Vikipedi:Köy çeşmesi/2009/Ocak

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İlginize[kaynağı değiştir]

Reklam mahiyetinde değil mi?[kaynağı değiştir]

Öztaş maddesi reklam mahiyetinde değil midir, öğrenmek istedim. Cevap verirseniz sevinirim.--M. Yalçın Yalhı ileti 00:56, 1 Ocak 2009 (UTC)

  • Bilgilendirme için teşekkürler, maddeyi Ansiklopedik olmadığı gerekçesi ile VP:HS'den sildim. Bilginize. --Manco Capac 21:57, 1 Ocak 2009 (UTC)

TSK'ya ait resimler[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar uzun zamandır kafama takılan bir konu bu TSK'nın sitesinden yayımladığı ve kamuoyuna bilgi vermek amaçlı olan tüm yayın organlarında da genişçe kullanılan resimleri biz telifli olduğu için kullanamıyoruz.Bu konuda TSK bir e-posta atsak nasıl olur konunun açıklık kazanması açısından.Yani bu resimler telifli olamaz teliften kasıt site içerisindeki belgeler olabilir diye düşünüyorum. --Kadirmesaj sayfam 21:47, 2 Ocak 2009 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Sadece TSK ile ilgili bir durum değil bu; Türkiye'de Türkiye Cumhuriyeti devletinin çoğu kurumunun ürettiği ürünler kamu malı olarak üretilmiyor; en azından yayınlarda telif haklarının saklı olduğu ilan ediliyor. Basın yayın organlarının kullanmasına bakmayın - basın yayın organları intihal ile dolu, neredeyse hemen hemen hiçbir zaman bir içeriğin nereden geldiğini önemsemiyorlar. Örneğin Vikipedi'den defalarca içerik kullandıkları oldu ve Vikipedi'de alınan içeriklerde kaynak belirtilmesi (yani Vikipedi'nin kaynak olduğunu söylemek) zorunluyken bunu neredeyse hiçbiri yapmadı. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 01:38, 3 Ocak 2009 (UTC)

Atalım, soralım. Khutuckmsj 03:32, 3 Ocak 2009 (UTC)

Cevap vereceklerinden emin olsam hemen sormayı düşünüyorum ama ciddiye alacaklarını ve yanıtlayacaklarını sanmıyorum. Malesef bizim ülkemizde herkes işini burnundan yaptığından böyle sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Ne doğru düzgün bir açıklama var ne de kullanım sözleşmesi. En azından fotoğraflarla ilgili küçük bir açıklama yapmaları gerekirdi. --Kadirmesaj sayfam 11:49, 3 Ocak 2009 (UTC)

Genelde böyle şeyler alaka ilgi ya da sorulmadığı için böyle gelmiş böyle gider mantığıyla devam ediyor. Genede sorup öğrenmek istekte bulunmakta fayda var.--Aycanileti 16:38, 3 Ocak 2009 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Genelde sorulduğunda özel izin verebiliyorlar (hani şu yayınınızda kullanmanıza izin veriyoruz) ama lisans bilgisi açıklamıyorlar... eğer kamu malı olduğunu söylerlerse ne mutlu bize ^_^ yine de ben pek umutlu değilim. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 18:31, 3 Ocak 2009 (UTC)
Gözlediğim kadarıyla TSK işini zorla yapan kurumlardan değil. Bir iş için Kara, Deniz, Hava komutanlıkları ve Genel Kurmay'a mektup yazmıştım, daha sonra öğrendiğime göre konu sadece Genel Kurmay'ı ilgilendiriyormuş, ama dördünden de bir hafta içinde cevap gelmişti. Ancak konuyu çok iyi anlatmamız lazım, mailin gideceği yer de Genel Kurmay Basın Dairesi olmalı. Yine de tüm fotoğraflara tam erişim vereceklerini sanmam, ama 10-15 SR foto verseler yeter :) RoboKhutuckmsj 18:53, 3 Ocak 2009 (UTC)
Burada tartışmak yerine birisi mail atıp sorsa ve cevabı buraya eklese ya :) mustafa 02:00, 9 Ocak 2009 (UTC)

Jimmy'nin teşekkürü[kaynağı değiştir]

Merhaba,
Bir süre önce Jimmy'nin bağış toplama konusundaki ricasını Türkçeleştirmiştik. Hedeflenen 6 milyon $'lık bağış toplanmış olduğu için, şimdi de Jimmy'nin teşekkür mesajı yayınlanmaya başladı. Mesajın Türkçe çevirisi meta:Fundraising 2008/thank you/tr sayfasındadır. Çeviri konusunda deneyimli arkadaşlardan karşılaştırmalı bir okuma rica ediyorum yine (belki "kötü Türkçem" sebebiyle bazı hatalar yapmışımdır ). Metni meta:Talk:Fundraising 2008/thank you/tr sayfasında tartışıp son halini verdikten sonra yayınlatacağız. İyivikiler... homonihilis // ileti 16:35, 3 Ocak 2009 (UTC)

* jimmy iki dakkada yazıveriyor oydu, buydu demeden, derdi bizi germesin diyorum geçen seferki metinde olduğu gibi. :) zaten üç gün duracak şurada, hızlıca yayımlatmakta yarar var.. --kibelemesaj 16:49, 3 Ocak 2009 (UTC)
Elinize sağlık, kötü Türkçenize (!) rağmen gayet güzel bir çeviri :). "Reserve fund" bir ekonomi terimi olduğu için bakmak istedim. Bir kaynağa göre "Yedek fon" olarak çevrilebiliyor. Güvenli bir karşılığını bulamadım. Ancak Kibele'ye kulak vermek daha iyi bir karşılık olabilir.:)--temaileti 16:58, 3 Ocak 2009 (UTC)
"İhtiyat fonu" aslında ama eski ile yeni karışık bir terim gibi geldi, içime sinmedi pek. Neyse, bu şekilde yayımlatıyorum, değiştirmek gerekirse yeniden yayımlanma şansı var nasıl olsa. İyivikiler... homonihilis // ileti 17:08, 3 Ocak 2009 (UTC)
İhtiyat fonu günümüzde de sıklıkla kullanılır. RoboKhutuckmsj 18:54, 3 Ocak 2009 (UTC)

Gerek duyanlar için[kaynağı değiştir]

  • Yeni kullanıcılara "test" şablonu yollayıp, sonuç alamayan, ancak vandalizm uyarısı da yapmak istemeyen arkadaşlar, kullanmak isteyen için {{Test6}} ikinci test uyarısı hazır. Levent Abi ileti 20:31, 3 Ocak 2009 (UTC)
  • Şablon güzel, ancak bir soru: Monobook'a da eklendi mi? --Kemal K.ileti 20:35, 3 Ocak 2009 (UTC)
  • Şimdi eklendi. Ellerine sağlık Levent Abi.  Brk ileti 20:48, 3 Ocak 2009 (UTC)

Sık Yapılan Dilbilgisi (veya Dil Bilgisi, aslında imla, hatta imlâ :)) Hataları[kaynağı değiştir]

Vikiyoldaşlarım, Türkçe'de sık yapılan bazı hataları robotik biçimde düzeltmeyi planlıyorum. Aşağıda belirttiklerim hakkında görüş bildirirseniz, bir standart oluşturup bot çalıştırarak tüm Viki'deki hataları düzeltmeyi planlıyorum. "Yada"ları "ya da", "ve ya"ları "veya" yaptım bile. Ancak aşağıdakilerin hangisinin hata, hangisinin doğru olduğu konusunda TDK, Dil Derneği ve üniversiteler arasında görüş ayrılıkları var. Aşağıdaki kullanımların ne yapılması gerektiği konusunda yorumlarınızı bekliyorum. Bu başlıkları Prof.Dr. Sadi Seferoğlu'nun çalışmasından derledim. Lütfen her alt başlık için yorumlarınızı ekleyin; yamuluyorsam düzeltin. Aklıma gelmeyen sık yapılan hataları da eklerseniz sevinirim, özellikle â yerine a, û yerine u kullanımları gibi. Khutuckmsj 13:29, 4 Ocak 2009 (UTC)

Peki ya kesme işaretinin kullanımı konusunda bu iki kurum arasında ihtilaf var mı? Mesela TDK, yapımeki almış özel adlara gelen çekimeklerinin ayrılmaması gerektiğini düşünüyor kesme işaretiyle. Türkçe'nin değil > Türkçenin gibi, Türkler'in ya da Türk'lerin değil Türklerin gibi... Bunlar da düzeltilebilir mi çiçeğiburnunda botumuzla? :D --Danbury ileti 19:28, 4 Ocak 2009 (UTC)
Sanırım yapılabilir, ama her kelimeyi teker teker bütün Vikide taratmak lazım, Viki'yi değişiklik yapmadan bir tur taramak yaklaşık 15 saat sürüyor, her değişiklik bu süreye 5 saniye ekliyor :) Bu konuda bir kelime listesi çıkartırsak tek turda 30-40 kelime birden tarayabilirim. Benzer bir şeyleri şurada ve burada yapmıştım, tekrar yapmak olası. Khutuckmsj 19:36, 4 Ocak 2009 (UTC)
Bir ara hırsla kendi yaşımdaki herkese bunu sordum, pek hatırlayan çıkmadı. Biz küçükken özel isimlere gelen yapım ve çokluk ekleri ayrılmaz, çekim ekleri ayrılırdı. TDK'nin yukarıda bahsedilen kuralını son derece garipsiyorum. Rahmetli Ali Püsküllüoğlu da garipsiyormuş herhalde çünkü onun hazırladığı yakın tarihli bir yazım kılavuzunda (4-5 sene önceki basım, detayını verebilirim gerekirse) da yapım eki almış özel isimlere getirilen çekim ekleri ayrılıyor (yani Türkçe'nin deniyor). Bu karmaşa nasıl çözülür bilmiyorum ama bir gün çözüleceğini umarak her ikisini de doğru mu kabul etsek? Bir de buradaki bütün tartışmaları VP:İmla'ya mı taşısak? İyivikiler... homonihilis // ileti 20:01, 4 Ocak 2009 (UTC)
Taşıyalım imla'ya, ama ölür o zaman bu tartışma :) Hızlıca sonuca ulaşalım, gereken değişiklikleri yapayım ben de, bir standardımız olsun istiyorum. Khutuckmsj 20:19, 4 Ocak 2009 (UTC)
Ölecekse taşımayalım. Karar çıkmaz da aşırı büyürse taşırız o zaman. İyivikiler... homonihilis // ileti 20:29, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • Ben kesme işaretlerinin kalkmasından yanayım tdk'nın gerekli gördüğü yerlerde. Çoğu insan hâlâ örneğin Türkçe'nin diye yazmaya devam edecektir, yaygın olan da budur ama TDK'ya uyalım bence. Müslümanlık'ın, Musevilik'e, Atatürkçülük'ün yazmak zaten garip geliyor ama neticede aynı mantık olduğu için dil isimlerinden de kalkmalı kesmeler. TDK'ya göre ayrıca kuruluş isimlerinden, çağ ve dönem isimlerinden sonra da kesme işareti konmuyormuş. Sevgili Khutuck bu sayfanın ilgili bölümünü okuyarak botunu harekete geçirebilirsin :) --Danbury ileti 20:29, 4 Ocak 2009 (UTC)
Doğru kabülümüz TDK yönündeyse, zaten hiçbir tartışmaya gerek kalmıyor. Bence asıl tartışma konusu şu: TDK'mi, Dil Derneği mi, çeşitli dilbilimciler mi, hepsi mi doğru kabul edilecek? TDK'ye uyuyoruz kararını almış olduk mu şimdi? İyivikiler... homonihilis // ileti 20:33, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • Ha tabii o apayrı bir mesele. Kimin doğrusunu kabul edeceğimiz zaten asıl sorun ama başta zaten sormuştum bilmediğim için: bu konuda iki kurum arasında bir görüş ayrılığı var mı? Ki eğer ille de birininkini kabul edeceksek, ben fikrimi söyledim. TDK'dan yanayım. --Danbury ileti 20:38, 4 Ocak 2009 (UTC)
TDK ile Ali Püsküllüoğlu (ki otoritelerden biri olduğu herhalde yadsınamaz) arasında bir görüş ayrılığı mevcut. Dil Derneği'ne ise birisi bu soruyu şu sayfada sormuş ama bence yeterli yanıt alamamış. Orada bahsedilen 2005 basımı yazım kılavuzunu incelemek gerekiyor. O kılavuzdaki görüşe göre, iki taraftan biri 2'ye 1 üstün olacak (tabii Dil Derneği bambaşka bir şeyi savunmuyorsa )
Bana kalırsa, bu tür her uyuşmazlıkla ilgili olarak tüm görüşleri bir araya toplamadan karar vermemeliyiz. Örneğin bu konuda Sadi Hoca ne diyor acaba? Sayfası hâlâ açılmıyor da bende. İyivikiler... homonihilis // ileti 20:48, 4 Ocak 2009 (UTC)
şu linkteki yazının ilk kelimesini tesadüfen görünce dil derneğinin de kesme işaretleri konusunda tdk ile hemfikir olduğuna karar verdim. diğer otoritelerin de fikirlerini öğrenmek iyi olabilir. --Danbury ileti 21:35, 4 Ocak 2009 (UTC)
Püsküllüoğlu konusunda düzeltme: Daha önce söz ettiğim yazım kılavuzunu tekrar inceleme fırsatı buldum. Kesme işaretine ilişkin kuralda Püsküllüoğlu özetle şöyle diyor: "Özel isimlere getirilen ekler kesmeyle ayrılır. Ama yapım ekleri ayrılmaz." Kural bu kadar tanımlanmış, türemiş özel isimlerdeki durumdan hiç bahsedilmemiş. Böylece bakıldığında, özel olarak belirtilmediğine göre, türemiş özel isimlere gelen çekim ekleri de ayrılır sonucu çıkabilir. Ama kılavuzun önsöz bölümünde Püsküllüoğlu birkaç defa "Türkçenin" şeklindeki kullanımı tekrarlamış. Yani, kurala yazmamış, bu konuda örnek vermemiş ama kendisi bu kullanımı doğru buluyor demek ki. Bu durumda da "türemiş özel isimlerde kesme işareti kullanılmaz" kuralı üç yerden doğrulanmış oluyor. Tabii bu değişikliği yapmadan önce aşağıdaki "genel yorum" bölümünde, konu hakkında farklı bir açıdan ileri sürülen fikirlerin de değerlendirilmesi lazım. (Ben şahsen, viki dışında yazdığım her türlü metinde türemiş özel isimlere getirilen çekim eklerini haşince ve hazla ayrımaya devam edeceğim . Bu konuda geri kafalıyım sanırım.) İyivikiler... homonihilis // ileti 20:24, 6 Ocak 2009 (UTC)

"dilbilgisi" -> "dil bilgisi"[kaynağı değiştir]

  • Kararsızım. Khutuck
  • "dilbilgisi" bana daha dogru geliyor. Citrat 19:01, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • dilbilgisi ve dil bilgisi iki farklı kavramı çağrıştırıyor bana: dil bilgisi dil(ler) üzerine sahip olunan bilgi (Onun dil bilgisi, tarih bilgisi kadar iyidir) , dilbilgisi spesifik bir dil hakkında sahip olunulan gramatik bilgi. (Türkçenin dilbilgisi aslında sanıldığı kadar karmaşık değil) Sadece benim görüşüm =) --Danbury ileti 19:23, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • TDK'ye göre doğru kullanım "dil bilgisi"dir. Çünkü "dil bilgisi" sözcüğü, tamlayanın ve tamlananın en az birisinin anlamını koruduğu bir belirtisiz ad tamlamasıdır. --DsMuratileti 22:33, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • Dil Derneği bitişik yazar: [1]. TDK ise ayrı yazıyor... yine ihtilaf söz konusu bunda da değişiklik yapmamamız en doğrusu olur. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 23:40, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • Çizdim üstünü. Khutuckmsj 17:10, 5 Ocak 2009 (UTC)

" bir şey" <- " bir şey"[kaynağı değiştir]

  • "bir şey" Dil Derneği'ne göre ayrı yazılıyor. TDK'nin ne sözlüğünde ne de yazım kılavuzunda "bir şey" ya da "bir şey" mevcut değil. "bir şey" olması gerektiğini düşünselerdi sözlüğe ve kılavuza koyarlardı. Dolayısıyla bu ayrı kalmalı. İyivikiler... homonihilis // ileti 14:21, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • "şey" sözcüğünün her koşulda ayrı yazıldığı öğretildi bize okullarda ki öss de bunlarla sınadı bizi  :) --Danbury ileti 19:19, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Türk Dil Kurumu'nun eski Güncel Türkçe Sözlük'ünde bitişik olarak vardı bu. Bununla birlikte, sebebini bilmiyorum ama daha sonra kaldırdılar sözlükten. Hatta ben bilgi edinme talebinde bulunup sordum (yanılmıyorsam 2007 yazında) ve bana bitişik yazılacağını söylediler; ama neden sözlüklerinden çıkarttıklarına dair bir şey söylemediler. Özellikle bir ile başlayan bu ifadelerin (bir şey, birkaç vs.) hepsini Türk Dil Kurumu bitişik yazıyor, bildiğim kadarıyla. Belki basılı sözlüklerinde vardır? Erişimi olan var mı? Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 21:23, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • Bu konuda daha önce soru yönelttiğim uzmanlardan, "şey" sözcüğü her zaman ayrı yazılır yanıtını almıştım. TDK'nin güncel sözlüğü ve yazım kılavuzunda da "bir şey" ibaresinin yer almaması bunu destekliyor. --DsMuratileti 22:34, 4 Ocak 2009 (UTC)
Okun yönünü değiştirdim, fikir birliği varsa "bir şey"leri "bir şey" yapalım.Khutuckmsj 23:22, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • Böyle daha iyi oldu bence. --DsMuratileti 06:10, 5 Ocak 2009 (UTC)

" bir kaç" -> " birkaç"[kaynağı değiştir]

  • Bitişik olması gerektiği konusunda Dil Derneği ve TDK'nın görüşü aynı. İyivikiler... homonihilis // ileti 14:22, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • Ben de bitişik yazılması gerektiği düşüncesine katılıyorum. --DsMuratileti 22:35, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • Bitişik yazılması gereken birsözcük kizaten doğru olan kullanım da budur.--Zemlya Kruglıy 12:17, 7 Ocak 2009 (UTC)

" dükkan" -> " dükkân"[kaynağı değiştir]

  • Şapkalı olması gerektiği konusunda Dil Derneği ve TDK'nın görüşü aynı. İyivikiler... homonihilis // ileti 14:25, 4 Ocak 2009 (UTC)
Yapıldı. RoboKhutuckmsj 17:00, 10 Ocak 2009 (UTC)

" farket" -> " fark et"[kaynağı değiştir]

