Mauritius-Türkiye ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mauritius-Türkiye ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Mauritius ve Turkey

Mauritius

Türkiye

21 Nisan 2010 tarihinde faaliyete geçen Türkiye'nin Antananarivo Büyükelçiliği Mauritius’a akreditedir. Mauritus'un Berlin Büyükelçiliği ise Türkiye'ye akreditedir. Port Louis’de Türkiye'nin bir Fahri Başkonsolosluğu mevcuttur.

Mauritius ile Türkiye'nin ticaret hacmi 2019 yılında 76,5 milyon ABD Doları olmuştur. Türkiye'nin ihracatı: 73,4 milyon ABD Doları, ithalatı ise 3,1 milyon ABD Dolarıdır.

İkili ekonomik ilişkilerin hukuki altyapısını tesis etmek amacıyla çalışmalar sürmektedir. İki ülke arasında Serbest Ticaret, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması ile Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşmaları imzalanmıştır.

Türkiye'de "Türkiye Bursları" kapsamında Mauritiuslu öğrencilere yüksek öğrenim bursu tahsis edilmektedir. 1992 yılından günümüze 54 öğrenciye burs sağlanmıştır.

Türkiye Dışişleri Bakanlığının Diplomasi Akademisince her yıl düzenlenen Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim programı kapsamında, şu ana kadar Mauritius’tan 4 diplomat Türkiye'de ağırlanmıştır.

15 Aralık 2015 tarihinden itibaren THY’nin İstanbul-Mauritus seferleri başlamıştır, bu iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesi için önemli bir adım olarak görülmüştür.

Dönemin Mauritius Cumhurbaşkanı Sir Anerood Jugnauth eşiyle birlikte, 19-21 Eylül 2008 tarihlerinde Türkiye'ye özel bir ziyaret gerçekleştirmiştir; Dönemin Mauritius Dışişleri, Bölgesel Bütünleşme ve Uluslararası Ticaret Bakanı Arvin Boolell, 5-8 Şubat 2013 tarihlerinde Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması ve Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması’nın imzalanması vesilesiyle Türkiye'yi ziyaret etmiştir. Ziyaret çerçevesinde, Dışişleri Bakanı Boolell, eski Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla bir araya gelmiştir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]