Into the Dalek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
243 – "Into the Dalek"
Doctor Who bölümü
Ekip
Diğerleri
Prodüksiyon
SenaristPhil Ford
Steven Moffat
YönetmenBen Wheatley
YapımcıNikki Wilson
Yürütücü yapımcı(lar)Steven Moffat
Brian Minchin
Seri8. sezon
Süre45 dakika
Tarih30 Ağustos 2014[2]
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"Deep Breath"
"Robot of Sherwood"[3]

"Into the Dalek", Birleşik Krallık bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun sekizinci sezonunun ikinci bölümü. Phil Ford'un yazdığı ve Ben Wheatley'nin yönetmenliğini üstlendiği bölüm[4] 30 Ağustos 2014 tarihinde BBC One kanalında yayınlanmıştır. Ford daha önce 2009 yılında yayınlanan "The Waters of Mars" adlı bölümün yardımcı yazarı olmuştur.[5] Peter Capaldi ve Jenna Coleman başrolü üstlenmiştir. Bu bölümde Dalekler geri dönmüştür.[6]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Deneyimlerinden duygusal olarak yaralanmış eski bir asker olan Danny Pink, günümüzde Coal Hill School'da Matematik öğretmeye başlar. Okulun İngilizce öğretmeni olan Clara, onu bir şeyler içmek için dışarı davet eder. Pink bunu kabul eder. Odasına geri döndüğünde Clara, On İkinci Doktor tarafından, gelecekte kendi ırkının yok edilmesi gerektiğini ilan eden Aristotle insan isyancı gemisinde alınan hasarlı bir Dalek hakkında bilgilendirilir. Clara, Doktor'un Daleklerin iyiye dönüşemeyeceği konusundaki görüşüne rağmen, "iyi" Dalek'e yardım etme çabasındaki Doktor'a yardımcı olmayı kabul eder.

Doctor Who Experience'ta gösterilen, bölümdeki hasar almış Dalek.

Doktor, Clara ve üç isyancı asker, minyatürleştirilerek neyin kendisini iyi biri yaptığını bulmak için Doktor tarafından "Paslı" lakabı verilen Dalek'im içine girer. Paslı'nın içine girdiklerinde, Doktor'un kabuğun içindeki canlı mutantın içinde gelişmekte olan şefkati bastırmak ve tüm anılarını saklamak için tasarlanmış Dalek teknolojisi olarak tanımladığı "korteks kasası"na gelirler. Doktor ile konuşan Paslı, bir yıldızın oluşması da dâhil olmak üzere galakside tanık olduğu güzelliği anlatır. Doktor, Paslı'nın güç hücresini onarır. Bu, istemeden normal düşünme modeline dönmesine neden olur.

Paslı, Dalek'in ana gemisiyle temasa geçerek diğer Dalekleri isyancı gemisini yok etmeleri için gönderir. Paslı'nın içindeki Clara, Doktor'u Daleklerin geri döndürülemez bir şekilde "kötü" olduğu inancını yeniden düşünmeye ikna eder. Korteks kasasının içinde Clara, Paslı'nın bir yıldızın oluşumunu hatırlama anısını uyandırır. Doktor daha sonra fikirlerini Paslı'nın bilincine bağlayarak evrenin güzelliğini gösterir. Ancak Paslı, aynı zamanda Doktor'un Daleklere duyduğu derin nefreti de sahiplenir. Ardından isyancıyı gemiyi yok etmeye çalışan Dalekleri öldürmeye başlar. Paslı'nın içini terk ettikten sonra Doktor, Paslı'nın sadece içindeki nefreti gördüğü için rahatsız olur. Dalek'i "iyi" yapma konusunda hayal kırıklığına uğrar. Paslı, kendisi iyi bir Dalek olmasa da Doktor'un iyi bir Dalek olduğunu ona söyler. Paslı, Dalek ana gemisine bir geri çekilme sinyali göndererek Aristotle gemisinin kendini yok ettiğine inanmasına neden olur.

Doktor, hayatta kalan asker Journey'nin onunla seyahat etme teklifini reddeder ve ona asker olmamış olmasını istediğini söyler. Doktor, Clara'ya döndükten sonra onu odasındaki anına geri getirir. Clara, oradan ayrılırken Danny ile çarpışır.

Önceki bölümlerle bağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Doktor, Paslı'nın zihniyle "birleştiğinde", arka planda "Dalek" (2005) ve "Journey's End" (2008) bölümlerden resimler gösterilmiştir.[7] Doktor, The Daleks (1963-64) bölümündeki Skaro'da Daleklerle ilk karşılaşmasından bahsetmiştir.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h i j k "Doctor Who - Into the Dalek". BBC Doctor Who. 7 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2014. 
  2. ^ "Doctor Who: Into The Dalek". BBC Media Centre. BBC. 21 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2014. 
  3. ^ "New Series: All the Episode Titles and More". Doctor Who. 18 Ağustos 2014. 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2014. 
  4. ^ Morgan Jeffery (14 Ağustos 2014). "Doctor Who series 8: Peter Capaldi's 'Into the Dalek' gets synopsis". Digital Spy. 19 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2014. 
  5. ^ Marcus (14 Ağustos 2014). "Episode Two: Into the Dalek". Doctor Who News. 19 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2014. 
  6. ^ Tina Campbell (14 Ağustos 2014). "Peter Capaldi to take on the Daleks in episode two of Doctor Who series 8". Metro. 29 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2014. 
  7. ^ a b "BBC One - Doctor Who, Series 8, Into the Dalek - Into the Dalek: Fact File". BBC. 19 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]