Avrupa'daki en yüksek binaların listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Avrupa'nın en yüksek binaları listesi, Avrupa'daki gökdelenleri yüksekliklerine göre sıralar. Önceleri Frankfurt, Londra, Paris, Varşova ve Moskova gibi az sayıdaki finansal merkezde gökdelenler bulunurken; son yıllarda gökdelen inşası aralarında Amsterdam, Bakü, Barselona, Brüksel, İstanbul, Katowice, Lizbon, Lyon, Madrid, Manchester, Milano, Napoli, Rotterdam, Valensiya'nın da bulunduğu pek çok şehre yayılmıştır. Hâlen birkaç Avrupa şehri, 100 metreden yüksek 10'dan fazla gökdelene sahiptir.  İstanbul (>100), Paris (72), Moskova (>50), Londra (52), Frankfurt (30), Varşova (21), Rotterdam (17), Madrid (15), Barselona (14), Berlin (13), Milano (13), Kiev (11), Napoli (10).

Skyscrapers of Europe (1 of 8) Skyscrapers of Europe (2 of 8) Skyscrapers of Europe (3 of 8)

Skyscrapers of Europe (4 of 8) Skyscrapers of Europe (5 of 8) Skyscrapers of Europe (6 of 8)

Skyscrapers of Europe (7 of 8) Skyscrapers of Europe (8 of 8)

Avrupa'nın en yüksek gökdelenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu liste Avrupa'da bulunan, standart ölçü birimine göre en az 140 metre yüksekliğe sahip binaları sıralar. Ölçüm, kuleler ve mimari detayları kapsar ancak anten direklerini kapsamaz. Mevcut inşaatlar şimdiki yüksekliğine göre listede yer alır. Liste zirveye ulaşmış ancak inşası devam eden binaları da kapsar.

İsim Şehir Yükseklik A
(metre)
Ülke Yükseklik A
(feet)
Kat İnşa yılı
Lakhta Center Petersburg 462 Rusya 1276 86 2018
Federasyon Kulesi Moskova 373.7 Rusya 1,227 95 2015
Çamlıca Kulesi İstanbul 369 Türkiye 1211 49 2021
OKO: South Tower Moskova 354.1 Rusya 1,154 85 2015
Mercury City Tower Moskova 338.9 Rusya 1,112 75 2013
The Shard[1] Londra 309.6 Birleşik Krallık 1,016 87 2012
Avrasya[2] Moskova 308,9 Rusya 1013 72 2014
CoC: Moscow Tower[3][4] Moskova 301.6 Rusya 990 76 2010
Metropol İstanbul İstanbul 300 Türkiye 987,5 70 2017
Skyland İstanbul A İstanbul 293 Türkiye 961 64 2018
Skyland İstanbul B İstanbul 293 Türkiye 961 65 2018
Naberejnaya Kulesi C Moskova 290 Rusya 881 59 2007
Triumph Palace[5] Moskova 289 Rusya 867 57 2005
Commerzbank Tower[6] Frankfurt 285 Almanya 849 56 1997
CoC: Saint Petersburg Tower[3][7] Moskova 282 Rusya 843 65 2010
Messeturm Frankfurt 279 Almanya 842 55 1990
Evolution Tower[8] Moskova 278 Rusya 837 53 2014
Torre Bankia Madrid 277 İspanya 820 45 2008
Istanbul Sapphire İstanbul 261 Türkiye 817 54 2011
Torre de Cristal Madrid 261 İspanya 817 45 2008
OKO Office Tower[9] Moskova 259 Rusya 804 49 2014
Federation: West Tower Moskova 259 Rusya 795 62 2007
Moscow State University Moskova 257 Rusya 787 36 1953
Imperia Tower Moskova 255 Rusya 783 60 2011
Kültür ve Bilim Sarayı Varşova 237 Polonya 779 43 1955
Torre PwC Madrid 236 İspanya 774 52 2008
