Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Maderibeyza (mesaj | katkılar)
Devrimdpt (mesaj | katkılar)
333. satır: 333. satır:


:Ansiklopedi ücretsiz kaldığı sürece kıyıda köşede ufak reklamlar yapması rahatsız etmezdi aslında. Helal olsun adama, 100 milyon dolar kazanabileceğini bile bile reklam yapmaması bence çok büyük bir fedakarlık. Jimbo gerçekten saygıdeğer bir insan. Umarım arama motoru ile google'den bile başarılı olur. Resim ve bilgiler için teşekkürler. selamlar --[[Kullanıcı:Erdall|<font color="#4A708B">'''Erdall'''</font>]] 05:54, 20 Ocak 2008 (UTC)
:Ansiklopedi ücretsiz kaldığı sürece kıyıda köşede ufak reklamlar yapması rahatsız etmezdi aslında. Helal olsun adama, 100 milyon dolar kazanabileceğini bile bile reklam yapmaması bence çok büyük bir fedakarlık. Jimbo gerçekten saygıdeğer bir insan. Umarım arama motoru ile google'den bile başarılı olur. Resim ve bilgiler için teşekkürler. selamlar --[[Kullanıcı:Erdall|<font color="#4A708B">'''Erdall'''</font>]] 05:54, 20 Ocak 2008 (UTC)

:: Wikiyi insanlar (ya da bir çok insan) reklamsız, ücretsiz, özgür ansiklopedi olduğu için destekledi ve bu sayede viki bu kadar büyüdü, sempati kazandı. Bir gün yaa biz kıyıya köşeye reklam almaya karar verdik dendiği vakit, binlerce insan kandırılmış duruma düşer.

Jimbo'nun "reklam alabiliriz aslında, tamamen reddetmiş değiliz" tabirini reklam alamaya bir hazırlık olarak algılıyorum.
İkinci olarak yeni site açan gençlere yönelik "Yeterince populer olmadan sitenizden para kazanmaya kalkmayın" tavsiyesi de aslında kendisinin uyguladığı ticari bir taktik midir diye soru işaretleri yarattı kafamda.

Yani bu gün jete binmemesinin nedeni yarın rokete binmek istemesi olabilir mi acaba. Ya da amacı maddi çıkar olmasa dahi, fikrini değiştirme özgürlüğü var mı bu kadar insanın desteğini aldıktan sonra. Bu kadar insanın şu anki yapı ve anlayışdan etkilenerek yapmış olduğu katkılarla büyüyen vikipedi yarın bir ticari amaç güden bir şekle dönüşürse bu en çok da "Gönüllü iş yapma" olgusuna zarar verecektir. İnsanlık için gönüllü birşeyler yapan iyi niyetli insanlara "Ha ha vikipedide de öyle diyorlardı, bak şimdi yöneticiler roketlerle geziyor. Kullandırmayın olum kendinizi" uyarılarının yapılmasına sebep olabilecektir. Reklam bir nebze de vikipedi tüzüğünde, bir yerlerde "wiki kesinlikle paralı hale getirilemez" diye bir ibare, kanun tüzük olsa bari. Dünya değişiyor viki de değişir. En azından insanlar da bedava ansiklopedi kullanma zevkinden mahrum kalmasınlar. ----[[Kullanıcı:devrimdpt|devrimdpt]]<sup>[[User Talk:devrimdpt|mesaj]]</sup> 11:11, 21 Ocak 2008 (UTC)


== heey ==
== heey ==

Sayfanın 11.11, 21 Ocak 2008 tarihindeki hâli

Teklifler +
Politikalar haricindeki tüm teklifler
Teknik +
Teknik tartışma, konu ve yardım istekleri
Politika +
Politikalarla ilgili tartışma ve teklifler
İlginize +
Diğer bölümler için uygun olmayan konular
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara

Arşivdeki tartışmalara atıfta bulunarak devam edebilirsiniz. Arşiv sayfalarında değişiklik yapmayınız!

Köy çeşmesi bölümlerindeki son değişiklikler
Köy çeşmesi bölümlerindeki son değişiklikler aşağıda listelenmektedir. Önbelleğinizi boşaltarak listenin en güncel sürümünü görüntüleyebilirsiniz.
Kısaltmalar listesi:
V
Vikiveri değişikliği
g
ORES'in etiketlediği değişiklik
Y
Yeni sayfa
k
Küçük değişiklik
b
Bot değişikliği
(±123)
Bayt cinsinden sayfa boyutu değişikliği

26 Nisan 2024

25 Nisan 2024

24 Nisan 2024

23 Nisan 2024

22 Nisan 2024

21 Nisan 2024

20 Nisan 2024

tr-0?
English: If you do not understand or you cannot write in our language, and you want to tell us something, please, visit the Embassy.
العربية: لو كنت لا تفهم أو لا يمكنك الكتابة بلغتنا، وتريد إخبارنا شيئا ما، من فضلك زر السفارة
français: Si vous ne comprenez pas ou ne savez pas écrire dans notre langue et souhaitez communiquer avec nous, s'il vous plaît, visitez l'Ambassade.
Deutsch: Wenn Sie unsere Sprache nicht verstehen oder nicht schreiben können und Sie bei uns mitreden möchten, dann besuchen Sie bitte die Botschaft.
español: Si no comprende o no sabe escribir en nuestra lengua y desea comunicarse con nosotros y nosotras, por favor, acuda a la Embajada.
русский: Если вы не понимаете или не можете писать на нашем языке, но вы хотите сказать нам что-нибудь, пожалуйста, посетите Посольство.
azərbaycanca: Dilimizi başa düşmürsünüzsə və yaxud yazmağı bilmirsinizsə və bizə bir şeylər danışmaq istəyirsinizsə xahiş edirik Səfirliyi ziyarət edin.

Eğer bir kullanıcı ile ilgili şikâyetiniz varsa bu durumu şikâyet sayfasında, hizmetlilerle ilgili şikâyetlerinizi ise bu sayfada belirtebilirsiniz.

Tartışma ve oylamalarda katılımcılar üzerine yapılan yorumların yasak olduğunu, görüşlerinizi bildirirken iyi niyetli bir tutum sergilemek gerektiğini unutmayın.

Arşivdeki tartışmalara referans vererek devam edebilirsiniz. Bunun dışında arşiv dosyalarında değişiklik yapmak Vikipedi politika ve yönergelerine uygun değildir.

98477 madde olmuş, 1523 madde daha eklenirse 100000+ kategorisine geçecek Türkçe.

Seçkin bir Vikipedi için el ele verelim!

  • Merhabalar,
  • Geçen sene başında ana sayfamız için yeni bir tasarım geliştirmiş, bunda karar kılmış, ve hem bu yeni ana sayfa tasarımı hem de Vikipedi'yi okurlarına daha iyi tanıtabilmek için seçkin içeriği Vikipedi'ye getirmiştik. Özellikle seçkin içeriğin buraya gelmesinde emeği geçen arkadaşlara teşekkürlerimi tekrar sunmak isterim. Fakat getirenler işlerini yaptılar da topluluk işini yapamadı!
  • En azından 2007'nin sonuna kadar 1 yıllık seçkin içerik seçebiliriz sanıyorduk (1 yıllık her gün değiştirebileceğimiz sayıda resim, haftada bir değiştirmeye yetecek kadar seçkin madde). Fakat bunu yapamadık.
  • Doğru, seçkin madde yazmak zordur. Bir grup Vikipedistin ele ele verdiği durumlarda, ve her birinin çok büyük bir emek harcadığı durumlarda doğar seçkin maddeler. Diğer Vikipedilerden seçkin madde çevirdiğimizde bile durum budur; zira çeviriyi bir kişi yapabilir belki ama kırmızı bağlantıları mavileştirecek kadar yeni madde açmak için özverili bir grup gerekir. Fakat seçkin resim seçmek de mi zor? Hazır çekilmiş muhteşem fotoğrafları tartışmaya sunup, oylarımızla seçeceğiz o kadar! Bu sebeple aşağıdaki duyuruyu size yapmayı uygun buluyorum:

Seçkin resimler: Lütfen Vikipedi:Seçkin resim nedir? sayfasını okuduktan sonra Vikipedimizden veya Wikimedia Commons'dan okuduğunuz sayfadaki kriterlere uyan resimleri alıp Seçkin Resim Adayları sayfasında aday gösterebilirsiniz. Unutmayın resimlerin o kriterlere uyması çok önemli! Sadece görsel güzelliği değil teknik kaliteyi de önemseyin, fikir edinmek için daha önce seçkin seçilmiş resimlere göz atabilirsiniz: VP:SR.

Seçkin maddeler: Lütfen sık sık Seçkin Madde Adayları sayfasını ziyaret edin. Vikipedi:Seçkin madde nedir? sayfasını okuduktan sonra, uygun gördüğünüz şekilde, bu kriterleri takip ederek, seçkin madde adaylarına oy verin, seçkin madde adayı sunun. Lütfen özellikle kırmızı bağlantı sorunu olan seçkin madde adaylarının sahip olduğu kırmızı bağlantıları mavileştirmek için yeni madde açımında adaylarımıza yardımcı olun. Şu an birçok aday olmayabilir; ama sık sık kontrol edin.

