En yüksek kuleler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kuleler listesi sayfasından yönlendirildi)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Dünyanın en yüksek yedi kulesinin kıyaslanması.

Bu liste, dünyanın en yüksek kuleleri listesidir. Liste, genel olarak kule tanımına giren halka açık veya düzenli erişime sahip ancak içinde yaşamak için tasarlanmayan tek başlarına durabilen insan yapımı dar ve yüksek yapıları kapsamakta olup[1][2] içinde yaşanabilir binalar, gökdelenler, radyo ve TV direkleri ile halka açık veya düzenli erişim için tasarlanmadıkları için köprü kuleleri veya direkler, bacalar, iletim kuleleri, heykeller ve çoğu büyük anıt ve dikilitaşları kapsam dışına çıkarmaktadır.

Kuleler genellikle yüksekliklerini çeşitli amaçlar için kullanmak üzere inşa edilmiştir ve tek başlarına ya da daha büyük bir yapının parçası olarak durabilirler. Çoğunlukla telekomünikasyon ve gözlem alanı olarak kullanılmaktadırlar.

Şubat 2012'de tamamlanan Tokyo Skytree 634 m yüksekliği ile dünyanın en yüksek kulesi ve kendi başına duran ikinci en yüksek yapıdır.[3]

Kuleler listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Listede 250 metreden daha yüksek kuleler bulunmaktadır.

