The Lie of the Land

Vikipedi, özgür ansiklopedi
272 – "The Lie of the Land"
Doctor Who bölümü
Ekip
Diğerleri
  • Michelle GomezHanım
  • Emma Handy Hastings – Anne
  • Beatrice Curnew – Grup komutanı
  • Stewart Wright – Alan
  • Solomon Israel – Komutan
  • James Hill – Dev Keşiş
  • Rosie Jane – Bill'in Annesi
Prodüksiyon
SenaristToby Whithouse
YönetmenWayne Yip
YapımcıNikki Wilson
Yürütücü yapımcı(lar)Steven Moffat
Brian Minchin
Bölümün müzik bestecisiMurray Gold
Seri10. sezon
Süre45 dakika
Tarih3 Haziran 2017
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"The Pyramid at the End of the World"
"Empress of Mars"

"The Lie of the Land", Büyük Britanya bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun onuncu sezonunun sekizinci bölümü. 3 Haziran 2017 tarihinde BBC One kanalında yayınlanmıştır. Toby Whithouse'un yazdığı bölümün yönetmenliğini Wayne Yip üstlenmiştir. Bu bölüm, "The Monks Trilogy" adı verilen üçlemenin son bölümüdür.[1]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Keşişler, gezegene liderlik etmeye başlar. İnsanların çoğu onların Dünya'da milyonlarca yıldır var olduğunu ve insanlara rehberlik ettiğini sanmaktadır. Bill ve bazı insanlarsa Keşişlerin altı aydır Dünya'da olduğunu bilmektedir. Keşişlerin yalnızca altı aydır burada olduklarını söyleyenleri ise "hafıza suçları"ndan yargılanmaktadır. Doktor, televizyonda Keşişlerin insanlara rehberlik ettiğini söylerken ve Keşişleri överken görünmektedir.

Bill, gerçekleri hatırlamak için hayalî olarak ölen annesiyle Doktor'la yaptıkları hakkında konuşmaktadır. Gerçeğin farkında olan Nardole da Bill'i bulur ve Doktor'un tutulduğu hulk hapishanesini bulmasına yardım eder. İçeri girip bir komando timine sızarlar. Doktor, Bill'e insanlığın mahkûm olduğunu söyleyerek Keşişlere çalıştığını söyler. Buna ilk başta inanmayan Bill perişan olur ve Doktor'u vurur. Rejenerasyon başlar ama hemen durur. Bill'in de Keşişlerin etkisi altında olup olmadığını öğrenmek için Nardole ve askerlerle beraber onu test etmiştir.

Üniversiteye döndüklerinde Doktor ve Bill, Keşişlere karşı ne yapabileceklerini öğrenmek için Hanım ile konuşmak üzere kasanın içine girer. Hanım, Keşişlerin hakimiyetlerini içeren bir işaretin yeryüzünde yaptıkları sayısız heykel sayesinde sahte tarihi içeren bir sinyal yayınlayarak kontrollerini sürdürdüklerini onaylar ve ilk olarak "izin" veren kişi aracılığıyla psişik bir bağlantıyla etkileşime girdiğini söyler. Bu yüzden onları yenmek için izin veren kişiyi -Bill'i- öldürmesi gerektiğini söyler.

Doctor Who sergisinde kontrol sahibi Keşiş.

Bunun başka bir çözümünün bulunması gerektiğini düşünen Doktor, Bill, Nardole ve komandolar, Keşişlerin Londra'daki piramidine sızar. Doktor, görev boyunca tüm gruba Keşişlerin sahte tarihinin olduğunu söyleyen kayda sahip kulaklıklar takar. Merkezdeki odada Doktor, kendi zihniyle merkezdeki Dev Keşiş'i kontrol etmeye çalışır. Ancak Keşiş, Doktor'a büyük bir direnç göstererek onu engeller. Bill, kendisinin izin veren olduğu için Doktor'un itirazlarına rağmen kendini feda etmek ister. Bill, Keşiş'in hafızasına girmeye çalışırken Keşişlerin yayınında insanlığın sahte tarihi varken Bill'in annesinin resimleri çıkmaya başlar. Doktor, Bill'in hafızasında annesiyle ilgili resmin güçlü olduğunu anlar. İnsanlık, Keşişlerin yalanını anlamaya başlar ve onlara karşı ayaklanma başlatır. Doktor, Bill ve Nardole; Keşişlerin Dünya'dan atılışını izler. Daha sonra Doktor ve Bill, insanların Keşişlerle ilgili hiçbir şey hatırlamadığını öğrenir. En son Doktor kasanın içindeyken Hanım, Doktor'a öldürdüğü kişiler için pişmanlık duyduğunu anlatır.

Önceki bölümlerle bağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Keşişlerin insanlara rehberlik ettiğini gösteren resimlerde, "Blink", "Nightmare in Silver" ve "Into the Dalek" bölümleri ve bu sezonun önceki bölümlerinden resimler kullanılmıştır.[2] İlk kez "The Idiot's Lantern" bölümünde görünen Magpie Electrical, Bill'in Doktor'un yayınlarından birini izlediği dükkân olarak görünmüştür.[3][4]

Yapılan dış göndermeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Hanım, piyanoda kısa sürelerle Eric Satie'nin Gnossienne No. 1 ve Scott Joplin'in "The Entertainer" adlı eserlerini çalmıştır.[2]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölümün okumaları 11 Ocak 2017 tarihinde gerçekleştirildi. Çekimler ise 16 Ocak'ta başladı, 22 Şubat 2017 tarihinde sona erdi.[2]

Yayınlanma[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, yayınlandığı gece 3,01 milyon seyirci tarafından izlenerek dizinin tarihindeki en düşük reytinge sahip oldu. 1989 yılında 3,1 milyon seyirci tarafından izlenen Battlefield hikâyesinin de gerisinde kaldı. Bunun nedeninin Britain's Got Talent finali olabileceği tahmin edildi.[5] Toplam 4,82 milyon seyirciye ulaşan Appreciation Index skoru 82 olarak belirlendi ve modern seri başladığından beri en az izlenen bölüm oldu.[6][7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hogan, Michael (20 Mayıs 2017). "Doctor Who: Extremis, series 10 episode 6: the Doctor meets the Pope". The Daily Telegraph. 3 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2017. 
  2. ^ a b c "The Lie of the Land: The Fact File". BBC. 5 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2017. 
  3. ^ Dillon-Trenchard, Pete (3 Haziran 2017). "Doctor Who: The Lie Of The Land geeky spots and Easter eggs". Den of Geek. 3 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2017. 
  4. ^ Fullerton, Huw (3 Haziran 2017). "Did you spot a recurring Doctor Who Easter egg in The Lie of the Land?". Radio Times. 24 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2017. 
  5. ^ "The Lie of the Land - Overnight Viewing Figures". Doctor Who News. 4 Haziran 2017. 14 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2017. 
  6. ^ Marcus (12 Haziran 2017). "The Lie of the Land - Official Ratings". Doctor Who News. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2017. 
  7. ^ Marcus (5 Haziran 2017). "The Lie of the Land – Audience Appreciation:82". Doctor Who News. 9 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]