Vikipedi:Köy çeşmesi/2008/Haziran

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008OcakŞubatMartNisanMayısHaziranTemmuzAğustosEylülEkimKasımAralık


İlginize[kaynağı değiştir]

Tasarım oylaması[kaynağı değiştir]

Anasayfa tasarım oylaması kapanmıştır, seçilen tasarım Vikipedi:Anasayfa ortak tasarım/versiyon2 olmuştur. Bu tasarımın anasayfaya yansıltılması için çalışmalar sürmektedir. Bu konuda yardımcı olabilecek kullanıclar kısıtlı olabildiğinden, yardım etmek isteyen arkadaşlarımızın Vikipedi:VikiProje Ana Sayfa/SM Oluşturma sayfasındaki maddelere katkı yapması bazı süreçleri daha hızlandırabilir, katkıda bulunmayı arzulayan herkese çok teşekkürler. Cat msj 08:47, 3 Haziran 2008 (UTC)

Merhabalar,
Aslında asıl kolay olan başkalarının yaptığı tasarımlardan birini seçmek ^_^ Zor iş şimdi başladı! Bu tasarımı geç de olsa hayata geçirmek için seçkin madde oluşturulmasına ağırlık vermemiz gerekir. Kırmızı bağlantı gidermek olsun, kaynak avına çıkmak olsun, her türlü seçkin madde aday adayı sorununa topluluğun öncelik vermesi, ana sayfamızın geleceği ve refahı açısından çok ama çok faydalı olacaktır ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 22:13, 3 Haziran 2008 (UTC)
  • Hayırlı olsun diyelim.. Hepimiz üstümüze düşen, elimizden gelen neyse, yapacağız. Hepimize kolay gelsin. Levent Abi İleti 22:34, 3 Haziran 2008 (UTC)
  • Zorlu bir görev daha haydi çalışkan Vikipedistler hep beraber görev başına (slogan gibi oldu).--bora006ileti 22:45, 3 Haziran 2008 (UTC)
  • Hadi bakaıım, iyi günlerde kullanmak dileği ile. --Manco Capac 07:16, 4 Haziran 2008 (UTC)
  • Yeni tasarım Vikipedimize hayırlı olsun. Umarım ana sayfa tasarımı konusunda gösterdiğimiz çabanın katbekat üstünde bir çabayla, ana sayfaya çıkacak içeriği de geliştiririz. Teşekkürler... -- Dsmuratileti 07:29, 4 Haziran 2008 (UTC)
  • Elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım. Herkeze kolay gelsin. İyi madde avları :) --Aycan 18:24, 4 Haziran 2008 (UTC)
  • Vikipedi:VikiProje Ana Sayfa/SM Oluşturma sayfasına kullanıcıların hazırladığı 5 yeni madde daha ekledim. Önceden 10'a yakın madde de zaten vardı. Çoğu da hep beraber el atılması durumunda kısa sürede SM olabiliecek kapasitede maddeler. En azından maddelerdeki kırmızı linkler açılarak yardımcı olunabilir.--Math34 23:29, 5 Haziran 2008 (UTC)

Tasarım çalışması[kaynağı değiştir]

Yeni tasarım için yapılanlar Vikipedi:VikiProje Ana Sayfa/Yapılanlar bu sayfada görüntülenebilir, katkıda bulunanların yaptıklarını bu sayfaya eklemeleri rica olunur. Teşekkürler. Cat msj 19:57, 5 Haziran 2008 (UTC)

Mesaj → ileti[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar. Yeni ileti aldığımızda karşımıza çıkan turuncu şeritteki mesajınız sözcüğünün yerine iletiniz sözcüğü kullanılabilir mi (Türkçe kökeninin Türkçe olması bakımından)? Bana batıyor gördükçe. Teşekkürler.  Burak @ 22:10, 7 Haziran 2008 (UTC)
  • Katılıyorum Burak. Mesaj Türkçe bir sözcük değil. İlgilenene bir de "uygunsuz kullanıcı adı" yerine "uygun olmayan kullanıcı adı" önerisini getirelim. Levent Abi İleti 22:13, 7 Haziran 2008 (UTC)
  • Ben de kullanıyorum uygunsuz sözcüğünü. Teşekkürler ikinci öneri için de.  Burak @ 22:14, 7 Haziran 2008 (UTC)
İleti sözcüğünü yeğlemekle birlikte mesaj sözcüğü Fransızcadan gelen Türkçe bir sözcüktür. --Mskyrider ileti 22:16, 7 Haziran 2008 (UTC)
Tamam, hiç sorun değil, ifademi düzeltiyorum:Türkçe kökenli bir sözcük değil. Saygılar. Levent Abi İleti 22:21, 7 Haziran 2008 (UTC)
  • Milli bir ansiklopedi olmadığımızdan ben mesaj kelimesinden rahatsız olmuyorum. Üstelik bu kelime de Türkçede varolan bir sözcüktür. Bence değiştirilmesine gerek yok. Şimdi bunu değiştirirsek yarın öbürgün birisi kalkar ve otobüs maddesinin adını çok oturgaçlı götürgeç diye Türkçe kökenli ad kullanalım der. İşin içinden hiç çıkamayız. Mesaj kelimesi ileti ismine göre daha yaygın kullanımda olduğundan bence böyle bırakalım. Mızrakmsj 22:32, 7 Haziran 2008 (UTC)
  • Tabii ki milli bir ansiklopedi değiliz ama, Vikipedi okurlarına Türk dilini en güzel, en sade şekliyle sunmalıyız. Çok oturgaçlı götürgeç ve otobüs sözcükleriyle mesaj ve ileti sözcüklerinin bilinirlik durumlarının arasında epey fark var. Teşekkürler.  Burak @ 22:41, 7 Haziran 2008 (UTC)

