Özgür Wendland Cumhuriyeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Wendland
Özgür Wendland Cumhuriyeti
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Resmî dil(ler)Almanca
Örgütsel yapıCumhuriyet
Kuruluşu3 May 1980

Özgür Wendland Cumhuriyeti (Resmi adıyla; German Republik Freies Wendland), 3 Mayıs 1980'de Batı Almanya'da bir nükleer atık çöplüğünün kurulmasını protesto etmek için kurulan bir protesto kampıydı. 4 Haziran 1980'de, polis kampı tahliye etti.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Fiziko-teknik federal ajansı, radyoaktif atıkların depolanmasına uygunluk açısından buradaki tuz kubbelerini test etmek için 1979'da Gorleben'de sondaj faaliyetlerine girişti. Yerel aktivistlerin 1002 ve 1003 sondaj sahalarındaki küçük protestoları başarısız olduktan sonra, uluslararası nükleer karşıtı aktivistleri, daha büyük bir protesto eylemi için bir plan başlattı. 3 Mayıs 1980'de "Wends için Eylem Günü" (Kampftag der Wenden) sloganı altında yeni bir gösteri çağrısı yapıldı.

İşgal[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaklaşık 5000 nükleer karşıtı aktivist, Gorleben ve Trebel köyleri arasındaki 1004 civarında sondaj sahası planlanan alana taşındı. Orada, nükleer atıkları depolamak için daha fazla sondaj yapılmasına karşı bir protesto kapsamında bölge işgal edildi. İşgal sırasında, Gorleben-Shall-Live Yeraltı Ofisi (Untergrundamt Gorleben-Soll-leben) işgal edilen bölgeyi bağımsız bir ulus olarak ilan etti ve oraya Özgür Wendland Cumhuriyeti adını verdi. Aşağı Saksonya içişleri Bakanı Egbert Möcklinghoff bu bildiriyi vatana ihanet olarak saydı. Alan, kumlu toprak ve 1975'teki Lüneburg Heath'teki yangın sırasında tahrip olan yanmış ağaçlar üzerinde kuruldu. Bu bölgede protestocular birkaç gün boyunca ahşap ve kilden yapılmış yaklaşık 110 kulübeden oluşan bir köy inşa ettiler. o zamanlar nükleer karşıtı aktivistler için tipik bir protesto tarzıydı.[1] Binalar arasında 100 kişi kapasiteli dostluk evi, seralar, revir, kuaför salonu,sauna, banyo tesisi ve atık bertaraf alanı gibi çok sayıda toplum tesisi vardı. Su, rüzgar enerjisiyle çalışan bir kuyu tarafından ve güneş enerjisi ile ısıtıldı. "Cumhuriyet" yaklaşımı üzerine, üzerinde Wends ve Anti-Nuclear-Sun bayraklarının çekildiği, bariyerli bir sınır kontrol noktası inşa edildi.[2] Yakındaki bilgi merkezinde, 10 Alman Markı karşılığında giriş damgası ile birlikte bir Wends Pasaportu (Wendenpass) verilmeye başlandı.

Toplum hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaklaşık 1000 kalıcı protestocu, 33 günlük protesto sırasında bir tabandan demokrasi modeli etrafında toplum yaşamını organize etti. Bir sözcü konseyi kurdular ve düzenli olarak yapılan toplu toplantılarda kararlar aldılar. Polis tahliye için gelince, birkaç militan işgalci bu gidişata karşı çıktı. Hafta sonları işgal edilen bölgeye, aralarında "Genç Sosyalistler" in eski başkanı Gerhard Schröder gibi önde gelen kişilerin de bulunduğu birkaç bin sempatizan ve seyirci geldi. Diğer tanınmış ziyaretçiler ise Heinz Brandt, Walter Mossmann ve Wolf Biermann, Günter Zint, Jo Leinen ve Klaus Schlesinger'dı. Grup karar alma sürecini hem dostluk evinde hem de diğer platformlarda gerçekleşti. Bu yerler ayrıca konferanslara, tartışmalara, okumalara, rock konserlerine ve kukla gösterilerine ev sahipliği yaptı. Çevre bölge sakinleri işgali yiyecek ve kereste ile desteklediler.[3] 18 Mayıs 1980'de Wendland özgür radyosu, işgal bölgesindeki bir kuleden korsan radyo yayınına başladı.

