Kullanıcı:Tembelejderha/not defteri/Ana sayfa tasarımı çalışmaları/yeni layout

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yeni Ana sayfa yerleşimi önerileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu olay şuradaki muhabbetle ilgilidir. Fransız kalmayın.

Dahası geliyor! (Klavyeme çay döküldü :)

Öneri, görüş ve istekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmi maddenin üstüne çıkarma kesinlikle, madde çok daha önemli. Tarihte bugünün de yapısı gereği ince uzun olması çok daha sağlıklı geliyor bana, ama yatay olarak da olması imkansız değil elbet, 5-5-5 yapılırsa olay-doğum ölüm olabilir, ama her şekilde zorlar aynı sırada oluşları. En.wiki anasayfasında sol tablo ve sağ tablonun nasıl aynı hizada tutulduğunu anlamayı becerebilirsen öyle yap derim (Zira ben tüm gereksiz şeyleri atmama ve vertical align gibi en muhtemel seçenekleri bile çıkartmama rağmen bozamadım o tek sırada oluşu. Common.css ile ilgili olabilir diye bir tüyo aldım IRC'de, sen bir bak, daha iyi anlıyorsun.

Vito Genovese 12:33, 15 Ocak 2007 (UTC)

Bence 5 ve 8 numaralar göze hoş geliyor. Tarihte bugünün ince uzun olması gerekirse 8 numara veya benzer bir şekil uygun olabilir. Haftanın maddesiyle günün maddeleri bence en azından bir kenardan birbiriyle bağlantılı olmalı. Arada kopukluk olmamalı. Günün maddesi kutusunun üst ya da alt kenarı Haftanın maddesi kutusunun karşılıklı kenarının yarısı geniliğinde-uzunluğunda olmalı. Resim kutusunun da Kardeş projelerin hemen üstünde yani sayfanın aşağılarında olması fikrini şiddetle destekliyorum. :)--Süleyman Habib 15:26, 15 Ocak 2007 (UTC)
Kesinlikle Sekkisss!--Vito Genovese 18:20, 15 Ocak 2007 (UTC)
Olay 8'dir hocam :) Bir de önemlisi, makale gibi gözükmemesi için sanırım Mainpageid ekleniyor ve sayfa tepede gözüküyor, ama bunu kodla yapmaya çalışırsak mesaj geldiğinde o tepe tablonun arkasına düşüyor, e olmuyor sonunda da :) Ayrıca kutucukların içindeki başlıklar tablolaşmalı vb. rötüşlarda sonradan tor tor yapar öneride bulunurum :) Hadi hayırlısı. --`NeRVaLsevgili nerval; 21:29, 16 Ocak 2007 (UTC)
8 haikaten en güzeli. Yalnız günün resmi için açıklama boşluğu biraz fazla geldi bana. Her zaman resim hakkında uzun bir açıklama bulunamazsa burada çok boş bir alan kalabilir. Kardeş projeler günün resminin yanına kare şekilde gelse nasıl olur?--Atacameñoileti 22:20, 16 Ocak 2007 (UTC)
Her zaman resmin yanında bir açıklama olacak, çünkü en az bir maddede kullanılmayan veya kullanıldığı maddeye doğru dürüst bir katkısı olmayan resim zaten günün resmi seçilemeyecek. İlgili maddeden kısa ve ilgi çekici bir yazıyı hemen derleyiverecek Seçkin İçerik Sorumlumuz.--Vito Genovese 22:27, 16 Ocak 2007 (UTC)
AA unutmuşum, 8 olmalı kesinlikle emme, sol tablonun eninden biraz alınıp sağ tabloya verilmeli aynı zamanda. %55-%45 falan olsa ideal olur hatta bence. En kötü 60'a 40.--Vito Genovese 22:30, 16 Ocak 2007 (UTC)
8'dir hakikaten. Eline sağlık Tembel. Baylan haklı, resim açıklaması o kadar alanı doldurmayabilir genellikle. Ancak, "Kardeş projeler"e dokunmadan, sağ üstteki "Tarihte bugün" sütununu, resmin yanından aşağıya, alt kenarları aynı olacak kadar çeksek nasıl olur? "Tarihte bugün" için mebzul miktarda materyal bulunur nasılsa. --Metal Militia 22:32, 16 Ocak 2007 (UTC)