Çok önemli olmadığını düşünüyorum, bir kelimeyle Türkçe kurtulmaz. Ben iletiye karşıyım. --Boyalikus 22:45, 7 Haziran 2008 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Açık konuşmak gerekirse bence de pek ufak bir ayrıntı - sorun olarak görmüyorum. İllâ ki ileti olmalı sonucu çıkarsa bu tartışmadan çok çok da önemsemem ^_^ Bununla birlikte bence de ileti olmamalı zira mesaj sözcüğü ileti sözcüğünden daha yaygın kullanılmaktadır. Ayrıca sözcüklerin köküne inmeyi, sözcüklerin anlaşılabilirliğinde bir sorun yoksa pek doğru bulmuyorum zira bu dil açısından bir tercihtir - oysa bizim tüm tercihlere eşit mesafede durmamız gerekir... Zamanında Dbl2010 söylerdi bu tip başlıklarda, şimdi söylemezsem olmaz: Sonuçta Vikipedi Türkçeyi kurtarma kampanyası/projesi değil. Bunlara çok takılmamak gerekli diye düşünüyorum - tabii anlaşılabilirlik sorununun olmadığı durumlarda. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 22:55, 7 Haziran 2008 (UTC)
  • Yorum Yorum Ben imzamda ileti sözcüğünü kullanıyorum; fakat bu, mesaj sözcüğünün karşısında olduğum anlamına gelmez. Sonuçta, ikisi de yaygın kullanılan sözcükler; ama mesaj sözcüğünün kullanım konusunda ezici bir üstünlüğe sahip olduğunu düşünmüyorum.
    Ben Vikipedi'de dil kullanımı hakkında görüşlerimi, daha önce Köy Çeşmesi'nde açılan Dil Devriyeliği ve strateji sözcüğü konularında belirtmiştim; isteyen oraya bakabilir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... -- Dsmuratileti 00:11, 8 Haziran 2008 (UTC)
  • Açıkçası, mesaj sözcüğü beni rahatsız etmemekle birlikte zaten yaygın olarak kullanıldığını ve bilinirlik bakımından bir eksiği olmadığını düşündüğüm ileti sözcüğünün de kullanılması beni rahatsız etmez. Genel kanı nasıl isterse onu uygulayalım. Ancak bir kelimenin kökenininin ne olduğundan ziyade anlam olarak anlaşılabilirliği önemlidir kanısındayım. Sonuçta kelimelerin kökenlerine bir saplantı biçiminde takmanın kişilerin ırksal kökenine takılıp kalmakla çok da uzak davranışlar olmadığını düşünmekteyim. Yanlış anlaşılmasın kimseye laf sokuyor değilim ancak yeri geldi ben de fikrimi söyledim. --Manco Capac 07:07, 8 Haziran 2008 (UTC)
  • Ben Mızrak'a katılmıyorum. Çok oturgaçlı götürgeç, bir kendini bilmezin ortaya attığı ve Türkçe'nin sadeleşmesinin önünü kapatmaya çalışan bir sözcüktür. Öte yandan mesaj-ileti, tercüme-çeviri ve kelime-sözcük gibi kelime grupları Türkçemize yerleştğinden kullanımlarında bir sorun olmamaktadır. Ancak, Kırıcı yerine Hacker denmesi beni çok kızdırıyor... Buradan ilgililere Hacker maddesinin adını Bilgisayar Korsanı ya da Şifre Kırıcı olarak değiştirilmesini talep ediyorum---- imza: TürkçeHASTASI

İyi, güzel hoş da... Türkçe de Türkçe diyoruz.. Biri de çıkar 3 ay sonra iletinin şöyle bir kusuru var gönderi yapalım der.. E-posta ya da email denmesin elmek densin denilebilir. Sonu yok bu tür şeylerin.. O kadar çok şey var ki Türkçe karşılığı olmayan.. Anlaşılabilir kelimeler için sürekli böyle konuların açılması bence pek hoş değil..--Boyalikus 22:53, 9 Haziran 2008 (UTC)

  • Aslında bu tür karşılıklarda her zaman Türkçe kökenlilerini kullanmamız gerektiğini düşünürüm. Örneğin kategorilerde "nehir" yerine aynı anlamı taşıyan "ırmak" sözcüğünü kullanmamız daha güzel olur. Ancak "mesaj" yerine "ileti" kullanmamızın aynı anlamı taşıyacağını sanmıyorum. Öyle ki "mesaj"ın gerçek anlamı "ileti" değildir. --Bobcats mesaj 13:34, 10 Haziran 2008 (UTC)
  • Peki, diyelim mesaj ve ileti sözcükleri aynı anlamı taşımıyor ve ileti sözcüğü anlaşılır değil; yeni mesaj alan bir kullanıcı oradaki ileti sözcüğünü anlamayıp mesajını okumaktan vaz mı geçecek?  Burak @ 23:39, 14 Haziran 2008 (UTC)

Bu sabah Ana Sayfanın alt yapısı birkaç ayrıntı dışında tamamlandı. Onlarda bir bilemediniz iki gün için hallolacak. Bu sebeple Ana Sayfayı aktif hale getirmekte bir sakınca görmedim. Sanıyorum ve görüyorum ki bir çoğumuzun dileğiyde bir an önce hayata geçirilmesiydi. Sistemlerin işleyişiyle ilgili açıklamaları elimden geldiğince basit anlatmaya çalıştım yönerge sayfalarında. Burada daha basitçe anlatmak isterdim ancak güneş ağarmak üzere bu sebeple daha basit bir şekilde açıklamayı şimdilik yazamıyorum. Şimdilik aşağıdaki sayfaları veriyorum. Ana sayfalardan da ulaşabilirsiniz Vikipedi:Günün seçkin resmi, Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi

Bir sorun, aklınıza takılan bir şey, tavsiye vs. olursa mesaj bırakabilirsiniz. Bu arada VP:TB sayfalarımızın durumu eskiye oranla güzel olmasına rağmen pek iyi durumda değil. Özellikle yakın tarihteki sayfalar Ana sayfaya çıkacakları için öncelikli olarak Vikipedi:Tarihte bugün#Bu sayfalara bilgi eklerken dikkat edilecek hususlar bölümünde yazanlar ışığında değerlendirilmeli, gözden geçirilmeli.

