Singapur'daki en yüksek binalar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şehir silueti, su kütlesinin yanındaki birçok yüksek bina gözüküyor
2015 yılındaki Singapur şehir silueti

Singapur şehir devleti tamamlanmış 4,300 yüksek binaya sahiptir. Çoğunluğu Downtown Core'da yer alır.[1] Şehirde, 140 metre (459 ft)'den yüksek 59 gökdelen vardır. Üç bina Singapur'daki en yüksek bina unvanını paylaşır. Bunlar: United Overseas Bank Plaza One, Republic Plaza ve Overseas Union Bank Centre'dır.[2] Bu üç kule, dünyanın en yüksek 128. binası unvanına da sahiptir. Her biri 280 m (919 ft) uzunluğundadır.[3][4][5] Singapur'un merkez iş bölgesinde (sadece Raffles Place, Marina Bay Sands, Kallang River, Kallang ve Mountbatten) Paya Lebar Air Base'e yakınlıktan dolayı 280 metre (919 ft)'lik yükseklik sınırı vardır.[3][6]

Singapur'un gökdelenler tarihi 1939 yılında 17 katlı Cathay Building'in inşası ile başlar.[7] 70 metre (230 ft)'lik yapı tamamlandığı sırada Güneydoğu Asya'nın en yüksek binasıydı. 1954'te yerini 87 metre (285 ft)'lik Asia Insurance Building'e bıraktı. 1958'de 100 metre (328 ft)'lik Shaw Centre inşa edilen kadar bu böyle kaldı.[8][9] Singapur'da 1970 ve 1980'lerde şehrin hızlı endüstriyelleşmesi sonucunda büyük bir inşaat patlaması gerçekleşti. Bu süre boyunca Overseas Union Bank Centre şehrin en yüksek binası oldu. Ayrıca 280 metre (919 ft)'lik yapı 1986'da tamamlandıktan sonra, 1989'da Hong Kong'daki Bank of China Tower inşa edilinceye kadar Kuzey Amerika dışında en yüksek bina oldu.[3][10] Gökdelen inşaatı patlaması 1990'lar ve 2000'de devam etti. Çoğu konut kuleleri olan en az 140 m (459 ft) uzunluğundaki 30 gökdelen 1990'dan 2008'e kadar inşa edildi.

2000 yılından beri, şehir merkezindeki yapım aşamasındaki gökdelen sayısı keskin bir şekilde arttı. Özellikle Marina Bay bölgesinde. Marina Centre'da yapım aşamasındaki bir proje olan Marina Bay Financial Centre, 3 million fit kare (280.000 m2)'lik A sınıfı ofis alanı, 649 lüks daireden oluşan 2 konutsal gelişim alanı ve 176.000-fit-kare (16.400 m2)'lik Marina Bay Link Mall adında alışveriş merkezi olan 3 ofis kulesini içerir.[11] MBFC'nin ilk aşaması 2010'da tamamlandı. MBFC Tower 3'ü içeren ikinci aşama 2012'nin ilk çeyreğinde tamamlandı. İkinci aşamanın bir parçası olan Marina Bay Suitleri 2013'te zirvedeydi. Orchard Road'da, şehrin alışveriş merkezi, birçok yeni gelişmeler var. Ek olarak, 218 metre (715 ft) Ocean Financial Centre, 43 katlı gökdelen, Raffles Place'de inşası başladı.[12]

Skyline of a city, showing several tall skyscrapers. The tallest buildings are at the left and right of the image, with several low-rises in the immediate foreground. Most of the towers are lit up, as night is approaching
Akşam karanlığında Singapor'un silueti

En yüksek binalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu listede en az 140 m (459 ft) uzunluğunda Singapur'da bulunan gökdelenler, standart yükseklik ölçümüne dayalı olarak sıralanır. Standart yükseklik ölçümü, kuleleri ve mimari detayları içerir ancak anten direklerini içermez. Sıradan sonraki eşittir işareti (=) iki ya da daha fazla binanın eşit yükseklikte olduğunu gösterir. "Yıl" sütunu o binanın hangi yılda tamamlandığını gösterir.

