Kullanıcı mesaj:Vito Genovese/Arşiv/2020/09

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
12.40, 18 Eylül 2020 tarihinde Henrymorgan92 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23292669 numaralı sürüm (→‎efn ve notelist şablonları)

Kullanıcı mesaj:Vito Genovese/Arşiv/2020/09/Pis

İkaz hakkında

Selamlar Vito. Konuyu uzatmak istemediğimi göstermek için ikazın altına değil, buraya yazıyorum. Şahsım adına kırıldıysan buna üzülmekle birlikte şık olmadığını düşündüğün aksiyonumuza (veya aksiyonuma) bir başka şık olmayan şekilde yaklaşmandan bende teessüf duyuyorum. Olaylara senin bakış açın farklı benim farklı, onun farklı; bunu defeatle belirtmiştim. Durum sadece son olaydan ibaret değil zaten tek olay üzerinden bu şekilde bir aksiyon almak da doğru değil. Beklediğim bir tepkiydi, dolayısıyla hazırlıklı olduğum bir tepkiydi :) Eğer eksiğim olduğunu düşünüyorsan sende diğer ikazı gereken kullanıcılarla ilgilenirsen eksiğimi gidermiş olurum. Görüşüne saygı duyuyor fakat katılmıyorum. Kolaylıklar, selamlar... chansey mesaj? 15.45, 1 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Katılmadığın tam olarak nedir? Orayı anlamadan düzgün bir yanıt yazmam mümkün olmaz. "Şık olmadığı" yönündeki görüşüme mi katılmıyorsun? Orası çok önemli değil, ben meseleleri kişisel almam, o kısım geçmiş gitmiştir benim için. Yorumun ihlal teşkil ettiğini ben de belirttiğim için sanırım o da değildir aynı fikirde olmadığımız husus. Tam olarak netleştirebilirsen "Ne kastetmiş olabilir?" diye speküle etmeden bir yorum yapmak isterim.
Vito Genovese 15.49, 1 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Haklısın belirtmem gerekirdi kusura bakma. Katılmadığım husus; adaletsizlik yapıldığı, etkiyi görmeden tepkiye aksiyon alındığı ve bunun gibi yalnızca bu olay bazında bir aksiyon alındığını düşündüren tüm ibarelerindir Vito. Uzatmak istemediğimi belirttim malum herkesi karşıya alarak dokunulmaz olmak da bir yöntemdir; bu cevabımı da sade ve sadece “iletişimsizliğe düşman” bir kullanıcı olarak kendimle çelişmemek ve sana saygımdan yazıyorum. Yanıt beklemiyorum halihazırda görüşleriniz ve elinize sağlık aksiyonlarınızı gördüm. İyi çalışmalar. chansey mesaj? 16.02, 1 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Karşımda sevdiğim bir insan var, dolayısıyla ben de bunları bir mecburiyetten değil, daha iyiye ulaşmaya yönelik bir çaba olarak yazıyorum. Bir noktayı da not düşeyim: Uyarmak çok önemli bir işlem değil, benim gözümde uyarma adaleti gerçek anlamda zedeleyen şey değil. Uyarının içinde geçen "son uyarı" ibaresi ve bunun "engelden önceki son adım" sezdirimi nedeniyle ben buradan temellenen bir engel için adaletsiz olacağı görüşümü paylaşmıştım. Yani uyarınıza adaletsiz demedim, engel verirseniz adaletsiz olur dedim, onu netleştirmiş olayım. Hatta bu arada şu anda şu konuyu takiben yazışmakta olduğumuzu da not düşeyim ki ileride arşivlere bakarken deli danalar gibi aranmayayım.
Dün Kibele'nin değişiklik profiliyle ilgili endişelerini paylaşmak için sizin dışınızda bir hizmetli arkadaşım da bana özelden yazdı. İlginçtir ki o da bana "herkesi karşıya alarak dokunulmaz olma" vurgusu yaptı. Şimdi sen de yazınca şaşırdım. Kibele ile sanırım hiç tartışmam olmadı, ancak Kibele'yi de kapsayacak şekilde belirteyim ki, herhangi bir kimsenin böyle bir stratejiyle hareket etmesi bana işlemez. Kibele de dâhil olmak üzere topluluğa ve dinamiklerine zarar vermekte olduğuna kanaat getirdiğim kim olursa olsun engellerim. Bu Kibele de olur başkası da olur. Hatta Kibele'ye özelden yazdığımda da zikrettiğim gibi, kendisine karşı bir ihlalde bulunana ihlalle yanıt vermekten vazgeçmediği takdirde Kibele'nin benden engel alması da çok uzak bir olasılık gibi görünmüyor.
Verdiğiniz uyarı belki birinizin imzasını taşıyor olsaydı yazacaklarım biraz daha farklı olurdu. İkinizin imzasını taşıdığına ve viki üzerinde etkileşiminiz görünmediğine göre Vikipedi dışında bunu konuştunuz. Vikipedi'nin bir Kibele sorunu varsa gerçekten, ben de bu konuşmaya dâhil olmak isterdim. Belki yine de bu konuşmayı yapmalıyız. Bu görüşte olanların birden fazla olduğunu aşağı yukarı hepimiz biliyoruz, yukarıda da zikrettim. Atıyorum Kibele herkese düşmansa ama bana düşmanlık etmiyorsa, belki benim sözümün iki kuruş değeri vardır onun gözünde ve belki benim de çözüm sürecine dâhil edilmem daha sağlıklı bir sonuç elde edilmesini sağlar.
Kibele'nin sana hizmetlilik başvurularında yazdıklarını, Yetkin'e kendisini engelledikten sonra yazdıklarını filan da elbette biliyorum. Gerek sizinle ilgili gerek sizinle ilgisiz bir yaşanmışlıklar dizisi mevcut elbette ortada. Tekrar da etmiş olayım: Elbette Kibele'nin birçok ihlali de var. Kendisine yapılan birçok ihlal de var. VP:Ş'nin şişip hiç kimsenin hiçbir şeye müdahale etmeyip kulağının üstüne yattığı dönemlerde bunların günlük rutine dönüştüğü zamanlarımız da oldu ne yazık ki.
Şu anda topluluğun tartışma ve kavgayla kaybedecek tek bir saniyesinin bile olmadığını düşünüyorum ve o yüzden de rayından çıkan her tartışmaya hemen müdahale etme gereği duyuyorum. Sizin de benimle aynı şeyleri istediğinizden adım gibi eminim. Kronik sorunlar varsa da, ki yok değil, konuşalım. Yeri geldiğinde tatlı dil, yeri geldiğinde sert ve kararlı bir tutum, yeri geldiğinde de basit jestler çok yol almayı sağlayabiliyor. Hiç kimse hiç kimseyi sevmek zorunda değil, hatta ne yazık ki neredeyse hiç kimsenin birbirini sevmediği bir ortamdayız. Sevmesinler de, çok önemli değil. Ancak asgari müşterekleri korumamız ve sağlıklı çalışmayı baltalamayacak koşulları sürdürmemiz gerekiyor. Bunun için de şahsen üzerime düşen ne sorumluluk varsa yerine getirmeye hazırım. Size de Vikipedi'yi koruma yönündeki niyetiniz için teşekkür de etmeden geçmek istemem. Şüphesiz ki her hizmetli aynı görüşte olamaz, mümkün değil, ancak fikir birliğiyle sanırım bugünlerdeki sağlıklı ivmemizi daha da ileriye taşıyabiliriz.
Vito Genovese 16.25, 1 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Vito, gerçekten beni (bugün ikinci defa :)) ) şaşırtmadığın için müteşekkirim. Kendini sana yakışan bir üslup ve çerçevede ifade etmişsin. Benim senin iyi niyetinden şüphem yok, sağlıklı ivmemizin kesintiye uğradığını düşünerek aldığım her aksiyonda benim sana tam destek vereceğimden şüphen olmasın. Ben görüşlerimi ifade ettim, sen ettin, topluluk gördü; ilerleyen aşamada gerekirse yeniden değerlendirilir malum bahsettiğin fikir birliğini elde etmenin başka yolu yok. Kolaylıklar... chansey mesaj? 17.14, 1 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Çıt çıt çıt çedene

👀 -- Dr. Coalmesaj 21.03, 1 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Yirmiŋ?
Vito Genovese 21.16, 1 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Davete icabet misali, şeref duyarım! Dr. Coalmesaj 21.19, 1 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Sürüm kontrolü: arşivden devam

Selam, şuradan bir iki noktaya devam etmek istedim. Öncelikle ama, Kıbrıslılar olarak her iki kelimeden birinde kullandığımız -dır ekinin "konuşan kişinin karşısındaki insana doğruyu söylediğini, söylediği şeyin doğruluğuna inandığını" ima ettiğini öğrenmek bugün beni mutlu etti. Eyisidir :) Ha tabii tam da bu sebepten, dediğin bağlamda hiç algılamamıştım.

Sadede dönecek olursak: Kendim %100 emin ve başkalarını ikna edebilecek noktada olsam zaten konuyu direkt topluluğun dikkatine getirecektim. Elbette ki ben de emin değilim. Kaynak istediğimiz değişiklikler konusunda, ben bu grinin 360 farklı tonu olan değişiklikleri ekseriyetle geri almamızın esasen bize zarar verdiği görüşündeyim.[kaynak belirtilmeli] Viki işleyişinin gereği olarak bunların sıyrılıp gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Yeni devriyelere zaman zaman "şunlara dokunmayın pls" tarzı konuşmalar yaptığımda "Sürüm kontrolü olmadığını düşün, bunu durup aktif olarak geri alır mıydın?" diyorum.

Eski devriyelerimizin eski usul SDD yapıp yapmayacağı konusundaki spekülasyonum, muhtemelen seninkine göre epeyi daha iyimser olacak. YMD'yi gayet hakkıyla yapan bir topluluk SDD'ye de baştan alışabilecektir, ki şu an medyan sürenin 17 dk olması zaten SDD'de pek de fena olmadığımızı gösteriyor. Doğru yönlendirmeler ve biraz gaz/yarışma ruhuyla pekâlâ yapılabileceğini düşünüyorum, keza izleme listelerinin agresif kullanımı teşvik edilebilir. Tabii sene 2009 değil ve ona göre bir strateji düşünülür.

FlaggedRevs'i götürüp getirmek belaysa, tamamen kaldırmak yerine konfigürasyonunu değiştirip en.wiki gibi sınırlı sayıda maddede kullanmayı düşünebiliriz. Mesela yapıcı değişiklik olasılığı düşük olup izleyeni olmayan NGC maddeleri ve botla açılan başka maddeler varsayılan olarak sürüm kontrolünde kalabilir. Bu da "aman geri getirebilecek miyiz" diye düşünmeden sisteme ihtiyaçlarımızın gelişimine göre ince ayar çekmemizi sağlar.

Elbette ki bu konu hakkında ayaklarımızın daha yere basması için daha fazla veriye ihtiyaç var. İlk olarak tabii önümüzdeki aylardaki verilerin 2020 yılındaki kazanımların (umarım) stabilize olduğunu ve hatta arttığını göstermesi gerekli. Ancak bunun yanı sıra şöyle bir mesele var: Vandalizmin zamanında görülüp reddedilmesi bir yana, ilk üye olduğum zamanlar var olan vandalizm ve deneme değişikliği yoğunluğunun bugün olmadığını düşünüyorum. Belki Türkiye'de internet kültürünün değişmesiyle/oturmasıyla alakalı bir olay, belki Vikipedi'nin değiştirilebilir olması artık yeni bir kavram değil diyedir... Eldarion'un şurada yazdıkları kıyaslama açısından çok mühim:

"Vikipedi'de her gün 500'e yakın madde açılıyor ve siliniyor, bu maddelerin yüzden 90'ına yakını anonim kullanıcılar tarafından açılıyor. Bunlara ek olarak mevcut maddelere yapılan vandalizmleride eklersek faydalı anonim katkısı oranı 1/10 u geçmez kanaatimce."

Böylesi bir rakamdan uzaklığımız bir yana, oransal olarak da anonim katkıları artık çok daha faydalı sanki. Bunları hissetmek yerine verilerle takip edebilmek sanırım esas neye ihtiyacımız olduğu konusunda bize yardımcı olabilecek, ileride de değişen duruma göre veriler doğrultusunda uygulamalarımızı modifiye etmemize yardımcı olacaktır. Bu noktada vandalizme "surrogate" olarak takip edebileceğimiz bir veri var mı bildiğin herhangi bir yerde? Aklıma "net bytes difference" ile "absolute bytes difference" arasındaki fark geldi ama o da tam değil.

--Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 00.19, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

2009'daki yapıcı olmayan dış unsur sorununun geçerliliğini korumadığı konusunda sana katılıyorum. Ancak ne yazık ki bunu ölçmenin somut bir yolu yok gibi görünüyor, ufak ayar farklılıkları haricinde. Enwiki'nin maddeleri tek tek kapsama sokma olayı ciddi bir teknik zorluk, onu da bizim kalibrede bir proje için yapmazlar. Bir kez kaldırırsak da geri vermezler, o yüzden aklıma şöyle bir arayol geldi: wgFlaggedRevsOverride diye bir ayarı var FlaggedRevs'in. Varsayılan değeri true. Böyle olursa okuyucular stabil sürümü görüyor, yani bir sayfa vandallansa da biz oraya gidip kontrol etmemiş olsak da okuyucu bunu görmüyor. Bu eklentiyi getirirken bizim için büyük bir olaydı bu ve çok cazipti yılgınlığımızdan dolayı. :) Bu değeri false yaparsan okuyucu güncel sürüm neyse onu görüyor. Yani aslında bu ayarı değiştirmek, Sürüm Kontrolü'nün başrolünü alıyor, onu figüranlığa itiyor. Ondan sonra devriye ve hizmetliler gidip bekleyenleri, incelenmemişleri temizlese de temizlemese de okuyucu açısından bunun doğrudan bir etkisi olmuyor. Böyle bir değişiklik orijinal ruha geri dönmemize vesile olabilir ve SK'yı tam olarak devre dışı bırakmadığımız için de bizim için geri dönüşü kolay bir deneme süreci doğurabilir. Farsça, Fince, Macarca, Portekizce, Rusça, Ukraince gibi vikiler şu an bu ayarda. Topluluğun önüne böyle bir teklife çıkabilir, atıyorum 6 ay, 1 yıl, her neyse o kadar deneyebilir, sonrasında beğenmezsek şu anki düzene geri dönebiliriz.
Vito Genovese 00.55, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Önüme gelirse imzalarım. :) -- Dr. Coalmesaj 01.19, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
wgFlaggedRevsOverride ayarını değiştirmek Kartographer eklentisi hakkında Phabricator'deki ağabeylerin dediği o olası sorunu da ortadan kaldırıyor. Bir nevi sürüm kontrolsüz sürüm kontrolü (o ne demekse) gibi bir şeye dönüyor olay. Teklifi ne zaman yapacaksın? :)--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 12.52, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Evet, öyle de bir ek getirisi var. Bakalım, tartışmamız biraz daha olgunlaşsın da.
Vito Genovese 16.41, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Türkçe Vikipedi bence bunun için hazır değil. Güzel düşünülmüş fakat örnek olarak sürekli takip edip kontrol ettiğim dizi maddeleri, oyuncular ve şarkıcıların maddelerinde yaşanacak kaos'u düşünemiyorum. Trollün teki gelir saçma sapan bilgiler ekler o bilgiler Google'da gözükür, ben ya da başka bir kullanıcı fark edene kadar durur ve sonra düzeltilir. Ondan sonra gene başka bir troll gelir gene saçma sapan bilgileri ekler ve bu kısır döngü böyle devam eder? Niye etsin, sürüm kontrolü bu trolleri, vandalları ve sinsi vandalları önlemek için bire bir ve gayet güzel gidiyor bence. Sürüm kontrolünün kaldırılması ya da deneme amaçlı durdurulması bize yarar değil büyük zarar olur. Tekrar aktifleştirmek istediğimizde Rusça Vikipedi kadar bekleyenimiz olur ileride. Bizim önceliğimiz Vikipedi'de sürüm kontrolünü kaldırmak değil yeni aktif kullanıcıların daha fazla olmasını sağlamaktır. Dizi maddelerinden başladım oradan devam edeyim? Kaç tane benim gibi kullanıcı var? son 2 yıldır dizi maddeleri + oyuncu maddelerini kontrol eden ve trollere karşı pür dikkat kesilen? Saysam belki 2 veyahutta 3 kullanıcı sayabilirim. Keza aynısı futbol maddeleri için de geçerli toplasan 5 kullanıcımız var aktif sürekli futbol maddelerini güncelleyen ve trollere karşı dikkat eden. Fazla dağıtmayayım: şimdi önümüz kış ve geçen seneden hatırlıyorum kış gelip okullar açıldıktan sonra zaten değişiklikler azalacak. Otomatik olarak devriyelerde de okulu olanlar da azalacak ve çok az bir devriye grubuyla, anonimlerin trollüklerini, vandallıklarını ve sinsi vandalizm ayarındaki değişikliklerini göğüsleyeceğiz. Geçen yıl yasak vardı zaten rahattık da bu Eylül 21'den itibaren yasak da olmadığından zorlanacağımızı düşünüyorum. Değerlendirmemi bitirirken tekrarlayayım: Türkçe Vikipedi'nin şu anda en büyük sorunu sürüm kontrolü değil, düzenli katkı yapacak yeni kullanıcıların azlığıdır. Önce bu çözülmeli sonra çok sonra sürüm kontrolü kaldırabilir bence fakat şu an kaldırılmasına da denenmesine de tamamen karşıyım. Mesaj sayfasını meşgul ettiğim için de kusuruma bakmayın. Çeşmeye aktarılsa herkes görüşünü paylaşsa daha güzel olur bu arada tekliften önce, iyi vikiler.--Can Je suis là 17.43, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Estağfurullah, aksine teşekkür ederim yorum için.
Aslında çözüm olarak gördüğün yol buna biraz bağımlı, Can. Okuyucuları kullanıcıya dönüştüren en büyük unsur aslında insanların burada ne kadar kolay değişiklik yapabileceklerini görmeleri. Bu tüm WMF projelerinde böyle oldu ve projelerin en büyük cazibe unsuru olarak her zaman sunuldu. Şu an bu değişikliklerin anında yansımaması Vikipedi'nin bu önemli yönünü bastırıyor ve aslında bu anlamda Sürüm Kontrolü'nün mevcut ayarları üçüncü temel taşı biraz esnetmemizle sonuçlanıyor. Benim için en büyük öncelik okuyucuların kullanıcıya dönüştürülmesi ve yetişmiş kullanıcıların kaybının önüne geçilmesi. Bu yönüyle böyle bir adımda okuyucuyu kullanıcıya dönüştürecek potansiyeli görüyorum açıkçası.
Diğer yandan maddelerin gördüğü zarar konusunda haksız mısın? Elbette değilsin. Sanırım 100(?) civarı maddeden söz ediyoruz. Evet, ilgilisi çok, kötü niyetli insan mıknatısı maddeler. Ancak kategori bazlı bir sürüm kontrolü, senin bana veya diğer teknisyen/hizmetlilere anlatabileceğin belli başlı örüntüler ve zarar yöntemleri doğrultusunda geliştireceğimiz süzgeçler ile sözünü ettiğin sorunları yine yakalayabilir / durdurabiliriz. Durduramadığımızı anlarsak da elbette deneme süresi sonrasında eski düzene döneriz. Burada beklenen o sonucu elde edersek çok şey kazanırız ama elde edemezsek de büyük bir kaybımız olmaz. Bekleyen sayısı 10 bini bulduğunda dahi bunu geri çevirebildik, yine yaparız.
Vito Genovese 17.54, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Bu harikulade ve aydınlatıcı cevabın için çok teşekkür ederim Genovese, iş birliği her zaman elzemdir:) teklifi bekliyorum, ona göre bende değerlendirme yaparım son defa, kolay gelsin tekrardan.--Can Je suis là 18.22, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Seksen, bir ping atayım sana.
Vito Genovese 14.10, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────Bir-iki gün özellikle bekledim soğuma süresini, aklıma bir dezavantaj gelir mi diye. En önemli nokta, aslında bunu yaptığımızda uzun vadede sayfaların kalıcı olarak "bekleyen" statüsünde kalmasını göze almadığımız zaman iş gücünden tam olarak tasarruf etmiyor oluşumuz. Yine de mevcut sisteme kıyasla daha iyi, vandalizmle mücadelede "temiz" versiyonu işaretleme açısından da yararlı olur diye düşündüm. Benim açımdan uygun. Tekrar eski düzene dönmemiz söz konusu olabilecekse deneme süresini çok uzun tutmayalım derim. İşe yaramadığına kanaat getirirsek 6 aylık bir sürede bile fazlasıyla birikme olabilir ve 10 binlik birikmede olduğu gibi vandalizmin faydalı değişikliklerle karıştığı nahoş durumlar yaşanabilir. 3 ay nasıl? --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 15.03, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Şu an okulların açılmasıyla yavaşlama dönemine girdiğimiz için tam ne olup bittiğini anlayamayabiliriz 3 aya, ama süre kısmı topluluğun önünde konuşulabilir.
Vito Genovese 15.05, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
3+3 veya 3+6 ay tarzı bir formül de uygulayabiliriz. 3 aydan sonra kısa bir değerlendirme yaparız, çok başarısız olduğunda hemfikirsek eskiye döneriz, emin değilsek ve birikme fecaat hâlinde değilse deneme sürecine devam ederiz. Ağustos 100+ değişikliği olan kullanıcı rakamı da hafif yükselerek 149 olarak gelmiş bu arada. Okulların açılmasıyla elbette düşüş olacaktır ama çok dramatik olacağını düşünmüyorum kendi adıma. Teklif topluluğa sunulabilecek kıvama geldi o zaman sanırım (disclaimer: bu günlerde aşırı proaktif olamayabilirim). --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 15.12, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Demam, kaybolma ama, anasayfa tartışmasını başlattım başlatıcam. O en önemlisi. :) Onu yapıp bunu da sunarım.
Vito Genovese 15.14, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
bir şey diyeceğim, şimdi siz wgFlaggedRevsOverride olayını değiştirmek için mi konuşuyorsunuz, yoksa komple kaldırmak için mi? bu arada bu deneme süresi içinde Gambot'u da en azından başlangıç seviyesinde dahi olsa faaliyete geçirmeyi çalışsak süper olur, gerçi okuldan dolayı ben çok katılamayabilirim size ama yardım edebileceğim bir şey varsa gelirim.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 15.20, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Yalnızca wgFlaggedRevsOverride için. SK'nın etkisini anlayabilmek için yapabileceğimiz tek şey onu değiştirmek şimdilik. Şu an SK'nın doğrudan kalkması hiç kimsenin sıcak bakmayacağı bir şey, ben dâhil.
Vito Genovese 15.22, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Buradan mahlası lazım değil bir kullanıcıyla yaptığım private görüşmeden sonra Vikipedi için yararlı olacağına ikna oldum Genovese. Bence deneme süresi 6 ay olabilir, 3 ay kısa diye düşünüyorum ve sabırsızlıkla bekliyorum teklifi:) (gene araya girdim ve gidiyorum) --Can Je suis là 16.05, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

İnegöl mobilyası

Merhaba @vito Genovese Nasılsın? 10 gündür işten vakit bulduğum zaman içerisinde tez araştırmalarına devam ettim ; fakat eminim ki aynı kaynaklara baktığımız için sende bunların farkındasın. Senin bu konudaki görüşünü tekrar sormak istedim umarım vaktini almam 2 adet bulmuş olduğun tez yeterli olurmu ? Saygılarımla Muratback (mesaj) 16.12, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Merhaba Murat,
Şuradan devam ettiğimizi arşivler açısından kendime not düşeyim ve devam edeyim.
Benim üçüncü kaynağı da bulsak dememin nedeni maddenin silinmemesini garanti altına almak istemem. 2 kaynak da yeterli olabilir. Biz kayda değerlik gerekçesiyle maddeleri genellikle iki farklı yoldan siliyoruz. Birincisi hızlı silme. Bu yöntemde hizmetli çok bariz kayda değerlik sorunu olan maddeleri VP:HS#M6 uyarınca doğrudan siliyor. O kadar bariz olmayan durumlarda da silinme tartışmaları (SAS) yürütülüyor. Bu durumda kararı topluluk üyeleri veriyor. Ben şu anda maddenin hızlı silinecek barizlikten uzaklaştığını düşünüyorum. Sen istersen bu iki kaynağa mutlaka yer vererek maddeyi aç. Eğer kayda değer olmadığı görüşünde olan olursa bir SAS açar, topluluk tartışır ve kalma kararı yine de çıkabilir.
Vito Genovese 16.41, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Merhaba Vito,
Geri dönüşün için teşekkür ederim. Yeni bir başlık açmamak için arşivden yazmıştım düzeltmişsin , teşekkürler.
Öncelikle hızlı silme kararını geçtiğimizi duymak beni mutlu etti ve neden üçüncüyü aradığınızı elbette şimdi daha iyi kavradım.
Peki şuanda sas açıp bu duruma topluluk kararını vermesiyle gerçekleştirme yapabilirmiyiz ?
Sonuçta toplu olarak kaynaklar ve belgeler mevcut.
Saygılarımla Muratback (mesaj) 17.01, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Normalde SAS'ın açılımı Silinmeye Aday Sayfalar, yani çoğu zaman bu tartışmalar sayfa silinsin diye başlatılıyor ama elbette istisnaları da yok değil. Kalsın diye bir tartışma başlatmak çok sık görülmüyor. Olunca da daha önce silinsin kararı çıkan bir tartışmadaki bulgularda yetersizlik oldu diye o durumu düzeltmek için bu yola başvuruluyor. Bu madde için bir SAS kararı olmadığından önce açılıp üzerinde çalışılması, sonra gerekirse SAS'a çıkması daha mantıklı görünüyor.
Ben şimdi maddeyi geri getirip çalışma şablonu koyayım hatta. Tartışma sayfasına da bu konuşmalarımızın notunu düşüp gerisini sana bırakayım. Sen de konuştuğumuz kaynakları eklersen sanırım SAS'a girecekse de güçlü bir konumda girecek bir madde çıkabilir ortaya.
Vito Genovese 17.14, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Kararına saygım her zaman sonsuzdur. Tartışma sayfasindada sas gibi olmuş olur ve demiş oldugun üzere belge ve bilgiler bende mevcut umarim ki herşey olumlu sonuçlanır. Teşekkür ederim Muratback (mesaj) 17.22, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Adını Feriha...