İlk gün ve haftalarda seçilen resim ve madeler ilk seçtiğimiz resimler ve maddeler olduğu için konmuştur. Başlangıç olarak ilk seçtiklerimizi koymanın daha iyi olacağını düşündüm. Saygılar.--Machiavelli' msj 02:32, 9 Haziran 2008 (UTC)

  • Yorum Yorum Vikipedi'miz için hayırlı olsun. Ayrıca elinize sağlık, kaç gündür şablonlarla vb. boğuşuyorsunuz.
    Ufak bir öneri: Acaba Haftanın Seçkin Maddesini daha mı kısa tutsak? Çünkü çok uzun geldi bana; alttaki günün maddelerini bir hayli kapatıyor.
    Bir de Kardeş projeler bölümünün dış bağlantısı çalışmıyor; sanırım bir tane "|" işareti fazladan var orada.
    Bu güzel sürpriz için teşekkürler, iyi dileklerimle... -- Dsmuratileti 04:04, 9 Haziran 2008 (UTC)


  • Çok güzel olmuş, uğraşan herkese teşekkürler. Levent Abi ileti 06:29, 9 Haziran 2008 (UTC)
  • Elinize sağlık. Teşekkürler. --Manco Capac 06:36, 9 Haziran 2008 (UTC)

Elinize sağlık Mach, kafamda hep bir pazartesi başlasa iyi olurdu diye düşünüyordum, sizin de öyle düşünmenize ve bütün topluluğumuzu mutlu etmenize sevindim, herkese hayırlı olsun.

Bazı yerleşmemiş noktalar olacaktır elbette, bunları belirtmemiz için aşağıdaki başlığın altını kullanmak daha iyi olabilir ve lütfen küçük eksiklikler için acele etmeyelim, zaten yeterince yoruldu arkadaşımız, elbirliğiyle kısa zamanda kalan açıklarda kapanır. Emeği geçen herkese çok teşekkürler. Seçkin maddelere devam... Cat msj 07:26, 9 Haziran 2008 (UTC)

  • Çok güzel olmuş. Ellerinize sağlık. Tasarlayan, faaliyete geçiren herkese teşekkürler.  Burak @ 08:54, 9 Haziran 2008 (UTC)
  • Çok güzel olmuş, üstünde uğraşan herkesin eline sağlık. Kolay gelsin, EmreDuran 09:02, 9 Haziran 2008 (UTC).
  • Emeği geçen herkese teşekkürler. Hayırlı uğurlu olsun. Çok yakışıklı olmuş :)--Math34 12:28, 9 Haziran 2008 (UTC)
  • Hayırlı olsun. Güle güle kullanalım.--bora006ileti 13:24, 9 Haziran 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Hayırlı olsun bakalım ^_^ Haftanın seçkin maddesine ilişkin kutunun biraz uzun tutulması iyi olmuş; öbür türlü aşağıda boşluk kalıyordu bu da hoş bir görüntü arz etmiyordu; ek olarak seçkin maddeye biraz da vurgu katıyor - bu da imajımız açısından iyi. Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkürler, tebrikler... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 13:37, 9 Haziran 2008 (UTC)
  • Yeni Ana Sayfa Vikipediye ve tüm kullanıcılara hayırlı olsun, güzel olmuş. Emeği geçenlere teşekkürler...Bu arada tarihte bugün sayfalarını hazırlarken sayıları az da olsa bazı olayların tarihlerinin İngilizce ya da Fransızca vikiye göre hep bir gün arayla farklı olduğunu gözlemledim, vaktim kısıtlı olduğundan bunların doğruluğunu kontrol edemedim ve Türkçe vikiyi esas aldım, fakat sanırım bazı tarihlerde 1 günlük farkla yanlışlıklar var, hiç olmazsa Ana Sayfaya konmadan birkaç gün önce bu tarihlerin kontrolünde ve düzeltilmesinde yarar var. Sevgiler, saygılar... --Düşünenadam 19:19, 9 Haziran 2008 (UTC)
Yeni tasarım çok yakışmış. İlgilenen tüm Vikipedistlere teşekkürler. Yalnız bu tasarımı hemen kullanmamız bence iyi olmadı. Seçkin madde sayısı daha 52 olmadı ve ikisi ihraç adayı olmak üzere üç seçkin maddemiz hala inceleme sayfasında ve tüm Vikipedistlerin görüşünü beklemektedir. Şayet bu maddeler ihraç edilirse SM sayısı 50'nin altına düşebilir. Tüm bunlara rağmen ilgilenen herkese teşekkürler. Mızrakmsj 19:27, 10 Haziran 2008 (UTC)

Güncelleme istekleri[kaynağı değiştir]

Ufak bir öneri: Acaba Haftanın Seçkin Maddesini daha mı kısa tutsak? Çünkü çok uzun geldi bana; alttaki günün maddelerini bir hayli kapatıyor.
Bir de Kardeş projeler bölümünün dış bağlantısı çalışmıyor; sanırım bir tane "|" işareti fazladan var orada.
Bu güzel sürpriz için teşekkürler, iyi dileklerimle... -- Dsmuratileti 04:04, 9 Haziran 2008 (UTC)


Yeni Ana Sayfamız herkese hayırlı olsun. Daha öncede belittiğim gibi Vikipedi bu tasarım ile kendi içeriğini daha güzel sergileyebilecek. Yalnız birkaç ekleme yapılabilir. Seçkin madde, seçkin resim ve günün maddeleri bölümlerinin altına arşiv linkinin üstüne ing vikideki gibi son üç veya dört madde ve resimin linki konulabilir. Keza tarihte bugün şablonunun altına bir gün öncenin ve ertesi günün linkleri eklenebilir.Yine daha önce de belirtmiştim eski tasarıma giriş bölümünde var olan Topluluk portalı, Haftanın iş birliği projesi, Beş temel taş, Vikipedistler, İletişim linkleri çıkarılmış. Bir kısmı eklenebilir. Teşekkürler. İyi çalışmalar.--Absarileti 06:34, 9 Haziran 2008 (UTC)