Sıra Ad Resim Yükseklik (m) Yükseklik (ft) Kat Yıl Koordinatlar Notlar
01.01= 29.0One Raffles Place Ground-level view of 60-storey building whose cross section is a square with a diagonal projection from one corner. In the top 10 storeys part of the square is missing and only a diagonal remains. 280 919 63 1986 1°17′04.89″K 103°51′03.70″D / 1.2846917°K 103.8510278°D / 1.2846917; 103.8510278 Republic Plaza ve United Overseas Bank Plaza One ile birlikte Singapur'un en yüksek, dünyanın 128. en yüksek binası; Hong Kong'daki Bank of China Tower bitene kadar 1986 ve 1989 yılları arasında Kuzey Amerika dışındaki en yüksek bina olarak kaldı; 1980'lerde Singapur'da inşa edilen en yüksek binaydı[3][10]
02.01= 36.0Republic Plaza Ground-level view of 70-storey building. The exterior has a reddish hue with dark windows. The building tapers slightly at two points. 280 919 66 1995 1°16′58″K 103°51′04″D / 1.28278°K 103.85111°D / 1.28278; 103.85111 Overseas Union Bank Centre ve United Overseas Bank Plaza One ile birlikte Singapur'un en yüksek, dünyanın 123. en yüksek binası; 1990'larda inşa edilen Singapur'un en yüksek binası[5][13]
03.01= United Overseas Bank Plaza One Ground-level view of several skyscrapers; the building on the right is the tallest and has a square cross section with several diagonal protrusions. A shorter building on the left resembles it closely. 280 919 67 1992 1°17′08″K 103°50′59″D / 1.28556°K 103.84972°D / 1.28556; 103.84972 One Raffles Place ve Republic Plaza ile birlikte Singapur'un en yüksek, dünyanın 123. en yüksek binası; 1990'larda inşa edilen Singapur'un en yüksek binası[4][14]
04.04 05.0Capital Tower Ground-level view of a 50-storey building with a rectangular cross section; near the 40th floor the building tapers inward 254 833 52 2000 1°16′39″K 103°50′51″D / 1.27750°K 103.84750°D / 1.27750; 103.84750 Dünyanın 182. en yüksek binası; Singapur'da 2000'lerde inşa edilen en yüksek bina[15][16]
05.05= 27.0One Raffles Quay North Tower style="text-align:center;"| 245 804 50 2006 1°16′53.04″K 103°51′6.52″D / 1.2814000°K 103.8518111°D / 1.2814000; 103.8518111 Dünyanın 215. en yüksek binası[17][18]
06.05= 36.0The Sail @ Marina Bay Tower 1 Ground-level view of two curved buildings that slightly resemble sails; the sun is setting in the distance. 245 804 70 2008 1°16′51.97″K 103°51′10.06″D / 1.2811028°K 103.8527944°D / 1.2811028; 103.8527944 Dünyanın 215. en yüksek binası ve Singapur'un en yüksek konut gökdeleni; Marina Bay Tower olarak da bilinir[19][20]
06.05= 36.0Marina Bay Financial Centre Tower 3 Marina Bay Financial Centre 245 804 45 2012 1°16′48.13″K 103°51′15.08″D / 1.2800361°K 103.8541889°D / 1.2800361; 103.8541889 [21]
06.05= 36.0Ocean Financial Centre -- 245 804 43 2011 1°16′59.52″K 103°51′10.77″D / 1.2832000°K 103.8529917°D / 1.2832000; 103.8529917 [12][22][23]
06.09 36.0Marina Bay Financial Centre Tower 2 Marina Bay Financial Centre under construction 239 784 49 2010 1°16′48.13″K 103°51′15.08″D / 1.2800361°K 103.8541889°D / 1.2800361; 103.8541889 [24]
07.010 02.08 Shenton Way Ground-level view of a 50-storey cylindrical tower with black windows and a small cut-out near the roofline 235 771 52 1986 1°16′33″K 103°50′50″D / 1.27583°K 103.84722°D / 1.27583; 103.84722 Dünyanın en yüksek silindirik binası; Axa Tower olarak da bilinir[25][26]
08.011 03.0Marina Bay Residences -- 227 745 61 2011 1°16′48.13″K 103°51′15.08″D / 1.2800361°K 103.8541889°D / 1.2800361; 103.8541889 [11]
08.012 Swissôtel The Stamford Ground-level view of a tall, white cylindrical tower and a shorter cuboidal building 226 741 73 1986 1°17′36″K 103°51′12″D / 1.29333°K 103.85333°D / 1.29333; 103.85333 Singapur'un en yüksek oteli; tamamlandığında dünyanın da en yüksek oteliydi;[27][28] Singapur'daki en çok katlı bina
