Rose Adası Cumhuriyeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rose Adası Cumhuriyeti
Respubliko de la Insulo de la Rozoj
Repubblica dell'Isola delle Rose

Rose Adası Cumhuriyeti
Rose Adası Cumhuriyeti bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Resmî dil(ler)Esperanto
Örgütsel yapıCumhuriyet
• Devlet Başkanı
Giorgio Rosa
Tarihçe 
• Kuruluş
24 Haziran 1968
• Adanın İtalyan askerlerince havaya uçurulması
13 Şubat 1969
13 Şubat 1969
Yüzölçümü iddiası
• Toplam
0.0004 km2
• Su (%)
0.00015
Sözde para birimiMilo

Rose Adası Cumhuriyeti (EsperantoInsulo de la Rozoj), 1968 yılında İtalyan mühendis Giorgio Rosa'nın Adriyatik Denizi'nde 400 metrekarelik platform üzerinde inşa ettirdiği kısa ömürlü mikro ulus. Resmî dili Esperantodur. Esperantonun resmî dil ilan edildiği ilk ve tek devlettir.

Birleşmiş Milletler'e tanınma başvurusu yapılmasıyla birlikte İtalyan hükûmetinin dikkatini çekmiş ve Rose adasına karşı faaliyetlere başlanmıştır. Bunun üzerine Giorgio Rosa tarafından Avrupa Konseyi'ne başvurulmuş ve İtalya ile aralarında olan problemin çözümü adına hakemlik talep edilmiştir.

Kısa bir süre bağımsız kalan devlet, İtalyan hükûmetinin talimatıyla İtalya'nın egemenlik hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle İtalyan Donanması tarafından işgal edilip 13 Şubat 1969'da havaya uçurulmuştur.

Aynı gün, Giorgio Rosa tarafından ülkenin sürgün hükûmeti kurulmuştur.

Avrupa Konseyi, ada Avrupa suları dışında olduğundan İtalya ile bağımsız Rose Adası Cumhuriyeti arasındaki anlaşmazlığı müzakere edemeyeceğini açıklayarak esasen Rose Adası Cumhuriyeti'ni bağımsız bir devlet olarak tanımıştır.

Benzer olayların bir daha yaşanmaması adına Birleşmiş Milletler tarafından karasularının sınırları dünya genelinde 6 deniz milinden 12 deniz miline çıkarılmıştır.

Ek bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Rose adası rimini kentinin 6 mil açığına kuruldu. Bu devlet resmi olarak tanındı ayrıca kurucu Giorgio Rosa 2017'de öldü. Teknik olarak devlet şu an başkansız.

Film[değiştir | kaynağı değiştir]

2020 yılında Rose Island isimli Netflix yapımı film çekildi. Filmin başrolü Elio Germano tarafından canlandırıldı. (bkz. Rose Adası'nın İnanılmaz Hikâyesi)