Reksizm
Makale serilerinden |
Reksizm, Belçika'da 20. yüzyılın ilk yarısında ortaya çıkan faşist politik hareket. Bu ideolojinin temelleri 1930 yılında Léon Degrelle tarafından Valonya'da atılmıştır.
Reksizm kilisenin öğretileriyle Belçikalı toplumun ahlaki yenilemesini ister. Diğer bir amaç ise, bir federal toplum oluşturmak ve demokrasiyi yürürlükten kaldırmaktı. Reksizm, Valonlarda destek görmüştür; çünkü karşı taraf olan Flamanların, Flaman Milliyetçi Birliği vardı. Reksizm zaman geçtikçe, Nazi Almanyası’nı kendine müttefik görmeye başladı ve güç sağlamak için Adolf Hitler'in yükselişinden sonra Alman ilgililerden mali destek almaya başladı.
Belçikalı psikoposlar Katolik Kilisesi'ne olan bağları belirginleştirken bazı Reksistler, Nazi Almanyası'na karşı, gizli direnç oluşturdu. Nazi Almanyası’nın etkisiyle Reksizm, Yahudi karşıtı bir politika da izlemeye başladı. Reksistler, komünizm karşıtı Nazi Almanyası’na elinden geldiği kadar yardım etti. Ve Flamanlar, gönüllü olarak Reksizm’e karşı savaştılar. 1945'te Nazist Almanya'nın düşüşüyle Degrelle, Falanjist İspanya'ya sığındı. Çünkü Degrelle, Belçika'ya ihanetten suçlu bulundu ve idama mahkûm edildi.
Belçika, İspanya’dan Degrelle’i geri istedi. Ama boşunaydı. İspanya, Degrelle'i asla geri vermedi. Degrelle, 1994'te Málaga'da öldü.
Kitaplar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Baland Lionel, Léon Degrelle et la presse rexiste, Paris, Éditions Déterna, 2009 (ISBN 978-2-913044-86-9)
- Streel José, La révolution du XXème siècle (réédition du livre paru en 1942 à la NSE à Bruxelles), préface de Lionel Baland, Déterna, Paris, 2010.
Siyaset ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |