Call of Duty: Black Ops

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Call of Duty: Black Ops
GeliştiriciTreyarch[a]
YayımcıActivision
YönetmenDave Anthony
Corky Lehmkuhl
YapımcıPat Dwyer
TasarımcıJoe Chiang
ProgramcıDavid King
SanatçılarColin Whitney
James H. Dargie
SenaristlerCraig Houston
Dave Anthony
Corky Lehmkuhl
BesteciSean Murray[b]
SeriCall of Duty
PlatformlarMicrosoft Windows
Nintendo DS
PlayStation 3
Wii
Xbox 360
OS X
Çıkış
9 Kasım 2010
  • Microsoft Windows, Nintendo DS, PlayStation 3, Wii, Xbox 360
  • 9 Kasım 2010
  • OS X
  • 27 Eylül 2012
TürBirinci şahıs nişancı
ModlarTek oyunculu oyun, çok oyunculu oyun

Call of Duty: Black Ops, Treyarch tarafından geliştirilen ve Activision tarafından yayımlanmış 2010 çıkış tarihli birinci şahıs nişancı türünde bir video oyunudur. Kasım 2010'da Microsoft Windows, PlayStation 3, Wii ve Xbox 360 için dünya çapında piyasaya sürüldü ve Nintendo DS için N-Space tarafından geliştirilen ayrı bir sürümü vardı. Aspyr daha sonra Eylül 2012'de oyunu OS X'e taşıdı. Call of Duty serisinin yedinci oyunu ve Call of Duty: World at War'un devamı niteliğindedir.

Oyun[değiştir | kaynağı değiştir]

Soğuk Savaş döneminde geçen oyunda kullanıcılar, farklı karakterleri yöneterek Küba, Vietnam, Arktika, Meksika Körfezi gibi farklı yerlerde silahlı operasyon görevleri üstlenir. Oyunda Call of Duty: World at War'dan Sgt. Reznov da yer almaktadır. Call of Duty oyunlarında klasikleşmiş araç kullanmada ise kullanıcılar SR-71 Blackbird ve Mil Mi-24 pilotu olarak oynayabilmektedir.

Çok oyunculu modda ise Call of Duty: Modern Warfare 2 ve Call of Duty: World at War'daki özellikler birleştirilmiştir; oyuncular kendi silahlarını ve yeteneklerini oluşturabilmektedir.

Bunların dışında, oyundaki karakterlerin yine oyundaki silahlarla kurgusal bir zombi saldırısı karşısında kendilerini savunmasına dayanan ek paket, ana oyunun sonunda oynanabilir durumdadır.

Oyun ilk çıktığı gün sadece PlayStation 3 platformunda bir milyondan fazla satmıştır.[1]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun Soğuk Savaş döneminde, 1961-68 yılları arasında geçmektedir. Hikâye, Alex Mason adlı karakterin, elektrikli sandalyeye bağlanarak sorgulanması ve geçmişini hatırlaması şeklinde anlatılmaktadır.

Küba (17 Nisan 1961)[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk görevde Alex Mason, arkadaşları Frank Woods ve Joseph Bowman ile birlikte Küba lideri Fidel Castro'ya suikast düzenlemeye gider. Burada Carlos adında bir muhbirden de yardım alarak Küba ordusunu atlatırlar. Ancak Castro kendisine düzenlenecek suikastten haberdardır ve kendisinin yerine dublör kullanır. Castro'yu öldürdüğünü düşünen ekip yine Carlos'un yardımıyla bir uçak aracılığıyla kaçmaya çalışır. Ancak Küba askerleri uçak pistine barikat kurar. Mason, arkadaşları için kendini feda edip uçaktan atlar ve barikatı bir uçaksavar yardımıyla yok eder. Bu sırada Lev Kravchenko ve bir Kübalı asker tarafından yakalanıp bayıltılır. Uyandığında ise karşısında Fidel Castro, Sovyet komutan Tümgeneral Nikita Dragovich ve onun sağ kolu Albay Lev Kravchenko belirir. Mason, Castro'nun kendisini öldüremediklerini anlar. Daha sonra Castro, Dragovich'e Mason'la istediğini yapabileceğini, "yeni işbirliklerinin şerefine" Mason'ı hediye ettiğini söyler. Dragovich ise Mason'a onun için planları olduğunu söyler.

Sovyetler Birliği (6 Ekim 1963)[değiştir | kaynağı değiştir]

Mason daha sonra Sovyetler Birliği'nin Vorkuta kentindeki bir çalışma kampında, başka bir mahkumla kavga ederken görülür. Dragovich tarafından buraya hapsedilen Mason Call of Duty: World at War oyununda da görülen Viktor Reznov'la beraber Vorkuta'dan kaçış planı yaparlar. Kavgayı daha da büyüterek isyan çıkartır, karşılarına çıkan gardiyan ve askerleri öldürürler. Reznov ve Mason askerlerden kaçmaya çalışırlarken, Reznov kendini feda eder ve Mason kaçmak için kullanacakları trene atladığında, Reznov peşinden gelen askerleri kendine çekmek için arabayla uzaklaşır.

