Vikipedi:Biliyor muydunuz/Mart 2021

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:
Galatasaray'ın Gayın ve Sin'li arması (1923)

Galatasaray Spor Kulübü'nün ilk ambleminde yer alan Arap alfabesi harfleri Ğayn ve Sin, Latin alfabesine geçilmesiyle yerlerini G ve S'ye bırakmıştır.


Arama motoru Google'ın adı "googol" sözcüğünün yanlış yazımı sonucunda ortaya çıkmıştır.


Osmanlı İmparatorluğu'nun posta hizmetlerini, 1840'ta düzenli bir posta servisi kurulana kadar toplam dokuz farklı Avrupa ülkesi yürütmüştür.


Türk sinemasında LGBT teması, ilk kez 1962 yılında çekilen Ver Elini İstanbul ile başlamış ve bu filmde ilk defa iki kadının öpüşmesi yer almıştır.


Hayvanlar aleminde en az 500 türde eşcinsel davranış belgelenmiştir.


Sait Faik Abasıyanık, Şahmerdan kitabında yer alan Çelme isimli hikâyesiyle halkı askerlikten soğutmakla suçlanarak askerî mahkemeye verilmiştir.


Güneş tutulması sırasında çok kısa bir süre bile olsa Güneş'e doğrudan bakmak, retinada kalıcı hasara ve dolayısıyla körlüğe varan kalıcı görüş bozukluklarına neden olabilmektedir.


Elinor Ostrom

1968'den beri verilmekte olan Nobel Ekonomi Ödülü, ilk defa 2009 yılında bir kadına (Elinor Ostrom) layık görülmüştür.


İstiklâl Marşı'nın şiiri için açılan beste yarışmasını kazanan Ali Rıfat Çağatay'ın bestesi 1924-1930 yılları arasında çalınmış, sonra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör'ün bestelediği bugünkü beste yürürlüğe girmiştir.


Web tarayıcısı Mozilla Firefox'un 3.0 sürümü ilk çıktığında 24 saatte 8 milyondan fazla indirme ile rekor kırmıştır.


Güney Afrika Cumhuriyeti'nin yönetim başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town ve yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere toplam üç başkenti vardır.


Albanya'ya yerleşen Yahudiler nedeniyle Hazar Kağanlığı Yahudiliği devlet dini olarak seçmiştir.


Atatürk'ün özel doktoru Kamil Rıfkı Urga, Afgan hükûmetinin Türkiye’den talebi üzerine Kâbil’e giderek burada ülkenin ilk tıp fakültesini kurmuştur.


Sıcak çikolata, 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar ilaç olarak da kullanılmıştır.


İttihat ve Terakki’nin kurucularından Abdullah Cevdet, gençliğinde intihar girişiminde bulunan Ziya Gökalp’i kurtaran tıp doktorudur.


Natalia Oreiro'nun portresi. Yeşile boyalı saçlarına bir kırmızı çiçek takılmış.

Kariyerinin çoğunu Arjantin'de geçirmiş olan Natalia Oreiro, Latin Grammy Ödülleri'ne aday gösterilen ilk Uruguaylı müzisyendir.


Turgut Özal, vasiyetinde "Öldükten sonra beni İstanbul’a defnedin. Kıyamete kadar Fatih Sultan Mehmed’in manevi ruhaniyeti altında bulunmak istiyorum" demiştir.


Rubik Küpü'nün beş boyutlu versiyonunu Ocak 2007'ye kadar yalnızca yedi kişi çözebilmiştir.


Yorgun Savaşçı dizisi; Atatürk ve Kurtuluş Savaşı karşıtı olması, Çerkez Ethem'i övmesi ve askerlere kötü lakap takılması gerekçesiyle Kenan Evren yönetimindeki askerî idare tarafından yaktırılmıştır.


Bebek Musa'nın bulunduğu yerin günümüzdeki Ben Ezra Sinagogu olduğuna inanılır.


Kıbrıs Harekâtı'nın başlamasından bir ay sonra, Kıbrıs'taki Muratağa, Sandallar ve Atlılar köy halklarının neredeyse tamamı EOKA-B çeteleri tarafından öldürülmüştür.


Olympia

Olympia tablosu 1865 yılında Paris Salonu'nda sergilenirken, Salon yönetimi tabloyu saldırı ihtimaline karşı koruma altında tutmak zorunda kalmıştır.


1942'de Filistin'e gitmekte olan Struma gemisi bozulunca, Türkiye 778 Yahudi yolcusunun inmesine izin vermeden gemiyi Karadeniz'e çektirmiş, gemi orada bir Sovyet denizaltısı tarafından batırılmıştır.


2005 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmak isteyen Lübnan, İsrail'in yarışmada bulunması sebebiyle katılmaktan vazgeçmiştir.


Modern otomobilin icadı sürecinde yaklaşık 100 bin dolayında patent alınmıştır.


Off-Off-Broadway tiyatroları 1958'de Off-Broadway'e tepki olarak ve "ticari tiyatronun tamamen reddi" fikriyle başlamıştır.


Yahudiler, domuzun sütünü içip dışkısını yerken

Köln Katedrali'nde, Yahudilerin domuz sütü içtiğini gösteren gravür bulunmaktadır.


Simpsonlar'da yer alan ve söz konusu ailenin üyesi olan Marge Simpson, Ekim 2009 tarihli Playboy dergisinin kapağında yer almıştır.


Orhan Pamuk'un ilk basımında 100 bin adet basılan Masumiyet Müzesi kitabının çeviri hakları, daha kitabın yazılması bitmeden 30'un üzerinde dilde yayımlanmak üzere satılmıştır.


Otuz Yıl Savaşı sırasında Almanya'nın nüfusu %30 oranında azalmıştır.


İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hocalı Katliamı'Karabağ Savaşı sırasında gerçekleşen en kapsamlı sivil katliam olarak nitelendirmiştir.