öncelikle anasayfa gerçekten hoş olmuş.. tebrik ediyorum herkesi.. ama umarım bu son hali değildir üzerinde biraz daha çalışılması yerinde olur.

anasayfada başlık çubuklarında kullanılan şu resim bir çok internet tarayıcısında gerektiği gibi görünmesine rağmen çok kullanılan internet explorer 6 tarayıcısında gerçekten çok çirkin gözüküyor...

alttaki metakutu denen şeyi beğenmedim.. işlevsel olabilir fakat görünümü kötü.. anasayfaya yakışmıyor.. görünümü geliştirilebilir mi bilemiyorum..

başlıkta kullanılan şu butonlar italyanların kendi anasayfası için tasarladıkları butonlardansa bence bunları kullanmamalıyız.. kendimiz tasarlayıp kullansak daha iyi olur diye düşünüyorum.

ve son olarak anasayfada kullanılan renkleri mat buldum.. içerik olaraksa herhangi bir eksiklik görmüyorum.. tekrar herkese teşekkürler.. --PROBEKLEIN 10:49, 9 Haziran 2008 (UTC)


Öncelikle bu tasarımı yapanların ellerine sağlık çok hoş duruyor anasayfamız. Benim bir gözlemim olacak: Sayfanın üst kısmındaki mavi düğmeler sanki biraz aykırı duruyor. Diğer vikipedi dillerinde olmayan bir renk düzeni olmuş ve anasayfanın standart renk düzeninden farklı bir durumda. Ama yine de güzel. Bundan başka, düğmeler ve altındaki yazılar arasında çok boşluk var gibi geldi bana. Bahsettiğim kısımda ufak değişiklikler yapılabilir belki, diğer kısımlar çok iyi. --Terennum Mesaj 11:10, 9 Haziran 2008 (UTC)

Cevaplar[kaynağı değiştir]

Burada belirtilen birçok istek "tasarım" ile ilgili ve bu tasarımı tam 3 aydır tartışıyoruz. Köy çeşmesinde, kullanıcı haber bölümünde aylardır bunun duyurusu bulunuyordu, kullanıcıların bu tartışmalara ve oylamalara katılması için herşey yapıldı.

  • DsMurat'ın önerisi: İlk öneri biraz da sizin ekran ayarlarınızla ilgili. Maddelerin uzun tutulmasının sebebi Ana sayfaının sağ ile sol taraını eşit yapabilmek amaçlıdır. Sol taraftaki maddelerde bir kısalma o bölgede büyük, göze hoş gelmeyen boşluklara sebep olacaktır. İki tarafın eşit tutulabilmesi için ya günün maddeleri ya da Haftanın seçkin maddesi uzun tutulmalıydı. Seçkin maddeler Vikipedi topluluğunun en iyi çalışmaları hatta internette Türkçe bilgi olarak bulunabilecek en iyi sayfalar olduğu için orası uzun tutuldu. Kardeş projeler dış bağlantısı düzeltildi.
  • Absar'ın önerisi: Haftanın Seçkin Maddesine (HSM) İngilizce Vikipedide ilgili seçkin içeriklere bağlantı veriliyor. Bizdeki seçkin maddelerin azlığını göz önüne alacak olursak böyle bir imkanımız kalmıyor. Son seçkin maddelere bağlantı verilmesini de düşündüm ancak ayda birkaç tane seçkin madde seçtiğimiz için kendimizi tekrar etmekten başka bir işe yaramayacaktır. En azından şimdilik. Günün Seçkin Resmi (GSR) bölümüne bu tip bağlantının verilmemesinin sebebide sağ tarfın zaten fazlasıyla uzun olmasından kaynaklanıyor. Yeni şeyler ekleyip dahada uzun olması sol taraftaki maddelerin uzunluğunu etkileyecektir. Ayrıca GSR lerin her seçkin resim seçildiğinde güncellenmesi gerekliliğini doğuracak ki bu sayfalar zaten sadece hizmetlilerin değişikliğine açık olacağı için yük üstüne yük binecek. Diğer konuda ise haftanın iş birliği, toplulk portalı bağlantıları ise en soldaki kutularımızda zaten bulunuyor. Diğerlerinin getirilmesi sadeliği bozar mı, yerimiz var mı, bilemiyorum. Bu da ısrar olursa uygulanabilecek bir şey.
  • PROBEKLEIN'in önerisi: Elbetteki değişiklikler olacak ancak büyük çaplı bir değişilikten yana değilim. Önerileriniz tasarımla ilgili, Ana Sayfanın sistemi ile ilgili değil. Tasarımıda 2 ay tartıştık, her biri 1 ay süren, birçok kullanıcının katıldığı iki oylama yaptık, çıkan sonuç bu. bunun üstüne büyük değişiklikler yapılması için en azından bunun yarısı kadar zaman harcanması gerekir.
  • Terennum'un önerisi: DsMurat'ın ilk önerisindeki gibi bu da görüntü ayarlarınızla ilgili. Değişik çözünürlüklerde, değişik internet tarayıcılarında farklı görüntü oluşması normal. Amaç hepsinin ortasında, hiçbirinde bozukluk olmayacak şekilde bir şey çıkarmaktı zaten.

