Call of Duty: Advanced Warfare

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Call of Duty: Advanced Warfare
Kapak Resmi
GeliştiricilerSledgehammer Games
High Moon Studios (PS3, X360)
Raven Software (Çok oyunculu)
YayımcıActivision
YönetmenlerGlen A. Schofield
BesteciHarry Gregson-Williams
SeriCall of Duty
PlatformlarMicrosoft Windows
PlayStation 3
PlayStation 4
Xbox 360
Xbox One
Çıkış4 Kasım 2014
TürlerBirinci şahıs nişancı
Aksiyon
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Call of Duty: Advanced Warfare, Sledgehammer Games tarafından geliştirilmiş, Activision tarafından ise yayımcılığı yapılmış birinci şahıs nişancı türü video oyunudur. Call of Duty serisinin 11. oyunudur. Sledgehammer Games oyunun Microsoft Windows, Xbox One ve PlayStation 4 sürümlerini, High Moon Studios ise PlayStation 3 ve Xbox 360 sürümlerini geliştirmiştir. Yeni nesil konsolların gücünü kullanmak için grafik motorunda ciddi şekilde modifikasyonlar yapılmıştır.[1]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

2054'te Güney Kore'de saldıran Kuzey Kore güçlerine karşı ABD Güney Koreye destek için ordu gönderir. O orduda yer alan Jack Mitchell (Troy Baker) ve Will Irons (Paul Telfer) çok yakın dostlardır. Will bu savaş için endişeliyken, Mitchell daha sakindir. Grubun lideri Çavuş Cormack (Russell Richardson)'dan emir alırlar. Havalanacak bir Kuzey Kore uçağı büyük tehlike yaratmaktadır. Will ile Mitchell onu durdurmaya çalışırken ve bomba koyarken Willin kolu kapıya sıkışır. Mitchell onu kurtarmak ister ancak Will bunun zor olacağını söyler ve de Mitchell'ı atar. Will uçağın patlamasıyla ölür. Mitchell'ın sol koluna büyük bir şarapnel parçası isabet eder. Cormack onu oradan çıkarırken Mitchell'ın kolu da orada kalır. Kore'deki savaşta çok fazla ABD askeri hayatını kaybeder

Will'in cenaze töreninden sonra Will'in Babası ATLAS Şirketinin sahibi Jonathan Irons (Kevin Spacey) Koredeki savaşın gereksiz bir savaş olduğunu ve de oğlunu gereksiz yere kaybettiğini söyler ve ona kolunu geri verebileceğini ve 20 Yıl ötedeki teknolojik şirketine davet eder. Mitchell ise kabul eder. Bir savaş simülasyonu sırasında Mitchell'ın takma kolunda sorun çıkar. Irons onun yanında Gideon (Gideon Emery)'u yollayarak kolunu düzelttirmesini söyler.Kolunu düzelttirdikten sonra kısa bir öğretici programının ardından Irons'ın da izleyeceği başarısız olan savaş simülasyonunu tekrar edeceklerdir.

Sonra Joker (Jeremy Kent Jackson) ile tanışır. O sırada KVA adı verilen terörist grubu vardır. KVA'nın başı olan Joseph "Hades" Chkheidze (Sharif Ibrahim) sürekli olarak insanları tehdit eder. Teknolojinin asıl düşman olduğunu ve de onu ortadan kaldıracağını söyler. Lagos, Nijerya'da KVA Nijerya Devlet Başkanı'nı rehin tutmaktadırlar. Nijerya Devlet Başkanı'nı kurtarırlar.

2055'te Bainbridge Adası, Washington'daki bir nükleer reaktörde KVA aktivitesi tespit edilmiştir. KVA birlikleriyle savaştıktan sonra KVA dünyadaki çeşitli nükleer reaktörlerde patlama yaratarak milyonlarca insanı öldürmüştür.