Selamlar. Madde adlandırmam hakkında görüşünüzü alabilir miyim? Bir diğer örnek de burada görülebilir. Böylesine cesurca adlandırmalarıma dair bazı diğer örnekler burada, orada, şurada, her yerde görülebilir. Esasında, birkaç on madde üzerinde titiz bir inceleme neticesinde adlandırma gerçekleştiriyorum. Malum, birçok yapı ya da yer vs. hakkında Türkçe kaynak bulmak neredeyse imkansız. Bu nedenle de maddelerin Türkçede adlandırmalarını ilk ben yapmış oluyorum. Zaman içinde birçok ünlü gezgin ve araştırmacı da benim çevirilerimi referans olarak makaleler yazacak, kitaplar bastıracak... Vebal almayayım.-thecatcherintheryeileti💬 21.16, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Ayrıntılı baktım ve sayende birçok şey öğrendim, teşekkür ederim. Tek tek buraya dökmenin gereği yok, kapsamlı araştırdığını anlamış oldum zaten. Önerebileceğim şeyler şunlar:
  1. Lichén olarak geçen köyün tam adı Lichén Stary. İngilizcede kısa almışlar ama onlardaki bir yerleşiklikten kaynaklanıyor olabilir. Biz Lehçesini baz alarak tam almalıyız diye düşündüm.
  2. Nerl'deki kilisenin adı "Ortodoks Kilisesi" adı geçiyor Google Translate'e göre. Okuyabildiğim diller olan İngilizce ve Almanca buna başvurmamış ama yine Lehçeye sadık kalabiliriz belki.
  3. Rus kilisesinin adında sanırım Göğe Çıkış var, Ölüm değil. Enwiki maddesi Dormition olarak da çevriliyor Assumption olarak da demiş ama Rusça başlığı GT'lemek bana Assumption'ı verdi. Belki o da göğe çıkış / yükseliş olabilir sadakat adına. Tabii GT beni fişfiklemiyorsa şu an.
  4. Rumen kilisesinin adı "Bârsana Ahşap Kilisesi" sanırım özgün dilde. Ama enwiki ve dewiki'de (ve hatta başka dillerde de) coştukça coşmuşlar. rowiki maddesi kilisenin Meryem'in takdimine adandığını giriş bölümünde not ediyor ama maddenin adında filan yer vermiyor. Resmî ad mı UNESCO listelerinde filan geçen ad mı tartışmasına gidiyor biraz ama özgün ada bağlılık derdim ben.
  5. Azwiki maddesine Turkicim bitti, ben gideyim. :/
Vito Genovese 21.39, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Saksağan'ı Ermeniceden çevirdim :) Ne kadar olduysa artık. Rusçadakinde, maddenin girişinde Göğe Çıkışı olarak belirttim. Hani ölmüş de öldükten sonra ruh göğe yükselmiş ya, ona istinaden. Aslında arada birkaç kaynaktan Dormition (bu ölüm demek değil mi?), Assumption vs. gibi kavramları anlamaya çalışıyorum. Türkçede Hıristiyanlıkla ilgili bu terimler de eksik. Trabzon'un bir ilçesi. İki harf.-thecatcherintheryeileti💬 21.42, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Dormition için uykuya dalma demişler esasen, yani ölmüyorsun da dünyadaki işin bitiyor ve artık öbür dünyadasın, gibi. Ölümü uygun çeviri biz düz insanlar için. :) Assumption da göğe çıkış, yükseliş, bizim Miraç gibi.
Bu arada önceki mesajda zikretmemişim. Bu our lady, mother of god gibi şeyleri biz kişiye ne diyorsak ona eşlemen de çok mantıklı olmuş, eline sağlık.
Vito Genovese 21.58, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Cat-a-lot

Selam Vito. Katalitik'i Commons'tan gelen küresel sürümüyle güncelledim (uçtu araç uçtu). MediaWiki:Gadget-Cat-a-lot.js ve MediaWiki:Gadget-Cat-a-lot.js/tr sayfalarını silebilir misin? Bunlar artık direkt olarak Commons'tan çekilecek çünkü. Bu arada araç orada Cat-a-lot diye anıldığından mecburen biz de Cat-a-lot olarak anmak zorunda kalacağız gibi. Olsun, yararların yanında gayet makul bir bedel gibi.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 08.16, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Oturmuş addan vazgeçmek bana anlamlı gelmiyor. Küresel sürümü çalıp yerelleştiririz gerekirse.
Vito Genovese 08.25, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Küresel sürümü kullanmanın bu kadar faydası varken sence yerelleştirmemize gerek var mı? En son yerelleştirmişiz, 2017'den beri aynı sürümde kalıp güncellememişiz daha hiç.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 08.26, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Bir inceleyeyim de ona göre konuşayım.
Vito Genovese 08.27, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Belki mw.messages.set fonksiyonuyla çevirilerin üzerine yazabiliriz? Gerçi ben bayağı bir denedim de işlemedi araca.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 08.28, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Yeniden güncel sürüm üzerinden yerelleştirdim. Onlar her şeyi dosya odaklı tuttuğu ve bizdeki ad oturduğu için yerelleştirme daha mantıklı.
Vito Genovese 09.15, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Bir üç yıl daha sonra da biri çıkıp tekrar günceller madem.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 09.17, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Güncellenmesi de Türkçe hâlinin göz ardı edilmemesi de güzel olmuş elinize sağlık. @Vito Genovese, Katalitik'e tıkladıktan sonra x'e basıp kapatınca Cat-a-lot yazıyor ona da bir el atar mısın? --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 09.38, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
İşlem tamam.
Vito Genovese 10.27, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Bu arada olması gereken bu mu bilmiyorum ama maddelerde de çıkıyor Katalitik, eskiden çıkmıyordu. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 11.48, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Bildirim için çok teşekkürler. Gün içinde ilgileneceğim.
Vito Genovese 12.21, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Olmuş olması lazım.
Vito Genovese 14.58, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Devriyelik

Selam. EvrifaessaTest adlı hesabıma geçici olarak devriyelik verir misin? Deneme turuna çıkacağım da, ana hesabımdan yaparsam takibi zorlaşacak gibi.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 06.44, 5 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Tamamdır.
Vito Genovese 07.13, 5 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Soru

Vito selamlar. Cehaletimi bağışla bu akademisyenlerle ilgili teklifinde bahsettiğin armağan kitap kavramı nedir? Uzağım biraz konuya. chansey mesaj? 09.20, 5 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Armağan kitap, genellikle kariyerinin sonlarında olan akademisyenler için öğrencilerinin, meslektaşlarının, ondan bilimsel anlamda etkilenmiş kişilerin birer makale vererek oluşturdukları editörlü kitaplara verilen ad. Google'da [1] şöyle bir arama yaptığında sayısız örneğini görebilirsin. Bu kitapların genellikle ilk bölümü kitabın editörlüğünü yapan (genellikle) öğrencilerinin onu tanıtan bir yazısıdır. "Hojam siz çok büyük hojasınız hığk!" ekolünden olan bu giriş yazısından sonra farklı kişilerin verdiği makaleler de kitabın diğer bölümlerini oluşturur. Türkiye'de akademi içler acısı durumda olduğu için ne yazık ki Batı'daki en:Festschrift denen muadilleri ile bizim armağan kitaplar arasında ciddi nitelik farklılıkları oluyor sıklıkla. Bu konuda bazı deneyimler paylaşılmış Ekşi Sözlük'ün ilgili başlığında.
Normalde bir dergide ya da editörlü kitapta yayımlatılan makalelerin belli bir uzunluğu, belli bir düzeyi vardır. Armağan kitaplarda bu tür bir düzey özellikle aranmaz, ancak armağan kitaplarda yer alıp çılgınlar gibi atıf alan çalışmaları vardır işini olması gerektiği gibi yapanların. Genel olarak birçok armağan kitapta ilgili makalenin başlangıcında ya da ilk sayfa dipnotunda kitabın armağan edildiği kişiyle olan bir anı, onun kişide yarattığı etki gibi hoş anekdotlar da paylaşılır. Bazen armağana konu kişinin basit bir fikri alınıp "Bu fikirden hareketle ben de şunları düşündüm" diye 7-8 sayfa makale çıkaran da olur. Hepsi makbuldür.
Genel olarak bu armağan kitap konseptini manevi yönü itibarıyla futboldaki jübile maçlarına benzetebilirsin. Bir vefa ve saygı gösterisidir. Tartışmada da zikredildiği üzere Türkiye'de biraz ayağa düşme durumu da var ne yazık ki. Benim gözlemlediğim kadarıyla ülke içinde ilgili alan kişi sayısı itibarıyla genişse, bölümler köklüyse (İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi vb.) o zaman emekli olan hocalara armağan kitabı yapma olasılığı artıyor. Daha küçük alanlarda ise o kadar sık görülmeyebiliyor. Bazen de kişi o kadar efsanedir ki, kariyerine iki tane armağan kitap da sığdırabilir.
Vito Genovese 19.44, 5 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Anladım açıklama için teşekkürler :) chansey mesaj? 20.33, 5 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Mert8989

Bu kullanıcıyı beyaz listeye alabiliriz sanki. İncelemek ister misin?--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 11.52, 5 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Çok isterim.
Vito Genovese 19.45, 5 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
ya da emin olamadım, sen yine de incele istersen, ama hem çok aktif değil, hem de değişiklikleri genelde kullanıcı ad alanında falan.. bilemedim. --evrifaessa ❯❯❯ mesaj 19.47, 5 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Yavaşsın yaaavaaaaaaş! :)
Vito Genovese 19.49, 5 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
eline sağlık :))--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 19.50, 5 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Mini yarışma kokusu alıyorum. Yahu bekleyen değişiklikleri inceleyecek canavarlar yok mu ya da oradan bi devriye botu alalım, @Evrifaessa. Bu arada Vito, herhangi bir yakınımız Vikipedi'ye başlamaya karar verirse direkt beyaz liste veya devriye olarak başlaması mümkün mü? Bu soruya betimleyici cevabını merak ediyorum.
--Kral Kadu (mesaj) 20.29, 5 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Değil. Herkesin deneyimi farklı ne de olsa.
Vito Genovese 20.34, 5 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Üründe, politikaları ve yönergeleri anlama garantisi verilmektedir. --Kral Kadu (mesaj) 20.36, 5 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
O anlayış kısa sürede gösterilirse her türlü kullanıcı grubu da koşa koşa peşinden gelir zaten.
Vito Genovese 20.37, 5 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
İyi dedin. --Kral Kadu (mesaj) 20.37, 5 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Mevlüt Baştuğ Maddesi Hk.

