Mortal Kombat 1

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mortal Kombat 1
Liu Kang'in yer aldığı kapak resmi
GeliştiriciNetherRealm Studios
YayımcıWarner Bros. Interactive Entertainment
YönetmenEd Boon
BesteciWilbert Roget II[1]
SeriMortal Kombat
MotorUnreal Engine 4[2]
Platformlar
Çıkış14 Eylül 2023
TürDövüş
ModlarTek oyunculu, Çok oyunculu

Mortal Kombat 1, NetherRealm Studios tarafından geliştirilen ve Warner Bros. Interactive Entertainment tarafından yayımlanan dövüş video oyunudur. Mortal Kombat serisinin on ikinci ana oyunudur ve serinin Mortal Kombat (2011)'dan sonraki ikinci reboot'udur.[3] 19 Eylül 2023'te Windows, PlayStation 5, Xbox Series X/S ve Nintendo Switch için piyasaya sürüldü.

Oyunun bir reboot olmasının yanı sıra, Mortal Kombat 1; 2019 yapımı Mortal Kombat 11'in devamı niteliğindedir ve doğrudan MK11'in genişleme paketi Aftermath hikayesinin sonunda Liu Kang'in oluşturmuş olduğu yeni zaman çizelgesinde geçmektedir.[4] Bu yeni zaman çizelgesinde, Fire God Liu Kang, Outworld'deki son Mortal Kombat turnuvasına katılmak üzere bir dövüşçü grubu toplarken, Titan Shang Tsung'un oluşturduğu bir ittifakla mücadele etmektedir.

Mortal Kombat 1'in PlayStation 5, Xbox Series X/S ve Windows sürümleri eleştirmenlerden genel olarak olumlu eleştiri ve övgüler almıştır; görsel grafikler, karakter kadrosu ve yeni mekanikler övülmüş, ancak mikro işlemeler için eleştirilmiştir. Oyunun Nintendo Switch sürümü; teknik sorunları, grafikleri ve uzun yükleme süreleri nedeniyle olumsuz eleştiriler almıştır. Mortal Kombat 1, Kasım 2023 itibariyle neredeyse 3 milyon kopya satmıştır.[5]

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Mortal Kombat 1; hikaye modu, çevrimdışı oynanan modlar, ve roll-back netcode'lu çevrimiçi çok oyunculuoyun modlarını içerdi. Mortal Kombat serisinde bir ilk olan cross-play ve cross-progression desteği, 27 Şubat 2024'te Nintendo Switch platformu dışında tüm platformlarda verildi. Oyun, Mortal Kombat 11'deki Towers of Time modunda kullanılabilen Tag Asisst dövüşçülerine benzer şekilde dövüşler sırasında oyuncuya yardım sağlayan Kameo Fighters adlı bir özelliği tanıttı. Bu karakterler ana kadrodan ayrıdır ve her dövüşten önce seçilir. Her Kameo Fighter tarafından sağlanan iki yardım türü vardır: oyuncu yerde hasar almıyorken gerçekleştirebildiği Summon'lar (Çağırma) ve oyuncunun ne yaptığına bakılmaksızın gerçekleştirilebilen Ambush'lar. Kameo Dövüşçüleri kendi Fatality'lerini ve Brutality'lerini gerçekleştirmek için de çağırılabilirler. Ayrıca, seçilen Kameo Fighter, oyuncuların dövüşte ne kadar sağlığa sahip olacağını da etkiler.[6][7]

Mortal Kombat 11 (2019)'de ilk kez tanıtılan Fatal Blow'lar, farklı bir işlevsellikle geri dönmüştür. Bu özel hareketler MK11'de olduğu gibi hala bir oyuncunun sağlığı %30'un altına düştüğünde tetiklenebilir, ancak bu oyunda Fatal Blow; bir oyuncu ve bir Kameo Fighter arasında işbirlikçi saldırı hareketleri olarak gerçekleştirilir, her biri aynı anda bir saldırı yapar. Ayrıca, Fatal Blow sırasında gerçekleştirilen sinematik vuruş animasyonlarında Mortal Kombat X (2015)'de görülen X-Ray efektleri bulunmaktadır. Ayrıca, hem Mortal Kombat: Armageddon (2006) hem de aksiyon-macera spin-off oyunu Shaolin Monks (2005)'da yer alan Air Kombat kombo sistemi geri dönmüştür.[8]

Tek oyunculu için oyun, önceki oyunlardan olay örgüsüne dayalı Hikaye Modunun ve geleneksel Kule modunun geri dönüşünü sunarken, sezon sistemli 'Invasions' adlı bir oyun modunu tanıtır. Invasions; dövüş mekanikleriyle masa oyunu ve rol yapma oyunu unsurlarını birleştiren bir çevrimiçi moddur.[9] Oyuncular, tahtada hareket ederek her taşındıkları alanda çeşitli zorlukları tamamlarlar ve bu sayede kostümler, oyun içi para veya konsept çizimi gibi ödüller kazanırlar. Her Invasions sezonu yaklaşık altı hafta sürer ve kendi tahtası ve teması vardır.[10] Çok oyunculu oynanış için; aynı konsolda maç oynamak için Local, rekabetçi maçlar bir kural setine sahip Turnuva, ve dünya genelindeki rakiplere karşı oynamak için Çevrimiçi gibi modlar bulunur.