09.013 23.0Millenia Tower Side view of a 40-story building with a square cross section; the building tapers into a partial pyramid near the roofline. 223 732 41 1996 1°17′34″K 103°51′37″D / 1.29278°K 103.86028°D / 1.29278; 103.86028 [29][30]
10.014 37.0The Sail @ Marina Bay Tower 2 Ground-level view of two curved buildings that slightly resemble sails; the sun is setting in the distance. 215 705 63 2008 1°16′51.97″K 103°51′10.06″D / 1.2811028°K 103.8527944°D / 1.2811028; 103.8527944 Central Park Tower olarak da bilinir[20][31]
10.015 37.0One Shenton Way Tower 1 One Shenton Way 214 702 50 2011 [32]
11.016 10.0OUE Downtown Tower 1 Distant view of a box-like building with many black ridges; a similar-looking building is located directly behind it. 201 659 50 1975 1°16′37.40″K 103°50′54.06″D / 1.2770556°K 103.8483500°D / 1.2770556; 103.8483500 1970'lerde Singapur'un en yüksek binasıydı[33][34]
12.017 24.0OCBC Centre Ground level view of a box-like building with rounded, windowless side exteriors 198 650 52 1976 1°17′07″K 103°50′57″D / 1.28528°K 103.84917°D / 1.28528; 103.84917 [35][36]
12.018= 04.0Marina Bay Sands Tower 1 Wooden model showing three skyscrapers; the towers are joined by a terrace that stretches out between their respective roofs, protruding over the edge of each tower. 194 636 57 2010 1°17′7.9″K 103°51′39.34″D / 1.285528°K 103.8609278°D / 1.285528; 103.8609278 [37][38]
12.018= 05.0Marina Bay Sands Tower 2 Wooden model showing three skyscrapers; the towers are joined by a terrace that stretches out between their respective roofs, protruding over the edge of each tower. 194 636 57 2010 1°17′7.9″K 103°51′39.34″D / 1.285528°K 103.8609278°D / 1.285528; 103.8609278 [38][39]
12.018= 06.0Marina Bay Sands Tower 3 Wooden model showing three skyscrapers; the towers are joined by a terrace that stretches out between their respective roofs, protruding over the edge of each tower. 194 636 57 2010 1°17′7.9″K 103°51′39.34″D / 1.285528°K 103.8609278°D / 1.285528; 103.8609278 [38][40]
13.021= 18.0International Plaza Ground-level view of 50-storey box-like building with dark, receded windows and cut-off, diagonal corners 190 623 50 1976 1°16′33.5″K 103°50′43.9″D / 1.275972°K 103.845528°D / 1.275972; 103.845528 [41][42]
14.021= Singapore Land Tower Ground-level view of a 50-storey white tower with a rectangular cross section and dark windows 190 623 48 1980 1°17′4.78″K 103°51′6.78″D / 1.2846611°K 103.8518833°D / 1.2846611; 103.8518833 [43][44]
15.023= SGX Centre One Ground-level view of a 30-storey building with a rounded, glass facade on one side and a straight-edged facade of concrete and windows on another; the concrete siding protrudes above the roofline 187 614 30 2000 1°16′46.97″K 103°51′0.06″D / 1.2797139°K 103.8500167°D / 1.2797139; 103.8500167 [45]
16.023= SGX Centre Two Ground-level view of a 30-storey building with a rounded, glass facade on one side and a straight-edged facade of concrete and windows on another; the concrete siding protrudes above the roofline 187 614 30 2001 1°16′43.81″K 103°50′57.97″D / 1.2788361°K 103.8494361°D / 1.2788361; 103.8494361 [46]
17.025 33.0PSA Building PSA Building.jpg 183 600 42 1986 1°16′24.87″K 103°48′04.37″D / 1.2735750°K 103.8012139°D / 1.2735750; 103.8012139 [47][48]
18.026= Suntec City Tower 1 Ground-level view of two identical 45-storey towers with rectangular cross sections; a diagonal cut-out is present on each tower near the 30th floor 181 594 45 1997 1°17′40″K 103°51′30″D / 1.29444°K 103.85833°D / 1.29444; 103.85833 [49][50]