Bu madde ünlü veya önemli bir kişi hakkında değil, ayrıca bir sürü yanlışlığı var. Bence silinmesi gerekiyor, bu yüzden de silinmesi için işaretledim. Artık sizlerin takdirine kalmış.--Merih2006 bana mı dediniz? 08.00, 6 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Silinmiş.
Vito Genovese 09.10, 6 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

yurttaş pepe

selam vito. 197.71.227.34 adresine engel vermişsin ama o blok komple aynı şirkete ait ve pepe genelde o bloktan başka ip'leri de kullanıyor. istersen direkt 194.71.227.0/24'e engel ver. hatta yorulma, al direkt link: Özel:Engelle/194.71.227.0/24--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 15.56, 6 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Eline sağlık.
Vito Genovese 16.14, 6 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
test, bir iki üç. --evrifaessa ❯❯❯ mesaj 18.35, 6 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
süper araçmış, insanın yanıtladıkça yanıtlayası geliyor :DD--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 18.36, 6 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Sürüm sayısı güncellemesi

İlgili yordam oluşturuldu. Teşekkürler, iyi çalışmalar. --Superyetkinileti 20.16, 6 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Telif şeysi

"Madde" alan adında saatte/günde/haftada/ayda kaç adet "yeni sayfa" açıldığına dair bir istatistiğimiz nerede vardır? Ortalama ve maksimum rakamlar iyi olur. Alet tamam gibi, toplam 3 saatimi aldı :) Arka kısmı yapan arkadaşa günde kaç sorgu atacağımı ve yükün sorun olup olmayacağını bir sorayım, sorun olmaz derse bizde de devreye alalım. İnce ayar isteğin varsa da yapayım. Test 1-2-3, çok kalabalık yapmadım şimdilik. Planım şimdilik sadece "Yeni madde" olanları kontrol etmek. --Khutuckmsj 02.33, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Az baktım da, burada son 500 31 Ağustos'a dek gidiyor (6 gün diyelim), burada ise son 500 1 Eylül'e gidiyor (5 gün diyelim). Her yeni sayfa açıldığı anda sorgu atsam, günde ~200 civarı sorgu gayet düşük bir rakam gibi geldi. Daha iyi veri için önerin var mı? --Khutuckmsj 03.28, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Valla silinen + silinmeyen yeni madde sayısını almanın bir yolu var mı bilmiyorum, ama silinenler silinmeyenlerden fazladır sanıyorum. Bu arada bu kadar yüksek yüzdeler için belki telifihlal yerine doğrudan VP:HS#G9 koymak daha mantıklı olur. Telifihlaller bekliyor öyle, kimse ilgilenmiyor. Sil şablonu olunca daha bir şevkle girişilir. :)
Vito Genovese 09.15, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Bunlar ihlal midir? [2] - [3] - [4] - [5] - [6] --Khutuckmsj 18.19, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
@Khutuck sen Şablon:Türkiye'de Valilikler'deki tüm maddelerden Görevleri altbaşlığını komple silsene botla, en temizi o. Tamamı aynı metin. Hem yersiz hem de telif ihlali. Giriş paragrafında sorun görünmüyor.
Vito Genovese 18.32, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Makine soğuk, AWB'yle daha kolay yapılır. Oraya bi istek yollasana :)

Ha bir de kısmi şeyler var: [7]/[8]. Bunlarda "%55 sorunlu" geldiğinde telif şablonu fazla mı ağır kalıyor? Aletten yeri gelince 5-10 tane olası ihlal linki ve yüzdesi geliyor, ayrıca None-Possible-Suspected diye üç ihlal seviyesi var. Bunların hepsini bota özel yeni bir şablonda versek mi? Benim botu buna göre ayarlamam, şablonu yapmamdan daha kolay açıkçası. Ben botu aşağıdakini dolduracak şekilde ayarlasam, sen şablonu yapar veya bir masum arkadaşa yaptırır mısın :)

 {{telifsorunu
 | copyvios  = https://copyvios.toolforge.org/?lang=tr&project=wikipedia&title=Kurul+Kalesi&oldid=&action=search&use_engine=1&use_links=1&turnitin=0
 | olasılık  = 94.4
 | durum     = İhlal şüphesi (suspected) || İhlal olasılığı (probable)
 | url1      = https://www.academia.edu/36638667/Kurul_Ordu_Kalesinde_Bir_Kybele_Heykeli_A_Cybele_Statue_in_the_Fortress_of_Kurul_Ordu_Y%C3%BCcel_%C5%9Eenyurt_Serra_Durug%C3%B6n%C3%BCl
 | url1yüzde = 94.4
 | url2      = (...)
 | url2yüzde = (...)
 | url3      = (...)
 | url3yüzde = (...)
 }}

--Khutuckmsj 18.42, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Sanırım ona da bir uzunluk ölçütü atamak lazım. Kale Kilit maddesinde madde o kadar kısa ki, o yüzdede olsa da doğrudan Sil basılmalı. Ancak valilik maddesinde bu yüzde olursa Telifihlal basılmalı. Şablonda yüzdeyi simgesiz yap, ben sayıya göre bir değer atarım ona. Neyse sihirli sözcükle filan gerisini de yapayım. Sen ne veri sunabiliyorsan bir nihai sonuç çıkar da.
Vito Genovese 18.48, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Bana gelen bütün veriler bunlar, hatta url1'de %90+ gelince url2-3'ü hiç yollamıyor. Kodu bağlıyorum şimdi. --Khutuckmsj 18.51, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Mal hazır, paralar nerede? Parametrelerin adları uygun mu? Maddenin başına mı, sonuna mı ekleyeyim? --Khutuckmsj 19.11, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
{{telifsorunu
 | copyvios  = https://copyvios.toolforge.org/?lang=tr&project=wikipedia&title=T%C3%BCrkiye%20Cumhuriyeti%20Kastamonu%20Valili%C4%9Fi&oldid=&action=search&use_engine=1&use_links=1&turnitin=0
 | olasılık  = 74.43
 | durum     = İhlal olasılığı
 | url1      = https://www.burdurgazetesi.com/13329/
 | url1yüzde = 74.43
 | url2      = http://secim.iha.com.tr/Kanunlar/YerelYonetim_ilozelidaresi.aspx
 | url2yüzde = 55.88
 | url3      = https://www.yenicaggazetesi.com.tr/bu-yaziyi-sikilmaniz-pahasina-okuyun-18468yy.htm
 | url3yüzde = 33.77
}}
Bak senin işini kolaylaştırayım bir güzel. {{telifihlal}}'i kullan yine. Copyvios'u ben otomatik çıkarırım. Yalnızca olasılık parametresine rakamı bas, adres parametresine de en güçlü eşleşmeyi veren URL'yi bas. Gerisine gerek yok.
Vito Genovese 19.41, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Ya ben kodladım bile bunu, %100 otomatik şu an :) Üsttekini aşağı kopyalayıp gerekli düzenlemeyi yapar mısın, ben de kodu ona çeviririm hızlıca, daha kolay olur. Bunu da yedekte tutarım, gerekirse ileride buna geçeriz. --Khutuckmsj 19.44, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Yapayım:

{{telifihlal
 | adres     = https://www.burdurgazetesi.com/13329/
 | olasılık  = 74.43
}}

Yaptım. :)

Vito Genovese 19.46, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Sıkıcı insan. Soru: 74.43 mü, 74,43 mü? Bilgi: copyvios.toolforge.org linkini ve olasılığı değişiklik özetinde bırakıyorum o zaman. --Khutuckmsj 19.50, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Noktalı. :) Özeti de tıklanabilir yapsan enfes olur.
Vito Genovese 19.53, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Dış bağı tıklanır yapmanın yolu var mı, ben bilmiyorum? --Khutuckmsj 19.58, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Klasik tekli köşeli parantez işlemiyor mu?
Vito Genovese 20.07, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Maalesef. --Khutuckmsj 20.11, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
{{urlencode:[]}}?
Vito Genovese 20.13, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Özete bakalım. {{urlencode:[http://www.google.com]}}
Kafa gidip geliyor. Değişiklik özetinde dış bağlantı çalışmaz tabii. :/
Vito Genovese 20.18, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Yasal tehdit

Merhabalar Vito. Yenilik Partisi sayfasının değişiklik özetinde yasal tehdit var. Değişikliğin genel merkez tarafından yapıldığı yazılmış. KET'e bildireyim mi bildirmeyeyim mi karar veremedim. Bir bakar mısın? Sevgiler--Kadıköylümesaj 12.28, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Bildirim için çok teşekkürler. Konuyla ilgilendim.
Vito Genovese 12.36, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Telif çelişkisi

Azizim selamlar. Özgür Yazılım Derneği maddesinin içeriği, şuraya göre bu sayfayla %65,8 benzerlik içeriyor. Sayfanın altında ise hem "copyright" ibaresi hem de yazılar için CC-BY-ND lisansı gösterilmiş. Bu ilk kez karşılaştığım bir durum; yani bir içeriğin hem telif hakkı korumasına alınıp hem de Creative Commons ile lisanslanması. Konuyla ilgili haberdar olması için, içerik eklemesini yapan Comrade-yutyo'yu da etiketliyorum. Bu durumda sence hangi ibareyi esas almak, ne yapmak gerekir? İyi çalışmalar. Dr. Coalmesaj 17.41, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