  • Farketmek -> Fark etmek değişikliği Khutuck
  • "Fark etmek"in ayrı yazılması gerekiyor. --DsMuratileti 22:36, 4 Ocak 2009 (UTC)

" haket" -> " hak et"[kaynağı değiştir]

  • Haketmek -> Hak etmek Khutuck
  • "Hak etmek" şeklinde yazılmalı; ama "hakketmek"le karıştırılmamalı. Onun anlamı daha farklı. --DsMuratileti 22:37, 4 Ocak 2009 (UTC)

" ham madde" <- " hammadde"[kaynağı değiştir]

  • Bir sıfat tamlaması olan "ham madde" sözcüğü TDK'ye göre ayrı yazılan bir birleşik sözcüktür. Bana göre de ayrı yazılması gerekir. --DsMuratileti 22:38, 4 Ocak 2009 (UTC)

" her gün " -> " hergün "[kaynağı değiştir]

Burada otomatik düzeltide sorun yaşanabilir. Bu öbeğin sıfat tamlaması mı yoksa zarf mı olduğuna göre yazım farklı olabilir. (İsim olan "bugün" ile sıfat tamlaması olan "bu gün" gibi)

  • Sıfat tamlaması: "Oraya gittiğim her gün ..." cümlesinde ayrı kalmalı.
  • Zarf: "Oraya hergün (her gün) gittim" cümlesinde bitişik olabilir. Ama TDK ve Dil Derneği, zarf olan "her gün"ün de ayrı yazılması gerektiğini söylüyor. Sadi Hoca ne der bilmiyorum çünkü sayfası açılmıyor. İyivikiler... homonihilis // ileti 14:16, 4 Ocak 2009 (UTC)
Tüm kullanımlar aynı olmadığı sürece otomatik düzenleme yapmayacağım. Khutuckmsj 18:11, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • "Her gün" sözcüğü, "bugün" gibi kalıplaşmış bitişik bir kullanıma sahip değildir. O nedenle "her gün"ün ayrı yazılması gerektiğini düşünüyorum. --DsMuratileti 22:40, 4 Ocak 2009 (UTC)
O zaman bu başlığı iptal edelim. Khutuckmsj 23:20, 4 Ocak 2009 (UTC)

"herşey" -> "her şey"[kaynağı değiştir]

  • Yukarıdaki bir tartışmada belirttiğim gibi, "şey" her zaman ayrı yazılır derler. --DsMuratileti 22:41, 4 Ocak 2009 (UTC)

"imkan" -> "imkân"[kaynağı değiştir]

  • Şapkalı olması gerektiği konusunda Dil Derneği ve TDK'nın görüşü aynı. İyivikiler... homonihilis // ileti 14:23, 4 Ocak 2009 (UTC)
Yapıldı.RoboKhutuckmsj 17:00, 10 Ocak 2009 (UTC)

"malesef" -> "maalesef"[kaynağı değiştir]

  • Doğru yazım "maalesef"tir. --DsMuratileti 22:43, 4 Ocak 2009 (UTC)

"pekçok" -> "pek çok"[kaynağı değiştir]

  • "Pek çok", doğru kullanımdır. --DsMuratileti 22:43, 4 Ocak 2009 (UTC)

"rastgele" <- "rasgele"[kaynağı değiştir]

  • TDK 'ya göre bu değişiklik yapılmamalı, doğrusu rastgele şeklinde olmalı. Mavi Ateş // İleti 20:10, 4 Ocak 2009 (UTC)
O zaman 'rasgele'leri 'rastgele' yapalım :) Okun yönü önemli değil, terse de çevrilebilir. Khutuckmsj 20:17, 4 Ocak 2009 (UTC)
Dil Derneği de "rasgele" doğru demektedir. Yine ikisi de kalsın desem? İyivikiler... homonihilis // ileti 20:28, 4 Ocak 2009 (UTC)
şimdi TDK vs Dil derneği gibi bir durum oluyor ama kelimenin kökenine inersek "rast" sözcüğü çıktığına göre karşımıza bence "rastgele" olarak kalmalı. Konuşma dilinde pek çok ses gibi belki t'yi yutuyoruz ama yazımda bunu yansıtmanın âlemi yok bence. Rastgele uygundur, rastgele uygundur. --Danbury ileti 20:33, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • Bildiğim kadarıyla "rasgele" sözcüğü, "rastgele" sözcüğünün günlük konuşmada geçen hâli. Bu nedenle "rastgele" olarak yazılması gerektiğini düşünüyorum. --DsMuratileti 22:43, 4 Ocak 2009 (UTC)
Oku ters yöne çevirdim. Rasgele'leri rastgele yapa~lım. Khutuckmsj 23:14, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Dil Derneğ ve TDK bu hususta ihtilafta. Bence en doğrusu bunda değişiklik yapmamakta; ikisi de doğru çünkü. İllâ bir standart belirlemek zorunda değiliz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 23:37, 4 Ocak 2009 (UTC)
Bu da iptal. Khutuckmsj 17:11, 5 Ocak 2009 (UTC)

"taktir" -> "takdir"[kaynağı değiştir]

  • Maalesef pek çok yerde yanlış kullanılıyor. Doğru yazımı "takdir"dir. --DsMuratileti 22:44, 4 Ocak 2009 (UTC)

"yasa dışı" <- "yasadışı"[kaynağı değiştir]

  • "Yasa dışı" sözcüğü, TDK'ye göre, tıpkı "olağan üstü", "sıra dışı" gibi örneklerde olduğu gibi ayrı yazılmalıdır. Buradaki birleşik sözcüğün iki unsuru da anlamını yitirmemiş ve ayrı yazılmalıdır. Ben de bu görüşe katılıyorum. --DsMuratileti 22:46, 4 Ocak 2009 (UTC)
Okun yönü değişti o zaman :) Khutuckmsj 23:13, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • Dil Derneği bitişik yazılmalı diyor: [2]. Bunda da TDK - Dil Derneği ihtilafı mevcut; en doğrusu hiç değişiklik yapmamak kanımca. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 23:38, 4 Ocak 2009 (UTC)

Dahi anlamındaki de/da[kaynağı değiştir]

  • "Hemde->Hem de" ve "yada"->"ya da" değişikliklerini yaptım. Aklınıza bu tarz örnekler gelirse lütfen buraya ekleyin. Khutuckmsj 22:12, 4 Ocak 2009 (UTC)

İyivikiler... homonihilis // ileti 22:23, 4 Ocak 2009 (UTC)

"Genede"ler "Yine de" olmalı mı? Bana olmalı gibi geliyor. Khutuckmsj 22:25, 4 Ocak 2009 (UTC)
Gene [3] [4] sözü sözlükte mevcut ve "yine" anlamına geliyor. Kullanımı hatalı değil ama değiştirsek de bir şey fark etmez. İyivikiler... homonihilis // ileti 22:28, 4 Ocak 2009 (UTC)

Yazıyla yazılan sayılar[kaynağı değiştir]

TDK Birden fazla kelimeden oluşan sayılar ayrı yazılır: iki yüz, üç yüz altmış beş. diyor [5]. Dil Derneği'nin sitesinde bilgi yok, ama diğer metinlerde bu yazım doğrulanmış [6]. Dolayısıyla bu türdeki değişiklikler de yapılabilir. Mesela "onbeş" hatalı yazımı 134 sayfada var. Otomatik değişim olabilir mi bilmiyorum. İyivikiler... homonihilis // ileti 22:32, 4 Ocak 2009 (UTC)

Otomatik değiştirilebilir. On bir-doksan dokuz arasındaki sayıları bölmeyi not ediyorum. Khutuckmsj 23:18, 4 Ocak 2009 (UTC)

TDK'nın/TDK'ya ---> TDK'nin/TDK'ye[kaynağı değiştir]

  • TDK'nın ve TDK'ya yazımları, TDK'nin ve TDK'ye biçimine dönüştürülebilirse çok iyi olur. --DsMuratileti 22:51, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • Kesinlikle.--Zemlya Kruglıy 12:18, 7 Ocak 2009 (UTC)

Orjinal --> Orijinal[kaynağı değiştir]

  • TDK ([7]) ve Dil Derneği'nin ([8]) mutabık olduğu yazım orijinal yazımıdır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 23:43, 4 Ocak 2009 (UTC)
Bu düzeltmeyi yaptım zaten. Khutuckmsj 15:05, 5 Ocak 2009 (UTC)

İnsiyatif --> İnisiyatif[kaynağı değiştir]

  • TDK ([9]) ve Dil Derneği'nin ([10]) mutabık olduğu yazım inisiyatiftir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 23:43, 4 Ocak 2009 (UTC)

mekan --> mekân[kaynağı değiştir]

mekân doğru yazımdır.--Hedda Gabler 15:00, 8 Ocak 2009 (UTC)

TSK'yı/TSK'ya'/TSK'da/TSK'dan/TSK'nın → TSK'yi/TSK'ye/TSK'de/TSK'den/TSK'nin[kaynağı değiştir]

  • TSK'yı/TSK'ya'/TSK'da/TSK'dan/TSK'nın → TSK'yi/TSK'ye/TSK'de/TSK'den/TSK'nin gibi düzeltmeler yapılabilirse iyi olur.  Brk ileti 17:44, 10 Ocak 2009 (UTC)
  • TDK'ya göre kısaltmalar olduğu gibi okunur. Yani "Teseka'yı" şeklinde.--Md..55 02:39, 2 Şubat 2009 (UTC)

konsensus → konsensüs[kaynağı değiştir]

Genel yorum[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Bunların çoğu sıklıkla yapılan hata değil. Dil Derneği ve TDK başta olmak üzere dil otoritelerinin ihtilafta olduğu alternatif yazımlar. Dil otoriteleri ihtilaftayken, ortada çeşitli yazımlar varken, madde adlarında elbette birini seçmek zorunda kalıyoruz fakat madde içinde illâ ki belirli bir yazımı takip etmek zorunda değiliz. Bu sebeple benim şahsî görüşüm bu tip değişikliklerin yapılmaması yönünde. Şu anda tutup da dil bilgisi mi desek dilbilgisi mi desek tartışması Vikipedi'ye hiçbir şey kazandırmaz, Dil Derneği ile TDK bir karara varamamışlar onca uzman kadroya rağmen bizim varmamız çok daha zor; buna zaman harcamaktansa genel olarak kurumların mutabık olduğu yazımlar düzeltilebilir, örneğin inisiyatif ([11], [12]) gibi. Bu tartışmaya bir girersek cidden çıkamayız, salt bunlar değil çünkü, Dil Derneği ve TDK'nin ihtilafta olduğu o kadar çok yazım var ki... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 21:28, 4 Ocak 2009 (UTC)
Yukarıda "ikisi de kalsın desem" derken bunu kastediyordum. Kesin olarak mutabakat sağlanmamış yazımlara yanlış diyemeyiz. Yukarıdaki listenin bazı başlıkları için düzelti yapılabilir ama ihtilaf sebebiyle olduğu gibi kalması gerekenler gözden kaçırılmamalı. İyivikiler... homonihilis // ileti 21:33, 4 Ocak 2009 (UTC)
Bu yazımları değiştirmek istememim sebebi Vikipedi'de bir dil standardı sağlamak. Bazı örneklerde hem TDK, hem Dil Derneği hemfikir; bunların değiştirilmesi gerekli. Ancak ikisinin hemfikir olup başka önemli kişi/kurumların farklı kullandıkları yerler var mı diye öğrenmek için ve bu değişiklikler otomatik yapılırken oluşabilecek hatalar hakkında fikir sahibi olmak için bu konuyu buraya taşıdım. Khutuckmsj 22:11, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • Sanırım burada mesele Türkçe hakkında bir otoritenin olup olmaması ve varsa bu otoritenin kim olduğu. Bütün bu farklı görüşler bu nedenle çıkıyor bence. Konu hakkında fikri olan? --DsMuratileti 06:09, 5 Ocak 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Adını hatırlayamadığım bir dilbilimcinin bir makalesinde okumuştum: "dilin otoritesi onu konuşan halktır" tarzı bir şeydi ^_^ Bu sadece Türkçe için geçerli değil; diğer dillerin hepsinde de benzeri karmaşalar, ihtilaflar mevcut. Tabii Türkçede bir de siyasî farklılıkların dil kurumlarına, uzmanlarına yansıması da bu tip ayrılıkları büyüttü, hızlandırdı o aşikâr... Dilbilim diğer sosyal bilimler gibi biraz göreceli, matematik kadar mutlak olamıyor sonuçta... birbiriyle çelişen otoritelerden, mecbur olmadığımız sürece (örneğin madde adlandırmalarında mecburuz), illâ birini her daim benimsemek zorunda değiliz. Sonuçta gerçekte kim otorite, kim değil belirlememiz pek de mümkün değil? ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 16:30, 5 Ocak 2009 (UTC)
  • Yukarıda bahsedilen, "Türkçe'nin" yerine "Türkçenin" gibi bir değişiklikleri bence yapmayalım. Google'da görebildiğim kadarıyla bu iki sözcüğün geçtiği sayfaların sayısı, sırasıyla, 538.000 ve 553.000. İnternet kullanıcılarının yarıya yakını yanlış yazıyorsa, bu kuralın pabucu dama atılmış demektir. Yukarıda Noumenon'un değindiği "dilin otoritesi onu konuşan halktır" ilkesini göre yorumlarsak durumu, görülüyor ki TDK'nin savunduğu "yapımeki almış özel adlara gelen çekimeklerinin ayrılmaması" kuralı Türkçe yazanlarının önemli bölümü tarafından uygulanmıyor. Muhtemelen, "Türkçe" sözcüğü bir özel isim diye diğer özel isimler gibi kesme ile ayırmayı mantıklı buluyor bunu yapanlar. Bu konuda Türkçe yazımda kesin bir biçim hakim olmadığı için bence botumuz bu kuralı Vikipedi'de standartlaştırmamalı. --İnfoCan 21:15, 5 Ocak 2009 (UTC)
  • Bu teze katılmam mümkün değil. "Yanlış bilenlerin sayısı doğru bilenlerden fazla, o halde biz de yanlışı tercih edelim." felsefesinin izah edilebilir bir tarafı yoktur. Türkçe ansiklopedi olduğumuzu iddia ediyorsak, madde adlarının ve içeriğinin doğru imlâ ile yazıldığından da emin olmamız gerekmez mi? Bundan sonra Google'a bakıp "%50 doğru - %50yanlış dengesi varsa tamamdır" ile mi karar vereceğiz imlaya, yazıma? Galatımeşhurlardan uzak durmakta fayda var derim. Saygılar. --M. M. ileti 21:45, 5 Ocak 2009 (UTC)
  • İnternet kullanıcılarının yarıya yakını yanlış yazıyorsa, bu kuralın pabucu dama atılmış demektir. gibi bir anlayış; yanlışı onaylamak olur. Kesinlikle savunulamaz. Burada getirilecek tez; "biz dil derneği değiliz, ansiklopedi yazarıyız, dili düzeltmek bizim işimiz değüil" olsa da, doğru bir ansiklopedi yazarı olmalıyız. Saygılar..Levent iletikatkılar 21:52, 5 Ocak 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Yanlış anlaşılma olmasın; o sözün yazarı ben olmadığım gibi söz ile kastedilen de: dilde karmaşık, tezat gibi gözükebilen fakat dile oturmuş istisnalar olur, dile yön verenler konuşanlardır tarzı bir şeydi. Galat-ı meşhûrlara elbette yer vermeyiz. Fakat tutup Dil Derneği ile TDK arasında seçip yapmak zorunda da değiliz; imlâ hatası ayrı bir olgu, iki farklı imlâ alternatifinin olması ayrı bir olgu. Hatalar için değil ama farklı alternatif için standartlaşmak zorunda değiliz. Bence İnfoCan'ın da kastı buydu. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 23:52, 5 Ocak 2009 (UTC)
  • Dildeki doğru ve yanlışlar, bilimsel doğru ve yanlışlardan farklıdır. Örneğin bir anket yapsanız belki bir çoğunluk "Evrim teorisine göre insan maymundan geliyor" ifadesini doğru bulabilir; ama buna dayanarak Vikipedi'deki Evrim Teorisi maddesini değiştirmeyiz (bilmeyene not, insan ve maymunların ataları ortaktır). Ama dilde bugün resmen yanlış sayılan bir yazım bundan elli yıl önce doğru olabilir. Örneğin halet-i ruhiye, haletiruhiye oldu, husûs, husus oldu. Daha yeni sayılır, 2005'te, TDK İnceltme işaretleri ile ilgili olarak gene yeni kurallar getirdi [13]. Düşünün ki bu kuralların ilan edildiği tarihten bir gün önce doğru sayılan bir sürü kelime, bir gün sonra yanlış oluveriyor. Bu karar bir masa etrafına toplanan 5-10 kişi tarafından alınıyor. Bu arada milyonlarca insan bildikleri gibi dili kullanmaya devam ediyorlar.
Dilbilimcilerin önerdiği kurallara hiç bakmadan, bugün Türkçe yazımda neyin doğru neyin yanlış olduğu hakkında fikir edinmek için Google kullanılabilir. "öyleki" sözcüğü 228.000 sayfada çıkıyor, "öyle ki", 1.750.000 sayfada. Birincisi belli ki hatalı kullanım, ikincisi bariz doğru kullanım. Ama "Türkçenin" ve "Türkçe'nin" sözcükleri yaklaşık eşit sayfa sayısı veriyorsa burada ilginç bir durum var. Bu durum eğitimsizlikten kaynaklanmıyor olsa gerek: de'leri, ki'leri doğru ayırmayı bilen insanlar kesme işareti ile ilgili kuralı doğru uygulamıyorsa bu kural insanların dil sezgilerine ters geliyor demektir. Bu yüzden, dilbilimsel bir gözlem yaparak bu yazım kuralının günümüz Türkçesini (ve de Türkçe'sini :-) ) yansıtmadığını düşünüyorum. --İnfoCan 05:44, 6 Ocak 2009 (UTC)

Sevgili Vikiyoldaşlar, üstteki değişikliklerde mutabık mıyız? Ona göre işe başlayacağım. İmkan, dükkan ve yinede'leri düzeltmeye başladım bile, kalanları da tek turda halledeyim. Khutuckmsj 21:19, 8 Ocak 2009 (UTC)

