Asya'daki en yüksek binaların listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
  Bina ve yapılarının uzunluğu 300 m'den fazla ve dünyanın ilk 200 listesinde olan ülkeler
  Binalarının uzunluğu dünyanın ilk 200 listesinde olan ülkeler
  Bina ve yapıları yapım aşamasında, dünyanın ilk 200'ünde olan ülkeler

Bu liste Asya'daki gökdelenlerin listesidir. Binalar en az 240 m uzunluğundadır. En yüksek bina Burj Khalifa'dir ve 828 m uzunluğundadır. Bu binada 160 kat bulunmaktadır. Asya'nın ilk gökdeleni 1990 yılında yapılan Çin Bankası Kulesi binasıydı. Bu bina 367 m uzunluğundaydı ve 74 kat bulunmaktaydı. Kuzey Amerika'nın dışında yapılan tek gökdelen idi. Şimdi ise Asya genelinde 50'den fazla gökdelen mevcuttur.

These are the tallest buildings in Asia

Asya'daki gökdelenlerin listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Bina Şehir Ülke Uzunluk Kat sayısı Mimar
1 Burj Khalifa Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 828 m 2,717 ft 162 2010
2 Taipei 101 Taipei Tayvan 509 m 1,671 ft 101 2004
3 Shanghai World Financial Center Şanghay Çin 492 m 1,614 ft 101 2008
4 International Commerce Centre Kowloon Hong Kong 484 m 1,588 ft 118 2009[B]
5= Petronas Tower 1 Kuala Lumpur Malezya 452 m 1,483 ft 88 1998
5= Petronas Tower 2 Kuala Lumpur Malezya 452 m 1,483 ft 88 1998
7 Nanjing Greenland Financial Center Nanjing Çin 450 m 1,476 ft 89 2009[C]
8 Guangzhou West Tower Guangzhou Çin 440 m 1,444 ft 103 2009[B]
9 Jin Mao Tower Şanghay Çin 421 m 1,380 ft 88 1998
10 Two International Finance Centre Hong Kong Island Hong Kong 415 m 1,362 ft 88 2003
11 CITIC Plaza Guangzhou Çin 391 m 1,283 ft 80 1997
12 Shun Hing Square Shenzhen Çin 384 m 1,260 ft 69 1996
13= Emirates Park Tower 1 Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 376 m 1,234 ft 77 2010
13= Emirates Park Tower 2 Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 376 m 1,234 ft 77 2010
15 Central Plaza Kowloon Hong Kong 374 m 1,227 ft 78 1992
16 Bank of China Tower Hong Kong Island Hong Kong 367 m 1,205 ft 72 1990
17 Almas Tower Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 363 m 1,191 ft 68 2008[B]
18 Emirates Office Tower Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 355 m 1,163 ft 54 2000
19 Tuntex Sky Tower Kaohsiung Tayvan 348 m 1,140 ft 85 1997
20 The Center Hong Kong Island Hong Kong 346 m 1,135 ft 73 1998
21 Keangnam Hanoi Landmark Tower Hanoi  Vietnam 345 m 1,132 ft 74 2011
22 Ahmed Abdul Rahim Al Attar Tower Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 342 m 1,122 ft 76 2010
23= Rose Tower Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 333 m 1,093 ft 72 2007
23= Shanghai Shimao International Plaza Şanghay Çin 333 m 1,093 ft 60 2006
24 Minsheng Bank Building Wuhan Çin 331 m 1,087 ft 68 2007
25= Ryugyong Hotel Pyongyang Kuzey Kore 330 m 1,083 ft 105 1992[D]
25= China World Trade Center Tower 3 Pekin Çin 330 m 1,083 ft 74 2008
25= Al Yaqoub Tower Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 330 m 1,083 ft 72 2010
28 The Index Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 328 m 1,076 ft 80 2009[C]
29 Burj Al Arab Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 321 m 1,053 ft 60 1999
30 Nina Tower Tsuen Wan Hong Kong 319 m 1,046 ft 80 2006
31 HHHR Tower Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 317 m 1,040 ft 72 2009[B]
32 Ocean Heights Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 310 m 1,017 ft 84 2010
33 Menara Telekom Kuala Lumpur Malezya 310 m 1,017 ft 55 2001
34 Jumeirah Emirates Towers Hotel Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 309 m 1,014 ft 56 2000
35 One Island East Hong Kong Island Hong Kong 308 m 1,011 ft 70 2008
36 The Address Downtown Burj Dubai Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 306 m 1,004 ft 63 2008
37 Northeast Asia Trade Tower Incheon Güney Kore 305 m 1,001 ft 70 2009[B]
38 Baiyoke Tower II Bangkok Tayland 304 m 997 ft 85 1997
39 Kingdom Centre Riyad Suudi Arabistan 302 m 992 ft 41 2002
40 Arraya 2 Kuveyt Kuveyt 300 m 984 ft 56 2009
41 Shanghai Wheelock Square Şanghay Çin 298 m 978 ft 58 2009
42= Yokohama Landmark Tower Yokohama Japonya 296 m 972 ft 70 1993
42= Emirates Crown Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 296 m 971 ft 63 2008