© ibaresi muhtemelen sehven konmuştur. Asıl sorun CC BY-ND kullanıyor olmalarında. Lisans politikamız uyarınca yalnızca BY ve BY-SA olan kaynaklardan içerik ve dosya alabiliyoruz, bu yüzden bu lisans bizim için "Tüm hakları saklıdır" yazmalarıyla aynı kapıya çıkıyor.
Vito Genovese 17.57, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Doğru, © ile ND arasında Vikipedi açısından fark yok gibi. İlgili içerik ekleme işlemini, bu yazışmayı gerekçe göstererek geri alıyorum o hâlde. Teşekkür ederim yönlendirmen için, iyi çalışmalar. Dr. Coalmesaj 19.01, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Dr. Coal ÖYD'ye konu ile ilgili yazdım. OTRS üzerinden verebileceklerini söylüyorlar. --Comrade-yutyo (mesaj) 19.13, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Merhaba Comrade-yutyo. Lisanstaki ND sorun olur zannediyorum, zira OTRS izni verilse dahi metin, "değişikliğe açık" bir ortama girecek. Metnin değiştirilmesi ise ND'nin ihlali anlamına geliyor. Yani, o metni PDF yapıp tüm Viki projelerine dosya olarak yükleyebiliriz bile ama değişikliğe açık bir içerik olarak sunmak zannediyorum mevcut lisans koşulları çerçevesinde uygun olmayacaktır. (Lisans koşulları değişirse başka tabii.) Fakat elbette OTRS'deki gönüllüler daha doğru ve net bir yönlendirmede bulunabilir. Dr. Coalmesaj 20.49, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Creative Commons lisanslı, hatta tüm "lisans" konusu olan içerikler aslında bir telif hakkına sahip oluyor. Dolayısıyla © işareti ile CC lisans iminin bir arada kullanılması şaşırtıcı değil, aksine olması gereken bir şey. Çünkü bir içeriği örneğin CC BY-SA ile lisanslarken, bunun telif hakkı sahibi benim ve bu içeriğin işbu koşullarda kullanımına izin veriyorum demiş oluyorsunuz. Telif hakkı iminin bulunmasının doğru olmadığı tek nokta CC0 ki, bu da bir telif hakkı feragatnamesi, bir lisans değil. Derneğin bu lisansı kullanmasının sebebi, burada belirtilen sebepler. Özgür Yazılım Derneği'nden OTRS ile izin istenirse verileceğini düşünüyorum. Sevgiler, --Maguralemesaj 19.18, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Bilgiler için çok teşekkürler Magurale fakat "şaşırtıcı değil" demenize katılamam, zira ilk kez karşılaştım! :) Yukarıda açıkladığım nedenle ND şartı sorun olabilir zannediyorum OTRS için, eğer değişikliğe gidilmezse. Tabii yine de iletişime geçip danışmakta fayda var. Dr. Coalmesaj 20.49, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Görüş için teşekkürler, @Magurale. Ancak aynı fikirde değilim. ©'nin olması normal şartlar altında zaten gereksizdir. Biz Amerikan telif hakkı yasası gereği varsayılan olarak her kaynağı aksi belirtilmedikçe telif hakkı saklı kabul ederiz. Ancak kullanılıyorsa da o zaman bunun tek bir anlamı vardır: Hiçbir hakkımdan vazgeçmiyorum. Dolayısıyla CC lisanslarıyla uyumsuz bir kullanımdır. CC familyası (elbette dediğin gibi CC0 hariç olmak üzere) "bazı haklar"ın lisans sahibinde kaldığını ifade eder ama bu kesinlikle tüm haklar değildir. © ise bunu söyler.
Vito Genovese 19.45, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Creative Commons'ın CC0 harici tüm lisansları en azından telif hakkı sahibine atıf yapmayı (BY) gerektirir. Burada © imi, telif hakkı sahibinin kim olduğunu ifade eder. Çünkü CC0 harici tüm Creative Commons lisanslarında, telif hakkı sahibine atıf yapmanız gerekmektedir. Ayrıca dediğim gibi, CC lisanslarında da, GNU GPL'de de, GNU FDL'de de telif hakkınızdan feragat etmiş olmazsınız, sadece eserin kullanımına belirli koşullar altında izin vermiş olursunuz. Dolayısıyla telif hakkı sahibi yine de vardır. ABD'de de çok uzun yıllardır aynı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi varsayılan olarak telif hakkı tanınmıştır. © imi yalnızca telif hakkı sahibinin kim olduğunu belirtmek için kullanılır, bu sebepten mütevellit CC lisanslarında da atıf yapılacak kişiyi belirtir. Bir yerde "© 2020 Ahmet Yılmaz" diye bir şey gördüğümüzde sizin söylediğiniz geçerlidir, ancak "© 2020 Mehmet Subaşı CC BY 4.0" gibi bir ibare, metnin telif hakkının Mehmet Subaşı'nda olduğunu, Mehmet Subaşı'nın bu metni CC BY 4.0 ile lisansladığı, metnin kullanımlarında Mehmet Subaşı'na atıf yapılması gerektiğini ifade eder. Ayrıca bir eseri neyle lisansladığınızdan bağımsız olarak, hala tüm haklarına sahip olan kişi siz olursunuz. Bir kişiye CC BY-SA 4.0 ile lisansladığınız bir eseri, başka bir tarafa CC BY 4.0 ile lisanslayabilirsiniz, bunun önünde hiçbir engel yoktur. Ayrıntılı bilgi için lisans metinlerini okumanızı tavsiye ederim. Sevgiler :) Maguralemesaj 20.01, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Simgenin temsil ettiği kavram konusunda kafam başka bir yere gitmiş. Doğrusu bu elbette, teşekkürler. Şu iki tarafa farklı lisanslama yapma konusuna takıldım yalnız. Bu konuda bir kaynak var mıdır?
Vito Genovese 20.06, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Var elbette, bizzat Vikipedi çift lisanslama kullanıyor hatta :) Bu sayfada vakfın kullanım koşullarında 7. bölümde diyor ki; eklediğiniz içeriği CC BY-SA 3.0 ve GNU FDL altında lisanslamanız gerekmektedir, bu en basit örneklerden biri. Örneğin Perl programlama dili Artistik Lisans ve GNU GPL altında lisanslanır. İngilizce Vikipedi'de güzel bir madde var, altında çok sayıda ek okuma belirtilmiş oraya da bakabilirsiniz: en:Multi-licensing Birbirimize bir şeyler katabildiysek ne mutlu :) --Maguralemesaj 21.47, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
@Magurale: Çifte lisanslama elbette aşina olduğum bir konsept, ancak ben daha ziyade "Bir kişiye CC BY-SA 4.0 ile lisansladığınız bir eseri, başka bir tarafa CC BY 4.0 ile lisanslayabilirsiniz" kısmına takılmış durumdayım. Bu çifte lisanslamadan farklı bir durum. Örneğin ben eserim için X platformuna CC BY izni verdim. Daha sonra Y platformuna aynı eser için CC BY-SA izni gönderiyorum. Yani bana atıf yapılması koşuluyla sınırsız kullanımına izin verdiğim eserim için daha sonra SA koşulu da getirmeye çalışıyorum. Bu, teoride ilk iznimi geçersiz kılmaya çalışmam demek olur, ki bunun yasal olarak geçerli olacağından da emin değilim. Neticede bu lisansların benimsenmesi eser üzerindeki hakların bir kısmından (örn: kullanım kısıtlaması) feragat teşkil ediyor. Daha sonra vazgeçtiğim haklarım bendeymiş gibi yeni bir lisanslama yapmaya çalışıyorum. Bu şeye benziyor: Ben burada CC veya GNU ile herhangi bir eser yayımlıyorum, daha sonra lisanslamayı geri çektiğimi ileri sürüp artık hakların tamamının bende saklı olduğunu iddia ediyorum. Bunun olamaması gerekir. Vazgeçilen haklardan (elbette sahiplik değil, o hak baki; kullanımı kısıtlamaya olanak sağlayan haklardan söz ediyorum) vazgeçilmiştir, artık bunlar eser hakkı sahibinde olması gerekir diye düşünüyorum. Bu da çifte lisanslamadan biraz daha ayrı bir durum gibi görünüyor bana.
Vito Genovese 23.06, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

TW silme gerekçesi

Gudmoanin! Twinkle toplu silme kullanırken K2 gerekçesinde "kategiro" yazıyor, saat 01:29'daki işleminden fark ettim. Burada biraz dolaştım ama nereden kaynaklandığını da bulamadım. Dedim bari haber vereyim... :) -- Dr. Coalmesaj 04.19, 9 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

@Dr. Coal, "K2: İsmi düzeltilen kategoriler silinebilir." olarak geçiyor gerekçe. Toplu silme derken şundan mı bahsettiniz bilmiyorum ama orada da "kategiro" şeklinde bir ifade geçmiyor.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 06.19, 9 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Elle gerekçe yazarken bağlantıları öyle bir kullandın ki ben o gerekçeyi hazır mı zannettim yoksa? :) -- Dr. Coalmesaj 08.34, 9 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Aynen öyle oldu. Disleksi geliştirdiysem demek ki bu yaştan sonra.
Vito Genovese 08.51, 9 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Hiç zannetmiyorum! Freud'un Günlük Yaşamın Psikopatolojisi'ndeki "Dil Sürçmeleri" başlığı altına girebilir ama. Dr. Coalmesaj 13.05, 9 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

September 2020

Bilgi simgesi Merhaba, ben Evrifaessa. Son katkılarınızdan to deneme bazıları yapıcı görünmediği için geri alındı. Deneme yapmak istiyorsanız, deneme tahtasını kullanmanızı rica ediyorum. Bir hata olduğunu düşünüyorsanız ya da herhangi bir sorunuz varsa, mesaj sayfamdan bana ulaşabilirsiniz. Twinkle2 warn denemesi evrifaessa ❯❯❯ mesaj 07.10, 9 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

yay! ben bu warn modülünü komple türkçeleştiririm bugün.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 07.11, 9 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Eline sağlık.
Vito Genovese 08.51, 9 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Toplu mesaj gönderme yetkisi

Merhaba Vito Genovese. Öncelikle bana yol gösterdiğiniz için teşekkürler. "Mesaj olarak gönderilecek sayfa" kısmına ne yazmam gerekiyor onu anlamadım. Teşekkürler--Kadıköylümesaj 18.12, 9 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

"Mesaj bırakılacak sayfaları listesini barındıran kategori veya sayfa:" kısmına o oluşturduğun liste sayfasının adını giriyorsun. Gerisi mesajın özeti ve metni zaten.
Vito Genovese 18.40, 9 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Şablon:Çoklu sorun

Merhaba, bu şablon android mobilde gözükmüyor, imkânı varsa bir el atabilir misiniz?--Kingbjelica (mesaj) 15.51, 11 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Duly noted.
Vito Genovese 15.52, 11 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
@Kingbjelica: Şimdi nasıl?
Vito Genovese 20.28, 11 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Harika! Elinize sağlık çok teşekkür ederim.--Kingbjelica (mesaj) 20.49, 11 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

CC-BY dergiler

Selamlar. CC-BY ve CC-BY-SA lisanslı dergilerden buraya olduğu gibi aktarım yapmak için telif hakkı açısından atıf dışında dikkat etmemiz gereken bir husus var mıdır? Belki özel bir şablon oluşturabiliriz bu tür kaynaklar için? Bu şekilde en az 10-15 Türkçe dergi var sanırım. Biraz incelersek minimal emekle değerli maddeler kazanma şansımız olabilir. En.wiki eski Britannica'ları az sömürmedi, biz de ucundan köşesinden faydalanacak bir şeyler bulalım :) --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 23.53, 11 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Hiçbir şey yok bildiğim kadarıyla. Kaynağı göstererek BY koşulunu, lisans politikamız uyarınca da SA koşulunu sağlıyoruz zaten. en:Category:Encyclopedia source templates gibi yerler bazıları kamu malı kaynakları gösteren bu tür "X kaynağı" şablonlarıyla dolu. Akademik dergilerin ÖAYV sorununu aşabildiğin sürece go nuts!, derim. :)
Bu arada vaktin olduğunda şuna (kalıcı bağ) da bakabilirsen çok hora geçer.
Vito Genovese 00.02, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Mesaj sayfası

Selamlar, Bu arkadaşın mesaj sayfasına ne oldu? Geçmiş falan yok, silinme kaydı yok, hiçbir şey yok!-thecatcherintheryeileti💬 15.46, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Siz @Vikiçizer'den alışveriş yaparsınız ama cenazenize Vito gelir.
Meal: Anonim mesaj sayfalarını temizledik Çizer'le, arada kaçınılmaz olarak bazı dinamik IP sayfaları kaynadı. Gören bildirsin, kısa sürede düzelir hepsi.
Vito Genovese 15.50, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Kendisi Vikipedinin en saygın (benim açımdan), en çalışkan anonimlerinden (belki de en tepedeki) biridir. Mesaj sayfasının ve kendisine sunulan tebriklerin, gönderilen yıldızların silinmesine gönlüm razı gelmedi. Her ne kadar anonim olsa da etkileşime bile girilebiliyor.-thecatcherintheryeileti💬 15.57, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Anonimlerin değersiz görülmesi haksızlığına güzel anti-tez o zaman. İyi ki yazmışsın, sağolasın.
Vito Genovese 15.59, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
@Thecatcherintherye, iyi olmuş haber verdiğin, arada kaynayanlar olmuştur ama asıl işin yanında kabul edilebilir gelmişti. Çünkü gerekli olanlardan bir şekilde haberimiz olacaktı. İşte şimdi örneğini gördüğümüz gibi. --Vikiçizer (mesaj) 18.58, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Kullanıcı uyarı şablonları

Merhaba Vito, bazı kullanıcıların sorunlu kullanıcıların sayfalarına eklediği uyarı şablonlarını gördüm. Benimkiler çok basit şekildeydi. Twinkle tercihlerime girdim Seviye 1,2,3,4 diye bir şey çıkıyor. Hangisini seçmeliyim? Bana yardımcı olur musunuz?--Kadıköylümesaj 16.13, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Vikipedi:Twinkle'ı yeniliyoruz. Kısa bir süre sonra kullanıma girdiğinde otomatik olarak gerekli düzey seçili gelecek. Elle uyarı gönderirsen de ya 1'den başlayabilir ya da sorunun ciddiyetine göre belli bir düzeyden başlayabilirsin. Gerekli sayfalar güncelleniyor.
Vito Genovese 16.22, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Türkçe Vikipedi'nin demirbaşı Vito'ya selam gönderelim! Umarım iyisindir. Yol kenarından geçiyorum da, şöyle bir manzaraya denk geldim. Manzara harika görünüyor ve şehrin tüm çıplaklığı gözler önünde... Ama manzaranın estetikliğini alıkoyan şeyler var: "Bir kez daha" ile başlayan çakıl taşlarına daha uygun şeyler yazılabilir sanki. Bu şekilde oldukça itici görünüyor. Sevgiler. --Kral Kadu (mesaj) 16.53, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Bana öneriyle gel Yiğido. :)
Vito Genovese 16.55, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Merhaba, Vikipedi'de bulunan sayfalara -Testtest sayfasında olduğu gibi- zarar veriyorsunuz. Bu durumun devamı hâlinde değişiklik yapmanız engellenebilir.
Merhaba, Vikipedi sayfalarına zarar vermeye devam ediyorsunuz! Lütfen bu tutumunuzu sonlandırın. Bu durumun devamı hâlinde değişiklik yapmanız engellenebilir.
...vs vs. Bu tür sayfaları düzenleyeceğim bir link var mı? --Kral Kadu (mesaj) 17.12, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Değişkenleri sözdizime akıcı bir biçimde yedirmek gerekiyor, ilk tümcende ise bu sağlanmamış.
Vito Genovese 17.14, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Hmm, umarım iticilik giderilerek uygun şeyler yazılabilir. Ben elendim! --Kral Kadu (mesaj) 17.17, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Bu şekilde olsa daha elzem olmaz mı?
Lütfen Testtest sayfasındaki düzenlemeniz gibi yapıcı olmayan değişiklikler yapmaktan kaçının.--Can Je suis là 17.48, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Çok daha akıcı olduğu kesin. Seçilecek metinlerin düzeylerin ağırlığına göre her uyarı türüne uygun olması gerekiyor. X için uyardın, sonra Y için uyardığında sırıtıyorsa sorun, çünkü 3. ve 4. düzeyler ortak şablonlardan geliyor.
Şu sistemin belkemiğini oturtalım da iyileştirmeler yaparız elbette.
Vito Genovese 18.26, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Yenilik Partisi hk.