  • Böyle otomatik değişikliklerde, yapılan değişiklikleri kontrol etme imkanı oluyor mu? Bunların birçoğunu değiştirmek, bazı özel durumlarda yanlış olabilir. Mesela özel isimlerde hataların düzeltilmemesi lazım. Örneğin Ahmet Mithat'ın Henüz Onyedi Yaşında adında bir eseri var. (Vikipedi'de geçmiyor) Bunun adının değiştirilmesi yanlış olur. Diğer özel adlar ve alıntılar da aynı şekilde. Günümüzde doğru kabul ettiğimiz pek çok kural, eskiden farklıydı. O dönemde yazılmış eserlerin ya da imla kurallarına göre yanlış adlandırılmış eserlerin adlarını değiştiremeyiz. Bu konuda mütereddidim. Bu husus dışında değişikliklere katılıyorum. Bu arada Sadi Seferoğlu kimdir? Dil bilgisi konusunda otorite midir? Yukarıda pek çok kere görüşüne başvurulmuş.--Cfsenel 20:51, 10 Ocak 2009 (UTC)

En Fazla Interwikisi Olan, Ama Türkçe'de Olmayan Maddeler[kaynağı değiştir]

İnfoCan'ın fikri üzerine Norveççe Viki'den Laaknor'un yardımıyla yaptığımız bir çalışmada (ben rica ettim, o yaptı :)) İngilizce Wikipedia'da en fazla interwikisi olan, ancak bu interwikiler arasında [[tr:]] olmayan sayfaların listesini çıkarttık. Bu maddeleri istenen maddeler listesine eklemeyi düşünüyorum. M.Ö. 500-M.Ö. 100 yılları arasındaki yıl maddelerimiz bulunmuyor, bu maddeleri otomatik olarak açalım mı? Khutuckmsj 18:53, 4 Ocak 2009 (UTC)

  • Evet. Citrat 19:00, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • Açılması yerinde olur. Çünkü bazen yıl maddelerinin standartlarını iyi bilmeyen anonim kullanıcılar açıp bilgi eklemeye kalkıyor ve dolayısıyla siliniyor. -ki o bilgi de öylece askıda kalıyor- --♪♫Berkay0652|ileti 19:05, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • Evet, iyi olur. --Kemal K.ileti 19:13, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • Çok faydalı bir liste Khutuck, bu işi organize ettiğin için sağol. Bu listeyi İstenen Maddeler sayfasına koyalım ama ayrı bir başlık altında olsunlar, kullanıcı talebi olan diğer sayfalarla karışmasınlar, çünkü bunları öncelikli kabul etmeliyiz. Hatta daha iyisi, kendi sayfası olsun (Kategori:Vikipedi madde listeleri), Madde İsteklerinden oraya bağlantı verilsin. Milattan Önce yılların maddelerini açacaksak eğer, o sayfaların içine birkaç satır gerçek bilgi eklenmesi için sonradan bir Haftanın Projesi düzenlemeyi öneririm. --İnfoCan 20:08, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Güzel fikir... umarım bu listeler işimize yarar ^_^ "Neyin maddesini açsam bugün?" diye düşünenlere güzel bir rehber olabilirler... bu arada diğer tarih sayfaları da daha önce otomatik açılmıştı zaten; Dbl2010 botuyla açmıştı ^_^ Tüm Vikipedilerde böyle yapılıyor... fakat genelde M.Ö.'leri normal tarih sayfalarıyla açmıyorlar... ondan bence de bot ile açılmasında bir sakınca yok - Almanak sayfaları olduklarından. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 21:40, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • Uygundur, güzeldir, yerindedir.. Destek! --M. M. ileti 22:44, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • robot başına lütfen. Bence de uygundur. --Manco Capac 14:02, 5 Ocak 2009 (UTC)


M.Ö. 200'e kadar olan yıl maddelerini açtım, ancak aradaki bazı maddeler var olduğu için botla yapmak pek mümkün değil, Excel+Khutuck kombinasyonunu kullanmak gerekli :) --Khutuckmsj 21:07, 5 Ocak 2009 (UTC)

Seçkin İçerik Sorumluluğu[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar,

Biliyorsunuz Seçkin içerikten sorumlu olan Mach'ın görevi doldu. Mach'ın bu görevi üstlenmesi vikipedi için faydalı oldu. Kendisinin resimler konusunda oluşturduğu altyapı ve sürekli artan bilgisi bu görevine çok olumlu şekilde yansıdı, hatta geçtiğimiz günlerde Commons'ta yönetici olması bu tecrübesinin büyük bir kanıtı. Seçkin içeriğe gerektiği gibi iyi bir zemin hazırlayıp tuğlalar ördü. Bunların üzerine örülecek her tuğla sağlam bir vikipedi arşivi elde etmememizi sağlayacak. Çıkardığı bu mükemmel işten dolayı kendisini tüm editörler adına tebrik ediyor ve bir yıl daha bu görevi sürdürmesini istiyorum, eminim hepiniz benimle aynı fikirdesinizdir, umarız kabul eder, hepinize sevgilerimi sunuyorum... e.c. 21:54, 4 Ocak 2009 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Doğrusu bir süredir benim de aklımdaydı... Mach'ın SiS olarak performansı görülmeye değerdi bu dönem, eğer bir dönem daha devam ederse çok güzel şeyler başarabilir gibi geliyor bana... seçkin içeriğin genişletilmesi gündemde, çeşitli alt yapı değişiklikleri olası, durum böyleyken hâli hazırda bu hususlarda içimizde en deneyimli kişi olan Mach'ın seçkin içerik sorumlusu olarak kalması çok faydalı olacaktır. Commons'taki hizmetlilik görevinin de bu görevde işine yarayacağı kuşkusuz. Umarım kabul eder; şahsen ben de Mach'ın bir dönem daha seçkin içerik sorumluluğuna devam etmesini destekliyorum ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 22:05, 4 Ocak 2009 (UTC)

Bence de kabul ederse Mach bir dönem daha seçkin içerik sorumlusu olsun.Khutuckmsj 22:08, 4 Ocak 2009 (UTC)

  • bir yıl ne çabuk geçmiş.. eğer mach bırakmak istemiyorsa bir görev değişimine ihtiyaç yok gibi görünüyor. --kibelemesaj 22:12, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • Mach kabul et lütfen.. :) --M. M. ileti 22:45, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • Mach'in bu görevi çok başarılı, tarafsız ve titiz bir şekilde yaptığına inanıyorum. Görevde kalmasını dilerim. Umarım bir yıl daha bu görevde kalmayı kabul eder.--Math34 ileti 22:48, 4 Ocak 2009 (UTC)
  • Diğer görüşlere katılıyor ve Mach'ın bunu en iyi şekilde sürdüreceğine inanıyorum. --DsMuratileti 06:05, 5 Ocak 2009 (UTC)
  • Mach kalır mı? Kalır kalır!! --Manco Capac 14:01, 5 Ocak 2009 (UTC)
  • Seçkin içerik sorumluluğu deneyim ve titizlik isteyen bir iş. Mach bunu bir yıldır başarıyla sürdürüyor. Devam etmesini dilerim. Bugüne dek yaptıkları için teşekkürler. --Yabancımsj 14:11, 5 Ocak 2009 (UTC)
  • Mach'in bu görevde daha nice yorgun geceler geçirmesi tek temennimiz :) --Danbury ileti 16:39, 5 Ocak 2009 (UTC)
  • Seçkin içerik bölümüne bu seviyede katkıda bulunmaya devam etmekten mutluluk duyarım. Güveniniz için teşekkürler ve gecikmiş cevap için kusura bakmayın. Saygılar, iyi çalışmalar.--Machiavelli' msj 03:28, 6 Ocak 2009 (UTC)
  • Tabi ki Mach'le durmak yok yola devam --Aycanileti 14:03, 8 Ocak 2009 (UTC)

Galatasaray (anlam ayrım) sayfası hk.[kaynağı değiştir]

Galatasaray (anlam ayrım) sayfası sürekli tahrip edilmekte. Bir yetkilinin konuyu ele alması rica olunur. --M. Yalçın Yalhı ileti 13:53, 6 Ocak 2009 (UTC)

Categories and interwiki links[kaynağı değiştir]

(Hope this is the right place. I don't speak Turkish.) I have been adding interwiki links for categories, and must say the Turkish Wikipedia has a rigid and well thought out category structure, making it very easy to find interwiki links to writers, poets, essayists, awards, countries, and so on. But over on the Azerbaijani az.Wikipedia, they have created two parallel structures for literature-by-country and literature-by-nationality. This is impossible to interwiki link, because all other languages of Wikipedia that I have seen equate country and nationality. And frankly, I think it is a bad idea. There can be categories-by-language, such as your Dillere göre edebiyat, but for a Turkish/Swedish/Japanese writer I don't ask whether this is Turkish country or Turkish (ethnic?) nationality. Perhaps someone here has an understanding of their language and can give some advice, over at az:Vikipediya:Kənd meydanı#Ölkə and Millət. --LA2 01:09, 8 Ocak 2009 (UTC)

  • Merhaba arkadaşlar; son zamanlarda kasıtlı ya da farkında olmadan yoğun hatalı yönlendirmelerle karşılaşmaktayız. Bunlarla ilgili bilgilendirici bir şablon yaptım. Örneği aşağıda. Gerek şablonun kullanımı, gerekse değiştirilip, geliştirilmesi ve işlerlik kazandırılması yönünde görüşlerinizi belirtebilir, ya da doğrudan kullanıma geçerseniz memnun olurum. Herkese teşekkür ve saygılarımla. Levent ileti katkılar 22:16, 8 Ocak 2009 (UTC)


{{Yönlendirmeyiniz}}
NOT: subst: ön ekiyle kullanılmalıdır. Örnek: {{subst:Yönlendirmeyiniz}}
Uyarı
Uyarı
Hatalı yönlendirme yaptınız.

Merhaba,

Vikipedi'ye katkıda bulunmak istemenizi takdir ve teşekkürle karşılıyoruz; çünkü sayısız kişiye karşılıksız bilgi sunan bu ansiklopedi, gönüllülük kavramıyla ayakta durabilmektedir.
Vikipedi sayfalarında yönlendirmeler belirli kurallara göre yapılmaktadır. Bu anlamda, yönlendirme yapmak için gerekli bilgileri bu sayfada bulabilirsiniz. Yapacağınız işlemden emin değilseniz, gözden kaçma olasılığına karşın, sayfayı kaydetmeden önce; Son değişiklikler sayfasında görebileceğiniz herhangi bir vikipedist'ten yardım alabilirsiniz.

Tekrar hoşgeldiniz, iyi çalışmalar.
  • Ellerine sağlık üstad!.. --M. M. ileti 22:19, 8 Ocak 2009 (UTC)

Vatan'ın "Ünlü Ansiklopedisi"[kaynağı değiştir]

  • Vatan gazetesinin internet sitesi şurada "Ünlü Ansiklopedisi" adında yeni bir portal hazırlamış. Kullanılan yazılı içeriğin neredeyse tamamını da Vikipedi'den almış. Bunu da en alt sağ köşede küçük puntolarla "Kaynak:Vikipedi" yazarak belirtmiş. Bu ne derece etiktir? --DsMuratileti 22:41, 9 Ocak 2009 (UTC)
  • Gazetelerin çok büyük çoğunluğu, yayın politikaları ve güvenilirlikleri ne olursa olsun, telif kurallarına uyum konusunda özürlüler. Bu konuda olan yaptırımlar da meşhur "medya gücü" karşısında çoğu zaman gözardı edilmekte ya da yetersiz kalmakta. "Buna da şükür" diyorum. Levent ileti katkılar 23:09, 9 Ocak 2009 (UTC)
  • İnsaf! Bari bir link verselerdi Kaynak:Vikipedi'den... --M. M. ileti 23:03, 9 Ocak 2009 (UTC)
  • Ahahha, hemen Şebnem Ferah'ı aradım, çıkan sonuçtaki anlatıma bakın *:

Çocukluğu ve Okul Hayatı [değiştir]12 Nisan 1972 tarihinde Yalova'da doğdu. Şebnem Ferah'ın müziğe olan ilgisi 5-6 yaşlarında başlamış ve müzikle tanışmasında ailesinin çok büyük rolü olmuş.

Bu imzasız yazı Hedda Gabler (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Birileri uğraşsın ve oluştursun, birileri ise link vermeye bile üşensin... Ne denilebilir ki? --Muratsahinmesaj 11:56, 10 Ocak 2009 (UTC)

Vikipedi:GNU Özgür Belgeleme Lisansı#Birebir Kopyalama buna izin verir. Link verilse daha iyi olurdu tabi ama o kadar sorun değil asıl olan bilgilerin GNU/GFDL altında yayımlanması. Eğer herhangi bir sınırlandırma veya sahiplenme olmuş olsaydı o zaman büyük bir problemdi. Bunun dışında buradaki bilgileri herkes istediği gibi kullanabilir ve zaten bu yüzden burası özgür ansiklopedidir. Birebir kopyalamada bir de en:Wikipedia:Verbatim copying vardır ama politika veya lisansın bir parçası değildir kullanıcılar yazdığı bir sayfadır. Birebir kopyalama yapmadan içeriği değiştirerek konulmuş olan bir sayfa varsa o zaman sayfa geçmişini, sayfanın orijinal haline bağlantısını vs koyması gerekir ve sitenin sorumlularına belirtilmelidir (Ben öyle bir sayfa bulamadım). Sonuçta amacımız tarafsız, doğru bilgilerin hiç bir sınırlama olmadan kolayca ulaşması ve bazı insanlar için o siteden ulaşmak daha kolaysa, kolay olacaksa oradan ulaşsınlar.--Machiavelli' msj 13:56, 10 Ocak 2009 (UTC)

Bence bu durumdan yararlanalım :) Vatan'a mail atalım, siz bizim yazdıklarımızı kullanın ama buna karşılık bizim maddelerimize 3-5 fotoğraf gönderin diyelim. Hem onlar kazansın hem de biz. Khutuckmsj 15:38, 10 Ocak 2009 (UTC)
  • Güzel fikir Khutuck; ama başarılı olacağını sanmıyorum. Denemekten zarar gelmez ama Göz kırpma... --DsMuratileti 17:28, 10 Ocak 2009 (UTC)
Böyle bir karşılık beklemek hiç uygun değil. Elbette telif hakları vatan gazetesine ait olan resmin kamu malı haline getirilmesi için başvurulabilir ancak kesinlikle bu konuyla bağdaştırılmamalıdır, bu konudan ayrı olarak ele alınmalıdır. Vikipedideki bilgileri kullanacak olan insanların yükümlülükleri Vikipedi:GNU Özgür Belgeleme Lisansı sayfasında yazar. Bu lisans zaten insanların istediği bilgiyi istediği gibi kullanmasını sağlar. Zaten amaç buyken doğru tarafsız bilginin yayılmasını sağlamakken üstüne karşılk beklemek dediğim gibi hiç uygun değil.--Machiavelli' msj 19:28, 10 Ocak 2009 (UTC)
  • Mukabil anlamda bir şey değil zaten bu; sadece konu hakkında bilgilendirme ve ricadır. Örneğin Vikipedi'den aktarılan maddelerin altına, Vikipedi'nin ilgili maddesine bir link verilmesi ricasında bulunabilir ya da Vikipedi'de kendileriyle ilgili madde bulunan Vatan gazetesi yazarlarının fotoğrafları kullanıma uygun lisanslarla istenebilir... --DsMuratileti 19:51, 10 Ocak 2009 (UTC)
Sevgili Mach, benim dediğim "karşılık beklemek" değil, "yardım istemek". Kimsenin bize resim verme zorunluluğu yok. Sözünü ettiğim, bizim onlara dolaylı yoldan ve karşılık beklemeden katkıda bulunmamız gibi onların da Vikipedi'ye az da olsa katkıda bulunmaları. Üç-beş fotoğraf yollasalar hoş olur; özellikle yerli ünlülerimiz hakkında hemen hiç fotoğrafımız yok. Zaten biz bu siteye karşılık beklemeden yazıyoruz, Vatan'ın da bizim yazdıklarımızı altında kaynak göstererek yayımlamasını baştan kabul ediyoruz. Özgür kaynakları kullananın özgür kaynaklara az da olsa katkıda bulunması hoş olur, ama kesinlikle gönüllü olarak. İsteyenin bir yüzü, kara vermeyen African-American. Khutuckmsj 21:07, 10 Ocak 2009 (UTC)
...kullanın ama buna karşılık bizim maddelerimize 3-5 fotoğraf... dendiği için yukarıdaki yorumu yapmıştım. Yardım isteme konusunu ise elbette ile başlayan cümleyle açıklamıştım. Lisans konusunda bir bilgilendirme şart, eksiklikler var topluluktan karşı çıkan olmazsa, (tam olarak olmasa da bir nevi topluluk adına konuşma olacağı için) bu konuda ayrıntılı bir e-maili atabilirim, resim isteme konusunda ise dediğim gibi bu konudan bağımsız olarak değerlendirilip, başka bir e-maille birisi isteyebilir.--Machiavelli' msj 21:36, 10 Ocak 2009 (UTC)

Lisans konusunda bilgilendirici bir e-posta attım. Resimlerin Vikipediden gelmediği için yanlış anlaşılmaların olabileceğini ve GNU/GFDL lisansına bağlantı verilmesi gerektiğini belirttim. Ancak onlar sadece Vikipedi'nin Ana Sayfasına bağlantı verilmiş "Metin kaynağı:Vikipedi" denerek. Sanırım hiç olmamasından daha iyidir. İnsanlarda GNU/GFDL bağlantısına bu şekilde dolaylı olarakta ulaşabilirler. Saygılar.--Machiavelli' msj 13:47, 12 Ocak 2009 (UTC)

  • biyografilerin altındaki vikipedi bağlantıları doğrudan o sayfalara verilmiş. böylece fotoğrafların buradan olmadığı da görülüyor. --kibelemesaj 13:54, 12 Ocak 2009 (UTC)

Kaynakçayı ayrı sayfa yapma[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de çoğu maddede kaynakça daha az yer kaplaması için sayfa içerisinde ayrı sayfa şeklinde yapılıyor. Yani imleci sayfanın o kısmına getirip tekerleği çevirince devamını görebiliyoruz. (Buna tam olarak ne deniyor, bilmediğim için anlatamamış olabilirim, Örnek) Böyle yapılması Vikipedi'nin politikası mı? Çünkü çoğu sayfada böyle olduğunu görüyorum ve İngilizce Vikipedi'de böyle bir kullanıma rastlamadım. Bu şekilde yapılmasından rahatsız olan ve kullanımı zorlaştırdığını düşünen bir kullanıcı olarak soruyorum.--Cfsenel 21:19, 10 Ocak 2009 (UTC)