  • Eğer büyük bir Vikipedi olmak istiyorsak, öncelikle aktif ve güçlü bir topluluğumuzun olması lazım. Bu sebeple lütfen Seçkin İçerikleri unutmayın; arada bir kontrol edin! Hepinize çok teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 14:07, 3 Ocak 2008 (UTC)
Birde kıyıda köşede kalmış, unutulmuş Seçkin listeler var ve şu anda bir aday bulunmakta. Zamamınızı vermeniz dileğiyle. Saygılar.--Machiavelli msj 23:00, 3 Ocak 2008 (UTC)

Kullanıcı:devrimdpt'nin engellenmesi

  • Ne yazık ki, "Vikipedia bir çoğunluk demokrasisi değildir" derken, giderek çatlak her türlü sesin bastırıldığı bir azınlık diktatörlüğüne dönüşüyor. Engellenme kararının kendisinin VP:İNOV ihlali olduğunu düşünüyorum.PhilippoBruno 01:24, 4 Ocak 2008 (UTC)

Wiki-Tr'nin ilk 10'a Girmesi

İlk ondaki Vikipedia'ları incelediğimde konu sınırlamasının olmadığını gördüm. Örneğin İngilizce vikipeda'da her konu üzerinde sayfa açmışlar en ufak bir bilgi için bile yazı yazmışlar. Güncel konular üzerine anında sayfa açıyorlar. Bizimde bu şekilde bir çalışma yapmamız lazım. Fakat, bilgisizlikten olduğunu düşünüyorum ki Viki-Tr'de ki yöneticiler ve birçok üye sırf Viki'de katkılarının olduğunu göstermek için saçma nedenlerle bir çok gerekli bilgiyi kaldırmaya çalışıyorlar. Bunların önüne geçersek diğer diller ile aramızda bir fark olmaz.

Önemli .^. Lütfen Okuyunuz ! --Comandox 13:33, 4 Ocak 2008 (UTC)

Açıkçası amacımızın bir yarışma misali bir sıralamada üstlerde yer almak olduğunu bilmiyordum. Vikipedi'miz politikaları bir madde hakkında ne diyorsa onu uygular. Bu tüm Vikipedistler'in görevidir. Viki-Tr'de ki yöneticiler ve birçok üye sırf Viki'de katkılarının olduğunu göstermek için saçma nedenlerle bir çok gerekli bilgiyi kaldırmaya çalışıyorlar. cümleniz yöneticilerimizi ve Vikipedistler'imizi itham etmektedir. Hepimizin amacı kaliteli bir ansiklopedi oluşturmak, birileriyle yarışmak değil. Tüm Vikipedistler bunu böyle görmeli bence. Aksi taktirde taslak-pedia oluruz ve sadece kendimizi kandırmış oluruz. Saygılar.Sağlamcıileti 13:36, 4 Ocak 2008 (UTC)


"Viki-Tr'de ki yöneticiler ve birçok üye sırf Viki'de katkılarının olduğunu göstermek için saçma nedenlerle bir çok gerekli bilgiyi kaldırmaya çalışıyorlar" bu lafınız, iyi niyet varsaymak kuralımızın bariz ihlâlidir... diğer kullanıcılara karşı kendi kuruntularımızdan ötürü saldırıda bulunarak, kullanıcıların emeklerinde art niyet arayarak mı ilk 10'a gireceğiz? Veya bazı diğer Vikipedilerin yaptığı gibi, Vikipedimizi tamamen boş, hiçbir bilgi vermek, neredeyse sözlük maddesi olan maddelerde donatıp mı ilk 10'a gireceğiz? Sözlükler bile bizden daha geniş, açıklamalı ve kapsamlı maddelere sahipken ele aldığımız konularda, kendimize ansiklopedi diyerek mi ilk 10'a gireceğiz? Bizim amacımız ne; ilk 10'a girmek mi ansiklopedi yazmak mı? Diğer arkadaşlar için konuşamam ama şahsen ben burada ansiklopedi yazmak için varım, dilimi diğer dillerle gereksiz bir yarışa sokmak, ilk 10'a girmek için değil. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 20:39, 4 Ocak 2008 (UTC)

İngiltere'nin şehirleri ?

Merhabalar, yukarıda bahsi geçen olayın en güzel örneğini burada paylaşmak istedim... Şuan bu kategoride yer alan bütün maddelere Bekletmeli sil şablonu koymak zorunda kaldım; çünkü daha önce hızlı sil ile VP:M1 gereği taslak kriterlerini sağlamadıklarından konması gereken "sil şablonu" yerine, resimlerle doldurulmuş ve bir cümlecik yazı ile bırakılmışlar. Maddelerin eklenmesi oldukça eski ve kimsecikler görmeden, İngiltere'nin şehirleri şablonumuzun dolu olduğu bir ansiklopedi olarak yaşamışız o zamandan beri (yoksa sözlük mü demeliyim gerçi onda bile sadece "bir şehirdir" den daha uzun birşeyler yazıyordur?!)

İlgili konuyu geliştirme çabasında olan bütün arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.


Asıl korkunç olansa şu örnek, şu, şu ve şu...!!!

Sanırım bu kategoride yer alan ülkelerin şehirleri (nehirleri, dağları...??) birer ya da en fazla iki satırdan oluşuyor? Böyle maddeleri açmış olmak için mi açıyoruz biz gerçekten! Bu duruma hemen bir çözüm bulunması, birkaç? "haftanın işbirliği projesi" olarak bu maddelerin geliştirilmesi şeklinde çalışma yapılması taraftarıyım. Saygılar - Cat msj 10:36, 5 Ocak 2008 (UTC)


  • Sayın Cat; Exeter maddesine getrirdiğiniz düzenleme için teşekkürler. Şöyle bir incelediğimde "İngilter'nin bir şehridir" cümlesinden başka hiçbir cümle ihtiva etmeyen birçok sayfa doldurulmuş. İnsan hem silmeye kıyamıyor, hem de bir ansiklopediye yakıştıramıyor. Mutlaka bir önlem alınmalı. Ancak silme değil de belki geliştirme şeklinde... Tabi ki bu da büyük bir çaba gerektiriyor. Zor bir konu. Saygılar. --M. Yalçın Yalhı 11:45, 5 Ocak 2008 (UTC)
Ben de silinmesi yerine haftanın işbirliği olarak sırayla geliştirilmelerinden yanayım. En azından maddeleri açmak için bir çaba gösterilmiş ve aslında coğrafi yerleşim birimleri olması da önemli vikipedi için. Ama başka açıdan bakınca bu halleri de yakışmıyor. Bence elbirliği ile toparlanabilir bu maddeler.--Math34 13:12, 5 Ocak 2008 (UTC)
  • Resim veya şablon içermeleri bir şey ifade etmez... eğer metinsel içerik M1'lik ise silinebilir. Elbette gören kullanıcıların geliştirmesi çok daha hoş olacaktır; haftanın işbirliğine konu edilebilirler Math34'ün önerdiği gibi. Ama takdirine göre gören bir yönetici de silebilir... ortam özgür, kurallar açık. Ben şahsen bu durumlarda dahil etme taraftarı olduğu için silmektense 2 cümle daha ekleyip taslak yapıyorum - fakat herkesin buna ayıracak zamanı yok, benim de zamanımın olmadığı zamanlarda bu tip maddeleri silmişliğim var. Sonuçta önemli olan bilgi vermesi ve bilgi vermiyorsa varlığı ile yokluğu çok da fark etmiyor. Hatta varlığı bi açıdan daha da kötü: bir okuyucu google araması sonucu sevinerek sayfamıza geldiğinde bu tek satırı görünce bir daha sanırım google araması sonucu bizden çıkan hiçbir sayfaya bakmaz: adamlarla dalga geçiyor gibi tek bir cümle sunuyoruz, zaten bildikleri şeyi gösteriyoruz o kadar. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 21:54, 5 Ocak 2008 (UTC)

ve bir de hollanda'nın, isveç'in, norveç'in eyaletleri

  • benzer bir dizi de burada var.. hepsi aynı gün, tam iki yıl önce, bir kaç saat içinde ve neredeyse sıfır içerikle açılmış. bunca zamandır sayfalara sadece botlar uğramış.. bu tür seri açılışları farkedildikleri an durdurmak, kullanıcıları yarım saatte 50 madde yerine, 50 dakikada birkaç cümlelik beş madde açmanın gerekliliğine yönlendirmekte yarar var. yoksa birileri açmak, diğerleri silmek ya da bekletmeli silmek için bir zaman harcarlar, burası da böyle içeriksiz maddeler diyarı olmaya devam eder. şöyle ya da böyle ilgilenmek isteyenler Kategori:Silinmesi önerilmiş tüm maddeler sayfasına göz atabilirler.. --kibelemesaj 10:54, 6 Ocak 2008 (UTC)

Savaş bilgi kutusu

Savaş bilgi kutusu şablonu hiç bir sayfada şablonun başlığının altına konulan resmi göstermiyor, yani şablonun "image" kısmı çalışmıyor.Biri bakabilir mi?--Çağatayileti 11:56, 5 Ocak 2008 (UTC)