1 Canada Square Londra 235 Birleşik Krallık 771 50 1991
Tour First ParisB 231 Fransa 758 56 2011
Unicredit Tower Milano 231 İtalya 758 35 2011
Heron Tower Londra 230 Birleşik Krallık 755 46 2011
Torre Espacio Madrid 228 İspanya 750 57 2008
Leadenhall Building Londra 225 Birleşik Krallık 738 48 2014
DC Towers: Tower 1[10] Viyana 220 Avusturya 722 60 2013
Spine Tower İstanbul 217 Türkiye 693 56 2013
Mistral Ofis Kulesi İzmir 216 Türkiye 708 48 2017
House on Mosfilmovskaya 2[11] Moskova 213.3 Rusya 700 54 2011[12]
Sky Tower[13] Wrocław 212 Polonya 696 50 2012
Tour Montparnasse Paris 210 Fransa 689 59 1972
Iset tower Yekaterinburg 209 Rusya 686 52 2015
SOCAR Tower Bakü 209 Azerbaycan 686 42 2014
Warsaw Trade Tower Varşova 208 Polonya 682 43 1999
Westend Tower Frankfurt 208 Almanya 682 53 1993
CityLife - Isozaki Tower[14] Milano 207 İtalya 810 50 2015
Millennium Tower Viyana 202 Avusturya 663 51 1999
Tour Incity Lyon 202 Fransa 663 39 2015
Folkart Towers A İzmir 200 Türkiye 656 47 2013
Folkart Towers B İzmir 200 Türkiye 656 47 2014
Batumi Technical University[15] Batum 200 Gürcistan 656 35 2012
Point Bornova İzmir 200 Türkiye 656 50 2015
Tower 185 Frankfurt 200 Almanya 656 50 2011
Main Tower Frankfurt 200 Almanya 656 55 1999
Intempo Benidorm 200 İspanya 656 47 2013
25 Canada Square Londra 200 Birleşik Krallık 656 45 2001
8 Canada Square Londra 200 Birleşik Krallık 656 45 2002
Hotel Ukraine Moskova 198 Rusya 650 34 1955
Varyap Meridian Grand Tower 1 İstanbul 198 Türkiye 650 57 2012
Tour Majunga Paris 195 Fransa 545 45 2014
Anthill Residence 1[16] İstanbul 194.5 Türkiye 638 54 2011
Anthill Residence 2[17] İstanbul 194.5 Türkiye 638 54 2011
Tricolor Tower A[18] Moskova 194 Rusya 636 56 2013
Mirax-Plaza Tower A[19] Moskova 193 Rusya 633 47 2015
Złota 44 Varşova 192 Polonya 630 54 2012
Vysotsky Tower[20] Yekaterinburg 192 Rusya 630 50 2011
Rondo 1[21] Varşova 192 Polonya 630 40 2006
Continental[22] Moskova 191 Rusya 627 48 2011
BT Tower LondraB 191 Birleşik Krallık 627 34 1966
Tour Total ParisB 190 Fransa 620 48 1985
HSB Turning Torso Malmö 190 İsveç 620 57 2005
Tour CB21 ParisB 187 Fransa 614 42 1974
Gran Hotel Bali Benidorm 187 İspanya 614 52 2002
Ege Perla A İzmir 186 Türkiye 610 47 2017
Trianon Frankfurt 186 Almanya 610 45 1993
Rönesans Tower İstanbul 186 Türkiye 610 40 2014
Seat of the European Central Bank Frankfurt 185 Almanya 607 45 2014
Tour GDF Suez ParisB 185 Fransa 607 36 2008
Tour Areva ParisB 184 Fransa 604 44 1974
Tour Granite ParisB 184 Fransa 604 36 2008
Tower 42 Londra 183 Birleşik Krallık 600 47 1980
Flame Tower 1 Bakü 182 Azerbaycan 597 39 2013
St George Wharf Tower Londra 181 Birleşik Krallık 594 49 2013
Isbank Tower 1 İstanbul 181 Türkiye 594 52 2000
My Towerland 1 İstanbul 181 Türkiye 594 52 2013
Cajasol Tower Sevilla 181 İspanya 594 43 2015