  • Bence sayfayı derli toplu gösteriyor. Onca bağlantıyı alt alta sıraladığımızda sayfa olduğundan daha büyükmüş gibi görünüyor. Hatta bu okuyucunun iştahını bile kırar... --Danbury ileti 21:29, 10 Ocak 2009 (UTC)
Bir politika değil maddeyi yazanların isteğine bırakılmış bir şekil. Ama açıkçası bende o şekilde gösterilmesinin daha derli toplu gösterdiğini düşünüyorum.--Machiavelli' msj 21:39, 10 Ocak 2009 (UTC)
+1. --M. M. ileti 21:55, 10 Ocak 2009 (UTC)
Bence de derli toplu hali daha hoş, ama dağınık bırakılsa da olur. (Metal Militia: Paylaşım için teşekkürler, emeğe saygı, +rep! :)) Khutuckmsj 00:53, 11 Ocak 2009 (UTC)
  • Ben kaynakçanın bu ayrı sayfa hâlini doğru bulmuyorum çünkü bu sayfaları yazdırmak isteyenler olacaktır. Madde kaynakçalarının bu hâli, basıma uygun değil. Kara delik maddesinin basıma uygun görünümüne baktığımızda, kaynakçanın büyük çoğunluğunun çıkmadığını görüyoruz. Bu nedenle böyle bir kullanımın doğru ve işlevsel olmadığını düşünüyorum. Kaynakça iki sütuna ayrılabilir; ama ayrı bir çerçeve hâline getirilmemeli. --DsMuratileti 12:32, 11 Ocak 2009 (UTC)
  • Ben de pek sevmiyorum ve hiç kullanmıyorum. Sayfalarda düzensizlik yaratıyor çoğu zaman. Kullanılan sayfaya girildğinde oluşan çerçeve ile çerçevenin altındaki bilgiler karışıyor. Bir kaç kere buna şahit olduğum için, pek uygun görmüyorum kullanmayı.--Hedda Gabler 12:45, 11 Ocak 2009 (UTC)
  • Diğer Vikipedi'lerde de kullanıldığını hiç görmedim. Mesela şu sayfada 400 tane kaynak var, sayfanın yarısını kaynakça kapsıyor, ama ayrı sayfa yapılmamış: en:2008–2009_Israel–Gaza_conflict. Bu şekilde olmasının okumayı zorlaştırdığını düşünmüyorum. Bizde ise 30 tane bile kaynak olsa hemen ayrı sayfa yapılıyor. İşin raconu, havası gibi olmuş.--Cfsenel 18:49, 17 Ocak 2009 (UTC)

Sinsi Vandalizm - Yardım İsteği[kaynağı değiştir]

Merhaba. Bir süre önce 78'le başlayan bazı ip'lerin Grand Theft bilgisayar oyunu ve onun versiyonlarına gün aşırı saldırı düzenlediklerini fark ettim. Yapılan işlem maddelerdeki tarihlerin tutarlı bir şekilde değiştirilmesi ya da ekstra tarih eklenmesiydi. Bu değişiklikleri izleyip düzeltiyorum. Fakat bugün saldıran ip'nin yaptığı değişiklikleri geri alırken değişiklik yaptığı maddelerin daha önceki tarihlerde de yine 78'le başlayan başka ip'ler tarafından sinsi vandalizme uğradığını gördüm. Özellikle Türk pop müziği şarkıcıları, albümleri ve demin bahsettiğim Grand Theft maddelerinde hemen her gün tarih değişikliği yapılmış. Bu vandalizmin bir kısmı Kasım ayından kalma ve diğer kullanıcıların vandalizmin üzerine bilgi ekledikleri de çok olmuş. Hatta başka vandallıkları engellemek için bu iplerin değiştirdikleri versiyonlara dönülmüş. 78'li bu ip'ler farklı zamanlarda aynı maddede birden çok sayıda tarih değişikliğine gitmiş. Sonuç olarak kendi başıma işin içinden çıkamamaya başladım. Vakti olanlar bana bu konuda yardımcı olabilir mi? Benim temizlemeye çalıştığım vandallıklar şurada:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6

Bu aşamada önemli olan maddenin doğru tarihler içeren ilk versiyonunu bulabilmek. Yani geçmiş listesinde başka 78'le başlayan ve özellikle 184'le devam eden ip olup olmadığını bakmak ve eğer varsa o ip'nin değişikliklerini de kontrol etmek gerekiyor. Maalesef bu ip'ler benim bulabildiklerim. Yaptıkları değişiklikleri incelerken başka ip'ler de ortaya çıkıyor.

Bu işi yapan/yapanlar ip değiştirip tekrar geldikleri için şikayet etmek ancak o anı kurtarıyor. Ama eğer belirli bir ip aralığı bir süre için engellenebilirse belki dururlar. Şimdiden teşekkür ederim. İyi akşamlar. --Guzelonlu 22:41, 10 Ocak 2009 (UTC)

Albüm çıkış tarihlerinde ki tek sorun vandalizm değil tarihlere kaynak verilmemesi. Genellikle buradaki bilgilerin doğruluğu konusunda www.powerclub.com.tr/anasayfa.jsp adresine başvuruyorum ancak albümleri satmaya çalışan bir site olduğu için bunun yerine ticari amaç gütmeyen ve güvenilir bir veya birkaç site bulabilirsek iyi olur. Tarihlere kaynakların eklenmesi için haftanın iş birliği projesiyle bir bölümünü halledebiliriz. Hem vandalizmi kontrol eden için hem de okuyanlar için yararlı olacaktır. Sanırım bu tür konularda kaynak gösterilme isteğinin katılaşması gerek.--Machiavelli' msj 23:33, 10 Ocak 2009 (UTC)

bir tane daha[kaynağı değiştir]

  • sanırım bu katkılar (?) da aynı çeşitten. son yapılanları geri aldım, ama geriye doğru taramak gerekiyor. --kibelemesaj 10:28, 11 Ocak 2009 (UTC)

Bir tane daha[kaynağı değiştir]

Yine 78.184 ile başlayan 19 Aralık'ta vandalizm yapmış bir diğer ip de budur. Vakti olan diğer kullanıcılar da değişikliklerini inceleyip geri alabilir mi? İyi günler. --Guzelonlu 14:11, 14 Ocak 2009 (UTC)

Aziz ve azizeler[kaynağı değiştir]

I'm doing my best to add interwiki links, but at Kategori:Aziz ve azizeler (en:Category:Saints) starts a division of male and female saints. Is this needed for Islam? It is not needed for Christianity, and only complicates the organization. I suggest the structure is simplified, so the subcategory Kategori:Hıristiyan aziz ve azizeleri (en:Category:Christian saints) is kept as one, and its subcategories are removed. Any objections? --LA2 02:35, 11 Ocak 2009 (UTC)

It can't be necessary for Islam, because we don't use aziz for Muslim saints. We have different words for Muslim aints, such as Kategori:Evliyalar. I don't know what saint exactly means in English. In English or Swedish, does saint word involves non-Christian saints, or Muslim saints? If so, there must be a category which involves both azizler and evliyalar to add interwiki.--Cfsenel 16:23, 11 Ocak 2009 (UTC)

I must admit I'm not an expert in this field, but en:Category:Saints has a subcategory for Hindu saints, so I guess there can be more religions. Anyway, I have now merged the male/female categories, and the resulting 3 categories are shown below. I have not created any new categories. --LA2 21:29, 11 Ocak 2009 (UTC)
Category Interwiki Categories that now redirect (Kategori yönlendirme)
Kategori:Aziz ve azizeler en:Category:Saints Kategori:Azizler, Kategori:Azizeler
Kategori:Hıristiyan aziz ve azizeleri en:Category:Christian saints Kategori:Hıristiyan azizeleri, Kategori:Hıristiyan azizleri
Kategori:Milletlerine göre azizler en:Category:Saints by country Kategori:Milletlerine göre azizeler
You can have saints in different religions; however, the use of term "saint" in Islam is a debated issue. There are some sainthood-like positions in Islam but they are in no means alike to the Christian counterpart. Hence, we've preferred to keep them separate. In Turkish especially, the terminology for possible saint-like positions in Islam differs a lot from the Christian counterparts. Hence, we'd have to name those categories differently anyway. I think the changes you've made are OK and there are no problems with them; we don't need to merge the Islamic categories cause as I said they are not really that similar to sainthood from a religious sciences perspective ^_^ -- - noumenon Θ mesaj 00:44, 12 Ocak 2009 (UTC)

Bir resim ihtiyacı[kaynağı değiştir]

Selam. Mualla Mukadder Atakan maddesine bir resmini koymak gerekiyor. İnternette resimler var, ancak telif hakkı olabilir endişesiyle koyamıyorum. Bir bilenin yardımı gerek. İlgi gösterirseniz sevinirim. İyi çalışmalar. --M. Yalçın Yalhı ileti 16:53, 11 Ocak 2009 (UTC)

Resim yüklendi ve maddeye eklendi. Elimizde bir özgür lisanslı resim bulunmuyorsa, kişi artık hayatta olmadığından artık özgür lisanslı resmi de çekilemeyeceği için, varolan telifli resmi adil kullanım politikamıza uygun olarak vikide kullanılabilir. Resmi yüklerken telifli kullanım gerekçesi şablonunu gerektiği şekilde doldurmak yeterli olacaktır. Teşekkürler. --Yabancımsj 11:47, 12 Ocak 2009 (UTC)

Vikipedi:Yarı korumaya aday maddeler[kaynağı değiştir]

Merhabalar, topluluğun Vikipedi:Yarı korumaya aday maddeler sayfasında biraz daha aktif olmasını rica ediyorum. Normalde bu sayfa uzun dönemli yarı korumaların istendiği bir sayfadır. Bu sebeple de maddenin içerdiği konuyla ilgilensin, ilgilenmesin tüm topluluğu ilgilendiren bir konudur. önceleri topluluğun görüşüne göre karar verilirken artık günümüzde hizmetlilerin tek başlarına yaptığı bir işlem, tek başlarına aldıkları bir karar haline dönüşmüştür. Lütfen topluluk olarak bu sayfaya biraz daha ilgi gösterelim saygılar.--Machiavelli' msj 12:37, 12 Ocak 2009 (UTC)

NTV radyo ve Vikipedi[kaynağı değiştir]

Dün akşam her zman iş çıkışında yaptığım gibi, NTV radyodaki BBC Turkish yayınını dinelemeden önce NTV spikerinin sunduğu tarihte bugün programında bir şey dikkatimi çekti ve bunu sizinle paylaşmak istiyorum. Spiker aynen şöyle dedi: "Tarihte bugün gerçekleşen olarlara gelince: (bilgiler Wikipedia)" dedi ve bıdır bıdır devam etti. Bilginize, yani isteyince ve biraz olsun saygılı olunca doğruyu yapanlar da oluyormuş. :)) --Manco Capac 08:01, 13 Ocak 2009 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Aslında şu veya bu şekilde, hatta uygunsuz bağlamda bile, içeriğimizin kullanıldığını görmek şahsen beni mutlu ediyor ^_^ Evet, lisans gerekliliklerine herkesin uyması yasal ve ahlâkî bir şart ama şahsen sunduğumuz bilginin kullanılmasının verdiği sevinç unutulan lisans gerekliliklerinden ağır basıyor benim için ^_^ Bu yüzden bu hususta (lisans gereklilikleri ve kullanma şartları) bilgilendirme e-postası attığımda ilk paragrafı mutlaka içeriğimizi kullandıkları için teşekkür etmeye ayırıyorum nedense ^_^ Ama tabii saygıları ve özenleri için NTV radyoya ve BBC Turkish yayınına sevgiler, saygılar! Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 05:38, 14 Ocak 2009 (UTC)
  • Açık Radyo'da her sabah Ömer Madra'nın sunduğu Açık Gazete programında tarihte bugün köşesinde uzun süredir Wikipedia kaynak olarak kullanılıyor. Hatta ana sayfamızda tarihte bugün yayınlanmaya başladığından bu yana "Wikipedia'nın Türkçe servisine göre tarihte bugün" diye belirtiliyor. Doğruyu yapanlar var deyince onların da uzun süredir doğruyu yaptığını belirtmek isterim :-)--78.188.4.146 07:16, 14 Ocak 2009 (UTC)

Aylık istatistikler[kaynağı değiştir]

Aralık 2008'de tüm Wikimedia projelerinin günlük sayfa erişimi ("page hit") sıralamasında Türkçe Vikipedi 2.513.591 hit ile 12. sıraya yükseldi (Ekim 2008'de 13. sıradaydık). En popüler sayfalarımız burada listelenmiş. Özel sayfalar hariç "Top 10" maddeler:

  1. Porno film
  2. YouTube
  3. Sex and the City (dizi)
  4. Türkiye
  5. Marmara Bölgesi
  6. Vikipedi
  7. Facebook
  8. Albert Einstein
  9. Dünyanın Yedi Harikası
  10. 50 Cent

İlginizi çeker diye düşündüm. Pınar [m] 08:57, 13 Ocak 2009 (UTC)

  • Teşekkürler, ilgimizi çekti tabiki. :) --Manco Capac 09:03, 13 Ocak 2009 (UTC)
  • Ek olarak, Meta'daki listede (madde sayısı 100.000+ olan wikiler arasında) kalitelik ölçüsü olan derinlik bakımından İngilizce (412) ve Fransızca (115) Wikipedia'dan sonra 98 derinlik sayısıyla 3. sıradayız. — Pınar [m] 09:09, 13 Ocak 2009 (UTC)
  • Derinlik haberi özellikle pek güzel! Üşenmeyip seçkin, kaliteli madde hazırlayanlara, "ben taslak sevmem en madde dediğin en az iki paragraf olmalı" diyenlere sevgiler, saygılar, tebrikler ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 05:39, 14 Ocak 2009 (UTC)
  • 99 olmuşuz. Birkaç güne 100 olur artık.--Cfsenel 18:58, 14 Ocak 2009 (UTC)
  • Ve 100.--Cfsenel 15:56, 19 Ocak 2009 (UTC)
  • Hayırlı olsun hepimize . Bu arada en çok ziyaret edilen maddelerimizin pek çoğunun hâli harap. Biraz geliştirsek iyi olacak gibi. El atabilecek olan olursa iyi olabilir... --DsMuratileti 21:23, 21 Ocak 2009 (UTC)
  • Sanırım derinlikte 100 binin altı maddeler sayılmıyo alt taraflarda 100 ün üzrinde bir çok dil var :)--Aycanileti 20:27, 22 Ocak 2009 (UTC)

Deneyimli arkadaşların dikkatine...[kaynağı değiştir]

  • Merhaba arkadaşlar; Artık gelişen enformasyon süreci, bilgisayar ve internet erişiminin çoğalmasıyla, gerek kullanıcı sayımızın artması, gerekse Vikipedi'nin popülaritesinin artmasıyla son değişiklikler devriyeliğinde yetersizliğe karşı; deneyimli arkadaşların kullanabileceği, olası yeni SDD kullanıcılara yönelik bir şablon aşağıda. Böylece yükümüzün biraz daha hafifleyeceğini, daha sağlıklı ve güvenilir bilgi barındırır hale geleceğimizi umuyorum. Gerek şablonun kullanımı, gerekse değiştirilip, geliştirilmesi ve işlerlik kazandırılması yönünde görüşlerinizi belirtebilir, ya da doğrudan kullanıma geçerseniz memnun olurum. Herkese teşekkür ve saygılarımla. Levent ileti katkılar Lütfen eğer gerekmiyorsa bu iletiye yanıt yazmak yerine fazladan bir vandalla uğraşın ya da bir düzeltme yapın, teşekkürler. 21:41, 13 Ocak 2009 (UTC)


{{Devriyeol}}
NOT: subst: ön ekiyle kullanılmalıdır. Örnek: {{subst:Devriyeol}}


Merhaba {{subst:PAGENAME}}![kaynağı değiştir]

Vikipedi
Vikipe-tan
Vikipe-tan

Devriyeliğe davet,
Gelin; bize, bilgiye destek verin!

Maddeler üzerinde düzeltme yapmanız dikkatimizi çekti. Vikipedi, sizin ve bizim gibi gönüllü kullanıcıların katkılarıyla gelişen bir "özgür ansiklopedidir". Ancak sistemimizin yapısı gereği, kayıtlı kullanıcı olsun ya da olmasın, her isteyenin kurallar çerçevesinde dilediği değişikliği yapması olasıdır.

Bu durum; vandalizm amaçlı yıkıcı değişikliklerin yanı sıra, deneme amaçlı değişiklikleri de gündeme getirerek; maddelerin yapılarının bozulmasına yol açabilmekte. Bunları düzeltmek de yine biz kullanıcılara düşüyor. Vikipedi'nin yeni son değişiklikler devriyelerine gereksinimi var; bize katılmayı düşünürseniz, bilgiye ücretsiz ulaşmanın gelişimine yararınız dokunacaktır. Ayrıntılı bilgi almak için buraya bakabilir ya da size bu iletiyi yollayan kişi ile bağlantı kurabilirsiniz. Eğer devriyelik ölçütlerini sağlıyor ve gönüllü iseniz devriyelik başvurusu sayfasından başvurunuzu yapabilirsiniz. Yardımlarınız için teşekkürler.

Gönüllü kullanıcıların katkılarıyla bilgiye ücretsiz erişilmesini sağlayan özgür ansiklopedi Vikipedi'ye destek olun, sevgiler.--~~~~


Merhaba, çok faydalı bir şablon, olumsuz değişikliklerin sadece müdavim vikipedistler tarafından değil, anonim vikipedistlerce de yapılabileceğini hatırlatıyor ve nazikçe davet ediyor. Aslında bu tarz iyi bir vikipedist olabileceği ışığı veren kullanıcılara "anonim hoşgeldin" şablonu yollanması ve bir kayıtlı vikipedist kazanılması bu şablondan önce yapılabilecek bir iş...Olumlu katkıların artması/devam etmesi ama kayıt olunmaması durumunda vandalizmle mücadele için destek daveti yapılabilir, anonim kalıpta kayıtlı kullanıcılar gibi sürekli vikipedide bulunmaya çalışan kullanıcılar var, SDD'ye ilgi gösterilebilirler, bu şablonla davet edilebilirler...Bu şablonun metninde kayıtlı kullanıcılara yollanmayacak bir ifade de yok, henüz tam anlamıyla vikipediye ne yapabileceğini düşünen yeni kayıtlı kullanıcılara da gönderilebilir, bir yol göstermesi/fikir vermesi açısından faydalı olacağını düşünüyorum...Vikipedist 22:08, 13 Ocak 2009 (UTC)

Deneme tahtasındaki başvuru[kaynağı değiştir]

Merhabalar. 15 Ocak günü Kullanıcı:81.214.236.207 tarafından Deneme Tahtası'na aşağıdaki mesaj bırakıldı. Belki biraz naif davranıyorum ama içtenlikle yazıldığına inandığım bu mesajı buraya aktarmadan silmeye gönlüm razı olmadı.

sayın bakanım ben çocukları okula giden genç bir anneyim sorun darıca nene hatun ilköğretim okulunda anasınıfına giden oğlum yarı dönem bitmesine rağmen tüm çocuklarla birlikte taşın üstündeler hla sınıfın bir halısı yok çocuklardan hemen hergün 3 4 ü hasta müdürümüz okulun düzeniyle sadece müfettiş geldiğinde ilgileniyor giriş çıkış saatlerinde okulda öğrenciden çok veliler ve birsürü insan kalabalığı var çocuklarımız sırasını bile bulamıyor müdür beye söyledik ama gidin kendiniz söyleyin dedi lütfen bize yardım edin bizimde çocuklarımız düzenli bir okulda ukusun onlar bizim yarınlarımız lgilerinizi bekliyoruz

İlgilenenler için Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğü'nün iletişim sayfası şurada. Ben bu mesajı e-posta ile iletmeyi düşünüyorum. Saygılar.--Abuk SABUK♫ ♫ 12:54, 15 Ocak 2009 (UTC)

İYTE Sayfasından Atıf[kaynağı değiştir]

Merhabalar. Vikipedi'ye yapılan atıfları birçok kez bu sayfada gördüm. Ben de gördüğüm ve hoşuma giden bir atıfı sizinle paylaşmak istedim. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin resmi bir kurumu olan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün Makine Mühendisliği Bölümü sayfasında yapılan bütün atıflar Viki'yedir. Dikkatinizi çekerim. Saygılar.Sağlamcıileti 15:11, 15 Ocak 2009 (UTC)

Kör topal da olsa güzel bir iş başarıyoruz sanki :) Khutuckmsj 18:30, 16 Ocak 2009 (UTC)

SUL-u bir konu:)[kaynağı değiştir]

  • Selamlar, saygılar, sevgiler.

