Yıldız Savaşları muharebeleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Endor Savaşı sayfasından yönlendirildi)

Aşağıda Yıldız Savaşları filmlerinde yer alan muharebeler listelenmiştir.

Endor savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

bu bir tuzak.
-Amiral Ackbar-

Endor Savaşı, Galaktik Sivil Savaş döneminde Asi Birliği ile Galaktik İmparatorluk arasındaki en büyük çarpışmalarıdır. Bu çarpışmanın sonucunda birçok imparatorluk personeli Ölüm Yıldızı II ile birlikte yokedilmiş, imparator Palpatine de ölerek imparatorluk sona ermiştir. İmparatorluğun Ölüm Yıldızı savaş istasyonunun (Amiral Moff Jerjerrod komutası altında ) ikinci bir versiyonunun inşa edildiğini asi birliğinin öğrenmesinden sonra bu savaş olmuştur. Yavin Savaşı sırasında birliğin yokettiği orijinal Ölüm Yıldızının tasarım hatalarının düzeltilmiş olduğu bu ikinci versiyonunu keşfetmiş olan birliğin henüz savaş istasyonunun işlevsel olmadığını fark ederek onu yok etmeye karar verdiler.

Savaş istasyonunun Endorun ormanlık ayı' nın yörüngesinde bulunduğunun öğrenildiği bu operasyonlarda birçok bothan bunun bedelini canıyla ödemiştir. Asilerin amacı, istasyonu imparator ile birlikte yokedip imparatorluğa ağır bir darbe indirerek erken bir teslimiyet kazanmak istiyorlardı.

Bu altın fırsatı kaçırmak istemeyen ittifak iki ayağı olan bir plan hazırladılar. General Han solo komutasındaki bir komando müfreze si, çalınan bir imparatorluk mekiği ile aya inecek ve imparatorluk üssündeki yansıtıcı kalkan jeneratörünüdevre dışı bırakacaktı. Bu sayede asi filosunun istasyona saldırmasına ve yok etmesine müsaade edecekti.

Aradaki zamanda, asi gemileri imparatorluk güçlerine saldırmak için Sullust gezegeni yakınlarından Endor yakınlarındaki imparatorluk gemilerine ani saldırı yapacaklardı, yalnız asiler bir şeyi yanlış hesaplamışlardı. Palpatine tarafından tasarlanan bu planda endor yakınlarında beklettiği filosu ile hem Ölüm Yıldızı II in güvenliğini sağlayacak hem de asi filosunun kaçmasını önleyecekti. Bu da Endorun ormanlık ayı üstündeki savaşta ortaya çıkacaktı.

Asilerin bilmediği, imparator Palpatine tarafından hazırlanan bu büyük tuzağa düşmek üzereydiler. İmparator savaş istasyonunun asıl işlemlerini yapabilecek güçte olduğunu gizlemeyi başarmıştı (savaş istasyonunun zamanında çalışabilir olmasını garantiye almak için kendisinden önce Darth Vader gönderdi ). İmparatora ait birliklerden ay yüzeyinde seçkin bir Lejyon ile ayın karanlık yüzeyinde büyük bir donanma gücünü hazır bekleterek asileri bir seferde yok etmek istiyordu.

Galidraan savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mandolarian'lar ve Jedi' ler arasındaki yıkıma yol açan çatışmaya Galidraan Savaşı denir. Gizliden gizliye Galidraan hükûmetini elegeçiren Mandolarian'lar gezegenlerindeki küçük grupları yok etmeye başladılar.

Klon Savaşları[değiştir | kaynağı değiştir]

Klon Savaşları, hayali Yıldız Savaşları evreninde Klon Savaşı veya Büyük Klon Savaşı ismi de verilen Galaktik Cumhuriyet ile Bağımsız Sistemler Konfederasyonu arasındaki büyük galaktik savaş (Yıldız Savaşları takvimine göre 22 BBY - 19 BBY).

Galaktik tarihte iki büyük askeri güçün birbirine saldırmasıyla başlamış ve hızla yayılarak bütün gezegenleri içine çekmiştir. Klon Askerler, kullanıldığı için Galaktik Cumhuriyet tarafından bu isim düşünülmüştür.

Utapau Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Burada savaş yok, sen yanında getirmediysen.

— Tion Medon, Obi-Wan kenobi ile konuşurken.
Yıldız Savaşları muharebeleri listesi
Tarih19 BBY
Bölge
Utapau
Sonuç Galaktik Cumhuriyet'in yıkılıp yerine Galaktik İmparatorluk kuruldu
Taraflar
Bağımsız Konfederasyon Sistemleri Galaktik Cumhuriyet(İmparatorluk)

Utapao Savaşı, Klon Savaşlarında Galaktik Cumhuriyet ile Bağımsız sistemler federasyonu arasında geçen son savaş olup aynı zamanda Dış Halka Kuşatmalarındaki son savaştırda.General Grievousun ölümüyle çok önemli bir çarpışma olduğunu kanıtlamıştır.

Giriş[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzun ve karmaşık çarpışmalardan sonra Galaktik Cumhuriyet, Bağımsız Sistemler Konfederasyonu karşısında avantaj kazanmaya başladığı sırada konfederasyonun birçok lideri ölmüştü. Cumhuriyet klonlarının istihbarat çalışmaları sayesinde General Grievous ve federasyonun devlet başkanlarının yerlerini bulmuşlardır.

General Obi-Wan Kenobinin yönettiği bir filo, Venator sınıfı Yıldız Destroyerlerinin taşıdığı yeterli büyüklükteki klonların oluşturduğu bu orduyu üç yıldız Sistemini ele geçirmek ve General Grievous yakalamak amacıyla harekete geçirmişlerdir. Bu ordunun bazı üyelerini 501. Lejyon oluşturmaktadır.

Kontak Kurmak[değiştir | kaynağı değiştir]

Kenobi Eta-2 Actis-sınıfı hafif yıldızsavaşçısı ile yakıt alma bahanesi Utapau inmiştir. O Pao Şehrinin İskele İdarecisi Tion Medon tarafından karşılanırken, Grievous'un MagnaGuardlarından biri tarafından uzaktan gözleniyordu. Grievous ve onun Savaş Droidlerinin şehrin yükseklerinde bir yerde olduğunu öğrendiği gibi Kenobi R4-G9 klon kuvvetlerini çağırması için gönderdi, kendisi ise Grievous yakalamak için Pao şehrinde kaldı.

Yavin Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yavin Savaşı, Yıldız Savaşları (Star Wars) serisinin geçtiği hayali evrendeki, galaktik uygarlıklar arasında süregelen savaşın içinde yaşanmış en büyük savaştır. Savaşın tarafları, Galaktik İmparatorluk ve Asi Birliği'dir. Bu savaşın geçtiği sahne 1977 yılı yapımı Yeni Bir Umut filminde en can alıcı sahnedir. Bu sahne ağırlıklı olarak İngiliz savaş filmi "The Dam Busters"daki savaş sahneleri temel alınarak hazırlanmıştır.