftasında 1.3 milyon sattı. O yılın En İyi İlk Hafta satışını elde eden Britney, toplamda yaklaşık 25 milyonluk bir satış grafiği yakaladı.[11] Oops!...I Did It Again adlı albüme de ismini veren şarkıya çekti. Klip yine listelere bir numaradan giriş yaptı. Hayallerini süsleyen Grammy ödüllerinde 2 dalda aday gösterildiği için çok mutluydu. Asıl hedefi Grammy'i kazanmaktı. Ama ödülü Christina Aguilera'ya kaptırdı. Britney, son 50 yılın en başarılı kadınları arasında 8. sırayı aldı. Ardından peş peşe klipler çekti. Bu albümden çıkan diğer tekliler sırasıyla "Lucky", "Stronger" ve "Don't Let Me Be The Last To Know" oldu. Oops!...I Did It Again adlı turneye çıktı. Britney, annesi ile birlikte yazdığı "Britney Spears' Heart-to-Heart" isimli kitabını çıkardı. 2000'in sonlarına yaklaşırken sanatçı Oops!...I Did It Again adlı turnesinden büyük bir gelir elde ederek geri döndü. Britney uzun albüm hazırlıkları için stüdyoya kapandı.

2001-03: Britney, Crossroads ve In the Zone[değiştir | kaynağı değiştir]

2001 yılı başlarında adı tekrar, Pepsi ile 8 milyon dolarlık reklam antlaşması yaptığında duyuldu. Aynı yıl MTV Müzik Ödülleri "I'm A Slave For You" isimli çıkış şarkısında bir pitonla dans ettiği için hayvan hakları, Peta savunucularını kızdırdı. Gençlere kötü örnek olan sanatçı olma imajını kazandığı için kınandı. Ardından bu şarkıya çektiği olaylı klip aylarca konuşuldu. Temmuz'da da Dream Within' A Dream tour adlı dördüncü büyük gelirli turnesine çıktı.

Kasım ayında tamamen kadınlığını ön plana çıkaran 3. stüdyo albümü Britneyi çıkardı. Bu albümü de listelere bir numaradan girdi ve Britney, Amerikan müzik tarihinde peşpeşe üç albümü de listelere bir numaradan giriş yapan tek kadın şarkıcı oldu. Bu albüm satışları 10 milyondan fazlaydı. Bu dönemde Dream Within A Dream turnesine çıktı.

Şubat 2002'de ilk filmi Crossroads'u çekti. Tanınmamış oyuncularla kamera karşısına geçti. Filmde Britney adlı albümünden üç parça kullandı. Filmin asıl müziği "I'm Not a Girl, Not Yet a Woman", karaoke parçası canlı olarak söylediği ve düzenlenmiş bir eski şarkı olan "I Love Rock'n Roll", kamera arkası olarak kullanılan "Overprotected"dır. Film büyük bir gişe başarısızlığı göstermesinin yanında yılın en kötü filmleri arasında kendine yer buldu. Bunun ardından da dört yıllık erkek arkadaşı Justin Timberlake'ten ayrıldı. Timberlake ilk solo albümünde ikinci tekli olarak Cry Me a River adlı şarkıya yer verdi, şarkının videosunda Spears’a benzeyen birisi ve ona sadık olmadığına ilişkin söylentileri barındırıyordu.[12][13] Bundan sonra kariyeri bir anda düşüşe geçti ancak Forbes dergisi onu yılın en güçlü ünlü ismi seçti.

Bu kadar kötü giden giden hayatının yanı sıra ailesinde de sorunlar yaşanmaya başladı.

Ağustos 2003'te Madonna ve Christina Aguilera ile MTV Müzik Ödülleri'nde olay yaratan gösteriyi gerçekleştirdi. Madonna'nın 80'ler hiti Like a Virgin'in sergilendiği sırada Spears ile Madonna dudak dudağa öpüştü. Bu olay aylarca konuşuldu ve kısa sürede bir eşcinsel sembol haline geldi. Madonna'nın etkisi ile Kabbala ile ilgilenmeye başladı ve Kabbala Merkezi'nin üyesi haline geldi.

Kasım 2003'te 4. stüdyo albümü In the Zone'u çıkardı. İlk haftasında 750 bin satan Britney, 2003 yılının En İyi İlk Hafta Satış'ını gerçekleştirdi. In The Zone'da bulunan parçaların çoğunun sözlerini de yazan Britney, bu albüm ile de arka arkaya dört albümü de listelere 1 numaradan giren tek kadın şarkıcı oldu. Albüm toplamda 7 milyon sattı. Bu albümde yer alan Toxic parçası ile en iyi dans parçası kaydı dalında ilk Grammy Ödülü'nü kazandı. Sanatçı, büyük gelirli Onyx Hotel Tour isimli dünya turnesine çıktı. Turnenin yarısında Outrageous klibinin çekimlerinde diz kapağını incitti ve turneyi tamamlayamadı. Bu turdan yüksek bir kazançla geri döndü.

