Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dünya Mirası alanları tehlikede olan ülkeleri gösteren görsel. Görseldeki renklerin anlamları şu şekildedir:
  Altı ya da daha fazla alan
  Beş alan
  Dört alan
  Üç alan
  İki alan
  Bir alan
Ortasında bir delik bulunan, on dört sivri, gümüş yıldızı olan bir fotoğraf, üstte mor bir bez döşenmiştir.
Geleneksel olarak İsa'nın doğum yeri olarak görülen Doğuş Kilisesi, aynı yıl içinde Dünya Mirası ve Tehlike Altındaki Dünya Mirası olarak belirlenmiş birkaç alandan biridir.

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak[nb 1] Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır.[1] Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır.[2] Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.

Doğal alanlar değerlendirilirken nesli tükenmekte olan veya diğer değerli türlerin nüfusunda ciddi bir düşüş gerçekleşip gerçekleşmediğine ya da aşırı kesim, kirlenme, yerleşim, madencilik, tarım gibi insan faaliyetleri nedeniyle doğal güzelliğin bozulup bozulmadığına bakılarak alan tehlike altında ilan edilir. Kültürel bir alan ise, malzemelerin, yapıların, süslerin veya mimari tutarlılığın ciddi biçimde bozulması nedeniyle ya da tarihi orijinallik veya kültürel önemin kaybolması durumunda tehlike altında ilan edilir. Hem kültürel hem de doğal alanlar için potansiyel tehlikeler arasında, kalkınma projeleri, silahlı çatışmalar, yetersiz yönetim sistemleri veya sit alanlarının yasal koruyucularının statülerindeki değişiklikler bulunmaktadır. Kültürel alanlar söz konusu olduğunda, jeoloji, iklim veya çevresel değişiklikler de potansiyel tehlikeler oluşturabilir.[3]

Bir alan Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edilmeden önce durumu değerlendirilir ve ilgili taraf devletin işbirliğiyle düzeltici tedbirler için potansiyel bir program geliştirilir. Alan hakkındaki nihai karar komite tarafından verilir. Listelenen alanlar için Dünya Miras Fonu'ndan maddi destek tahsis edilebilir. Koruma durumu yılda bir kez gözden geçirilir ve komite toplantının ardından ek önlemler talep edilebilir, artık tehlikede değilse alanı Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi'nden çıkartabilir veya gerekli görürse alanı hem Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi'nden hem de Dünya Mirasları listesinden çıkarmayı düşünebilir.[3] İki eski UNESCO Dünya Mirası alanından, Dresden Elbe Vadisi, Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edildikten sonra Dünya Mirasları listesinden çıkartılmışken, Arabistan Oriksi Barınağı listeden doğrudan çıkartılmıştır.[4][5] "İsa'nın Doğum Yeri, Doğum Yeri Kilisesi ve Hac Yolu, Beytüllahim" gibi bazı alanlar, aynı yıl içinde hem Dünya Mirası hem de Tehlike Altındaki Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Bazı miraslar için listelenme, koruma çalışmalarının başlatılmasını ve bölgelere fon aktarılmasını sağladı. Bu gelişmeler, Galápagos Adaları ve Yellowstone Millî Parkı gibi daha sonradan Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi'nden çıkarılan alanlar için olumlu bir ilerleme sağladı, buna rağmen, listenin kendisi ve UNESCO'nun uygulamaları eleştirilere konu oldu.[6][7] Özellikle, Taraf Devletler ve Dünya Mirası Alanları'nın diğer paydaşları, kendi rızaları olmadan komitenin bir alanı tehlike altında olarak listeleme yetkisini eleştirdi.[8] 1992 yılına kadar, UNESCO, bir alanı kendi yetkisine dayanarak tehlike altında ilan edene kadar, Taraf Devletler, alanlar için bazı koruyucu önlemler almış olurlardı.[9] Tehlikedeki Dünya Mirası Listesi, bazı ülkeler tarafından bir kara liste olarak algılanıyordu ve Kanada Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Profesörü olan Prof. Dr. Christina Cameron'a göre Taraf Devletlerin ilgisini çekmek için politik araç olarak kullanıyordu.[10][11] Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN), UNESCO'nun, Taraf Devlet tarafından tehdidin kolayca ele alınabileceği bir dizi durumda Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne (alanı gerçekten listelemeden) başvurduğunu ifade etmektedir.[12] Birlik ayrıca, bir alanın uzun süre tehlike altında olarak listelenmesinin şüpheli olduğunu ve bu durumlarda koruma için başka mekanizmalar aranması gerektiğini ifade etmektedir.[13]

Temmuz 2019 itibarıyla, Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi'nde 17 doğal ve 36 kültürel olmak üzere toplam 53 alan bulunmaktadır. UNESCO tarafından listelenen alanların 21'i Arap ülkelerinde (6'sı Suriye'de, 5'i Libya'da), 16'sı Afrika'da (5'i Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde), 6'sı Latin Amerika ve Karayipler'de, 6'sı Asya ve Pasifik'te ve 4'ü Avrupa'da ve Kuzey Amerika'da bulunmaktadır. Tehlike altındaki doğal alanların çoğunluğu (12) Afrika'da bulunmaktadır.[14][15]

Güncel alanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu bölümdeki koordinatları OpenStreetMap kullanarak haritala 
Tüm koordinatları KML veya GPX olarak çıkart
Ad: Dünya Miras Komitesi tarafından listelenmiş adı[16]
Konum: Koordinatları ile ülkelerin bulunduğu yerler, varsayılan olarak ülkelere göre sıralanmıştır[nb 2]
Kriter: Alanların bulunduğu ölçütler
Alan: UNESCO tarafından belirlenen alan
Yıl (WHS): Alanın listeye alınma tarihi
Tehlike altında: Alanın Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi'ne alınma tarihi
Gerekçe: Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi'ne alınma sebebi
  * Sınır aşan bölge
Ad Fotoğraf Konum Kriter Alan

ha (acre)

Yıl (WHS) Tehlike Altında Gerekçe Kaynak
Abu Mena Abu Mena Ancient Monastery 04.JPG EgyEbusir,

 Mısır

30°50′30″K 29°39′50″D / 30.84167°K 29.66389°D / 30.84167; 29.66389 (Abu Mena)

Kültürel:

(iv)

182 (450) 1979 2001– Kilden yapılma mağaraların sıvıya maruz kaldıklarından dolayı yarı sıvı bir hale gelmeye başlaması [17][18]
[19]
Aïr ve Ténéré Ulusal Doğa Koruma Alanı Sand dunes in the desert, offroad vehicles and mountains in the distance. Niger1Arlit ,

 Nijer

18°17′K 8°0′D / 18.283°K 8.000°D / 18.283; 8.000 (Air and Ténéré Doğal Reserves)

Doğal:

(vii), (ix), (x)

7.736.000 (19.120.000) 1991 1992- Bölgedeki çatışma ve sivil karışıklıkların yanı sıra yaban hayatı nüfusunun azalması ve bitki örtüsünün bozulması [20][21]
Askia'nın Türbesi A mud structure with sticks protruding from the wall. MalGao,

Gao Bölgesi,

 Mali

16°17′21.60″K 0°2′41.68″D / 16.2893333°K 0.0449111°D / 16.2893333; 0.0449111 (Tomb of Askia)

Kültürel:

(ii), (iii), (iv)

424 (1.050) 2004 2012- Mağrip el-Kaidesi ve Ensarüddin gibi bazı yasa dışı örgütler tarafından gerçekleştirilen saldırılar neticesinde bölgedeki bazı tarihi eserlerin tahrip edilmesi [22][23]
Asur (Şerkat Kale) A series of three arched gates made of simple stones. They appear to be the only part that has survived from a larger building. IraqSelahaddin,

 Irak

35°27′24″K 43°15′45″D / 35.45667°K 43.26250°D / 35.45667; 43.26250 (Ashur)

Kültürel:

(iii), (iv)

70 (170) 2003 2003- Bölgeyi kısmen sular altında bırakacak olan ancak Irak Sivil Savaşı nedeni ile askıya alınan bir baraj inşaatı çalışması, bölgedeki yönetim zafiyeti [24][25]
Atsinanana'daki Yağmur Ormanları
A river in a forested mountain area.
MadDoğu Madagaskar,

 Madagaskar

14°28′G 49°42′D / 14.467°G 49.700°D / -14.467; 49.700 (Rainforests of the Atsinanana)

Doğal:

(ix), (x)

479.660 (1.185.300) 2007 2010- Yasa dışı kesim ve nesli tükenmekte olan lemurların avlanması [26][27]
Bamyan Vadisi Kültürel Bölgesi
A large niche in a rock with the outline of a human figure.
AfgBamyan,

 Afganistan

34°49′55″K 67°49′36″D / 34.83194°K 67.82667°D / 34.83194; 67.82667 (Kültürel Landscape and Archaeological Remains of the Bamiyan Valley)

Kültürel:

(i), (ii), (iii), (iv), (vi)