Evet o maddelerde görünüyor, ama Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları, Budin Kuşatması (1686), Zenta Savaşı, Ciğerdelen Savaşı maddelerindeki resimler neden görünmüyor acaba?--Çağatayileti 11:45, 7 Ocak 2008 (UTC)
  • Bahsettiğiniz maddelerdeki resimleri görebiliyorum. Acaba problem sizin bilgisayarınızdan kaynaklanıyor olabilir mi? Belki önbelleği boşaltırsanız sorun düzelir. --60.240.112.112 03:04, 8 Ocak 2008 (UTC)
  • Düzelttikten sonra buraya yazmayı unutmuşum. Sorun bilgi kutusundaki ufak bir yanlışlıktan kaynaklanıyordu (resim yerine image yazılmıştı) halledildi. İyi çalışmalar--Gökhan 03:45, 8 Ocak 2008 (UTC)
Düzeldi, teşekkürler arkadaşlar...--Çağatayileti 10:38, 8 Ocak 2008 (UTC)

Ana sayfa-proje

Merhabalar, bildiğiniz üzere Ana sayfamız klasik Wikipedia düzeni içerisindedir ve resimler de commonstan gelmekte. Birçok proje bu düzeni çoktan bıraktı veya bırakmaya çalışıyor. Türkçe Vikipedinin de Ana sayfayı değiştirmek gibi bir durumu bulunuyor. Zamanında bu sayfada bir düzen kabul edildi, bu sayfada da bitmiş bir halini görebilirsiniz. Yeni tasarım için Tarihte bugün sayfalarının oluşturulması, bir yıl için 52 seçkin madde ve 365 seçkin resim bulunması gerekiyor.Ancak organize çalışamadığımız için olması gerekenin çok gerisindeyiz. Bu sebeple gerekenleri sağlayacak bir ana sayfa projesi oluşturmalıyız. Bugüne kadar yapılan proje ve portalları düşünecek olursak bu proje için aktif olarak çalışabilecek en az 5 kullanıcının desteği olursa kuralım diyorum. benim aklımda projenin yapabilecekleri olarak şunlar var:

  • Kategori:Yılın günleri sayfalarını düzenleyip, Tarihte bugün sayfalarının oluşturulması
  • Seçkin nitelikte resim bulup aday gösterme
  • Seçkin maddeye aday olan veya seçkin olabilecek maddelere düzenleme, iç bağ vs. konularda aktif destek.

Projeye aktif destek sağlayacakların yorumlarında belirtmeleri rica olunur. dediğim gibi yeterli bir sayıya ulaşmadığımzda projeyi oluşturmamızın bir anlamı yoktur. daha önce defalarca gördüğümüz üzere bir proje veya portal bir-iki kişinin sırtına bindiğinde fazla yürümüyor. Teşekkürler.--Machiavelli msj 22:12, 5 Ocak 2008 (UTC)

  • Ben bu projeye katılırım; ne kadar çok iş yapabilirim bilmiyorum fakat vikiye ayırdığım aktif vaktimde emeklerimi bu yönde kanalize edebilirim. İlgilenirim diyen başka arkadaşlar da varsa belirtmeleri iyi olur - böylece durum nedir, bu tip bir projeyi gerçekleştirebilir miyiz öğrenebilmiş oluruz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 05:32, 7 Ocak 2008 (UTC)
  • Ben varım. Bu anasayfa çok sıkıcı olmaya başladı bence zaten. Güncel olmasını sağlayabiliriz böylece. Ancak katkım çok fazla olmayabilir. Yine de elimden geleni yapmaya çalışırım. Saygılar.Sağlamcıileti 07:03, 7 Ocak 2008 (UTC)
  • Elimden geldiğince ben de varım, elimden de gelir :) Khutuckmsj 14:55, 7 Ocak 2008 (UTC)

Yeterli bir katılım olduğunu düşünmüyorum özellikle katılanların hepsinin vakitlerinin büyük bölümünü temizlikle geçirdiklerini düşünürsek sanırım bizim için erken bir proje.--Machiavelli msj 01:31, 11 Ocak 2008 (UTC)

  • Şartlar el verdiğince katkı yapmaya hazırım. Böyle bir şeyin hayata geçmesi çok güzel olur bence. --Dsmurat 11:46, 11 Ocak 2008 (UTC)

2 küçük mesele

Şu iki konuda düzeltme yapmaya bilgim yeterli değil. İlginize...

  1. Kategori:Yılın günleri sayfasında 20 Haziran günü yılın en sonuna gelmiş.
    Düzeltildi
  2. Viki saat'te güncel saate göre 2 saatlik bir fark var.
    Teşekkürler. --M. Yalçın Yalhı 10:04, 6 Ocak 2008 (UTC)
  • Saat konusu teknik bir mesele, elle düzeltebileceğimiz bir şey değil (bildiğim kadarıyla). Yani mekânlar arası saat farkı yüzünden kaynaklanıyor, Türkiye yerel saati değil kullanılan saat. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 05:34, 7 Ocak 2008 (UTC)
Eğer tercihlerim bölümünden Tarih ve Saat ayarlarına girip oradan da saat dilimi seçeneğini seçer iseniz Vikideki saatleri sizin bulunduğunuz saat dilimi ile görmeniz mümkün olacaktır. --Manco Capac 07:42, 8 Ocak 2008 (UTC)

SAM'a çağrı..

SAM kapatıldı, yeterince uzun süre açık kalmış. Teşekkürler.Sağlamcıileti 07:06, 7 Ocak 2008 (UTC)

Bilişim Grubu

İyi günler değerli Vikipedia kullanıcıları,

öncelikle yöneticilerin yazılanlara ilgisine hayranım.Hemen her konu cevaplandırılıyor;meraklar gideriliyor.Henüz yeni bir üye olmama rağmen burada iyi bir grup oluşturarak daha aktif çalışmayı düşünüyorum.Bu yüzden konuyu ilginize sunuyorum.Düşüncem burada aktif görev alabilecek kişilerle bir Bilişim Grubu oluşturarak bilişim hukuku,yeni gelişmeler,sistem açıkları-korunma yolları,gibi konuların yanı sıra mevcut Viki dökümanlarını da güncelleyerek Tr Viki yi ilk 10 a ve daha önemli yerlere getirebilmek.Bu yüzden bilgisayar konusunda iyi olan kişilerle aktif çalışmayı çok isterim.Ayrıca genel politikamız 'kendi makaleni kendin yaz' olduğundan konusunda deneyimli ve bilgili kişileri özellikle bekliyorum.Şimdiden herkese teşekkürler.--Exabyte 17:08, 6 Ocak 2008 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Öncelikle hoş geldiniz! Aktif kullanıcı sayımız, hele de belirli bir konuyla ilgilenenlerin sayısı, cidden az. Bu sebeple şimdi böyle bir grup oluşturursak da gruba dahil olan kimse aktif katılımda bulunamazsa veya kimse gruba dahil olmazsa, istekli olan arkadaşlarımızın da (mesela sizin) motivasyonu düşebilir. Bunun ne yazık ki birçok örneğini farklı portal ve Vikiproje çalışmalarında gördük. İsterseniz şimdilik siz elinizden geldiği kadar bu yönde katılımlarda bulunun, zaten sizinle aynı alanlarda (bilişim bazlı) katkıda bulunan diğer kullanıcıları kısa bir süre içinde fark edersiniz ve daha bu kullanıcılarla ortak birkaç çalışmaya imza atarak bir grup fikrini pratik yönden test etmiş olursunuz. Daha sonra da bu arkadaşlarla bir grup kurarsınız? Eğer böyle yaparsanız şimdi grup ile ilgili sayfalara vs. harcayacağınız ve belki de boşa gidecek (zira gruplara ilgisizlik Vikipedi tarihinde sık rastlanan bir durum) zamanınızı bu konudaki maddeleri, şablonları vs. geliştirmekte kullanabilirsiniz? Elbette "ben aktif bir şekilde yer alırım" diyen birçok arkadaş çıkarsa diyeceğim yok ^_^ fakat bunu da bir düşünün derim zira büyük heyecan ve umutlarla kurulup ilgisizlikten ölen çok grubumuz oldu :( Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 17:10, 7 Ocak 2008 (UTC)

Kişilerle ilgili kayda değerlik kriteri tartışması

Merhabalar. Kayda değerlik kriterlerinden kişilerle ilgili olan kriterle ilgili başlattığım buradaki tartışmaya katılımınız, durumun hemen hallolup, gereken işlerin yapılmasına politikanın da gözden geçirilmesine sebep olacaktır. Lütfen iki saniyeinizi ayırın. Madde yazmak kadar önemli bir iş bu. Saygılar.Sağlamcıileti 21:35, 8 Ocak 2008 (UTC)

Bekletmeli sil şablonu

Yeni oluşturulan şablonumuz için bazı sorunları görmüş ve bu sayfada belirtmiştim, ama orda gören kimse olmadığı için konuyu burada da belirteyim istedim. Şablonlardan anlayan birinin bu konuyla ilgilenmesi gerekiyor ki daha güncel şekilde işlevsel hale gelsin. Bununla beraber geçenlerde oluşturmuş olduğum şablonlara da gerekli kategoriler? ya da ekler yapılması gerekebilir, ilgili sayfalar: 1, 2.