Varyap Meridian Tower 2[23] İstanbul 180 Türkiye 591 45 2013
Nida Palladium Tower İstanbul 180 Türkiye 591 40 2014
30 St Mary Axe Londra 180 Birleşik Krallık 590 41 2003
Sparrow Hills Tower II[24] Moskova 178 Rusya 584 48 2004
Mertim Tower Mersin 177 Türkiye 580 52 1987
Edelweiss Moskova 176 Rusya 577 43 2003
Kotelnicheskaya Embankment Moskova 176 Rusya 577 32 1952
Aliye Parusa 2[25] Moskova 175.6 Rusya 576 48 2003
Akasya Tower İstanbul 175 Türkiye 565 55 2014
Avaz Twist Tower Saraybosna 175 Bosna-Hersek 42 38 2009
Ministry of Foreign Affairs Moskova 175 Rusya 564 27 1953
Nordstar Tower[26] Moskova 175 Rusya 563 42 2009
Tour D2 Paris 175 Fransa 525 37 2014
Şişli Plaza İstanbul 175 Türkiye 558 46 2007
Özdilek 1 İstanbul 175 Türkiye 558 38 2014
Soyak Tower İstanbul 175 Türkiye 558 40 2014
Terrace Tema İstanbul 175 Türkiye 558 39 2014
Levent 199 İstanbul 175 Türkiye 558 40 2014
Opernturm Frankfurt 175 Almanya 558 42 2009
Taunusturm Frankfurt 175 Almanya 558 40 2014
Spinnaker Tower Manchester 175 Birleşik Krallık 558 4 2005
Beetham Tower Manchester 174 Birleşik Krallık 554 50 2006
Klovsky Tower Kiev 173 Ukrayna 554 48 2013
Tekstilkent Plaza 1 İstanbul 173 Türkiye 551 44 2000
Tekstilkent Plaza 2 İstanbul 172 Türkiye 551 44 2000
Mirax-Plaza Tower B[27] Moskova 168 Rusya 551 41 2015
Torre Intesa Sanpaolo Torino 172 İtalya 548 39 2013
Tour Alicante ParisC 172 Fransa 548 37 1995
Tour Chassagne ParisC 172 Fransa 548 37 1995
Maslak 42 1 İstanbul 171 Türkiye 548 42 2014
Maslak 42 2 İstanbul 171 Türkiye 548 42 2014
Swissôtel Krasnye Holmy[28] Moskova 170.5 Rusya 546 34 2005
Tour Carpe Diem Paris 170 Fransa 545 34 2013
Silberturm Frankfurt 170 Almanya 545 32 1978
Flame Tower 2 Bakü 169 Azerbaycan 541 36 2013
Maastoren Rotterdam 169 Hollanda 541 35 2009
Tour Part Dieu Lyon 169 Fransa 541 42 1977
Tour EDF ParisD 169 Fransa 541 41 2001
Selenium Twins 1 [29] İstanbul 169 Türkiye 541 34 2008
Selenium Twins 2 [29] İstanbul 169 Türkiye 541 34 2008
Iberdrola Tower Bilbao 169 İspanya 541 40 2011
Broadgate Tower Londra 168.3 Birleşik Krallık 539 35 2009
Varyap Meridian Tower 3[30] İstanbul 168 Türkiye 538 41 2012
InterContinental Warsaw Varşova 168 Polonya 536 45 2003
Seljuk Tower Konya 167 Türkiye 535 42 2006
BT Tower[31] Birmingham 163 Birleşik Krallık 535 42 2002
West Tower [32] Liverpool 162 Birleşik Krallık 531 37 2001
Well House na Leninskom[33] Moskova 162 Rusya 531 46 2009
Flame Tower 3 Bakü 161 Azerbaycan 528 28 2013
Palazzo Lombardia[34] Milano 161.3 İtalya 529 43 2010
Cœur Défense ParisB 161 Fransa 528 40 2001
Sparrow Hills Tower I[35] Moskova 161 Rusya 528 43 2004
Sparrow Hills Tower III[36] Moskova 161 Rusya 528 43 2004
Cosmopolitan Twarda 2/4 Varşova 160 Polonya 525 42 2012
20 Fenchurch Street Cardiff 160 Birleşik Krallık 525 34 2014
Kudrinskaya Square [37] Moskova 160 Rusya 525 22 1954
