Ein Volk, ein Reich, ein Führer: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
düzeltme AWB ile
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
düzen+kaynaksız
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
'''''Ein Volk, ein Reich, ein Führer''''', Türkçede "''Tek Halk, tek İmparatorluk, tek Lider''" anlamına gelen, [[nasyonal sosyalizm|nasyonal sosyalistlerin]] propaganda sözcüğü ve ilkesi.
"'''Ein Volk, ein Reich, ein Führer'''", Türkçede "''Tek Halk, tek İmparatorluk, tek Lider''" anlamına gelen, [[nasyonal sosyalizm|nasyonal sosyalistlerin]] propaganda sözcüğü ve ilkesi.


Bu ilke [[Nazi Almanyası]]'nın dış politikasının temelini oluşturmuştur. [[Adolf Hitler]] 1933'te iktidara geldikten sonra bu amacı adım adım gerçekleştirmeye başladı. 1934'te Almanya ile [[Avusturya]]'nın birleşmesi için yaptığı ilk girişim başarısızlıkla sonuçlandı. Ama bunun ardından [[Versay Barış Antlaşması]]'na göre [[Saarland|Saar Bölgesi]]'nde yapılan referandum sonucu, bölge [[Fransa]]'dan ayrılarak [[Nazi Almanyası|Almanya]]'ya katıldı. 1938'deki ikinci ''[[Anschluss]]'' denemesi ise başarıyla sonuçlandı ve Mart 1938'de [[Avusturya]] Almanya'ya katıldı. Aynı yıl [[Hitler]] [[Çekoslavakya]]'nın [[Südetler]] bölgesinin Almanya'ya katılması için bu ülkeye baskı uygulamaya başladı. Eylül 1938'deki [[Münih Konferansı]] ile de önce Südetler Bölgesi, sonra da Çekoslovakya'nın geri kalanı [[Nazi Almanyası|Almanya]] tarafından ilhak edildi. Hitler ''Tek Halk, tek İmparatorluk, tek Lider'' ilkesini büyük ölçüde gerçekleştirdikten sonra dış politikasının ikinci aşaması olan [[Lebensraum]] (''yaşam alanı'') için çalışmaya başladı.
Bu ilke [[Nazi Almanyası]]'nın dış politikasının temelini oluşturmuştur. [[Adolf Hitler]] 1933'te iktidara geldikten sonra bu amacı adım adım gerçekleştirmeye başladı. 1934'te Almanya ile [[Avusturya]]'nın birleşmesi için yaptığı ilk girişim başarısızlıkla sonuçlandı. Ama bunun ardından [[Versay Barış Antlaşması]]'na göre [[Saarland|Saar Bölgesi]]'nde yapılan referandum sonucu, bölge [[Fransa]]'dan ayrılarak [[Nazi Almanyası|Almanya]]'ya katıldı. 1938'deki ikinci ''[[Anschluss]]'' denemesi ise başarıyla sonuçlandı ve Mart 1938'de Avusturya Almanya'ya katıldı. Aynı yıl Hitler [[Çekoslavakya]]'nın [[Südetler]] bölgesinin Almanya'ya katılması için bu ülkeye baskı uygulamaya başladı. Eylül 1938'deki [[Münih Konferansı]] ile de önce Südetler Bölgesi, sonra da Çekoslovakya'nın geri kalanı Almanya tarafından ilhak edildi. Hitler ''Tek Halk, tek İmparatorluk, tek Lider'' ilkesini büyük ölçüde gerçekleştirdikten sonra dış politikasının ikinci aşaması olan [[Lebensraum]] (''yaşam alanı'') için çalışmaya başladı.


Lebensraum, dünya gücü haline getirilmek istenen Almanya için merkez bölge hakimiyetinin şart olduğunu düşünen [[Adolf Hitler]]'in savaş nedenlerinden biridir. Hitler, Alman insanının Lebensraum'a ihtiyaç duyduğu inancını taşırdı. ''[[Nazi Almanyası|Großdeutsches Reich]]'' (Büyük Alman İmparatorluğu) için hammaddeler doğudan alınmalıydı. [[Rus]] ve diğer [[Slav]] halklarının Almanya'ya bağlı koloniler haline getirilmesi, köleleştirilmesi veya sınır dışı edilmesi, boşalan bu bölgelere Alman insanlarının (Aryan ırkı) yerleştirilmesi nasyonal sosyalist rejimin belirlediği politikaydı.
Lebensraum, dünya gücü haline getirilmek istenen Almanya için merkez bölge hakimiyetinin şart olduğunu düşünen Adolf Hitler'in savaş nedenlerinden biridir. Hitler, Alman insanının Lebensraum'a ihtiyaç duyduğu inancını taşırdı. Büyük Alman İmparatorluğu için hammaddeler doğudan alınmalıydı. [[Rus]] ve diğer [[Slav]] halklarının Almanya'ya bağlı koloniler haline getirilmesi, köleleştirilmesi veya sınır dışı edilmesi, boşalan bu bölgelere Alman insanlarının (Aryan ırkı) yerleştirilmesi nasyonal sosyalist rejimin belirlediği politikaydı.


{{Nasyonal Sosyalizm}}
{{Nasyonal Sosyalizm}}

Sayfanın 16.35, 11 Kasım 2016 tarihindeki hâli

"Ein Volk, ein Reich, ein Führer", Türkçede "Tek Halk, tek İmparatorluk, tek Lider" anlamına gelen, nasyonal sosyalistlerin propaganda sözcüğü ve ilkesi.

Bu ilke Nazi Almanyası'nın dış politikasının temelini oluşturmuştur. Adolf Hitler 1933'te iktidara geldikten sonra bu amacı adım adım gerçekleştirmeye başladı. 1934'te Almanya ile Avusturya'nın birleşmesi için yaptığı ilk girişim başarısızlıkla sonuçlandı. Ama bunun ardından Versay Barış Antlaşması'na göre Saar Bölgesi'nde yapılan referandum sonucu, bölge Fransa'dan ayrılarak Almanya'ya katıldı. 1938'deki ikinci Anschluss denemesi ise başarıyla sonuçlandı ve Mart 1938'de Avusturya Almanya'ya katıldı. Aynı yıl Hitler Çekoslavakya'nın Südetler bölgesinin Almanya'ya katılması için bu ülkeye baskı uygulamaya başladı. Eylül 1938'deki Münih Konferansı ile de önce Südetler Bölgesi, sonra da Çekoslovakya'nın geri kalanı Almanya tarafından ilhak edildi. Hitler Tek Halk, tek İmparatorluk, tek Lider ilkesini büyük ölçüde gerçekleştirdikten sonra dış politikasının ikinci aşaması olan Lebensraum (yaşam alanı) için çalışmaya başladı.

Lebensraum, dünya gücü haline getirilmek istenen Almanya için merkez bölge hakimiyetinin şart olduğunu düşünen Adolf Hitler'in savaş nedenlerinden biridir. Hitler, Alman insanının Lebensraum'a ihtiyaç duyduğu inancını taşırdı. Büyük Alman İmparatorluğu için hammaddeler doğudan alınmalıydı. Rus ve diğer Slav halklarının Almanya'ya bağlı koloniler haline getirilmesi, köleleştirilmesi veya sınır dışı edilmesi, boşalan bu bölgelere Alman insanlarının (Aryan ırkı) yerleştirilmesi nasyonal sosyalist rejimin belirlediği politikaydı.