Ayrıca yukarıda bahsi sadece çok kısa süreliğine geçen bu kategorideki sayfalar içinde anasayfa projesinden daha öncelikli olarak bir çalışma yapılması gerektiğini düşünmekteyim. Kategori:5 Ocak 2008 itibariyle silinmesi önerilmiş maddeler bu kategori içindeki maddelerde herhangi bir değişklik yapılmadığı içinde bu süreden sonra silinmeleri söz konusudur. Eğer bir haftanın işbirliği projesi olarak bu çalışmayı başlatmayacaksak maddeler artık silinebilirler. Şuanki haftanın projesinin bitiş tarihi de geçmiş durumda (6 Ocak). Bu konularla ilgilenecek arkadaşlarımız yoksa belirmek gerekir diye de düşünüyorum. İyi çalışmalar - Cat msj 22:23, 9 Ocak 2008 (UTC)

  • Şablon konusunda sanırım ufak bir yanlış anlaşılma var, ben duruma dair ufak bir not bıraktım sayfasına... başka bir sorun da olabilir, kodu biraz karışık bir şekilde taşınmıştı Vikimize bu sebeple gözünüze çarpan herhangi bir başka nokta varsa orada veya burada belirtin; elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Ülkelerine göre coğrafya ile ilgilenmekle kastınız tam olarak ne anlayamadım? M1'liklerin silinmesi ise kastınız; bence zaten ilgilenmek isteyen olsaydı ilgilenirdi... sonuçta prosedür neyse (ki M1'dir şu anki duruma göre bekletmeli sil dahi biraz çifte-standarda kaçıyor) onu uygulayacağız. "Bu maddelerin hepsini kurtarırım" diyen birisi çıkarsa tabii ki durum değişebilir ama tartışılacak bir konu mu pek emin değilim... Haftanın işbirliği olmak için bile çok büyük gibi geliyor bana - tamamlanabilir mi bilmiyorum; ama illâ ki haftanın işbirliği olsun diyen varsa birkaç gün daha bekletebiliriz elbette. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 01:30, 10 Ocak 2008 (UTC)

"Bot" maddesi hk.

"Bot" maddesinde, sadece "Bot, bilişim dünyasında "robot" anlamında kullanılan yaygın bir terimdir." denilmektedir. Sandalın küçüğü olan "bot" anlamından bahsedilmemektedir. Herhangi bir vikipedist, yazdığı bir maddede suda yüzen sandal küçüğü bot'tan bahsettiğinde referans olarak [[bot]] yazsa, okuyucuyu şaşırtmış olacaktır kanaatindeyim. Yeterli bilgim olmadığından bu konuda bir düzeltmede yardımcı olamayacağım. İlginize... Saygılarımla. --M. Yalçın Yalhı 14:07, 10 Ocak 2008 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Bu tip durumlarda anlam ayrım sayfaları oluşturuyoruz. Ben bot için bir tane oluşturdum: Bot. İçinde farklı anlamlarına giden bağlantılar buluyor, farklı anlamları anahtar kelimeler eşiliğinde birbirinden örneğin ayırıyoruz: Bot (robot) - Bot (ayakkabı) gibi isimlerle. Anlam ayrım sayfaları hakkında daha fazla bilgiyi şu sayfada bulabilirsiniz: Vikipedi:Anlam ayrım. Sanırım bu sayfaya göz atarsanız kendiniz de anlam ayrım sayfaları oluşturabilecek kadar bilgi edinirsiniz ^_^ Aklınıza takılan, anlam ayrım sayfalarıyla ilişkili veya genel başka bir soru varsa belirtmekten çekinmeyin. Bu arada Bot sayfasını bir kontrol edin isterseniz; su taşıtı anlamı için bir tür tekne yazıp bağlantıyı tekneye verdim ama belki tam karşılamıyordur, daha uygun bir bağlantı/tanım koymak isterseniz lütfen değiştirin ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 16:28, 10 Ocak 2008 (UTC)

Jimmy Wales 18 Ocak'ta Türkiye'ye geliyor!

O geliyormuş !


  • 18 Ocak'ta, sadece davetlilerin olduğu bir söyleşiye katılıyor. Sorulmasını istediğiniz sorular varsa buradan iletebilirsiniz. denisutkuM 20:34, 10 Ocak 2008 (UTC)
  • nereden? --Manco Capac 22:39, 10 Ocak 2008 (UTC)
  • Arkadaşlar Jimmy Wales 18 Ocak sabah 08:30'da İstanbul Ortaköy Esma Sultan Yalısı'nda düzenlenecek olan "Altivi ile Sınırsız Dünyanın Liderleri" isimli bir konferans dizisine katılacak. Kontenjan sınırlı ve katılım davetiye üzerinden, aktif Vikipedistler arasından katılmak isteyen varsa lütfen haber versin. Başvuracak herkesin katılabileceği kesin değil, bu sebeple en kısa zamanda haber vermemiz lazım, zaten Salı günü başvurular için son gün. Ben katılmayı planlıyorum, elimden gelirse tüm konuşmayı video olarak kaydedip Viki'ye ekleyeceğim. Sorulmasını istediğiniz soruları lütfen bu konuya yazın. Khutuck 11 Ocak 2008, 17:21

Katılacaklar

Sorulması istenen sorular

Ben gelmek isterdim ama okulum hem uzak hemde o saatte dersim var. Ama şu soruyu sorarsanız sevinirim.Acaba böyle bir site yapmayı ne zaman istediniz. Bu hayali nasıl gerçekleştirdiniz.Giden arkadaşlar bunu sorarsa sevinirim. Sevgiler iyi çalışmalar--Selim Hoca 18:24, 11 Ocak 2008 (UTC)

Selim Hocanın sorularının yanıtı Vikipedi'de ve biraz arayınca internetde kolayca bulunuyor. Bence sorulucak en mühim sorular:
  • Sırf dandik taslaklara 100.000'i geçen Volapük Vikipedi'sine karşı birşeyler yapılmazsa bu diğerleri için kötü örnek olup, ciddi ansiklopedi geliştirmek isteyenleri Wikipedia'dan vazgeçtirmezmi?
  • Wikipedia'nın günün birinde ticari ansiklopediye dönüşmesi ve sırf ücret karşılığı okunabilir hale gelmesi tehlikesi varmı? Bu sorular sorulursa sevinirim. Selamlar --Erdall 07:00, 13 Ocak 2008 (UTC)
Volapük vikisi artık 40.000 maddelere düşmüş durumda--Tuz 17:38, 13 Ocak 2008 (UTC)
Başka bir vikiyle karıştırdınız galiba. Volapük vikisi 114 bin küsür: [1]. Tam sıralama burda: [2]. Dandik taslaklarla doldurulan diğer bir vikipedi Katalan vikisi de bizi bugün geçti. Yine bir sıra geriye düştük. Eğer bunlara karşı tedbirler alınsaydı daha iyi motivasyon olurdum şahsen. selamlar --Erdall 22:28, 13 Ocak 2008 (UTC)
  • "Vikipedi bir (çoğunluk) demokrasi(si) değildir." ile ne denmek istenmiş? Demokrasi arayanlara yanıt olarak verilsin diye mi yoksa başka tür bir demokrasinin olabileceği mi kastedilmiş? Demokrasinin bu türünü kullanmayı nereden feyz almışlar? ----devrimdptmesaj 07:30, 14 Ocak 2008 (UTC)
  • Wikipedi'nin gizli finansal destekçileri var mı? Yoksa her şey ayen beyan oratada mı? ----devrimdptmesaj 07:30, 14 Ocak 2008 (UTC)
  • Resmi dili Türkçe olan Türkiye'de öğrenciler üniversitede okumak için ÖSS'ye girmek zorundalar. Acaba Özgür Üniversite Wikiversity'nin Türkçesi olacak mı?--Dsmurat 21:03, 14 Ocak 2008 (UTC)
Bu sayfada Türkçe Wikiversity için öneri var. Khutuckmsj 12:47, 15 Ocak 2008 (UTC)

Sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti maddesinin silinmesi ve yönlendirilmesi

Bahsi geçen madde silinmiş. İlgili arkadaşlar lütfen şu sayfadaki tartışmaya katılabilir misiniz? --Abuk SABUK 12:09, 13 Ocak 2008 (UTC)

Madde tutarsızlığı

Vikipedi’de Gülhane Askeri Tıp Akademisi tarihçesinde, kuruluş tarihi 30 Aralık 1898 olarak geçmektedir. Halbuki GATA’nın resmi sitesi’nde 1844/1846 yıllarından bahsedilmektedir. Bu önemli tutarsızlık üzerinde değişiklik yapmaya cesaret edemedim zira bu konuda yeterli bilgi sahibi değilim. İlginize. --M. Yalçın Yalhı 18:25, 13 Ocak 2008 (UTC)

O tip yanlışlıklar olabilir, dediğiniz şekilde tarihi 1844-46'ya çevirebilirsiniz. Bununla birlikte bu değişikliğin hemen ardına yani belirttiğiniz tarihin yanına aşağıdaki kodu yazarsanız, metni okuyanlar bu tarihi GATA'nın resmî sitesine dayanarak verdiğinizi anlayabilirler:
<ref>[http://www.hpasa.gata.edu.tr/js/menu_js/tarihce_index.asp "GATA Tarihçesi"; GATA resmî web sitesi] URL erişim tarihi: 12 Ocak 2008.</ref>
Bu bir kaynak gösterim kodu; Vikipedi'deki kaynak gösterimi uygulamaları hakkında daha fazla bilgi için Vikipedi:Kaynak gösterme sayfasına bakabilirsiniz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 20:03, 13 Ocak 2008 (UTC)
  • Kuruluşların adları ve kuruluş tarihleri arasında bir karışıklık var. 30 Aralık 1898 yılında kurulan Gülhane Askeri Tıp Akademisi, 1844/1846 yılları arasında inşaası yapılan ise bugün GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi olarak hizmet veren hastane binası. Dolayısıyla madde de bir tutarsızlık yok. --Mskyrider ileti 20:21, 13 Ocak 2008 (UTC)
  • Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. --M. Yalçın Yalhı 23:40, 13 Ocak 2008 (UTC)

Gazeteden alıntı ve telif hakkı hk.