Bu olaylardan 4 yıl sonra 2059'da Detroit, Michigan'a Dr. Pierre Danois (Erik Passoja)'i bulmaya gitmişlerdir. Burada KVA ile yeniden savaşmışlardır. Sonra eski Spetsnaz askeri Ilona (Angela Gots) ile tanışırlar. Ve de Hades'i görüp peşinden kovalamışlardır. Mitchell orada bir kaza geçirmiştir. Son anda Ilona'yı öldürecekken Hades'i öldürür. Hades son sözlerinde, Mitchell'a 'Irons knows, (Irons biliyor)' der ve elindeki çipi ona verir.

Irons Hades'i öldürdükleri için Mitchell ve Gideon'u tebrik ettikten sonra Ilona onları yanına acil bir şekilde çağırır ve çiptekileri gösterir. Aslında Irons'ın KVA'nın 4 yıl önceki saldırısını bildiğini gösteriyordur ve Irons kendi gücünü yükselteceği için kimseye söylemez ve bilgi aldığı insanı orada öldürmüştür. Şok etkisi yaratan bu görüntülerden sonra Irons onları yakalar ve askerlerine onları vurmasını emreder. Gideon onun eskiden beri askeri olduğu için onu öldürmelerini söylemez. O anda birden bir ses onları kurtaracağını söylerken onlar da Gideon sayesinde askerden kurtulurlar. Bir binanın çatısında o sesin Cormack olduğunu anlarlar.

2060'ta ABD tarafından gizli bir servis olan Sentinel kurulur. King Pin (Matt Riedy)'den emir almaktadırlar. Ekip Knox (Khary Payton) ile tanışır. Aslında Knox'ta kısa bir süre ATLAS'la çalışmıştır. Ondan sonra bu tarafa geçmiştir. Daha sonra ATLAS'ın Manticore adlı çok tehlikeli bir DNA bombası geliştirdiğini öğrenir. Arjantin'de Manticore'u taşıyan uçağı bomba ile patlatmışlardır ancak uçak Antarktikaya düşmüştür. ATLAS ile Antarktika'da savaştıktan sonra Manticore'un bulunduğu konteyner düşecektir ancak Mitchell son anda bir örnek almayı başarmıştır. O sırada Gideon da Sentinel'e katılır.

Golden Gate Köprüsüne ATLAS saldırır. Sentinel ekibi oraya gider ve ATLAS güçlerini püskürtür ancak ATLAS köprüye bombalar koymuştur ve patlatır. Ve de yine bir facia olur. O sırada bir ATLAS gemisine saldırı düzenlerler ve gemiyi patlatırlar.

7 ay sonra Irons'a adaletin ne olduğunu göstermek için Yeni Bağdata giderler. Savaş sırasında ATLAS Manticore'u bırakır ve oradaki insanların çoğunu katleder. Knox da orada ölür ancak Mitchell ve Gideon ATLAS'ta tam olarak çalıştıkları için bağışıklıkları vardır ve zarar görmezler. Ancak orada ATLAS tarafından ele geçirilirler. Onlardan bilgi almaya çalışırken Cormack'i vurur. Oradan kaçarken Cormack kan kaybından hayatını kaybeder. Bunun intikamını almak ve savaşı sonlandırmak için ATLAS'ın ana binasına baskına giderler. Orası sağlam korunan bir yer olacağı için Ağır zırhlılarla savaşırlar. Sonra bir patlamayı durdururken ağır zırhlı zarar görür. Sonra Irons onların Exo Suitlerini yaptıkları için onları etkisiz hale getirir ancak Mitchell'ın elinde bir şey olmadığı için rahatça kurtulur ancak Gideon onu koruduğu için elinde silah vardır ancak Mitchell yeniden etkinleştiremez. Irons'ı kovalarken Irons düşerken Mitchell'ı tutar. Ona 2. şansı verdiğini söyler. (Burada kolunu kasteder.) Mitchell tuttuğu protezli elini elindeki bıçakla söker ve atar Irons'ta kolla birlikte düşer ve alevlerde kaybolur.