19.026= Suntec City Tower 2 Ground-level view of two identical 45-storey towers with rectangular cross sections; a diagonal cut-out is present on each tower near the 30th floor 181 594 45 1997 1°17′40″K 103°51′30″D / 1.29444°K 103.85833°D / 1.29444; 103.85833 [51][52]
20.026= Suntec City Tower 3 Ground-level view of two identical 45-storey towers with rectangular cross sections; a diagonal cut-out is present on each tower near the 30th floor 181 594 45 1997 1°17′40″K 103°51′30″D / 1.29444°K 103.85833°D / 1.29444; 103.85833 [53][54]
21.026= Suntec City Tower 4 Ground-level view of two identical 45-storey towers with rectangular cross sections; a diagonal cut-out is present on each tower near the 30th floor 181 594 45 1997 1°17′40″K 103°51′30″D / 1.29444°K 103.85833°D / 1.29444; 103.85833 [55][56]
21.130 15.016 Collyer Quay Ground-level view of a 40-storey building with a glass facade and rectangular cross section; three levels of windows recede inward at various points up the tower, and a spire is present on the roof. 179 587 33 1993 1°17′03.08″K 103°51′08.72″D / 1.2841889°K 103.8524222°D / 1.2841889; 103.8524222 [57]
22.031 32.0Pickering Operations Complex Ground-level view of a 40-storey, box-like building with windowless concrete siding and rounded anterior corners 177 581 43 1986 1°17′6.84″K 103°50′56.87″D / 1.2852333°K 103.8491306°D / 1.2852333; 103.8491306 [58][59]
23.032 Robinson 77 Distant ground-level view of a 40-story building with a blue glass facade; the building has a rectangular cross-section and a diaginal roofline. 176 577 40 1998 1°16′40.2″K 103°50′53.62″D / 1.277833°K 103.8482278°D / 1.277833; 103.8482278 [60][61]
24.033= 08.0The Concourse Ground-level view of a building with an octagonal cross-section; the facade is white with dark, receded windows that appear to be continuous ridges from a distance 175 574 43 1995 1°18′03.8″K 103°51′43.8″D / 1.301056°K 103.862167°D / 1.301056; 103.862167 [62][63]
25.033= 20.0Maybank Tower Ground-level view of two 40-storey towers. The building on the left is very thin with a blue and grey facade. The building on the right has a square cross section with diagonal, cut-off corners and a tapering roofline. 175 574 32 2002 1°17′9.37″K 103°51′8.53″D / 1.2859361°K 103.8523694°D / 1.2859361; 103.8523694 [64][65]
26.035 01.06 Battery Road Ground-level view of three 40-storey towers. The building on the left is very thin with a blue and grey facade. The building in the center has a square cross section with diagonal, cut-off corners and a tapering roofline. The building on the right is box-like with diagonal corners and a brown facade. 174 571 44 1984 1°17′7.9″K 103°51′6.74″D / 1.285528°K 103.8518722°D / 1.285528; 103.8518722 Standard Chartered Bank olarak da bilinir[66][67]
27.036 Samsung Hub Ground-level view of a 30-storey building with protruding ledges, a spire, and a glass facade on the uppermost floors. 172 564 30 2005 1°16′59.76″K 103°50′58.7″D / 1.2832667°K 103.849639°D / 1.2832667; 103.849639 [68][69]
28.037 09.0CPF Building Distant view of a box-like building with receded windows and a dark grey, concrete facade 171 561 46 1976 1°16′36.61″K 103°50′52.12″D / 1.2768361°K 103.8478111°D / 1.2768361; 103.8478111 [70][71]
10.038 37.0One Shenton Way Tower 2 One Shenton Way 169 553 50 2011 [32]
29.039 03.0Bank of China Building Ground-level view of a 40-storey white building with a square podium and star-shaped cross section 168 551 36 2000 1°17′8.71″K 103°51′7.47″D / 1.2857528°K 103.8520750°D / 1.2857528; 103.8520750 [72][73]
31.040= 12.0Fuji Xerox Towers Box-like structure with grey, windowless siding and a large hole near the centre of the tower 165 541 38 1987 1°16′23.54″K 103°50′37.46″D / 1.2732056°K 103.8437389°D / 1.2732056; 103.8437389 [74][75]
