Hamburg'un posta tarihi ve posta pulları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alman Postanesi motifli Hamburg pulu

Bu madde Hamburg'un Geç Orta Çağ (MS 1300-1499) kuryesinden Hamburg Posta İdaresinin 1868'de Kuzey Alman Posta Bölgesine dahil oluşuna kadarki posta tarihi ve posta pullarının hikâyesi hakkındadır.

Tarihsel gelişme[değiştir | kaynağı değiştir]

Geç Orta Çağ döneminde Almanya Hansa Birliği'nin kurulmasından sonra regulated messenger hauls şekillendi ve bu Hamburg'dan Lübeck, Rostock, Stettin, Danzig ve Königsberg yolu ile Riga'ya ayrıca Bremen yoluyla Amsterdam'a ve Celle ve Braunschweig yoluyla Nürnberg'e mesaj taşımada kullanılıyordu.

1649'da Hamburg'da Danimarka postanesi açıldı. 17'nci yüzyılda Thurn und Taxis postası Hamburg'a yerleşti, kraliyet imtiyazıyla posta ve eşya taşımacılığı Hamburg ve Nuremberg arasında tesis edildi.

1810'da Napolyon, Büyük Britanya'ya rakip olarak üç Hansa şehrini ve Almanya'nın kuzeyini Karsal Sistem'e ekledi.

Fransız işgalinden sonra, Hamburg'da pek çok postane yeniden açıldı. Hansa şehri Hamburg'da ve Ritzebüttel'de kendi postanelerine sahipti. Hamburg şehir postanesinde (Mengstraße No. 43) İsveç-Norveç posta servisi, Thurn and Taxis posta servisi (Mengstraße No. 48) ve Hannover posta servisleri barındırılıyordu. Prusya Merkez Postanesi, Mecklenburg Posta servisi ve Danimarka posta servisi kendi binalarında çalışıyorlardı.

Farklı varış yerlerine teslim ettikleri postalarını arayacakları bir kütük vardı. İngiltere ve deniz aşırı posta şehir postanesi tarafından dağıtılıyordu. Thurn und Taxis posta servisi Fransa, İspanya, Portekiz, İtalya, Belçika ve İsviçre posta servisinden sorumluydu. Prusya, postayı Avusturya yoluyla Türkiye'ye olduğu kadar Rusya ve Polonya'ya dağıtıyordu. İskandinavya'ya hizmet, Danimarka veya İsveç-Norveç posta servisince sağlanıyordu.

1796 başlarında Heligoland'a posta servisi o zaman Danimarka'ya ait olup Hamburg posta acentesi tarafından dağıtılıyordu. Çünkü Heligoland'da bir Hamburg posta acentesi vardı.

1 Ocak 1852'de Hamburg, Almanya-Avusturya Posta Birliği'ne katıldı. 1866'dan beri Hamburg Kuzey Almanya Konfederasyonu'nun bir parçası olup 1 Ocak 1868'de posta hizmetlerini Kuzey Alman Posta Bölgesi'nde alır.

Pullar[değiştir | kaynağı değiştir]

Hamburg Şehri Postası pulu

Hamburg Şehri Postası posta pulları[değiştir | kaynağı değiştir]

Hamburg şehrinin ilk posta pulu 1 Ocak 1859'da tanıtıldı. Bu pullar dikdörtgen şekilli, ortasında şehir arması olan ve değer numaralıydı. Aşağısında "Postmarke" (postage stamp) kelimesi vardı. Yukarıda ise "Hamburg" yazısı. Değerler ve para birimi sınırda (Schilling) metin olarak basılmıştı. Değerler ½, 1, 2, 3, 4, 7 ve 9 Schillinge basıldı. 1864'te ilave tamamlayıcı değerler 1,25 ve 2,5 Schillinge farklı çerçeve tasarımında basıldı.

Bu erken basımlar yapışkanlı olup hâlâ deliksizdi. Bunları takip eden dokuz değer 1864 ve 1867 yıllarında basıldı ve tekrar ilk basım ile aynı dizayndaydılar fakat sonuçta delikliydiler. 1866'da diğer iki farklı değerde sekizgen çerçeve dizaynında pullar basıldı ve 5 Mayıs 1867'de ise ilk pullar dizaynında diğer bir pul. Hamburg'un pulları sadece 1867 sonuna kadar geçerliydi çünkü 1 Ocak 1868 tarihine göre sadece Kuzey Almanya Posta Bölgesi'nin pulları geçerliydi.

Hamburg'un Kuryeler Enstitüsü'nün pulları[değiştir | kaynağı değiştir]

Hamburg'un Kuryeler Enstitüsü ½ Schilling lik bir pul yayımladı. Özel şirket Hamburg şehri içinde yarım şilin ücret karşılığında sadece mektupları ve gazeteleri dağıtıyordu. Pullar renkli kâğıt üzerine siyah renkte basılmıştı.

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

Bütün referanslar Almancadır

  • B. E. Crole: Geschichte der Deutschen Post. 2nd edition. Verlag W. Malende in Leipzig, Leipzig 1889. The author is Bruno Emil König from Berlin. p. 293, "Die Hansestädte."
  • K. Schwarz (Postrat): Zeittafel zur deutschen Postgeschichte. R.V.Deckers Verlag, Berlin 1935, Volume 22 "Post- und Telegraphie in Wissenschaft und Praxis."
  • Handwörterbuch des Postwesens. Frankfurt am Main 1953, ASIN B0000BJ291
  • Müller-Mark: Altdeutschland unter der Lupe. 7th edition, Verlag M. Zieme, Oberursel, Vol. 1