Vikipedi:Biliyor muydunuz/Mayıs 2023

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

Çoğu tarihçi genellikle Gılgamış'ın Sümer şehir devleti Uruk'un tarihî kralı olduğunu düşünmektedir.


Linux tabanlı bir işletim sisteminin ismi olan Ubuntu kelimesi, Zulu dilinde "insanlık" anlamına gelir.


Hint Yarımadası'nın Pencap bölgesinde MS 15. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan tek tanrılı bir din olan Sihizm, başlıca dinlerin en gençlerinden biri olup dünyanın en büyük beşinci organize dinidir.


Askr ile Embla

İskandinav mitolojisine göre tanrılar tarafından yaratılan ilk iki insan Askr ile Embla'dır.


Emirgân'daki Atlı Köşk'e adını veren at heykeli, Vehbi Koç ile Hacı Ömer Sabancı arasındaki çekişmeli bir müzayedede satın alınıp, bugün İstanbul Kadıköy Lisesi olan Moda'daki konaktan getirilmiştir.


Namibya'nın Himba halkı, kendilerini sert çöl ikliminden koruması için saç ve ciltlerine süt yağı ile aşıboyasının bir karışımı olan otjize sürer.


Türkiye'nin en uzun süreli dergilerinden olan Servet-i Fünûn'un kurucusu Ahmet İhsan Tokgöz, çevrileriyle Jules Verne'i Türkiye'de tanıtan yazardır ve "Jules Verne mütercimi" olarak bilinir.


1978'de Nona Gaprindaşvili, FIDE tarafından verilen Büyük Usta (Grandmaster) unvanını alan ilk kadın oldu.


Prusya mavisi

Sentetik koyu mavi bir pigment olan Prusya mavisi, temel sağlık sisteminde ihtiyaç duyulan en önemli ilaçlar olan Dünya Sağlık Örgütü Temel İlaçlar Listesinde yer alır.


Futbol tarihinin en farklı biten maçı, Madagaskar Şampiyonlar Liginde oynanmış ve 149-0 bitmiş olan AS Adema -SO l'Emyrne karşılaşmasıdır.


Dünya'nın ekvatordaki yarıçapının kutuplardaki yarıçapından büyük olmasından dolayı yeryüzünün merkezinden ölçüldüğünde Chimborazo, Dünya'nın en yüksek noktasıdır.


Kalbin yeri dolayısıyla sol akciğer, sağ akciğerden daha küçüktür.


Doğu Perinçek ve İsviçre Federal Hükümeti arasında Ermeni Soykırımı'nın inkârı üzerine 2007-2015 arasında süren yargı süreci sonunda Perinçek haklı bulunmuş ve İsviçre Devleti mahkûm edilmiştir.


Kana'da Düğün

Kanuni Sultan Süleyman ve Sokollu Mehmed Paşa, 1563 yılında Paolo Veronese tarafından yapılan Kana'da Düğün adlı tabloda Meryem ve İsa ile aynı sofrada resmedilmiştir.


Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in sevdiği 38 besteyi otomatik olarak çalabilen ve kayıp olduğu sanılan oto piyano, 2021 yılında Beylerbeyi Sarayı'nda bulunmuştur.


Ünlü Çek komutan Jan Žižka, Hussit savaşları sırasında sayıca üstün olan Haçlı ordusuna karşı girdiği tüm muharebeleri tek gözü kör olarak kazanmıştır.


Yunan alfabesi; yedisi ünlü, on dördü ünsüz, üçü ise birleşik yirmi dört harften oluşur.


Sünni İslam inancına göre Muhammed, çeşitli İslami kaynaklarda yer alan birçok otantik hadiste Kudüs'ün 636-637'deki fethini önceden bildirmiştir.


Anna Pavlova, Kuğunun Ölümü balesinde

Klasik balenin en ünlü klasik sololarından biri olan Kuğunun Ölümü, Rus balerin Anna Pavlova tarafından 15 yılda yaklaşık 4.000 kez sahnelenmiş ve Pavlova ile özdeşleşmiştir.


1,5 milyar doları geçen hasılatıyla 12 yıl boyunca hasılat rekorunu elinde bulunduran Titanik filminin gösterime girmeden önce gişede büyük bir başarısızlık olacağı düşünülüyordu.


Vareg Muhafızları, ilk defa Kiev Prensi I. Vladimir tarafından İmparator II. Basileios ile yaptığı askeri yardım anlaşmanın bir parçası olarak Bizans'a gönderildi.


Kanarya Adaları, siyasi olarak İspanya'ya (ve dolayısıyla Avrupa'ya) bağlı olmakla beraber coğrafi bakımdan Afrika kıtasının bir parçası sayılır.


Nadir bulunan dünya benzeri gezegenler etrafında toplanmış araştırmaları nedeniyle Sara Seager'a NASA, "Astronom Indiana Jones" adını vermiştir.


Angela Merkel
Angela Merkel

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Forbes tarafından 14 kez Dünyanın En Güçlü Kadını seçilmiştir.


Tatlı su sülüğü haemopis sanguisuga, solucan avlamak için bazen sudan çıkar.


Steve Carell, Life tarafından "Amerika'nın En Komik Adamı" ilan edilmiştir.


15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, TCG Yavuz gemisinde bir kamaraya kapatılmıştır.


Yeni Ahit'in Vulgata çevirisine göre Pontius Pilatus, İsa'nın "Yahudilerin Kralı" olarak tanımlamasına karşı çıkan Yahudi rahiplere "Quod scripsi, scripsi" demiştir.


Uğur Şahin ve Özlem Türeci

Bilim insanları Uğur Şahin ile Özlem Türeci çifti, 2021'de 14 milyar euro servetleri ile Almanya'nın en zenginleri listesinde 8. sırada yer almışlardır.


İstanbul Fatih'teki Kanlı Kilise, Osmanlı döneminde camiye çevrilmeyerek Rumların ibadetine bırakılmış Bizans döneminden kalma tek kilisedir.


Futbolculuğun yanında amatör olarak perküsyonistlikle de uğraşan Dion Dublin, The Dube adını verdiği bir müzik enstrümanı icat etmiştir.