159 (390) 2003 2003- Bölgedeki tarihi heykellerden bazılarının Taliban tarafından dinamitle patlatılarak yok edilmesi, bölgedeki yönetim zafiyeti, tarihi eserlerin yok olma tehlikesi altında bulunması [28][29]
Cam'daki Minare ve Arkeolojik Kalıntılar A tall minaret in a river valley. At the top of the nearby mountains there are other, smaller structures. AfgGur,

 Afganistan

34°23′48″K 64°30′58″D / 34.39667°K 64.51611°D / 34.39667; 64.51611 (Minaret and Archaeological Remains of Jam)

Kültürel:

(ii), (iii), (iv)

70 (170) 2002 2002- Yasal koruma eksikliği, koruma önlemleri ve yönetim planı eksikliği, alanın durumundaki bozulmalar [30][31]
Chan Chan Antik Kenti Ruins of former buildings in a desert setting consisting of low walls with a fishnet pattern. PerLa Libertad,

 Peru

8°6′40″G 79°04′30″B / 8.11111°G 79.07500°B / -8.11111; -79.07500 (Chan Chan Archaeological Zone)

Kültürel:

(i), (iii)

600 (1.500) 1986 1986- Doğal erozyon [32][33]
Coro ve Limanı A street with single-storied colorful houses VenFalcón,

 Venezuela

11°25′K 69°40′B / 11.417°K 69.667°B / 11.417; -69.667 (Coro and its Port)

Kültürel:

(iv), (v)

107 (260) 1993 2005- Kasım 2004-Şubat 2005 tarihleri arasında gerçekleşen şiddetli yağmurlar nedeniyle çok sayıda yapının hasar görmesi ve tampon bölgede yeni bir anıt, bir plaj yolu ve şehre giriş kapısının inşası [34][35]
Doğu Rennell Dugout Canoe in the Rennell Island lagoon, Solomon Islands. Solomon IslandRennell ve Bellona illeri,

 Solomon Adaları

11°40′59″G 160°10′59″D / 11.68306°G 160.18306°D / -11.68306; 160.18306 (East Rennell)

Doğal:

(ix)

37.000 (91.000) 1998 2013- Aşırı kesim ve bunun doğal ekosistem üzerindeki etkileri [36]
Everglades millî Parkı A large white bird with black wingtips and a long slightly curved beak is perched on a branch above grassland. United StatesFlorida,

 ABD

25°19′K 80°56′B / 25.317°K 80.933°B / 25.317; -80.933 (Everglades National Park)

Doğal:

(viii), (ix), (x)

592.920 (1.465.100) 1979 1993-2007, 2010- Andrew Kasırgası, hasat ve tarımsal bozulma ve kentsel gelişim nedeniyle su akışı ve kalitesinin bozulması (1993),

alanın bozulmaya devam etmesinin deniz canlılarının habitat kaybına ve deniz canlısı türlerinde azalmaya neden olması (2010)

[37][38][39]
Filistin, Zeytin ve Üzüm Toprakları, Güney Kudüs Kültürel Peyzajı, Battir Batir.JPG. PalBattir,

 Filistin 31°43′11″K 35°7′50″D / 31.71972°K 35.13056°D / 31.71972; 35.13056 (Palestine: Land of Olives and Vines – Kültürel Landscape of Southern Jerusalem, Battir)

Kültürel:

(iv)(v)

349 (860) 2014 2014- İsrail Batı Şeria bariyerinin "çiftçileri yüzyıllar boyunca ekip biçtikleri tarlalardan ayırması" [40][41]
Garamba Ulusal Parkı Bird's eye view of a river running through grassland interspersed by trees. DemOrientale,

 Kongo DC

4°0′K 29°15′D / 4.000°K 29.250°D / 4.000; 29.250 (Garamba National Park)

Doğal:

(vii), (x)

500.000 (1.200.000) 1980 1984-1992, 1996- Bölgedeki gergedan nüfusunun azalması (1984);

Bölgedeki kaçak avcılık ve gerekli tedbirlerin alınmaması (1996)

[42][43][44]
Hatra
Temple ruins at Hattra, Iraq.
IrqNineveh ili,

 Irak

35°35′17.016″K 42°43′5.988″D / 35.58806000°K 42.71833000°D / 35.58806000; 42.71833000 (Hatra)

Kültürel:

(ii), (iii), (iv), (vi)

324 (800) 1985 2015- Silahlı gruplar tarafından verilen hasarlar [45]
Hebron/El-Halil Eski Şehri Hebron172.JPG PalHebron,

 Filistin

31°31′27″K 35°6′32″D / 31.52417°K 35.10889°D / 31.52417; 35.10889 (Hebron/Al-Khalil Old Town)

Kültürel:

(ii), (iv), (vi)

206 (510) 2017 2017- Silahlı grupların yapılara verdiği hasarlar [46]
Kahuzi-Biéga Millî Parkı
A gorilla in a shrub.
DemSouth Kivu ve Maniema,

 Kongo DC

2°30′G 28°45′D / 2.500°G 28.750°D / -2.500; 28.750 (Kahuzi-Biega National Park)

Doğal:

(x)

600.000 (1.500.000) 1980 1997- Ormansızlaşma, avlanma, savaş ve iç savaş [47][48]
Kaliforniya Körfezi'ndeki Adalar ve Koruma Alanları
Gulf of California
MexicoBaja California, Baja California Sur, Sonora, Sinaloa veNayarit,
 Meksika
27°38′K 112°33′B / 27.633°K 112.550°B / 27.633; -112.550 (Islands and Protected Areas of the Gulf of California)
Doğal:
(vii), (ix), (x)
688.558 (1.701.460) 2005 2019– Körfezde yaşayan endemik bir domuz balığı türü olan vaquitanın popülasyonunun yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalması [49][50]
Kasubi'deki Buganda Kraliyet Mezarları Dome shaped house made of Doğal materials. UgandaKampala ,

 Uganda

0°19′45″K 32°33′12″D / 0.32917°K 32.55333°D / 0.32917; 32.55333 (Tombs of Buganda Kings at Kasubi)

Kültürel:

(i), (iii), (iv), (vi)

27 (67) 2001 2010- Mart 2010'da meydana gelen yagında, alandaki ana bina olan Muzibu Azaala Mpanga'nın hasar görmesi [51][52]
Kirene Antik Kenti LibCebel Ahdar,

 Libya

32°49′30″K 21°51′30″D / 32.82500°K 21.85833°D / 32.82500; 21.85833 (Archaeological Site of Cyrene)

Kültürel:

(ii), (iii), (vi)

5000000000000000000 1982 2016- Libya'daki iç savaş sırasında bölgedeki birçok tarihi eserin yağmalanması ve tahrip edilmesi [53][54]
Kosova'daki Ortaçağ Anıtları: Dečani Manastırı, İpek Patrikhanesi, Gračanica Manastırı ve Prizren'deki Meryem Ana Kilisesi Stone church with various towers. Kosova[nb 3]

42°39′40″K 20°15′56″D / 42.66111°K 20.26556°D / 42.66111; 20.26556 (Medieval Monuments in Kosovo)

Kültürel:

(ii), (iii), (iv)

288 (710) 2004 2006- Yasal koruma ve yönetim zafiyeti; siyasi istikrarsızlık ve güvenlik sorunları [55][56]
Krak des Chevaliers ve Salah Ed-Din Kalesi A fortress of grey stone. Humus ve Lazkiye illeri,  Suriye
34°46′54″K 36°15′47″D / 34.78167°K 36.26306°D / 34.78167; 36.26306 (Crac des Chevaliers and Qal’at Salah El-Din)
Kültürel:

(ii)(iv)

9 (22) 2006 2013- Bölgedeki iç savaş nedeni ile birçok tarihi eserin yok olma tehlikesi altında bulunması [57]
Kuzey Suriye'nin Antik Köyleri Ruins of a stone church without roof.  Suriye
36°20′3″K 36°50′39″D / 36.33417°K 36.84417°D / 36.33417; 36.84417 (Ancient Villages of Northern Syria)
Kültürel:

(iii)(iv)(v)

12.290 (30.400) 2011 2013- İsyancılar tarafından sürdürülen Suriye İç Savaşı, isyancı grupların yağma ve yıkımları [58]
Leptis Magna Antik Kenti
LibKhoms,

 Libya

32°38′18″K 14°17′35″D / 32.63833°K 14.29306°D / 32.63833; 14.29306 (Archaeological Site of Leptis Magna)

Kültürel:

(i), (ii), (iii)

5000000000000000000 1982 2016- Libya İç Savaşı sırasında, silahlı grupların saldırılarının bölgeye büyük çapta hasar vermesi ve bu hasarın büyümesi tehdidi [54][59]
Liverpool, Ortaçağ Ticari Liman Şehri
A montage of several pictures showing a western city near water.
United KingdomLiverpool,

 Birleşik Krallık

53°24′24″K 2°50′40″B / 53.40667°K 2.84444°B / 53.40667; -2.84444 (Liverpool – Maritime Mercantile City)

Kültürel:

(ii), (iii), (iv)