Arkadaşlar wikimedia projelerinde hesap takibi ve tek şifre ve tek kullanıcı adıyla her wikimedia sitesine girebilmemize olanak sağlayan SUL sistemi devreye gireli çok oldu. Ama çok üstünde durmadık, pek oralı olmadık. Kendi adıma konuşmak gerekirse ben de henüz birkaç ay önce tüm vikilerde Maderibeyza adıyla ve aynı şifreyle oturum açmamı sağlayan bu sistemi uygulamaya başladım. Bu ne sağlıyor? Bu aslında kendi ellerimle hesap açmadığım ve bugüne kadar bir edit bile yapmadığım Çince, Çekçe, Bulgarca gibi vikipedilerde ve onların vikisözlük, vikikaynak, vikisöz gibi şeylerinde Maderibeyza diye kullanıma hazır bir hesabım olmasına olanak veriyor. Bu durum, bir başkasının benim adımı bilerek veya bilmeyerek alması sonucu doğabilecek yanlış anlamalardan beni kurtarıyo. Ne bileyim mesela, her site için ayrı kullanıcı adı ve şifre kullanmak kafa karıştıracağı gibi beni çook seven birinin(!) benim adımla Rusça vikipedide hesap açıp vandalizm yaparak benim adımı lekelemesine de engel olmuş oluyorum. Bir iyi tarafı da o ki; Commons-vikipedi, vikipedi-vikisözlük veya Türkçe vikipedi-Azerice vikipedi gibi birden fazla viki projesinde paralel çalışan arkadaşlar sadece bir sitede oturum açtığında diğer tüm vikilerde oturum açmış oluyolar. Çalışmanın orta yerinde kullanıcı adı-şifre yazıp oturum açmak ya da tazelemek zorunda kalmıyolar. İşte SUL böyle bişe. Yani benim anladığım bu. Konuyla teknik açıdan ilgili arkadaşlar ilavelerde bulunabilirler.

Şimdi gelelim bunu nasıl şey ettireceğiz sorusuna. Soldaki araçlarda gördüğünüz Özel sayfalar sekmesine tıkladığınızda Oturum aç/Hesap edin başlığı altında bulunan Hesap birleştirme durumu size yardımcı olacaktır veya sol üstteki tercihlerim sekmesinde yer alan Küresel hesap durumu da bu konuda yardımcı olacaktır. SUL (hesap birleştirme) işleminde başarılı oldu iseniz adınız yine Özel sayfalarda bulunan Küresel kullanıcı listesinde yer alacaktır ve özgürce aynı ad ve şifreyle her vikide fink atmaya başlayabilirsiniz. Dolayısıyla daha önceleri Latin alfabesi dışındaki pek çoğumuzun bilgisayarında abidik gubidik görünen harflerle oluşturulmuş kullanıcı adları (Arap, Kiril ve Japon harfleri gibi) süresiz engel sebebi olabilmekteyken, artık SUL nedeniyle pek çok viki projesinin kullanıcılarının genellikle kendi alfabelerindeki harflerden oluşan kullanıcı adları serbestlik kazanmıştır. Ama tabii yine de tasvip etmiyoruz, karışıklığın önüne geçilebilmesi için bu tip isimler almak yerine Latin harflerinden oluşan isimler edinmek mantıklı. Kullanıcı adı politikamız da zaten en azından imzanız okunaklı olsun diyo.

Dün geceki bir IRC muhabbetinden hareketle konu hakkında bilgi ve ilgi sahibi olmayan arkadaşları bilgilendirmek/ilgilendirmek istedim. Böyle SUL-u bir konuyla sizleri meşgul ettiğim için özür dilerim:) Herkese iyi vikiler dilerim:)) --maderibeyzaileti 11:01, 17 Ocak 2009 (UTC)

Daha önce yüzeysel olarak değinmiştik ama bilmeyenler olabilir. Çok iyi bir anlatımla bu konuda bilgi sahibi olmayan kulanıcılara yol göstermiş oldun. Çok teşekkürler. --Karduelismsj 11:35, 17 Ocak 2009 (UTC)

Bunu uzun süredir kullanıyorum. Ancak merak ettiğim, Türkçe Vikipedi'deki ayarları diğer bütün Vikipedi'ler için geçerli kılıp kılamayacağım. Bu mümkün mü? Mesela bütün dillerdeki Vikipedi'lerde arayüzü Türkçe olarak ayarlayabilir miyim?--Cfsenel 12:34, 22 Ocak 2009 (UTC)

Maalesef bu mümkün değil, her projenin tercih ayarları kendi içerisinde yapılabiliyor. --Karduelismsj 00:17, 23 Ocak 2009 (UTC)

Herkese selamlar. Türkçe Vikipedi'deki marş sayfaları hakkında bir şeyden bahsetmek istiyorum. Türkçe Vikipedi'de genellikle marş sayfaları orijinal ismiyle adlandırılmak yerine XX Marşı şeklinde adlandırılmış. Burada, Takabeg ile yaptığım konuşmada o da marş sayfalarının orijinal adı ile adlandırılması yönünde. Bu konuda Takabeg'e daha önceleri bahsetmiştim ama o zamanlar önemsememiştik. Fakat bunun önemli olduğunu şimdi fark ettim. Örneğin XX Marşı adlandırmasına göre Moldova Cumhuriyeti'nin kullandığı marş Moldova Marşı şeklinde olacak ve içerik olarak Limba noastră adlı marş yer alacak. Oysaki Moldova, 1994 yılından önce Deşteaptă-te, române! isimli, bir marş kullanmış. Diğer bir taraftan Das Lied der Deutschen adlı sayfada benim anlatmak istediğim ve olması gereken adlandırma kuralına uyulmuş. Eğer uyulmasaydı sayfa Almanya Milli Marşı veya Almanya Marşı şeklinde adlandırılacaktı. Fakat bu marşı şimdiki Almanya Federal Cumhuriyeti haricinde Weimar Cumhuriyeti de kullandı. Yani Almanya Milli Marşı şeklinde adlandırılsaydı karşıklık olacaktı. Bu yüzden kimi marş maddeleri orijinal isim ile kimi maddeler ise XX Marşı şeklinde adlandırılmış. Bu yüzden marş sayfalarında da bir düzensizlik mevcut. Başta İngilizce Vikipedi olmak üzere diğer vikiler de orijinal isme göre adlandırmış. Ben şimdi maddeleri orijinal ada göre adlandıracaktım ama Burada Pinar, burada topluluğun kararını almamızı söyledi. Ben de öyle yaptım. Fikirlerinizi bekliyorum. En doğru yolun bu olduğunu düşünüyorum.--Gökçє Yörük mesaj 13:59, 17 Ocak 2009 (UTC)

Genelde orijinal adının kullanılması daha uygun olduğunu düşünüyorum. Özel adı olmadığı ya da belli olmadığı takdirde XX marşı yazılabilir. SSCB Millî Marşı gibi orijinal adının "XX marşı" şeklinde olanlar için Государственный гимн СССР / Gosudarstvennyi himn SSSR yerine SSCB ulusal marşı ya da SSCB milli marşı tercih edriyorum. Takabeg ileti 14:21, 17 Ocak 2009 (UTC)

Evet. Çeçenya için de öyle yapılmıştı. Diğer vikiler de öyle yapmış. O durumlarda olabilir.--Gökçє Yörük mesaj 14:32, 17 Ocak 2009 (UTC)
  • Orijinali olması ansiklopedik açıdan daha iyi sonuç verebilir. Ancak orijinal ismini bilmeyen bir internet kullanıcısının bilgiye ulaşımının da kolaylaştırılması gerek...Örneğin, Moldova Milli Marşı'nın orijinal ismini bilmiyorum ama ulaşmaya çalışıyorum...Bu durumda yönlendirme ve anlam ayrım sayfalarının da özenle yapılması gerek, Moldova bir kaç marş kullandı ise anlam ayrım sayfasından orijinallerine ulaşabilmeliyim...İyi çalışmalar...Vikipedist 16:41, 17 Ocak 2009 (UTC)
  • Peki. Yönlendirme sayfaları ve anlam ayrım sayfaları yaparız.--Gökçє Yörük mesaj 22:55, 17 Ocak 2009 (UTC)
  • Marşlarda özgün adıyla madde açılması gerektiğini düşünüyorum ve diğer tüm kullanımlarının da bu özgün adına yöndendirilmeli tabiki. Birkaç ülkede kullanılan aynı marşları karıştırmaktan ziyade bu marşlar ayrı birer makaleyi oluşturmaktadır, hepsinin ayrı geçmişi, kendine özgü yazılma nedeni, yazarı belki bestesi vardır. Böylece bunlar özel birer maddedir. Kendi özgün ismine yönlendirilmelidir.--TOBB ETÜ 13:47, 20 Ocak 2009 (UTC)

Sinsi vandalizmlerle mücadele[kaynağı değiştir]

Bilindiği gibi bir süredir (şunun ve şunun gibi) kimi anonim vandallar özellikle film, albüm ve otomobil maddelerinde başta tarih değişiklikleri olmak üzere sinsi vandalizm yapmaktadır. Bu durum son değişiklikler ve yeni maddeler devriyelerimizin önemini artırmakta. Aslında yalnızca devriyelerden değil, tüm kullanıcılardan ricam, şüpheli değişiklikleri gördüklerinde bir seferlik geri almalarla yetinmeyerek, kullanıcıların tüm değişikliklerine göz atmaları. Çoğu kez seri halinde sürdürülen bu vandalizmlerle mücadele için, gerekirse izleme listemizi daha sık kontrol etmeli ve hatta izlediğimiz madde sayısını artırmalıyız. Unutmayalım, biz madde yazarken başka sayfalar zarar görüyorsa önceliği vandalizmle mücadeleye vermeli, verilen emeğin boşa gitmemesi için buna daha fazla vakit ayırmalıyız. Sinsi vandalizm meselesi bu aralar daha da önem kazandığı için, önceden aynı konuyla ilgili açılmış başlığa rağmen, sorunun altını bir kere daha çizmek istedim. Hassasiyet gösterecek kullanıcılara şimdiden teşekkürler, elleriniz dert görmesin! --Yabancımsj 15:09, 19 Ocak 2009 (UTC)

Aranıyor: Seçkin veya Kaliteli![kaynağı değiştir]

Aranıyor:Seçkin veya Kaliteli!

Sevgili Vikipedaşlar (Vikipedist, arkadaş, yoldaş ve dadaşlar), Seçkin Maddeler konusunda İngilizce Wiki'den (ç)aldığım bir fikirle yeni bir uygulama başlatmak istiyorum. Vikipedi:Ödül tahtası sayfasında konunun ayrıntılarını görebilirsiniz. Charles Darwin maddesinin Darwin'in 127. ölüm yıldönümü olan 19 Nisan'a dek Seçkin madde seçilmesi haline Wikimedia Vakfı'na 10$ bağışlayacağım. "Neden Darwin" derseniz, uzak bir ortak atamız olduğundan emin olduğum için diyebilirim :P İddiayı arttırmak isteyenler varsa kapı açık :) Herkese iyi Vikilemeler. --Khutuckmsj 08:34, 20 Ocak 2009 (UTC)

Aslında 200. doğum günü çok daha şık olurdu ancak 22 günümüz var ki yeterli değil sanırım. 19 Nisan da olur. 10 papel de benden çalışır. İyivikiler... homonihilis // ileti 12:52, 20 Ocak 2009 (UTC)

Çok eski bir kullanıcı olarak yardım istiyorum[kaynağı değiştir]

Merhabalar, ben Vikipedi'ye TOBB ETÜ kullanıcı adıyla katkıda bulunurken, uygunsuz kullanıcı adı seçiminden dolayı bu kullanıcı adım engellendi. Ancak daha sonra ben Recep Tunca Can adıyla başka bir hesap açtım ve katkıda bulunmaya başladım. Sizlerden bir şey rica ediyorum. TOBB ETÜ kullanıcı adının engeli kaldırılarak bu kullanıcı adının tüm katkıları Recep Tunca Can kullanıcı adına aktarılabilir mi acaba?--TOBB ETÜ 23:28, 13 Aralık 2008 (UTC)

Daha önce bu mesajı iki bürokratımıza ilettim ama haftalardır herhangi bir gelişme olmadı. Lütfen yorum yapın.--TOBB ETÜ 13:19, 20 Ocak 2009 (UTC)
Selamlar Recep Tunca Can. İsteğinizin mümkün olup olmadığını bilmiyorum. Marşlar konusunda da öyle yapalım.--Gökçє Yörük mesaj 15:22, 20 Ocak 2009 (UTC)

Merhaba, böyle bir durumda Enwiki'de uygulanan yöntem "şuanki kullanıcı adıyla yapılan katkıların üçüncü bir kullanıcı hesabına taşınması ardından, eski kullanıcı adıyla yapılan katkıların da şimdiki kullanıcı adına aktarılması" şeklinde. Ancak iki hesabın birleştirilmesi söz konusu değildir. Yani TOBB ETÜ adıyla yaptığınız katkılar yeni hesaba aktarılırken Recep Tunca adıyla yaptıklarınız gidecek. Umarım anlaşılır olmuştur, kolay gelsin.--Gökhan 11:29, 24 Ocak 2009 (UTC)

  • kendiniz farkına varın, ya da bir başkası söylesin isterdim. ancak ne yazık ki, problem yaratan isminizi halen imza olarak kullanmakta ısrarlısınız. lütfen öncelikle bunu değiştirin. ek olarak, kullanıcı adınızın iptali, önerildiği ve uzun zaman beklendiği halde isim değişikliği istemeyişiniz, yani bunu bir inada bindirmeniz sonucu olmuştu, bunu da bilmeyenler için eklemekte yarar var. --kibelemesaj 13:13, 24 Ocak 2009 (UTC)

ansiklopedi.turkcebilgi.com[kaynağı değiştir]

İçeriğinin tamamına yakını Vikipedi'den kopyalanan ve oldukça popüler hale gelen bu site hakkında yapılan ya da yapılabilecek bir şey var mı acaba? İyi çalışmalar.--Abuk SABUK♫ ♫ 15:50, 20 Ocak 2009 (UTC)

Birebir Vikipediden alınan birkaç örnek verebilir misiniz lütfen. Teşekkürler.--Machiavelli' msj 17:26, 20 Ocak 2009 (UTC)
  • Siteyi biraz incelediğimde gördüm ki Viki'den aldıkları bir çok madde var. Bir kısmını birebir kopyalamışlar bir kısmını ise değiştirip yazmışlar. Ancak tamamen Viki'den alınmış diyemeyiz çünkü anladığım kadarıyla bu site bir internet kolajı gibi. Aynı konudaki internet üzerindeki bilgileri kolajlayıp madde oluşturmuşlar. Yani aslına bakarsanız site tamamen bir kopyala yapıştır havuzu. Tabi burada yapılabilecek şey Viki'den aldıkları kısım için kaynak belirtmelerini istemek ama yaparlar mı bilmem. Çünkü kaynak göstermek gibi bir huyları yok. Ancak 2005 yılında altın örümcek ödülü aldıklarını söylüyorlar. Bu şekilde kopyala yapıştır yapan bir sitenin böyle bir ödülü alması da garip bir durum. Saygılarımla, --Manco Capac 07:49, 21 Ocak 2009 (UTC)
  • Eylül 2007'de site sorumlularıyla iletişime geçtiğimde şu yanıtı almıştım. — Pınar [m] 08:12, 22 Ocak 2009 (UTC)

Savaş - Muharebe v.s. tekrar[kaynağı değiştir]

Selamlar. Tartışma:İnebahtı Deniz Savaşı sayfasında konuşulan savaş - muharebe ayrımı meselesini tekrar ele alacağız. Daha önce Vikipedi:Köy çeşmesi/2008/Aralık#Savaşlar ve Muharebeler (Çarpışmalar?)'da konuşulmuştur. Baktığım kadarıyla Vikipedide hâlâ muharebeler için savaş kullanılıyor. BU sadece başlık meselesi değildir. Metinlerde de muharebeler için savaş kelimesi kullanılıyor. Savaş sadece silahlı çarpışmalardan ibaret değildir ve genelde uzun süren iki ülke arasında meydana gelen siyasi, iktisadi ve silahlı mücadelelerinin bütününe denir. Muharebe ise sadece silahlı çarpışmalardan ibaret olup genelde bir gün - birkaç gün sürer. Muharebeler savaşlarının alt kategorisi olduğunu söyleyebiliriz. Bu konuda da kaynaklara bakarak maddeye göre farklı davranmamız lazım. Mesela ben hiçbir kaynakta muharebe olarak algılanmıyorsa değiştirmiyorum. Türkçe başta olmak üzere hemen hemen her dilde savaş ile muharebe ayrı kavramdır. Türkçe Viki kullanıcılar arasında en popüler dil olduğu düşünülen İngilizce ve Almancasını örnek olarak göstermem gerekirse (bu İngilizceye göre Almancaya göre Türkçe Vikipedide de adlandırma yapalım anlamına gelmez. gerekirse diğer dilleri de örnek gösterebiliriz.)

Anladığım kadarıyla kısaca şu terimleri kullanılıyor.

Wars / Kriege - Savaşlar (Öreneğin: Birinci Balkan Savaşı + İkinci Balkan Savaşı = Balkan Savaşları)

War / Krieg- Savaş, Harp (Örneğin: 93 Harbi, Birinci Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı)

Theater / - ??? Anladığım kadarıyla genelde Türkçe Vikipedide Cephe olarak geçiyor.