Yine 2003 yılında Spears'ın ismi Hollywood Bulvarı'na yazıldı. Böylelikle Britney Spears Bulvarda ismi olan en genç 2. yıldız oldu.[14]

Son yılların en başarılı ismi olan Britney Spears'ın Londra'daki Madame Tussauds balmumu müzesine balmumundan bir heykelinin dikilmesi teklifi götürüldü. "I'm a Slave 4 U" isimli şarkısında dans ederken figüratifize edilen Britney Spears'ın heykeli hâlâ Londra'da sergilenmektedir.

2004-07: Derleme albümler, annelik, kişisel mücadeleler ve Blackout[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 2004'te çocukluk arkadaşı Jason Allen Alexander ile Las Vegas'ta evlendi. Evliliği 54 saat sürdü. Britney'e neden evlendiği sorulduğunda ise "sadece evlenmenin nasıl bir şey olduğunu görmek istedim" yanıtını verdi. Sadece bir reklam olarak Temmuz 2004'te ise dansçı Kevin Federline ile nişanlandığını açıkladı. Tanıştıktan üç ay sonra nişanlanan çift, ailelelerine ve tüm dünyaya sürpriz yaparak Eylül 2004'te evlendiler. Britney'in ailesi bu olaya karşı çıktı. Boşanmasını isteseler de Britney'e dinletemediler. Bir süre ailesinde kardeşi Jamie Lynn dışında kimse onunla konuşmadı. O sırada Kevin, oyuncu Shar Jackson'dan ikinci çocuğunu bekliyordu. Balayından döndükten sonra Britney genç bir anne olmak istediğini söyledi.

Bir röportajında Başkan Bush'un her kararını desteklediğini açıkladı ve bu Michael Moore'un belgesel filmi Fahrenheit 9/11'de de kullanıldı. Zaten sevilmeyen başkan olan George W. bush'un yanında yer alan Britney popülaritesini bir miktar kaybetti. Eylül 2004'te Britney, 12 milyon dolar kazandığı, ilk parfümü Curiousu çıkardı. 1 yıl içinde parfüm 100 milyon dolar kazandı. Bunun devamında Britney ikinci parfümü Fantasyi çıkardı.

2004'ün sonlarında ilk Best of albümü Greatest Hits:My Prerogative'i çıkardı. Albümde üç tane de yeni parça bulunmaktaydı. Eski bir Bobby Brown şarkısı olan My Prerogative'i yeniden düzenledi. Albüm öncekiler kadar ses getirmese de toplama albüm olmasına rağmen 5 milyon sattı. Artık Britney için zor günler başladı.

2005'in ortalarında kocası Kevin ile Britney and Kevin:Chaotic isimli bir televizyon programı hazırladı. Program beklenen ilgiyi görmedi. Nisan 2005'te Britney ilk bebeğine hamile olduğunu açıkladı. 14 Eylül 2005'te ilk oğlu Sean Preston'ı dünyaya getirdi. Bu doğum Daniel Edwards'e ilham verdi, Daniel Edwards, Britney'nin garip bir şekilde doğum yaparken heykelini yaptı. Doğumla birlikte Britney'in kariyeri iyice düşüşe geçti ve bir düzenleme albümü çıkardıysa da çok az sattı. Britney bir yandan düşüşe geçen popüleritesini düşünürken Kevin'in onu aldattığı ortaya çıktı. Britney çocuğu için evliliğine devam etme kararı aldı. Dünyaca bu evliliği fazla sürmeyeceği düşüncesi yavaş yavaş gerçekleşiyordu.

Mart 2006'da ünlü komedi programı Will & Grace'te konuk oyuncu olarak yer aldı. Mayıs 2006'da The Late Show with David Letterman'da da ikinci hamileliğini açıkladı. Bunun ardında da adı Baby's All Rock 'n' Roll yeni bir bebek giyim serisi çıkaracağını açıkladı. Harper's Bazaar dergisinin Ağustos 2006 sayısının kapağı için çıplak poz verdi. Japonya'da sansürlenen bu poz yine aylarca konuşuldu.

12 Eylül 2006'da ikinci oğlu Jayden James'i doğurdu. Evliliğini kurtardığını düşünürken eşler iyice işi abartmış ve ayrı yaşamaya başlamışlardı. 6 Kasım 2006'da kocası Kevin Federline'den boşanmak için mahkemeye başvurdu. Britney'in tek ayrılma sebebi aldatılmış olmasıydı. Federline Britney ile balaylarında kaydettiği özel görüntüleri basına sızdıracağını söyleyerek çocukların haklarını tümü ile istedi. Buna rağmen Britney, hakların %50'sini devretmeyi kabul etmedi. Boşanmanın hemen ardından yaşadıklarını sindiremedi ve bunalıma girdi, kendini içki ve gece hayatına vurdu. Sürekli Paris Hilton ile gezen Britney'in adı, önce Isaac Cohen, sonra ise JR Rotem ile aşk dedikodularına karıştı. Ardından da Kevin Federline velayet davası açtı. Mahkeme çocukları Kevin Federline'e verdi ve Britney haftada kısıtlı olarak çocuklarını görme kararı alındı. Bir süre sonra Spears, yeni albümü için çalışmaya başladı.