136 (340) 2004 2012- Liverpool Waters olarak bilinen tarihi dok alanlarına dair yeniden geliştirme projeleri [60][61]
Manovo-Gounda St Floris Millî Parkı A blank map of a rectangular-looking country with several rivers running through it. A location is marked in the north with a red dot. CenBamingui-Bangoran,

 Orta Afrika Cumhuriyeti

9°0′K 21°30′D / 9.000°K 21.500°D / 9.000; 21.500 (Manovo-Gounda St Floris National Park)

Doğal:

(ix), (x)

1.740.000 (4.300.000) 1988 1997- Yasa dışı otlatma ve kaçak avlanma, güvenlik durumunun bozulması [62][63]
Nan Madol: Doğu Mikronezya Tören Merkezi MicronesiaTemwen Adası,

 Mikronezya Federal Devletleri

6°50′23″K 158°19′51″D / 6.83972°K 158.33083°D / 6.83972; 158.33083 (Nan Madol: Ceremonial Centre of Eastern Micronesia)

Kültürel:

(i), (iii), (iv), (vi)

767 (1.900) 2016 2016- Su yollarının sürekli siltasyonunun aşırı büyümeye neden olması ve mevcut yapıların altını oyması [64][65]
Nimba Dağı Yasaklı Doğa Siti A chimpanzee in a tree. CotLola Bölgesi,

 Fildişi Sahili*

 Gine*

7°36′K 8°23′B / 7.600°K 8.383°B / 7.600; -8.383 (Mount Nimba Strict Nature Reserve)

Doğal:

(ix), (x)

18.000 (44.000) 1981 1992- Dünya Mirası Alanı'nın bir bölümünde demir madenciliği yapılması ve bölgenin Gine kesimine yüksek sayıda mülteci akını [66][67]
Niokolo-Koba Ulusal Parkı Bird's eye view of a river running through a forested plain. SenTambacounda Bölgesi

ve Kédougou Bölgesi,

 Senegal

13°0′K 12°40′B / 13.000°K 12.667°B / 13.000; -12.667 (Niokolo-Koba National Park)

Doğal:

(x)

913.000 (2.260.000) 1981 2007- Parkın niteliğinin bozulması, memeli popülasyonunun azalması, yönetim sorunları ve Gambiya Nehri üzerinde yapılması planlanan bir barajın olası etkileri [68][69]
Okapi Doğa Siti River lined by tropical vegetation. Many stones are found in the river. Dem Orientale,

 Kongo DC

2°0′K 28°30′D / 2.000°K 28.500°D / 2.000; 28.500 (Okapi Wildlife Reserve)

Doğal:

(x)

1.372.625 (3.391.830) 1996 1997- Bölgedeki çatışmalar sonucu park tesislerinin yağmalanması ve fillerin öldürülmesi [70][71]
Palmira Antik Kenti Ruins of stone buildigns with columns. Humus (il),
 Suriye
34°33′15″K 38°16′0″D / 34.55417°K 38.26667°D / 34.55417; 38.26667 (Site of Palmyra)
Kültürel:

(i)(ii)(iv)

036 (89) 1980 2013- Suriye İç Savaşı sırasında meydana gelen saldırılar [72]
Panama'nın Karayip Tarafındaki Kaleler: Portobelo-San Lorenzo Ruins of stone fortifications near water. PanColón ili,

 Panama

9°33′14″K 79°39′21″B / 9.55389°K 79.65583°B / 9.55389; -79.65583 (Fortifications on the Caribbean Side of Panama: Portobelo-San Lorenzo)

Kültürel:

(i), (iv)

5000000000000000000 1980 2012- Çevresel etkenler, bakım eksikliği ve kentsel gelişme [73][74]
Potosí Şehri Potosi Zentrum.JPG Potosí,

 Bolivya 19°35′1″G 65°45′11″B / 19.58361°G 65.75306°B / -19.58361; -65.75306

Kültürel:

(ii), (iv), (vi)

11.810 (29.200) 1987 2014– Devam eden madencilik faaliyetlerinin dağları gözenekli ve dengesiz bir hale getirmesi, zirvenin bazı kısımlarında göçüklerin meydana gelmesi ve ayrıca Bolivya Madencilik Şirketinin bölge ile ilgili hedefleri; alanı korumaya yönelik önerilerin yerine getirilmemesi [75]
Río Plátano Biyosfer Rezervi A river lined by tropical vegetation. Parts of trees are lying in the water. HonLa Mosquitia,

 Honduras

15°44′40″K 84°40′30″B / 15.74444°K 84.67500°B / 15.74444; -84.67500 (Río Plátano Biosphere Reserve)

Doğal:

(vii), (viii), (ix), (x)

5000000000000000000 1982 1996-2007, 2011- Kesim, balıkçılık ve toprak işgali; kaçak avlanma ve devletin alanı yönetme kapasitesinin azalması; büyük oranda hukukun bozulması ve uyuşturucu kaçakçılarının varlığı [76][77]
Sabratha Antik Kenti LibSabratha,

 Libya

32°48′19″K 12°29′06″D / 32.80528°K 12.48500°D / 32.80528; 12.48500 (Archaeological Site of Sabratha)

Kültürel:

(iii)

5000000000000000000 1982 2016- Libya İç Savaşı, silahlı grupların saldırılarının bölgeye büyük çapta hasar vermesi ve bu hasarın büyümesi tehdidi [54][78]
Salonga Millî Parkı River meandering through a wooded plain. DemÉquateur

ve Bandundu Bölgesi,

 Kongo DC

2°0′G 21°0′D / 2.000°G 21.000°D / -2.000; 21.000 (Salonga National Park)

Doğal:

(vii), (ix)

3.600.000 (8.900.000) 1984 1999- Toplumsal düzenin varlığının ortadan kaybolması [79][80][81]
Samarra Antik Kenti A photograph of a spiral minaret in an open plain with a large number of buildings in the background and a swerving road to the left IraqSelahaddin,

 Irak

34°12′K 43°52′D / 34.200°K 43.867°D / 34.200; 43.867 (Samarra Archaeological City)

Kültürel:

(ii), (iii), (iv)

15.058 (37.210) 2007 2007- Irak İç Savaşı sonucu bölgede meydana gelen yönetim zafiyeti [82][83]
Selous Av Sahası TZ Selous Game Reserve Aeroview.JPG TanzaniaCoast, Morogoro, Lindi, Mtwara ve Ruvuma bölgeleri,

 Tanzanya, 9°0′0″G 37°24′0″D / 9.00000°G 37.40000°D / -9.00000; 37.40000

Doğal:

(ix), (x)

5.120.000 (12.700.000) 1982 2014– Maden arama, çıkarma ve büyük altyapı projeleri [84]
Sumatra'daki Tropik Yağmur Ormanları Sadece bu bölgede yaşayan Sumatra orangutanları tehlike altındadır. IndonesiaSumatra,

 Endonezya

02°30′G 101°30′D / 2.500°G 101.500°D / -2.500; 101.500 (Tropical Rainforest Heritage of Sumatra)

Doğal:

(vii), (ix), (x)

2.595.124 (6.412.690) 2004 2011- Kaçak avlanma, yasadışı ağaç kesimi, tarımsal ihlaller ve bölge içinde yollar inşa etme planları [85][86]
Tadrart Acacus Kaya Resimleri LibFizan,

 Libya

24°50′00″K 10°20′00″D / 24.83333°K 10.33333°D / 24.83333; 10.33333 (Rock-Art Sites of Tadrart Acacus)

Kültürel:

(iii)

5000000000000000000 1985 2016- Libya Sivil Savaşı sonucunda bölgedeki birçok tarihi eserin yok olma tehdidi altında bulunması [54][87]
Tarihi Busra Şehri An old amphitheatre. Dera (il),
 Suriye
32°31′5″K 36°28′54″D / 32.51806°K 36.48167°D / 32.51806; 36.48167 (Ancient City of Bosra)
Kültürel:

(i)(iii)(vi)

1980 2013- Suriye'deki iç savaş sırasında bölgedeki birçok tarihi eserin yağmalanması ve tahrip edilmesi. [88]
Tarihi Cenne Şehri MalCenne,

 Mali

13°54′23″K 4°33′18″B / 13.90639°K 4.55500°B / 13.90639; -4.55500 (Old Towns of Djenné)

Kültürel:

(iii), (iv)

5000000000000000000 1988 2016- Bölgesel güvenlik sorunları, tarihi kentin bozulan statüsü, kentleşme ve erozyon [89][90]
Tarihi Gadames Şehri LibGadames,

 Libya

30°08′00″K 9°30′00″D / 30.13333°K 9.50000°D / 30.13333; 9.50000 (Old Town of Ghadamès)

Kültürel:

(v)

5000000000000000000 1986 2016- Libya İç Savaşı dolayısıyla silahlı güçler tarafından gerçekleştirilen saldırılar [54][91]
Tarihi Halep Şehri City view with a wall and a mosque. Halep,
 Suriye
36°14′0″K 37°10′0″D / 36.23333°K 37.16667°D / 36.23333; 37.16667 (Ancient City of Aleppo)
Kültürel:

(iii)(iv)