Vorkuta'da Alex Mason'ın beyni bazı şifreli rakamlarla MK Ultra adı verilen bir program dahilinde yıkanmıştı ve bu rakamların anlamını Mason'la beraber dünyada sadece birkaç kişi bilebilirdi. Ayrıca Mason'ın beyni o zamanki ABD başkanı olan John Fitzgerald Kennedy'i öldürmeye programlanmıştır. Fakat Mason'ın bundan o an için haberi yoktur.

ABD (10 Kasım 1963)[değiştir | kaynağı değiştir]

Vorkuta'dan kaçtıktan sonra ABD'ye dönen Mason, yeni patronu Jason Hudson adlı CIA ajanı ile tanışır. Hudson, Mason'ı önce dönemin Savunma Bakanı Robert McNamara ile tanıştırır. McNamara Mason'a Dragovich ile ilgili bazı bilgiler verir. Daha sonra bu üçlü, dönemin başkanı John Fitzgerald Kennedy'nin yanına giderler. Başkan burada Mason'a Dragovich'i öldürmesi için tam yetki verir.

Baykonur (17 Kasım 1963)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir süre sonra Mason, eski takımıyla Baykonur adlı Rus Uzay Üssünde tekrar bir araya gelir. Burada Ruslar Sovyet Uzay Programı'nın parçası olarak uzaya fırlatılmak üzere Soyuz 2 adlı bir füze geliştirmişlerdir ve fırlatma için geri sayıma da çoktan başlamışlardır. CIA fırlatmayı sabote etmesi için Grigori Weaver adında Rus asıllı bir ajanı yollamıştır. Ancak Weaver yakalanmıştır ve burada bizzat Kravchenko tarafından işkence görmüştür. Ekip önce Weaver'ı kurtarır daha sonra füzeyi bir roket yardımıyla yok eder. Daha sonra Dragovich'in peşinden giderler. Bir limuzini kurşun yağmuruna tutmuşlardır ancak içindekinin Dragovich olduğunu doğrulayamamışlardır.

Vietnam (21 Ocak - 2 Şubat 1968)[değiştir | kaynağı değiştir]

Aynı ekip 1968 yılında Vietnam'a gönderilir ve Çalışma ve Gözlem Grubu'na (SOG-Studies and Observation Group) katılır. Khe Sahn adlı bölgeye kamp kuran ABD ordusu bir anda Vietnamlılar tarafından hiç beklemediği bir saldırıyla karşılaşmıştır. Vietnamlılar sayı olarak üstün olsalar da ABD askerleri tarafından püskürtülür. Khe Sahn'daki çarpışmadan hemen sonra, Hue adlı şehirde bir ilticacının Dragovich ile ilgili bilgiler taşıyan dosya bulundurduğunu öğrenilir. Ancak NVA (Kuzey Vietnam Ordusu) burada ciddi bir direniş göstermekte, aynı zamanda sivilleri katletmektedirler. Mason tüm zorluklara rağmen dosyaya ulaşır. Bu arada ilticacının Viktor Reznov olduğu anlaşılır. Reznov dosyayı bizzat Mason'a verir ve Dragovich'in ABD'ye kimyasal silahlarla (Nova 6) saldıracağını söyler.

Hong Kong (9 Şubat 1968)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu arada Hudson ve diğer ajan Weaver, Nazi Alman bilim insanı ve aynı zamanda Nova 6'nın yaratıcısı Steiner'ın yerini bulmak için İngiliz doktor Daniel Clarke'ı Kowloon şehrinde yakalar ve sorguya çeker. Clarke başta zorluk çıkarır. Ancak daha sonra Spetsnaz baskın düzenler ve bu üç adam peşlerindeki Ruslardan kaçmaya başlar. Hudson ve Weaver bu sırada Steiner'ın Ural Dağları'nda bir Sovyet üssünde olduğunu öğrenirler. Şifreli rakamların ne anlama geldiğini söyleyeceği sırada Clarke bir Spetsnaz keskin nişancısı tarafından öldürülür. Steiner'ın yerini öğrenen Hudson ve Weaver, şehirden ayrılırlar.

Arktika (29 Ekim 1945)[değiştir | kaynağı değiştir]

Reznov karakteri olarak oynanan bu bölümde Nova 6 gazının öyküsü anlatılır. Ayrıca Call of Duty: World at War oyununda ana karakterlerden biri olan Dimitri Petrenko da bölümde görülür.

İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin ardından Reznov ve arkadaşları, Alman bilim insanı Friedrich Steiner'ı ele geçirme hedefiyle Arktika'dadırlar. Alman askerleriyle çatışmadan sonra Steiner'ı yakalayıp Dragovich'e teslim ederler. Eski dost gibi konuşan Dragovich ve Steiner'ın konuşmasından, Nova 6 gazının donmuş bir nehirdeki gemi enkazında bulunan V-2 roketleri içinde saklandığı öğrenilir. Gaz ele geçirildikten sonra Dragovich, gazın etkisini görmek için Reznov ve Petrenko da dahil altı kişiyi kabine atar. Petrenko ve iki kişi gazın etkisiyle saniyeler içinde ölür. Bu sırada İngiliz askerleri gazı ele geçirmek için gemiye gelirler ve gaz odasının kapısını patlatırlar. Böylelikle serbest kalan Reznov ve iki arkadaşı, hem İngiliz hem Rus askerleriyle savaştıktan sonra gemiyi saatli bombayla patlatır.

Vietnam (9 Şubat 1968)[değiştir | kaynağı değiştir]

Vietnam'ın kuzeyine operasyona giden SOG ekibinin helikopteri düşürülmüştür. Mason ve Woods, yardıma gelen Reznov sayesinde kurtulur. NVA kampını basan ekip, Kravchenko'nun yer altındaki karargahına ulaşır, fakat Kravchenko'nun kısa süre önce ayrıldığını fark eder.

Laos (11 Şubat 1968)[değiştir | kaynağı değiştir]

Mason ve arkadaşları, Viet Cong tarafından kontrol edilen bir bölgede, düşmüş bir Sovyet kargo uçağındaki Nova gazını almak için harekete geçer. Bir nehir içinde askeri botla hareket eden ekip, hem Spetsnaz hem de Viet Cong direnişiyle karşılaşır. Uçağa ulaştıklarında gazın dışarı sızdığını ve mürettebatı öldürdüğünü görürler. Ekip baskına uğrar ve uçağın kokpit kısmı Mason içindeyken yüksekten yere düşer. Mason ayıldığında Spetsnaz askerlerini Bowman ve Woods'u götürürken görür. Daha sonra Dragovich ve Kravchenko belirir. Dragovich "Uzun zaman oldu, Mason," der ve Mason'ı yüzüne tekme atarak bayıltır.

Yamantau (18 Şubat 1968)[değiştir | kaynağı değiştir]

Hudson karakterini kontrol ederek başlanan bu bölümde, Clarke'tan alınan bilgiler doğrultusunda, Steiner'ı bulmak için Ural Dağları'ndaki Yamantau'ya hareket edilir. Hudson ve Weaver'ın da içinde bulunduğu dört kişilik ekip, bir SR-71 jetinin gözetimiyle ilerler. Operasyon sırasında bir Sovyet askerinin roketatar saldırısı sonucunda çığ düşer. Paraşütle atlayarak kurtulan ekip Steiner'ın ofisine ulaşır, fakat kendisini bulamazlar. Yine de Sovyetlerin ABD'deki uyuyan hücrelerinin Nova 6 gazı saldırısı yapacağı bilgisini edinirler. Uzaktan hoparlör aracılığıyla seslenen Steiner, kendisinin Aral Gölü'nde bulunan Rebirth adasında olduğunu söyler. Bu bilgiyi alan ajanlar bölgeden ayrılır.

Laos (19 Şubat 1968)[değiştir | kaynağı değiştir]

Viet Cong tarafından esir alınan Mason, Woods ve Bowman bir mağarada tutulmaktadır. Rus ruleti oynamaya zorlanan Bowman öldürülür. Woods ve Mason ise silahı odadaki askerlere saldırmakta kullanır. Odadan sonra tünellerde çatışarak açık havaya ulaşan Woods ve Mason, bir Mi-24 helikopterini ele geçirip Kravchenko'nun bulunduğu bölgeye giderler. Burada esir bulunan Ameriken askerlerini de kurtararak Kravchenko'nun bulunduğu ofise baskın düzenlerler. Ofise girdiklerinde Kravchenko Mason'ı yarı baygın hale getirir, ancak Woods tarafından bıçaklanır. Kravchenko'nun el bombasının pimini çekmesi üzerine Woods, Mason'ı kurtarmak için Kravchenko ile birlikte ofisin camını kırarak dışarı atlar. Bu sırada Reznov belirir ve Kravchenko'nun öldüğünü söyler (Call of Duty: Black Ops II oyununda Woods ve Kravchenko'nun hayatta olduğu görülür).