100.000.000 dolarlık servetiyle dünyanın 12. en zengin kadını seçildi. Yeni albümü için 3. albümünde birlikte çalıştığı Pharrell Williams görüşmelere başladı. Bu sırada çarpıcı bir haberle dünyası karardı. 25 Ocak'ta teyzesi Sandra Bridges Covington kansere yenik düştü ve hayatını kaybetti. Şubat ayında ikinci oğlu Jayden James'in resimleri basına sızdı. 16 Şubat'ta bir günlük rehabilitasyondan sonra saçlarını tamamen kazıttı ve iki dövme daha yaptırdı.

Zamanların pop ilahesi çökmüş bir halde hayatına geri döndü. Serveti bitme dercesine geldi. Mayıs ayında hayranlarına kendini gösterebilmek için 12-15 dakikalık konserler vermeye başladı. Konserleri gereken ilgiyi görmedi. Haziran ve Temmuz aylarında ise dansçı ve albüm başlığı seçimlerine başladı. Nihayet 31 Ağustos 2007 sabahı internette yayınlanan teklisi Gimme More daha çok yeni olmasına rağmen büyük ilgi gördü ve 2 günde çoklu ortam indirme listesinde 59. sıraya yükseldi. 13 Kasım 2007 tarihinde albümünü resmî olarak satışa çıkaracak olan Spears'ın klibi de gösterime girdi. Bu sırada Spears, Believe adlı yeni bir parfüm çıkarttı. Aynı zamanda bir paparazzi ile aşk yaşamaya başladı. Hayatı gittikçe düzensizleşti, çocuklarını daha seyrek görmeye başladı. Yanında bulundurduğu menajeri olaylara kayıtsız kalmaya devam etti.

Spears, sonrasında albümünden ikinci teklisi Piece of Me yayınlandı. Bu tekli listelerde ortalama üstü başarı gösterdi. Şarkıda magazincileri eleştiren Britney, kendini savunmayı da ihmal etmedi. Blackout albümü ve albümdeki şarkılar bazı eleştirmenler tarafından yerden yere vurulurken, bazı eleştirmenler tarafından bir başyapıt olarak gösterildi. 3. tekli olarak animasyon şeklinde klibe sahip Break the Ice, Amerikan listelerine 50 numaradan girdi. Her ne kadar listelerde başarı gösterememiş olsa da şarkı radyo istasyonlarında ve müzik kanallarında sıkça çalınmaya başladı.

Spears'ın Curious adlı parfümü

2008-2010: Vesayet davaları, Circus ve The Circus Starring Britney Spears[değiştir | kaynağı değiştir]

4 Ocak 2008'de medyanın eskiye döndüğünü düşündüğü Britney, evinde belirsiz bir maddenin etkisine girdi. Çocuklarını görmek için kocası Kevin Federline'dan Sean Preston ve Jayden James'i alan şarkıcı çocuklarını geri vermek istemeyince yüksek dozda madde bağımlılığı şüphesi ile hastaneye kaldırıldı. Durumunun iyi olduğu belirtilen şarkıcı 1 gün sonra hastaneden taburcu oldu.

Spears'ın tüm serveti babası Jamie Spears'a devredildi. Daha önceki menajeri Sam Luthfi ani bir kararla işten çıkarıldı ve sanatçının ünü, parası ve isminden yararlanmak suçu ile dava açıldı. Rehabilitasyondan, umulandan daha kısa sürede çıkan Spears, önceleri terapi için girdiği stüdyoda başarılı işler çıkarınca yeni bir kararla albüm çalışmalarına başladığını duyurdu. Mart'ta tek tek her şeyini gözden geçiren Spears ve babası, daha temkinli adımlar atmaya, kendine çekidüzen vermeye başladı.

Spears, Boston'daki konserinde "Womanizer"ı seslendirirken (2009)

Britney, yeni albümü Circus'ı 2 Aralık 2008'de, 27. yaş gününde çıkaracağını duyurdu. Ağustos'ta görünümünü yenileyen ve tekrar sağlıklı bir birey olan Spears, albümünün üzerine yoğunlaştı, bazı haklarını geri aldı, daha önce çalıştığı menajer ve asistanlarını geri çağırdı.

İlk tekli olan Womanizer'ın yapımını, Atlantalı yapım grubu The Outsyders üstlendi.

Bu tekli çıkar çıkmaz Billboard listelerine 93. sıradan giriş yaptı ve 1 hafta sonra #1 olarak, Billboard tarihinde en büyük sıçrayışı gerçekleştirdi.

Eylül ayında düzenlenen MTV Video Müzik Ödülleri gecesinde Piece of Me videosuyla En İyi Pop Videosu, En İyi Kadın Sanatçı Videosu ve Yılın Videosu dallarında kazandığı 3 MTV Ödülü'nün ardından klibi gelen tekli, daha çok ilgi gördü ve satış rakamı itunes listelerinde tavan yaptı.