350 (860) 1986 2013- Suriye'deki iç savaş sırasında bölgedeki birçok tarihi eserin yağmalanması ve tahrip edilmesi [92]
Tarihi Kudüs Şehri ve Surları View over a city. A large building with a golden cuppola is located in the background. JerKudüs (UNESCO tarafından bir devlete bağlı olarak tanınmıyor)[nb 4]31°46′36″K 35°14′03″D / 31.77667°K 35.23417°D / 31.77667; 35.23417 (Old City of Jerusalem and its Walls) Kültürel:

(ii), (iii), (vi)

5000000000000000000 1981 1982- Kontrolsüz kentsel gelişme, turizm nedeniyle genel koruma durumunun bozulması ve bakım eksikliği [93][94][95]
Tarihi San'a Şehri
View of Old Sana'a.
YemSana'a ili,

 Yemen

15°21′20″K 44°12′29″D / 15.35556°K 44.20806°D / 15.35556; 44.20806 (Sana'a)

Kültürel:

(iv), (v), (vi)

5000000000000000000 1986 2015- Yemen Sivil Savaşı ve buna bağlı olarak Suudi Arabistan tarafından gerçekleştirilen bombardımanlar[96] [97]
Tarihi Şam Şehri Ruins of a stone building with columns and without roof. Şam (il),
 Suriye
33°30′41″K 36°18′23″D / 33.51139°K 36.30639°D / 33.51139; 36.30639 (Ancient City of Damascus)
Kültürel:

(i)(ii)(iii)(iv)(vi)

86 (210) 1979 2013- Suriye İç Savaşı, isyancıların silahlı saldırıları ve esas olarak Cubar'ın kenar mahallelerinden gelen havan toplarının yapıları tehlikeye atması [98]
Tarihi Şehr-i Sebz Şehri UzbKaşkaderya,

 Özbekistan

39°3′0″K 66°50′0″D / 39.05000°K 66.83333°D / 39.05000; 66.83333 (Historic Centre of Shakhrisyabz)

Kültürel:

(iii), (iv)

240 (590) 2000 2016- Orta Çağ mahallelerindeki binaların tahrip edilmesi ve kentsel gelişmenin devam etmesi [99][100]
Tarihi Şibam Şehri
The high-rise architectures at Shibam.
YemHadramut ,

 Yemen

15°55′36.984″K 48°37′36.012″D / 15.92694000°K 48.62667000°D / 15.92694000; 48.62667000 (Shibam)

Kültürel:

(iii), (iv), (v)

5000000000000000000 1982 2015- Silahlı çatışmaların potansiyel tehdidi, bölgede halihazırda gözlemlenen koruma ve yönetim sorunlarının bir araya gelmesi [97]
Tarihi Viyana Şehri Vienna.JPG. AutViyana,

 Avusturya 48°12′K 16°22′D / 48.200°K 16.367°D / 48.200; 16.367 (Vienna)

Cultural:

(ii)(iv)(vi)

371 (920) 2001 2017- Şehir sülietini bozan yeni yüksek binaların yapılması [101]
Tarihi Zabid Şehri
White minaret and mosque.
YemEl Hudeyde,

 Yemen

14°12′K 43°19′D / 14.200°K 43.317°D / 14.200; 43.317 (Historic Town of Zabīd)

Kültürel:

(ii), (iv), (vi)

5000000000000000000 1993 2000- Tarihi binaların yapılarındaki bozulmalar [102][103]
Timbuktu A street with a mud wall and a pyramid shaped mud building with sticks protruding from its wall. MalTimbuktu,

Timbuktu Bölgesi,

 Mali

16°46′24″K 2°59′58″B / 16.77333°K 2.99944°B / 16.77333; -2.99944 (Timbuktu)

Kültürel:

(ii), (iv), (v)

5000000000000000000 1988 2012- Mağrip el-Kaidesi, Ensarüddin ve Boko Haram gibi yasa dışı örgütler tarafından yapılan saldırılar neticesinde bölgedeki bazı tarihi yapıların tahrip edilmesi [22][104]
Turkana Gölü Ulusal Parkları
A lake with land in the foreground and background.
Ken Kenya
3°3′8″K 36°30′13″D / 3.05222°K 36.50361°D / 3.05222; 36.50361 (Lake Turkana National Parks)
Doğal:
(viii)(x)
161.485 (399.040) 1997 2018– Etiyopya'daki Gilgel Gibe III Barajı'nın gölün akıntısı ve ekosistemi üzerindeki etkisi [105][106]
Virunga Millî Parkı Mountain landscape with trunks of trees or shrubs that appear to have burned. DemKuzey Kivu ve Orientale,

 Kongo DC 0°55′K 29°10′D / 0.917°K 29.167°D / 0.917; 29.167 (Virunga National Park)

Doğal:

(vii), (viii), (x)

800.000 (2.000.000) 1979 1994- Ruanda İç Savaşı yüzünden mültecilerin akın etmesi sonucu ormansızlaşma ve kaçak avlanma [107][108]

Önceden listelenen alanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu bölümdeki koordinatları OpenStreetMap kullanarak haritala 
Tüm koordinatları KML veya GPX olarak çıkart

Daha önce tehlikede olarak listelenen bir dizi alan bulunmaktaydı, ancak daha sonra yönetim ve korumadaki iyileştirmelerden sonra listeden çıkarıldı. Everglades Milli Parkı 1993'ten 2007'ye kadar ve 2010'dan itibaren tekrar listelenmiştir; Rio Plátano Biyosfer rezervi 1996'dan 2007'ye kadar ve 2011'den itibaren tekrar listelenmiştir. Bu nedenle, her ikisi de şu anda listelenen alanlar listesine dahil edilmiştir (yukarıda).

  Dünya Mirası Listesi'nden çıkarıldı
  Dünya Mirası Listesinin kısmen listeden çıkarılması
Ad Fotoğraf Konum Kriter Alan
ha (acre)
Yıl(WHS) Tehlike Altında Gerekçe Kaynaklar
Abomey Kraliyet Sarayları Stone wall and a simple hut with decorations of animals and plants in colored relief. Zou Departmanı,
 Benin
7°11′26″K 1°59′36″D / 7.19056°K 1.99333°D / 7.19056; 1.99333 (Royal Palaces of Abomey)
Kültürel:

(iii), (iv)

48 (120) 1985 1985-2007 Alanın özgün mimarisi ile çatışan unsurlar ve uygun olmayan restorasyon çalışmaları nedeniyle meydana gelen genel bozulma durumu [109][110]
[111][112]
Angkor Ruins of a large structure with five large towers at the top. Siem Reap,
 Kamboçya
13°26′K 103°50′D / 13.433°K 103.833°D / 13.433; 103.833 (Angkor)
Kültürel:

(i), (ii), (iii), (iv)

5000000000000000000
1992 1992-2004 Kamboçya'nın 1980'lerde başlayan iç savaş sonucunda bölgedeki kontrolü kaybetmesi. Listeleme başlangıçta etkili yasal koruma, sınır ve tampon bölgelerin kurulması ve uluslararası koruma çabalarının izlenmesi ve koordine edilmesi gereken üç yıllık bir süre (1993-1995) ile sınırlıydı. [113][114][115]
Bagrati Katedrali ve Gelati Manastırı Ruins of a stone church with the highest point located at the apsis. GeorImereti,
 Gürcistan
42°15′44″K 42°42′59″D / 42.26222°K 42.71639°D / 42.26222; 42.71639 (Bagrati Cathedral and Gelati Monastery)
Kültürel:
(iv)
787 (1.940) 1994 2010–2017 Geri dönüşü mümkün olmayan müdahalelere yol açacak büyük bir yeniden yapılanma projesi. Alanın sınırları 2017 yılında değiştirildi.[nb 5] Bagrati Katedrali yeniden inşa edildikten sonra Dünya Mirasları Listesi'nden çıkarıldı, ancak Gelati Manastırı listede kaldı. [116][117][118]
Bahla Kalesi Walls of a stone fort and a tower. Bahla,
 Umman
22°58′K 57°18′D / 22.967°K 57.300°D / 22.967; 57.300 (Bahla Fort)
Kültürel:

(iv)

5000000000000000000
1987 1988-2004 Kale ve Bahla Vahası'nın toprak yapılarının bozulması [119][120][121][122]
Belize Set Resifi KorumaSistemi Underwater image of a green stone like object with patterns on the surface resembling a brain. BelBelize, Stann Creek ve Toledo
 Belize
17°19′K 87°32′B / 17.317°K 87.533°B / 17.317; -87.533 (Belize Barrier Reef Reserve System)
Doğal:
(vii), (ix), (x)
96.300 (238.000) 1996 2009–2018 Mangrov kesimi ve aşırı gelişme [123][124][125]
Bem ve Çevresi View over a large ruined city colored uniformly in a grey-brown tone. In the background there is a castle in overlooking the surrounding city. IranKerman,

 İran

29°07′01″K 58°22′07″D / 29.11694°K 58.36861°D / 29.11694; 58.36861 (Bam and its Cultural Landscape)

Kültürel:

(ii), (iii), (iv), (v)

