İçeriğe atla

Call of Duty 2

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Call of Duty 2
(Göreve Çağrı 2)
[[Dosya:|220px|orta|alt=]]
GeliştiriciAspyr
Infinity Ward Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıActivision
YapımcılarInfinity Ward, Aspyr Media
TasarımcılarKeith Arem, Jason West, Vince Zampella
BesteciGraeme Revell
SeriCall of Duty
MotorIW engine 2.0
PlatformlarMicrosoft Windows, Xbox 360, Mac
ÇıkışMicrosoft Windows
25 Ekim 2005
Xbox 360
15 Kasım 2005
Mac OS X
13 Temmuz 2006
TürBirinci şahıs nişancı
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Call of Duty 2, yapımı Infinity Ward, dağıtımı Activision tarafından gerçekleştirilmiş birinci şahıs nişancı tarzında bir video oyunudur. II. Dünya Savaşı'nı konu alır. Gerçeğe yakın efektleri ve oynanabilirliği ile dikkat çeker. Özellikle grafikler, ses ve yenilenen sağlık sistemi için övgü aldı. Call of Duty serisinin en beğenilmiş oyunlarındandır.

Oyun 1941-1945 yılları arasında II. Dünya Savaşı'nda geçmektedir. Oyun boyunca 27 epik bölümde II. Dünya Savaşı atmosferine gerçekçi bir şekilde tanıklık ediyoruz. Bu 27 bölümde Rusya, Kuzey Afrika, Almanya ve Fransa'da Alman birliklerine karşı Rus, İngiliz ve Amerika saflarında bize verilen görevleri yerine getirerek savaşıyoruz. Üçe ayrılan Rus, İngiliz ve Amerika cephelerinde bu milletlere mensup olan askerlerin başlarından geçen savaş anılarını canlandırıyor ve o dönemin tarihsel olaylarını âdeta yaşıyoruz. Olaylar, Rus cephesinde Vasili Ivanoviç Koslov, İngiliz cephesinde John Davis, Tank Komandosu David Welsh ve Amerikan cephesinde ise Bill Taylor'ın gözünden yaşanmaktadır.

Oyundaki cepheler:

  • Rus Cephesi: Oyun başlarken 1941 yılında Kızıl Ordu'ya bağlı bir Rus askerisiniz ve Moskova'yı Almanlara karşı savunuyorsunuz. Ayrıca eğitim de bu bölümde oluyor. 1942 ve 1943 yıllarındaysa Stalingrad'ı Almanlara karşı savunuyorsunuz. 1942 yılındaki Sovyet bölümleri sizi çok zorlayacak çünkü Almanların taktiksel üstünlüğü bulunuyor. Fakat 1943 yılında çok rahat olacaksınız. Çünkü üstünlük sizdedir. Burada rütbeniz er, adınız Vasili Ivanoviç Koslov'dur.
  • İngiliz Cephesi: 1942 yılında Kuzey Afrika'da Almanlar'la savaşan Çavuş John Davis'i canlandırıyorsunuz. Mısır'da birkaç şehir ve kasabada yaptığımız çatışma ve görevlerden sonra şehri Almanlardan temizliyor ve 1942 yılında başka bir asker olan İngiliz tank kumandanı David Welsh olarak Libya'da Crusader tankınız ile Panzer II tanklarına karşı savaşıyorsunuz. Ardından tekrar John Davis olarak 1943 yılında Tunus'ta ve 1944 yılındaysa Doğu Fransa'da görev yapıyorsunuz.
  • Amerikan Cephesi: Amerikan görevleri oyunun en uzun bölümüyle başlıyor. Burada 1944 yılında Normandiya Çıkarması oyunun en gerçekçi ve en zor bölümlerinden birisi olarak karşınıza çıkıyor. Dog mangasıyla Normandiya'yı temizlemeye çalışan Onbaşı Bill Taylor'ı canlandırıyorsunuz. Buradan sonraysa Bergstein kentinde Almanların son direnişini bastırıyorsunuz. Ardından Operasyon Plunder'da görev alıyorsunuz. 1945 yılında bir Alman şehrinde girdiğimiz çatışma ve görevlerden sonra arkadaşlarımızla ve bir Amerikalı komutanla birlikte şehir meydanında buluşup konuşuyoruz ve oyun böylelikle bitiyor.
  • The Winter War (çevirisi: Kış Savaşı) (Moskova, 1941)-Er Vasili Ivanoviç Koslov (2 bölümlük)
  • Not One Step Backwards! (çevirisi: Bir Adım Bile Geri Gitmeyin!) (Stalingrad, 1942)-Er Vasili Ivanoviç Koslov (2 bölümlük)
  • Fortress Stalingrad (çevirisi: Stalingrad Kalesi) (Stalingrad, 1943)-Er Vasili Ivanoviç Koslov (3 bölümlük)
  • The Battle Of El Alamein (çevirisi: El Alameyn Muharebesi) (Kuzey Mısır, 1942)-Çavuş John Davis (4 bölümlük)
  • The Tank Squadrons (çevirisi: Tank Filoları) (Libya, 1943)-Tank Komandosu David Welsh (2 bölümlük)
  • Rommel's Last Stand (çevirisi: Rommel'in Son Direnişi) (Tunus, 1943)-Çavuş John Davis (3 bölümlük)
  • The Battle for Caen (çevirisi: Caen Muharebesi) (Normandiya, 1944)-Çavuş John Davis (4 bölümlük)
  • D-Day (Normandiya, 1944)-Onbaşı Bill Taylor (3 bölümlük)
  • Hill 400 (Hürtgen Ormanı, 1944)-Onbaşı Bill Taylor (3 bölümlük)
  • Crossing The Rine (çevirisi: Ren Nehri'ni Geçmek) (Wallendar-Almanya, 1945)-Onbaşı Bill Taylor (tek bölüm)

