Leia Organa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Prenses Leia Organa sayfasından yönlendirildi)
Leia Organa Solo
Yıldız Savaşları karakteri
CanlandıranCarrie Fisher
Aiden Barton (bebekliği)
Ingvild Deila (CGI)
Bilgileri
Türİnsan
CinsiyetKadın
KonumAlderaan Prensesi
İmparatorluk Senatorü
Yeni Cumhuriyet diplomatı
Asiler'in General'i
GezegeniBaba tarafından Tatooine, anne tarafından Naboo, üvey babası ve annesi tarafından Alderaan, (Doğum yeri Polis Massa)
ÜyelikAsi Birliği
önceden
İmparatorluk Senatosu

Prenses Leia Organa, Yıldız Savaşları (Star Wars) serisinde geçen karakterlerden biridir. Serinin ilk üç (hikâyenin kronolojik sıralamasına göre 4, 5 ve 6.) ve 7,8 ve 9.filminde yer almıştır. Alderaan Prensesi Leia Organa (Leia Skywalker olarak doğdu.) Jedi Şövalyesi Anakin Skywalker ve Naboo senatörü Padme Amidala 'nın kız çocuğu, Alderaan' lı Bail Organa ve Kraliçe Breha' nın evlatlık kızları, genç Luke Skywalker' in ikiz kardeşidir. Yeni Cumhuriyet ve Galaktik Sivil Savaş' ta çok önemli bir karakterdir. Politikacı, Savaşçı ve Casus olarak üstüne düşeni yapıp kaderini takip etmiştir. Daha sonra Han Solo ile evlenip bir oğlan çocuk sahip olmuştur. Oğlunun adı Kylo Ren (doğum adı Ben Solo) 'dir.

Hikayede[değiştir | kaynağı değiştir]

Annesi Padme Amidala onu ve ikiz kardeşi Luke Skywalker'ı doğururken can vermiştir. Annesi öldükten sonra ikiz kardeşini Owen Lars, Leia'yı ise Bail Organa evlat edinir.

Yıldız Savaşları: Bölüm IV - Yeni Bir Umut[değiştir | kaynağı değiştir]

Bail Organa onu Alderaan sistemine götürür ve büyüyüp orada prenseslik görevini üstlenir. Aynı zamanda Asi Birliği'nde general olan Leia Galaktik İmparatorluk'un gizli silahı olan Ölüm Yıldız'nın planlarını ele geçirerek asilere götürmek üzere yolculuktayken Darth Vader'ın komutasındaki İmparatorluk ordusu tarafından engellenir. Fakat planları R2-D2 simli droidin içine yükleyerek asilere ulaşmasını sağlar. Planların nerede olduğunu söylemesi için Darth Vader tarafından zihni okunmaya çalışılır fakat Güç'te yoğun olan Leia zihin okuyucuya çok uzun süre dayanır ve Vader'a istediği bilgiyi vermez. Büyüdüğü gezegen olan Alderaan gözleri önünde yok edilir. Daha sonra Han Solo, Luke Skywalker ve Obi-Wan Kenobi tarafından kurtarılır. Leia'nın droid ile ulaştırdığı planlar sayesinde Ölüm Yıldızı'nın zayıf noktası bulunur ve Yavin Savaşı ile Ölüm Yıldızı yok edilirken saldırıda General olarak görev almıştır.

Yıldız Savaşları: Bölüm V - İmparator[değiştir | kaynağı değiştir]

