Ladonia

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ladonia Kraliyet Cumhuriyeti
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Slogan
Herkesinki kendine, herkesinki kendine
Millî marş
2 tane isimsiz marşı var
Ladonia Kraliyet Cumhuriyeti haritadaki konumu
BaşkentWotan City
56°17′16″N 12°32′22″E
Nüfus
• Tahminî
22150~ (2019)
Arx
Kraliçe Carolyn 19 Eylül 2011
Nimis

Ladonia Kraliyet Cumhuriyeti (İsveççe: Ladonien, kısaca Ladonia), 1996 yılında, sanatçı Lars Vilks ile yerel yetkililer arasında iki heykel için yıllarca süren mahkeme savaşının sonucu olarak ilan edilen bir mikrodevlettir. İddia edilen bölge, İsveç'in güneyindeki Kullaberg doğal alanın bir parçasıdır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

1980 yılında, sanatçı Lars Vilks, Kullaberg alanında iki heykel (Nimis ve Arx) yapımına başladı. Heykellerin bulunduğu yere ulaşılması zor olduğu için 2 yıl boyunca keşfedilmediler; keşfedildikleri noktada yerel meclis heykelleri doğal alanda yapımı yasak olan binalar olarak ilan etti ve heykellerin yıkılmasını talep etti. Yerel meclis ile çatışmalara rağmen, yerel halkın büyük bir kısmı heykelleri destekledi. Vilks, konseyin kararına itiraz etti, ancak çabaları sonuç vermedi. Defalarca temyizde bulundu ve sonunda dava, konseyin lehine İsveç hükûmeti tarafından karara bağlandı. Ancak Nimis, heykeli 1984 yılında satın almış Joseph Beuys'un ölümünden sonra Christo ve Jeanne-Claude tarafından Vilks'ten satın alınmıştı. 2 Haziran 1996'da, yerel konseyi protesto etmek için Vilks, Nimis'i çevreleyen alanı bağımsız bir ülke, Ladonia olarak ilan etti. 1999'da bir başka heykel, Omphalos yapıldı. (1.61 metre yüksekliğinde ve bir ton ağırlığında, taş ve betondan yapılmıştır.) Sanatı ve kültürü tanıtmak için kurulan Gyllenstiernska Krapperup Vakfı, Vilks'i bu heykeli yapmakla suçladı ve polise şikayette bulundu. Ağustos 1999'da bölge mahkemesi heykelin kaldırılmasına karar verdi. Polis, Vilks'in heykeltıraş olduğunu kanıtlayamadı, ancak bölge mahkemesi onun öyle olduğuna karar verdi. Vilks'e heykeli kaldırmanın kabul edilebilir bir yolunu bulması söylendi. Vilks, heykeli Nobel Ödüllerinin 100. yıldönümünde patlatmayı önerdi ve izin için başvuruda bulundu. İlçe meclisi 7 Aralık'ta bir karar verdi, ancak bunu 10 Aralık'a kadar gizli tuttu. O zamana kadar başka bir sanatçı, Ernst Billgren, Omphalos'u Vilks'ten satın almış ve zarar görmemesini talep etmişti. 9 Aralık sabahı erken saatlerde, bir vinç gemisi (DYKMA tarafından, İcra İdaresi'nin sözleşmesi ile) alana gönderildi ve heykel kaldırıldı. 92.500 kronluk maliyet Vilks'e faturalandı. Yeni sahibinin isteğine rağmen heykel taşınırken hasar gördü. Buna cevaben, İcra Dairesi 2002 yılında hiciv olarak "Yılın Performans Sanatçısı" ilan edildi. Daha sonra Vilks, Omphalos'un bulunduğu yere bir anıt dikme izni almak için tekrar ilçe meclisine başvurdu. Konsey tarafından 8 santimetreden yüksek olmayan bir anıtın dikilmesine izin verildi. Bu usulüne uygun olarak yapıldı ve anıt 27 Şubat 2002'de açıldı. Neurobash topluluğu, 2006 yılında 10. Yıl kutlamaları sırasında Ladonia'da sahne aldı.[1]

Devlet[değiştir | kaynağı değiştir]

Ladonia hükûmeti, bir Kraliçe ve bir Başkan tarafından ortak olarak yönetilmektedir. Başkan ve Başkan Yardımcısı üç yılda bir seçilirken, Kraliçe bir kez taç giydiğinde ömür boyu hüküm sürer. Devlet Bakanı Vilks, yeni vatandaşlık başvurularının işlenmesi ve Ladonia çevrimiçi gazetesine fotoğraflar ve haberlerin gönderilmesi de dahil olmak üzere mikrodevletin günlük işlerin çoğunu gerçekleştirir veya denetler. Kabine Bakanları, Ladonia'daki yasama organıdır, tartışmalara katılır ve internet üzerinden teklifleri oylarlar.

Demografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurulduğunda, Ladonia'nın nüfusu yoktu. 2020 itibarıyla 50'den fazla ülkeden 22.858 Ladon vatandaşı var. Geçmişte en az bir ikamet eden vatandaş olmasına rağmen, 2020 itibarıyla vatandaşların hiçbiri Ladonia sınırları içinde ikamet etmiyor. Ladonia, hem fiziksel bir bölge, hem de üçüncü bir yeri andıran büyük ve aktif bir çevrimiçi topluluktur ve kendisini ya aktif çevrimiçi topluluklar ya da küçük fiziki bölgelerde var olan diğer mikrouluslardan ayırır. Çevrimiçi vatandaşlık başvurularını kabul eden Ladonia ile Estonya E-Vatandaşlığı arasında bir karşılaştırma yapılabilir. Bu sanal ikamet programı, yerleşik ulusların mikronasyonlara benzer stratejileri nasıl benimseyebileceğini göstererek, postnasyonalizmde vatandaşlığın nasıl görünebileceğine dair bir örnek sunar.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ladonia" (PDF). 20 Nisan 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ "President Election: Candidates ⋆ Election 2010 ⋆ The Ladonia Herald". The Ladonia Herald (İngilizce). 29 Kasım 2009. 16 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2021.