Internet Explorer 6 sürümüyle ilgili ise. Artık çok çok az kullanılan bir tarayıcı. Bütün tarayıcıların son süümlerinde bu sorun gözükmüyor dediğiniz gibi.--Machiavelli' msj 13:38, 9 Haziran 2008 (UTC)

  • Merhabalar,
    1. Yaklaşık iki yıldır olası bir ana sayfa tasarımı için uğraşılıyor, tartışılıyor. Eğer tasarım bazlı sorunlar, öneriler, eleştiriler vardıysa bence bu iki yıl içerisinde halledilmesi gerekilirdi. Tasarım açısından beğenmediğimiz yerler olabilir, bu çok normal; fakat şu noktadan sonra ana sayfaya geçmişken (hem de iki yıl sonra sonunda geçmişken) ufak değişikliklerin bile tartışılması, uzlaşma oluşması ve ondan sonra yansıtılması haftalar, aylar alacak belki hiç gerçekleşemeyecektir. Bunu bildirmek isterim. Benim de tasarımlarla ilgili sorunlarım vardı ve hâlâ var; şahsi tasarım anlayışımın örneği kabul edemem fakat genel olarak ana sayfa tasarımında önemsediğim nokta benden ziyade topluluğun beğenmesi olduğu için belirtmedim; önemseyip belirtmek isteyen arkadaşlar oldu bunu yaptılar - iki yıl boyunca. İki yıllık bir tartışma sürecini henüz daha yeni tamamlamışken yeni tasarım tartışmalarının Vikipedi için büyük bir vakit kaybı olacağı düşüncesindeyim. Tabii ki bunlar sadece kişisel düşüncelerim; kimsenin üzerine alınmasına gerek yok... sadece olası değişiklikler için sürecin, topluluk uzlaşsa bile, çok uzun olacağını bildirmek istiyorum - o kadar.
    2. Haftanın seçkin içeriği kısmının şu anki uzunluğu bence çok iyi. Zira daha az olduğunda alt kısımda boşluk kalıyor; bunu onun altındaki içerikleri uzunlaştırarak kapatabiliriz ama onları uzunlaştırmaktansa seçkin maddeyi uzunlaştırarak vurgulamak daha iyi zira bir ansiklopedi olarak imajımızı tamamlayan ana unsur seçkin içerik(ler). Bu sebeple ona olan ek vurgu, en azından şahsi bakış açımdan, bence daha iyi ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 13:47, 9 Haziran 2008 (UTC)

Cevaplara cevaplar[kaynağı değiştir]

  • Uzunluk kısalık durumu, benim ekran ayarlarımdan çok, sizin hangi ekran ayarlarına göre ana sayfayı düzenlediğinize bağlıdır. Sayfanın altında, "Bu sayfa en iyi 800x600 çözünürlükle ve XYZ tarayıcısıyla görüntülenir" diye yazmadığına göre... %40'a %60'lık bir düzenle yazı eşitliği sorunu aşılabilir. Bu sorunun asıl kaynağı Günün Seçkin Resmi'dir. Mesela bizde de alt kısımda olsaydı GSR, böyle bir sorun olmayacaktı. Açıkçası hâlâ HSM'nin uzun olduğunu düşünüyorum; ama tabii bu sırf benim düşünmemle olmuyor . Günün maddeleri kaynayıp gidiyor orada...
    Ana sayfanın başlığındaki mavi düğmeler mademki İtalyanca Vikipedi'den alındı; bari üstüne gelince sarı olan hâlini de yapalım. Ayrıca mavi düğmelerin üstüne gelince tıklayıp, farenin oku biraz yana gelince, düğmeler kayıyor.
    Ben aslında görüşümü oylamalarda vb. pek çok kez dile getirmiştim; ama burada tekrar değinme gereksinimi hissettim. Açıkçası sayfanın en altındaki metakutu, en başından beri desteklemediğim bir şablondu; kendim hazırladığım tasarımda da kullanmadım. Noumenon'in bir görüşü dikkatimi çekmiş ve beni ilk tasarımımda değişiklik yapmaya götürmüştü. Buna göre yeni tasarımda kategoriler olmayacaktı ve bu sayede olası sorunları aşabilirdik; fakat şimdi metakutuda kategoriler kısmı var.
    Girişte yer alan ibare "Şu an Vikipedi'deki Türkçe madde sayısı:" biçiminde olmalı bence, "Şu an Vikipedi'deki madde sayısı:" biçiminde değil. Çünkü Vikipedi küresel bir proje ve onu sadece Türkçeyle sınırlamak yanlış.
    Bu saatten sonra ana sayfanın köklü bir değişikliğe götürülmesi doğru olmaz bence. Bu tasarım oylamayla seçilmiş ve isteyen herkes görüşünü belirtmiş. Keşke şimdi yapılan bu yorumlar oylama ve tartışmada da belirtilseydi de, ortaya daha iyi bir ana sayfa çıksaydı. Sonuçta şu andaki hâli de seçilmiş ve beğenilmiş bir sürüm olduğundan, sorun yok...
    Vikipedimiz için en hayırlısının olması dileğiyle... -- Dsmuratileti 19:41, 9 Haziran 2008 (UTC)
  • EK: Ana sayfaya çıkan günün maddelerinde kullanılan resmin boyutu değişmiş; tekrar eski hâline gelse iyi olur bence. Bu hâli çok küçük olmuş... -- Dsmuratileti 19:55, 9 Haziran 2008 (UTC)
  • Ben cevaba cevap yazmayacağım ancak daha önce bu sayfanın sonunda belirttiklerim sanırım dikkatinizi çekmemişti. O yüzden tekrar yineliyorum. Ayrıca Dsmurat'ın bahsettiği, mavi düğmelerin üzerine tıklayınca yaşanan "kayma" meselesi de -bilemiyorum yalnızca Firefox'ta mı yaşanıyor ancak- bir sorun. --Bobcats mesaj 14:16, 10 Haziran 2008 (UTC)
Kayma sorunu hala devam ediyor mu acaba? Lütfen bilgilendiriniz.--Machiavelli' msj 15:25, 10 Haziran 2008 (UTC)
Hayır, şu an sorun yok. Sol tarafa yasladınız sanırım. --Bobcats mesaj 16:03, 10 Haziran 2008 (UTC)
"Şu an Vikipedi'deki madde sayısı" doğru bi kullanım. "Şu an Wikipedia'daki madde sayısı" olsaydı hatalı olurdu. Vikipedi=Türkçe Wikipedia Khutuckmsj 09:09, 11 Haziran 2008 (UTC)
Yanlış düşünüyorsunuz. "Vikipedi", İngilizcede "Wikipedia", Fransızcada "Wikipédia", Katalancada "Viquipèdia" diye geçen, tüm dillerin toplamıdır. Yani "www.wikipedia.org"dur. "Türkçe Vikipedi" ise "tr.wikipedia.org" olan yerdir. Bu nedenle ya "Şu an Türkçe Vikipedi'deki madde sayısı:" ya da "Şu an Vikipedi'deki Türkçe madde sayısı:" şeklinde kullanmalıyız. Zaten öyle olmamış olsaydı İngilizcedekinin anasayfasında "in English", İspanyolcadakinin anasayfasında da "en español" yazmazdı. --Bobcats mesaj 12:21, 11 Haziran 2008 (UTC)

