Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Suudi Arabistan–Türkiye ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Saudi Arabia ve Turkey

Suudi Arabistan

Türkiye
Diplomatik Misyon
Suudi Arabistan'ın Ankara BüyükelçiliğiTürkiye'nin Riyad Büyükelçiliği
Temsilcilik
Büyükelçi Waleed A. ElkhereijiBüyükelçi Fatih Ulusoy
Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi sonrasında, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu binasının önü (16 Ekim 2018)

Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileri, Suudi Arabistan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

Suudi Arabistan ve Türkiye arasında diplomatik ilişkiler 3 Ağustos 1929 tarihinde kuruldu.[1] Suudi Arabistan'ın Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu; Türkiye'nin ise Riyad'da bir büyükelçiliği ve Cidde'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. İki ülke de Dünya Ticaret Örgütü ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidirler.

Türkiye'nin Katar ile yakın ilişkisi ve 2018'de muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul başkonsolosluğunda öldürülmesi gibi nedenlerle iki ülke arasındaki ilişkiler son yıllarda gergindir. Suudi Arabistan, Eylül 2020'de Türk mallarına ithalat yasağı getirdi.[2]

Suudi Arabistan, 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren "Made In Turkey" yazılı Türkiye mallarına ambargo koyma kararı aldı. Ambargonun süresinin ne kadar olacağı bilinmiyor. Türkiye'nin Suudi Arabistan'a 3.3 milyar dolar ihracatı ve 3 milyar dolar ithalat hacmi bulunuyor.[3] Türkiye’den giden ürünlerde ilk sırada mobilya var.[4] Yine ülkedeki otellerin neredeyse tüm ihtiyaçları Türkiye’den karşılanıyor. Yaş meyve sebze, gıda, tekstil de önemli ihracat ürünleri arasında sayılabilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Türkiye- Suudi Arabistan ikili ilişkileri - Siyasi ve Kültürel". Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı. 29 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2016. 
  2. ^ Özgentürk, Jale (27 Eylül 2020). "Suudilerin Türkiye'ye ambargosu resmileşti!". Cumhuriyet. 27 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2020. 
  3. ^ "Suudi Arabistan'dan Türk Ürünlerine Ambargo". 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Suudi Arabistan'ın Türk mallarına ambargo resmileşti!". 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]