32.040= Springleaf Tower 40-storey building with a triangular cross section and rounded corner 165 541 37 2002 1°16′31.06″K 103°50′46.85″D / 1.2752944°K 103.8463472°D / 1.2752944; 103.8463472 [76][77]
33.042 17.0Icon Loft Tower 2 Ground-level view of a box-like, 50-storey tower with a rectangular cross section and a blue stripe on the lateral siding 163 535 46 2007 1°16′31.1″K 103°50′42.91″D / 1.275306°K 103.8452528°D / 1.275306; 103.8452528 [78][79]
34.043 United Overseas Bank Plaza Two Ground-level view of a 40-storey skyscraper with an octagonal cross section and a protruding, triangular ledge near the 20th floor 162 531 38 1974 1°17′08″K 103°50′59″D / 1.28556°K 103.84972°D / 1.28556; 103.84972 [80][81]
35.044= 06.0Centennial Tower Ground-level view of a 40-storey skyscraper with a rounded facade and an open, lattice-work structure on the roof 158 518 37 1997 1°17′36.32″K 103°51′36.55″D / 1.2934222°K 103.8601528°D / 1.2934222; 103.8601528 [82][83]
36.045= 16.0Hong Leong Building Ground-level view of a 45-storey, box-like building with a square cross section 158 518 45 1976 1°16′52.61″K 103°51′3.11″D / 1.2812806°K 103.8508639°D / 1.2812806; 103.8508639 [84][85]
37.045= 34.0Raffles City Tower Ground-level view of the three skyscrapers, each successively taller from left to right. The towers have white facades with dark windows and a rectangular cross-section, and the building farthest to the right is the most prominent. 158 518 42 1986 1°17′37″K 103°51′11″D / 1.29361°K 103.85306°D / 1.29361; 103.85306 [86][87]
12.047= 08.0The Pinnacle@Duxton Block 1A The Pinnacle@Duxton. 156 521 50 2009 1°16′36″K 103°50′29″D / 1.27667°K 103.84139°D / 1.27667; 103.84139 [88][89]
12.047= 09.0The Pinnacle@Duxton Block 1B The Pinnacle@Duxton. 156 521 50 2009 1°16′36″K 103°50′29″D / 1.27667°K 103.84139°D / 1.27667; 103.84139 [90][91]
12.047= 11.0The Pinnacle@Duxton Block 1C The Pinnacle@Duxton. 156 521 51 2009 1°16′36″K 103°50′29″D / 1.27667°K 103.84139°D / 1.27667; 103.84139 [92][93]
12.047= 12.0The Pinnacle@Duxton Block 1D The Pinnacle@Duxton. 156 521 50 2009 1°16′36″K 103°50′29″D / 1.27667°K 103.84139°D / 1.27667; 103.84139 [94][95]
12.047= 13.0The Pinnacle@Duxton Block 1E The Pinnacle@Duxton. 156 521 50 2009 1°16′36″K 103°50′29″D / 1.27667°K 103.84139°D / 1.27667; 103.84139 [96][97]
12.047= 14.0The Pinnacle@Duxton Block 1F The Pinnacle@Duxton. 156 521 50 2009 1°16′36″K 103°50′29″D / 1.27667°K 103.84139°D / 1.27667; 103.84139 [98][99]
12.047= 15.0The Pinnacle@Duxton Block 1G The Pinnacle@Duxton. 156 521 50 2009 1°16′36″K 103°50′29″D / 1.27667°K 103.84139°D / 1.27667; 103.84139 [100][101]
38.054 25.0One George Street Ground-level view of a 20-storey skyscraper with a brown facade; the building has a rectangular cross section and is cut-off roughly 10 stories up, with the uppermost 10 floors partially protruding out over the street below. 153 502 23 2004 1°17′8.79″K 103°50′51.75″D / 1.2857750°K 103.8477083°D / 1.2857750; 103.8477083 [102][103]
39.055= 04.0Chevron House Ground-level view of a narrow, 30-storey skyscraper with a rectangular cross section and rounded anterior siding; a protruding circular spire is visible on the roof. 152 499 33 1993 1°17′3.81″K 103°51′6.64″D / 1.2843917°K 103.8518444°D / 1.2843917; 103.8518444 [104][105]
40.055= 22.0Meritus Mandarin Singapore Tower Two Ground-level view of two concrete towers; the one on the right is more prominent, and has a windowless anterior facade with triangular structures protruding from the roof. 152 499 40 1973 1°18′07.6″K 103°50′10.0″D / 1.302111°K 103.836111°D / 1.302111; 103.836111 [106][107]
