Vikipedi:Biliyor muydunuz/Mayıs 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024:

2011 Türkiye genel seçimlerinde yeterli oy alan Erol Dora böylece Türkiye tarihinin ilk Süryani milletvekili olmuştur.


LittleBigPlanet adlı video oyununun indirilebilir içerikleri arasında yer alan bir taç, 2011 Tōhoku depremi ve tsunamisi sonucu hasar gören Japonya için düzenlenen Play For Japan adlı yardım kampanyasına katkıda bulunabilmek için açık arttırmayla satıldı.


1919'da Polonya'nın başbakanı ve dışişleri bakanı olan Ignacy Jan Paderewski bir müzik dehasıydı; kariyeri piyano virtüözlüğü ve bestecilik üzerineydi.


Ermenistan'ın Safevî ve Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinden kurtulmasını amaçlayan İsrael Ori, Rus Kralı I. Petro'yu Kafkasya'ya saldırmaya ikna etmiş ancak Rus-İsveç savaşı yüzünden bu planlar kenara konmuştur.


Vitoria Muharebesi anisina yapılmış anıt
Zaferin şerefine yapılan anıt

Vitoria Muharebesi sonucu yenilen Fransız ordusunun çekilirken bıraktığı ganimet Britanya askerlerince talan edilirken Büyük Britanya ordusunda disiplin çökmüştür.


Jehan Barbur ilk albümünü Bülent Ortaçgil'in desteklemesi üzerine çıkarmıştır.


Galatasaray ile Fenerbahçe arasında 17 Ocak 1909'da Papazın Çayırı'nda oynanan ilk maç, Galatasaray'ın 2-0'lık üstünlüğüyle sonuçlanmıştır.


İsrail kontrolü altındaki Hayfa'nın ilk valisi bir Türk Yahudisi olan Şabtay Levi'ydi.


Nobel Ekonomi Ödülü, diğer Nobel Ödülleri gibi Alfred Nobel tarafından 1901'de değil, İsveç merkez bankası Sveriges Riksbank tarafından 1968'de kurulmuştur.


Saint Peter ve Saint Paul Kilisesi
Saint Peter ve Saint Paul Kilisesi

Saint Peter ve Saint Paul Kilisesi, Galata'daki ayakta kalan üç Orta Çağ Latin kilisesinden biridir.


DNA'yı oluşturan "harfler" için A=T ve C=G olarak ifade eden Chargaff kuralı, DNA'nın ikili sarmal yapısının çözümünü sağlayan bir ipucu olmuştur.


Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ikinci Osmanlıca müzik dergisi olan Âlem-i Musiki 1 Ekim 1919'da Mehmed Baha Bey tarafından yayımlanmıştır.


Dead Nation için geliştirilen Road of Devastation isimli ve oyuna çeşitli özellikler ile bölümler ekleyen indirilebilir içerik, 27 Eylül 2011'de PlayStation Network üzerinden satışa sunuldu.


Bart Simpson'a özgü bir söz kalıbı olan 'Eat My Shorts', masa başı okumalarından birinde, Nancy Cartwright'ın lisede yaşadığı bir olaya dayanan doğaçlamasıyla ortaya çıkmıştır.


Juan Pablo Angel
Juan Pablo Angel

26 Eylül 2009'da, Chivas USA ile oynanan maçta New York Red Bulls'un tek golünü kaydederek kulüp formasıyla 46. golüne ulaşan Juan Pablo Ángel, kulüp tarihinin en golcü oyuncusu olmuştur.


Retro Hugo Ödülleri, elli yıl önce çevrilmiş en iyi bilimkurgu filmleri için verilmektedir.


Havada ters perende atarken, tek ayakla topa vurma eylemi olan röveşata sözcüğü Türkçeye, İtalyancada da aynı anlamı taşıyan ve kökeni tepetaklak etmek/olmak anlamı taşıyan "rovesciare" kelimesine dayanan "rovesciata" sözcüğünden geçmiştir.


Mart 2010'da yayımlanmaya başlayan Bir+Bir, adını Jean-Luc Godard'ın Bir Artı Bir (Sympathy for the Devil) filminden almaktadır.


Bizans kültüründe, mükemmel Tanrı'nın yansıması olan imparator kusursuz olması gerektiği için sakat bırakılması halinde tacı almaktan uzaklaştırılırdı.


Makaroni tarzında giyinmiş bir genç adam karikatürü
Makaroni tarzında giyinmiş bir genç adam karikatürü

18. yüzyıl İngiltere'sinin gösterişli veya aşırı süslü makaroni modasının adı, bu tarzı benimsemiş ve Avrupa gezmiş kişilerin o yıllarda İngiltere'de pek yenmeyen makarnayı tercihinden kaynaklanmaktaydı.


İsaakios Komnenos, kardeşi Alexios'u teşvik ederek onu Bizans İmparatoru III. Nikiforos'a karşı darbe yaptırmış, Alexios da İmparator olduktan sonra abisini Sebastokrator ilan etmiştir.


Kerim Bakıri, 2000 yılında transfer olduğu Charlton Athletic'te yalnızca 18 dakika oynayarak Premier League'de forma giyen ilk İranlı futbolcu olmuştur.


II. Abdülhamid'e olan muhalefeti nedeniyle Avrupa'ya kaçan Damat Mahmud Celâleddin Paşa, 1900 yılından itibaren Londra'da Osmanlı Gazetesi'ni yayımladı.


Küpün hacmini iki katına çıkaracak kenar uzunluğunu bulma, yalnız pergel ve cetvel kullanarak çözülemeyen bir geometri problemidir.


Stepan Malhasyants
Stepan Malhasyants

Stepan Malhasyants'ın dört ciltlik Açıklamalı Ermenice Sözlük'ü (Hayeren Batsadrakan Barraran), 1946'da Stalin Ödülü'nü kazanmıştır.


Faik Canselen "Yürü, bu yol şeref zafer yolu" sözleri ile tanınan ünlü "İleri Marşı"'nı 17 yaşında bestelemiştir.


Doğal dilde sorulan soruları cevaplamak için tasarlanan yapay zekâ programı Watson, Riziko!'da insanlara karşı yarışarak 1 milyon dolar kazandı.


Güney Vietnam devlet başkanı Ngô Đình Diệm, 1962'deki bombalı saldırıda odasına düşen bomba patlamadığı için hayatta kaldı.


İsrailoğullarının varlığından bahseden en eski bulgu, bir Antik Mısır belgesi olan Merneptah Steli'dir.


Michael Jackson'ın heykeli
Michael Jackson'ın heykeli

Michael Jackson'ın ödülleri arasında 13 Guinness Rekoru, 13 Grammy Ödülü, 26 Amerikan Müzik Ödülü, 12 Dünya Müzik Ödülü bulunmaktadır.


Josef Bringas, isyan eden general Nikiforos Fokas'a karşı Konstantinopolis'e birlikler getirdi; asilerin Boğaziçi'ni geçmelerini engellemek için tüm gemileri tuttu; Nikiforos'un babası Bardas'ı rehin aldı ama başarılı olamadı.