Glacier Cumhuriyeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
República Glaciar
Glacier Cumhuriyeti
Glacier Cumhuriyeti bayrağı
Bayrak
KonumŞili Buzulları
Egemenlik 
Şili yasalarındaki buzullar ile ilgili yasal boşluklardan yararlanıldı
• Kuruluş
5 Mart 2014
Nüfus
• Nisan 2014 tahminî
>100,000
Sözde para birimiŞili Pesosu (CLP)
Zaman dilimiUTC-4
• Yaz (YSU)
UTC-3

Glacier Cumhuriyeti, 5 Mart 2014 tarihinde Şili'de Greenpeace tarafından reklam bilinci kampanyası olarak oluşturulan kurgusal bir mikro ulustur. Glacier Cumhuriyeti'nin kurgulanmasının amacı buzulların yakınlarına veya üzerlerine inşa edilen madencilik şirketleri ve yarattıkları hasarları protesto etmektir. Aktivistlere göre, Şili ve Arjantin sınırları arasında yer alan bölgelerde yasalardaki boşluklar ve buzulların hakimiyet ve egemenliği konularındaki global olarak yer alan yasal boşluklardan kaynaklı buzullar üzerine bir cumhuriyet kurulmasına yasal olarak imkan sağlanmış oldu.[1] Şili, Güney Amerika buzullarının %82'sini barındırıyor; ancak günümüz Şili anayasasında buzulları korumak üzerine herhangi bir yasa yer almamakta.

Aktivistler, Şili'nin anayasa da yapılacak düzenlemeler ve getirilecek kanunlarla buzullarının bütünlüğünü, güvenliğini ve korunmasını sağlayacak ve garanti edecek uygun zeminin oluşmasının ardından ardından, "Glacier Cumhuriyeti ve vatandaşlarının buzulları Şili Devletine geri vereceğini ve Glacier Cumhuriyeti'nin varlığını sona erdireceğini" söylüyorlar. Bu nedenle, Cumhuriyetin kurulma amacı uzun ömürlü bir ülke yaratmak değil, Şili hükûmetini buzulları korumaya zorlamaktır. "Bağımsızlığın" ilk on gününde, dünya çapında 40 ülkede, 40.000'den fazla kişi Cumhuriyeti desteklemek için "vatandaş" olmak için kaydoldu.

Hukuki durum[değiştir | kaynağı değiştir]

Greenpeace'in açıklaması, buzulların yasal statüsünü yöneten görünür bir yokluk anomisi veya yasal kuralı ortaya çıkarmaktır. Şili Medeni Kanunu'nun 593. maddesinin 2. fıkrası "'karasularının ana hatlarının içindeki sular, devletin iç sularının bir parçasını oluşturur" ve 595. Maddede "Bütün sular ulusal kamu malıdır" demekte. Öte yandan, 19300. Temel Çevre kanunu 36. maddede, koruma alanlarının bir bölümü olarak "çevresi içinde yer alan çok sayıda deniz, sahil arazisi, deniz kumsalları, göller, göletler, buzullar, rezervuarlar, akarsular, bataklıklar ve diğer sulak alanların" olduğunu belirtir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "BBC News – Chile: Activists 'create nation' to protect glaciers". bbc.com. 11 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]