Avrupa Birliği'nde bilim ve teknoloji

Vikipedi, özgür ansiklopedi
17.36, 1 Aralık 2018 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 20171662 numaralı sürüm (→‎top: düzeltme AWB ile)
(fark) ← Önceki hali | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hali → (fark)

Avrupa Birliği’nin hazırladığı raporlara göre Avrupa Birliği ülkeleri Dünya’daki bilimsel buluşların ve katkıların üçte birini sağlamışlardır. Avrupa Birliği dünyada bilim ve teknolojik alanlarda üstünlüğünü kaptırmamak için hedefler koymuştur.

Avrupa Araştırma Alanı (ERA)[değiştir | kaynağı değiştir]

2000 yılında kabul edilen Lizbon Anlaşması’nda beri Avrupa Birliği sınırları içerisinde bilimsel ve teknolojik araştırmaların ve uygulamaların gerçekleştirilebilmesi için her türlü coğrafi, bürokratik ve diğer sınırlamaların kaldırılması veya etkinleştirilmesi için çalışmalar yürütülmektedir. Bu bağlamda Avrupa Araştırma Alanı (İngilizcesi: European Research Area veya ERA)] oluşturuldu.

ERA’nın işlerlik kazanması amacıyla bugüne kadar 7 adet çerçeve programı uygulandı. 2007 yılında başlayan 7. Çerçeve Programı 2013 yılında sona erecektir. Ayrıca 2007 yılından beri uygulamada olan ERAWATCH adlı program ile ulusal ve bölgesel araştırma politikaları, bilimsel gelişmeler gibi konular ile ilgili bilgilerin bir portalda toplanması amaçlanmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]