"Türkçe" kelimesini ekleyince ikonlardaki kayma sorunu ayyuka çıkıyor. Bir çözüm bulunana kadar böyle kullanmaya devam edelim.--Machiavelli' msj 12:34, 11 Haziran 2008 (UTC)

Beş karakterlik yer kaplayan "Şu an" yerine "Türkçe" kelimesini yazdım. Anlam olarak belki çok hafif bir kayma olabilir ama "Türkçe Vikipedideki madde sayısı" deyince herhalde kimse 3 ay önceki madde sayısını düşünmez. Kayma sorunu oluşuyorsa belirtiniz.--Machiavelli' msj 12:42, 11 Haziran 2008 (UTC)

Metzamor Nükleer Santrali maddesini ana sayfaya koyar mısınız? çok önemli bir madde ve herkes bu gerçeğin farkında olmalıBu imzasız yazı 78.183.218.93 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.


Bu gibi taleplerinizi Vikipedi:Günün maddesi sayfasına ekleyebilirsiniz. --Math34 17:48, 9 Haziran 2008 (UTC)

Kullanıcı İmzalarında nasıl olurda ALLAH kullanılmasına izin verilir?[kaynağı değiştir]

Merhabalar ve iyi geceler; http://tr.wikipedia.org/wiki/Kullan%C4%B1c%C4%B1_mesaj:Lord_Leatherface#.C4.B0kinci_Uyar.C4.B1:_Kullan.C4.B1c.C4.B1_isminizin_yan.C4.B1nda_.C3.A7.C4.B1kan_arap.C3.A7a_Allah_yaz.C4.B1s.C4.B1n.C4.B1_hemen_.C3.A7.C4.B1kar.C4.B1n_siz_Allah_m.C4.B1s.C4.B1n.C4.B1z.3F buraya bir not düştüm bu konu ile genel olarak ilgilenebilirseniz sevinirim. Saygılar iyi çalışmalar.--85.101.121.221 19:01, 9 Haziran 2008 (UTC)


Allah adıyla nasıl burada kullanıcı olunamıyorsa kullanıcı imzalarında da Allah ismi herhangi bir biçimde kullanılmamalıdır.--85.101.121.221 19:14, 9 Haziran 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Kullanıcı imzası olarak Allah atmıyor; Allah lafzı içeren bir hattı kullanıyor imzasıyla birlikte - belki sadece sevdiğinden bu sanat eserini. Bunu hoş bulmuyorsanız öncelikle kullanıcıyla görüşün. Eğer imzasını Allah şeklinde atıyor olsaydı durum farklı olurdu. Bununla birlikte; aslında kullanıcıların imzalarında herhangi bir resim kullanmamaları önemli rica olunur ve çoğu Vikipedi'de yasaktır... aslında bizde de çok eskiden (yaklaşık 3 yıl kadar oldu sanırım) tartışılmıştı ve arkadaşlar bunun genel anlamda Viki projelerinde hoş karşılanmadığını, yasak olduğunu belirtmişti - birçok arkadaş da imzalarından atmıştı... fakat tembellikten imza kurallarını tamamen çevirmeyince yeni kullanıcılar bu hususu, kuralı bilmediklerinden imzalarına resim eklemeye başladı. Belki bir gün imza politikasını çeviririz de herkes imzalarındaki resimleri düşürür ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 19:16, 9 Haziran 2008 (UTC)


Yorumunuza katıldığım yerler olmakla birlikte benimde inandığım bir yaratıcının sıradan bir insanın kulllanıcı imzasında ne işi var? Elbette hat olacak Allah başka türlü nasıl yazılır ki! Bu arkadaşımız kendisine kibarca demek gerekir ise kızıldığı zaman Allaha'a da kızılmasını mı istiyor acaba? Durduk yere günaha mı gireceğiz bir kullanıcı Allah diye imza atıyor diye. Bu konuda hizmetli olarak gereken önlemleri almaya davet ediyorum sizi. Nasıl ki kullanıcı adı olarak Allah vikipedi da yasak ise imza olarakta yasak olmak zorundadır. Aksini düşünüyorsanız o zaman engellenmiş kullanıcı isimleri de teker teker başka isimler ile girer ve istedikleri engellenmiş isimleri imza olarak kullanabilir!--85.101.121.221 19:25, 9 Haziran 2008 (UTC)

Söylediklerinizi yanlış buluyorum.Ben burada Allah'ım diye bir yazı yazmadım (hâşa) ki siz bana kızdığınız da Allah'a kızıyor gibi olsun.Bu sadece bir resimdir.Sevdiğim için koydum.Beni boş yere meşgul ettiğiniz için hizmetlilerce engellenmenizi bekliyorum.Zaten Levent Abi'ye söyledim meşgul olduğu için başka hizmetlilerin ilgilenmesini söyledi.İyi akşamlar. ileti 23:33, 9 Haziran 2008 (UTC)
Genel vikipedi kurallarına ve anlayışına göre sizin gibi imza atan kullanıcıların önce uyarılması ve değişiklik yapıp düzeltmesi istenir. Düzeltmemekte ısrar ederlerse kullanıcı isimleri ile birlikte süresiz engellenirler. Şunu imzanızdan çıkarmak neden bu kadar zor geliyor. Sevginizden başkalarının sevgisine ve saygısına hakaret ettiğinizin farkında bile olamıyorsunuz. Hizmettliler bu duruma göz yumarlarsa o zaman tonlarca kullanıcı adını engellemiş olmalarınında bir anlamı kalmıyor zaten. Sizin gibi başka birileri de çıkar imzasına ATATÜRK yazar Hz. Muhammed yazar, Hz. İSA yazar vs.. liste böyle uzayıp gider... --85.101.121.221 21:49, 9 Haziran 2008 (UTC)