Aral Gölü (23 Şubat 1968)[değiştir | kaynağı değiştir]

Mason ve Reznov, Steiner'ı öldürmek üzere Aral Gölü'ndeki Rebirth Adasına giderler. Eş zamanlı olarak adaya gelen Hudson ve Weaver'ın önderliğindeki ekip de Steiner'ı yakalayıp şifreli rakamların anlamını öğrenmeye çalışmaktadır. Mason ve Reznov onlardan önce Steiner'a ulaşır. Mason'ın gözünden Reznov'un Steiner'ı öldürdüğü ancak Hudson'un gözünden görevi yaptığımız zaman Mason tek başınadır ve bizzat Steiner'ı kafasına kurşun sıkarak öldürmüştür.

Sorgu odası (25 Şubat 1968)[değiştir | kaynağı değiştir]

Rebirth adasındaki olaylardan sonra oyun sorgulandığımız odaya geri dönüyor. Sorgulayanlardan birinin Weaver olduğu görülüyor. Daha sonra Hudson odaya giriyor. Mason'ı elektrikli sandalyeden çözerken bir anda boş bulunuyor ve Mason bundan faydalanıp Hudson'ı etkisiz hale getiriyor. Özgür olduktan sonra Mason bina içinde dolaşıyor ve bazı anılarını hatırlıyor. Bir süre sonra Hudson arkasından yetişip Mason'ı etkisiz hale getiriyor. Daha sonra aslında her şey ortaya çıkıyor: Reznov önce Mason'ı kendi intikam amaçları doğrultusunda kullanmış, fakat 1963'te Vorkuta'dan kaçarken yakalanıp infaz edilmiştir. Reznov'un ölümünden sonra hikâyede görülen Reznov'ların hepsi aslında Mason'ın yanılsamasının ürünüdür. Bu bilginin anlaşılmasından sonra Hudson, Nova saldırısının her an başlayabileceğini söyleyerek Mason'dan saldırı emrinin verileceği radyo istasyonunun yerini bulmasını ister. Mason rakamları tekrar dinlediğinde, radyo istasyonunun Rusalka adlı, Küba'ya demir atmış bir gemi olduğunu hatırlar. Bu gemi aynı zamanda oyunun ilk görevinin son sahnesinde yer alan Rusalka adlı gemidir.

Meksika Körfezi (25 Şubat 1968)[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusalka gemisinin Meksika Körfezi'nde olduğu tespit edilir. Helikopter destekli Spetsnaz askerleriyle yaşanan çatışmadan sonra, radyo istasyonunun su altında olduğunu anlaşılır. Mason ve Hudson su altına dalarak istasyonu bulurlar. Yayını kesecekleri sırada Dragovich ortaya çıkar, çok geçmeden Mason tarafından boğulur. Mason, önceden de anlaşıldığı üzere, Dragovich'i "kendi başkanını öldürtmeye çalışmakla" suçlamıştır. Bir sonraki sahnede, Mason'ın gerçekten de JFK'i öldürmek için Dallas'ta bulunduğunu gösteren bir video görünür.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yüzbaşı Alex Mason: Oyunun ana karakteridir. Call of Duty serilerinde aynı zamanda hem sesini duyabildiğimiz hem de yüzünü görebildiğimiz ilk oynanabilir karakterdir.

Çavuş Frank Woods: Mason'ın silah arkadaşıdır. Oyunda Kravchenko karakterini öldürmüştür.

Onbaşı Joseph Bowman: Mason'ın silah arkadaşıdır. Laos'ta esirken öldürülür.

Ajan Jason Hudson: Mason'ın silah arkadaşı ve Mason dışındaki oynanabilir karakterdir.

Ajan Grigori Weaver: Rus asıllı bir CIA ajanı ve Hudson'ın en iyi arkadaşıdır. Kravchenko'nun gözüne telsiz antenini saplamasıyla sol gözü kör olmuştur.

Yüzbaşı Viktor Reznov: Mason'un Vorkuta'da tanıştığı, II. Dünya Savaşı gazisi, eski Kızıl Ordu askeri. Oyun boyunca Mason'a farklı görevlerde eşlik eder.

Dr. Fredrich Steiner: Nova gazını yaratan Alman bilim insanı. Aynı zamanda Mason'ın zihnine gizli kodlar yerleştirmiştir.

Tümgeneral Nikita Dragovich: Nova Projesinin başındaki Sovyet karakteridir. Oyundaki ana düşmandır.

Albay Lev Kravchenko: Dragovich'in sağ koludur.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Not listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ FXVille, Nerve Software, Pi Studios, Raven Software ve Certain Affinity tarafından yapılan ek çalışmalar. N-Space tarafından Nintendo DS'ye ve Aspyr tarafından OS X'e taşınmıştır.
  2. ^ Geoff Zanelli Nintendo DS versiyonunun müziklerini bestelemiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ McCaffrey, Ryan (26 Ağustos 2020). "Call of Duty Black Ops Cold War First Preview: Mason Returns in Black Ops 1 Sequel". IGN (İngilizce). 26 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023.