Kullanıcı:Kafkasmurat/Çalışma

Vikipedi, özgür ansiklopedi

'Kurultay' '( Moğol: Хуралдай,' Khuruldai ' Türkçe:' Kurultay '), Türklerde siyasi ve askeri meclisin adıdır. Moğol ve Türkler tarafından kullanılmıştır. hanları. Kurmak kökünden gelir. Bir araya getirmek ve siyasi "toplantı" anlamına formu "Khural yardımcı olur" veya "montaj" in Türk ve Moğolca dilleri. 'Khuraldai' (yazılı Khuruldai) veya Khuraldaan "bir toplama", ya da daha tam anlamıyla, "intergatheration" anlamına gelir. Bu kök "şölen" ve "düğün" ve ilk bozkırda büyük festival toplantılar ifade eder Moğol kelimesinin 'khurim', içinde aynı, ama modern zamanlarda düğün anlamında ağırlıklı olarak kullanılır.

Moğol İmparatorluğu'nda[değiştir | kaynağı değiştir]

Moğol İmparatorluğu, örneğin, Cengiz Han ve bütün Büyük Hanlar ogedei Han, bir 'Kurultayı' seçilme rüşvet; Böyle Altınordu, benzeri bir bölgesel Kurultayı tarafından seçilen gibi alt Moğol devletleri, hanlar.Yeni han seçildi sonra, ayrıntılı bir tahta çıkma prosedürü izledi. "Johann Schiltberger bir Kölelik ve Travels" (Kaynak hatası: <ref> etiketi için </ref> kapanışı eksik (Bkz: Kaynak gösterme)): {{cquote | Bir kral seçmek zaman, onlar üç kez onu almaya ve beyaz üzerine oturt [[] hissettim], ve de onu yükseltmek. Sonra onu yukarı kaldırın ve çadırın yuvarlak onu taşımak ve bir taht üzerinde onu koltuk, ve elinde bir altın kılıç koymak.Özel olarak o yemin gerekmektedir.}}

Rus prensler ve boyar genellikle beklemek zorunda kaldı s, [Sarai (şehir) [| Sarai]] Kurultayı yeni bir han seçmek için, olur daha sonra yeniden ihraç onların yarlyk s (patentler [| Horde] [Altın Orda], Rus kelime sebebiyet veren "), şüphesiz sık sık sıkıntılar orta-14. yüzyıl süresince giderek daha sık ve beyhude oldu, hangi 'han kutermiak' ritüellerini bu tanık olur кутерьма "('kuter'ma'), anlamına gelen" amaçsızca koşturup ". [1]

Kurultayı belirlemek strateji ve askeri kampanyalarını analiz ve liderlik pozisyonları ve başlıkları bireyleri atamak toplandı emperyal ve aşiret meclisleri vardı. Böyle bir örnek Cengiz Han olarak ilan edildi Han 1206 Kurultayı içinde.Büyük askeri kampanyaların çoğu ilk bu gibi meclislerde planlanmış ve siyasi alt liderler ve generaller altında Moğol İmparatorluğu altında küçük ve daha az belirgin Kurultais vardı vardı.

Kurultayı, ancak, askeri görevli de vardı katılan kabilelerin üst düzey üyeleri, varlığını gerekli. Böylece, ölüm ogedei ve Möngke 1241 ve 1259 yılında sırasıyla, Viyana ve eteklerinde Moğol liderleri (ve asker) çekilmesini zorunlu Venedik (1241 yılında) ve gelen Suriye (1259 yılında), aksi takdirde devam olabilir Avusturyalılar ve Memluk s karşı askeri operasyonlar hamstringing.

Modern kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çeşitli modern Moğolca ve Türk halkları parlamentosu, kongre, bir eş anlamlısı olarak, siyasi veya idari anlamda kullanmak konferansta, konseyi, montaj, kongre, toplama. Örnekler: [[Başkurtların Dünya Qoroltai | Başkurtların] Dünya Qoroltai], Kırım Tatarlarının Dördüncü Qurultay, Kırgızistan Ulusal Kurultayı, [[Devlet Büyük Khural | Moğolistan Devlet Büyük Khural], [[Buryatia Cumhuriyeti Halk Khural] | Halk Buryatian]] bir Khural ve Kurultayı Macaristan'da bugün düzenlenen orda yazılı Kurultáj.

Moğolca, kelimenin aşağıdaki formları hala kullanımda bugün: khuraldai, khuraldaan ve khural. "Ulsin Tapu Shuukhiin Khuraldaan" "Ulusal Yargıtay oturumu" anlamına gelir.

Qurıltai Kurultay, qurultay, qorıltay ve qoroltay: Ayrıca olarak yazıldığından.

Kelimesi de, modern Türk dili birkaç Modern kullanımları vardır: "Yuksek Öğretim Kurulu" (YÖK), "genel Fotoğraf KURUL Toplantısı" (genel kurul toplantısı). "Kurultay" gibi örgütler, komiteler vb olduğu gibi modern Türk anlam genel kurulda bir hayli kullanılan kelime, aynı zamanda

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Vernadsky isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]