Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Ekim 2010
- 40. Hafta
Janet Jackson diskografisi, Amerikalı R&B ve pop şarkıcısı Janet Jackson'ın piyasa sürülen albüm ve single (tekli)'leri hakkında bilgileri içermektedir. 100 milyondan fazla albüm yayımlamış olan şarkıcı, ABD'de en iyi satan 11. kadın sanatçı olarak listelenmiştir. On tane "Hot 100" single, 16 "Hot R&B/Hip-Hop" bir-numara single ve 18 "Hot Dance/Club Play" bir-numara single elde etmiştir. Meslek hayatı boyunca "Hot 100" listelerinde 27 ilk-on, "Hot R&B/Hip-Hop" listelerinde 31 ilk-on, "Hot Dance/Club Play" listerinde 18 ilk-on elde etmiştir. Tek bir albümde, Janet Jackson's Rhythm Nation 1814, yedi tane ilk-beş hit elde eden sanatçıdır. Müzik kaydı yapan sanatçılar arasında dünya çapında en çok satan kişidir. ABD'de 26 milyon albümden fazla satmıştır. 1995'te Virgin Records'ın tahminine göre dünya çapında 50 milyon, ABD'de 30 milyon kopya satmıştır. Janet Jackson'ın 1982'den günümüze toplam 10 stüdyo albümü bulunmaktadır. Bunlardan ilk 2'si ABD listelerinde ilk 40'a giremezken, sonraki 8 tanesi ilk 2'de yer almıştır. Sanatçının 6 adet zirveye ulaşmış albümü mevcuttur. (Devamı...)
gör – tartış – değiştir – geçmiş
- 41. Hafta
Yıldız, uzayda kendi yerçekimiyle bir arada duran, çok yoğun ve sıcak bir bölge içinde füzyon yapabilecek kadar yüksek bir kütleye sahip olan, kompakt bir plazma cismidir. Atom çekirdeklerinin füzyonu sonucu açığa çıkan enerji, yıldızın dış katmanlarından ışımayla yayılır. Gökbilimciler bir yıldızın özelliklerinin çoğunu onun spektrumu ve parlaklığını gözlemleyerek belirleyebilirler. Yıldızlar, toplam kütleleri, kimyasal bileşimleri ve yaşları bakımından farklılık gösterebilir. Bir yıldızın toplam kütlesi onun evriminin ve sonlanmasının belirleyicisidir. Bir yıldızın evrimsel tarihinin sonucu olan diğer özellikleri, onun çapı, devinimi, hareketi ve sıcaklığıdır. Yıldızların sıcaklığının parlaklığına göre grafikleyen Hertzsprung-Russell diyagramından yararlanılarak bir yıldızın şu anki yaşı ve gelişimsel durumu anlaşılabilir. İkili ve çoklu yıldız sistemleri, birbirine yerçekimsel olarak bağlı olan, iki veya daha çok yıldızdan oluşurlar, bunlar genelde birbiri etrafında kararlı yörüngelerle döner. İki yıldızı birbirine yeterince yakın olunca aralarındaki kütleçekimsel etkileşim onların evrimine önemli derecede etki edebilir. (Devamı...)
gör – tartış – değiştir – geçmiş
- 42. Hafta
Asya ülkeleri, 4.10 milyar kişi, yani Dünya nüfusunun beşte üçünü barındırmaktadır. Asya, yüzölçümü ve nüfus bakımından dünyanın en büyük kıtasıdır. Yaklaşık 44.391.000 km2'lik alanı ile dünya topraklarının neredeyse %30'unu kapsamaktadır. Asya genellikle Avrasya'nın bir parçası olup, Süveyş Kanalı ve Ural Dağları'nın doğusunda bulunarak Avrupa'nın doğusunda bulunan kısmı olarak tanımlanır; doğuda Pasifik Okyanusu ve Bering Boğazı, güneyde Hint Okyanusu ve kuzeyde Arktik Okyanusu tarafından sınırlandırılır. Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Rusya ve Türkiye hem Avrupa hem de Asya'nın parçası sayılırlar. Ermenistan ve Kıbrıs tamamen Batı Asya'dadır ama sosyopolitik olarak Avrupa ülkesi sayılır. Asya ile Okyanusya arasındaki sınır tartışmalıdır, Java ve Yeni Gine arasında bir yerdedir. Endonezya her iki bölgeye de aittir ama genelde Asya'ya ait sayılır. Doğu Timor bazen Okyanusya'ya ait sayılsa da Endonezya ile çevrili olması ve bir zamanlar Endonezya'ya ait sayılması nedeniyle genelde Asya ülkesi sayılır. Papua Yeni Gine Endonezya'ya komşu olması nedeniyle bazen Asya'lı sayılır ama genelde Okyanusya'ya ait sayılır. Asya ile Kuzey Amerika arasındaki sınırın Bering Boğazı olduğu kabul edilir. Aleut Adalarının bazıları Asya'ya ait sayılabilir. (Devamı...)
gör – tartış – değiştir – geçmiş
- 43. Hafta
2010 FIFA Dünya Kupası finali, 11 Temmuz 2010'da Güney Afrika'nın başkenti Johannesburg'taki Soccer City Stadyumu'nda, 2010 FIFA Dünya Kupası'nı kazanan takımı belirlemek için oynanan maç. Hollanda'yı, uzatmaların 116. dakikasında Andrés Iniesta'nın attığı golle 1-0 yenen İspanya, kupanın sahibi oldu. Maç, gösterilen sarı kartların çokluğu ve Hollanda'nın sert futbolu nedeniyle eleştirildi. FIFA Dünya Kupası'ndaki en büyük başarısını 1950'deki dördüncülükle elde eden İspanya, bu şampiyonlukla birlikte, kupayı ilk kez kazanmış oldu. 1974 ve 1978'de kaybettiği final maçlarının ardından Hollanda, bu maçı da kaybederek bu alanda bir rekora imza attı. Maçın ardından, ilk kez bir Avrupa takımı, kendi kıtası dışında düzenlenen Dünya Kupası'nı kazanmış oldu. (Devamı...)