Gine-Bissau-Türkiye ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gine-Bissau-Türkiye ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Guinea-Bissau ve Turkey

Gine-Bissau

Türkiye
Diplomatik Misyon
Gine-Bissau'un Ankara BüyükelçiliğiTürkiye'nin Dakar Büyükelçiliği
Temsilcilik
Büyükelçi
Braima Embalo
Büyükelçi
Hatice Nur Sağman

Türkiye ve Gine Bissau arasındaki siyasi ilişkiler bugüne kadar uluslararası kuruluşlar kapsamında gerçekleşen temaslarla sınırlı kalmıştır. Öte yandan iki ülke de ikili işbirliğinin geliştirilmesine özel önem atfetmektedir. Gine Bissau’ya Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliği akreditedir. Türkiye'nin Bissau’da, Gine Bissau’nun da İstanbul ve Ankara’da Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır.

Son dönemde özellikle Senegal’de faal durumdaki Türk işadamlarının Gine Bissau’ya yönelik ilgisinin arttığı müşahede edilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Gine Bissau Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşması 22 Şubat 2014 tarihinde Bissau'da imzalanmıştır. 2014 yılında ayrıca, Sivil Havacılık Mutabakat Muhtırası imzalanmış; Hava Ulaştırma Anlaşması parafe edilmiştir.

2019 yılında ikili ticaret hacmi 4,95 milyon Dolar olarak kaydedilmiştir.

TİKA, Gine Bisau’da “eğitim, sağlık, idari ve sivil altyapıların güçlendirilmesi” alanlarında birçok proje gerçekleştirmiştir.[1]

2024 yılında Braima Embalo Gine Bissau'un Ankara Büyükelçisi olarak atandı.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye - Gine Bissau ilişkileri". 16 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Büyükelçilerden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güven mektubu". Anadolu Ajansı. 30 Ocak 2024. 30 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2024.