Yanıt[kaynağı değiştir]

  • Konuya müdahil olmak anlamında değil, adım geçtiği ve bana başvurulduğu için:
  • Bu mesele aslında resim sorumlusu arkadaşların ilgi alanına giriyor: Adil kullanım resimlerinin imzalarda kullanılıp kullanılamayacağına ilişkin karar (ve dolayısıyla uygulama) onlara ait.
  • Durum; görüldüğü gibi diğer hizmetli arkadaşların bilgisi altında. Eğer bir kural ihlali/aykırılık durumu varsa; gereken engelleme uygulanır.
  • Anonim arkadaştan kullandığı dilde biraz daha yapıcı olmasını istesem acaba çok mu gelir bu talebim?
    • Bunun dışında kişisel görüşümü belirtmek istiyorum.
  • Eğer herkes her istediği resmi imzasında kullanırsa birgün burası yasal ya da yasadışı örgüt bayraklarıyla dolu siyasi bir arena haline gelir ki, bu en son istediğimiz şeylerden biridir. Bana göre imzalar olabildiğince renkli, cazip, akılda kalıcı - ya da tercihe göre sade - ve resimsiz olmalı. Ama sakıncası olmayan resimlerin (örneğin homonihilis ileti gibi) kullanılması da yaratıcılığı körükler. Ayrı bir bakış açısı da imzalara kısıtlama getirmenin "Özgür ansiklopedi" kavramıyla çelişip çelişmediğidir. Kısacası dediğim gibi hiç bulaşmak istemediğim bir alan bu gülümseyen adam da bu yanıtın altına imza olsun, umarım konuyu olumlu ve tatlı bir şekilde kapatsın. Levent Abi ileti 21:58, 9 Haziran 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Yanlış anlamaları önlemek için: resimlerin imzalarda kullanımı birçok Vikipedi'de ve aslında bizim Vikipedimizde de (eski tartışmalara bakılabilir) yasaktır ve bunun sebebi sunuculara gereksiz yere ek yük yapması, yavaş internet bağlantısına sahip kişiler için sayfaları gereksiz yere daha yavaş kılması gibi sayısız teknik sebeptir. İsteyen ilgili eski tartışmalara göz atabileceği gibi şu sayfaya da göz atabilir: İngilizce Vikipedi İmza yönergesi. Bunu pek önemli bir nokta olarak görmediğimden ve "nasılsa bir gün imza yönergesi çevrilir ve herkes resim yerine başka karakterler (örneğin Wingdings gibi) kullanmaya başlar" mantığında olduğumdan belirtmemiştim. Ama bu böyle bir kuralın olduğu gerçeğini de değiştirmiyor... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 22:03, 9 Haziran 2008 (UTC)
Vikipedi:Kullanıcı adı sayfasının imza konusunda da yeterli bir ön bilgi vereceği ortadadır. Söz konusu olan kullanıcı bir resim kullanmamakatadır. Allah adının asıl dilinde yazılmış olan hattını kullanmaktadır. İmzasında ALLAH yazarak ben Allahım diye imza atmaktadır. Nasıl ki VP:KA çerçevesinde bu ve benzeri isimler kullanıcı ismi olarak seçilemiyor ise imza olarak da kullanılamazlar. Diğer yandan hizmetli Noumenon'un dile getirdiği ingilizceden tercüme edilmemiş olan bir imza kuralları sayfasının eksikliği de bariz ortadadır. Adil kullanım değil konu uygunsuz kullanıcı adından imza olarak istifade etmektir. Hizmetliler ve bürokratlar tartışma sayfalarını anonim girişlere kapatıp koruma altına aldıkları için bir bürokratın sayfası dışında anonim olarak ulaşacak ortada hiç bir hizmetli yok sanıyorum tüm vandalizmin faturasını tüm anonim kullanıcılara çıkarılmış olunmalı. Sel getiriyor diye yağmuru yasaklamak gibi bir uygulama olmuş tartışma sayfalarının tüm hizmetlilerce anonim girişlere kapatılmış olması... Bu ALLAH imza konusunu iyi niyetle ve sağ duyu ile çözeceğinizi umuyorum ve bekliyorum! Umarım konu üzerinde durduğum özeninin ve hassasiyetin nedeni için Nesimi'nin başına gelenleri okumanızı da tarihten bir bilgi aktarımı olarak veriyor ve herkese iyi çalışmalar diliyorum.--85.101.121.221 22:15, 9 Haziran 2008 (UTC)
Olayı bu şekilde belirtmeniz hele hele de Nesimi örneği vermeniz hiç hoş değil. Bu ima yollu bir kişisel saldırıdır. Burada kimseye saldırıda bulunamazsınız. Rahatsız olmuşsanız bunu belirtirsiniz; bu kadar. Bunun ötesinde olayları bu noktaya taşımak hoş değildir. Kullanıcı imzalarında resim kullanımı zaten yasak. Ne resmi olduğu hiç önemli değil; yasak. Bunu da yukarda belirttik. Konuyu saptırıp uygunsuz benzetmeler yapmaktan kaçının; bu yaptığınızı tekrarlarsanız engellenebilirsiniz - kişilere ima yollu bak bu da benzeri bir şey yapmıştı derisi yüzüldü demek hoş bir şey değildir; buna da burada izin vermeyiz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 22:39, 9 Haziran 2008 (UTC)


Demek ki konunun ciddiyetinin farkına ancak böyle varıyorsunuz! Uygunsuz benzetme değil ortada uygunsuz bir kullanıcı adının imza olarak seçilmesi var!!! Burada bir kullanıcı kendince sevgisine bağladığı öznel bir nedenle inancıma hakaret edecek bu saldırı olmuyorda hala resim oluyor öyle mi? Kendinizi biraz burasının dışında da yaşanan gerçek kosmosa bakarak geçirin ve her okuduğunuzu saldırı sayıp kendi geröek saldırınızı mazur göstertmeye kalkışmayınız lütfen. Yaşamın gerçekleri vikipedi sanalistanından ibaret değildir sevgili hizmetli Noumenon!!!--85.101.121.221 22:50, 9 Haziran 2008 (UTC)

