Vikipedi:Biliyor muydunuz/Haziran 2023

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

Friends dizisinin "The One with Ross's Wedding" bölümünde başlayan Monica-Chandler ilişkisi, TV Guide tarafından televizyon tarihindeki "gelmiş geçmiş en büyük üçüncü ters köşe" olarak tanımlanmıştır.


1633'te Massachusetts'i vuran çiçek hastalığı salgınında, çok sayıda Kızılderili ölmüş, bu durum bazı Püritenler tarafından Tanrı'nın bir hediyesi olarak görülmüştür.


İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi

1933'ten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde çalışmaya başlayan Batılı öğretim üyeleri arasında Nazilerden kaçan profesörler de vardı.


Milenyumlar'dan sonra, Alfa Kuşağı'ndan önce gelen demografik kohort Z Kuşağı; Bloomberg'in Birleşmiş Milletler verilerinin analizine göre 7,7 milyarlık Dünya nüfusunun %32'sini oluşturmaktadır.


Pers Zerdüşt takviminden türetilen bir güneş takvimi olan Kapadokya takvimi, her biri 30 günlük 12 ay ve beş epagomenal güne sahiptir.


Gertrude Stein tarafından ortaya atılan "Kayıp Nesil" terimi, Ernest Hemingway'in Güneş de Doğar (1926) adlı romanının epigrafında "Hepiniz kayıp bir nesilsiniz." şeklinde kullanılmıştır.


"Weird Al" Yankovic'in "Pinkie Pride"'da konuk oyuncu olması, dizinin hayranları tarafından yapılan bir video hakkında attığı bir tweet'in dizinin yapımcısı tarafından bulunmasıyla gerçekleşmiştir.


Niihau

ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt, Hawaii Adalarından biri olan Niihau adasını 1944 yılında Birleşmiş Milletler Genel Merkezi olmaya aday yerler arasında göstermiştir.


Nippur antik kentinde ortaya çıkarılan ve günümüzde İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesinde sergilenen Sümer çivi yazısı tableti İstanbul 2461'in en eski aşk şiirini içerdiği düşünülmektedir.


Sezar, Roma'nın ilk imparatoru da olan yeğeni Augustus'u evlat edinerek oğlu ve mirasçısı yapmıştır.


İstanbul Büyükada'daki Prinkipo Rum Yetimhanesi binası, Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük ahşap yapısıdır.


Osmanlı padişahı Abdülaziz'in saltanat yatı olan Sultaniye, 93 Harbi sırasında Doğu Karadeniz'deki sahil kenti Batum'da operasyonları destekleyen bir nakliye gemisi olarak görev yapmıştır.


Ağaç Kökleri

Vincent van Gogh'un 1890 yılında yaptığı Ağaç Kökleri adlı tablosunun, Fransa'nın Auvers-sur-Oise köyündeki Auberge Ravoux pansiyonuna 150 m uzaklıktaki bir alanda tamamlandığı ortaya çıkarılmıştır.


Günümüzde Suudi Kralları tarafından kullanılan İki Kutsal Caminin Hizmetkârı unvanının ilk kez Eyyûbîler Hanedanlığı'nın kurucusu ve sultanı Selahaddin Eyyubi tarafından kullanıldığına inanılmaktadır.


Japonya'daki Okinoşima Adası'na kadınların girmesi yasaktır ve erkek ziyaretçilerin de adadaki tapınağı ziyaret etmeden önce denizde çıplak bir şekilde yıkanmaları gerekmektedir.


Alman fizikçi ve kimyager Hertha Sponer, Almanya'da fizik alanında doktora yapan ilk kadın fizikçilerden birisi ve Duke Üniversitesi Fizik Fakültesinde görev alan ilk kadın bilim insanıdır.


Türkiye Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümünün ardından Türkiye'nin yanı sıra Mısır ve Pakistan'da da üç gün ulusal yas ilan edilmiştir.


Zhangjiajie Ulusal Orman Parkı

Avatar filminin yönetmeni James Cameron ve yapım tasarımcıları, filmdeki havada duran kayaları kurgularken Zhangjiajie Ulusal Orman Parkı'ndaki dağlardan da ilham aldıklarını açıklamıştır.


İstanbul'un en eski iki Ermeni Mezarlığından birisi olan Balıklı Ermeni Mezarlığı, Kanuni Sultan Süleyman'ın hüküm sürdüğü 1554 yılında Ermeni Cemaati mülküne devredilmiştir.


İlk ses kaydı, 9 Nisan 1860'da mucit Édouard-Léon Scott de Martinville tarafından fonotograf ismini verdiği alet ile alınan "Au Clair de la Lune" isimli ses kaydıdır.


Adana ismi, Hitit İmparatorluğu egemenliğindeki Kizzuvatna krallığının AdanyaURU adlı şehrinin isminden türemiştir.


Suudi Arabistan bayrağı, üzerinde kelime-i şehadet yazdığı için hiçbir zaman yarıya indirilmez.


Zehra Budunç

1934-1940 yılları arasında Bursa Belediyesi Başkan Yardımcılığı yapan Zehra Budunç, Türkiye'nin ilk kadın belediye başkan yardımcısıdır.


532-537 yılları arasında inşa edilen Ayasofya, İspanya'daki Sevilla Katedrali'nin 1507 yılında tamamlanmasına kadar yaklaşık bin yıl boyunca dünyanın en büyük katedrali olmuştur.


Satrançta ilk on hamlede oynanabilecek yaklaşık 170 oktilyon farklı seçenek vardır.


Türkiye hükûmeti 2011 yılında, Türkiye karşıtı tutum ve ifadeleri ile Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı olması nedeniyle Ursula Plassnik'in AGİT Genel Sekreterlik adaylığını veto etmiştir.


Fransız yazar ve Nobel Ödülü sahibi Albert Camus, idam cezasına çarptırılan EOKA üyesi Kıbrıslı Rum Mihalis Karaolis'in affedilmesi için Kraliçe II. Elizabeth'e ithafen bir mektup kaleme almıştır.


Afrika

Afrika, birçok paleoantropolog ve arkeolog tarafından Dünya üzerinde insanlarca yerleşilmiş ilk yer olarak kabul edilmiştir.


Türkiye'nin ilk kadın inşaat mühendisi Sabiha Gürayman, üniversite yıllarında Fenerbahçe takımında "uçan parmaklar" lakaplı bir voleybolcu idi.


Queen grubunun solisti Freddie Mercury'nin konuşma sesi bariton aralığında olmasına karşın şarkı söylerkenki sesi tenor idi.