Öyle diyorsunuz da genç arkadaşlarım, resmin yanındaki açıklama kutusunu potansiyelini küçümsediniz şimdi :)

İnceleyelim;

Seçkin resim: 12 Ocak 2007

Jan Dark

Jeanne d'Arc, Yüzyıl Savaşları boyunca İngiltere'ye karşı durmadan Fransa'ya yardım eden ve daha sonradan Fransa'nın dört bir yanında nam salmış bir Fransız Katolik azisesidir. Fransa'nın en önemli azizelerinden ve kutsal ikonlarındandır.

Resim sahibi: Steven G. Johnson
Arşiv - Diğer seçkin resimler...

Seçkin resim: 13 Ocak 2007

Dragonfly

Mavi alakarga (Cyanocitta cristata), Tepeli kestane kargası olarak da bilinir, kargagiller (Corvidae) familyasından Kuzey Amerika'da genelde bulunan bir alakarga türüdür.

Resim sahibi: Kim bilir?
Arşiv - Diğer seçkin resimler...

Seçkin resim: 14 Ocak 2007

Eyfel kulesi

Eyfel Kulesi, Paris'teki ünlü demir kuledir. Kule, aynı zamanda tüm dünyada Fransa'nın sembolü halini almıştır. İsmini, inşa eden mühendis Alexandre Gustave Eiffel'den alır. En büyük turizm cazibelerinden biri olan Eyfel Kulesi, yılda 6 milyon turist çeker. 2002 yılında toplam ziyaretçi sayısı 200 milyona ulaşmıştır.

Resim sahibi: Tristan Nitot
Arşiv - Diğer seçkin resimler...

Şimdi bu yazıyı resmin altına alma ve ona göre bir şekil şemal çizme şansımız elbette var, ancak bu durumda kutunun yüksekliği kontrolümüz dışında kalır (şu anda da kontrol dışı elbette ama eni %100 olduğu için sorun teşkil etmiyor, eğer %100 olmazsa yanına gelecek kutuyla uyumsuzluk yaratacaktır). Sol ve sağ tabloları dikey olarak hizada tutup altına da bunu koymak en iyi çözüm bence.

Vito Genovese 22:40, 16 Ocak 2007 (UTC)

Sekizi değiştirip on şeklinde koydum. Düzeni tutturmak için de old-school bi yöntem var aslında, alanlar için absolute değerler kullanmak. Sonuçta bunlar özet niteliğinde, metinlerden bir-iki cümle keseriz gerekirse. Kutunun altı da tam yerine kadar uzanacak, dolsa da dolmasa da. Yani ayar çekilmesi gereken günün maddesi 1,2 ve tarihte bugün kısımları. Tarihte bugün biraz büyük oldu ama sanki.. -Tembelejderha 22:44, 16 Ocak 2007 (UTC)
10'un şekli şemali enfes oldu da, şu tarihte bugün olayını netleştirelim. Sen şu anki ana sayfa kutularıyla uyumlu bir tarihte bugün kutusu yapıversene şöyle üstünkörü. Ben de içerik ayarlıyım, bakalım nasıl duracak?--Vito Genovese 22:47, 16 Ocak 2007 (UTC)
Dur hemen yapıyorum. Metal abimin dediğini yaptım şimdi, o nasıl durdu? -Tembelejderha 22:51, 16 Ocak 2007 (UTC)
O da güzel de, tarihte bugünün içeriğini abartmamız gerekicek bu durumda. Dur bakalım örnek bi tane yapalım da, ben hemen içerik toparlıyorum.--Vito Genovese 22:52, 16 Ocak 2007 (UTC)
De ben ne yapacağımı tam anlamadım sanırım. Nasıl olacağı belli işte abi! Hep beraber irc'de konuşsak daha kolay olur.
Bir de şöyle bi sorun var: 100% ene sahip bir günün resmi, (söylemesi ayıp) benim 19" widescreen ekranımda biraz garip duruyor. Bunu da göz önünde bulundurmak lazım.. -Tembelejderha 22:58, 16 Ocak 2007 (UTC)