42.055= 22.0UIC Building UIC building as seen from Shenton Way 152 499 40 1973 1°16′40.51″K 103°50′58.49″D / 1.2779194°K 103.8495806°D / 1.2779194; 103.8495806 [108][109]
43.058= 11.0OUE Downtown Tower Two  – 150 492 36 1994 1°16′37.40″K 103°50′54.06″D / 1.2770556°K 103.8483500°D / 1.2770556; 103.8483500 [110]
44.058= 13.0The Gateway East Ground-level view of a sharp, narrow corner on a building with a striped metal and glass facade 150 492 37 1990 1°17′55.71″K 103°51′32.15″D / 1.2988083°K 103.8589306°D / 1.2988083; 103.8589306 [111][112]
45.058= 14.0The Gateway West Ground-level view of a sharp, narrow corner on a building with a metal and glass facade 150 492 37 1990 1°17′55.71″K 103°51′32.15″D / 1.2988083°K 103.8589306°D / 1.2988083; 103.8589306 [113][114]
46.058= 19.0Lippo Centre Ground-level view of a 30-storey, box-like structure with a square cross section. The corner is windowless and slightly receded from the rest of the structure. 150 492 34 1990 1°16′23.03″K 103°50′40.38″D / 1.2730639°K 103.8445500°D / 1.2730639; 103.8445500 [115][116]
47.062= 21.0Meritus Mandarin Singapore Tower One Ground-level view of two concrete towers; the one on the right is more prominent, and has a windowless lateral facade with triangular structures protruding from the roof. 144 472 36 1971 1°18′07.6″K 103°50′10.0″D / 1.302111°K 103.836111°D / 1.302111; 103.836111 [117]
48.062= 31.0Parkview Square Distant view of a 25-storey building with a bronze facade and several vertical ridges that continue upward to the roofline 144 472 24 2002 1°18′0.5″K 103°51′27.48″D / 1.300139°K 103.8576333°D / 1.300139; 103.8576333 [118][119]
49.064= 07.0Comcentre Ground-level view of a building with a rectangular cross section. Two sides of the tower are visible; one has a concrete, windowless facade while the other's facade is a glass curtain wall. 140 459 32 1980 1°17′56.96″K 103°50′17.99″D / 1.2991556°K 103.8383306°D / 1.2991556; 103.8383306 [120][121]
50.064= 28.0One Raffles Quay South Tower Ground-level view of two square buildings with identical all-glass facades 140 459 29 2006 1°16′53.04″K 103°51′6.52″D / 1.2814000°K 103.8518111°D / 1.2814000; 103.8518111 [122]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "Singapore". Emporis.com. 17 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2009. 
  • "Singapore". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2009. 
  1. ^ "Tall Buildings of Singapore". Emporis.com. 4 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2009. 
  2. ^ "Singapore's evolving skyline". Urban Redevelopment Authority. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  3. ^ a b c d "OUB Centre". Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  4. ^ a b "UOB Plaza One". Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  5. ^ a b "Republic Plaza". Emporis.com. 17 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  6. ^ Tsang, Susan; Hendricks, Edward (2007). Discover Singapore: The City's History & Culture Redefined. 
  7. ^ "Cathay Building". Emporis.com. 11 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2009. 
  8. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; AIB isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  9. ^ "Shaw Centre". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2009. 
  10. ^ a b "Overseas Union Bank Centre - SkyscraperPage.com". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2009. 
  11. ^ a b "Marina Bay Residences". SkyscraperPage.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2009. 
  12. ^ a b "Ocean Financial Centre". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  13. ^ "Republic Plaza". SkyscraperPage.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2008. 