Aralık ayında Jive Records, Spears'ın yeni albümü Circus'u piyasaya çıkardı. Spears albüm tanımıtmın Britney bu albümde, Dr. Luke (albüme adını veren Circus adlı şarkının yazarı ve bestecisi), Danja, Max Martin (Spears'ın ünlü şarkısı "...Baby One More Time" şarkısının bestecisi ve yazarı), Bloodshy & Avant ve Guy Sigsworth gibi besteci ve söz yazarlarından yardım aldı. Spears albümünün tanıtımını Big Apple Circus ve Good Morning America işbirliği ile yine kendi doğumgününe denk gelen 2 Aralık 2008 de gerçekleştirdi. Olağanüstü performansı ve göz dolduran fiziği ile Britney, artık geri döndüğünü tüm dünyaya duyurdu. Albümü Circus, 2008 yılının sonunda çıkmasına rağmen, o yıl en çok satanlar listesine girdi.

Bu sırada Spears, Hidden Fantasy adlı yeni bir parfüm daha çıkardı.

İkinci klip "Circus" şarkısına çekildi. Bu şarkı sözleriyle dikkat çektiği gibi, başlayan yeni turnenin simgesi olan "sirk" temasını tanıttı. Candie's adlı giyim markasının yüzü olan Spears, fiziğini ve güzelliğini tekrar tekrar göz önüne serdi. Sanatçı, The Circus Starring: Britney Spears Tour kapsamında gittiği şehirlerde verdiği konserlerle büyük ilgi topladı. Toplamda 96 konser verdi. Üçüncü klip "If U Seek Amy" şarkısına çekildi. Şarkı gerek söz oyunu, gerek klibi ile büyük ilgi topladı. Bu klipten sonra yüzü olduğu Candie's markası sponsorluğunda "Radar" şarkısına klip çekildi. Britney, tüm yılını turne kapsamında ülkeleri dolaşıp, konser vererek geçirdi.

Albümünün adını da kullanarak daha öncekilerin devamı niteliğinde Circus Fantasy adlı yeni bir parfüm çıkaran sanatçının bu ürünü oldukça ilgi gördü.

Bu sırada MTV Video Müzik Ödüllerinde Womanizer teklisi ile En İyi Pop Videosu ödülünü aldı.

Kariyerinin onuncu yılına özel bir albüm için çalışmalara başlayan Spears, The Singles Collection adlı bir toplama albüm çıkaracağını duyurdu.Eylül ayında turnesinin son ayağına başlayan sanatçı, toplama albümünde yeni bir şarkının yer alacağını da ekledi. Ekim ayında, 3 adlı son derece sansasyon yaratan teklisini yayınladı. Şarkıda ...Baby One More Time yaratıcısı ile çalışan Spears, adından da anlaşılacağı gibi üçlü ilişkilere dikkat çekti. Daha önceki Billboard rekoru yine kendi elinde olan sanatçı, 3 teklisi ile 98 numaradan 1 numaraya atlayarak, kendi rekorunu egale etti. Amerika müzik listelerine bir numaradan giriş yaptı ve bununla birlikte 2006 yılından beri bu listelere bir numaradan giriş yapan ilk sanatçı oldu.

Kasım ayında "3" adlı şarkıya klip çekti. Bu klip yayınlandığı günden itibaren büyük etki uyandırdı. Şarkının video klibi, YouTube'da yayınlandığı bir hafta içinde 1 milyon kişi tarafından izlenerek bir rekora imza attı. Birçok radyo ve televizyon kanalında en çok istek alan şarkılar arasına girdi. Tekli ilk hafta içinde 285.000 kopya sattı. Ayrıca ITunes listelerinin zirvesine oturdu. "The Circus: Starring Britney Spears" adını verdiği turnesini ise 29 Kasım'da Adelaide'de verdiği bir konserle bitirdi. Bu turnenin bilet satışlarının geliri ise 131.8 milyon dolardır ve en kazançlı kadın turneleri arasında ilk 5'e giren en genç sanatçı oldu. Ocak 2010'da, Womanizer teklisi ile Grammy'ye aday oldu. Fakat Ödülü küçük bir farkla Lady GaGa ya kaptırdı. Ödül törenine kahverengi saçlar ve gösterişten uzak bir kıyafetle katılan sanatçı, uzun süredir birlikte olduğu Jason Trawick ile el ele gösterileri izledi ve artık olgunlaştığını herkese gösterdi. 2010 yılı kreasyonları için tekrar Candie's markasıyla anlaştı. Ardından kendi kreasyonu için kamera karşısına geçti ve reklam filmlerinde boy gösterdi. 2010'un yaz aylarında Spears,yeni parfümünü çıkaracağını duyurdu. Eylül'de Radiance adlı parfümü Elizabeth Arden tarafından piyasaya sürüldü. 28 Eylül 2010'da yayınlanacak Glee adlı dizide hit şarkılarının yer alacağı Britney/Brittany bölümünde kendini oynadı. Dizide yer aldığı bölüm Madonna ve Lady GaGa bölümünü geçerek Glee'nin en çok izlenen bölümü oldu ve dizide seslendirilen şarkılar iTunes listelerinde büyük başarılar elde etti.