44 Central Park Office Tower Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 294 m 957 ft 49 2010
45 SEG Plaza Shenzhen Çin 292 m 957 ft 70 2000
46 Plaza 66 Şanghay Çin 288 m 945 ft 66 2001
47 Sulafa Tower Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 288 m 945 ft 75 2009
48= Millennium Tower Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 285 m 935 ft 60 2006
48= Tomorrow Square Şanghay Çin 285 m 934 ft 55 2003
50= Chongqing World Trade Center Chongqing Çin 283 m 929 ft 60 2005
50= Cheung Kong Centre Hong Kong Island Hong Kong 283 m 928 ft 62 1999
52= Republic Plaza Singapore Singapur 280 m 919 ft 66 1995
52= UOB Plaza One Singapur Singapur 280 m 919 ft 66 1992
52= OUB Centre Singapore Singapur 280 m 919 ft 63 1986
55 Hong Kong New World Tower Şanghay Çin 278 m 913 ft 61 2002
56 Diwang International Commerce Center Nanning Çin 276 m 906 ft 54 2006
57 Wuhan World Trade Tower Wuhan Çin 273 m 896 ft 58 1998
58= The Cullinan North Tower Kowloon Hong Kong 270 m 886 ft 68 2007
58= The Cullinan South Tower Kowloon Hong Kong 270 m 886 ft 68 2007
58= China International Center Guangzhou Çin 270 m 884 ft 62 2007
58= JAL Hotel Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 270 m 884 ft 60 2010
62= Bitexco Financial Tower Ho Chi Minh City  Vietnam 269 m 861 ft 68 2010
62= Dapeng International Plaza Guangzhou Çin 269 m 884 ft 56 2004
62= 21st Century Tower Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 269 m 883 ft 55 2003
62= One Lujiazui Şanghay Çin 269 m 883 ft 47 2008
66 Al Faisaliyah Center Riyadh Suudi Arabistan 267 m 876 ft 30 2000
67= Bocom Financial Towers Şanghay Çin 265 m 869 ft 52 2002
67= Al Kazim Tower 1 Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 265 m 869 ft 53 2008
67= Al Kazim Tower 2 Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 265 m 869 ft 53 2008
67= Development Tower Şanghay Çin 265 m 869 ft 46 2008
71 Samsung Tower Palace G Seul  Güney Kore 264 m 865 ft 73 2004
72= Shenzhen Special Zone Press Tower Shenzhen Çin 262 m 860 ft 48 1998
72= Grand Gateway Shanghai I Şanghay Çin 262 m 859 ft 52 2005
72= Grand Gateway Shanghai II Şanghay Çin 262 m 859 ft 52 2005
72= Wisma 46 Cakarta Endonezya 262 m 820 ft 48 1996
76= Hyatt Regency Hong Kong Kowloon Hong Kong 261 m 856 ft 64 2007
76= Sapphire of Istanbul İstanbul Türkiye 261 m 856 ft 54 2009
76= Central Park Residential Tower Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 261 m 856 ft 51 2010
79= Post & Telecommunication Hub Guangzhou Çin 260 m 853 ft 66 2003
79= Vision Tower Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 260 m 853 ft 60 2009[C]
79= Dual Tower 1 Manama Bahreyn 260 m 853 ft 53 2007
79= Dual Tower 2 Manama Bahreyn 260 m 853 ft 53 2007
79= Fortune Plaza Beijing Çin 260 m 853 ft 63 2008
79= Khalid Al Attar Tower 2 Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 260 m 853 ft 61 2008
85 PBCom Tower Manila Filipinler 259 m 849 ft 52 2000
86= Lanko·Grand Hyatt Hotel Chongqing Çin 258 m 846 ft 60 2006
86= Grand Lisboa Makao Çin 258 m 846 ft 52 2008
86= Run Hua International Building Wuxi Çin 258 m 846 ft 55 2009
89= Sorrento 1 Kowloon Hong Kong 256 m 841 ft 75 2003
89= The Harbour Hotel & Residence Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 256 m 840 ft 59 2007
89= Mok-dong Hyperion I Tower Seoul Güney Kore 256 m 840 ft 69 2003
89= Rinku Gate Tower Building Izumisano Japonya 256 m 840 ft 56 1996
93= Langham Place Office Tower Kowloon Hong Kong 255 m 837 ft 59 2004
93= New Century Plaza Tower A Nanjing Çin 255 m 837 ft 48 2006
95 Capital Tower Singapore Singapur 254 m 833 ft 52 2000
96= Highcliff Hong Kong Island Hong Kong 252 m 828 ft 72 2003
96= Osaka World Trade Center Building Osaka Japonya 252 m 827 ft 55 1995
96= Bank of Shanghai Headquarters Şanghay Çin 252 m 827 ft 42 2005
99= The Harbourside Kowloon Hong Kong 251 m 824 ft 73 2003
99= Jiali Plaza Wuhan Çin 251 m 823 ft 61 1997
100= Beijing Yintai Centre Tower 2 Beijing Çin 250 m 820 ft 63 2007
100= Chelsea Tower Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 250 m 820 ft 49 2005
100= Angsana Suites Tower Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 250 m 820 ft 50 2007
100= Angsana Hotel Tower Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 250 m 820 ft 50 2008

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]