Sky Tower 1[38] İstanbul 160 Türkiye 525 42 2010
Exen Plaza İstanbul 160 Türkiye 525 42 2010
Westend Gate Frankfurt 159 Almanya 522 47 1976
Rixos Bomonti Residence İstanbul 159 Türkiye 522 42 2012
Akbank Tower İstanbul 158 Türkiye 518 39 1993
Torre Lugano [39] Benidorm 158 İspanya 518 43 2008
New Orleans[40] Rotterdam 158 Hollanda 518 45 2010
Torre Picasso Madrid 157 İspanya 515 43 1988
Four Winds 1 İstanbul 156 Türkiye 512 49 2013
Four Winds 2 İstanbul 156 Türkiye 512 49 2013
Four Winds 3 İstanbul 156 Türkiye 512 49 2013
Four Winds 4 İstanbul 156 Türkiye 512 49 2013
Parus Business Centre Kiev 156 Ukrayna 512 34 2007
UFC building Swansea 156 Birleşik Krallık 512 32 2004
Park Arkon Residence 1 İstanbul 155 Türkiye 509 39 2013
Torre Eurosky Roma 155 İtalya 509 35 2012
Tour Adria ParisB 155 Fransa 509 40 2002
Tour Egée ParisB 155 Fransa 509 40 1999
Deutsche Bank Tower I 155 Almanya 509 40 1984
Deutsche Bank Tower II Frankfurt 155 Almanya 509 38 1984
Trump Towers Istanbul[41] İstanbul 155 Türkiye 508 39 2010
Mistral 2Kaynak hatası: Açılış <ref> etiketi hatalı biçimlendirilmiş veya hatalı bir ada sahip (Bkz: Kaynak gösterme) Izmir 154
Hotel Arts Barcelona Barselona 154 İspanya 505 44 1992
Torre Mapfre Barselona 154 İspanya 505 40 1992
Skyper Frankfurt 154 Almanya 505 38 2004
Süzer Plaza Ritz-Carlton [41] İstanbul 154 Türkiye 504 34 1998
Uprise Elite [41] İstanbul 154 Türkiye 505 42 2010
25 Bank Street Londra 153 Birleşik Krallık 502 33 2003
40 Bank Street Londra 153 Birleşik Krallık 502 33 2003
Bluehall building Southampton 153 Birleşik Krallık 502 35 2014
Polat Tower Residence [42] İstanbul 153 Türkiye 500 40 2001
Jaguar Tower Birmingham 152 Birleşik Krallık 500 31 1963
Blackpool tower Blackpool 152 Birleşik Krallık 499 36 1975
Gebouw Delftse Poort 1[43] Rotterdam 151 Hollanda 497 41 1992
Torre Pontina[44] Latina 151 İtalya 495 37 2010
PRISMA[45][46] Yekaterinburg 151 Rusya 495 37 2009
Gazprom [47] Moskova 151 Rusya 495 35 1994
10 Upper Bank Street Londra 151 Birleşik Krallık 495 32 2003
Avenue 77 block 1[48][49] Glasgow 151 Birleşik Krallık 495 45 2008
Avenue 77 block 2[48][49] Glasgow 151 Birleşik Krallık 495 45 2008
Avenue 77 block 3[48][49] Moskova 151 Rusya 495 45 2008
arch-City Towers Newcastle 150 Birleşik Krallık 492 40 2015
Istanbloom İstanbul 150 Türkiye 492 44 2013
Hochhaus Neue Donau [50] Viyana 150 Avusturya 492 34 2001
Tour Les Poissons Paris 150 Fransa 492 42 1970
South Tower Brüksel 150 Belçika 492 38 1967
Rembrandt Tower[51] Amsterdam 150 Hollanda 492 36 1995
Dumankaya Ikon 1 İstanbul 149 Türkiye 489 41 2013
Dumankaya Ikon 2 İstanbul 149 Türkiye 489 41 2013
Dumankaya Ikon 3 İstanbul 149 Türkiye 489 41 2013
De Rotterdam Rotterdam 149 Hollanda 489 43 2013
Europa Tower Vilnius 149 Litvanya 489 33 2004
KölnTurm[52] Köln 148 Almanya 486 43 2001