  14. ^ "United Overseas Bank Plaza One". SkyscraperPage.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2008. 
  15. ^ "Capital Tower". Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2008. 
  16. ^ "Capital Tower". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2008. 
  17. ^ "One Raffles Quay North Tower". Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2008. 
  18. ^ "One Raffles Quay North Tower". SkyscraperPage.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2008. 
  19. ^ "Marina Bay Tower". Emporis.com. 23 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  20. ^ a b "The Sail @ Marina Bay". SkyscraperPage.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008. 
  21. ^ "Marina Bay Financial Centre Office Tower "1"". SkyscraperPage.com. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  22. ^ "Ocean Financial Centre to provide 850.000 ft2 (79.000 m2) Grade A office space". Keppel Corporation. 20 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2008. 
  23. ^ "43-storey block to replace Ocean Building". Marshall Cavendish. 14 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2008. 
  24. ^ "Marina Bay Financial Centre Office Tower "2"". SkyscraperPage.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  25. ^ "Axa Tower". Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2008. 
  26. ^ "Axa Tower". SkyscraperPage.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2008. 
  27. ^ "Swissôtel The Stamford". Emporis.com. 17 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2008. 
  28. ^ "Swissôtel The Stamford Singapore". SkyscraperPage.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2008. 
  29. ^ "Millenia Tower". Emporis.com. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2008. 
  30. ^ "Millenia Tower". SkyscraperPage.com. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2008. 
  31. ^ "Central Park Tower". Emporis.com. 18 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  32. ^ a b "Channel News Asia Article". 7 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2011. 
  33. ^ "DBS Building Tower One". Emporis.com. 1 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2008. 
  34. ^ "DBS Building Tower One". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2008. 
  35. ^ "OCBC Centre". Emporis.com. 29 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2008. 
  36. ^ "OCBC Centre". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2008. 
  37. ^ "Marina Bay Sands Tower 1". Emporis.com. 11 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  38. ^ a b c "Marina Bay Sands Integrated Resort". SkyscraperPage.com. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2009. 
  39. ^ "Marina Bay Sands Tower 2". Emporis.com. 11 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  40. ^ "Marina Bay Sands Tower 3". Emporis.com. 11 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  41. ^ "International Plaza". Emporis.com. 17 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2008. 
  42. ^ "International Plaza". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008. 
  43. ^ "Singapore Land Tower". Emporis.com. 30 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2008. 
  44. ^ "Singapore Land Tower". SkyscraperPage.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008. 
  45. ^ "SGX Centre One". Emporis.com. 14 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2008. 
  46. ^ "SGX Centre Two". Emporis.com. 30 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2008. 
  47. ^ "PSA Building". Emporis.com. 11 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2008. 
  48. ^ "PSA Building". SkyscraperPage.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008. 
  49. ^ "Suntec City Tower 1". Emporis.com. 1 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2008. 
  50. ^ "Suntec City Tower 1". SkyscraperPage.com. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008. 
  51. ^ "Suntec City Tower 2". Emporis.com. 1 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2008. 
  52. ^ "Suntec City Tower 2". SkyscraperPage.com. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008. 
  53. ^ "Suntec City Tower 3". Emporis.com. 27 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2008. 
  54. ^ "Suntec City Tower 3". SkyscraperPage.com. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008. 
  55. ^ "Suntec City Tower 4". Emporis.com. 26 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2008. 
  56. ^ "Suntec City Tower 4". SkyscraperPage.com. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008. 
  57. ^ "Hitachi Tower". Emporis.com. 29 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2008. 
  58. ^ "Pickering Operations Complex". Emporis.com. 30 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2008. 
  59. ^ "Pickering Operations Complex". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008. 
  60. ^ "SIA Building". Emporis.com. 29 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2008. 
  61. ^ "SIA Building". SkyscraperPage.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008. 
  62. ^ "The Concourse". Emporis.com. 30 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2008. 
  63. ^ "The Concourse". SkyscraperPage.com. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008. 
  64. ^ "Maybank Tower". Emporis.com. 1 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2008. 
  65. ^ "Maybank Tower". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008. 
  66. ^ "6 Battery Road". Emporis.com. 30 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008. 