Front / Kriegsfront- Cephe: (Örneğin: Sina ve Filistin Cephesi, Doğu Cephesi)

Campaign / Feldzug - Sefer (ancak Türkçedeki sefer kelimesinde yurt dışında yapılan askerî hereketler anlamı ağır basıyor ve bazen TBA ihlali olabilecek durum yaratılabilir. Örneğin Çanakkale Seferi dediğimiz zaman İtiraf Devletlerinin bakış açısından yapılan adlandırma gibi oluyor.): (Örneğin: Haçlı seferleri, Irakeyn Seferi, Fransa Seferi)

Operation / Unternehmen, Operation - Harekât (bu sadece askerî plandır ve harekât'ta planlandığı gibi gelişmeyebilir., Örenğin: Sarıkamış Harekâtı, Birinci Kanal Harekâtı, Barbarossa Harekâtı)

Battles - Muharebeler

Battle / Schlacht - Muharebe, bazen Çarpışma terimi de kullanlılyor., Örneğin: İkinci İnönü Muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesi, Moskova Muharebesi)

Combat / Kampf - Çarpışma, Muharebe (Türkçede Muharebe ve Çarpışma kelimelerinin kullanımı o kadar sabit değildir)

Vikipedi de bir ansiklopedi olduğuna göre hepsine savaş demeden kaynaklara başvurarak mümkün olduğu kadar kategorileştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Takabeg ileti 16:19, 20 Ocak 2009 (UTC)

Ek olarak:

Conflict / Konflikt - Çatışma, Çarpışma (Bazen savaş manasında bile kullanılıyor. Daha kapsamlı bir kelime.)

Köy Cesmesine bakinirken gördüm bu tartismayi; cok dogru bir noktaya parmak basmissiniz. Battle kelimesinin Türkcesi muharabedir, ancak yanlis bir sekilde savas kelimesi kullaniliyor. Savas kelimesi, topyekün ve bir cok cepheli bir carpismayi belirtir. Muharebe ise iki veya daha fazla kuvvet arasindaki zamani ve mekani belli catismayi belirtir.
Eger muharebe kelimesini kullanmazsak; "Muharebeyi kaybettik ama savasi kazandik" sözünü Türkce olarak ifade edemeyiz. --Ruzgarmesaj 04:36, 21 Ocak 2009 (UTC)
Ben de, yaygın kullanım olmasa dahi daha uygun düştüğünde "muharebe"nin kullanılması taraftarıyım. Bu konudaki tek tereddüdüm tek muharebeden oluşan savaşları nasıl adlandırmamız gerektiği. Bir muharebe başlı başına bir savaş teşkil ediyorsa bunu "savaş" olarak adlandırmakta yanlışlık olur mu?--Cfsenel 08:44, 21 Ocak 2009 (UTC)

Başlı başına bir savaş teşkil eden muharebe için örnekleri verir misiniz? İnceleyelim. Takabeg ileti 10:22, 21 Ocak 2009 (UTC)

Tam olarak bilmemekle birlikte yanılmıyorsam İnebahtı Deniz Muharebesi bir savaşın bir bölümü değil, başlı başına bir savaş. Bilmiyorum, belki hemen öncesinde ya da sonrasında öncülü ya da ardılı olan başka muharebeler vardır, ancak Vikipedi'de bulabildiğim en yakın tarihli deniz muharabesi İnebahtı'dan 19 yıl sonra olan, komutanları farklı, yeri uzak, yani devamında gerçekleşmiş gibi görünmeyen Cerbe Deniz Muharebesi. Onun dışında akla bu şekilde olmuş sayılabilecek Malazgirt Muharebesi geliyor. Belki bu örnekler yanlış olmuştur, bilmiyorum ancak tarihte hiç bu şekilde bir savaş gerçekleşmemiş olduğunu sanmıyorum.--Cfsenel 11:07, 21 Ocak 2009 (UTC)

İnebahtı Deniz Muharebesi - Beşinci Osmanlı-Venedik Savaşı ve Osmanlı-İspanya (veya Kutsal İttifak) Savaşı'nın bir parçasıdır. Ancak Vikipedideki Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları maddesi ile farklı. Bu da Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları değil de Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşı olmalıdır, bence. Çünkü bu savaş içinde birden fazla savaş yoktu. Muharebeler vardı.)

Cerbe Deniz Muharebesi - Bu da aynı.

Malazgirt Muharebesi ne oluyor acaba? Yine muharebedir. Byzans Selçuk Savaşı mı? Takabeg ileti 11:23, 21 Ocak 2009 (UTC)

  • Cfsenel beni de öteden beri düşündüren çok önemli bir noktaya parmak basmış. Gerçekten de bazen tek muharebeden oluşan düşmanlıklar (hostilities) var. Dikkat ederseniz tek muharebeden oluşan savaşlar var demedim çünkü savaş yok sadece muharebe var. Her muharebenin mutlaka bir savaşın parçası olması gerekmiyor. O yüzden de bir maddeyi muharebe olarak adlandırdığımızda bunun hangi savaşın bir parçası olduğunu aramak gereksiz. Malazgirt Muharebesi tek muharebeden oluşan bir düşmanlıktır. Evet, Selçuklular Bizanslılarla süre gelen bir savaş içindedir ama üzerine parmak basabileceğimiz bir savaş yoktur. Nitekim bence Malazgirt Muharebesine Malazgirt Savaşı adı vermek çok da yanlış değildir. Bence önemli olan birçok muhareden oluşan savaşlarda muharebeleri doğru bir şekilde muharebe olarak adlandırmak. Bir savaşın parçası olmayan muharebelerin savaş olarak bırakılmasında büyük bir sakınca yok. Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları'na gelince bu ad ben ve Kullanıcı:Çağatay'ın Mart 2007 tarihindeki tartışmalarımız sonucu seçilmiş bir addır. Tekil veya çoğul olarak adlandırılması çok açık ve belirgin bir konu değil çünkü 16 yıl süren bu düşmanlıklar tek bir savaş olarak da görülebilir, savaşlar dizisi olarak ta görülebilir. Bu savaşlar dizisinin tek ortak noktası II. Viyana Kuşatması'nın başarısızlığa uğraması sonucu çeşitli Avrupa ülkelerinin Osmanlı Devleti'nin zayıflığını farkederek saldırıya geçmeleri. Bir tarafta Osmanlılar var ama öteki taraftaki ülke her zaman aynı değil. Bazen Avusturya, Bazen Lehistan. Bazen Venedik. Bazen de Rusya. Saldıran ülkeler saldırılarını her zaman birbirleriyle eşgüdüm içinde bile yapmamışlar. Yani bu olayın tek bir savaş olduğu tartışma konusu. O yüzden Savaşlar olarak adlandırmak çok da yanlış olmaz.
  • Özet olarak benim bu konudaki görüşüm şu: Bir savaş birden fazla muharebeden oluşuyorsa savaşın parçalarını savaşın kendisinden ayırmak için muharebe olarak adlandırmak doğru olur. Tek başına olan muharebelerde biraz daha esnek davranmak gerekiyor. Bir de doğru veya yanlış, yerleşmiş olan kullanımları sürdürmek gerek. Kulağa ve göze uygun gelen kullanımların tercih edilmesi taraflısıyım. --Vikiyazar 14:55, 21 Ocak 2009 (UTC)
  • Takabeg'e hitaben: Yukarıda açılan tartışmayı doğru bulmadığımı belirterek başlamak istiyorum. Biz Vikipedist olarak, ansiklopedik anlayışın gerektirdiği bakış açısı uyarınca kesinlikle tarafsız olmak zorundayız. Bir sözcüğün sadece anlamını karşılayıp karşılamamasını baz alarak "kullanımı şöyle olmalıdır" diyemeyiz. Konuda otorite olan kurum ve kuruluşları da dikkate almak zorundayız. Diğer dilleri örnek vermek gereksiz; bir Türkçe çalışan bir projeyiz, diğer diller savaş kavramını isterlerse 100 ayrı düşünce biçimiyle ya da çarpışma, çatışma, savaş, muharebe, hepsini tek sözcükle açıklayabilirler, diğer diller tr-vikipedi'yi bağlamaz. Eğer anlam farklılığı varsa, bir savaş içinde geçen çarpışma ya da çatışma olarak adlandırılması uygun olur. "Malazgirt Muharebesi ne oluyor acaba? Yine muharebedir. Byzans Selçuk Savaşı mı?" denmiş ancak madde açılır açılmaz gelen ilk alt başlıkta, yanıtın sorunun kendi içinde olduğu görülmemiş. Bu tartışma konusu olan başlığın açılmasına neden olan İnebahtı Deniz Savaşı, anıldığı şekilde tanınmaktadır, değiştirilmemelidir. Sonuç olarak daha önxce tartışılmış konuları temcit pilavı gibi tekrar getirip öne sürmenin Vikipedi'nin gelişmesine ne yararı olur, bunu düşünmek lazım. Hem de yapılacak onca iş varken? Bunu bir suni gündem yaratma gibi görmenin yanı sıra, konuyla hiç ilgisi olmayan harekat, cephe, sefer gibi sözcükleri örnek vermeyi de üzülerek tamamen konu dışı olarak yorumluyorum. Levent ileti katkılar Lütfen eğer gerekmiyorsa bu iletiye yanıt yazmak yerine fazladan bir vandalla uğraşın ya da bir düzeltme yapın, teşekkürler. 15:38, 21 Ocak 2009 (UTC)
  • Abi. Genlkurmay da muharebe terimini kullanıyor. Önxce tartışılmış konudur. Fakat muharebe'yi muharebe yapmamamız için haklı gerekçe hiç bulunmamaktadır. Ayrıca onca işin olması gerçek bilgileri aktarmaktan vazgeçmemiz için haklı gerekçe değildir. X Muharebesi'yi X Savaşı yapmak için haklı gerekçe yokken X Muharebesi X Muharebesi olarak değiştirmemiz lazım ve bu iş oldukça basittir. Takabeg ileti 01:25, 22 Ocak 2009 (UTC)
  • Bide daha öcne de söylediğim gibi burda İngilizcesi ve Almancasını göstermemin sebebi İngilizceye bağlı Almancaya bağlı anlamına gemiyor. Öteden beri Türkçede de bu ayrımlar yapılıyor. Türkçe vikipedi diğer wikipedialardan bağımsız olarak X Muharebesi ise X Muharebesi yapalım diyorum. Takabeg ileti 01:30, 22 Ocak 2009 (UTC)
  • Vikide yeni bir buluş yapmaya hakkımız yok, olgulardan bahsedeceğiz. Muharebe kelimesi bir anlamı karşılıyor, savaş ise başka bir anlamı. Askeri literatürde hem muharebe hem de savaş kelimeleri farklı anlamlarda kullanılıyor.--Bruno ileti 19:11, 21 Ocak 2009 (UTC)
Öncelikle bu yeni bir buluş değildir. Mevcut olan kullanımlardır. Dediğin gibi askeri muharebe ile savaş farklı. Takabeg ileti 01:25, 22 Ocak 2009 (UTC)
Bence bu maddelerin adını oluşturulacak bir kritere göre belirlemek yanlıştır. Bunun yerine yine biz savaş, çatışma vs. hakkında bir düzenleme oluşturarak uygun gördüğümüz ismi ilk önce bir araştırmalıyız. Eğer gerçekten sağlam kaynaklar varsa madde isimleri daha düzenli olacaktır.--Gökçє Yörük mesaj 15:09, 22 Ocak 2009 (UTC)

Osmanlıca harfler[kaynağı değiştir]

Osmanlıca harfler maddesinin belirttiğim sebeplerden ötürü, karşı görüş yoksa Osmanlı alfabesi olarak adlandırılması gerektiğini düşünüyorum. İtiraz varsa, yanlış olduğunu düşünüyorsanız lütfen belirtiniz.--Cfsenel 09:21, 21 Ocak 2009 (UTC)

Soru: Osmanlı alfabesi için kaynak var mı? Forum sitesi v.s. değil de basılmış kaynaklar. Takabeg ileti 10:05, 21 Ocak 2009 (UTC)

İsterseniz Tartışma sayfasında devam edelim.--Cfsenel 10:41, 21 Ocak 2009 (UTC)

Önemli bir madde çok bozulmuş[kaynağı değiştir]

İyi günler dileğiyle... İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi maddesi çok müdahale görmüş ve ileri derecede bozulmuş. Konuya hakim birilerinin acil yardımını bekliyor. Beni aşar. Bir yetkilinin ilgisi rica olunur. --M. Yalçın Yalhı ileti 15:57, 21 Ocak 2009 (UTC)

  • Arkadaşlarımız ilgilenmiş. Bildirdiğiniz için teşekkürler... --DsMuratileti 22:02, 21 Ocak 2009 (UTC)

a.g.e. şeklinde dipnotlar.[kaynağı değiştir]

a.g.e. şeklinde dipnotların anlaşılması güç. Açık yazılışı adı geçen eser. İyi ama hangi adı geçen eser diyesi geliyor insanın. Okuyucunun hangi kaynak neye referans gösterilmiş bilmeye hakkı var. Onun yenine ref name="kaynakadı" yapısını kullanmak daha uygun. age şeklinde kaynak göstermeni vandalizme de açık bir yapısı var. Herşeyin arkasına kısaca a.g.e diye kaynak gösteren bir vandalı kim engelleyecek. vandal değişimlerin gözden kaçması çok muhtemel.--Bruno ileti 19:18, 21 Ocak 2009 (UTC)

A.g.e. hemen önceki eser demektir. Eğer hemen önceki değil de daha önce adı geçen eseriyle aynı eser için kullanılmıyor. Yerine yazarın adı ile birlikte A.g.e. yazılmalıdır. Örneğin: "Cemal Kutay, A.g.e., s. 10." gibi Ortak anlayışımız bu. Yine de kitap okumaya alışkın olmayan arkadaşlarmız için düşünebiriz. Takabeg ileti 01:10, 22 Ocak 2009 (UTC)

  • Bu konuda Bruno'ya katılıyorum. Çoklu ref uygulaması olan ref name="kaynak" şeklinde uygulama yapmak daha doğru ve anlaşılır olacaktır. Kaldı ki konunun kitap okuma alışkınlığı ile alakalı olmadığını ama amacımızın daha anlaşılır olmak olduğunu unutmamaız da önemli bir durumdur. Herkese kolay gelsin, --Manco Capac 13:16, 22 Ocak 2009 (UTC)
  • A.G.E ya da a.g.e. kısaltmaları sayfa numaralarının belirtilmesinda önemli bir kaynak belirtme yöntemidir. Bir maddede bir yazarın tek bir kitabı kullanılırsa Yazar adı, a.g.e., sayfa sayısı şeklinde belirtilir bu da aynı kaynak adının tekrarlanmasını kaldırır ortadan eğer aynı yazara ait birden fazla kitap kullanılmışsa Yazar adı (Kitabın yılı), age, sayfa sayısı şeklinde kullanılabilir. Önerilen ref name="kaynakadı" web-siteleri için oldukça iyi bir uygulamadır ama kitaplar için pek uygun değildir. Çünkü belirtilen kaynağı bulmak için kişi tüm kitabı okumak zorunda kalacaktır eğer sayfa sayısı belirtilmezse. Bilimsel yönden en uygunu a.g.e şeklinde kullanılan kaynaklar tercihtir.--Hedda Gabler 11:16, 23 Ocak 2009 (UTC)
  • Age yok denmiyor ki. Sakıncaları var deniyor. --Bruno ileti 19:52, 23 Ocak 2009 (UTC)
  • Bruno A.g.y. (adı geçen yerde) için mi ref name="kaynakadı" yapalım diyorsun, acaba? Gördüğüm kadarıyla Vikipedide zaten A.g.y. için genelde ref name= yöntemi kullanılıyor. Takabeg ileti 19:59, 23 Ocak 2009 (UTC)
=== Sayfa numarası belirtilen yerlerde malesef "ref name=Kaynak" şablonunu kullanmamız mümkün değil. Bunun dışında mümkün olan her yerde kullanmamız hem düzen, hem de kaynakçayı kısaltmak açısından gerekli.--Abuk SABUK♫ ♫ 20:50, 23 Ocak 2009 (UTC)
  • Yazarken A.g.e yazmak çok kolaylık sağlıyor, bu kesin. Ancak A.g.e, s. gibi bir ibare çok yetersiz. A.g.e. Yazar adı, age kitap adı, s123-134 gibi bir ibare yazmak gerekiyor. Aksi halde yukarıda belirttiğim sakıncaları olur. --Bruno ileti 21:20, 23 Ocak 2009 (UTC)

Arap rakamları[kaynağı değiştir]

Arap rakamları Türkiye'de de kullandığımız "0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9" rakamlarına karşılık geliyor, TDK Sözlüğü'nde de bu şekilde geçiyor. Ama bu durumda Arap dünyasında kullanılan "٠.١.٢.٣.٤.٥.٦.٧.٨.٩" rakamları ne olarak adlandırılacak? İngilizcesi Eastern Arabic numerals, ancak bildiğim kadarıyla Türkçe'de "Doğu Arap rakamları" diye bir kullanım yok. Şimdi başlık açacaktım, fakat tereddüte düştüm. Bu konuda bilgisi olan birinin yardımını rica ediyorum.--Cfsenel 15:52, 22 Ocak 2009 (UTC)

  • 0,1,2,3,4,5 icin Hint-Arap rakamlari tabiri kullanilabilir. ٠.١.٢.٣.٤.٥.٦ icin ise Arap rakamlari tabiri uygun düser. --Ruzgarmesaj 20:40, 24 Ocak 2009 (UTC)

Hürriyet'ten Vikipedi'ye bağlantı[kaynağı değiştir]

  • Hürriyet gazetesinin inernet sitesinde yer alan bir haberde Vikipedi'nin seçkin maddelerinden parapsikolojiye bağlantı verildi. Bağlantı madde içindeki bir başlığa verildi. Hürriyet'i, o bilgiyi kopyalayıp telifli bir siteden kaynak göstermeden yayımlamadıkları için kutluyorum. Ayrıca madde içindeki bir başlığa bağlantı vermeyi pek bilen/pek uygulayan yoktur; bu nedenle birazcık da şaşırdım. Sizlere de bu güzel çabayı yansıtmak istedim... --DsMuratileti 12:05, 23 Ocak 2009 (UTC)
  • Hürriyet'teki bağlantıyı görünce haber vermek için köy çeşmesine geldim ama Dsmurat benden önce davranmış :)) -Tembelejderha 17:04, 23 Ocak 2009 (UTC)
  • Çok güzel olmuş seçkin maddelerimiz önemli birer bilgi kaynağı olmaya devam ediyor.--Aycanileti 14:48, 26 Ocak 2009 (UTC)

Nasreddin Hoca maddesi hakkında yardım isteği.[kaynağı değiştir]

Nasreddin Hoca maddesinin 11:55, 21 Ocak 2009 tarihli 88.251.106.58 tarafından yapılan değişikliği, sayfanın bozmuş olması nedeniyle değiştirip eski bir sürümü getirdim. Ne var ki, değiştirdiğim bu maddede bazıları mükerrer olmakla beraber, önemli zannettiğim birçok bilgi de eski sürümde kaldı. Bilgili bir arkadaşın ilgilenerek bu bilgileri de ilave etmesi yararlı olur kanaatindeyim. Saygılarımla. --M. Yalçın Yalhı ileti 21:35, 23 Ocak 2009 (UTC)

Şehir - il meselesi[kaynağı değiştir]

  • Vikipedi'de bir süredir madde adlarında şehir ve il ayrımı tercih ediliyor. Mesela Adana örneğinden hareket edersek: Adana yazınca Adana'nın anlam ayrımı sayfası çıkıyor ve burada il ve şehir maddeleri Adana (şehir) ve Adana (il) olarak adlandırılmış. Bence bu yanlış bir uygulamadır. Çünkü Adana ilinin adı Adana şehrinden gelir ve bu nedenle şehre ilişkin maddenin adı "Adana", il olanın adı "Adana ili" ya da "Adana (il)" olmalıdır. Maddelerin başından birbirlerine iç bağlantı verilir. Gerekirse bir de anlam ayrımı sayfası yaratılabilir. Konu hakkında fikri olan? --DsMuratileti 16:49, 24 Ocak 2009 (UTC)

Haklısınız. Peki Adana (il) ve Adana (merkez) dememizde sorun var mıdır?--Gökçє Yörük mesaj 19:50, 24 Ocak 2009 (UTC)

Bende bu konu hakkında Dsmurat'a katılıyorum. Daha önce de defalarca bu konu gündeme gelmişti. İl ile şehir maddeleri birbirine karışıyor denildi. Şehir maddelerinde il ile ilgili bilgililer geçiliyor denildi. Bu doğru ancak yeni isimlendirmelerde bir çözüm getirmedi. Bu maddeler tekrar eski haline getirilmeli ve daha sıkı bir şekilde kontrol edilip yanlışlıklar giderilmeli. Bir kaliteli madde olan Kars maddesi ile Kars (il) maddelerinin isimleri eski haline getirildi bile. Çünkü bu maddelerin girişinde hemen üst tarafta anlam ayrım sayfasına gerek görülmeden bir bilgilendirme notu var. Bu nota benzer bilgiler diğer maddelere de eklenirse sorun kalmaz bence. Örneğin Kars maddesindeki not şöyle:

Bu madde Kars merkez ilçe sınırları içindeki tüm bölgeyi kapsamaktadır. İl geneli için Kars ili sayfasına gidiniz.