Ahah senin 19" widescreen ekranını düşünemedik tabi, affet :) Vikipedi:Tarihte bugün/31 Şubat sayfasına örnek bir metin döşedim, IRC'den de anlatıyorum, hayırlısı bakalım.--Vito Genovese 23:06, 16 Ocak 2007 (UTC)

Valla dediğin gibi pek yok piyasada ama onu da düşünmek lazım. Hem geniş ekranda hem dar ekranda güzel ve orantılı durabilecek bişey yaparsak en kralı. -Tembelejderha 23:14, 16 Ocak 2007 (UTC)

Valla, 11 "tam süper" olmuş Tembel, eline sağlık. 9 un 11 den tek farkı resim ile günün maddeleri yer değiştirmiş oluşu. 9 mu 11 mi derseniz, 9 derim, çünkü günü maddelerine daha çok alan bırakıyor. 10 da güzel gerçi. Vito kızacak biliyorum ama günün resmi'nin yanındaki o boş alanı nasıl dolduracağımız konusunda beni biraz daha ikna etmesi gerekecek. ("Seni bi engellerim, bak nasıl ikna oluyorsun..." dermiş :). --Metal Militia 09:19, 17 Ocak 2007 (UTC)

Hayır, 11'e de şiddetle itiraz ediyor değilim de; sorun, 11'deki düzeni sağlayacak kadar tarihte bugün materyali bulabilemeyecek oluşumuz. Örnek resim şablonlarını az metinli yapmış olabilirim, istenildiği kadar çoğaltılabilir o, zaten burda anahtar nokta sol ve sağ şablonların dikey olarak hizada olmaları (sola iki ayrı şablon koyarsak bunu sağlayamayız). En.wiki'nin ana sayfası bizim içeriğimizle nasıl duracak diye yaptığım denemeye bakınız ve sağ ve sol tablonun şu an çok alakasız noktalarda bitmesinin şu anki ana sayfamızda yarattığı çirkinliği unutmayınız.--Vito Genovese 09:49, 17 Ocak 2007 (UTC)

11'deki sağ kolon uzun gelebilir, ama onun altına "Bunları biliyormuydunuz?" da eklenirse kebap da olabilir. Ama şimdiki haliyle çok boş yer kalır, sığmayabilir. Arayı kapamak için bol resim gerek. Bir de şu sayfa altlarının nasıl aynı büyüklükte olduğunu keşfettik mi ? Mainpageid yi incelemek gerek ingilizcedeki. Bence 10 daha uygun, tarihle ilgili iki adet küçük resim koysanız orası doluyor lakin. --`NeRVaLsevgili nerval; 12:42, 17 Ocak 2007 (UTC)

Bence 11 iyi değil, çünkü tüm sayfa boyunca uzanan tarihte bugün kısmı gereğinden fazla ön planda oluyor, dikkat çekiyor. Sağ ve sol bloğun eşit uzunlukta olmasının class="MainPageBG" olayı ile ilgili olabilir belki, ama bu dosyaya ulaşamadım. (css olması gerekiyor değil mi?)