Vito Selamlar, Yenilik Partisinin sayfasında yapılmış olan manipüle edici bazı değişiklikler var ve bu kontrol aşamasında. Yapılmış olan bu manipüle edici değişikliği bizim hakkımızda hiçbir bilgiye ve alakaya sahip olmayan birisinin yapmış olmasını üzüntüyle karşıladık. Partimize yakından uzaktan alakalı olmayan bu değişiklikler hakkında gereğini yaparsanız çok seviniriz. Sevgilerimizle :) NBruh (mesaj) 20.15, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

@NBruh: Değişiklik geri alınmış görünüyor. Yalnız ideolojiye yazılmış olan kavramlar ideoloji gibi görünmüyor bana. Konuyla ilgili deneyimine güvendiğim @Dakmor Tojira'dan bir görüş rica edeyim, dış göz olarak maddeyi geliştirecek önerileri olacaktır eminim ki.
Vito Genovese 20.49, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Seslenme için teşekkür ediyorum Vito. Öncelikle an itibari ile maddede yazanlar, senin de altını çizdiğin gibi ideoloji değil. Parti yep yeni bir parti, muğlak bir sürü şey var (net şeyler de yazmak ne kadar doğru bilemem). Fakat bariz olan bir kaç şey var. Misal an itibari ile yurtseverlik yazılmış ideoloji olarak bu Milliyetçilik olmalı net olarak (zaten yurtseverlik diye bir ideoloji yok - Milliyetçilik denmek istenmiş herhalde). Parti liderine göre ise partinin iki ideolojisi var. Biri değişim, diğeri özgürlük. Bunlar ideoloji değil tabi, ama liderin söylemi bu. Liderin dediğini yazacaksak, buna en yakın karşılık gelen Sosyal Demokrasi yazabiliriz. Ayrıca Parti kurucusu partiyi merkezde olarak tanımlıyor (herhalde yeni kurulan her parti kendini merkez olarak tanımlıyor zaten, babacan da her yerde merkeziz diyor, peki ya cidden öyleler mi?) fakat söylemleri ve verdiği demeçler sağ ideolojiyi daha iyi yansıtıyor bana kalırsa, ama tabi bu benim kendi çıkarımım (bence merkez sağ daha doğru bir tanım gibi geliyor). (Maddeyi ben yazmış olsam, ideolojiye Milliyetçilik yazardım, Sosyal Demokrasi'yi de parantez içinde partinin iddiası olarak yazardım diye düşünüyorum). Şurada da bir video var izlediğim geçenlerde.--Dakmor Tojira 21.45, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Çok teşekkürler değerlendirmen için. Patriotism'i Nationalism altında spesifik bir alt alan olarak değerlendiremez miyiz? en:List of political ideologies bana böyle bir izlenim edindirdi.
Vito Genovese 21.57, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Güzel bir nokta. Önceden bir şeyi belirteyim, patriotism bir ideoloji değil, en azından üniversitede ecbeniler bunun bir ideoloji olmadığını net olarak belirtiyor. Şimdi yazacaklarım ise tamamen kişisel görüşlerim olacak. Evet, bence alt kategorisi olarak değerlendirebiliriz yurtseverliği (hatta vatanseverlik demek belki de daha doğru), lakin temel farklar da var; misal olarak yurtseverlik de devleti eleştirmede vardır, reformist yaklaşım da. Öte yandan; milliyetçilik ve yurtseverliğin türkiyede birbirleri ile karıştırıldığını da düşünüyorum tabi. Türkiye'de de yurtseverlik; Atatürk Milliyetçiliği gibi düşünülebilir belki (bu da bir ideoloji değil, lakin bunu kapsayan Atatürkçülük ise bir ideoloji olarak görülebilir). Ne de olsa, Patriotism kavramını belki de en güzel ve derin olarak yorumlayan kişi Jean Jacques Rousseau - Atatürk'ün de Rousseau'yu dünya görüşünde ve yaptığı reformlarda temel aldığı ortada, o yüzden ondan etkilenmesi de doğaldır diye düşünüyorum. Senin de önceden bir konuşmada dediğin gibi, burası bir icat yeri değil. O yüzden yurtseverliği tabiki de bir altbaşlık olarak değerlendirebiliriz, ama buna bir ideoloji demenin doğru olacağını ben şahsen düşünmüyorum. Bana kalırsa patriotism; ideolojileri etkileyen ve oluşturan bir duygu sadece (milliyetçiliği temellendirmek gibi misal). şuraya da bir araştırma bırakayım.--Dakmor Tojira 22.24, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Mantıklı gayet, katılıyorum. Sanırım bazen etiketler etkili oluyor. Ülkede "milliyetçi" denince akla MHP geliyor, ama CHP'nin altı okunda da milliyetçilik var. Birçok CHP destekçisine sen milliyetçi misin desen hayır diyecek belki. Sayısız renk tonu var, kırmızının mavinin sarının adı çıkmış, onun gibi. :)
Vito Genovese 22.28, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Aynen öyle oluyor maalesef. Hatta bence; bazenden ziyade çokça etkili oluyor etiketler. İyi akşamlar diliyorum.--Dakmor Tojira 22.49, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Merhaba Vito
Geldiğimiz siyasi konjonktürde bütün ideolojiler çeşitli partiler tarafından kullanıldı ve ne yazık ki kirletildi. Söylemiş olduğunuz ideolojilerin hepsi önyargılarla dolu. Bizim burada yapmak istediğimiz asıl durum da bu zaten. Bu çağ ideoloji çağı olmaktan ne yazık ki çıktı. (Özellikle ülkemiz adına) Bu yüzden ideoloji yerine anlayışlarımızı yazmamızın daha doğru olacağı bir dönemdeyiz. Yenilik Partisi olarak ideolojilerden uzak tamamen halk ve ihtiyaç odaklı bir çalışma yürütüyoruz. Bu bağlamda bizim ideolojiler kısmını bu şekilde kullanmanızın sebebi budur. Örneğin milliyetçilik kavramı geldiğimiz noktada insanlara korkutucu görünüyor ancak yurtseverlik sokaktan geçen herkes için uygun bir kelime. Halkın tamamını kucaklamak istiyoruz. Merkez ve merkez sağ açısından ise bizim partimizin merkezde olmasının sebebi tamamen birbirinden bambaşka fikirli insanların ortak paydada buluşmasıdır. Diğer merkezde olduğunu iddia eden partiler gibi tek bir partinin "çıkmaları" yok. Eğer tepede her ideolojiden insanı bir araya getirirseniz halkı da bir araya getirirsiniz. Yani hem işleyiş hem de ortaya koymuş olduğumuz fikir dolayısı ile merkezde olduğumuzu savunuyoruz.
Geri alınmış olan değişiklik ve konunun üzerine düşmeniz için çok teşekkür ediyorum.
Kolaylıklar Dilerim.
Sevgilerimizle.
NBruh (mesaj) 10.00, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Yapılmış olan değişiklik kabul edebileceğimiz bir değişiklik ne yazık ki değil. Daha önce bu konuyla alakalı detaylıca durumu anlatmış olmamıza rağmen böyle bir karşılığının olması son derece üzücü. Yapılmış değişikliğin geri alınmasını talep ediyoruz. NBruh (mesaj) 18.55, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Silme

Selamlar Vito. Silme modülünde açılır menüde ilgili maddeyi seçtikten sonra alt kısımda ek gerekçe kısmında evvelinde . (Nokta işareti) vardı malum. Şimdi o nokta “Neden ?” ile değiştirilmiş. Malum nedeni yukarıda gösteriyoruz o “Neden ?” kısmını gizlemenin bir yolu var mıdır? Ek gerekçe olmadığında bir defa daha aynı maddenin yazılmasının gereği yok malum. Son silme işlemlerimde nasılsa çıkmayacak diye bastım ama çıkıyormuş :) Aslına bakarsak benim görüşüme göre nokta olması veya boş kalması daha iyi, şimdi özellikle mobilden o nedeni silmek durumunda kalacağım :) Bir göz ve el atsak? Kolay gelsin. chansey mesaj? 21.02, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Yazdığından beri on binlerce mesaj içinde bir gariban nokta arıyorum, sonunda buldum. :) MediaWiki:Excontent'ten geliyor o nokta, ama 12,5 yıldır dokunmamış kimse. İşin garibi o "Neden ?" yazısını bir kereliğine ben de gördüm. Şu an ise hiçbir yerde göremiyorum. Anlık bir hata oldu sistemde diye varsayıyorum şimdilik, ama sen hâlen sürekli olarak görüyorsan işin rengi değişir.
Vito Genovese 21.55, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Emeğine sağlık (nokta arama hususu:)) ve sanırım anlık bir hata oldu. Şimdi bu mesaj sayfasını silmeyi denedim ve nokta çıktı :) Kolay gelsin... chansey mesaj? 22.06, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

imza ikazı teşekkürü

Selam, imzayı ikazınız üzerine düzelttim. Dipnot: Sohbetlerimizi özledim. :) Sevgiler --Lucky Lucianom 03.14, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Yenilik Partisi

Vito Selamlar Yine bu sayfayla alakalı bir değişiklik yapılmış. Burada partinin genel merkezi olarak ne olduğumuzu açıklıyoruz ancak bu ısrarla değiştiriliyor. Önceki güzel ve yerinde dialoglarımızın ardından böyle bir durumla karşılaşmış olmamız son derece üzücü. Bunun hakkında gerekeni yapmanızı rica ediyoruz. İyi Çalışmalar, kolay gelsin. NBruh (mesaj) 18.53, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