Bunu her maddede yaparak il şehir ayrımından kurtulmalıyız. Bu mesele bağlantı sorunlarını da beraberinde getiriyor. Hep söyledim yine söylüyorum. Eski isimlendirmelere geri dönelim. Mızrakmsj 23:09, 25 Ocak 2009 (UTC)

Bu konuda Mızrağ'a katılıyorum şehri ilgilndiren maddenin ismi Örn:Eskişehir olmalı ili ilgilendiren Eskişehir (il) olmalı hatta uygulamaya en kısa sürede geçilmeli--Aycanileti 14:44, 26 Ocak 2009 (UTC)

  • Eğer itiraz yoksa maddelerin adlandırmasını düzenlemeye başlayabiliriz? --DsMuratileti 20:38, 28 Ocak 2009 (UTC)

Sayfa İptali :[kaynağı değiştir]

Hesap İptali :[kaynağı değiştir]

Hesap açanlar, olmuyorsa hesaplarını iptal de edebilmeliler.

Biz hesap açalım, yalnızca siz kullanın veya başkalarına kullandırın olur mu?

Sayfa silme böyle bir sonuç doğurmuyor mu? Kendi adıyla, şifresiyle oturum açmış özel birinin hesabını, başkalarının kullanımına açık tutmuş olmuyor musunuz? Mademki hesap sahibine kullandırmıyorsunuz, Hesabı silin beyler... Sistemi buna göre düzeltin, düzenleyin... Sahibi istemiyorsa, o hesabı kullanmaya ve başkalarına kullandırmaya sizin de hakkınız yok, siz istemedikçe bizim hakkımız olmadığı gibi. Bu en açık bir hak kuralı değil mi?

Kullanıcı: Kim? 25.01.2009

Türk tarih tezi[kaynağı değiştir]

Maddede şuanda taraflı şablonu var. Tartışmaya yer vermeyecek bir sürüm oluşturmak için konu ile ilgili ilgisi olanlar varsa tartışmaya ve maddeye katkıda bulunabilir mi?--Bruno ileti 06:52, 25 Ocak 2009 (UTC)

bir isimlendirme konusu[kaynağı değiştir]

  • şu sayfada uzun zaman önce yaptığım bir yorum var. ilgilenenler bir göz atıp fikir belirtirlerse sevinirim. --kibelemesaj 11:32, 25 Ocak 2009 (UTC)

İleti kutuları[kaynağı değiştir]

Bayağı geç oldu; ancak ileti kutuları ile igili belgeleme işlemini bitirdim. Kabul edilirse yönerge ve şablonlar kullanıma girmesini rica ediyorum. İsim değişiklikleri şu şekilde olabilir:

Bu konuyla açtığım bundan önceki Köy Çeşmesi başlıkları:

İlgilenen herkese teşekkür ederim. Srhat 18:30, 26 Ocak 2009 (UTC)

Yorumlar[kaynağı değiştir]

Ana mesaj ile karışmasın diye bir alt başlık açtıktan sonra şunu belirtmek istiyorum. Kullanıcı:Srhat/Dikutusunda sonra hiç boşluk yok, mesela bunu bir sayfada kullanırken sayfada bilgi kutusu da varsa her 2 şablon binişik oluyor [yapışıyorlar bir nevi]. Aralarında hiç boşluk mevcut değil. Dikutusundan sonra boşluk bırakmak daha uygun geliyor bana. Aynı sorun {{mikutusu}} şablonunda da mevcut.--Hedda Gabler 12:40, 28 Ocak 2009 (UTC)

Merhaba İki Dikutusunu alt alta koyarak Kullanıcı_mesaj:Srhat/Dikutusu/temel sayfasında deneme yaptım aralarında boşluk var ama daha da fazla boşluk bırakılabilir tabi ve Mikutusun'a da eğer herkes hoş durmadığı düşüncesindeyse boşluk konulabilir. Srhat 17:44, 28 Ocak 2009 (UTC)
  • Ben bitişik olmasının daha estetik ve daha düzenli durduğunu düşünüyorum. Çünkü bu şablonların hepsi aynı boyutta ve aralarında bulunan çizgilerden ötürü karışmaları olanaksız. Birbirlerinden herhalükarda ayrı duruyorlar; ancak bitişik olması daha güzel olur bence; bu yüzden şablonların altında boşluk olmaması gerektiğini düşünüyorum. --DsMuratileti 20:32, 28 Ocak 2009 (UTC)
  • Bu arada Srhat'a da çok teşekkürler; yoğun emek gerektiren bu işe el attığı için. Elinize sağlık... --DsMuratileti 20:34, 28 Ocak 2009 (UTC)
  • Eğer mikutusu ile oluşan şablonlar alt alta geliyorsa bitişik hatta binişik olmaları uygundur ama mikutusu ile oluşturulmuş bir {{güncel}} şablonundan sonra bilgi kutusu varsa o zaman bilgi kutusu ile güncel şablonu birbirlerine yapışıp kalıyorlar. Aralarında biraz boşluk olması gerekiyor diye düşünüyorum. Örneğin burada güncel şablonu ile bilgikutusu şablonu üstüste gelmesin diye <br /> kodunu kullandım. İngilizcedeki Ambox şablonuna bakarsanız döküman ile şablon arasında belli bir boşluk mevcut bizde {{mikutusu}} şablonuna bakarsanız döküman ile şablon yapışmış kalmışlar. Demek istediğim aralarında biraz boşluk olursa çok iyi olur. --Hedda Gabler 11:58, 29 Ocak 2009 (UTC)
    • Evet demek istediğinizi anlıyorum. Bu şekilde yapılmasının sebebi alt alta olan iki ileti kutusunun birbirine yapışmamasıydı. Bunu şu kodla yapıyorduk:margin:0px 10% -1px yani şablonun alt tarafında bırkılan boşluk -1'idi biz bu "-1" i üst taraftan bırakılan boşluk olarak ayarlarsak ileti kutusundan sonra gelen bilgi kutuları vb kutular yapışmaz. Yalnızca üstüne gelen şablonlarda bu durum gözlenir. Belki bu şekilde önleyebiliriz. Çünkü genelde mikutuları maddenin başında oluyor. Srhat 14:10, 29 Ocak 2009 (UTC)

Demokratik Toplum Partisi[kaynağı değiştir]

Demokratik Toplum Partisi maddesinin tartışma sayfasındaki konuya bakarsanız sevinirim. Kolay gelsin.--Muratsahinmesaj 00:24, 28 Ocak 2009 (UTC)

Seçkin resimler[kaynağı değiştir]

Anasayfadaki seçkin resimlerin oldukça fazla ziyaretçisi olduğunu tahmin ediyorum. Resme tıkladığınızda açıklama kısmı genellikle İngilizce, burada en azından tanım kısmına Türkçe 1-2 satır bir şey yazılsa güzel olur. Belki ilgilenen olur diye şeyediyim dedim, sevgiler.. -Tembelejderha 22:58, 28 Ocak 2009 (UTC)

  • Merhaba, sizi görmek ne güzl. :)) Ben bunu arada sırada denk geldikçe yapıyorum. Ama en iyisi aday gösteren arkadaşın buna dikkatli olması. SR tartışma sayfasında bunu gündeme getirmiştim ama pek orayı takip eden yok sanırım. Teşekkürler, --Manco Capac 08:27, 29 Ocak 2009 (UTC)

İstekler[kaynağı değiştir]

Battle_of_Pentemili_beachhead_(1974)[kaynağı değiştir]

Aşağıdaki ingilizce konu başlığının çevirmen arkadaşlarça tr wikiye kazandırımasını dileğiyle NitroCharger

Mumbai saldırısı[kaynağı değiştir]

  • Bununla ilgili bir madde var mı? --Reality006 14:16, 2 Aralık 2008 (UTC)

Ad değişikliği[kaynağı değiştir]

Öykünce maddesinin Fabl olarak değiştirilmesini istiyorum. Zira öykünce pek kullanılmayan bir tabir.--Hedda Gabler 09:54, 16 Aralık 2008 (UTC)

  • Oldu bile. Vikipedi'mize hayırlı uğurlu olsun Muhtemelen hatalar çıkacak ama olsun. --♪♫Berkay0652|ileti 13:13, 21 Aralık 2008 (UTC)

Güneysu, Rize-isim değişikliği[kaynağı değiştir]

Güneysu maddesinin adı, Güneysu, Rize diye değiştirilmeli. Teşekkürler. Mızrakmsj 23:06, 28 Aralık 2008 (UTC)

Önce anlam ayrım sayfasıymış, sonradan eklenen içerik telifli olduğu için geri alındı. Diğer maddedeki yönlendirme de geri alındı, zaten içeriğe sahipmiş ama o da vukuatlı gibi. Teşekkürler, iyi çalışmalar.--Machiavelli' msj 23:16, 28 Aralık 2008 (UTC)

İlgilendiğin için teşekkür ederim Mach. Kolay gelsin. Mızrakmsj 23:18, 28 Aralık 2008 (UTC)

İsim değişikliği önerisi[kaynağı değiştir]

Seks shop maddesinin adını Sex shop diye değiştirilmesini öneriyorum. Tartışma:Seks shop'ta da bu isim başka kullanıcı tarafındanda desteklenmektedir. Kolay gelsin. Mızrakmsj 16:21, 31 Aralık 2008 (UTC)

Yanılgıya neden olabilecek adlandırmanın düzeltilmesi[kaynağı değiştir]

Merhabalar. Çift madde olarak işaretlenmiş aslında çift madde olmayan ancak mevcut adlandırma nedeniyle yanılgıya neden olan 2 madde hususunda yardımınızı rica edecektim. Yanlarına ingilizce ve ispanyolca maddeleri de yazdım;

Çeviriler böyle. Aslında çeviriler doğru olmasına rağmen yanılgıya neden oluyorlar. Nasıl bir çeviri uygun olabilir? Teşekkürler, iyi vikiler--Merube 89msj 19:05, 1 Ocak 2009 (UTC)

  • Merhaba, Birincisine Euskadi Komunist Partisi dense nasıl olur. İngilizce Vikipedi de aynı şekilde yapmış. Birincisinde Euskadi adını kulanırken ikincisinde Basque adını kullanmış--78.188.4.146 10:43, 5 Ocak 2009 (UTC)


türkçe kısmının yetersiz olduğu kanaatindyim ve arama yaparkan sadece kesinlik bildiren sonuçlar bulunabiliyor bir örnek dünyanın en küçük hayvanları sorusunun yatınıtı yok iken x hayvanı seklinde bir aramanın sonuç bulma ihtimali daha yüksek zaten yetersiz kaynak oldugunu düşünürsek bununla beraber vikipedi kullanmanın bir türk için herangi bir özelliği kalmıyor daha basit sorularada cevap verecek bi arama sistemi olmalı bence Bu imzasız yazı 78.163.157.213 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

isim değişikliği[kaynağı değiştir]

House MD (tv dizi) maddesinin adını House olarak değiştirilebilir mi? Dizini adı House, ayrıca parantez kullanmak da gereksiz vikide başka House diye madde yok.--Hedda Gabler 11:41, 4 Ocak 2009 (UTC)

Yanlış hatırlamıyorsam House adında sinema film(ler)i var. Bu veya bunlar ileride eklenmeden ben madde isminin House (dizi) olmasından yanayım. tv eklemesi gereksiz olmuş gibi. Mızrakmsj 14:33, 4 Ocak 2009 (UTC)

  • Mızrak'ın önerisi doğrultusunda değiştirildi. --Manco Capac 08:59, 5 Ocak 2009 (UTC)

Merhaba, Vikipedi Köy Çeşmesi bölümü ana sayfasında yer alan vandalizm ve troll sözcükleri Türkçe değildir ve bu nedenle anlaşılmazdır. Lütfen "Vandalizm" sözcüğü yerine "Şiddet", "Troll" sözcüğü yerine de Türkçe karşılığı her neyse onu kullanalım. --85.97.124.252 01:53, 5 Ocak 2009 (UTC)

Merhaba, Vikipedi Köy Çeşmesi bölümü ana sayfasında yer alan vandalizm ve troll sözcükleri Türkçe değildir ve bu nedenle anlaşılmazdır. Lütfen "Vandalizm" sözcüğü yerine "Şiddet", "Troll" sözcüğü yerine de Türkçe karşılığı her neyse onu kullanalım. --AydinGazi 01:55, 5 Ocak 2009 (UTC)

  • Hem vandalizm hem de troll uluslararası birer sözcüktür. Analşılamamasının nedeni anlamaynaların az okumasından kaynaklanıyor olabilir mi acaba? Bu şekilde kalmaları özellikle önerdiğiniz anlamların kavramları da tam karşılamaması nedeniyle elzemdir. Ayrıca unutmayın ki Vikipedi'nin bir ansiklopedi olduğunu ve asıl amacının Türkçe öğretmek olmadığını da unutmamak gerekir. Saygılarımla, --Manco Capac 09:04, 5 Ocak 2009 (UTC)
  • Değerli Manco Capac,

yanıtınız ve ilginiz için teşekkür ederim. Vikipedi Özgür Ansiklopedi Türkçedir. Vandalizm ve troll sözcüklerinin Türkçe karşılığı var. Örneğin "Vandalizm" yerine "Şiddet" yazılabilir. Konuya çözüm önerisiyle yaklaşıyorum. (Sizin yaptığınız gibi kişiselleştirmiyorum. Anlayamamamın nedeni az okumamdan kaynaklanmıyor, sözcüklerin Türkçe olmamasından kaynaklanıyor. ÖSYM verilerine göre Türkiye'nin en genç üniversiteye giren öğrencisiyim. Ayrıca yüz binlerce üniversite mezununun katıldığı merkezi sınavlarda iki kez Türkiye birinciliğim var. Diğer okuyucuları düşünerek dahasını yazmıyorum.) Benim gibi milyonlarca Vikipedi okuyucusu da bu sözcükleri anlamakta güçlük çekebilir. Dediğiniz gibi Vikipedi Türkçe öğrenme yeri olmayabilir ama anlaşılmaz bir ansiklopedi de olmamalıdır.

Vikipedi'nin daha anlaşılır olması için, lütfen "Köy Çeşmesi" başlığında yer alan anlaşılması güç ifadeler yerine Türkçe karşılıklarını kullanalım.--AydinGazi 14:24, 5 Ocak 2009 (UTC)

Merhaba. Tebrikler, umarım potansiyelinizi Vikipedi ile paylaşırsınız. Malesef şiddet sözcüğü "Kamu mallarına veya özel mülke kasıtlı olarak zarar verme", anlamına gelen ve Vikipedi'de de benzer anlamda kullanılan "vandalizm" sözcüğünü tam olarak karşılamıyor. "Vikipedi'yi Türkçeleştirelim" gibi bir genelleme yapmaktansa vandalizm, troll gibi maddelerin tartışma sayfalarına gidip konuyu teker teker gündeme getirin bence. Zaten benzer tartışmalar devam etmekte sanırım. İyi çalışmalar.--Abuk SABUK♫ ♫ 14:42, 5 Ocak 2009 (UTC)

  • Merhaba Abuk SABUK♫ ♫, öncelikle olumlu yaklaşımın ve önerin için içtenlikle teşekkür ederim. Vandalizm ve Troll sözcükleri yerine "Kasıtlı zarar verme", "Kasıtlı zarar veren" gibi ifadeler kullanılabilir. Bence anlama çok yakın ve kısa ifadeler bunlar. Diğer arkadaşların da katılımıyla daha güzel ifadeler çıkarılabilir. Size kolay gelsin diyorum.--AydinGazi 15:47, 5 Ocak 2009 (UTC)

küba seyahati[kaynağı değiştir]

küba seyahati ile tüm bilgiler.öRNEK:Seyahat sırasında pasoporttan ayrı bir yere damga vurulduğu doğrumu

Şu konudaki fikirlerinizi belirtebilirseniz memnun olurum. Teşekkürler, iyi çalışmalar.--Abuk SABUK♫ ♫ 13:56, 5 Ocak 2009 (UTC)

Seçkin resimler[kaynağı değiştir]

ben seçkin resimlerde mekanlar sekmesinden şehirlere girdim.orada gerçekten güzel resimler vardı.ama ben orada istanbul'u göremedim.oraya istanbul'un da bir resmini koyarsanız çok memnun olurum

saygılar... Bu imzasız yazı Daisyxl (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 02:22, 6 Ocak 2009

Başlık değişikliği isteği[kaynağı değiştir]

  • Thanks Pınar [m] 13:16, 6 Ocak 2009 (UTC)

HASIRLA İLGİLİ DAHA İYİ BİLGİ...