Eurotower Frankfurt 148 Almanya 486 39 1977
Strata SE1 Londra 148 Birleşik Krallık 486 43 2010
Özdilek Plaza 2 İstanbul 148 Türkiye 486 37 2014
Pan Peninsula Londra 147.4 Birleşik Krallık 484 48 2008
Sun Plaza [53] İstanbul 147 Türkiye 482 38 2005
Colonia-Hochhaus Köln 147 Almanya 482 42 1972
House in Sokolniki [54] Moskova 146.9 Rusya 482 43 2008
Ministry of S&J[55] Lahey 146 Hollanda 479 37 2012
Ministry of I&KR Lahey 146 Hollanda 479 37 2012
Hochaus Uptown München [56] Münih 146 Almanya 479 38 2004
Tour CMA-CGM[57] Marsilya 145 Fransa 482 33 2009
Finance Tower[58] Brüksel 145 Belçika 476 36 1984
Rogier Tower[59] Brüksel 145 Belçika 476 38 2006
Jen-Tower Jena 145 Almanya 476 30 1973
Neguri Gane [60] Benidorm 145 İspanya 476 40 2002
Trump Towers Istanbul[61] İstanbul 145 Türkiye 475 37 2010
Torre Agbar Barselona 144.4 İspanya 474 33 2004
Tour Bretagne Nantes 144 Fransa 472 37 1976
Warsaw Financial Center[62] Varşova 144 Polonya 472 35 1998
Torre Solaria [63] Milano 143 İtalya 469 37 2013
Metrocity Tower 2 İstanbul 143 Türkiye 469 35 2000
Metrocity Tower 3 İstanbul 143 Türkiye 469 35 2000
TAT Tower 1 [61] İstanbul 143 Türkiye 469 34 2000
TAT Tower 2 İstanbul 143 Türkiye 469 34 2000
Metrocity Tower 1 İstanbul 143 Türkiye 469 31 2000
IFC Bomonti Hotel İstanbul 143 Türkiye 469 35 2013
Tour Pleyel ParisE 143 Fransa 469 38 1973
Guy's Tower Londra 142.6 Birleşik Krallık 468 34 1974
Leader Tower Saint-Petersburg 142.5 Rusya 468 42 2013
Tour Dexia ParisB 142 Fransa 466 36 2005
City-Haus[64] Frankfurt 142 Almanya 466 42 1974
Frankfurter Büro Center[65] Frankfurt 142 Almanya 466 40 1980
City-Hochhaus Leipzig[66] Leipzig 142 Almanya 466 36 1971
Hoftoren Lahey 142 Hollanda 466 30 2003
Westpoint Tower Tilburg 142 Hollanda 466 48 2004
Torre de Madrid Madrid 142 İspanya 466 37 1957
Sea Towers Gdynia 141.6 Polonya 464 36 2009
Gulliver Kiev 141 Ukrayna 463 35 2012
Ušće Tower Belgrad 141 Sırbistan 463 25 1961
Torre Diamante Milano 140 İtalya 459 30 2012
Montevideo Rotterdam 140 Hollanda 459 43 2005
Centrum LIM[67] Varşova 140 Polonya 459 43 1989
Oxford Tower, Varşova Varşova 140 Polonya 459 40 1978
West Tower Liverpool 140 Birleşik Krallık 459 40 2007
Izmailovsky 1 [68] Moskova 140 Rusya 459 37 2008
Izmailovsky 2 [68] Moskova 140 Rusya 459 37 2008
Sabancı Center 2 İstanbul 140 Türkiye 459 34 1993
Sisli Elit Residence [69] İstanbul 140 Türkiye 459 35 2000
Uphill Court 1 İstanbul 140 Türkiye 459 33 2008
Uphill Court 2 İstanbul 140 Türkiye 459 33 2008
22 Marsh Wall East Tower Londra 140 Birleşik Krallık 459 44 2010
Edificio Kronos[70] Benidorm 140 İspanya 459 41 2008
Sofaz Tower Bakü 140 Azerbaycan 459 24 2015
many lower buildings

En yüksek binalar kronolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu tablo yıllarına göre şimdiye kadar Avrupa'nın en yüksek binalarını listelemektedir.