Bir gazeteden aynen alınmış satırlar, gazetenin tarihini ve ismini vermek kaydıyla kullanılabilir mi, yoksa telif hakkına mı girer? Yardımcı olursanız sevinirim. --M. Yalçın Yalhı 12:36, 14 Ocak 2008 (UTC)

Özel olarak GNU dahilinde olduğu belirtilmemiş hiçbir kaynağı, isim vermek kaydıyla dahi kullanamıyoruz. Ama bazı durumlarda gazetede geçen cümleleri alıntı biçiminde ("Bu olay Hürriyet gazetesinde "bla bla bla bla" olarak geçmiştir") vb. kullanımlar olası, yine de bu mümkün olduğunca kaçınılması gereken bir kullanım. Maddede geçen kendi cümlelerinize ise <ref>[www.gazeteninadi.com/haberin_oldugu_sayfa]</ref> şeklinde kaynak göstermeniz hem doğru, hem de teşvik edilen bir uygulama. Khutuckmsj 16:04, 14 Ocak 2008 (UTC)

Gagavuz Vikipedisi`ne yardım

Değerli vikipedi kullanıcıları. Ben bir Azeri kökenli kullanıcıyım ve Gagavuz kardeşlerimiz için Vikipedi`nin açlması için uğraşıyorum. Bu günlerde Kırım Tatar Vikipedisinin kurulmasına karar verildi. Şimdi Gagavuz Vikipedisi için aynısını yapmaya çalışıyoruz. Ama Gagavuz kardeşlerimizin bir kısmının Vikipedi bilgileri, diğerlerinin ise ana dili kusurlu olduğu için Türk Vikipediçilerinin yardımına ihtiyaç var. Elinizden geleni esirgemeyiniz. Sorularinizi aşağıdaki
sayfalarındaki Cuman isimli kullanıcıya (yani bana) iletebilirsiniz.

F-16 Fotoğrafı Hakkında...

Bugünkü Posta gazetesinin birinci sayfasını gördünüz mü? Bizim 10 Ocak'ta seçkin resim statüsü verdiğimiz F-16 fotoğrafını, Posta gazetesi sanki Türk Hava Kuvvetleri'nin bir uçağıymış gibi birinci sayfada kullanmış . Bir de önüne Türk bayrağı montajlamışlar... Görmeyenler Netgazete.com'da var; fakat her gün değişiyor, bugün bakmazsanız,yarın yarının birinci sayfasını görürsünüz.--Dsmurat 22:15, 16 Ocak 2008 (UTC)

Lisansı uygun olduğuna göre kullansınlar (eski yorumumu değiştirdim; GÖBL sanıyordum, KM imiş görüntü; Teşekkürler, Mach) ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 22:25, 16 Ocak 2008 (UTC)
Wikipedia'dan aldıkları tam söylenemez aslında. Sonuçta resim bir Vikipedistin değil veya ilk kez vikipedide yayınlanıyor değil. Fotoğrafı üreten ABD Hava Kuvvetleri olduğu için bizimle pek alakası yok. --Machiavelli msj 23:00, 16 Ocak 2008 (UTC)

Günün Resmi / Günün Görseli

"Günün resmi" ibaresinin yanlış olduğunu, bunun yerine "günün fotoğrafı" denmesi gerektiğini düşünüyorum.

Resim : http://tr.wikipedia.org/wiki/Resim Fotoğraf : http://tr.wikipedia.org/wiki/Foto%C4%9Fraf

Vikipedi'nin kendi tanımlarında dahi, fark ortada.

Eğer bu köşede, bazen fotoğraf bazen resim yayınlanıyorsa (çok takip etmiş değilim), "günün görseli" gibi bir ad da verilebilir bence.

İyi çalışmalar dilerim. — Bu imzasız görüş 85.96.138.3 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

"Günün görseli" uygun bir öneri olabilir ancak "Günün resmi" yanlış değil. Öncelikle Vikipedide resim maddesinede sözlük anlamı yazılmamış. Vikisözlük: resim, TDK: resim, Dil Derneği: resim. Sözlüklerde görüleceği üzere "resim" kelimesi "fotoğraf" anlamını karşılıyor. Teşekkürler.--Machiavelli msj 14:07, 17 Ocak 2008 (UTC)

  • Günün Resmi de kalabilir ancak, Günün Görseli de fena durmuyor.--Dsmurat 14:19, 17 Ocak 2008 (UTC)
  • Günün görseli olamaz; zira görsel bir isim değil, sıfattır. Galat-ı meşhûr cinsinden görüntü yerine sıklıkla görsel denmesi, görseli doğru bir kullanım kılmaz. Eğer illâ ki Günün resmi değiştirilecekse; Günün görüntüsü denilebilir. Fakat ne günün görseli ne de günün fotoğrafı denilebilir; zira birincisi dediğim gibi uygunsuzdur, sıfattır, ikincisi de bizim uygulamamızla terstir zira sadece fotoğraf değil şema, animasyon, çizim vs. gibi birçok farklı görüntüye yer vermekteyiz. Ayrıca resim yanlış bir kullanım değildir; her ne kadar fotoğraf camiasından bazı fotoğrafçılar resim ile fotoğraf ayrımı yapsalar ve resmin fotoğrafı kapsamadığını öne sürseler de dilbilimcilerin neredeyse tamamı, resmin çok daha genel olduğu ve fotoğrafı kapsadığı ancak fotoğrafın resmi kapsamadığını belirtmektedir. Bu konu daha önce de tartışıldı; ayrıntılı bilgi için eski tartışmalara göz atabilirsiniz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 18:57, 17 Ocak 2008 (UTC)

Ana Sayfa Tasarımı

Yoğun bir biçimde seçkin madde ve seçkin resim seçiyoruz. Bunun bir nedeni de yeni ve daha iyi bir ana sayfa yaratmak. Sanırım yeni yapacağımız ana sayfa böyle [3] bir şey olacak. Gayet güzel. Ama bence ana sayfaya haberlerden de bir kısım eklemeliyiz. Bu, Vikipedi'nin güncelliğini artırır. Bence Vikipedi'nin normal ansiklopedilerden farkı zaten güncel olması. Bu nedenle bir de bunu düşünelim diyorum. Madde sayısı ve içeriği daha güçlü Vikipedilerde bu var. Bizim de böyle bir şey yapmamız güzel olur. Aynı yazıyı ana sayfa tartışmasına da ekledim. --Dsmurat 18:52, 17 Ocak 2008 (UTC)

  • Evet, tasarımımız o olacak ama büyük ihtimalle tarihte bugün kısmı olmayacak; zira onu yetiştirmemiz hiç mümkün gibi durmuyor... bizim fikrimize göre seçkin madde dışında her gün veya 1-2 günde bir değişecek olan 2 madde güncel konulara temas edebilecek maddelerden veya kaliteli maddelerden olacaktı. Fakat haklısınız; güncel hususlara da değinen ufak bir köşe olabilir... Tarihte bugün kısmı büyük ihtimalle bitirilemeyeceği için yerine ufak bir haber kutusu altına da Bunları biliyor muydunuz? tarzı bir kutu düşünebilir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 19:00, 17 Ocak 2008 (UTC)
Bence uğraşırsak iyi bir iyi bir tarihte bugün köşesi yapabiliriz. Yani yukarıda Mach'ın yaptığı gibi bir imece teklifiyle, bu hayata geçebilir diye düşünüyorum.--Dsmurat 19:37, 17 Ocak 2008 (UTC)
Aynı fikirdeyim ama dikkat ederseniz yukarıda Mach'ın belirttiği fikre de topluluktan pek destek gelmedi... destek veren birkaç kişi zaten bu konuda bağımsız olarak çalışmalarını sürdüren kişiler. Bu tip bir fikrin yürümesi için en azından 5-6 kişiye ihtiyaç var... Keşke topluluk biraz daha ilgili olsa... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 16:50, 18 Ocak 2008 (UTC)
Ahh keşke Üzgün--Dsmurat 10:14, 19 Ocak 2008 (UTC)

Yorumsuz


-- Cat chi? 10:37, 18 Ocak 2008 (UTC)