@NBruh: Değişiklik şu görebildiğim kadarıyla, yukarıdaki konuşma doğrultusunda @Dakmor Tojira yapmış. Daha önce de değindiğim gibi maddede herkes değişiklik yapabilir, kötü niyetli değişikliklere elbette müdahale edilir, ancak belli bir temele dayandırılan değişiklikler konusunda müdahil olmam söz konusu olamaz. Böyle bir editörlük muadili bir yetki hiç kimsede yok zaten bu projede. Dakmor Tojira bu değişiklikleri yukarıda not düştüğü hususlara dayandırıyor. Bu tür maddelerdeki betimleme ve sınıflandırmaların parti programının bire bir kopyası ya da parti onaylı olması beklenemez zaten. Politika çok anladığımı söyleyemeyeceğim bir alan açıkçası, ancak ideolojilerin tanımları, sınırları, kapsamları aşağı yukarı belli. Bu tür bir değişikliği yapacak olan kullanıcı partinin kendini tanımlama biçimini ideolojilerin temelleriyle bağdaştırıyor ve bu konuda kendisini yanlışlamak, değillemek söz konusu olamıyorsa, bu durumda fikir birliği de bu doğrultuda oluşacak ve madde de buna göre yapılandırılacaktır. Vikipedi genel olarak bu temelde işler.
Konuyu maddenin tartışma sayfasında ele almak sağlıklı olabilir. Belki başka kullanıcılar da yorum yapmak isterler.
Vito Genovese 19.01, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
@Vito Genovese her şeyi çok güzel bir şekilde yazmış. Yukarıda görüşümü yazdım, boş bir görüş olmasın diye de değişikliği uyguladım. Merkez ve merkez-sağ olayına da girmedim hiç. Sadece ideoloji olmayan kavramların silinmesini doğru bulduğum için onları ilgili ideolojiler ile değiştirdim - ki sosyal demokrasi zaten önce yazılanları kapsayan bir ideoloji.--Dakmor Tojira 19.05, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Emin olun bu ideolojiler eğer eskisi gibi temiz kalmış ve halkı kutuplandırma araçları olarak kullanılmıyor olsaydı,biz bunları elbette kullanırdık. Ancak geldiğimiz noktada parti olarak böyle bir şekilde gösterilmemize şu an ne yazık ki izin veremeyiz. Düşüncenizi emin olun ki anlıyorum, ama ülkemizin koşulları bu ideolojilerin, bu teorik birikimlerden daha öte, bu yüzden daha farklı anlatım biçimleri gerekiyor. Yanlış anlamanızı istemem ancak bugüne kadar çok yardımcı oldunuz. Sayfanın en azından daha farklı bir siyasi döneme kadar az önce yapmış olduğumuz hali ile kalması son derece güzel olacaktır. Bu ivedi cevabınız için çok teşekkür ediyor, konunun üzerine düşmüş olmanızdan ötürü mutluluk duyuyor ve saygıyla selamlıyorum.
Kolaylıklar Dilerim. NBruh (mesaj) 19.06, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Öte yandan Vitonun fark edeceği üzere bu defa daha farklı konuşuyoruz. Çünkü ben burada artniyetli ya da bir kara propaganda anlamında bir değişiklik yapılmadığına yürekten inanıyorum. Bu konuda bizi yanlış anlamanız kesinlikle istemeyeceğimiz birşey zira Wikipedia gibi halkın bilgi almasını sağlayan değerli kurumların arkasında durduğumuzu her alanda belirtiyoruz. NBruh (mesaj) 19.11, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Anlıyorum ama bunu kontrol etme olanağına sahip değilim. Bir Vikipedi kullanıcısı "Bu partinin söylediği şey Falanizm ideolojisinden başka bir şey değil" der ve diğer kullanıcılar da ona katılır, yani fikir birliği sağlanırsa, daha sonra maddenin o kısmını Wikimedia Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı bile gelse hiç kimse değiştiremez. Projenin işleyişi budur. Vikipedi:Maddelerin mülkiyeti politikamız bu doğrultuda bazı yararlı bilgiler veriyor.
Vito Genovese 19.13, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Şu konuda bizi anlamadığınız düşünüyorum. Biz burada kökten bir "Yenilik" ifadesi kullanıyoruz. İdeolojik olarak Türkiye’nin baştan yaratılması gereken bir dönemdeyiz. Bu yüzden diğer partilerden, alışılagelmiş anlayışlardan farklı düşüncelerimiz, farklı söylemlerimiz var. Hal böyle iken burada partimiz hakkında "Bu partinin söylediği şey Falanizm ideolojisinden başka bir şey değil" şeklinde bir görüşün bizim tüm görüntümüzü değiştirmesi bizim bu emeklerimize bu ideallerimize karşı hoş olmayan bir durum olacaktır. Öte yandan bakış açınızı anlıyorum ve yüzeysel anlamda haklı buluyorum fakat biz kalıpları kırmayı istiyorken oraya bir iki kelime yazarak yüzeysel bir bakış açısı oluşturmak bizi kalıplara sıkıştırmaktan başka birşey olmayacaktır. Öte yandan daha önce kabul görmüş onaylanmış bir ideoloji bölümünün herhangi bir söylem değişikliği olmamasına rağmen değiştirilmiş olması da doğru değil benim kanaatimce. Wikipedia'daki açıklamamamızı önemsiyoruz. Bu yüzden bizi anlayacağınızı düşünüyoruz. NBruh (mesaj) 19.25, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Anlıyorum. Bu konudaki kararı Vikipedi topluluğu verecek. Bu yüzden bu konudaki tartışmanın Tartışma:Yenilik Partisi sayfasında sürmesi ve topluluğun bu konuda görüş belirtmesi uygun olacaktır.
Vito Genovese 19.30, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Buradaki bakış açınızın ve anlayışınızın değiştiğini görmek üzüntü verici. Ancak Diğer partilerin aksine bizim değer verdiğimiz ve birinci ağızdan kendimizi aktarmak istediğimiz bir kurumun böyle bir karşılık vermesi kabul edilebilir değil.
İyi çalışmalar diliyorum. NBruh (mesaj) 19.38, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
"Birinci ağız" her zaman zannedildiği kadar güvenilir olmayabilir NBruh. Bu bağlamda, "bağımsız kaynaklar" sayfasını okumanızı öneririm. Ansiklopedik olarak "bir 'şey'in (kişi, kurum, örgüt vs.) kendisini nasıl konumlandırdığı" kadar, başkalarının onu nasıl gördüğü ve konumlandırdığı da önemlidir. Bu bilgi ise "ikincil kaynaklar"dan sağlanılır. Aksi takdirde ansiklopedi, tarafsızlığını kaybeder. Vito'nun önceki mesajında gösterdiği maddelerin mülkiyeti politikası da konuya ışık tutmaktadır. İyi çalışmalar. Dr. Coalmesaj 19.45, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Şunu netleştirmek isterim: Ben bir kurumun temsilcisi değilim. Bir internet sitesine üye olup değişiklikler yapan bir kullanıcıyım, gönüllüyüm. Wikimedia Vakfı ile işveren-çalışan ilişkisi içerisinde değilim. Benimle aynı durumda olan diğer tüm kullanıcılarla birlikte Türkçe Vikipedi topluluğunun bir parçasıyım. Wikimedia Vakfı'nın yüzlerce projesinden biri olan bu projede topluluk olarak projenin gidişatına eşit hakkı ile ortaklaşa karar veriyoruz. Tüm projeler bu temelde yürüyor. Ben sizin görüşünüzü taşısaydım ve maddedeki ilgili kısma bu görüş doğrultusunda eklemeler yapsaydım, sonra 2-3 kişi gelip bana karşıt görüş ifade etseydi, onların dediği olurdu. Çünkü bu konuda herkesin söz hakkı eşit. İkimizin söz hakkı da aynı şekilde eşit.
Benim sahip olduğum ek yetkiler, topluluğun güven duyarak verdiği yetkiler ve maddelerin içeriği konusunda bana ek söz hakkı vermiyor. Projeyi ve kullanıcılarını korumak için verilen hizmetlilik, örneğin, bu maddeyle ilgili olarak ilk dahlimin temelini oluşturuyor. Hatırlarsanız bir Vikipedi politikasının ihlali üzerine yazışmaya başlamıştık, bunun nedeni de hizmetlilik görevimde olmamdı. O sorun geride kaldı, benim hizmetli rolünde dahlim de sona erdi. Bundan sonra söz topluluğun. Topluluğun gücü her şeyin üzerindedir, buna elbette tekil olarak ben de dâhilim.
Vito Genovese 19.46, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Değerli Dostlar ikinizi de anladım ve anlatmak istediğimizi olabildiğince açmış olduğum tartışma sayfasında dile getirdim. Dile getirmiş olduğum o konuyla alakalı değişikliği birazdan ekliyorum. NBruh (mesaj) 19.57, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

-dır -dir ekleri hk.

Merhaba. Şuradaki mesajlara ve @Nanahuatl'ın ilettiği sayfaya istinaden, yaygın kullanımları esas almamızı da göz önünde bulundurduğumuzda (bildiğin gibi pek çok maddede ilgili ekler yok), ilgili eklerin çıkarılması yönünde topluluk kararı almak için güzide köy çeşmesinde bu konuyu masaya yatırmamız gerekiyor sanırım. Geçmişte bu konunun da ele alındığını zannediyorum, pek bir bilgim yok. Bu eklerin kaldırılması gerektiğini düşünüyorum ya da girizgâha bağlı ilgili ekler gelebilir. Ne düşünüyorsun? --Kral Kadu (mesaj) 21.53, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Bu konuda Vito paşamın güzide bir açıklaması vardı ya, yakın zamanda hem de, neredeydi ki?.. Dr. Coalmesaj 21.56, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Net şeyler yok sanki doktor. Yazılmış şeyler ile yapılanlar farklı. Bu sefer de yazanların onay almadan yazdıklarını düşünmeye başlıyoruz. Eğer ilgili eklerin kullanılmaması gerektiği yönünde fikir birliği varsa, botlara söyleyelim de girizgâhları düzenlesinler :). --Kral Kadu (mesaj) 21.59, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Bana kalırsa botlar ve diğer herkes daha faydalı işlerle uğraşabilir Kral Kadu. :) -- Dr. Coalmesaj 22.04, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
+1. --Kral Kadu (mesaj) 22.08, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
İşte burada Kral Kadu, afiyetle okuyunuz. Başlık henüz arşivlenmemiş bu arada. Dr. Coalmesaj 22.08, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Konu şurada tartışılıyor. Kalıcı bağ kullandım ama tartışma hâlen açık. Ben de görüşümü oraya yazmış ve ekin kullanımından yana görüş bildirmiştim. @Nanahuatl'ın zikrettiği sayfa benim de tartışmanın girişindeki ilk yorumumda bağlantısını verdiğim sayfalardan biriydi. 2006'da çevrilmiş bir sayfa ama yine de bir yardım sayfası olduğu için ben de o görüşte olmama rağmen kabul etmeliyim ki çok bağlayıcılığı var diyemeyiz. Konuyla ilgili standart oturması da yararlı olur.
Bu arada Nanahuatl'dan [geri döndür] düğmesinin uygun olmayan kullanımı konusuna dikkat rica edeyim görmüşken.
Vito Genovese 22.09, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Troll denetçi isteği hakkında

Selam Vito. Destemora adlı kullanıcı hakkında denetçi isteği oluşturmuştum şimdi o da ben ve Nanahuatl hakkında troll amaçlı denetçi isteği oluşturmuş. Ne yapabiliriz konuyla ilgili?--Kadıköylümesaj 22.03, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Doktoru yâd ediyorum, @Kadıköylü. --Kral Kadu (mesaj) 22.07, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Benim cevap yetmemiş demek ki Kral Kadu, ne diyeyim. :) -- Dr. Coalmesaj 22.13, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
VP:GÖRÜŞ ihlali nedeniyle 24 saat engellendi.
Vito Genovese 22.17, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Ekleme yapayım, Kadıköylü'nün mesajından haricen işin içine başka kullanıcıların da olur olmaz katıldığı ikinci talebi sonradan fark ettim. Vito zaten engellemeyi uygulamış, ben de artık aşikar olan vakit kaybı istekleri temizledim. Dr. Coalmesaj 22.18, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Basvuru

Ama her degisiklik icin onay bekliyorum en azından bunun bir yoku yokmu Kdkdodmdick (mesaj) 11.34, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Normalde var, ancak mesaj sayfandaki uyarılara neden olan sorunlar şimdilik onay uygulamasına devam etmemizi gerektiriyor. Katkılara odaklanıp bir süre geçirdikten sonra beyaz liste adlı gruba alınıp onaysız değişiklik yapma olanağı bulunuyor.
Vito Genovese 11.37, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Orayamı basvuru yapmam gerikiyor Kdkdodmdick (mesaj) 11.39, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
yani simdi napmam lazım anlamadım o uyarılar ilk deneyimlerimde ortamı bilmedigim icinde ve hatamı anladın Kdkdodmdick (mesaj) 11.40, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Hayır, beyaz listelik için başvuru yok. Hizmetliler olumlu katkıları görüyor ve kendi inisiyatifleriyle atamayı yapıyor. Bir süre (en azından 10-15 gün) katkılara odaklandıktan sonra engellemeni uygulayan @Dr. Coal'a danışıp görüşünü alabilirsin.
Vito Genovese 11.43, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
peki sagolun iyi gunler Kdkdodmdick (mesaj) 11.45, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Toplu sil

Merhaba. Kategori:Hızlı silinmeye aday sayfalar'a gelince yukarda "Toplu sil" seçeneği gibi bir şey olurdu. 20-30 silinmesi gereken sayfa varsa bir hamlede twinkle'la giderdi. Bağlantısı da kaldırılırdı. Ben bunu hem orada hem de SAS sayfasından kullanırdım. Şimdi göremedim, yok olmuş. --Vikiçizer (mesaj) 14.26, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

O modül bir çalışıyor bir çalışmıyor gerçekten. Geçen gün beraber sayfa katliamı yaptığımızda gayet güzel çalışıyordu. 2015 model Twinkle sürekli böyle sorunlar çıkardığı için yenisini yapıyoruz bugünlerde. Kısa sürede genel kullanıma geçecek. Bize bir hafta on gün müsaade. :)
Vito Genovese 16.24, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Lazım olduğunda fark ediyorum çoğu şeyi, önce kendimde arıyorum çözümü, bulamayınca birşeyler olmuş diyorum. Kolay gelsin o zaman, acelesi yok, teşekkür.--Vikiçizer (mesaj) 16.28, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Sağolasın.
Vito Genovese 16.30, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