Hikaye[değiştir | kaynağı değiştir]

Kronika ve Shang Tsung'u yendikten sonra, Ateş Tanrısı Liu Kang, evreni yeniden oluşturmak için Kronika'nın Kum Saati'ni kullanır ve kontrolünü Dünya'nın koruyucusu olmak için Geras'a devreder. Zamanla, Mortal Kombat turnuvalarını sürdürmek amacıyla, kırılgan bir şekilde Outworld ile bir ittifak kurar. Şu anda, güçsüz bir Shang Tsung, Outworld'de bir dolandırıcı olarak geçimini sürdürmektedir, ta ki "Damashi" adında gizemli bir kişi tarafından yaklaşılıncaya kadar. Damashi, Shang Tsung'un bir büyücü olma potansiyelini ortaya çıkarır ve görünmeyen güçlerin ona karşı çalıştığını ortaya çıkarır. Bu arada, Liu Kang, son turnuvada yarışmak üzere çiftçiler Kung Lao ve Raiden, mücadele eden aktör Johnny Cage ve eski yakuza Kenshi Takahashi'yi işe alır ve sonunda Earthrealm'ın şampiyonu olarak seçilen Raiden'ı seçer ve turnuvayı kazanır.

Geras'tan Shang Tsung'un yeteneklerini geri kazandığını ve Outworld'ün İmparatoriçesi Sindel'e danışmanlık yaptığını öğrenen Liu Kang, Kenshi, Kung Lao ve Johnny'yi Shang Tsung'un faaliyetlerini araştırmakla görevlendirir. Outworld'ün çöllerine seyahat ederler ve burada Tarkatanlar, yani Tarkat virüsünün kurbanları ile karşılaşırlar ve Shang Tsung'un Tarkatan lideri Baraka'dan boynundan kemik iliği çıkardığını görürler. Earthrealm'liler müdahale eder, ancak Shang Tsung laboratuvarına kaçar. Baraka'nın yardımıyla; grup, laboratuvarı bulur ve Shang Tsung'un Tarkat virüsüyle Outworld'ün prensesi Mileena'yı enfekte etmeye çalıştığına dair izlenim yaratır. Ancak, Mileena saldırır, Shang Tsung ona Tarkat belirtilerini kontrol etmek için bir serum enjekte ettikten sonra Kenshi'yi kör eder. Kız kardeşi, Prenses Kitana ve General Shao, Earthrealm'lileri yakalamak için gelirler. Shang Tsung onları yanıltır ve ardından müttefiki ve diğer büyücü Quan Chi ile toplanır. Earthrealm'liler Flesh Pits'e götürülür, ancak Reptile'ın yardımıyla kaçarlar ve arayışta olan bir şeytan olan Ashrah'la karşılaşırlar, Quan Chi'nin büyük ölçekte ruh çalma cihazları inşa ettiğini ortaya çıkarır. Quan Chi, birkaç ruhu kullanarak Ermac'ı yaratır, ancak grup onları yener ve ruh hırsızlarından birini yok eder, Baraka dışında hepsi Earthrealm'e dönüp Liu Kang'ı uyarır.

Liu Kang, Sub-Zero, Scorpion ve Smoke'a ruh hırsızlarını yok etmelerini ve Shang Tsung'u yakalamalarını emreder, ancak Shang Tsung, ona ölümsüz Ejderha Ordusu'na erişim vaat ederek Sub-Zero'yu tarafına çeker. Scorpion ve Smoke kaçarken, Geras, daha fazla araştırma yapmak için Liu Kang'a Damashi'nin paralel bir zaman çizgisinden geldiğini bildirir.