Galaktik İmparatorluk Asi Birliği'nin gizli üssünün yerini öğrenerek Hoth Savaşı adı altında bir saldırı düzenlerler. Leia her ne kadar üssü terk etmek istemese de sonunda İmparatorluk askerleri üsse girdiğinde Han Solo, Chewbacca, R2-D2 ve C-3PO ile birlikte Millenium Falcon ile kaçarlar ama İmparatorluk Filosu tarafından takip edilirler. İmparatorluk'dan kaçmak için bir asteroit kümesinin içine girerler. Uzunca bir süre asteroit kümesinin içinde İmparatorluk Filosu'nun uzaklaşmasını beklerler. Han ve Leia'nın ilk yakınlaşması bu sırada gerçekleşir. Mağara sandıkları bir yerde saklandıklarını düşünen Leia ve Han, çok zaman geçmeden burasının bir mağara olmadığını bir canlının içinde olduklarını fark ederler ve son anda kaçmayı başarırlar. Fakat İmparatorluk Filosu hala oradadır ve dışarı çıktıkları an onları fark ederler. İmparatorluk'un onları bulamayacaklarını düşündükleri -Han Solo'nun da eski bir arkadaşı olan- Lando Calrissian'ın yönetiminde olan Bespin Gezegeni'ne giderler. Burada Millennium Falcon'ın Işık Hızı probleminin düzeltilmesini beklerken Lando tarafından ihanete uğrarlar ve Darth Vader, Luke'un yerini öğrenmek için Leia ve Han'a işkence yapar ve onları Luke'un Bespin Gezegeni'ne gelmesi için yem olarak kullanır. Han Solo aslında Luke için hazırlanan karbon ile dondurulmak üzereyken Leia ona karşı olan hislerini açıklamıştır. Ve o unutulmaz replikler ortaya çıkmıştır.

- Seni Seviyorum.

-Biliyorum.

Han karbon ile dondurulduktan sonra Leia, Lando'nun da yardımıyla onu kurtarmaya çalışmıştır fakat Han çoktan Boba Fett tarafından Jabba the Hutt'a götürülmüştür. Leia, Chewbacca ve Lando, Millenium Falcon ile İmparatorluk tarafından işgal altında olan Bespin'de ayrılırlar. Tam uzaklaşırlarken Leia Güç sayesinde ikiz kardeşi Luke'un ona seslenişini duyar ve Luke'u hisseder.

Yıldız Savaşları: Bölüm VI - Jedi'ın Dönüşü[değiştir | kaynağı değiştir]

Leia Boba Fett tarafından Jabba the Hutt'a götürülen Han'ı kurtarmaya kılık değiştirerek gider. Kimsenin olmadığını düşündüğü bir ara Han'ı dondurdukları karbonu eritir ve Han'ı kurtarır. Fakat Han'ı kurtardığını Jabba görür ve Leia'yı kendi köleliğine zorla alır. Luke, Leia ve Han'ı kurtarmaya gelir. Luke'u da yakalarlar fakat Luke her şeyi ayarlamış olduğu için Han ve Luke'u idam etmeye götürdüklerinde planını uygulamaya koyar ve Jabba'nın adamlarını teker teker öldürür. Bu sırada Leia da Jabba'yı zincirle boğarak öldürür. Leia, Han ve Luke İmparatorluk'un en sonucusunu Asi Birliği'nin yok etmesi üzerine yeniden yaptığı Ölüm Yıldızı'nın koruma kalkanlarının kaldırmak üzere Endor Gezegeni'nin Orman Ayı'na giderler. Koruma kalkanları kalktığında Asi Birliği Yeni Ölüm Yıldızı'na saldırarak bunu da yok etmeyi planlamaktadır. Leia ve Luke, hız yapıcı 74-Z Speeder Bike''a bindiklerinde Speeder Bike''dan düşer ve bir Ewok olan Wicket W. Warrick ile tanışır. Ewocklara çok iyi davranarak onlarla çok iyi anlaşır. Bu arada Luke, Han, R2-D2 ve C-3PO onu aramaya çıkarlar. Bir Ewok tuzağına yakalanırlar. C-3PO'yu tanrıları sanan Ewoklar diğerlerini esir alır. Leia onların Ewoklar tarafından esir alındığını görür ve dostu olduğunu söyleyerek kurtarmaya çalışır. C-3PO sayesinde kurtulurlar. C-3PO Ewoklara olanları anlattığı sırada Luke ayrılır. Leia ne olduğunu merak ederek Luke'un peşinden gider. Luke, Leia'ya onun da Güç'te yoğun olduğunu ve aslında ikisinin kardeş olduğunu söyler. Leia bir şekilde aslında bunu her zaman bildiğini söyler. Luke ona Vader ile yüzleşmesi gerektiğini söyler. Leia Luke'a kaçması için ne kadar ısrar etse de Luke kaçmaz ve Vader ile yüzleşmeye gider. Daha sonra, Leia ve Han, Ewokların da yardımıyla kalkanları indirmeye gider. İmparatorluk askerleri tarafından yakalanırlar ve Endor Savaşı başlar. Leia bu savaşta yaralanır. Aynı zamanda Han ilk defa Leia'ya "Seni Seviyorum" demiştir. En sonunda Endor Savaşı kazanılır. Yeni Ölüm Yıldızı da yok edilir. Ewoklarla birlikte bu kutlanır.