2011-2013: Femme Fatale ve The X Factor[değiştir | kaynağı değiştir]

2 Aralık 2010'da Britney, Twitter hesabı aracılığıyla hayranlarına müjdeli haberi vererek yeni albümünün 29 Mart 2011'de çıkacağını duyurdu. Bu albümden çıkacak olan ilk single çalışmasının adının ise "Hold It Against Me" olduğu açıklandı. Şarkı Billboard listelerine 1 numaradan girdi ve iTunes da yeni bir rekor kırdı. Şarkının klibi Rolling Stone tarafından 2011 yılının En İyi Klibi seçildi. Britney Spears'ın yeni şarkılarını dinleyen müzik otoriteleri şarkıcının en iyi dönemini yaşayacağını iddia etti. Ardından çıkardığı 2. single olan Till The World Ends müzik otorotilerince tam not aldı. Şarkı Amerika radyolarında Britney'nin şimdiye kadarki en büyük hiti haline geldi. Hot 100 Airplay listesinde 4 numaraya kadar yükseldi ve listede Britney'in en yüksek zirve noktası oldu. Albümün 3. single'ı olarak ilk önce Big Fat Bass düşünülse de daha sonra fan favorisi olan I Wanna Go seçildi ve 3. single olarak yayımlandı. Britney aynı zamanda kariyerinin 7. dünya turu olan The Femme Fatale Tour Amerika'da start verdi. Tur 79 konserden sonra sona erdi. Konser 2D ve 3D olarak filme alındı. Konser DVD'si 21 Kasım'da satışa sunuldu.

2011 MTV MVA ödüllerinde ömür boyu başarı ödülü aldı. 9 Eylül'de Spears yeni remix albümü, B in the Mix: The Remixes Vol. 2'yi çıkaracağını duyurdu. 16 Aralık'ta uzun süredir birlikte olduğu erkek arkadaşı Jason Trawick'le nişanlandı. 2012 yılının başında will.i.am 4. stüdyo albümü #willpower için Britney'le şarkı kaydedeceklerini duyurdu. Bu sırada Simon Cowell, The X Factor juriliği için Spears'la görüştüğünü bildirdi. Spears bir yılda 15 Milyon Dolar karşılığında juri olmayı kabul etti aynı zamanda Britney'in eski nişanlısı Jason Trawick de X Factor'de prodüktör olarak alındı. X Factor 12 Eylül'de Amerika'da yayınlanmaya başladı. Will.i.am ile yaptığı büyük düet Scream and Shout'un ilk 1 dakikalık gösterimi burada yayımlandı. Britney Spears, jüri olarak yer aldığı ilk sezonun sonunda programdan ayrılacağını duyurdu. Bu sırada Scream and Shout 71 ülkede 1 numaraya yerleşti. 2013 Ocak ayında, 2011'de nişanlandığı Jason Trawick'ten ayrıldı. Britney 8. albümünün 2013 yılının sonunda çıkacağını hayranlarıyla paylaştı. Aynı yıl Şirinler filmi için şarkı söylemek üzere stüdyoya girdi.

2013-2015: Britney Jean ve Las Vegas Konserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

2013 yazında vizyona girecek olan Şirinler 2 filmi için bir şarkı kaydeden sanatçı, şarkının adının "Ooh La La" olduğunu duyurdu. Şarkının demosu sızdı fakat Britney Spears 17 Haziran'da yayınlanacağını ve klipte de çocukları Jayden James ve Sean Preston'un oynadığını duyurdu. Britney boş durmayıp, sonbaharda Las Vegas konserlerine başlayacağını belirtti. Başta Celine Dion olmak üzere birçok şarkıcı tarafından Las Vegas konserlerine destek geldi. Shape dergisinin kapağına bikinili ve seksi fotoğraflarıyla konuk oldu. Ooh La La şarkısının video klibi 11 Temmuz 2013 tarihinde yayınlandı. Klipte çocukları Sean Preston ve Jayden James de oynamaktadır. Britney, 28 Temmuz 2013 tarihinde yapılan Şirinler 2 galasına çocuklarıyla beraber katılmıştır. Britney, yeni albümünün çıkış teklisinin Work Bitch olduğunu, 17 Eylül'de yayınlanacağını ve aynı gün Las Vegas konserlerini duyuracağını açıkladı. Britney, Work Bitch'in video klip çekimlerini Nevada Çölü'nde gerçekleştirdi. Ancak şarkının internete sızmasıyla ve 15 Eylül'de yayınlamak zorunda kaldı. 17 Eylül'de Good Morning America programına katılarak Las Vegas konserlerinin isminin Piece Of Me olduğunu ve detayları açıkladı. Ayrıca yeni albümün de 3 Aralık'ta çıkacağını duyurdu. Work Bitch klibini 2 Ekim'de yayınladı. Britney, Londra'ya giderek albüm tanıtımı yapmaya başladı. Albümünün en kişisel albümü olduğunu söyleyen şarkıcı, albümün isminin kendi adını taşıyan ''Britney Jean'' olduğunu açıkladı. Britney Jean 3 Aralıkta yayınlandı. İlk haftasında 107 Bin satarak Billboard 200 Listesine 4 Numaradan girdi. Las Vegas Konserleri 27 Aralık'ta başladı. 2 yıl sürecek olan konserlerde Britney toplam 50 show yapacaktı. Konserlerin beklenenden daha fazla ilgi görmesi üzerine 30 show daha eklendi ve toplam 80 showa çıkarıldı.