Bu fotoğraftakiler kim?Bu imzasız yorum Determinatör (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Ben bildiklerimi sayayım; tişörtünde "Vikia" yazan adam Wikimedia Vakfı'nın kurucusu ve başkanı Jimmy Wales. Resimde en sağdaki Maderibeyza, Jimbo'nun bize göre sağındaki kişi Khutuck. Ben bu üç kişiyi biliyorum resimlerinden. Fotoğraftakiler anlatsın da biz de öğrenelim... --Dsmurat 14:09, 18 Ocak 2008 (UTC)
    • Evet, ben de o iki kişi bir video görüşmesinde biliyorum. Jimmy Wales'in İstanbul ziyareti hakkında Türkiye gazetelerde okuyabileceğiz makale var mı? Jimmy Wales sonrada benim yaşadığım Kore'ye gelirse iyi ama.. Mithridates 14:58, 18 Ocak 2008 (UTC)

Yorumlu :)

  • Herkese selamlar saygılar, Wikimedia projesinin kurucusu Jimbo Wales ile İstanbul-Ortaköy'de bulunan tarihi Esma Sultan Yalısı'nda düzenlenmiş olan Altivi ile Sınırsız Dünyanın Liderleri seminerinden birkaç saat önce dönmüş bulunmaktayım. Seminer henüz bitmemişken sizlere yukarıda görmüş olduğunuz fotoğrafı iletti sevgili White Cat, ben de şimdi bugünü merak edenlere özetlemek istiyorum:

Yukarıdaki fotoğraftakileri tanıtmakla başlayayım işe: Bu seminere Altivi adlı organizatör şirket yalnızca 5 kişilik bi vikipedist kadrosu kontenjanı açmıştı. Biz 5 vikipedist Jimbo ile fotoğraf çektirmeyi ihmal etmedik. Yukarıdaki fotoğraftakiler soldan sağa: Denisutku, White Cat, Jimbo Wales, Khutuck, Metal Militia ve bendeniz: Maderibeyza.

Kahvaltı sonrasında seminer başladı. Seminerin başlangıcında Jimbo biraz projeden söz etti:

wikipedia'nın Alexa sitesine göre en popüler 8. site, Almanya'da 7., Hindistan'da 11., Japonya'da 9., İran'da 14. en popüler site olduğundan söz etti. Özellikle İran'daki rejim düşünüldüğünde bu sonucun onları çok şaşırttığından bahsetti. Hindu dillerini konuşan dünyada yaklaşık 280 milyon var olmasına karşın hindu dilleri vikipedisinde sadece 14bin maddenin var olmasına ilişkin üzüntüsünden söz etti. Pekin'de bir restoran menüsünde kızarmış wikipedia, haşlanmış wikipedia, vs.. şeklinde yemek adları görüldüğünü söyledi. Muhtemelen restoranın yetkilileri mantar ne demek diye birine sormuşlar ve o kişi de wikipedia'ya bakın demiştir ve onlar da haaa mantar wikipedia demek diyerek bu menüyü oluşturmuşlardır şeklinde latife yaptı:) Söz edilen menüyü görmek için [4].

Delhi'de bulunan Sangam Vihar adında bir yerleşim yerini ziyaret etmiş. Oradan biraz söz etti. Bu yer gayriresmi bir yermiş, yani bir gecekondu bölgesiymiş ve bu nedenle hiçbir hükümet desteği görmüyormuş. Elektrik bile çok yeni gelmiş bu yere. Okul da yokmuş haliyle. Ebeveynler kendileri özel okullar açmışlar. Bu okulların bir kısmı kar amaçlı bir kısmı ise gönüllü oluşumlarmış. Ama çocuklara dört dörtlük ingilizce eğitimi verilmekle birlikte eğitim kalitesi de çok iyiymiş. Ancak yasal ve resmi altyapı olmadığı için internet yokmuş bu yerde. Ancak 3 tane bilgisayar varmış. Böyle yerleri görünce vikipedinin ne kadar kutsal ve insani bi amaca hizmet ettiği ortaya çıkıyo.

Wikia'dan söz etti. Wikia, Jimbo'nun reklama dayalı kar amacı güden bir ticari şirketi. Wikipedia'dan yaşça 3 yıl daha genç olan bir organizasyon. Bir arama motoru. Bunun işleyişi hakkında biraz bilgi verdi. Ayrıca Fast Company adında bir derginin kapağında Jimbo için Google's worst nightmare (Google'ın en kötü kabusu) yazmışlar. Bunu söyledi bize. Jimbo'nun annesi bu derginin bu sayısından 10 adet satın almış:)

Sonra soru-cevap bölümüne geçildi:

Soru: Bilgi tedarikçisinin kişisel güvenilirliğini nasıl temin ediyorsunuz?

Cevap: Madde geçmişleri açık, her şey şeffaf, çoğu kullanıcı takma ad yerine kendi adlarını kullanmaktalar. Nihai kullanıcının önemsediği şey, içeriği kimin yazdığından çok içeriğin kalitesi.

Soru: Sizin vikipedi tanımınız çok demokratik bi felsefe. Diğer taraftan vikipedinin çok demokratik olmadığını söylüyorsunuz. Bunu nasıl açıklarsınız?

Cevap: Wikipedia bir demokrasi değildir deriz biz. Bu söz vikipedinin yönetim şeklini açıklamaktadır. Vikipedide konsensus çok önemlidir. Mesela bir maddenin en iyi versiyonu konusunda bir oylamaya gidilse ve topluluğun %60'ı kabul, %40'ı red belirtse, bu bir problemdir. %40'ın katılmaması, maddenin o versiyonunun iyi olmadığını gösterir. Bu durumda maddenin yeniden yazılması gerekmektedir. Vikipedide her dile özgü değişken ilkeler vardır. Temel ilkeler; saygı ve tarafsızlıktır. Vikipedi'de yöneticiler topluluk tarafından topluluk içinden seçilir. Ama bu kişilerin topluluk içinde aktif ve sosyal kişilerden olması beklenir. Aktif topluluk bazı konularda hemfikirse 1000 yeni kullanıcıdan daha baskın olmalıdır. Çekirdek ilkelere bağlı kalmak kaydıyla açık katılımı sağlayarak bir denge kurmaya çalışıyoruz.

Soru: Kar amacı gütmeyen büyük bir kuruluşun başındaki kişiler olarak büyük şirketler için bir tehdit (tehlike) olduğunuzu düşünüyorum. Bu tür bir baskı altında mısınız?

Cevap: Hayır kendimi baskı altında hissetmiyorum. Bazı büyük şirketlere rakibiz sadece. Tipik dillerin tanınmış ansiklopedilerine rakibiz. (İngilizce'de Britannica mesela) Ancak biz savaşı kazanmış durumdayız. Ortada sorun edilecek bişey yok. Google, Yahoo gibi kuruluşlara ise tamamlayıcı konumundayız. Kişiler internette arama yapmak için Google'ı kullanmak zorundalar ve vikipediyi kullanmak için de internette arama yapmak zorundalar. Birbirimizi destekler durumdayız yani, bu nedenle ticari bi rekabet sorunu yok. Hatta Google ve Yahoo bazı bölgelerde bize server sağlayarak destek bile olmaktadır. Basın durumu çok farklı gösterse de biz bu durumdan memnunuz.

Soru: Wikia teker mi, teker kırıcı mı olacak?

Cevap: Wikia'nın arama alanında başarılı olup olmayacağını bilemem. Arama sonuçları kalitesine baktığımızda Google, Yahoo, vs... siteler birbirine çok benzemekte. Teker kırıcı hareketin bir parçası olabiliriz belki. Arama motorları iş alanları değildir, bir hizmet alanıdır. Mesela Google'da amaç, reklam ile kullanıcıyı eşleştirebilmektir.

Soru: Sitelerin kapanmaları ve kısıtlanmaları hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Cevap: Benim sansür ve ifade türleri açısından katılmadığım kanunlar var. Mesela Almanya'da belirli Nazi sembollerinin kullanımı yasak. Ancak eğitim açısından referans olarak gösterilmesi mümkün. Gamalı haç resmi vikipedinin bazı sayfalarında kullanıldı. Buna bazıları karşı çıktı ama sonuçta büyük çoğunluk kabul gösterdi. Bu durum Türkiye'de nasıldır bilemem. Ancak vikipedi tarafsızlık açısından baktığımızda bir grubu üzecek kıracak şeyler yapmak istemez. Bazı ülkelerde bazı anahtar sözcüklere dayalı kilit sistemleri vardır. Ancak vikipedinin tümüyle kapatıldığı (yasaklandığı) bir ülke şu an için yok. Mesela Türkiye'de bir resmi yetkili bi sitenin yasaklanmasını istemişse, onu rahatsız eden sayfanın erişimini engelleriz, vikipedinin tamamının yasaklanması işimize gelmez. Şu günlerde wikia arama motoru projesi üzerine kafa yoruyorum. Çünkü bu proje kar amacı gütmekte ve kar elde etmek de bizim bi amacımız:) Ama ilk hedef tabii ki yüksek kaliteli bi arama kaynağı sağlayabilmek.

Soru: İnsanlar daha kaliteli hizmet aldıklarında daha çok mu bağış yapıyorlar? Neden kimileri yüksek kimileri daha düşük bağış yapıyor? İnternet olmazsa vikipedi olur mu?