Yıldız Savaşları: Güç Uyanıyor[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmde Leia, Yeni Cumhuriyet tarafından Birinci Düzen ile (İmparatorluğun kalıntıları tarafından oluşturulan bir grup) savaşmak ve yıllar önce kaybolan Luke'u bulmaya çalışan bir direnişin lideri olarak karşımıza çıkar. Kuvvetleri, Direnç astromech droid BB-8'i arayan bir Birinci Dereceli saldırı gerçekleştirdiğinde, Leia, dönek fırtınacı Finn'e (John Boyega) ve yetim çöpçü Rey (Daisy Ridley) droidi bu kadar ileri götürmesine yardımcı olan Han ile yeniden bir araya geldi. Han ve Leia yıllardır yabancıdır; oğulları Ben Solo karanlık tarafa düştükten ve Birinci Dereceden komutan Kylo Ren olduktan sonra evlilikleri parçalandı. Leia, Ben'in hala aydınlık tarafa getirilebileceğine inanıyor. Han, savunma kalkanlarını devre dışı bırakmak için İlk Düzen'min Starkiller Üssüne sızma görevi için gönüllü olur. Ren'le yüzleşen Han, oğlunu İlk Düzen'den ayrılmaya ikna etmeye çalışır, ancak Ren onun yerine babasını öldürür. Leia, Han'ın Güç aracılığıyla ölümünü algılar ve daha . Leia, Luke'u bulmak için yola çıktıklarında, "Güç seninle olsun" diyerek Rey, Chewbacca ve R2-D2'yi görür.

Yıldız Savaşları: The Last Jedi[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmde Leia, gemisinin Birinci Düzen tarafından saldırıya uğradığında uzaya atılan Raddus'un amiral gemisi köprüsündeki kişiler arasında yer alıyor. Leia, gücü gemiye geri çekmek için Gücü kullanır. İyileştikten sonra, halefi Amiral Holdo'ya (Laura Dern) karşı çıkan Direniş pilotu Poe Dameron'u (Oscar Isaac) tokatlar ve sersemletir. Ahch-To'daki yalnızlığından Luke, Kuvvet aracılığıyla Crait'deki Direniş kalesine gelir ve Ben'e olanlardan özür dileyerek Leia ile tekrar bir araya gelir. Leia oğlunun gittiğini bildiğini söyler, ancak Luke ona "hiç kimsenin gerçekten gitmediğini" söyler. Luke, Kylo'yu ve saldıran First Order birliklerini rahatsız ederken, Leia, Milenyum Şahin'deki Crait'den kaçan kalan Direniş güçleri arasında yer alır.

Yıldız Savaşları: Skywalker'ın yükselişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmde Leia, Jedi olmak için eğitimine devam eden Rey'e rehberlik ve destek sunarken Direniş'i yönetmeye devam ediyor. Rey ve Ren, Kef Bir'de düello yaparken, ölmekte olan bir Leia, oğluna ulaşmak için kalan gücünü kullanır. Annesinin varlığıyla dikkati dağılan Ren, Rey tarafından kendi ışın kılıcıyla hasar görür Leia ölür ve Rey, Ren'in yarasını gücü kullanarak iyileştirir. Kurtarılan Ben Solo, Rey'i dirilttikten sonra, hem Leia hem de Ben aynı anda güçle bir olurlar.