Ganienkeh

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ganienkeh, Kuzey Ülkesinin uzak kuzeydoğu köşesinde, New York, Altona yakınlarında yaklaşık 600 dönümlük (2,4 km2) bir alanda bulunan bir Mohavk topluluğudur. 1970'lerin sonlarında Mohavk yerlilerinin işgali ile kurulan bir mikro ulustur. Yerli halkın, Amerika Birleşik Devletleri'nden eski topraklarını geri almada başarılı olduğu nadir bir durumdur. Egemenlik ve hükûmet ilişkileri ile ilgili sorunlar henüz çözüme kavuşturulmadı.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Mayıs 1974'te gelenekçi Mohavklar, Old Forge yakınlarındaki araziyi yeniden ele geçirdi, New York, Moss Gölü'nü (bir kız kampı) işgal etti. Arazinin bölgedeki tarihi topraklarının bir parçası olduğu ve New York'un 1797'de liderleri Joseph Brant'tan arazi satın alırken yasadışı bir anlaşma yaptığını iddia ettiler. Mohavklar, geleneksel yaşamları yeniden inşa etmek için Akwesasne ve Kahnawake tarihi bölgelerini terk etmişlerdi. Arazi anlaşmazlığı tam olarak çözülemedi. Dava, yükselen Kızılderili aktivizmiyle ve İrokua halkları tarafından New York Eyaleti aleyhine açılan belirli arazi talepleriyle ilgiliydi. Amerikan Devrimi'nden sonra tarihi topraklarını devlete bırakmak zorunda kalmışlardı, ancak ABD Senatosu anlaşmayı hiçbir zaman onaylamadı ve anayasaya göre geçersiz kıldı. Aynı zamanda, bazı aileler yaşadıkları ortamlardan ayrılmak istediği için Ganienkeh'in kuruluşu Mohavk yerel sorunlarıyla ilgiliydi. Kampın üç yıllık silahlı işgali, New York eyalet liderleriyle yapılan yaklaşık 200 müzakere toplantısının ardından 1977'de sona erdi. Mohavk, New York Eyaleti tarafından bir güvenli aracı aracılığıyla teklif edilen Miner Gölü'ndeki bölgeye taşınmayı kabul etti. 1990 yılına gelindiğinde, Mohavk yabancıların bölgeye girmesini yasakladı. Kanada-ABD sınırından yaklaşık 12 mil (19 km) uzaklıkta, 25 aileden oluşan Ganienkeh yerleşim yeri kuruldu ve egemenlik hakkı talep etti. (Ganienkeh'in kuruluşu, Amerika Birleşik Devletleri'nden toprak talep eden Yerli halkın ender görülen bir örneğiydi.) Ganienkeh sözcüsü, Amerika Birleşik Devletleri veya Kanada hükûmetlerinin etkisi veya müdahalesi olmaksızın yalnızca orijinal Kaianerehkowa (bir mohavk ulusu) altında faaliyet gösteren tek Kanienkehaka topluluğu olduğunu belirtiyor. İnsanlar, Two Row Wampum'un Ganienkeh'e uluslararası toplum içinde egemen bir halk olarak var olma hakkını garanti ettiğini iddia ediyor. Bağımsız bir halk olarak New York veya federal hükûmet tarafından vergilendirilmeyebileceklerini belirtiyorlar. 1990 yılında Ganienkeh vergisiz tombala uygulamasını başlattı. Ayrıca vergiden muaf sigara satıyorlar. Daha geniş topluluktaki herkese dersler ve eğitim sağlayan Ganienkeh Bütünsel Merkezi'ni kurdular. Ayrıca oyunculara bir ücret karşılığında sunulan dokuz delikli Ganienkeh Golf Sahası'nı açtılar. Bu işletmeler, Bölgenin yararı için toplu olarak işletilmektedir. Ganienkeh, her türlü eğlence amaçlı uyuşturucu ve alkolü yasaklayan bir mikroulustur.[1]

Ayrıca Bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "INDIANS SEEKING SUPPORT FOR THEIR LAND CLAIMS". The New York Times (İngilizce). 15 Aralık 1976. ISSN 0362-4331. 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021.