  67. ^ "Standard Chartered Bank". SkyscraperPage.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  68. ^ "Samsung Hub". Emporis.com. 11 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2008. 
  69. ^ "Samsung Hub". SkyscraperPage.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008. 
  70. ^ "CPF Building". Emporis.com. 29 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2008. 
  71. ^ "CPF Building". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008. 
  72. ^ "Bank of China Building (New Block)". Emporis.com. 11 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2008. 
  73. ^ "Bank of China Building". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008. 
  74. ^ "Fuji Xerox Towers". Emporis.com. 11 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2008. 
  75. ^ "Fuji Xerox Tower". SkyscraperPage.com. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008. 
  76. ^ "Springleaf Tower". Emporis.com. 30 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2008. 
  77. ^ "Springleaf Tower". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008. 
  78. ^ "Icon Loft Tower 2". Emporis.com. 18 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2009. 
  79. ^ "Icon Loft Tower 2". SkyscraperPage.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2009. 
  80. ^ "UOB Plaza Two". Emporis.com. 1 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2008. 
  81. ^ "United Overseas Bank Plaza Two". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008. 
  82. ^ "Centennial Tower". Emporis.com. 1 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2008. 
  83. ^ "Centennial Tower". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008. 
  84. ^ "Hong Leong Building". Emporis.com. 1 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2008. 
  85. ^ "Hong Leong Building". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008. 
  86. ^ "Raffles City Tower". Emporis.com. 5 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2008. 
  87. ^ "Raffles City Tower". SkyscraperPage.com. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008. 
  88. ^ "The Pinnacle@Duxton Block 1A". Emporis.com. 21 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  89. ^ "The Pinnacle at Duxton Road Block 1A". SkyscraperPage.com. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  90. ^ "The Pinnacle@Duxton Block 1B". Emporis.com. 21 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  91. ^ "The Pinnacle at Duxton Road Block 1B". SkyscraperPage.com. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  92. ^ "The Pinnacle@Duxton Block 1C". Emporis.com. 21 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  93. ^ "The Pinnacle at Duxton Road Block 1C". SkyscraperPage.com. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  94. ^ "The Pinnacle@Duxton Block 1D". Emporis.com. 21 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  95. ^ "The Pinnacle at Duxton Road Block 1D". SkyscraperPage.com. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  96. ^ "The Pinnacle@Duxton Block 1E". Emporis.com. 21 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  97. ^ "The Pinnacle at Duxton Road Block 1E". SkyscraperPage.com. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  98. ^ "The Pinnacle@Duxton Block 1F". Emporis.com. 21 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  99. ^ "The Pinnacle at Duxton Road Block 1F". SkyscraperPage.com. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  100. ^ "The Pinnacle@Duxton Block 1G". Emporis.com. 21 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  101. ^ "The Pinnacle at Duxton Road Block 1G". SkyscraperPage.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  102. ^ "One George Street". Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2008. 
  103. ^ "One George Street". SkyscraperPage.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008. 
  104. ^ "Caltex House". Emporis.com. 26 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2008. 
  105. ^ "Caltex House". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2009. 
  106. ^ "Mandarin Singapore – Tower II". Emporis.com. 21 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2008. 
  107. ^ "Meritus Mandarin Singapore Tower 2". SkyscraperPage.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2009. 
  108. ^ "UIC Building". Emporis.com. 21 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2008. 
  109. ^ "UIC Building". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2009. 
  110. ^ "DBS Building Tower 2". SkyscraperPage.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2009. 
  111. ^ "The Gateway East". Emporis.com. 18 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  112. ^ "The Gateway East". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2009. 
  113. ^ "The Gateway West". Emporis.com. 18 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  114. ^ "The Gateway West". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2009. 
  115. ^ "Lippo Centre". Emporis.com. 29 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2008. 
  116. ^ "Lippo Centre". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2009. 
  117. ^ "Meritus Mandarin Singapore Tower 1". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2009. 
  118. ^ "Parkview Square". Emporis.com. 29 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2008. 
  119. ^ "Parkview Square". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2009. 
  120. ^ "Comcentre". Emporis.com. 21 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2008. 
  121. ^ "Comcentre". SkyscraperPage.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2009. 
  122. ^ "One Raffles Quay South Tower". Emporis.com. 30 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]