5000000000000000000 2004 2004-2013 2003 yılındaki Bam Depremi nedeni ile meydana gelen yıkılmalar [126][127][128]
Butrint Ruins of an amphitheatre and other structures. Ayasaranda ilçesi,  Arnavutluk
39°45′K 20°01′D / 39.750°K 20.017°D / 39.750; 20.017 (Butrint)
Kültürel:

(iii)

3.980 (9.800) 1992 1997-2005 Yönetim ve koruma zafiyeti nedeniyle meydana gelen zararlar [129][130][131]
Comoé Millî Parkı A photograph of a white vehicle with luggage on top driving across a river with green trees in the background all under a clear blue sky. CotZanzan,

 Fildişi Sahili

9°10′K 3°40′B / 9.167°K 3.667°B / 9.167; -3.667 (Comoé National Park)

Doğal:

(ix), (x)

1.150.000 (2.800.000) 1983 2003-2017 Sivil karışıklık, kaçak avlanma ve etkin yönetim mekanizmalarının olmaması [132][133]
Djoudj Kuş Barınağı Cormorants on a tree without leaves above some water. Biffeche,
 Senegal
16°30′K 16°10′B / 16.500°K 16.167°B / 16.500; -16.167 (Djoudj National Bird Sanctuary)
Doğal:

(vii), (x)

16.000 (40.000) 1981 1984-1988, 2000-2006 Bölgede inşa edilmesi planlanan bir baraj projesi (1984) nedeniyle listelendi.[nb 6] 1988 yılında parka su temini için bir kanal inşası ve bir yönetim planı hazırlanması sonucunda listeden çıkarıldı;[nb 5] 2000 yılında Salvinia molesta ve Pistia stratiotes türlerinin meydana getirdiği çevresel ve ekonomik tehditler ve ayrıca parkta su yönetimi ile ilgili sorunlar nedeniyle yeniden listelendi. [43][134]
[135][136]
[137][138]
Dresden Elbe Vadisi Dresden skyline in the Elbe Valley. Saksonya,  Almanya
51°03′K 13°49′D / 51.050°K 13.817°D / 51.050; 13.817 (Dresden Elbe Vadisi)
Kültürel:

(ii), (iii), (iv), (v)

1.930 (4.800) 2004 2006-2009 Kültürel Bölge'de inşa edilmesi planlanan Waldschlösschen Köprüsü nedeniyle listeye alınan alan, köprünün inşasının başlamasından sonra 2009 yılında Dünya Mirasları Listesi'nden çıkarıldı. [139][140]
Dubrovnik Marina in a city with churches and a fort. Dubrovnik-Neretva,  Hırvatistan
42°38′25″K 18°06′30″D / 42.64028°K 18.10833°D / 42.64028; 18.10833 (Dubrovnik)
Kültürel:

(i), (iii), (iv)

97 (240) 1979 1991-1998 Hırvatistan Savaşı [141][142]
[143]
Filipin Sıradağlarındaki Pirinç Terasları A village in the Batad rice terraces PhiIfugao,

 Filipinler

16°55′K 121°3′D / 16.917°K 121.050°D / 16.917; 121.050 (Rice Terraces of the Philippine Cordilleras)

Kültürel:

(iii), (iv), (v)

500.000 (1.200.000) 1995 2001-2012 Sistematik izleme programının veya kapsamlı bir yönetim planının bulunmaması [144][145]
Galapagos Adaları Landscape with little vegetation, rocks and an isthmus. Galápagos,
 Ekvador
0°40′G 90°30′B / 0.667°G 90.500°B / -0.667; -90.500 (Galápagos Islands)
Doğal:

(vii), (viii), (ix), (x)

14.066.514 (34.759.110) 1978 2007-2010 Yabancı türlerin giriş imkânlarının yetersizliği, koruma kurumları ve park yönetimi için kaynak dağılımının yetersizliği, çok sayıda yasa dışı göçmenin varlığı, turizmde hızlı kontrolsüz büyüme, balıkçılık kapasitesinin aşırı artması ve spor balıkçılığı gibi çeşitli tehditler [146][147]
[148][149]
Hampi'deki Anıtlar Grubu
Very high gate-like structure decorated with many niches.
Ballari,
 Hindistan
15°20′6″K 76°27′43″D / 15.33500°K 76.46194°D / 15.33500; 76.46194 (Group of Monuments at Hampi)
Kültürel:

(i), (iii), (iv)

5000000000000000000
1986 1999-2006 Hampi'nin koruma altındaki arkeolojik alanlarına iki asma köprünün inşa edilmesinin alanın bütünlüğünü ve özgünlüğünü tehdit etmesi [150][151]
[152]
Humberstone ve Santa Laura Güherçile Madeni Industrial structure in a desert setting. ChilTarapacá,
 Şili
20°12′30″G 69°47′40″B / 20.20833°G 69.79444°B / -20.20833; -69.79444 (Humberstone and Santa Laura Saltpeter Works)
Kültürel:
(ii), (iii), (iv)
5000000000000000000 2005 2005–2019 40 yıllık bakım eksikliğinden dolayı yapıların kırılgan doğası; ayrıca yapısal hasarlar, vandalizm ve yapılarda gerçekleştirilen sökümler; yağma [153][154][155]
Ichkeul millî Parkı Forested coastal mountains. Bizerte,
 Tunus
37°10′K 9°40′D / 37.167°K 9.667°D / 37.167; 9.667 (Ichkeul millî Parkı)
Doğal:

(x)

12.600 (31.000) 1980 1996-2006 Bölgeye tatlısu akışını sınırlayan barajların inşa edilmesinin göl ve bataklığın tuzluluğunun artmasına ve göçmen kuş nüfusunun sayısında dikkat çeken bir azalmaya neden olması [156][157]
[158]
Iguaçu Şelalesi A large waterfall falling into a horseshoe shaped gorge. Paraná,
 Brezilya
25°41′G 54°26′B / 25.683°G 54.433°B / -25.683; -54.433 (Iguaçu National Park)
Doğal:

(vii), (x)

170.086 (420.290) 1986 1999-2001 Iguazu Nehri üzerindeki barajlar, helikopter uçuşları, yasa dışı yollarla açılan yol ("Estrada do Colono", Portekizce "Settler'in Yolu"). [81][159]
[160]
İsa'nın Doğum Yeri: doğuş Kilisesi ve Hac Yolu, Beytüllahim Birthplace of Jesus. Pal
Beytüllahim,

 Filistin
31°42′16″K 35°12′27″D / 31.70444°K 35.20750°D / 31.70444; 35.20750 (Birthplace of Jesus: Church of the Nativity and the Pilgrimage Route, Bethlehem)

Kültürel:
(iv), (vi)
298 (740) 2012 2012–2019 Su sızıntılarından kaynaklanan hasarlar [161][162][163]
Katmandu Vadisi Red-colored multi-storied building and tower like structure. Kathmandu Vadisi,
   Nepal
27°42′14″K 85°18′31″D / 27.70389°K 85.30861°D / 27.70389; 85.30861 (Kathmandu Valley)
Kültürel:

(iii), (iv), (vi)

167 (410) 1979 2003-2007 Yedi anıt bölgesinin altısının geleneksel unsurlarının kısmen veya önemli ölçüde kaybedilmesi ve genel mülkiyetin özgünlüğünün ve bütünlüğünün kaybolması [164][165]
[166]
Kilwa Kisiwani ve Songo Mnara Harabeleri
Vault of a ramshackled possibly ruined building.
TanKilwa District,

 Tanzanya

8°57′28″G 39°31′22″D / 8.95778°G 39.52278°D / -8.95778; 39.52278 (Ruins of Kilwa Kisiwani and Ruins of Songo Mnara)

Kültürel:

(iii)

5000000000000000000 1981 2004-2014 Erozyon veya bitkilerin yapılara verdiği zararlar gibi çeşitli etkenlere bağlı olarak alanın bozulmaya devam etmesi [167][168]
Kotor'un Doğal ve Kültürel-Tarihi Bölgesi A town in rocky mountains next to a bay or lake. Kotor Körfezi, Kotor ve çevreleyen alanlar Karadağ
42°29′K 18°42′D / 42.483°K 18.700°D / 42.483; 18.700 (Natural and Culturo-Historical Region of Kotor)
Kültürel:

(i), (ii), (iii), (iv)

5000000000000000000
1979 1979-2003 15 Nisan 1979'daki deprem sonrasında meydana gelen hasarlar [169][170]
[171]
Köln Katedrali
A large gothic style cathedral of grey to black colored stone.
Kuzey Ren-Vestfalya,  Almanya
50°56′29″K 6°57′29″D / 50.94139°K 6.95806°D / 50.94139; 6.95806 (Cologne Cathedral)
Külürel:

(i), (ii), (iv)

5000000000000000000
1996 2004-2006 Katedralin yakınındaki bir yüksek katlı bina inşa planı, yapının bütünlüğünü tehdit etmekte iken[nb 5], bina planı durdurulduktan ve bir tampon bölge oluşturulduktan sonra alan listeden çıkarıldı. [172][173]
[174]
Lahor'daki Kale ve Şalemar Bahçeleri Entrance gate to a fort flanked by two large towers. PakPencab,