GreenC

Özel:Katkılar/GreenC, güvenilir kullanıcı. burada da bot operatörü. beyaz listeye alır mısın?--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 14.44, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

@Superyetkin almış sağolsun.
Vito Genovese 16.29, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Elitçi viki projeleri

Merhaba Vito. Köy Çeşmesi'de elitçi viki projelerinden söz ediyorsun. Bunlardan haberim yok. Gösterirsen sevinirim.--Makedon (mesaj) 18.18, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Citizendium ilk aklıma gelen örnek. Onun dışında bilim dallarına özel minik çok viki var.
Vito Genovese 18.23, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Devriyelik başvurusunun reddedilmesi

Selamun Aleykum neden devriyelik alamadigimi soyleye bilirmisiniz? AsassinX (mesaj) 18.25, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

@AsassinX: Öncelikle konunun şu işlem olduğunu ilerisi için not etmiş olayım. Yanıt olarak da şu ilk başvuruda ve ikinci başvuru denemesi için gerçekleştirdiğim şuradaki ret işleminde söylenmemiş yeni ne söyleyebilirim bilmiyorum. Devriyeliğin gereklerini yerine getirmek için gerekli beceri ve deneyime sahip olunduğuna dair bulguya ihtiyacımız var, böyle herhangi bir bulgu da ortada yok. Kaldı ki katkı yapmak için devriyeliğe gerek yok, daha önceki her şey yine devriye olmadan da yapılabilir.
Vito Genovese 20.24, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Yapiyorum ancak inceleyen yok ve bi basima kaliyorum AsassinX (mesaj) 15.12, 15 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
1 ayda iki kez engelleme gerekmeseydi beyaz liste üyeliği düşünülebilirdi, ancak şu anda her değişikliğin incelemeden geçmesinde yarar var. Bir süre olumlu katkılar görülürse yeniden değerlendirilecektir.
Vito Genovese 15.22, 15 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Uyarı şablonları

Merhaba Vito. Senden bir şey istirham edeceğim. Genelde Kategori:Kullanıcı uyarı şablonları bu sayfa yer alan şablonları kullanıyorum, tek anladığım elle uyarı göndermek olduğundan dolayı. Biraz bir şeyler havaya uçmuş gibi sanki, misal vandal uyarı şablonları. Benim gibi yaşlılara bir yardımcı olsan makbule geçer. --Uncitoyenmesaj 19.43, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

@Uncitoyen; Vito, Toprak ve ben şu an sadece arayüz yöneticilerine açık olan yeni Twinkle sürümünü kullanıyoruz. Üzerindeki çalışmamız bitince herkese açacağız. Kademeli uyarılar ve yeni şablonlar da bizim Twinkle 2 olarak adlandırdığımız bu yeni sürümün bir parçası. Belki yakında hizmetlilere de dağıtırız bu yeni sürümü, ya da çalışmamız bitince herkese açana kadar sizi de bekletiriz, bilemiyorum :D Yakında geliyor ama herkese. İyi çalışmalar :)--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 19.55, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Twinkle kullanmayı bir türlü beceremiyorum da elle şablonlar atmak en kolayıma geliyor. Sadece elle yollamayı becerebilen arkadaşlar acaba eski düzene kavuşabilecek mi? Elbette otomatik araçlar için güncelleme, yenileme yapmak lazımdır. --Uncitoyenmesaj 19.59, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
şablonları yine yk/subst/kopyala ile kullanabileceksin eskisi gibi, onda sıkıntı yok.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 20.00, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
@Uncitoyen: {{yk:ku-v1}}, {{yk:ku-v2}}, {{yk:ku-v3}}, {{yk:ku-v4}} düzey şablonları. İlki bilgilendirme, ikincisi dikkat çekme, üçüncüsü uyarı, dördüncüsü son uyarı. Bir de {{yk:ku-v4tu}} var, tek uyarı, ağır vakalar için. Tek fark sonuna imza atman gerekiyor. Twinkle kullanmıyorsan (ki yeni Twinkle'ın bağımlısı olacaksın bence), sol tabloda bu şablonların kısayolunu çıkaran TemplateScript'i common.js dosyana ekledim. VPR:KUŞ kapsamında şablonların standartlaştırılması ilerledikçe bu betikleri de güncelliyorum. Sonunda zaten yeni sistemde hepsini ezbere de yazabiliyor olursun, çünkü bu yaygın seriler ku-v, ku-t, ku-d gibi kısaltmalara sahip olacak.
Vito Genovese 20.10, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Açıklamalarınız için teşekkürler. Vito Hocam sol tablo nerede acep, bulamadım da bir türlü. :) --Uncitoyenmesaj 20.21, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Değişiklik ekranına (&action=edit) girince (ama Görsel Düzenleyici değişiklik ekranı değil, Kaynak Düzenleyici yani geleneksel değişiklik ekranı) solda tepeden Anasayfa ile başlayan uzuuun listede önce Anasayfa grubu, sonra Katılım grubu, sonra Araçlar, sonra Diller var. İşte onların da altında TemplateScript diye bir başlık göreceksin. Altında da şablonları. Bulunduğun alan adına göre farklı şablonlar çıkar, bu sayfada bakarsan uyarı şablonlarını filan görürsün örneğin. Vandalizm grubu orada göreceğin gibi standartlaştırıldı, kısa sürede hepsi öyle olacak.
Vito Genovese 20.27, 14 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Sağ ol Vito, herhalde bu yöntem elle aramaktan daha iyidir. Cahile anlatır gibi anlatmışsın (bazı konularda cahil olabiliyoruz :) ). İleride sonucu göreceğiz. --Uncitoyenmesaj 11.11, 15 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Valla kusuruma bakma, "belgeleme sayfası" içgüdülerim tetiklenmiş olacak. :) Bu arada dün o betiğe de sınıf atlatacak bazı güncellemeler yapabileceğimi idrak ettim geç de olsa. İki sürümü var, diğer sürümü üzerinde çalışmaya başladım, kısa bir süre sonra işlemleri bitirip tek sürüme indirince pratikliği ciddi ölçüde artacak. Haberdar edeceğim.
Vito Genovese 11.34, 15 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

- 1

Bunu düzeltmek konusunda bir çözüm yolunuz var (bende çalışmasa da), peki, neyin neden olduğu konusunda bir fikriniz var mı? Bu dolaşım şablonu kenardaki kısmı nereden çekiyor? Neden çekiyor? Gördüğüm kadarıyla her şey bir kodlama dili. Aynı dil bir şablonda öyle diğerinde böyle çalışmamalı. Ne yapalım, Modül:Dolaşım'a mı dalalım? Sorun oradan mı kaynaklanıyor?-thecatcherintheryeileti💬 14.20, 15 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Bu sefer her zaman yaptığımı yapmadım. O grup1 ve liste1'den önce bıraktığın boşluk bir şekilde sorun yaratıyor. Artık orada bizim gözle göremediğimiz farklı bir boşluk türü mü var ne varsa şablonu bozuyor. O boşluğu şu an elle dümdüz silerek kaldırdım, düzeldi. Onu koymazsan bir daha aynı sorunu yaşamazsın sanırım.
Vito Genovese 14.27, 15 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Fifty Shades of Spaces yani.. Ben bi' normal space bi' de nbsp biliyordum. Nbsp'nin ne anlama geldiğini çözmek yıllar almışken geri kalan boşluk türlerini öğrenmeye kalkarsam, öğrenmeyi tamamladıktan sonra emekliye ayrılırım sanırsam. Bundan kelli araya mesafe koymam.-thecatcherintheryeileti💬 18.40, 15 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Bir çikolatalı kek de sizin için!

vito amca bu kek sizin içindir! Yunusemresahin94 (mesaj) 16.14, 16 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

engel

Özel:Katkılar/77.93.235.34 yurttaş kuklası.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 09.11, 17 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

İşlem tamam.
Vito Genovese 09.40, 17 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Paşaca Şelalesi Tabiat Parkı

Selamlar. Bu maddede koruma alanı şablonunun düzgün çalışmasını engelleyen şey nedir?-thecatcherintheryeileti💬 16.13, 17 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Tek yaptığım şablonun örnek kodunu kopyalayıp alanları doldurmak oldu. Bence senin sistemde bu boşluk sorununa neden olan bir gariplik var ama anlamadım nasıl bir gariplik o.
Vito Genovese 17.20, 17 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
İlginç bir şüphe... Kodları bir HTML editöründe incelediğimde sadece  'ler var (Ek: kod içinde   yazıyor. Tabi, boşluğu ekleyince boşluk çıkacağını da hesap edemedim. Önizlemede boşluk çıkınca :) [ek2: nowiki içinde de görünmüyormuş ya!]). Bu gizem de bir gün çözülür elbet.-thecatcherintheryeileti💬 20.03, 17 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
@Khutuck, Mavrikant, Evrifaessa, Superyetkin, HastaLaVi2, ToprakM, HakanIST: Vikipedi sayfa metni içerisindeki boşluk türlerini anlamanın bir yolunu biliyor musunuz arkadaşlar? Bu çavdar tarlasındaki bahtsız arkadaşın yaptığı eklemelerde anormal bir boşluk türü olduğundan (örnek 1, örnek 2) ve bunun bir şekilde şablonları bozduğundan şüpheleniyoruz.
Vito Genovese 20.10, 17 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Bu sorunu ben çok yaşıyorum, eğer görünmeyen bir parametre olursa, en son kaynak koda girip CTRL+F ile bir boşluk aratıyorum, arada seçilmeyen yerler hemen kendini ele veriyor. :) Ama buna ne sebep oluyor inanın ben de bilmiyorum, yeterince cebelleşiyorum bir de. ~ Z (m) 20.13, 17 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
şöyle bir site var. --Mavrikantmsj 20.23, 17 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Onun sürümü için de benim sürümüm için de aynı CR-LF kombosunu gösteriyor satır sonlarında ama asıl MediaWiki'nin bize değişiklik olduğunu bildirdiği noktalar için bir şey söylemiyor. Güzel araçmış ama. Keşke istediğimizi de verseydi.
Vito Genovese 20.29, 17 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Burkina Fasolu için olanda bende bir tane fazladan U+A0 var. Şelale maddesinde ise siz komple U+A0'ları silmişsiniz. Hoş, o nereden çıkıyor, onu bilmiyorum ama. Sinsi sinsi sorun çıkaran boşluk bu mu ki? -thecatcherintheryeileti💬 21.04, 17 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Aslında saçma boşluk türlerini bir listelesek, sonra uygun kullanımı olmayanların hepsini tüm sayfalardan kaldırsak fena olmaz. @Mavrikant, Superyetkin, HastaLaVi2 hangi karakterlerin dededen kalma standart boşlukla tam otomatik sorunsuz değiştirilebileceğine dair elinizde bir liste var mı? Varsa botlarımızdan birine ekleyelim, denk geldikçe düzeltsin. --Khutuckmsj 01.03, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

follow-up: köksal baba

orayı doldurmamak için buradan yazıyorum. şu özette kötü kuklacılık durumu yok demişsin, fakat eğer destemora ve ali haydar (mantıken ek olarak niveles) aynı kişiyse kötü kuklacılığın âlâsı var. destemora hesabının oluşturulduğu tarih (ve de ilk değişikliğini yaptığı tarih) olan 8 eylül tarihinde hem niveles hesabı, hem de ali haydar hesabı engelliydi. engeli atlatmak için kukla hesap kullanımı da bildiğim kadarıyla yasak, ali haydar'ın o tartışmada olması ya da olmaması neyi değiştirir en ufak bir fikrim yok.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 05.01, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Niveles derken Vikipedi:Denetçi isteği/Destemora'dan söz ettiğini arşivler açısından not düşeyim.
Elbette engel atlatma boyutu konusunda haklısın. Denetçilerimizi bekleyelim şimdilik.
Vito Genovese 08.44, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

efn ve notelist şablonları

Acaba bu şablonları Vikisöz'e de ekleyebilir misiniz? Kopyala-yapıştırla yapmaya çalıştım ama tabii ki olmadı... Henrymorgan92 (mesaj) 12.28, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Düzgün eklenmiş görünüyor, benim de yapacağım oydu. Nerede ne yapması gerekiyordu da yapmıyor?
Vito Genovese 12.34, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Bu şablonlar Vikisöz'de yok şu an. Ben eklemeye çalıştım ama yapamadım. Siz ekleyebilir misiniz? Henrymorgan92 (mesaj) 12.39, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]