Cevap: Az veya çok bağış yapmak o yerin vergi kanununa ve kültür düzeyine bağlıdır. Mesela Avrupa'da daha çok insanseverlik kültürü var. Bu yüzden Avrupalı daha fazla bağış yapıyor. Bir kişi internete ne kadar çok giriyor ve ne kadar çok para kazanıyor ise o derece çok bağış yapabiliyor. Bu miktar ülkeden ülkeye değişir. Bizim ihtiyacımız sitenin çalışmasını sağlayacak kadar bağış toplamak. Bağış yapan bazı büyük kuruluşlar karşılık beklerken, bazı hayır kuruluşları karşılık beklemksiniz bağış yapıyor. İnternet olmazsa vikipedi olmaz. 50 kişinin internet olmaksızın bir işi bir arada elbirliğiyle başarabilmesi mümkün değildir. İnternet çok sayıda insanı birbiri ile buluşturur. İlk ve en büyük ingilizce sözlük Oxford. O da eksiksiz bir sürüm oluşturdu internette. Gazete ilanlarıyla insanlardan bu sözlüğe katkıda bulunmaları istendi. Özetle; bazılarına göre; Vikipedi, internette yazılar yazan çılgın kişilerden oluşur.

Soru: Wikia search için ne gibi tehditler olabilir? Yeni projeye herhangi bir tehdit yöneldiğini görüyor musunuz?

Cevap: Google'ın en kötü kabusu olarak kendimi dergi kapağında görmek çok komik:) Google ki çok büyük bir şirket, milyarlarca dolarlık bir sermaye ve çok sayıda mühendis çalıştırmakta. Biz onun yanında çok küçük bir oluşumuz. Yeni bir arama motorunu sıfırdan oluşturmak için milyonlarca dolar sermaye gerekiyor. Google kalitesinde bir altyapı için bazı şirketlerle (Hakia gibi) işbirliği yapılabilir. İnsanlar vikipedide ücretsiz çalışıyor. İnsanlar neden ücretsiz çalışır: eğlence için, ilginç kişilerle tanışmak için, zevk aldığı bir işi yapıyor olmak için... İnsanlar bu yaptıkları işten zevk almasalardı vikipedi var olmazdı.

Soru: İlk başladığında vikipedide kaç personel vardı?

Cevap: Ben bugünlerde wikimedia vakfında yönetim kurulu üyeliği ve ingilizce vikipedide aktif kullanıcılık dışında çok ilgili değilim. Sanırım şu an 12 kişiyiz.

Soru: Sadece bağışlarla mı işliyorsunuz? Eğer öyleyse sadece bağışlara dayalı bir bütçe programı hazırlamak zor olmuyor mu?

Cevap: Sadece bağışlarla işliyoruz. Bu durumda bütçe planlamak kolay olmuyor ama tahmini istetistiklere dayalı programlar yapılabiliyor. Siteye bağış beklediğimizi bildiren linkler koyuyoruz burdan para geleceğini biliyoruz. Zengin kişilerle ve vakıflarla görüşüyoruz. Genellikle önümüzde bi tahmini plan oluyo ve biz en kötü senaryoyu düşünerek bütçe hazırlıyoruz.

Soru: Neden reklam almıyorsunuz?

Cevap: Biz yardımseverliğe dayalı bir hayır kuruluşuyuz. Reklam almak bize milyon dolarlar getirebilir. Bu para vikipediyi print ederek yukarıda söz ettiğim Sangam Vihar gibi internetin ulaşmadığı yerlere vikipedinin ulaşmasını sağlayabilir. Ama şu an reklam almak gibi bi planımız yok. Ama asla asla demiyoruz:) Vikipediye bugün giren biri bilir ki burayı bir şirket yönetmiyor, tamamen tarafsız bir yerdir. Reklam alırsak bu, kişinin aklına taraflı mı acaba sorusunu getirecektir. Bu da bizim marka imajımızı zedeleyebilir. Vikipedi'ye reklam alsaydım bir jetim olabilirdi. Bu çok güzel bir fikir gibi görünüyor:) Ama biz kar amacı gütmediğimizi için jetimiz olması da mümkün değil.

Soru: Kendinizi bir girişimci olarak görüyor musunuz?

Cevap: Evet kesinlikle öyle görüyorum. Yeni ve farklı işler yapmayı seviyorum ve hep şu duayı ediyorum: Allahtan ki; gerçek bir iş için uygun biri değilim.

Soru: Nasıl geçiniyorsunuz?

Cevap: Dünyayı dolaşıyorum. Kendi şirketim wikia var. Ordan maaş alıyorum. Bu tip farklı organizasyonlarla dünyayı dolaşıyorum ve organizatörler konuşma yapmam için bana para ödüyorlar:)

Soru: CIA gibi kuruluşların vikipedide kişisel bilgilere ulaşmaları konusunda fikirleriniz nelerdir?

Cevap: Wikiscanner diye bi araç oluşturuldu. Katkıda bulunan ip numaralarının kaynağı araştırılarak hangi şirketlerden erişim yapıldığı gözlendi. Bu durum CIA için utanç kaynağı oldu. Hatta bazı devlet dairelerinin çalışanlarının mesai saatlerinde çizgi film karakterleri hakkında madde girdikleri görüldü:) Ya da öğle yemeği saatinde bir sinea filmi hakkında madde giriliyordu. Ancak bu editler tamamen kişiseldi. Ortak bir şirket veya kurum çalışması yoktu ortada. Küçük şirketler ise daha çok kendi şirketlerinin tanıtımı için maddeler açıyorlar. Ama son değişiklikleri takip eden kullanıcılar ve yöneticiler duruma müdahale edebiliyor. Bu nedenle bu durum bir sorun teşkil etmiyor. Vikipedinin şu anda yeni arama motoru wikia'nın lansmanını yaptığı söyleniyor. Bu ise kesinlikle yanlıştır. vikipedi zaman içinde bir Tv programı veya bir bilgi yarışması olarak da karşımıza çıkabilir. Almanya'da bir firma test yayını olarak çıkardığı dvd lerde vikipedi logosunu kullandı ve bu bizim için küçük de olsa bir gelir getirdi. Biz bu tür farklı yöntemlerle doğrudan vikipediye reklam koymadan gelir elde etmeyi sağlayacak fikirler arıyoruz.

Soru: Facebook ve Youtube gibi sitelere baktığımızda bunları sıradan girişimcilerin oluşturduğunu görüyoruz. Bu konuda genç IT cilere ne önerirsiniz?

Cevap: İlk on websitesi içinde olmadan para toplamamalarını öneririm:)

Soru:Bu tip girişimciler neden hep erkek? Google, vikipedi, microsoft, apple, vs... sitelerin kurucuları hep erkek, neden hiç kadın yok içlerinde?

Cevap: Ben kötü bir programcıyım. Kendi kendime program öğrendim ancak kendime yetecek kadar programcıyım yani:) Zaten vikipedi teknolojik değil sosyal bir yeniliktir. Ancak diğerlerine gelince flick'ın üreticisi bayan ve iyi bir bilgisayarcı. Bu sorunun yanıtı erkeklerin daha girişimci olmasında gizli. Bu ise sosyal bir gerçeklik ve ben bunun nedenini bilmiyorum:)

Soru: Serbest ansiklopedi fikri nerden aklınıza geldi?

Cevap: Ben asla başarılı olacağını düşünmemiştim. Sadece eğlenceli olur diye düşünmüştüm. İlk proje wiki yazılımı kullanılmadan yapıldı. 1995'te birisi wikiyi keşfetti. Biz de kullanmaya başladık ve çok başarılı olduk.

Soru: Altivi sınırsız dünyanın liderleri seminerinin ilk konuşmacısı siz oldunuz. Onlar sizi seçti. Peki ya siz neden Altivi'yi seçtiniz? Sizi herkes heryere çağırmaktayken Türkiye'de çok yeni olan bu kuruluşla çalışmak nerden esti?

Cevap: Türkçe vikipedi kullanıcılarıyla bugüne kadar tanışma fırsatım olmadı. Ve ben hiç Türkiye'ye gelmedim daha önce. Yetkililer bana burda önemli kişiler ve bloggerlar olacağını söyledi. Türkçe vikipedi için ve Türkiye için önemli olacağını düşünerek bu daveti kabul ettim.

Sonra Jimbo biz beşimizle özel bi görüşme yaptı odasında. Güzel keyifli bi sohbetti. Bu sohbet sonrasında basın toplantısı düzenlendi. Jimbo basına şu çağrıda bulundu:

tr.wikipedia bu sabah baktığımda 98bin maddeydi. Az önceki görüşmemizde vikipedistlerin bana verdiği bilgiye göre 2-3 hafta içinde 100bin madde olacak. En büyük vikiler sıralamsında ikinci katmanda yer alacak ve okuyucu kitlesi de artacak. Bu 2-3 hafta sürecini hızlandırmak için elimizden geleni yapalım.

Soru: Türk vikipedistler ve vikipedi türkçe nin yöneticilerinin bir kısmıyla az önce tanıştınız. Size ne gibi bilgiler verdiler?