Çıkrıkçı, Sarıkaya sayfasındaki köy şablonuna çeşitli bilgiler ekledim. Örneğin Koodinatlar, birisi bu konuda yardım edebilir mi yazış biçimin hatalı yapmış olabilir miyim? Ayrıca eklediğim bazı bilgiler görünmüyor. Şablonda hata mı var ? Teşekkürler --Reality006 16:02, 6 Ocak 2009 (UTC)

ilk önce bir yeni sayfa acılsın oda konuların kaynakcalarını gostersin lütfeeenn

Birinin elinde sopa, diğerinin elinde hortumla oynadığı iki kişilik bir oyundur. Hortum tutan kişinin yaptığı hamleleri sopa tutan kişinin karşılaması üzerine kurulmuştur. 3 hamle tamamlanınca sopa ve hortumun el değiştirdiği bu oyunun adı nedirYkerimk 16:59, 11 Ocak 2009 (UTC)--Ykerimk 16:59, 11 Ocak 2009 (UTC)

Vikiproje teklifi[kaynağı değiştir]

Merhabalar, Vikiproje teklifi nasıl yapılır? Runningfridgesrule 17:26, 11 Ocak 2009 (UTC)

Merhaba VikiProje teklifinin yapılabileceği ayrı bir sayfa yok, istediğiniz projeyi kendi başınıza başlatabilirsiniz, ancak başlamadan önce nabız yoklaması yapmanızda fayda var. Bir projenin tek kişi ile yürütülebilmesi imkansız gibidir. Buradan ayrıntılı bilgiye ulaşabilirisiniz. Kolay gelsin--Gökhan 04:56, 12 Ocak 2009 (UTC)

İngilizce Vikipedi'de referans belirtildiğinde, o referans numarasına tıklayınca yöneltildiğimiz referans mavi bir arka fonla görünüyor ve referansı farketmek ve okumak daha çekici hale geliyor. Bizim Vikipedi'de bunu sağlayabilir misiniz? Kodlardan pek anlamam. Bu işleri bilenlerin yardımını bekliyorum.--Tuleytula 21:40, 13 Ocak 2009 (UTC)

Başlık değişikliği isteği[kaynağı değiştir]

Türk Lirası --> Türk lirası (Kaynak: TDK) — Pınar [m] 03:11, 15 Ocak 2009 (UTC)

  • Halledildi. Teşekkürler... --DsMuratileti 03:30, 15 Ocak 2009 (UTC)
  • Karduelis arkadaşımız tarafından halledilmiş; ama içeriğin bir miktar düzenlenmesi gerekiyor... --DsMuratileti 21:54, 15 Ocak 2009 (UTC)
  • Tamamdır; teşekkürler... --DsMuratileti 21:54, 15 Ocak 2009 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı --Manco Capac 08:07, 16 Ocak 2009 (UTC)
Bu kabul edilemez. Doğru olan Ergenekon maddesinden anlam ayrım sayfasına bağlantı vermektir.--Gökhan 00:49, 17 Ocak 2009 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı--Khutuckmsj 02:25, 17 Ocak 2009 (UTC)
  • Gökhan'a tamamıyla katılıyorum. Bu ada sahip olacak olan madde Türklerin ana yurdu olan olmalıdır. Diğer adlar bu addan türemiştir çünkü. --DsMuratileti 10:23, 17 Ocak 2009 (UTC)
Bir daha yapıldı :) Bu sefer oldu gibi. Khutuckmsj 17:46, 17 Ocak 2009 (UTC)
Şimdi daha iyi . Elinize sağlık... --DsMuratileti 19:46, 17 Ocak 2009 (UTC)

Buna biraz dikkat eder misiniz? Güldürücü de yani ansiklopediyiz saka kitabi degil... [14] --Timiş Emre Aydın'ın dünyasına gir 13:03, 15 Ocak 2009 (UTC)

Bitirilmemiş oylamalar[kaynağı değiştir]

  • Vikipedi:Seçkin portal adayları
  • Vikipedi:Silinmeye aday maddeler/Kayıt/2008 Aralık

Birinci sayfadaki oylama 1 yıldır tamamlanamamış. Halbuki nerdeyse %100'e yakın bir çoğunluk varken. İkincisindede bir tek madde kalmış. Fakat 2 olumsuz ve yorumlar almış. Bunlar sonuçlandırılırsa gerçekten vikipedi için iyi olur. --Reality006 18:20, 16 Ocak 2009 (UTC)

Sony Ericsson[kaynağı değiştir]

Merhaba. Evet böyle bir maddemiz henüz yok. Ayrıca Sony Ericsson, Sony değildir, bu Sony ve Ericsson şirketlerinin cep telefonu üretmek için kurduğu ortak bir girişimdir. İyi çalışmalar--Gökhan 23:01, 16 Ocak 2009 (UTC)

Evet. Sony Ericsson Mobile Communications AB. w:en:Sony Ericsson Takabeg ileti 19:55, 17 Ocak 2009 (UTC)

Tartışma:Recep Tayyip Erdoğan[kaynağı değiştir]

  • Bu sayfada kişiyi aklamaya ya da karalamaya yönelik bazı faaliyetler var. Bazı yazıların kim ya da hangi ıp tarafından yazıldığı eklenmediği için pek bir şey yapamadım. Hizmetlilerden yardım bekliyorum. Böyle birkaç sayfa daha var. Kolay olanlarını halletmeye çalışacağım. Teşekkürler --Reality006 19:30, 18 Ocak 2009 (UTC)

Jack London 2 Nisan 2007 tarihinde İngilizceden tercüme edilmeye başlanmış. Ve bugün yarı Türkçe yarı İngilizce durumda hala tercüme edilmeyi bekliyor. Belki bir ilgilenen çıkar diye buraya yazıyorum--88.239.29.132 23:12, 18 Ocak 2009 (UTC)

Başlık değişikliği[kaynağı değiştir]

Bence İstanbul (şehir), İstanbul başlığına taşınmalıdır. Siz ne dersiniz, arkadaşlar? Runningfridgesrule 17:42, 20 Ocak 2009 (UTC)

78.188.4.146[kaynağı değiştir]

  • Bu IP'li kullanıcı birçok kullanıcı sayfasına hızlı sil şablonu koymuş. Kullanıcı sayfaları silinebilir mi? Bu konuda yardım bekliyorum. Teşekkürler (http://tr.wikipedia.org/wiki/Kategori:Vikipedi_silinecek_sayfalar) --Reality006 15:54, 21 Ocak 2009 (UTC)
  • Kullanıcı sayfalarının geçmişine göz attığınızda bunların kullanıcıların kendileri tarafından açılmamış, onların iradesi dışında ve IP ler tarafından açılmış deneme sayfaları olduğunu göreceksiniz. örneğin bu sayfa Teşekkürler--78.188.4.146 06:29, 22 Ocak 2009 (UTC)

İstiklâl Marşı[kaynağı değiştir]

  • Bu madde felaket halde. Diğer wikipediler bize fark atmış. Acilen düzenlenmesi gerekiyor. --Reality006 19:10, 22 Ocak 2009 (UTC)
  • Gene buna benzer bir madde. Türk bayrağı maddesi. Burada da diğer vikipediler bizim önümüzde --Reality006 19:19, 22 Ocak 2009 (UTC)
  • Ve gene üstteki maddelere benzer bir madde. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (1982) maddesi. Diğer vikipedilerin son derece gerisinde kalmışız. --Reality006 19:25, 22 Ocak 2009 (UTC)
  • Mustafa Kemal Atatürk maddesi. Durumu güzel ama geliştirilmeli. İng. Wikipedi bizim maddeyi kb bakımından 2ye katlamış. --Reality006 19:28, 22 Ocak 2009 (UTC)

Sorunlu sayfalar[kaynağı değiştir]

  • Bu sayfayı 2 gün önce kibele yönlendirme sayfası yapmıştı. Sayfa tıklayınca yönlendirme olmadığı için (problem görünce) bir düzeltme de ben yaptım. Ama benim bilgisayarımda bu hala ilk açıldığı halde gözüküyor. Eğer sizlerde de öyle ise sanırım bir teknik problem var.--78.188.4.146 06:10, 23 Ocak 2009 (UTC)
Emin misiniz. Zira bende bu sayfaya bir yünlendirme olması gerekirken hala daha Bu sayfa bu sürümü lle görülüyoror?? --78.188.4.146 15:12, 23 Ocak 2009 (UTC)
  • Bir de bu sayfanın geçmişinde ilginç notlar var. Anlayan biri ilgilenirse iyi olur--78.188.4.146 07:16, 23 Ocak 2009 (UTC)

Başlık değişikliği isteği[kaynağı değiştir]

Lütfen birisi aşağıdaki başlıkları değiştirebilir mi?:

Runningfridgesrule 01:05, 25 Ocak 2009 (UTC)

  • İki maddeyi seçkin madde olması adına çeviriyorum. Ancak ikisini birden tamamlamak çok güç. Bir çevirmen arkadaş aranıyor. Ne kadar çok kişi olursak o kadar kısa sürede biter bu projeler. Şimdiden teşekkürler. (Lütfen benimle irtibata geçiniz) İyi çalışmalar. --♪♫Berkay0652|ileti 11:49, 25 Ocak 2009 (UTC)
  • Birisi şu başlıklarla ilgilenebilir mi?(sil şablonu falan koyma)

ADNKS 2008 sonuçları[kaynağı değiştir]

  • Öğrenmek isteyen arkadaşlar buradan TÜİK'in web sitesinden bakabilir. Burada Türkiye'ye ait hertürlü nüfus bilgileri var. Herkeze iyi çalışmalar.--Reality006 16:54, 26 Ocak 2009 (UTC)

Geçmiş birleştirme[kaynağı değiştir]

Bir hizmetli Kategori:Geçmişleri birleştirilecek maddelere bakabilir mi? 15 Aralık 2008'de geçmişleri birleştirilsin diye işaretlediğim iki madde hâla duruyor.--Oğuzhan 23:29, 26 Ocak 2009 (UTC)

Syunik İdari Bölgesi bu sayfayı Syunik sayfasına yönlendircektim ki geçmişinin aktarılması lazımmış. Hizmetlilerden birisi yapabilir mi bu işi? --Reality006 20:43, 27 Ocak 2009 (UTC)

Başlık değişikliği isteği (inşallah bu sefer birisi bana gerçekten yardım eder)[kaynağı değiştir]

Lütfen birisi aşağıdaki başlıkları değiştirebilir mi?

Runningfridgesrule 21:45, 30 Ocak 2009 (UTC)

  • Bu maddede acil olarak uzman yardımına ihtiyacım var. Asker sayıları diğer vikilerle birbirini tutmuyor. Bu konuda bilgisi olan sayfayı lütfen düzenlesin çünkü bilgilerde yanlışlık var gibi geliyor. Örneğin TSK maddesinde seferberlik halinde 39 milyon kişi çıkabileceğini söylüyor. Halbuki Bu sayfadan bakın erkeklerin, bırakın 15-49 yaş grubunu toplamayı tamamını toplasanız 39 milyon çıkmıyor:D. Acil yardım --Reality006 22:26, 30 Ocak 2009 (UTC)

Yönetmelik[kaynağı değiştir]

Hizmetlilerin belli bir görev süresi olmaması durumu[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar;

Türkçe Vikipedi'de eski ve yeni seçilen tüm hizmetlilerin bu göreve ömür boyu devam etmesine dair bir konsept var. Bu durum bence biraz sakıncalı ve hiç de demokratik ve modern dünyaya yakışır değil. Dünyadaki ortaçağdan sonra kurulmuş kuruluş, proje vs her oluşumun yöneticileri belli bir süre için seçilir sonra eğer hizmet ettiği kişiler veya kurumlar veya projelerin üyeleri onların hizmet ve yöneticilik biçimlerinden memnun iseler görevleri bir süre daha oylama sonucu uzatılır.

Türkçe Vikipedi'deki bu çağdışı olduğunu düşündüğüm dünya üzerinde pek de örneği bulunmayan bu politikanın değişmesi gerekliliğini tartışmaya açıyorum. Çünkü bu değişmedikçe yönetimdekiler nasıl olsa görevimiz ömür billah sürecek diye kendilerini geliştirmeye çalışmayabilirler. Daha kötüsü ise bugün seçilen hizmetli iki ay ya da iki yıl sonraki kullanıcıların %95 i tarafından bile bu göreve layık bulunmasa bile göreve devam edebiliyor. Yani örnek olarak 1960'lı yıllarda seçilen milletvekillerinin bugün halen vekil olması ve ölene dek bu göreve devam etmeleri gibi bişey.

Şimdi buna karşı vikipedi bir demokrasi değildir konusu ömür boyu hizmetlilik olayından hiç rahatsız olmayan ve aksi bir durumdan çekinen bazı hizmetliler tarafından ortaya konabilir. Bu kişiler ise muhtemelen başta Noumenon ve Kibele olacaktır.

Sonuç olarak bu konunun tüm kullanıcılar tarafından burada tartışılmasını ve gerekirse bu politikanın değişmesi ve hizmetli seçilmenin bir süresi olmasının ve bu süre sonra güven oylaması yapılıp hizmete devam edip etmemesi gerektiğinin güncel kullanıcılar tarafından belirlenmesini öneririm. Topluluğa saygılarımla.

Not: Lütfen bu fikrin tartışmaya dahi açılması fikrinden hoşlanmayan hizmetli arkadaşlar beni engelleyip kovmasınlar ve topluluğun tartışmasına izin versinler. Vikipedi demokrasi olmasa da tartışmak iyidir. Hülya Çokyiğit 17:46, 30 Ocak 2009 (UTC)

  • Vikipedi'ye kayıt oluşunuzdan tam 16 dakika sonra ve ilk katkı olarak bu yazıyı kaleme almış olmanızı oldukça manidar buluyorum. Eski bir kullanıcı olduğunuzu çağrıştıran bu durumu bir tarafa bırakacak olursak, hatırlatmak isterim ki Vikipedi'nin, dünya demokrasileriyle uyum içinde olma gibi bir iddiası, hevesi, gayreti yoktur. Kaldı ki, Vikipedi bir demokrasi denemesi de değildir. Lütfen önce mevcut kuralları okuyup öğrenelim, ve daha da önemlisi, sadece ve sadece bu projeye ansiklopedik katkı yapmak için burada bulunduğumuzu unutmayalım. Saygılar, iyi çalışmalar. --M. M. ileti 19:05, 30 Ocak 2009 (UTC)
Çağrışım doğru. Eski bir kullanıcıyım. Dünya demokrasileriyle uyum içinde olun demiyorum; sadece kullanıcılar ömür boyu hizmetlilik mi yoksa süreli hizmetlilik mi konusunda fikirlerini belirtsinler diyorum. Hakları yok mu yoksa? Ansiklopedik katkı yapmak kadar köy çeşmesine yazmak da hakkımdır sanırım. Doğru mu? Rahatsızlığınızın ömür boyu hizmetli seçilmiş birisi olmanızla ilgili olma olasılığını manidar buluyorum. Saygılar sunarım. Hülya Çokyiğit 19:19, 30 Ocak 2009 (UTC)
Bakın sayın MM. Belki yine hoşunuza gitmeyecek ama batılı zihinler bu süreli mi ömür boyu mu meselesini şurada [15] nasıl güzel tartışabiliyorlar. Türkçe Vikipedi kullanıcıları niçin tartışamasın? Bırakın tartışılsın efendim. Fikirlerini söylesin insanlar. Ne demek sadece ve sadece bu projeye ansiklopedik katkı yapmak için burada bulunduğumuzu unutmayalım. Köy çeşmesi niye açılmış o zaman? Hülya Çokyiğit 20:59, 30 Ocak 2009 (UTC)
Bu da başka bir örnek. [16] Belki bakarsınız. Adamlar güvenoylamasına girmekten korkmuyor. Mertçe demişler ki topluluğun yüzde 75'inden fazlası bana güvenmiyorsa çeker giderim. Ama nedense bizde tartışılması bile güç. Hemen tepki koyuyor yetkiyi elinde bulunduranlar. Herkesi tartışmaktan korkmamaya davet ediyorum. Unutmayın Türkçe vikipedi de karaliste yoktur. Bakalım tartışma sonunda en azından topluluğun yüzde 51'i bana güvenmiyorsa yetkilerimden vazgeçmeliyim diyebilecek bir hizmetli çıkacak mı? Saygılarımla. Hülya Çokyiğit 21:12, 30 Ocak 2009 (UTC)
  • Yaptığınız değişikliklere bakarak ayrımına vardığım; "Rahatsızlığınızın ömür boyu hizmetli seçilmiş birisi olmanızla ilgili olma olasılığını manidar buluyorum." sözleriniz, bir ithamdır. Bu tür girişimler ne geçmişte ne de bugün polemik yaratmaktan öteye gitmemiştir, projeye katkısı olmasını bir yana bırakın, ket vurmaktadır. Bunun dışında "Ne demek sadece ve sadece bu projeye ansiklopedik katkı yapmak için burada bulunduğumuzu unutmayalım." diye sormak zahmetinde bulunmuşsunuz; rica ederim, bunun açıklaması "düşüncelerinizi saklayın" anlamına gelmiyor ama, açıkça altı çizilerek "konuları saptırıp gündem yaratmak yoluyla amacınıza (her neyse) ulaşmayı denemek yerine, ansiklopedik katkı yapmayı deneyin isterseniz? Vikipedi sayfaları, tezinizi (tez bile denebilirse) çürütecek onlarca örnekle dolu: İşte Pinar, işte Sağlamcı.. Her zaman için, işin yapmayan, yapamayan gitmiştir, gidecektir. Sizin mantığınızla hareket edersek; "kukla" sayılabilecek bir yeni isimle belli bir arayla yeniden girerek bu konuyu gündeme getirmenizin nedeninin; acaba daha önce hizmetli seçimine girip başarılı olamamışlığınız olması söz konusumudur? Bırakın da Vikipedi gelişsin, insanlar ücretsiz bilgiye ulaşsın. Levent ileti katkılar Lütfen eğer gerekmiyorsa bu iletiye yanıt yazmak yerine fazladan bir vandalla uğraşın ya da bir düzeltme yapın, teşekkürler. 22:50, 31 Ocak 2009 (UTC)