Li Mei'nin yardımıyla, Liu Kang, Sindel ve kızlarına büyücülerin hainliğine dair kanıtlar sunar ve onların mevcut zaman çizgisine olan etkisini ortaya çıkarır. Shao, gruba pusu kurmaya çalışır ancak yenilir ve yakalanır. Earthrealm'liler ve Outworldliler, kalan ruh hırsızlarını yok etmek için ittifak kurarlar. Ermac onları saldırır, ancak Mileena onu yenerek, babası ve Sindel'in kocası, İmparator Jerrod'un ruhunun ortaya çıkmasına ve Ermac'ın bedenini kontrol etmesine izin verir. Büyücülerle karşı karşıya geldiklerinde, önceki zaman çizgisinin Shang Tsung'u olduğu ortaya çıkan "Damashi" tarafından katılırlar. Daha da ileri giderek, Kum Saati için Liu Kang'la savaşırken, zamanı parçaladıklarını ve ayrı bir zaman çizgisi yarattıklarını, burada Kronika'yı ve Liu Kang'ı yendiğini ve bir Titan haline geldiğini ortaya koyar. Liu Kang'ın zaman çizgisini emmek için niyetlenirken, büyücüleri ihanete uğratır ve kendi savaşçılarını çağırır. Liu Kang'ın grubu onları kovar, ancak Sindel ağır yaralanır ve ölmeden önce Mileena'yı halefi olarak atar ve Jerrod ruhunu emer.

Tehdit ile başa çıkmak için geçici bir ittifak kurarken, Shang Tsung, kendi karşılığının bilgisinin dışında daha fazla zaman çizgisi olabileceğini hipotezler. Geras, ihtiyaç duyulması halinde Liu Kang'ın Titan güçlerini sakladığını ekler. Diğerleri Ejderha Ordusu'nu yok etmek için ayrılırken, Liu Kang Titan güçlerini geri kazanır ve gelecekteki çatışmalara karşı Earthrealm'ı hazırlamak için önceki zaman çizgisinden arkadaşlarıyla bir araya gelir. Bu, Titan Shang Tsung'un ve zaman çizgisinin varlığını silecek şekilde sonuçlanır. Rekrut ettiği herkesi kendi doğal zaman çizgilerine geri gönderdikten sonra, Liu Kang şampiyonlarını bir akşam yemeğiyle kutlamak için kendi zaman çizgisine döner ve daha sonra Scorpion ve Smoke'a Shirai Ryu klanını kurmaları ve Earthrealm'ı gelecekteki çatışmalara karşı hazırlamalarına yardım etmek için yardım eder.

Jenerik sonrası sahnede, Titan Havik tarafından yönetilen alternatif zaman çizgisinden gelen savaşçılar, Liu Kang ve Titan Shang Tsung'un savaşının sonuçlarını gözlemlemektedir. Bu savaşın çok hızlı bittiğini düşünen Titan Havik, yeni ve daha uzun bir savaş başlatmayı söz verir.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Mortal Kombat 1 karakterleri
Temel Kadro Kameo Dövüşçüleri Kombat Paketi

Kameo Dövüşçüleri

  1. ^ Önce ön sipariş bonusu olarak ve daha sonra çevrimiçi satın alma olarak mevcuttur.

Kameo Dövüşçüleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kameo Dövüşçüleri, maçlar sırasında yardımcı olan ve oyuncular için genişletilmiş oyun olanakları yaratan benzersiz bir ortak karakter listesidir. Bu karakterler ana dövüşçü listesinden ayrı olarak seçilir.[11] Bazı karakterler hem kameo savaşçıları hem de temel kadro savaşçıları olarak hizmet edebilir. Misafir karakterler bile kameo dövüşçüsü olarak hizmet edebilir.[12]

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

NetherRealm Studios, Mortal Kombat 11 desteğini kestikten sonra Temmuz 2021'de yeni bir proje üzerinde çalıştığını açıkladı. Johnny Cage'in seslendirmeni Andrew Bowen, alelacele silinen bir tweet'te 12. oyunun geliştirilmekte olduğunu belirtmişti.[13] Şubat 2023'te, Warner Bros. Discovery CEO'su David Zaslav, 2022 dördüncü çeyrek kazanç çağrısı sırasında serinin on ikinci oyununun o yıl içinde piyasaya sürüleceğini duyurdu.[14]

18 Mayıs 2023'te NetherRealm Studios, 19 Eylül 2023 tarihinde çıkacak Mortal Kombat 1'i duyurdu. Bu, serinin reboot'udur ve Liu Kang'ın Mortal Kombat 11'de tanrılığa ulaştıktan sonra yarattığı New Era zaman çizelgesinde geçer.[15] NetherRealm Studios ayrıca, oyunun PS5 ve Xbox Series X/S sürümlerinden birine ön sipariş verenlerin Ağustos ayında bir betaya erişeceğini ve oyun çıktıktan sonra NetherRealm'in cross-play ve cross-progression sağlayacağını duyurdu.[16] 1994 tarihli Street Fighter filminde Guile'ı canlandıran Jean-Claude Van Damme'a benzetilen bir Johnny Cage dış görünümü, premium indirilebilir içerik olarak satışa sunulacak.[17] Oyunun PS5 ve Xbox Series sürümleri NetherRealm Studios, Windows sürümleri QLOC, ve Nintendo Switch sürümü Shiver Entertainment ve Saber Interactive tarafından geliştirilmektedir.[18]