Özellikler ve yenilikler

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • Daha geniş mekânlar: Call of Duty 2'deki mekânlar, ilk oyundaki mekânlardan %50-%200 daha geniş.
  • Geliştirilmiş yapay zekâ: Artık düşmanlar el bombalarından kaçabiliyor, siper alabiliyor, sizi ve takımınızı yan taraftan vurup gafil avlayabiliyor. Tabii bunlar sadece düşmanlar için geçerli değil, takım arkadaşlarınız da bu özelliklere sahip. Örnek olarak, Takım arkadaşlarınız camda bir MG 42 olduğunu belirtebiliyor.
  • Savaş konuşmaları: Artık savaş alanında ne olup bittiğini takım arkadaşlarınızdan öğrenebiliyorsunuz. Köşelerde saklanan düşmanlar olduğunu, düşman birliklerinin yaklaştığını ve daha birçok gerekli bilgiyi takım arkadaşlarınızdan öğrenebiliyorsunuz. Bu özellik için Infinity Ward, oyuna tam 20.000 satırlık konuşma ekledi.
  • Geliştirilmiş grafikler: Yeni oyun motoru olan IW engine ile birlikte DirectX 9'un bütün özelliklerini kullanan oyunda, parçacık efektleri için özel bir çaba harcanmış. Örneğin, toz bulutları, top ateşiyle ortaya çıkan kör edici siyah dumanlar ve diğer parçacık efektleri son derece etkileyici görünüyor.
  • Gerçekçi oyun yapısı: Call of Duty 2, serinin ilk oyununa göre daha gerçekçi. Can göstergesi ve düşmanlardan düşen can yükseltici paketler oyundan kaldırılmış. Ağır derecede yara alındığında ölmemek için yapılması gereken şey; uygun bir yerde sakince beklemek ve kendimize gelmek.

Çok oyunculu (Multiplayer)

[değiştir | kaynağı değiştir]

Maksimum 64 kişilik olan oyun sunucuları üzerinden oynanan, internete bağlanılarak giriş yapılan oyun modudur. Çoklu oyun toplam 13 değişik haritada oynanılır. Oyunda dört ülkenin askerleri birbiriyle savaşmaktadır. (Alman askerleri, Amerikan askerleri, Rus askerleri, İngiliz askerleri)

  • DM (Deathmatch): Adında anlaşıldığı üzere önünüze geleni öldürdüğünüz moddur.
  • TDM (Team Deathmatch): Haritasına göre Alman veya Amerikan askerlerinden 2 takım oluşturuluyor. Almanlar her haritada oluyor fakat haritasına göre İngiliz veya Rus askeri de olunabiliyor. Bu iki takım belirlenen süre veya skora erişene kadar çarpışmaya devam ediyor. En çok düşmanı öldüren takım kazanıyor.
  • SD (Search and Destroy): Düşmanın bölgesinde bulunan ve daha önceden belirlenen, pusulada yıldız işareti ile görünen araca bomba yerleştirmeye veya bulunulan takıma göre yerleştirmeye çalışarak zamana karşı yarışılıyor. Müttefik oyuncular (Rus, İngiliz veya Amerikan), gerekli sürede Almanları temizleyemez veya araçları imha edememezse o round'u kaybederler.Almanların görevi ise ölmeden araçları savunmaktır.
  • CTF (Capture The Flag): Düşmanın bölgesinde olan bayrağı kaparak kendi bayrağınızın yanına getirmelisiniz aynı şekilde düşmanda sizin bayrağınızı kapmışsa düşmandan bayrağınızı geri alana kadar sayı yapma imkânınız yoktur.
  • HQ (HeadQuarters): Yapı itibarı ile Search and Destroy'a benzeyen bu mod da amaç haritaya rastgele olarak koyulan radyoyu bulup onu ele geçirmektir. Herhangi bir taraf radyo'yu ele geçirdiğinde pusulada o takımın bayrağı gözükür ve karşı tarafta buna göre harekete geçer.

Rus Silahları: Mosin-Nagant, PPŞ-41, PPS-43, Tokarev TT-33, Dürbünlü Mosin-Nagant, Simonov
İngiliz Silahları: Bren, Sten, Thompson, Lee-Enfield, M1918 Browning, Dürbünlü Lee-Enfield, Colt .45, Webley
Amerikan Silahları: M1 Garand, Thompson, M1918 Browning, M1 Carbine, Springfield M1903, Colt .45
Alman Silahları: Mauser Kar 98k, Gewehr 43, Luger, MP40, MP44, MG42, Dürbünlü Gewehr 43, Dürbünlü Kar 98k

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]