 Pakistan

31°35′25″K 74°18′35″D / 31.59028°K 74.30972°D / 31.59028; 74.30972 (Fort and Shalamar Gardens in Lahore)

Kültürel:

(i), (ii), (iii)

5000000000000000000 1981 2000-2012 Bir yolun genişletilmesi ve bahçenin çevre duvarlarının bozulması ve 1999'da tarihi su depolarının tahrip edilmesinden sonra Pakistan hükumetinin isteği üzerine listeye alınmıştır. [175][176]
Los Katíos Millî Parkı The giant anteater, one of the inhabitants of Los Katíos.. Antioquia ve Chocó,  Kolombiya
7°40′0″K 77°0′0″B / 7.66667°K 77.00000°B / 7.66667; -77.00000 (Los Katíos National Park)
Doğal:

(ix), (x)

72.000 (180.000) 1994 2009-2015 Ormansızlaşma, yasa dışı balıkçılık ve avlanma. Park yönetimi tarafından gerçekleştirilen önemli iyileştirmelerden sonra listeden çıkarıldı. [177]
Manas Doğal Hayatı Koruma Alanı
Hanging bridge over a river lined with tropical vegetation in a mountainous landscape.
Assam,
 Hindistan
26°30′K 91°51′D / 26.500°K 91.850°D / 26.500; 91.850 (Manas Wildlife Sanctuary)
Doğal:

(vii), (ix), (x)

39.100 (97.000) 1985 1992-2011 1992 yılında Bodo kabilesi militanları tarafından istila edildikten sonra, kaçak avlanma ve parkın altyapısında meydana gelen zararlar nedeniyle özellikle Büyük Tek Boynuzlu Gergedan ve diğer bazı türlerin popülasyonunda azalma [178][179]
[180]
Mtsheta'daki Tarihi Yerler A compact tall stone church with a circular tower above the apsis. GeorMtsheta-Mtianeti Gürcistan41°51′K 44°43′D / 41.850°K 44.717°D / 41.850; 44.717 (Historical Monuments of Mtskheta) Kültürel:

(iii), (iv)

5000000000000000000 1994 2009-2016 Alanın korunması ile ilgili endişeler [181][182]
Ngorongoro Koruma Alanı Bird's eye view over a largely unvegetated plain with a lake. In the distance a mountain range is visible. Arusha Bölgesi,  Tanzanya
3°11′G 35°32′D / 3.183°G 35.533°D / -3.183; 35.533 (Ngorongoro Conservation Area)
Doğal:

(iv), (vii), (viii), (ix), (x)

5000000000000000000
1978 1984-1989 Azalan koruma statüsü. [183][184]
[185]
Plitvice Gölleri millî Parkı Turqois colored lakes among white rocks. Lika-Senj,
 Hırvatistan
44°53′K 15°37′D / 44.883°K 15.617°D / 44.883; 15.617 (Plitvice Lakes National Park)
Doğal:

(vii), (viii), (ix)

19.200 (47.000) 1979 1992-1997 Hırvatistan Savaşı nedeniyle ortaya çıkan potansiyel tehditler [186][187]
[188]
Rwenzori Dağları Millî Parkı Hills with grassland, trees and farmland in front of a mountain range. Bundibugyo, Kabarole ve Kasese,
 Uganda
0°13′K 29°55′D / 0.217°K 29.917°D / 0.217; 29.917 (Rwenzori Mountains National Park)
Doğal:

(vii), (ix)

99.600 (246.000) 1994 1999-2004 Güvenlik zafiyeti ve parkın önemli bir bölümünün izlenememesi [81][189]
[190]
Sangay Ulusal Parkı Forested mountain landscape. Chimborazo, Morona-Santiago ve Tungurahua,  Ekvador
1°50′G 78°20′B / 1.833°G 78.333°B / -1.833; -78.333 (Sangay National Park)
Doğal:

(vii), (viii), (ix), (x)

271.925 (671.940) 1983 1992-2005 Aşırı kaçak avlanma, yasa dışı hayvancılık ve bir yol yapımı projesi [191][192]
[193]
Simien Ulusal Parkı Mountain landscape with deep precipices. EthAmhara Bölgesi,

 Etiyopya

13°11′K 38°4′D / 13.183°K 38.067°D / 13.183; 38.067 (Simien National Park)

Doğal:

(vii), (x)

22.000 (54.000) 1978 1996-2017 Walia ibex nüfusunun azalması [194][195]
Srebarna Doğa Koruma Alanı Lake in a landscape with low vegetation. Srebarna, Silistre,
 Bulgaristan
44°06′50″K 27°04′40″D / 44.11389°K 27.07778°D / 44.11389; 27.07778 (Srebarna Nature Reserve)
Doğal:

(x)

638 (1.580) 1983 1992-2003 Mevsimlik taşkınlar ve tarımsal kullanımın, su canlıları ve kuş popülasyonlarında azalmaya veya kaybolmaya neden olması [196][197]
[198]
Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kulesi ile birlikte Surlarla Çevrili Bakü Şehri Qız qalası 2013.JPG Bakü,
 Azerbaycan
40°21′58.9″K 49°50′07.0″D / 40.366361°K 49.835278°D / 40.366361; 49.835278 (Baku)
Kültürel:

(iv)

5000000000000000000
2000 2003-2009 2000 Bakü depremi sırasında meydana gelen hasar, kentsel gelişim ve yetersiz koruma çalışmaları [199]
Timbuktu Pyramid shaped structure with many sticks sticking out of its walls. Circle and Region of Tombouctou,  Mali
16°46′24″K 2°59′58″B / 16.77333°K 2.99944°B / 16.77333; -2.99944 (Timbuktu)
Kültürel:

(ii), (iv), (v)

5000000000000000000
1988 1990-2005 Mağrip el-Kaidesi, Ensarüddin ve Boko Haram gibi grupların imha tehdidi, bazı anıtların yağmalanması ve yok edilmesi [200][201]
[202]
Tipasa Several arches of a ruined building. Tipaza,
 Cezayir
36°33′24″K 2°23′00″D / 36.55667°K 2.38333°D / 36.55667; 2.38333 (Tipasa)
Kültürel:

(iii), (iv)

52 (130) 1982 2002-2006 Alanın ve tampon bölgesinin bütünlüğünü etkileyen yetersiz bakım çalışmaları [203][204]
[205]
Wieliczka Tuz Madeni Large room with lamps hanging from the ceiling and sculptures or reliefs along the walls. Wieliczka, Wieliczka County, Küçük Polonya Voyvodalığı,
 Polonya
49°58′45″K 20°03′50″D / 49.97917°K 20.06389°D / 49.97917; 20.06389 (Wieliczka Salt Mine)
Kültürel:

(iv)

969 (2.390) 1978 1989-1998 Nem sorunu. [185][206]
[207]
Yellowstone Millî Parkı
Large waterfall in a rocky mountain landscape.
Wyoming; Montana ve Idaho'nun küçük bir kısmı,
 ABD
44°30′K 110°50′B / 44.500°K 110.833°B / 44.500; -110.833 (Yellowstone National Park)
Doğal:

(vii), (viii), (ix), (x)

898.349 (2.219.870) 1978 1995-2003 Yellowstone katil alabalığına yönelik tehlikelerin yanı sıra parkın bazı kısımlarında kanalizasyon sızıntısı ve atık kirliliğinin belirlenmesi; su miktarı ve kalitesine yönelik potansiyel tehditler, geçmiş ve planlanan madencilik faaliyetleri, bizon sürülerinde brusellozun ortadan kaldırılması için önerilen bir kontrol programı [208][209]
[210]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tam başlık: Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi
  2. ^ Kudüs bölgesi, UNESCO tarafından bir devletle ilişkilendirilmemiştir ve "Kudüs" olarak listelenmiştir.
  3. ^ Kosova, Kosova Cumhuriyeti ve Sırbistan Cumhuriyeti arasında toprak anlaşmazlığına konu. Kosova Cumhuriyeti 17 Şubat 2008'de tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti, ancak Sırbistan Kosova'yı kendi egemenliğinin bir parçası olarak talep etmeye devam ediyor. İki hükümet, Brüksel Anlaşması kapsamında 2013'te ilişkilerini normalleştirmeye başladı. Kosova, Birleşmiş Milletler üyesi 193 devletten 111'i tarafından bağımsız bir devlet olarak resmen tanındı.
  4. ^ Ürdün tarafından önerilen alan. UNESCO "İlgili BM kararları doğrultusunda Doğu Kudüs işgal altındaki Filistin toprağının bir parçası olmaya devam ediyor ve Kudüs'ün statüsü İsrail ile Filistinliler arasındaki sürekli statü müzakerelerinde çözülmelidir" dedi.
  5. ^ a b c Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi'nden
  6. ^ Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi'nde

