Kiyâ Büzürgümmîd

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kiyâ Büzürgümmîd (Farsça: كيا بزرگاميد) (d. 1062 - ö. 1138), Nizarîler'in Alamut Kalesi'nde Hasan Sabbah'tan sonraki ikinci komutanı.

Alamut Kalesi'ndeki görevleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hasan Sabbah tarafından Lamasar Hicrî 489/M. 1095 senesi Lamasar Kalesi'ni fethetmekle görevlendirildi.

"Kiya Buzrug Ummid" Hicrî 518 - 532/Milâdî 1124 - 1138 yılları arasında toplam 14 yıl Alamut Kalesi Komutanlığı görevini "Nizârî-Elemût Devleti'nin İkinci Hücceti" olarak yürüttü.

1124 Mayıs ayında Hasan Sabbah Ölüm yatağında iken Buzur Ümîdi Veliahd'i tayin etti

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Başa geçtikten 2 yıl sonra 1126 yılında Selçuklu veziri Muîneddin Kâşî tarafından komuta edilen ordu Beyhak ve Kuhistanda da İsmaililere ait köy ve kasabalara saldırdı, İsmailileri katledip mallarını yağmaladı.Cüveyni'ye göre katliamlarda 10.000 İsmaili katledildi. İsmaililer'in cevabı ise gecikmedi. Vezir'in hizmetine giren iki fidai16 Mart 1127 de Vezir Sultan'a vereceği atı seçeceği sırada iki fidai tarafından öldürüldü. Bu dönemde yapılan önemli suikastlerden biri de Abbasi halifesinin öldürülmesidir. Nitekim Sultan Mahmud'un ölümünden sonra başa geçen Gıyaseddin Mesud 1139'da, Hemedan yakınında Halife Müsterşid'i ve bazı adamları esir aldı. Sultan, Halife'ye saygılı davrandı ancak ihmalkarlığı yüzünden bir grup Haşhaşi kampa sızdı ve halifeyi katletti. Sultanın bu suikastı azmettirdiği de iddia edilmektedir. Sultan bu duruma çok üzüldü ve Halife için görkemli bir cenaze töreni yapıldı. Yine Buzrug Ummid döneminde Isfahan,Tebriz valileri ve Meraga valisi Ahmedil El Kurdi ile Kazvin müftüsü suikastle öldürüldü. Ayrıca 1131 yılında Deylem'de faaliyet gösteren İsmaili karşıtı Şii Din adamı Ebu Haşim öldürüldü.[1]

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kötü zamanlarda okunacak (Farsçaدعا در هنگام خواب) adında[2] bir dua metni Kiya Buzurg Ummid'e atfedilmiş[3] olup Londra'da İsmaili Araştırmaları Enstitüsü'nde muhafaza edilmektedir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

5.Alaaddin Ata Melik Cüveyni Cihan-ı güşa

  1. ^ Ata Melik Cüveyni, Tarih-î Cîhan-ı gûşa. 
  2. ^ "نسخ خطی عربی اسماعيلی و غيره: فهرستی توصيفی از نسخ خطی مؤسسه‌ی مطالعات اسماعيلی". 13 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2014. 
  3. ^ "Dr Delia Cortese, Ismaili and Other Arabic Manuscripts: A Descriptive Catalogue of Manuscripts in the Library of The Institute of Ismaili Studies". 16 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2014. 
  4. ^ "IIS Overview". Institute of Ismaili Studies. 10 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2007. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmî unvanlar
Önce gelen
Hasan Sabbah
Alamut Kalesi I. Komutanı
( I. Nizarî Dâî )
Kiyâ Büzürgümmîd
Alamut Kalesi II. Komutanı
( II. Nizarî Dâî )

1124–1138
Sonra gelen
Muhammed bin Kiya Buzrug Ummid
Alamut Kalesi III. Komutanı
( III. Nizarî Dâî )