Sıra İsim Görsel Yükseklik Yıl Yapı Ülke Şehir Notlar
1 Tokyo Skytree Tokyo Sky Tree 2012.JPG 634 m 2012 Çelik  Japonya Tokyo Dünyanın en yüksek kulesi.
2 Kanton Kulesi Guangzhou Tower.jpg 604 m 2010 Çelik ve beton  Çin Guangzhou 2010-12 yılları arasında dünyanın en yüksek kulesi.
3 CN Kulesi Toronto - ON - Toronto Harbourfront7.jpg 553 m 1976 Beton  Kanada Toronto 1976-2007 yılları arasında dünyanın ve günümüzde Batı yarıkürenin en yüksek kendi başına duran yapısı.
4 Ostankino Kulesi TVtower in Ostankino.jpg 540.1 m 1967 Beton  Rusya Moskova 1967-76 yılları arasında dünyanın ve günümüzde Avrupa'nın en yüksek kendi başına duran yapısı.
5 Doğu'nun İncisi Kulesi Oriental Pearl Tower in Shanghai.jpg 467.9 m 1995 Beton  Çin Şanghay 1994-2007 yılları arasında Asya'nın en yüksek kendi başına duran yapısı.
6 Milad Kulesi Night of Tehran - panoramio (1).jpg 435 m 2007 Beton  İran Tahran Orta Doğu'nun en yüksek kulesi.
7 Menara Kuala Lumpur KL tower1.JPG 421 m 1995 Beton  Malezya Kuala Lumpur Güneydoğu Asya'nın en yüksek kulesi.
8 Tientsin Radyo ve Televizyon Kulesi Tianjin TV Tower 12(small)(2008-08).JPG 415.2 m 1991 Beton  Çin Tientsin 1991-94 yılları arasında Asya'nın en yüksek kendi başına duran yapısı.
9 Merkez Radyo ve Televizyon Kulesi Beijing TV Tower 2(2007-07)( small).JPG 405 m 1992 Beton  Çin Pekin
10 Zhongyuan Kulesi HnzyftB.jpg 388 m 2011 Çelik  Çin Zhengzhou
11 Kiev Televizyon Kulesi Киевская телебашня.JPG 385 m 1973 Çelik  Ukrayna Kiev Dünyanın en uzun serbest duran kafesle çevrili kulesi.
12 Taşkent Televizyon Kulesi Tashkent TV tower.jpg 374.9 m 1985 Çelik  Özbekistan Taşkent Orta Asya'nın en yüksek kulesi.
13 Kurtuluş Kulesi برج التحرير.jpg 372 m 1996 Beton  Kuveyt Kuveyt
14 Almatı Televizyon Kulesi Телевышка на Кок-Тюбе.JPG 371.5 m 1983 Çelik  Kazakistan Almatı
15 Riga Radyo ve Televizyon Kulesi Riga Sunset - panoramio (27).jpg 368.5 m 1987 Beton  Letonya Riga Avrupa Birliği'nin en yüksek kendi başına duran yapısı.
16 Berliner Fernsehturm Berlin Fernsehturm 2005.jpg 368 m 1969 Beton  Almanya Berlin Almanya'nın en yüksek yapısı.
17 Gerbrandytoren Lopik Gerbrandy tower.jpg 366.8 m 1961 Kısmen gergili beton  Hollanda Lopik Orijinal yükseklik: 382.5 metre. 1987: yükseklik 375 metreye indirildi. Daha sonra yükseklik Ağustos 2007 de ikinci defa 366.8 metreye indirildi.
18 Stratosphere Las Vegas Stratosphere Las Vegas - November 2003.jpg 350.2 m 1996 Beton  ABD Las Vegas Amerika Birleşik Devletleri'nin en yüksek gözlem kulesi.
19 Lotus Kulesi LK-Colombo-lotus-tower.jpg 350 m 2018 Beton  Sri Lanka Colombo Güney Asya'nın en yüksek yapısı.
20 Batı'nın İncisi Kulesi Aerial view of Chengdu.jpg 339 m 2004 Beton  Çin Chengdu
21 Makao Kulesi Macau Tower 2009.jpg 338 m 2001 Beton  Makao Makao
22 Europaturm Frankfurt Am Main-Europaturm-Ansicht vom Messeturm-20130525.jpg 337.5 m 1979 Beton  Almanya Frankfurt
23 Dragon Kulesi DragonTower.jpg 336 m 2000 Kafes  Çin Harbin
24 Tokyo Kulesi TaroTokyo-20110314-TokyoTower-01.jpg 332.6 m 1958 Çelik kafes  Japonya Tokyo 1958-67 yılları arasında dünyanın en yüksek kulesi.
25 Emley Moor Televizyon Kulesi EmleyMoorMastSpring2006.jpg 330.4 m 1970 Beton  Birleşik Krallık Emley Moor Birleşik Krallık'ın en yüksek kendi başına duran yapısı.
26 WITI Televizyon Kulesi Witi tv tower shorewood wisconsin.JPG 329 m 1962 Kafes  ABD Shorewood
27 Sky Tower Waitemata Harbour, Ferry dock and the Skytower, Auckland - 0206.jpg 328 m 1997 Beton  Yeni Zelanda Auckland Güney yarıküre'nin en yüksek kendi başına duran yapısı.
28 Vilnius Televizyon Kulesi Vilnius tv tower.jpg 327 m 1980 Beton  Litvanya Vilnius
29 St. Petersburg Televizyon Kulesi Television Tower SPB (img1).jpg 326 m 1962 Kafes  Rusya Sankt-Peterburg
30 Eyfel Kulesi Paris 06 Eiffelturm 4828.jpg 324 m 1889 Kafes  Fransa Paris 1889-1958 yılları arasında dünyanın en yüksek kulesi ve 300 metreyi geçen ilk yapı.
31 WDHD-TV Kulesi 323.8 m 1994 Kafes  ABD Newton