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Alıntılar
  1. ^ "Convention concerning the protection of the World Cultural and Natural Heritage" (PDF). UNESCO. s. 6. 27 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Aralık 2010. 
  2. ^ "List of World Heritage in Danger". UNESCO. 19 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2010. 
  3. ^ a b "Operational Guidelines for the Implementation of the World Heritage Convention" (PDF). UNESCO. Ocak 2008. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Aralık 2010. 
  4. ^ "Oman's Arabian Oryx Sanctuary: first site ever to be deleted from UNESCO's World Heritage List". UNESCO. 22 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2010. 
  5. ^ "Dresden is deleted from UNESCO's World Heritage List". UNESCO. 1 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2010. 
  6. ^ Chape, Spalding & Jenkins 2008, s. 87
  7. ^ Timothy & Nyaupane 2009, s. 83
  8. ^ IUCN 2009, ss. 2-3
  9. ^ Chape, Spalding & Jenkins 2008, s. 86
  10. ^ Thorsell, J. W.; Sawyer, Jacqueline (1992). World heritage 20 years later (illustrated bas.). IUCN. s. 23. ISBN 978-2-8317-0109-7. Erişim tarihi: 5 Eylül 2011. 
  11. ^ IUCN 2009, s. 0
  12. ^ IUCN 2009, ss. 18–19
  13. ^ IUCN 2009, ss. 19–20
  14. ^ "List of World Heritage in Danger". UNESCO. 23 Temmuz 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2019. 
  15. ^ "World Heritage List Statistics". UNESCO. 27 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2019. 
  16. ^ "List of World Heritage in Danger". UNESCO. 30 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2010. 
  17. ^ "Abu Mena". UNESCO. 27 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  18. ^ "Abu Mena–Threats to the Site (2001)". UNESCO. 24 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010. 
  19. ^ 25th session 2001, s. 134
  20. ^ "Air and Ténéré Doğal Reserves". UNESCO. 17 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  21. ^ 16th session 1992, s. 29
  22. ^ a b "Heritage sites in northern Mali placed on List of World Heritage in Danger". UNESCO. 21 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2012. 
  23. ^ "Tomb of Askia". UNESCO. 17 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2012. 
  24. ^ "Ashur (Qal'at Sherqat)". UNESCO. 20 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  25. ^ 27th session 2003, ss. 123-124
  26. ^ "Rainforests of the Atsinanana". UNESCO. 17 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  27. ^ 34th session 2010, ss. 57-58
  28. ^ "Kültürel Landscape and Archaeological Remains of the Bamiyan Valley". UNESCO. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  29. ^ 27th session 2003, ss. 122-123
  30. ^ "Minaret and Archaeological Remains of Jam". UNESCO. 17 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  31. ^ "World Heritage Committee: Twenty-sixth session" (PDF). UNESCO. s. 55. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  32. ^ "Chan Chan Archaeological Zone". UNESCO. 1 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  33. ^ "World Heritage Committee: Tenth session" (PDF). UNESCO. s. 6. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  34. ^ "Coro and its Port". UNESCO. 1 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  35. ^ 29th session 2005, ss. 102-103
  36. ^ World Heritage Committee. "World Heritage Committee inscribes East Rennell on the List of World Heritage in Danger". United Nations Educational, Scientific and Kültürel Organization. 26 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2013. 
  37. ^ "Everglades National Park". UNESCO. 6 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  38. ^ "World Heritage Committee: Seventeenth session" (PDF). UNESCO. ss. 20-21. 18 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  39. ^ 34th session 2010, ss. 82-83
  40. ^ "Palestine: Land of Olives and Vines – Kültürel Landscape of Southern Jerusalem, Battir". UNESCO. 8 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2015. 
  41. ^ "Palestine: Land of Olives and Vines - Kültürel Landscape of Southern Jerusalem, Battir, inscribed on World Heritage List and on List of World Heritage in Danger". UNESCO. 12 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2015. 
  42. ^ "Garamba National Park". UNESCO. 30 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  43. ^ a b 8th session 1984, s. 18
  44. ^ 20th session 1996, s. 32
  45. ^ World Heritage Committee. "The Iraqi site of Hatra added to the List of World Heritage in Danger". United Nations Educational, Scientific and Kültürel Organization. 6 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2015. 
  46. ^ "World Heritage Committee inscribes new site and approves extension of existing site on UNESCO's World Heritage List". UNESCO. 26 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2017. 
  47. ^ "Kahuzi-Biega National Park". UNESCO. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  48. ^ 21st session 1997, ss. 19-20
  49. ^ "Islands and Protected Areas of the Gulf of California". UNESCO. 4 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2019. 
  50. ^ "The Islands and Protected Areas of the Gulf of California (Mexico) inscribed on the List of World Heritage in Danger". UNESCO. 3 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2019. 
  51. ^ "Tombs of Buganda Kings at Kasubi". UNESCO. 17 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  52. ^ 34th session 2010, ss. 103-105
  53. ^ "Archaeological Site of Cyrene". UNESCO. 22 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2016. 
  54. ^ a b c d e "Libya's five World Heritage sites put on List of World Heritage in Danger". UNESCO. 13 Temmuz 2016. 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2016. 
  55. ^ "Medieval Monuments in Kosovo". UNESCO. 28 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2010. 
  56. ^ 30th session 2006, ss. 157-158
  57. ^ "Crac des Chevaliers and Qal'at Salah El-Din". UNESCO. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2011. 
  58. ^ "Ancient Villages of Northern Syria". UNESCO. 6 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2011. 
  59. ^ "Archaeological Site of Leptis Magna". UNESCO. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2016. 
  60. ^ "Liverpool – Maritime Mercantile City". UNESCO. 17 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2012. 
  61. ^ "World Heritage Committee places Liverpool on List of World Heritage in Danger". UNESCO. 25 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2012. 
  62. ^ "Manovo-Gounda St Floris National Park". UNESCO. 17 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  63. ^ 21st session 1997, ss. 18-19
  64. ^ "Nan Madol: Ceremonial Centre of Eastern Micronesia". UNESCO. 31 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2016. 
  65. ^ "Four sites inscribed on UNESCO's World Heritage List". UNESCO. 15 Temmuz 2016. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2016. 
  66. ^ "Mount Nimba Strict Nature Reserve". UNESCO. 17 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  67. ^ 16th session 1992, ss. 26-28
  68. ^ "Niokolo-Koba National Park". UNESCO. 17 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  69. ^ 31st session 2007, ss. 41-43
  70. ^ "Okapi Wildlife Reserve". UNESCO. 17 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  71. ^ 21st session 1997, s. 19
  72. ^ "Site of Palmyra". UNESCO. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2011. 
  73. ^ "Fortifications on the Caribbean Side of Panama: Portobelo-San Lorenzo". UNESCO. 31 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2012. 
  74. ^ "Panamanian fortifications inscribed on List of World Heritage in Danger". UNESCO. 31 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2012. 
  75. ^ "City of Potosí". whc.unesco.org (İngilizce). 27 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2018. 
  76. ^ "Río Plátano Biosphere Reserve". UNESCO. 18 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2011. 
  77. ^ 20th session 1996, s. 29
  78. ^ "Archaeological Site of Sabratha". UNESCO. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2016. 
  79. ^ "Salonga National Park". UNESCO. 6 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  80. ^ 8th session 1984, s. 14
  81. ^ a b c 23rd session 1999, s. 29
  82. ^ "Samarra Archaeological City". UNESCO. 25 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  83. ^ 31st session 2007, ss. 152-153
  84. ^ "Selous Game Reserve". UNESCO World Heritage Centre (İngilizce). 28 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2018. 
  85. ^ "Tropical Rainforest Heritage of Sumatra". UNESCO. 26 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2011. 
  86. ^ "Danger listing for Indonesia's Tropical Rainforest Heritage of Sumatra". UNESCO. 20 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2011. 
  87. ^ "Rock-Art Sites of Tadrart Acacus". UNESCO. 30 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2016. 
  88. ^ "Ancient City of Bosra". UNESCO. 6 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2011. 
  89. ^ "Old Towns of Djenné". UNESCO. 17 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2016. 
  90. ^ "Mali's Old Towns of Djenné on List of World Heritage in Danger". UNESCO. 13 Temmuz 2016. 8 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2016. 
  91. ^ "Old Town of Ghadamès". UNESCO. 17 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2016. 
  92. ^ "Ancient City of Aleppo". UNESCO. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2011. 
  93. ^ "Old City of Jerusalem and its Walls". UNESCO. 2 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  94. ^ "World Heritage Committee: Sixth session" (PDF). UNESCO. ss. 10-12. 20 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  95. ^ "UNESCO replies to allegations". UNESCO. 15 Temmuz 2011. 16 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2011. 
  96. ^ "Bombs Level 'Magnificent' Homes in 2.500-Year-Old City". NBC News. 7 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2016. 
  97. ^ a b World Heritage Committee. "Yemen's Old City of Sana'a and Old Walled City of Shibam added to List of World Heritage in Danger". United Nations Educational, Scientific and Kültürel Organization. 26 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2015. 