Spears kadın iç çamaşırı sektörüne girerek ''Intimate:Britney Spears'' adını verdiği koleksiyonu Eylül'de tanıttı. Amerika ve Avrupa'da tanıtımlar gerçekleşti. Britney Spears, "Piece Of Me" konser serisiyle Las Vegas'ın kalkınmasına katkı sağladığı için şehrin sembolik anahtarı Las Vegas valisi tarafından kendisine sunuldu ve her yıl Kasım aynın beşinci gününün bundan sonra "Britney Günü" olarak kutlanacağı bildirildi.

Iggy Azalea, 25 Mart tarihinde Britney Spears'la "Pretty Girls" adında ortak bir şarkı üzerinde çalıştıklarını onayladı. Şarkı 5 Mayıs 2015'te piyasaya sunuldu. Billboard Hot 100 listesine 29 numaradan girdi. Spears ve Azalea 2015 Billboard Müzik Ödülleri'nde performans sergilediler. Performans müzik otoriteleri tarafından büyük beğeni topladı.16 Haziran 2015'te Giorgio Moroder'ın yeni albümü için Suzanne Vega şarkısı ''Tom's Diner''ı coverladı. Şarkı büyük beğeni topladı. 2015 Teen Choice Awards'da Candies Stil ikonu ödülü ile 9. Teen Choice Awards ödülü kazandı. 9 Ekim'de İtalyan DJ Giorgio Moroder Britney Spears'ın seslendirdiği Tom's Diner adlı şarkısını dördüncü single olarak yayınladı. Kasım ayında kendisi olarak The CW kanalında yayınlanan Jane The Virgin adlı dizinin ikinci sezon beşinci bölümünde konuk oyuncu olarak yer aldı. Dizide Gino Rodriguez'in canlandırdığı karakterle epik Toxic performansını gerçekleştirdi. Dizinin ilk yayınlandığı günden itibaren en çok reyting alan bölümü oldu.

2016-2024: Glory, Mind Your Business ve The Woman In Me[değiştir | kaynağı değiştir]

2016'da Spears, yeni albüm kayıtlarının başladığını sosyal medya üzerinden duyurdu.[15] 1 Mart 2016'da V dergisi 100. sayısında Spears'ın kapak kızı olabileceğini ve 8 Mart 2016'ya ayarlandığını ayrıca üç farklı kapak çekimi için Mario Testino ile çalışacaklarını duyurdu.[16] Derginin baş editörü Stephen Gan, Spears'ın "V100" için seçildiğini çünkü müzik endüstrisinin ikonu olduğunu söyledi ve "Kim onun müziklerini dinleyerek büyümedi ki?" diye yazdı.[17] Gündelik oyun olan RPG oyunu Britney Spears: American Dream 2016 yılının Mayıs ayında Glu Mobile tarafından iOS ve Google Play platformlarında yayımlandı.[18] 22 Mayıs 2016'da Spears, 2016 Billboard Müzik Ödülleri gecesinde eski single'larından oluşan bir performans sergiledi.[19][20] Gecenin açılışında Billboard Milenyum Ödülü'nü aldı.[21]

15 Temmuz 2016'da, yakında yayımlanacak olan dokuzuncu stüdyo albümü Glory'den ilk single'ı "Make Me..." yayımlandı.[22] 3 Ağustos 2016'da Spears yeni albümünün 26 Ağustos 2016'da yayımlanacağını duyurmuş ve albümünü de çıkarmıştır. Spears 25 Ağustos'ta James Corden Carpool Karaoke programında eski ve Glory'den bazı şarkıları seslendirdiler. 26 Ağustos'ta 9 yıllık aradan sonra VMA'ya muhteşem bir dönüş yapan Spears; birçok kaynaktan da muhteşem övgüler aldı. 1 Eylül'de 15 yıllık aradan sonra Today Show programına katıldı. 8 Eylül'de Ellen DeGeneres programına katıldı. 24 Eylül'de İHeartRadio Müzik Festivali'nde performans yaptı. 27 Eylül'de Londra'da Apple Müzik Festivali'nde sahne aldı. 1 Ekim'de 8 yıllık aradan sonra The Jonathan Ross Show programına katıldı. 10 Aralık'ta ise Britney B96 Pepsi Jingle Bash'da sahne almıştır. 2020 yılında Glory: Deluxe albümü piyasaya sürüldü.[23] Bu albümün farkı "Matches" isimli şarkının Backstreet Boys ile düet versiyonunun da eklenmiş olmasıydı.

Glory albümünün ardından vasilik ve özgürlük davaları sebebiyle müziğe uzun bir ara veren Spears, 2022 yılında Elton John'un orijinali 1972 yılında yayınlanan şarkısı "Hold Me Closer"da Elton John ile düet yaptığı bir tekli yayınladı. Britney'in müziğe dönüşü olarak adlandırılan bu cover, yayınlandığı gün ABD Billboard Hot 100 listesine altıncı sıradan giriş yaptı ve uzun bir süre müzik listelerinde yerini korudu.[24] Bu teklinin ardından Britney, daha önce Scream & Shout teklisinde düet yaptığı müzisyen will.i.am ile 21 Temmuz 2023'te ''Mind Your Bussines'' isimli teklisi yayınlandı.[25][26] 2022 civarı medyada Britney'in bir otobiyografi kitabı yayınlayacağına dair haberler çıkmaya başladı. İlerleyen zamanlarda bu dedikodu doğru çıktı ve Britney Spears, kendi hayatını kaleme aldığı The Woman In Me kitabını 24 Ekim 2023 tarihinde yayınladı.[27] Yayınlandığı günden itibaren büyük ilgi gören bu kitap, özellikle Britney'in özel hayatına dair açıklamalarıyla ses getirdi.[28][29] Yayınlanmasından kısa bir süre sonra 26 dile çevrilen ve 2.4 milyon kopya satan kitap, 2023 sonu verilerine göre o yılın en çok satan 2. otobiyografi kitabıydı.[30]

Spears, 2016 yılında "Slumber Party" şarkısının klibinde de yer alan İran asıllı manken Sam Asghari ile birlikte olmaya başladı.[31][32] 2022 yılında üçüncü kez bebek beklediğini açıklayan Britney, kısa bir süre sonra bebeğini düşürdüğünü açıkladı.[33][34] Haziran 2022 tarihinde Sam Asghari ile evlendi, ancak Spears'ın bu evliliği Eylül 2023'te sona erdi.[35][36][37]

Britney Spears, Ocak 2024'te Instagram hesabı üzerinden yeni albüm iddialarını kesin bir dille yalanlayarak müziği bıraktığını ve bir daha asla geri dönmeyeceğini açıkladı.[38][39][40]

#FreeBritney Hareketi[değiştir | kaynağı değiştir]

(İngilizce#FreeBritney movement) Amerikalı şarkıcı Britney Spears'ın 2008'den beri devam eden hukuksal vasiliğinin sona erdirilmesini savunan bir sosyal harekettir.[41] 13 yıldan fazla bir süre boyunca özgür iradesi dışında işine, hayatına el konuldu ve ailesi Britney'in mal varlığını elde etmek için onu bir çocuk gibi yönetti.[42] #FreeBritney hareketi, Spears'ın kendi iradesi dışında, zorla bir psikiyatri tesisine gönderildiğinin ortaya çıktığı 2019 senesinde Twitter'da başladı ve giderek büyüdü.[41] 2021 yılında Britney'in hayatını ve vasiliği ele alan Hulu yapımı belgesel Framing Britney Spears yayınlandıktan sonra olay tüm dünyada duyuldu ve büyük bir ses getirdi. Aynı zamanda Netflix'te vasiliği derinlemesine ele alan Britney VS Spears adında bir belgesel yayınlamıştır. Britney'in ve fanlarının uzun mücadelesinden sonra vasilik 12 Kasım 2021 tarihinde sona ermiştir.[43]

Hayırseverlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkıcı, ihtiyaç sahibi çocuklara yardım etmek için kurulmuş bir hayır kurumu olan Britney Spears Vakfı'nı kurdu. Vakfın arkasındaki felsefe, müzik ve eğlencenin çocuklara fayda sağlayabilecek iyileştirici bir niteliğe sahip olmasıydı. Vakıf ayrıca, kampçıların yeteneklerini keşfetme ve geliştirme fırsatına sahip oldukları yıllık Britney Spears Sahne Sanatları Kampı'nı da destekledi. Nisan 2002'de, Spears ve Britney Spears Vakfı'nın çabalarıyla İkiz Kuleler Fonu'na New York Şehri de dahil olmak üzere 11 Eylül 2001'deki terörist saldırılardan etkilenen üniformalı hizmet kahramanlarının çocuklarını desteklemek için 1 milyon dolar bağış yapıldı. İtfaiye ve Acil Sağlık Hizmetleri Komutanlığı, New York Polis Departmanı, New York ve New Jersey Liman Başkanlığı, New York Eyalet İdare Ofisi ve diğer devlet daireleri çocuklarına bağışlarda bulundu. Ancak, 2008 yılında Vakfın 200.000 $ açık vermiş olduğu bildirilmiştir.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Turneleri ve Konserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Scarlett Johansson, Britney Spears in Time 100 list of most influential people". The Indian Express (İngilizce). 16 Eylül 2021. 6 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2024. 
  2. ^ "Billie Eilish, Britney Spears, Lil Nas X among 'TIME"s 100 Most Influential People". 97.9 WRMF (İngilizce). 15 Eylül 2021. 2 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2024. 
  3. ^ NNDB (2006). "Britney Spears". nndb.com. 4 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2006. 
  4. ^ "Britney Spears's marriage license showing her birth place". 10 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2007. 
  5. ^ Britney's Bro Gets Hitched 9 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. people.com, January 1, 2009
  6. ^ a b "Yahoo!'s Web Celeb Britney Spears". yahoo.com. Nisan 1999. 19 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2007. 
  7. ^ "Britney Spears Biography". 14 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2009. 
  8. ^ "Britney Spears Detailed Biography -". 4 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2009. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2011. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2016. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2011. 
  12. ^ Sanchez, Rowena Joy A. (4 Ekim 2009). "'This one's for you': Ex-music couples sing of their love woes". Manila Bulletin. Manila Bulletin Publishing Corp. 29 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2010. 
  13. ^ Sawyer, Diane (23 Kasım 2003). "Britney revealed". ninemsn. PBL Media / Microsoft. 6 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2010. 
  14. ^ Limited, Alamy. "Britney Spears Star On The Hollywood Walk of Fame Stock Photo - Alamy". www.alamy.com (İngilizce). 2 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2022. 
  15. ^ "Britney Spears Confirms She's 'Working Hard' on a New Album". Billboard. 26 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2015. 
  16. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2016. 
  17. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2016. 
  18. ^ "Britney Spears Helps You Chase the 'American Dream' in New Mobile Game". Billboard. 3 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2016. 
  19. ^ "Find Out When and Where Adele's New Video Will Debut". E! Online (İngilizce). 29 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2016. 
  20. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2016. 
  21. ^ "Britney Spears to receive Billboard Millennium Award". USA TODAY. 20 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2016. 
  22. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2016. 
  23. ^ "Britney Spears, Backstreet Boys Team Up for New Song 'Matches' - Rolling Stone". web.archive.org. 18 Şubat 2021. 18 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2024. 
  24. ^ Trust, Gary (6 Eylül 2022). "Harry Styles' 'As It Was' Holds Atop Hot 100, Elton John & Britney Spears' 'Hold Me Closer' Launches in Top 10". Billboard (İngilizce). 6 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2024. 
  25. ^ "Britney lands highest-charting single in the UK in 10 years with Elton John duet". web.archive.org. 5 Eylül 2022. 5 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2024. 
  26. ^ Aniftos, Rania (25 Temmuz 2023). "When Was will.i.am & Britney Spears' 'Mind Your Business' Made? We Have an Answer". Billboard (İngilizce). 15 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2024. 
  27. ^ "11 major revelations from Britney Spears' new memoir". TODAY.com (İngilizce). 24 Ekim 2023. 24 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2024. 
  28. ^ France, Lisa Respers (17 Ekim 2023). "Britney Spears writes about having an abortion while she and Justin Timberlake were together". CNN (İngilizce). 4 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2024. 
  29. ^ "Britney Spears says she had abortion when dating Justin Timberlake" (İngilizce). 17 Ekim 2023. 20 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2024. 
  30. ^ Shepherd, Julianne Escobedo (20 Ekim 2023). "Review: Britney Spears' memoir is a Gothic horror story". Los Angeles Times (İngilizce). 21 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2024. 
  31. ^ "Britney Spears and Sam Asghari's Relationship Timeline". Peoplemag (İngilizce). 18 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2024. 
  32. ^ Lindenberg, Jacqueline (13 Ekim 2023). "Britney Spears' estranged husband Sam Asghari DENIES he is dating". Mail Online. 4 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2024. 
  33. ^ "Britney Spears says she has lost her baby, a month after announcing pregnancy". NBC News (İngilizce). 14 Mayıs 2022. 15 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2024. 
  34. ^ "Britney Spears announces loss of 'miracle baby' early in pregnancy". The Guardian (İngilizce). 14 Mayıs 2022. ISSN 0261-3077. 24 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2024. 
  35. ^ "Britney Spears and Husband Sam Asghari Separate After 14 Months of Marriage: Sources". Peoplemag (İngilizce). 17 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2024. 
  36. ^ "Britney Spears and Sam Asghari separate after a year of marriage". NBC News (İngilizce). 16 Ağustos 2023. 30 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2024. 
  37. ^ Press, Associated (17 Ağustos 2023). "Husband of Britney Spears files for divorce after 14 months of marriage". The Guardian (İngilizce). ISSN 0261-3077. 16 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2024. 
  38. ^ Snapes, Laura (4 Ocak 2024). "Britney Spears denies reports of a new album: 'I will never return to the music industry'". The Guardian (İngilizce). ISSN 0261-3077. 4 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2024. 
  39. ^ "Britney Spears says she will 'never return to music industry', ending new album rumours". Sky News (İngilizce). 4 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2024. 
  40. ^ "Britney Spears: A definitive exit from the music industry". The Economic Times. 4 Ocak 2024. ISSN 0013-0389. 4 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2024. 
  41. ^ a b Coscarelli, Joe (23 Haziran 2021). "Britney Spears: 'I Just Want My Life Back'". The New York Times. 28 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2022. 
  42. ^ "ACLU News & Commentary". American Civil Liberties Union (İngilizce). 3 Aralık 1998 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2021. 
  43. ^ Betancourt, Bianca (12 Kasım 2021). "Britney Spears's Conservatorship Is Officially Terminated". Harper's BAZAAR (İngilizce). 23 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]