32 Rameswaram Televizyon Kulesi TV tower Rameswaram.JPG 323 m 1995 Beton  Hindistan Rameswaram
33 Jiangsu Nankin Televizyon Kulesi Jiangsu TV Tower (f9376055149).jpg 318.5 m 1996 Beton  Çin Nankin
34 KCTV Kulesi Kctv-tower1.jpg 317.6 m 1956 Kafes  ABD Kansas City
35 Tallinn Televizyon Kulesi Tallinn TV Tower - panoramio.jpg 312.3 m 1980 Beton  Estonya Tallinn
36 Erivan Televizyon Kulesi Yerevan TV tower.jpg 311.7 m 1977 Çelik kafes  Ermenistan Erivan
37 Guishan Televizyon Kulesi Guishan TV tower.JPG 311.4 m 1986 Beton  Çin Wuhan
38 Bakü Televizyon Kulesi Баку, телебашня и часы.JPG 310 m 1996 Beton  Azerbaycan Bakü
39 Sidney Kulesi Centrepointtower-sydney 2.jpg 309 m 1981 Beton  Avustralya Sidney
40 Liaoning Televizyon Kulesi Fernsehturm Shenyang.jpg 305.5 m 1989 Beton  Çin Shenyang
41 Fazilka Televizyon Kulesi 304.8 m 2007 Beton  Hindistan Fazilka
42 Zendstation Smilde Zendstation Smilde, juni 2012.jpg 303.5 m 1959 Kısmen zincirli beton  Hollanda Smilde
43 BRTN Toren VRT Toren, Belgium.jpg 300 m 1996 Beton  Belçika Sint-Pieters-Leeuw
44 Mumbai Televizyon Kulesi Worlifrombandra.jpg 300 m 1972 Kafes  Hindistan Mumbai
45 Samatra Televizyon Kulesi Samatra TV Tower, Near Bhuj, Kachchh - vertical.jpg 300 m 1993 Beton  Hindistan Bhuj
46 Caysalmer Televizyon Kulesi 300 m 1999 Beton  Hindistan Caysalmer
47 Sutro Kulesi Sutro Tower from Grandview.jpg 295 m 1973 Çelik  ABD San Francisco
48 Zhuzhou Televizyon Kulesi Zhuzhou Tower 1.jpg 293 m 1999 Beton  Çin Zhuzhou
49 Fernmeldeturm Nürnberg Fernmeldeturm Nürnberg1.jpg 292 m 1977 Beton  Almanya Nürnberg
50 Star Tower StarTower.JPG 291 m 1991 Kafes  ABD Cincinnati
51 Olympiaturm Olympiaturm, Múnich, Alemania 2012-04-28, DD 20.JPG 289.5 m 1968 Beton  Almanya Münih
52 Torre de Collserola Torre de Collserola 2013.jpg 288.4 m 1992 Beton  İspanya Barselona Kısmen zincirli
53 Dudelange Radyo Kulesi Antennepotto.jpg 285 m 1957 Kafes  Lüksemburg Dudelange
54 Telemax Telemax Daemmerung.jpg 282.2 m 1992 Beton  Almanya Hannover
55 Shijiazhuang Televizyon Kulesi 電視塔 - panoramio.jpg 280 m 1998 Kafes  Çin Shijiazhuang
56 Jalandhar Televizyon Kulesi 280 m 2007 Beton  Hindistan Jalandhar
57 Heinrich-Hertz-Turm Fernsehturm Hamburg.jpg 279.7 m 1968 Beton  Almanya Hamburg
58 Merkezi Ovaların İncisi Televizyon Kulesi 278 m 1998 Beton  Çin Luoyang
59 Tiflis Televizyon Kulesi Tbilisi TV tower.jpg 274.5 m 1972 Çelik  Gürcistan Tiflis
60 Hillbrow Kulesi South Africa-Johannesburg-Brixton Sentech Tower003.jpg 269 m 1971 Beton  Güney Afrika Johannesburg Afrika'nın en yüksek yapısı.
61 Kaifeng Televizyon Kulesi 268 m 1995 Beton  Çin Kaifeng
62 Colonius Colonius 20050129.jpg 266 m 1981 Beton  Almanya Köln
63 Novorossiysk Televizyon Kulesi 261 m 1996 Beton  Rusya Novorossiysk
64 Daqing Radyo ve Televizyon Kulesi Daqing Radio and Television Tower 01.JPG 260 m 1989 Beton  Çin Daqing
65 Pekin Olimpiyat Kulesi Beijing (November 2016) - 556.jpg 258 m 2014 Çelik  Çin Pekin
66 Oktod Kulesi Москва, радиотелевизионная башня 'Октод'.jpg 258 m 2006 Kafes  Rusya Moskova
67 Fernmeldeturm Kühkopf Fernmeldeturm Koblenz 2011.jpg 255 m 1976 Beton  Almanya Koblenz
68 Grodno Televizyon Kulesi 254 m 1984 Kafes  Beyaz Rusya Grodno
69 Donauturm Donauturm NW.jpg 252 m 1964 Beton  Avusturya Viyana
70 Fernsehturm Dresden Dresden Fernsehturm.jpg 252 m 1969 Beton  Almanya Dresden
71 Swisscom-Sendeturm St. Chrischona Aerial view - Fernsehturm St. Chrischona5.jpg 250 m 1984 Beton  İsviçre St. Chrischona
72 Cidde Televizyon Kulesi 250 m 2007 Beton  Suudi Arabistan Cidde

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ctbuh. "CTBUH Criteria for Defining and Measuring Tall Buildings". www.ctbuh.org. Erişim tarihi: 19 Haziran 2019. 
  2. ^ Gerometta, Marshall. "Height: The History of Measuring Tall Buildings". Council on Tall Buildings and Urban Habitat. Erişim tarihi: 19 Haziran 2019. 
  3. ^ "Tokyo Sky Tree construction ends: World's tallest tower prepares to open". Cable News Network. 1 Mart 2012. Erişim tarihi: 19 Haziran 2019.