Knock Knock

Vikipedi, özgür ansiklopedi
268 – "Thin Ice"
Doctor Who bölümü
Ekip
Diğerleri
  • David Suchet – Ev sahibi
  • Mariah Gale – Eliza
  • Mandeep Dhillon – Shireen
  • Colin Ryan – Harry
  • Ben Presley – Paul
  • Alice Hewkin – Felicity
  • Bart Suavek – Pavel
  • Sam Benjamin – Emlâkçı
  • Tate Pitchie-Cooper – Ev sahibinin çocukluğu
Prodüksiyon
SenaristMike Bartlett
YönetmenBill Anderson
YapımcıNikki Wilson
Yürütücü yapımcı(lar)Steven Moffat
Brian Minchin
Bölümün müzik bestecisiMurray Gold
Seri10. sezon
Süre45 dakika
Tarih6 Mayıs 2017
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"Thin Ice"
"Oxygen"

"Knock Knock", Büyük Britanya bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun onuncu sezonunun dördüncü bölümü. 6 Mayıs 2017 tarihinde BBC One kanalında yayınlanmıştır. Mike Bartlett'ın yazdığı bölümün yönetmenliğini Bill Anderson üstlenmiştir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bill ve beş öğrenci (Shireen, Pavel, Harry, Felicity ve Paul), birlikte oda aramaktadır. Yaşlı bir ev sahibi onlara büyük bir köşkü düşük fiyata kiralamayı teklif eder ama köşkte bulunan uzun bir kuleye girmelerini yasaklar. Bill, eve taşınmak için Doktor'dan yardım alır. Doktor, evdeki gizemli sesleri merak eder ve Doktor duvarlara vurdukça cevabının geldiğini hisseder. Öğrenciler de evdeki seslerden rahatsız olur.

Gece olunca evden çok sayıda ses duyulur ve Bill'in arkadaşları birer birer kaybolmaya başlar. Evden herhangi birisinin ayrılmasını engellemek için evin tüm çıkışları kapanır. Bill ve Shireen, Pavel'in duvara yarısının emildiğini görür ve birden ev sahibi oraya gelir. Bir çatalla duvara vurur ve Pavel duvarın içinde kaybolur. Bu arada Doktor, duvarda yaşayan ve onlara ağaç perisi adını verdiği böcek benzeri canlıları keşfeder. Bill'in bir arkadaşı daha duvarda emilir. Bodrumda Doktor ve Harry, her 20 yılda bir bu eve bir grup öğrencinin geldiğini ve onların da ağaç perileri tarafından emildiğini keşfeder. Ev sahibi görünür ve bunları kızı Eliza'yı canlı tutmak için yaptığını söyler.

Doctor Who sergisinde Eliza.

Doktor ve Bill, ayrıyken kulede birbirleriyle karşılaşır. Vücudu tamamen ahşap olan Eliza'yı bulurlar. Doktor, ev sahibinin aslında Eliza'nın oğlu olduğunu, annesini hastalıktan ölmek üzere olduğunu gördüğünü ve ağaç perilerinin onu iyileştirdiğini öğrendiğini anlar. Bu canlılar başkalarından beslendikleri sürece Eliza'yı canlı tutmaktadır. Bunu istemeyen Eliza, ağaç perilerini kontrol ederek ev sahibini durdurur ve onun itirazlarına rağmen ona sarılıp birbirlerini yok eder. Doktor'a teşekkür ederek Bill'in emilen arkadaşlarını geri getirir. Ev çökmeye başlar ve grup dışarı kaçar.

Üniversiteye dönünce Doktor, kasayı kontrol eden Nardole'a bir süre ayrılması için izin verir. Kasanın içinden bir piyano sesi gelir ve Doktor, akşam yemeği için getirdiği yiyeceklerle beraber içeri girer.

Önceki bölümlerle bağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Zaman Lordlarından bahsedildiğinde Bill, süslü elbise giyip şapka takıp takmadıklarını sormuştur. Doktor "daha çok şık yakalarının" olduğunu söylemiştir. Bu, Zaman Lordlarının klasik serideki The Deadly Assassin hikâyesinde ilk kez gösterilen büyük yakalı kıyafetlerine göndermedir.[1] Doktor, ayrıca rejenerasyondan bahsetmek üzereyken konuyu hemen değiştirmiştir.[1]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Onuncu sezonun ikinci bloğunun okumaları 18 Temmuz 2016'da yapılırken, üçüncü bölüm "Thin Ice" ve "Knock Knock"ın çekimleri 1 Ağustos 2016 tarihinde başladı.[2][3] Bölümün adı ilk başta "The Haunted Hub" olarak belirlenmişti.[4]

Bölümdeki ev, Newport'da bulunan The Fields House'dur. Bölümde ayrıca daha önce "Blink" bölümünde de kullanılan Wester Drumlins evi kullanılmıştır.[5]

Senaryonun ilk versiyonlarında Bill'in arkadaşlarından biri olan Harry'nin Dördüncü Doktor'un yol arkadaşı Harry Sullivan'ın torunu olacağı belli olmuştu. Ancak son senaryoda bu kaldırıldı.[6]

Yayınlanma[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm ilk kez yayınlandıktan sonra, bölümün stereofonik versiyonu BBC iPlayer'da yayınlandı.[7] Bölüm, yayınlandığı gece 4,32 milyon seyirci tarafından izlenerek önceki bölümü geçti ve sezonun ilk bölümü "The Pilot"tan sonra bu sezon en çok izlenen bölüm oldu.[8] Toplam 5,73 milyon seyirciye ulaşan bölümün Appreciation Index skoru 83 olarak belirlendi.[9][10]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Doctor Who: Knock Knock geeky spots and Easter eggs". 7 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2017. 
  2. ^ Fullerton, Huw (19 Temmuz 2016). "Pearl Mackie is getting us all excited about the next series of Doctor Who". Radio Times. 10 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2016. 
  3. ^ "Series 10: Block 2 Filming Begins". Doctor Who TV. 1 Ağustos 2016. 16 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2016. 
  4. ^ "Moffat Promises Classic Doctor Who Writer For New Season". Comic Book Resources. 9 Ekim 2016. 12 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2017. 
  5. ^ Martin, Dan (6 Mayıs 2017). "Doctor Who recap: series 36, episode four – Knock Knock". The Guardian. 19 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2017. 
  6. ^ "Doctor Who's next ep cut reference to classic companion". Digital Spy. 4 Mayıs 2017. 10 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2017. 
  7. ^ The Doctor Who Team (30 Nisan 2017). "Enjoy Doctor Who with Immersive 3D Sound!". BBC. 16 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2017. 
  8. ^ "Knock Knock - Overnight Viewing Figures". Doctor Who News. 8 Mayıs 2017. 21 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2017. 
  9. ^ Marcus (15 Mayıs 2017). "Knock Knock - Official Ratings". Doctor Who News. 16 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2017. 
  10. ^ Marcus (8 Mayıs 2017). "Knock Knock – Audience Appreciation:83". Doctor Who News. 21 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]