Name City Years as tallest Metres Feet Floors
OKO: South Tower Rusya Moskova 2015– 354.1 1,154 85
Mercury City Tower Rusya Moskova 2012–2014 338.8 1,112 75
The Shard Birleşik Krallık Londra 2011-2012 309.6 1,004 87
Başkentler Şehri Rusya Moskova 2009–2011 301.6 989 77
Naberejnaya Kulesi C Rusya Moskova 2007–2009 268.4 881 59
Triumph-Palace Rusya Moskova 2005–2007 264.1 867 57
Commerzbank Tower Almanya Frankfurt 1997–2005 259 849 56
Messeturm Almanya Frankfurt 1990–1997 257 843 55
Moscow State University Rusya Moskova 1953–1990 240 787 42
Kotelnicheskaya Embankment Building Rusya Moskova 1952–1953 176 577 32
Terrazza Martini Tower İtalya Cenova 1940–1952 108 354 31
Royal Liver Building Birleşik Krallık Liverpool 1911–1940 98 322 13
Midland Grand Hotel Birleşik Krallık Londra 1869–1911 82 263 9
Birleşik Krallık Shard London Bridge, Avrupa'nın en yüksek 4. gökdelenidir.
Türkiye Istanbul Sapphire 261 metre anten yüksekliğiyle Avrupa'nın en yüksek 14.gökdelenidir.

Yapılması planlanan Avrupa'nın en yüksek gökdelenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

140 metre (459 ft).

İsim
Şehir
Metre
Feet
Kat
Azerbaijan Tower Azerbaycan Bakü 1050 3445 189
Agaoglu Tower Türkiye İstanbul 500 1640 125
Crystal Island Rusya Moskova 450 1476 102
Millenium Tower Almanya Frankfurt 369 1211 97
Hermitage Plaza Fransa Paris 323 1060 93
Tour Generali Fransa Paris 308 1011 56
Tour Phare Fransa Paris 300 984 68
Ipek Yolu Türkiye İstanbul 300 984 68
Municipality Center Türkiye İstanbul 299 988 67
Simpaş Bomonty Tower Türkiye İstanbul 250 820 63
Zincirlikuyu Residence 1 Türkiye İstanbul 204 669 50
Zincirlikuyu Residence 2 Türkiye İstanbul 204 669 49
Doğuş GE GYO Tower Türkiye İstanbul 200 656 47
Levent Tower Türkiye İstanbul 200 656 40
Shanghai Tower Birleşik Krallık Liverpool 200 656 60
Sisli Tower Türkiye İstanbul 195 640 70
Regnum Tower Türkiye İstanbul 180 591 38
King Edward Tower Birleşik Krallık Liverpool 165 541 54
Renaissance Business Center Türkiye İstanbul 152 499 36
Luxist Residence Türkiye İstanbul 150 492 42
Perpa Trade Center 1 Türkiye İstanbul 143 469 42
Perpa Trade Center 2 Türkiye İstanbul 143 469 42
Perpa Trade Center 3 Türkiye İstanbul 143 469 42
Perpa Trade Center 4 Türkiye İstanbul 143 469 42

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2015. 
  2. ^ "Eurasia Tower". 11 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2013. 
  3. ^ a b "City of Capitals". Skyscrapercity.com. 13 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  4. ^ CTBUH. "CTBUH City of Capitals profile". 55.74794 37.53901: Buildingdb.ctbuh.org. 20 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  5. ^ "Triumph-Palace official site". 26 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2011. 
  6. ^ http://structurae.net/structures/commerzbank-tower 18 Mart 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Radio antenna -300.25 m- is not part of the original designer of the building)
  7. ^ CTBUH. "CTBUH City of Capitals profile". 55.74740 37.53852: Buildingdb.ctbuh.org. 20 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2015. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2015. 
  10. ^ "DC Towers Facts and Figures". DC Towers. 24 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2012. 
  11. ^ "Resmî Site". 23 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2011. 
