Ekşi krema

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ekşi krema, normal kremanın belirli laktik asit bakterisi ile fermente edilmesiyle elde edilen bir mandıra ürünüdür.[1] Kasıtlı veya doğal olarak eklenen bakteri kültürü kremi ekşitir ve koyulaştırır. Adı ekşi denilen bakteri fermantasyonu ile laktik asit üretiminden gelmektedir.[2] Krem fraîche (Crème fraîche), yüksek yağ içeriği ve daha az ekşi tadı olan bir tür ekşi krema türüdür.[3] Ekşi krema, tatlıların ve diğer yiyeceklerin lezzetini artıran fermente bir süt ürünüdür. Genellikle çorbalarda, soslarda ve tatlılarda kullanılır.

Ekşi kremanın faydaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekşi krema,içeriğindeki probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığını destekler. Probiyotikler, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ekşi krema, aynı zamanda kalsiyum, protein ve B vitaminleri gibi önemli besin maddeleri içerir. Bu nedenle, kemik sağlığını, kas gelişimini ve enerji üretimini destekler. Ekşi krema, ayrıca hafızayı güçlendirir, stresi azaltır ve depresyonla mücadeleye yardımcı olur. Diğer yandan yüksek yağ içeriği nedeniyle yüksek kalori içerir ve içerdiği yüksek laktoz sindirim sorunlarına neden olabilir. Ayrıca süt alerjisi olan kişilerde dikkatli olmalıdır.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 
  4. ^ "Ekşi krema, yararları ve zararları. Ekşi kremanın vücut için yararları ve olası zararları". Gaziantep Son Dakika Haberleri - Gaziantep Doğuş Gazetesi - Gazete27 Gazetesi. 25 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2023. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]