  98. ^ "Ancient City of Damascus". UNESCO. 10 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2011. 
  99. ^ "Historic Centre of Shakhrisyabz". UNESCO. 17 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2016. 
  100. ^ "Historic Centre of Shakhrisyabz, Uzbekistan, added to List of World Heritage in Danger". UNESCO. 13 Temmuz 2016. 26 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2016. 
  101. ^ "Historic Centre of Vienna inscribed on List of World Heritage in Danger". UNESCO. 21 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2017. 
  102. ^ "Historic Town of Zabid". UNESCO. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2010. 
  103. ^ 24th session 2000, ss. 26-27
  104. ^ "Timbuktu". UNESCO. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2012. 
  105. ^ "Lake Turkana National Parks". UNESCO. 19 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2018. 
  106. ^ "Lake Turkana National Parks (Kenya) inscribed on List of World Heritage in Danger". UNESCO. 28 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2018. 
  107. ^ "Virunga National Park". UNESCO. 7 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  108. ^ "World Heritage Committee: Eighteenth session" (PDF). UNESCO. ss. 21, 51. 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  109. ^ "Royal Palaces of Abomey". UNESCO. 18 Ocak 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  110. ^ "Royal Palaces of Abomey: Advisory Body Evaluation" (PDF). UNESCO. 6 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  111. ^ "World Heritage Committee: Ninth session" (PDF). UNESCO. s. 7. 20 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 July 2011. 
  112. ^ 31st session 2007, ss. 21–22
  113. ^ "Angkor". UNESCO. 6 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  114. ^ 16th session 1992, ss. 37-38, annex VI
  115. ^ 28th session 2004, ss. 66-67
  116. ^ "Bagrati Cathedral and Gelati Monastery". UNESCO. 3 Ağustos 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2010. 
  117. ^ 34th session 2010, ss. 130–133
  118. ^ "Gelati Monastery, Georgia, removed from UNESCO's List of World Heritage in Danger". UNESCO. 12 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2017. 
  119. ^ "Bahla Fort". UNESCO. 17 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  120. ^ "World Heritage Committee: Twelfth session" (PDF). UNESCO. s. 19. 18 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  121. ^ 28th session 2004, s. 64
  122. ^ "World Heritage Committee: Eleventh session" (PDF). UNESCO. s. 7. 5 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  123. ^ "Belize Barrier Reef Reserve System". UNESCO. 2 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  124. ^ 33rd session 2009, ss. 81–82
  125. ^ "Belize Barrier Reef Reserve System removed from the List of World Heritage in Danger". UNESCO. 26 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2018. 
  126. ^ "Bam and its Cultural Landscape". UNESCO. 6 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2010. 
  127. ^ 28th session 2004, ss. 47-48
  128. ^ "World Heritage Committee removes the Iranian World Heritage site of Bam and its Cultural Landscape from danger listing". UNESCO. 19 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2013. 
  129. ^ "Butrint". UNESCO. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  130. ^ 21st session 1997, ss. 24-25
  131. ^ 29th session 2005, ss. 31-32
  132. ^ "Comoé National Park". UNESCO. 19 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  133. ^ 27th session 2003, s. 30
  134. ^ "Djoudj National Bird Sanctuary". UNESCO. 13 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  135. ^ "World Heritage Committee: Twelfth session" (PDF). UNESCO. ss. 7, 16. 6 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  136. ^ 24th session 2000, ss. 109–110
  137. ^ 29th session 2005, ss. 15–16
  138. ^ 30th session 2006, ss. 23–24
  139. ^ "Dresden Elbe Valley". UNESCO. 17 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  140. ^ 30th session 2006, ss. 112-113
  141. ^ "Dubrovnik". UNESCO. 27 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  142. ^ "World Heritage Committee: Fifteenth session" (PDF). UNESCO. s. 31. 30 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  143. ^ "World Heritage Committee: Twenty-second session" (PDF). UNESCO. ss. 12-13. 6 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  144. ^ "Rice Terraces of the Philippine Cordilleras". UNESCO. 27 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2012. 
  145. ^ 25th session 2001, ss. 139–141
  146. ^ "Galápagos Islands". UNESCO. 23 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  147. ^ 30th session 2006, ss. 70–71
  148. ^ 31st session 2007, ss. 68–69
  149. ^ 34th session 2010, ss. 34–35
  150. ^ "Group of Monuments at Hampi". UNESCO. 19 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  151. ^ 23rd session 1999, ss. 32–33
  152. ^ 30th session 2006, ss. 38–40
  153. ^ "Humberstone and Santa Laura Saltpeter Works". UNESCO. 30 Eylül 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  154. ^ 29th session 2005, ss. 142–143
  155. ^ "The Humberstone and Santa Laura Saltpeter Works site (Chile), removed from the List of World Heritage in Danger". UNESCO. 2 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  156. ^ "Ichkeul National Park". UNESCO. 19 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  157. ^ 20th session 1996, ss. 31–32
  158. ^ 30th session 2006, ss. 25–26
  159. ^ "Iguaçu National Park". UNESCO. 6 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  160. ^ 25th session 2001, ss. 15–16
  161. ^ "Birthplace of Jesus: Church of the Nativity and the Pilgrimage Route, Bethlehem". UNESCO. 1 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2012. 
  162. ^ "Church of the Nativity and the Pilgrimage Route in Bethlehem, Palestine, inscribed on UNESCO World Heritage List along with sites from Israel, Palau, Indonesia and Morocco". UNESCO. 2 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2012. 
  163. ^ "The site of the Birthplace of Jesus in Bethlehem (Palestine) removed from the List of World Heritage in Danger". UNESCO. 2 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  164. ^ "Kathmandu Valley". UNESCO. 31 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  165. ^ 27th session 2003, ss. 64–65
  166. ^ 31st session 2007, s. 32
  167. ^ "Ruins of Kilwa Kisiwani and Ruins of Songo Mnara". UNESCO. 27 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  168. ^ 28th session 2004, ss. 96–97
  169. ^ "Natural and Culturo-Historical Region of Kotor". UNESCO. 29 Temmuz 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  170. ^ "World Heritage Committee: Third session" (PDF). UNESCO. s. 13. 28 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  171. ^ 27th session 2003, s. 27
  172. ^ "Cologne Cathedral". UNESCO. 28 Temmuz 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  173. ^ 28th session 2004, s. 116
  174. ^ 30th session 2006, s. 46
  175. ^ "Fort and Shalamar Gardens in Lahore". UNESCO. 29 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  176. ^ 24th session 2000, s. 26
  177. ^ "Colombia's Los Katíos National Park removed from List of Heritage in Danger". World Heritage Committee. UNESCO. 1 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2015. 
  178. ^ "Manas Wildlife Sanctuary". UNESCO. 13 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  179. ^ 16th session 1992, s. 28
  180. ^ "Successful preservation of India's Manas Wildlife Sanctuary enables withdrawal from the List of World Heritage in Danger". UNESCO. 28 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  181. ^ "Historical Monuments of Mtskheta". UNESCO. 8 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2010. 
  182. ^ 33rd session 2009, s. 139
  183. ^ "World Heritage Committee: Eighth session" (PDF). UNESCO. s. 18. 7 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  184. ^ "Ngorongoro Conservation Area". UNESCO. 14 Mayıs 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  185. ^ a b "World Heritage Committee: Thirteenth session" (PDF). UNESCO. s. 14. 6 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  186. ^ "Plitvice Lakes National Park". UNESCO. 8 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  187. ^ 16th session 1992, ss. 24–25
  188. ^ 21st session 1997, ss. 10–11
  189. ^ "Rwenzori Mountains National Park". UNESCO. 27 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  190. ^ 28th session 2004, s. 55
  191. ^ "Sangay National Park". UNESCO. 1 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  192. ^ 16th session 1992, ss. 25–26
  193. ^ 29th session 2005, ss. 18–19
  194. ^ "Simien National Park". UNESCO. 27 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2010. 
  195. ^ 20th session 1996, ss. 28–29
  196. ^ "Srebarna Nature Reserve". UNESCO. 1 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  197. ^ 16th session 1992, ss. 21–22
  198. ^ 27th session 2003, s. 15
  199. ^ "World Heritage Committee removes Baku from Danger List welcoming improvements in the ancient city's preservation". UNESCO. 25 Haziran 2009. Erişim tarihi: 21 Haziran 2016. 
  200. ^ "Timbuktu". UNESCO. 23 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  201. ^ "World Heritage Committee: Fourteenth session" (PDF). UNESCO. s. 8. 6 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  202. ^ 29th session 2005, ss. 20–21
  203. ^ "Tipasa". UNESCO. 19 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  204. ^ "World Heritage Committee: Twenty-sixth session" (PDF). UNESCO. ss. 36-37. 16 Mart 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  205. ^ 30th session 2006, s. 32
  206. ^ "Wieliczka Salt Mine". UNESCO. 12 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  207. ^ "World Heritage Committee: Twenty-second session" (PDF). UNESCO. s. 13. 6 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  208. ^ "Yellowstone National Park". UNESCO. 12 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  209. ^ "World Heritage Committee: Nineteenth session" (PDF). UNESCO. ss. 18-19. 6 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  210. ^ 16th session 1992, ss. 16–17
Genel

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]