  12. ^ Topped out in 2009, but still under construction
  13. ^ "Sky Tower 1, Wrocław". PL /: Emporis.com. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  14. ^ "Isozaki Tower". skyscrapercenter. 28 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  16. ^ "CTBUH: Anthill Residence 1". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  17. ^ "CTBUH: Anthill Residence 2". 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  18. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  19. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  20. ^ CTBUH. "CTBUH: Antey-III". 56.83613 60.61449: Buildingdb.ctbuh.org. 17 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  21. ^ "Rondo 1-B, Warsaw". Warsaw /: Emporis.com. 6 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  22. ^ "CTBUH: Continental". 22 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  23. ^ "CTBUH: Varyap Meridian 2 Block". 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  24. ^ "CTBUH: Vorobiovy Gory Tower II". 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  25. ^ "Aliye Parusa 2". Moscow /: Emporis.com. 10 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  26. ^ "CTBUH: Nordstar Tower". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  27. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  28. ^ "Swissotel Krasnye Holmy at SkyscraperPage". Skyscraperpage.com. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  29. ^ a b "Selenium Twins". Ascioglu.com. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  30. ^ "CTBUH: Varyap Meridian 3 Block". 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  31. ^ "Post Tower, Bonn". Bonn /: Emporis.com. 1 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  32. ^ "IZD Tower SkyscraperPage entry". Skyscraperpage.com. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  33. ^ "Wellhouse at Leninsky Resmî Site". 28 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2011. 
  34. ^ CTBUH. "Palazzo Lombardia at CTBUH". 45.48668 9.19650: Buildingdb.ctbuh.org. 20 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  35. ^ "CTBUH: Vorobiovy Gory Tower I". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  36. ^ "CTBUH: Vorobiovy Gory Tower III". 22 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  37. ^ "Kudrinskaya Square". Moscow /: Emporis.com. 10 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  38. ^ "Resmî Site". 16 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2015. 
  39. ^ "Torre Lugano". Benidorm /: Emporis.com. 13 Eylül 2006. 24 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  40. ^ "New Orleans, Rotterdam". Rotterdam /: Emporis.com. 14 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  41. ^ a b c "Süzer Plaza Ritz-Carlton, Istanbul on". İstanbul /: Emporis.com. 17 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  42. ^ "Polat Tower Residence, Istanbul on". İstanbul /: Emporis.com. 29 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  43. ^ "Gebouw Delftse Poort 1". Rotterdam /: Emporis.com. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  44. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  45. ^ "PRISMA, Gefest metal factory". 27 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2011. 
  46. ^ Prisma, Yekaterinburg 25 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at emporis.com
  47. ^ "Gazprom building". Moscow /: Emporis.com. 1 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  48. ^ a b c Avenue 77, Glasgow at emporis.com
  49. ^ a b c "Moscow". SkyscraperPage.com. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  50. ^ "Hochhaus Neue Donau". Vienna /: Emporis.com. 20 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  51. ^ "Rembrandt Towerat". Amsterdam /: Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  52. ^ "Köln Turm". Köln /: Emporis.com. 2 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  53. ^ "Sun Plaza, Istanbul on". İstanbul /: Emporis.com. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  54. ^ "Resmî Site". 27 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2011. 
  55. ^ "Bouw ministeries bereikt hoogste punt - Nieuws - InOverheid.nl - Alles over werken bij de overheid". InOverheid.nl. 5 Ekim 2011. 17 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  56. ^ "Hochhaus Uptown München". Munich /: Emporis.com. 29 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  57. ^ "Tour CMA-CGM, Marseille". Marseille /: Emporis.com. 13 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  58. ^ "Tour Finances / Financietoren". Brussels /: Emporis.com. 1 Ocak 2005. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  59. ^ "Dexia Tower". Brussels /: Emporis.com. 29 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  60. ^ "Neguri Gane". Benidorm /: Emporis.com. 18 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  61. ^ a b "TAT Towers, Istanbul on". Emporis.com. 9 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  62. ^ "Warsaw Financial Center, Warsaw". Warsaw /: Emporis.com. 13 Ekim 1998. 29 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  63. ^ "Milano – Solaria e Solea Porta Nuova — Urbanfile Italia". Urbanfile.it. 14 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  64. ^ "City-Haus, Frankfurt". DE /: Emporis.com. 22 Ağustos 1973. 1 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  65. ^ "Frankfurter Büro Center, Frakfurt". DE /: Emporis.com. 1 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  66. ^ "Panorama Tower". Leipzig /: Emporis.com. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  67. ^ "Centrum LIM, Warsaw". Warsaw /: Emporis.com. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  68. ^ a b "Resmî Site". 16 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2011. 
  69. ^ "Sisli Elit Residence, Istanbul". İstanbul /: Emporis.com. 19 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  70. ^ "Edificio Kronos". Benidorm /: Emporis.com. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012.