Ayrı bir olay olarak, en altta duran lehçeler ve kardeş projeler fazla kalın, onları biraz küçülterek yan yana koysak nasıl olur? altta bağlayıcı olarak ana sayfa lisans kalacak yine. -Tembelejderha 13:34, 17 Ocak 2007 (UTC)

Unutmadan, günün maddeleri biraz fazla ince oldu galiba. Resimleri ile beraber tuhaf durabilirler. Onları da alt alta yapmayı düşünebiliriz belki? -Tembelejderha 13:37, 17 Ocak 2007 (UTC)

MainPageBG ile yapılmıyor o olay, onu çıkartsan da dikey olarak hizada kalıyor iki kutu, ilginç bir durum söz konusu. Lehçe ve kardeş proje kutularının yanyana koyması uyumsuzluk getirir şahsi kanaatimce ama denendikten sonra yorum yapmak daha sağlıklı olur tabii ki. Diğer maddelerin yanyana ya da altalta olması pek farketmez şahsen.--Vito Genovese 13:39, 17 Ocak 2007 (UTC)

11'in sağ kolonu fazla uzun duruyor, haklısınız. Resim yazısının yeterli olacağı konusunda ise sevgili Vito'ya güveniyorum. Ki, kobay sayfası enfes hakikaten Vito. Hepinizin ellerine sağlık der ve düşerim hattan. --Metal Militia 15:17, 17 Ocak 2007 (UTC)

10 numara iyi olmuş. Vito, resimler güzel de, resim açıklamaları o kutunun içinde 3-4 satırla biraz küçük kalıyor kutunun içinde boşluk oluşuyor gibi sanki. Eğer bu resim açıklamaları daha uzun olacak diyorsanız o zaman bu günün maddesini 3 den 4 e çıkarmak gibi bir şey değil mi. 12. olarak bir de benim dediğim şekilde (10 numara baz alınarak) kardeş projeler kare şekilde resmin yanına, tarihte bugünün altına gelse bir de öyle görsek. Beğenilmezse gıkım çıkmaz. Bu arada belki zamanı değil ama ana sayfa yeni tasarımları Nerval'in son çalışmasındaki gibi (Şahsen çok beğendim) tek bir pastel renk üzerine kurulursa çok daha iyi olur gibi geliyor bana.--Atacameñoileti 22:50, 17 Ocak 2007 (UTC)

Ya aslında o iki "diğer" maddeyi çıkartıp resmi seçkin maddenin altına çekebiliriz de, onun için de onay almak gerek.--Vito Genovese 22:57, 17 Ocak 2007 (UTC)

Yok ben onu kastedmedim. O iki madde çıkarsa sayfa çok boş kalır. Benim dediğim; resim hanesi küçülcek, kardeşler kare olarak yan hizaya çekilecek, beğenilmezse gık çıkmayacak. 10 numara ismi gibi 10 numara olmuş aslında bir taslak da öyle görsek babında. Kolay gelsin--Atacameñoileti 23:08, 17 Ocak 2007 (UTC)

Yok zaten ben de seninkinden bağımsız olarak söylemiştim onu. Şimdi kardeş bir yana, lehçe de diğer yana derseniz güzel durmaz derim, zira kardeş şablonunun içeriği lehçe şablonundan çok daha fazla, sırıtır. Ama resim sola, kardeş ve lehçenin birleştirilmiş hali de sağa gibi bir şey derseniz de, resmin değerini indirgiyorsunuz derim. Resmin yazısı az, çoğalırsa da maddeden farkı yok demişsiniz, lakin olay da zaten o görsellikle okuyucuyu maddeye çekmek biraz da. Ben resim %100 ende olsun diyorum her daim.--Vito Genovese 23:14, 17 Ocak 2007 (UTC)

O.K. o zaman . Zaten ingilizce vikide de resim bizdeki gibi kullanılmış ve itiraf etmeliyim ki fena da durmamış. Ama 2 maddenin çıkarılması sayfayı çok boşaaltır. Belki ileride bunların yerine Bunları biliyor musun gelirse çıkartılması daha uygun. Kolay gelsin--Atacameñoileti 23:26, 17 Ocak 2007 (UTC)