Cevap: Onlar heryerdeki vikipedistlere çok benziyorlar:) Mesela bir japonca vikipedi ile türkçe vikipedi arasında yerel politik ihtilaflar olabilir. Ama evrensel heryerde geçerli olan insani değerler tüm vikipedilerde aynıdır. Vikipedilerde yöneticiler seçilir. Yönetici seçme çekli her toplulukta değişir. Bir sayfada oylama açılır. Kullanıcılar fikirlerini o sayfada söylerler ve yönetici seçilir ya da seçilmez. Bir yönetici vandal olmamalıdır. İyi bir yazar olması istense de asıl aranan özellik sorumluluk sahibi olmasıdır. Yöneticiler işbirliği içinde çalışabilir. Kimileri vandal engellemek, kimileri kategorizasyon yapmak, kimileri kişisel ihtilafları çözümlemek gibi herkes hoşlandığı alanda işbölümü yapmalıdır. Tüm yöneticilerde aranan temel nitelik: İYİ NİYET tir.

Soru: En çok izlenen sayfalar neler?

Cevap: Politik gelişmeler, başbakan maddeleri:) En az izlenenler ise genellikle sanat maddeleri (örneğin ressam biyografileri) Pop kültürü çok güçlü. Startrek, Starwars, Uzay Yolu gibi maddeler çok popüler. Kamusal güncel olaylarla ilgili maddeler çok popüler. tr vikide durum nedir bilmiyorum. Özellikle tr ye bakmadım ama genelde tüm dünyada yukarıdaki durum geçerli.

Soru: (Bu soruyu Khutuck sordu) Stanford üniversitesi derslerini internet üzerinden sunmaya başladı. Vikiversite'nin diğer üniversitelerle bu yönde bir işbirliği olabilir mi?

Cevap: Wikiversity gönüllülük esasına dayalı. Bu nedenle geleneksel kuruluşların rastgele bir gönüllüler ordusuyla işbirliğine gitmek istemeleri zor. Ama biz çok isteriz böyle bir işbirliğini tabii:)

Soru: (Bu soruyu Khutuck sordu) Vikipedi 15'ten fazla ülkede ve 100'den fazla mahkeme davasında kaynak olarak kullanıldı. İki gün önce başbakan Recep Tayyip Erdoğan da vikipediyi kaynak olarak kullandıklarını belirtti. Gerçekten böyle mi?

Cevap: Bu çok ilginç bir soru. Vikipedi güvenilir bir kaynak değildir diyoruz her seferinde. Üniversite öğrencilerinin makalelerinde vikipediyi kaynak olarak göstermeleri zor. Ancak ne yaptığınızı biliyor iseniz inanılmaz değerli bir kaynaktır da aynı zamanda. Tarafsızlık konusu çok önemli. Biz tarafsız bakış açısını %100 sağlama gayretindeyiz. Meşru ihtilaflarda referans olabiliriz. Tarihsel bir ihtilafta A tarihçisi bööle diyo, B tarihçisi şööle diyo diyebiliriz. Ya da politik bi konuda A politikacısı şunu diyo, B ise bunu diyo şeklinde referans olabiliyoruz. Vikipedi topluluğu içinde azınlık bir grup insan sakin yapısı olmayan taraflı kişiler olabilir. Bunlar tarafsız bakış açısını sevmedikleri için mutsuz olurlar. Ama biz vikipedide genel olarak tarafsızlığı sağladığımızı düşünüyoruz. Örneğin İsrail-Filistin olayı dünyada çok büyük bir olay. Vikipedide ise bu konu tarafsızca işlenmektedir. Anlaşmazlığa düşen taraflar arasında ortak noktayı bulmak çok zordur. Buna rağmen vikipedi güzel bir iş çıkarıyor ve vikipedi topluluğu tarafsızlığıyla gurur duyuyor.

Sonunda kendisine teşekkür edenlere; Bana değil, vikipedistlere teşekkür etmelisiniz. Projeyi yaşatan aslında onlardır ve şu anda bazıları da aramızda diyerek bizi işaret edecek kadar alçakgönüllü idi. Vücut dilini çok iyi kullanıyordu, şakacıydı, güler yüzlüydü. Yani böyle güzel bir organizasyonu başlatan kişiden beklenen tüm iyi tarafları gördüm ben Jimbo'da. Özel görüşmemizde sık sık toplanmamızı, şehirlerarası buluşmalar organize etmemizi önerdi. Vikipedi sosyal bir yeniliktir ve sosyalleşmeyi beraberinde getirir diyerek, bu tip buluşmaların viki motivasyonunu artırdığını belirtti. Bu yıl 2008 yazında wikimania Mısır'da olacakmış. 'Umarım 2009'da İstanbul'da oluruz. Ben İstanbul'u çok sevdim dedi:)

Off çok yoruldum, parmaklarım ağrıdı. Kötü ingilizceme rağmen anlayabildiğim herşeyi size iletmeye çalıştım. Diğer arkadaşlar eksiklerimi tamamlar, yanlışım varsa düzeltir. Herkese mutlu hafta sonları dilerim:) --maderibeyzamsj 17:43, 18 Ocak 2008 (UTC)

Yorumluya yorum

  • Evet, ilginç bir sohbet olmuş. Sorularınız Jimbo'yu terletmiş olacak ki ceketi de çıkarmak zorunda kalmış. Paylaştığınız için teşekkürler--88.239.64.129 17:19, 18 Ocak 2008 (UTC)
  • İlgilenenler için doyurucu bir sohbet olmuş.--Aycan 18:24, 18 Ocak 2008 (UTC)

Bu sayfada Hürriyet gazetesinde çıkan haberi var. Khutuckmsj 20:15, 19 Ocak 2008 (UTC)

Ansiklopedi ücretsiz kaldığı sürece kıyıda köşede ufak reklamlar yapması rahatsız etmezdi aslında. Helal olsun adama, 100 milyon dolar kazanabileceğini bile bile reklam yapmaması bence çok büyük bir fedakarlık. Jimbo gerçekten saygıdeğer bir insan. Umarım arama motoru ile google'den bile başarılı olur. Resim ve bilgiler için teşekkürler. selamlar --Erdall 05:54, 20 Ocak 2008 (UTC)
Wikiyi insanlar (ya da bir çok insan) reklamsız, ücretsiz, özgür ansiklopedi olduğu için destekledi ve bu sayede viki bu kadar büyüdü, sempati kazandı. Bir gün yaa biz kıyıya köşeye reklam almaya karar verdik dendiği vakit, binlerce insan kandırılmış duruma düşer.

Jimbo'nun "reklam alabiliriz aslında, tamamen reddetmiş değiliz" tabirini reklam alamaya bir hazırlık olarak algılıyorum.

İkinci olarak yeni site açan gençlere yönelik "Yeterince populer olmadan sitenizden para kazanmaya kalkmayın" tavsiyesi de aslında kendisinin uyguladığı ticari bir taktik midir diye soru işaretleri yarattı kafamda.

Yani bu gün jete binmemesinin nedeni yarın rokete binmek istemesi olabilir mi acaba. Ya da amacı maddi çıkar olmasa dahi, fikrini değiştirme özgürlüğü var mı bu kadar insanın desteğini aldıktan sonra. Bu kadar insanın şu anki yapı ve anlayışdan etkilenerek yapmış olduğu katkılarla büyüyen vikipedi yarın bir ticari amaç güden bir şekle dönüşürse bu en çok da "Gönüllü iş yapma" olgusuna zarar verecektir. İnsanlık için gönüllü birşeyler yapan iyi niyetli insanlara "Ha ha vikipedide de öyle diyorlardı, bak şimdi yöneticiler roketlerle geziyor. Kullandırmayın olum kendinizi" uyarılarının yapılmasına sebep olabilecektir. Reklam bir nebze de vikipedi tüzüğünde, bir yerlerde "wiki kesinlikle paralı hale getirilemez" diye bir ibare, kanun tüzük olsa bari. Dünya değişiyor viki de değişir. En azından insanlar da bedava ansiklopedi kullanma zevkinden mahrum kalmasınlar. ----devrimdptmesaj 11:11, 21 Ocak 2008 (UTC)

heey

vay jimbo wales geldi demek.Neyse cat saolsun resimlerini görebildim.Ne güzel--Selim Hoca 18:25, 18 Ocak 2008 (UTC)

Önemli duyuru: Çok vandal saldırısı

  • Merhabalar,
  • Çoklu bir vandal saldırısı ile karşı karşıyayız; ne kadar uzun sürer bilmiyorum. Çeşitli geniş aralıklı engellemeler kondu; bazı kayıtlı kullanıcılarımız bundan zarar görürlerse, lütfen aktif olan yöneticilere (zatım dahil) e-posta yoluyla ulaşsınlar; gerekli değişiklik yapılacaktır.
  • Unutmayınız ki vandalizmleri çıkarmak sadece yöneticilerin veya SD devriyelerinin değil, herkesin görevidir! Bu sebeple lütfen siz de gördüğünüz vandallanmış sayfaları geri alın. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 20:46, 18 Ocak 2008 (UTC)

sayfa değiştirmek

Ben sayfa değiştirmek istiyorum ancak değiştirmek için yazı yazdığımda ansiklopedik doğru olduğu kabul ediliyor ancak tekrar eski yazı yazıyor? — Bu imzasız görüş 85.101.104.12 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.