Empress of Mars

Vikipedi, özgür ansiklopedi
273 – "Empress of Mars"
Doctor Who bölümü
Ekip
Diğerleri
Prodüksiyon
SenaristMark Gatiss
YönetmenWayne Yip
YapımcıNikki Wilson
Yürütücü yapımcı(lar)Steven Moffat
Brian Minchin
Bölümün müzik bestecisiMurray Gold
Seri10. sezon
Süre45 dakika
Tarih10 Haziran 2017
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"The Lie of the Land"
"The Eaters of Light"

"Empress of Mars", Büyük Britanya bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun onuncu sezonunun dokuzuncu bölümü. 10 Haziran 2017 tarihinde BBC One kanalında yayınlanmıştır. Mark Gatiss'in yazdığı bölümün yönetmenliğini Wayne Yip üstlenmiştir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüzde NASA, Mars'ın yüzeyinde "Tanrı kraliçeyi korusun" yazısını görür. Doktor, Bill ve Nardole Mars'ı araştırmaya gider ve gezegenin Victoria döneminin askerleri tarafından işgal edildiğini keşfeder. Nardole, TARDIS'e döner ancak TARDIS arızalanır ve Nardole'un Mars'tan uzaklaşmasına neden olur. Nardole, geri dönebilmek için Hanım'ın yardımını ister.

Doktor ve Bill, askerlerle tanışır ve onların Friday adını verdikleri bir Buz Savaşçısı ile ittifak kurduğunu öğrenir. Kaptan Catchlove, Friday'i bir uzay gemisinde tutsak kaldığını ve onu kurtardıklarını, bunun karşılığında da kendi ırkının teknolojisini kullanarak Mars madenlerini keşfetmelerine imkân tanıdığını söyler. Doktor, Friday'in kendi kovanına gidebilmek için insanları kullandığını söyler. Madenci cihazıyla Buz Kraliçesinin mezarını keşfeder. Albay Godsacre, adamlarına mezarı izlemek için emir verir ve mezara yaklaşmalarına izin vermez. Muhafızlardan biri olan Jackdaw, kuralı ihlal edip mezarın tabanından bir kristal keser. Bunun sonucunda Buz Kraliçesi Iraxxa uyanır. Friday, kraliçeye 5.000 yıldır uyuduklarını söyler.

Doctor Who sergisinde, uyuyan Iraxxa.

Askerlerin geri kalanı kendi çıkarları için savaş istese de Doktor, Buz Savaşları yardım almadan gezegenin yüzeyinde hayatta kalamayacaklarını söyleyerek Iraxxa'nın onlara merhamet göstermesini ister ve uzlaşmaları gerektiğini söyler. Doktor'u ve askerleri küçümseyen kraliçe, Bill'in fikrini sorar. Bill de onları doğrular. Birden bir asker tüfeğini ateşler. Kurşun Iraxxa'nın kaskını sıyırır. Buna sinirlenen kraliçe ateş açar. Catchlove, komutayı alır ve Iraxxa ile Friday'i kısa süreliğine tutsak eder. Daha sonra Doktor, Bill ve Godsacre'ın kilitli tutulmasını emreder. Bu arada Iraxxa, sayısız Buz Savaşçısını uyandırmaya başlar.

Buz Savaşçıları saldırıya hazırlanır. Ancak Friday, Doctor ve Bill ile ittifak kurmak ister ve onları kurtarır. Iraxxa'yı oylayarak Doktor'un maden cihazını kontrol etmesini sağlar. Doktor, Mars'ın kuzey kutbunda oldukları için gezegeni buzun altına gömmek için cihazı kullanmaya tehdit eder. Catchlove, Iraxxa'yı arkasından bıçakla yakalar ve onu Dünya'ya geri dönebilmek için uzay gemisini kurtarmaya zorlar. Oradan kaçmış olan Godsacre sürpriz bir şekilde görünür ve Catchlove'ı öldürür. Iraxxa'ya kendisini öldürmesi için yalvarır. Iraxxa, Godsacre'ın kendisini Buz Savaşçılarına adaması karşılığında saldırıyı geri çeker ve ittifaka razı olur. Doktor, Alpha Centauri ile bağlantı kurarak Buz Savaşçılarına yardımcı olur.

Doktor ve Bill, NASA'nın görmesi için Godsacre'a onun mesaj bırakmasına yardım ederler. Sonra Nardole, TARDIS'le geri döner. Ancak Hanım da konsolda görünür ve dostça bir şekilde Doktor'un iyi olup olmadığını sorar.

Önceki bölümlerle bağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Doktor'un sonik tornavidasının hâlâ tahtalara karşı çalışmaması bu bölümde görünürken, ilk kez bu durumun sözü "Silence in the Library" bölümünde geçmiştir. Kraliçe Victoria'nın portresinde, "Tooth and Claw" bölümünde bu rolü oynayan Pauline Collins bulunmaktadır.[1]

Yapılan dış göndermeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Friday'in adı Daniel Defoe'nin Robinson Crusoe eserindeki "Friday"den gelmektedir.[1] Bill, Terminatör ve Şey adlı filmlerden bahsederken; Doktor, Karlar Ülkesi filmine göndermede bulunmuştur.[1] Buz İmparatoriçesi'nin mezarının keşfedilmesinin ardından Doktor, Yıldız Savaşları'nın popüler repliğini kullanarak "Bununla ilgili kötü şeyler hissediyorum" demiştir.[2]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölümün okumaları 11 Ocak 2017 tarihinde gerçekleştirildi. Çekimler ise 27 Ocak'ta başladı, 22 Şubat 2017 tarihinde sona erdi.[2]

Senaryo[değiştir | kaynağı değiştir]

Senaryo ilk başta Mars'ta değil Peladon'da geçiyordu. Bu nedenle 43 yıl sonra Alpha Centauri geri dönecekti.[1] Ayrıca ilk başta dokuzuncu sezondaki "Sleep No More" bölümünün devamı olarak planlandığı bildirildi. Mark Gatiss, Buz İmparatoriçesinin savaşçılarının uykudan uyanmasından dolayı bölümün adıyla onlara göndermede bulundu.[3]

Yayınlanma[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, yayınlandığı gece 3,58 milyon seyirci tarafından izlendi.[4] Toplam 5,02 milyon seyirciye ulaşan bölümün Appreciation Index skoru 83 olarak belirlendi.[5][6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Pete Dillon-Trenchard (10 Haziran 2017). "Doctor Who series 10: Empress Of Mars nerdy spots and Easter eggs". Den of Geek. 11 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2017. 
  2. ^ a b "Empress of Mars, Series 10, Doctor Who - Empress of Mars: The Fact File - BBC One". BBC. 12 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2017. 
  3. ^ Fullerton, Huw (6 Haziran 2017). "Mark Gatiss reveals the plot of the Doctor Who episode that never was". 'Radio Times. 6 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2017. 
  4. ^ "Empress of Mars - Overnight Viewing Figures". Doctor Who News. 11 Haziran 2017. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2017. 
  5. ^ Marcus (20 Haziran 2017). "Empress of Mars - Official Ratings". Doctor Who News. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2017. 
  6. ^ Marcus (12 Haziran 2017). "Empress of Mars – Audience Appreciation:83". Doctor Who News. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]