Mitchell her şeyin daha yeni başladığını söyler. Bu da oyunun seri olabileceğini söyler.

Exo Zombies[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun ile ilgili bilgi verildiğinde bu mod yoktu. Ancak bu mod Easter Egg'e benzer bir şekilde duyuruldu.

Oyundaki Exo Survival'ın son bölümü olan Riot haritasında DNA Bombası atıldıktan sonra Exo Suit'li düşmanlar yerine Zombiler saldırıyor. Bölüm bittikten sonra bir video vardır. Single ve Multiplayer ve de Exo Survival'da sesini duyduğumuz Gideon bizi zombilerden kurtarır. Ancak o Zombiler tarafından yakalanır.

Bu videoya heyecanlanan oyuncular bunu yeni bir modun habercisi olarak nitelendirdi.

Söylentilerin ardından Sledge Hammer Games yeni bir fragmanı Aralık ayı içerisinde yayınladı. Videoda ise modun hikâyesi ve zombi tipleri ortaya çıkıyor.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Atlas Corporation,Tek Oyunculuda bir bölümde atılan Manticore adındaki DNA bombasından sonra konu ikiye ayrılıyor. Tek oyunculuda Zombiler yoktur, insanlar ölmüştür.

Exo Zombies'te ise ölen insanların birden Zombilere dönüştüğünü John Malkovich'in canlandırdığı Oz karakterinin anlattıklarından anlıyoruz.

Bu moddaki Zombilerin tehlikeli yanı ise bizim gibi Exo Suit giymesidir.

Çıkış Tarihi, Havoc DLC'si ile birlikte 27 Ocak 2015'tedir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Videoda Exo Zombieste yer alacak ünlülerde beriltilmiştir. Oyundaki görünümleri ve adları videolardan duyurulmuştur.

-John Malkovich - Oz

-Bill Paxton - Mr.Kahn

-Rose McGowan - Lilith

-Jon Bernthal - Decker

Seslendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kevin Spacey - Jonathan Irons, kötü karakter.
  • Troy Baker - Mitchell, ana karakter.
  • Gideon Emery - Gideon, yan karakter.
  • Khary Payton - Knox
  • Angela Gots - Ilona
  • Paul Telfer - Will Irons, Jonathan Irons'ın oğlu.
  • Jeremy Kent Jackson - Joker
  • Matt Riedy - Kingpin
  • Adetokumboh M’Cormack - Ajani / Ade M’Cormack
  • Russell Richardson - Cormack
  • Shareef Ibrahim - Hades
  • Ntare Guma Mbaho Mwine - Teknoloji uzmanı
  • Helen Sadler - Televizyon muhabiri
  • Erik Passoja - Doktor

Pazarlama ve çıkış[değiştir | kaynağı değiştir]

Duyuru[değiştir | kaynağı değiştir]

1 Mayıs 2014'te serinin resmi sitesinde bulanık bir resim ve 4 Mayıs 2014'ü işaret eden bir geri sayım sayacı paylaşıldı. 2 Mayıs 2014'te YouTube üzerinden Xbox One'dan çekilmiş ilk fragman yayınlandı.[2] Fragmanda Kevin Spacey kötü bir karakteri canlandırmaktadır. Fragman oyunun ileri bir tarihte geçeceğini ve geleceğe dair teknolojik öğeler içereceğini göstermektedir.

İndirilebilir içerik(DLC)[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun indirilebilir içeriği serinin önceki oyunlarında olduğu gibi ilk olarak Xbox 360 ve Xbox One için çıkacak. Bir ay sonra ise diğer platformlara çıkacak.

DLC'lerin adları ise şöyle :

Havoc(Yıkım) (27 Ocak 2015 - Xbox One - 360, 27 Şubat 2015 - PS4 - PS3 - PC)

Ascendance(Kontrol)

Supremacy(Hakimiyet)

Reckoning(Hesaplaşma)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2015. 
  2. ^ "YouTube: Call of Duty Advanced Warfare Reveal Trailer". 2 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2014.