Yayımlanma[değiştir | kaynağı değiştir]

'"Mortal Kombat 1", 14 Eylül 2023 tarihinde Nintendo Switch, PlayStation 5, Windows ve Xbox Series X/S için piyasaya sürülmesi planlanıyor. Başlangıçta 19 Eylül 2023 olarak belirlenen tarih, Dave Bautista'nın yer aldığı bir fragman şeklindeki onay ile beş gün önceye alındı.[19]

İndirilebilir içerik[değiştir | kaynağı değiştir]

Johnny Cage için Jean-Claude Van Damme'ın benzerliğine dayanan bir kostüm, özel indirilebilir içerik olarak sunulacak; geliştiriciler daha önce Van Damme'ın 30 yıl önceki orijinal Mortal Kombat oyununda Cage'i canlandırmasını istemişti.[20] İlk Kombat Paketi San Diego Comic-Con 2023 sırasında resmi olarak duyuruldu ve 2015'te Mortal Kombat X oyunundan dönen üç karakterden oluşuyordu; Ermac, Quan Chi, Takeda ve üç ek konuk karakter; Image Comics'in Invincible serisinden Omni-Man, DC Comics'ten Peacemaker ve Dynamite Entertainment'ın The Boys serisinden Homelander.[21]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "https://twitter.com/WilbertRoget/status/1659192494415024128". Twitter. 20 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2023.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2023. 
  3. ^ published, Hirun Cryer (18 Mayıs 2023). "Mortal Kombat 1 reboots the entire series in September". gamesradar (İngilizce). 18 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2023. 
  4. ^ published, Hirun Cryer (18 Mayıs 2023). "Mortal Kombat 1 reboots the entire series in September". gamesradar (İngilizce). Erişim tarihi: 8 Mart 2024. 
  5. ^ "Mortal Kombat 1 has sold nearly 3 million copies since launch". Shacknews (İngilizce). 9 Kasım 2023. Erişim tarihi: 8 Mart 2024. 
  6. ^ Bosso, Axel (17 Eylül 2023). "Mortal Kombat 1: Kameo System, Explained". TheGamer (İngilizce). Erişim tarihi: 8 Mart 2024. 
  7. ^ Vincent, Brittany (18 Eylül 2023). "Mortal Kombat 1 — How to Use Kameo Fighters". Esports Illustrated (İngilizce). Erişim tarihi: 8 Mart 2024. 
  8. ^ "1". Mortal Kombat 1 (İngilizce). Erişim tarihi: 8 Mart 2024. 
  9. ^ "All Mortal Kombat 1 Game Modes Explained - Kampaign, Versus, & Learn | DashFight". dashfight.com (İngilizce). 15 Eylül 2023. Erişim tarihi: 8 Mart 2024. 
  10. ^ Swan, Cameron (15 Eylül 2023). "Mortal Kombat 1's Invasion Mode Explained". Game Rant (İngilizce). Erişim tarihi: 8 Mart 2024. 
  11. ^ "Frequently Asked Questions". MortalKombat.com. 26 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2023. 
  12. ^ Frech, Ricky (8 Haziran 2023). "Mortal Kombat 1 Confirms First 8 Kameo Fighters". ComicBook.com. 8 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2023. 
  13. ^ "Mortal Kombat 12 revealed as Mortal Kombat 1". IGN. 18 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2023. 
  14. ^ Mar 5, Logan PlantUpdated:; Feb 23, 2023 2:18 amPosted:; Pm, 2023 11:06 (23 Şubat 2023). "Mortal Kombat 12 Confirmed for 2023 Release". IGN (İngilizce). 23 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2023. 
  15. ^ "Mortal Kombat 12 Revealed As Mortal Kombat 1, Releases In September". GameSpot (İngilizce). 18 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2023. 
  16. ^ "Mortal Kombat 1 announced for September release with first trailer". VGC (İngilizce). 18 Mayıs 2023. 19 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2023. 
  17. ^ McWhertor, Michael (18 Mayıs 2023). "After 30 years of trying, Jean-Claude Van Damme is coming to Mortal Kombat". Polygon (İngilizce). 18 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2023. 
  18. ^ "FAQ". Mortal Kombat 1 (İngilizce). 11 Kasım 1996 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2023. 
  19. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023. 
  20. ^ McWhertor, Michael (18 Mayıs 2023). "After 30 years of trying, Jean-Claude van Damme is coming to Mortal Kombat". Polygon. 18 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2023. 
  21. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023. 


Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]