Tahliye[değiştir | kaynağı değiştir]

4 Haziran 1980 sabahı işgal bölgesi, Şansölye Helmut Schmidt'in emriyle Aşağı Saksonya polisi ve Federal Sınır Muhafızları tarafından temizlendi. Aşağı Saksonya İçişleri ve Spor Bakanlığı'na göre operasyona yaklaşık 3500 memur katıldı.[4] İşgalcilerin tahliyesinin yasal gerekçeleri, ormancılık yasaları, inşaat yönetmelikleri, Saha ve Orman Planlama Yasası ve Kayıt Yasası dahil olmak üzere çeşitli yasaların ihlaline dayanıyordu. Tahliye sırasında, yaklaşık 2000 işgalci oturma eylemi tarzı bir protesto için köyün merkez meydanında toplanmıştı. Tahliye gecekonduların çoğunun polis memurları tarafından götürüldüğü sırada, çoğunluk barışçıl bir şekilde gitti.[5] Korsan radyo yayını Wendland özgür radyosu, kulesinden tahliye edildiğini bildirdi. Tahliye işlemleri bittiğinde, polis şiddetsiz yaklaşımları için göstericilere bir hoparlör ile teşekkür etti.[6]

Kabul[değiştir | kaynağı değiştir]

Wendland'ın nükleer karşıtı aktivistlerinin işgalinin sonuçlanmasından çok sonra, Özgür Wendland Cumhuriyeti kavramı kullanılmaya devam etmektedir. 2006 yılında, Nükleer Sanayi ve Polis Vahşetine karşı Özgür Wendland Cumhuriyeti'nin beş sayfalık bir ilanı yerel bir gazetede yayınlandı.[7] 4-6 Haziran 2010 tarihleri arasında tahliyenin 30. yıldönümünde Gorleben yakınlarında yaklaşık 800 kişinin katıldığı bir anma ve protesto hafta sonu yapılmak üzere kararlaştırıldı[8] Bu eylem sırasında, Kırsal Acil Durum Derneği Lüchow-Dannenberg üyeleri, Wendland Özgür Cumhuriyeti'nin anısına ormanda bir "kulübe sığınağı" inşa ettiler.[9] Tahliyenin 30. yıldönümünden sonra, yönetmen Florian Fiedler ve Playhouse Hannover ile birlikte, 17-26 Eylül 2010 tarihleri arasında yeniden faaliyete geçen Wendland Özgür Cumhuriyet tiyatro projesini başlattı. Özellikle IGS Roderbruch Kapsamlı okulundan yaklaşık 50 öğrenci, bu tiyatro projesine katıldı ve Hannover'deki Ballhof Tiyatrosu'ndan 25 yetişkin, orijinal protesto köyüyle aynı çizgide Ballhof Meydanı'nda bir kulübe köyü inşa etti. Ekmek ve Kukla Tiyatrosu'nun kukla gösterilerinin yanı sıra nükleer enerji üzerine konserler, dersler ve tartışmalar da dahil olmak üzere çeşitli performanslar gerçekleşti. Ton Steine Scherben'in performansıyla başlayan kutlamalar, Oskar Negt liderliğindeki bir söyleşi ile sona erdi.[10] Bir panel tartışması sırasında Green Party üyesi Trittin'e bir turta fırlatıldıktan sonra medyanın ilgisini projeye verdi.[11] 9 gün sonra kulübe köyü söküldü. Nükleer karşıtı aktivistlere barınak sağlamak için ahşap kulübelerden ikisi Wendland'a getirildi.[12] Daha önce olduğu gibi, Wendland arması olan bayrak, nükleer karşıtı hareketin bir sembolüdür. Birçok yerden satın alınabilir ve zaman zaman bazı protesto kamplarında pullu Pasaportlar sunulur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Photo of the hut village". 4 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 
  2. ^ Gorleben-Archiv: Village History of the Free Republic of Wendland. Hut Village on 1004 (Dorfgeschichte Freie Republik Wendland. Hüttendorf auf 1004) 8 Kasım 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., accessed 13 April 2011
  3. ^ NDR Recap: We are the lucky ones. The Free Republic of Wendland (NDR-Rückschau: Wir sind die Glücklichen. Die Republik Freies Wendland) 3 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., accessed 13 April 2011
  4. ^ Venceremos, Goodbye. 14 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.DER SPIEGEL. Published 14 July 1980
  5. ^ Very Careful. 29 Mayıs 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.DER SPIEGEL. Published 9 June 1980
  6. ^ Institute for Peace Pedagogy Tübingen e. V.: "The Defense of the 'Free Republic of Wendland' (1980)" (Die Verteidigung der „Republik Freies Wendland“ (1980)) 12 Şubat 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., accessed 14 April 2011
  7. ^ "Notice from the Free Republic of Wendland from 21 October 2006". 15 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 
  8. ^ "30 Years Free Republic of Wendland (30 Jahre Freie Republik Wendland), from the Citizen Environmental Initiative Lüchow-Dannenberg e. V." 5 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2013. 
  9. ^ "33 Day village, 33 year resistance in Gorleben as a focal point of anti-nuclear movement". 12 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 
  10. ^ Archive Playhouse Hannover, Issue 4, 2010, pp. 11 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (PDF; 3,7 MB); Archive Playhouse Hannover, Issue 5, 2010, pp. 12-15 7 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (PDF; 2,8 MB), accessed 14 April 2010
  11. ^ "Spiegel-Online from 23 September 2010: "Trittin verzichtet auf Anzeige"". 18 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 
  12. ^ "Hut village on Ballhof Platz scheduled to be cleared"". 7 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021.