Ben hoş karşılamıyorum böyle resimleri malesef... Çok önemli değil bence tartışılmaya değmeyecek bir konu.. Çıkartmam diye diretmekte anlamsız, boşa zaman kaybı. Nasıl ve ne maksatla yapılmış olunursa olunsun, kişinin neden yaptığını bilemeyiz fikir yürütme hakkımızda biraz sınırlı, islampedia değiliz evvela bu önemli.. İkincisi bunun önüne geçilmez, biri kalkar İsa ikonasını küçültüp ekler ya da başka sembolü, sonra yapımız itibariyle kaos çıkar.. Üçüncüsü vikipedi her türden madde barındırdığı için bazı maddelerin tartışma sayfasında da bu isim hoş kaçmaz kimine göre. iyi çalışmalar..--Boyalikus 22:35, 9 Haziran 2008 (UTC)


  • Konuyu netleştirmesi açısından daha önce yarım kalmış imza kullanımı yönergemizin çevirisine devam etmeye, özellikle de şu anki sorunla ilgili kısımlara öncelik vermeye karar verdim. İlgili çalışmayı başlattım; ilgilelere duyurulur. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 22:47, 9 Haziran 2008 (UTC)
Teşekkür ederim ne güzel işte olayın yarısı sayenizde çözüldü şimdiden.Diğer yarısıda kullanıcı imzasını değiştirince çözülecek. İyi çalışmalar.--85.101.121.221 22:54, 9 Haziran 2008 (UTC)

85.101.121.221 nolu kullanıcı Boris Vian kitabı diye gizli yazdığınız kitap ya ölülerin derisi birbirine benzerdir ya mezarlarınıza tüküreceğimdir... İkisinde de hakaret etmiş oluyorsunuz. bilginize....Konuyla alakasız içerik ya da özet girmeyin.--Boyalikus 22:58, 9 Haziran 2008 (UTC)

Yazamayacağım hiçbir şeyi ima etmem! Yine de yanlış anlaşılmalar olmaması için özet kutusundan kim üzerine olumsuz alınmış ise özür dilerim. :))) Zeki insanların yeri bir başka oluyor. Boyalıkuş'un beklediğim bilgilendirme reaksiyonu için yazılmıştı özet kutusu. Yanıltmadığınız için teşekkür ederim. İyi ki burada böylesine kitapları gerçekten seven değerli kullanıcılar var!!!--85.101.121.221 23:12, 9 Haziran 2008 (UTC)


Değerli hizmetli Noumenon; Bu kadar kuralı bana yazacağınıza esas soruna yol açan kullanıcıya yazsanızda bende defolup gitsem nasıl olur, ne dersiniz. Hala o kullanıcıya nezaketen bir uyarı bile yazıp göndermediniz! Adı geçen kullanıcı ve benzeri biçimde imza kullananlar her imzasında hakaret ederken hakaretin toplumsal tarihi bedeli anımsatılınca saldırı olacaksa buyrun sabahtan akşama kadar sizinde kutsalınıza başkası imzası ile hakaret edip dursun. Vikipedi bireylerin özgürlüklerine ve inançlarına da saygılı olmakla yükümlü olduğu kadar bunu gözetmek ile de yükümlüdür anımsatırım. Vikipedinin kendi iç hukuk yolu olan kuralların üzerinde evrensel uygarlık kültürü ve evrensel hukuk vardır anımsatırım ve sizi hemen göreve çağırıp tekrar bahse konu olan kullanıcıya iki satır uyarı yazısı yazmaya son kez davet ediyor ve bekliyorum. İlginize teşekkür ederim.--85.101.121.221 00:12, 10 Haziran 2008 (UTC)
Kullanıcı bir hakaret kastetmediğini belirtiyor; nitekim bariz bir hakaret de yok. Ben de hoş bulmuyorum bu tip kullanımları ama bu bir anlam ifade etmez; önemli olan kuralların ne dediğidir. Fakat size anlatamadığım nokta şu o resim ne resmi olursa olsun o imzadan da diğer imzalardan da çıkacak, her türlü resim çıkacak; normalde resimlerin imzalarda kullanılması yasak ben bugüne kadar şahsen pek önemsemediğimden ve ilgili kuralların hepsi çevrilmemiş olduğundan bu kurala karşı esnek davranıyordum fakat çeviriye şimdi başladım. Kurallar eninde sonunda uygulacak; ben resimlerin hepsinin kullanılması yasak diyorum siz hâlâ bana uyarı göndermediniz diyorsunuz. Özel olarak her imzasında resim kullanana uyarı atmayı şu noktada düşünmüyorum; ilgili kurallar, yönerge çevrilsin tüm kullanıcılar buna zaten itaat etmek durumunda olacaktırlar. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 00:31, 10 Haziran 2008 (UTC)

Yönergenin çevrilmeye başlanmış olması iyi bir adım. Yönerge olmasına rağmen kullanılan dil kesin şekilde kullanılmaması yönünde. Anonim kullanıcı içinde bu kadar aceleci olmayınız. Vikipedide herkesin her istediği istediği an olmaz. Önce bir yönerge çevrilsin zaten kullanıcılar buna uyar. VP:İNOV. Yani buraya sayfalarca da yazılsa yönergenin çevrilmesini beklemelisiniz. Eğer bu kadar aceleciyseniz yönergenin çevrilmesinde yardımcı olabilirsiniz.--Machiavelli' msj 00:40, 10 Haziran 2008 (UTC)

Olguyu/vakıayı tehdit sanan hizmetli arkadaşım o png dosyasının kullanımda olan ismini silip yeni isim atamanız konuya olan gerçek çözüm üretme samimiyetinizdir! Yazılanın bir vakıa olduğunu görmeyip eninde sonunda böyle bir riski bu sitenin barındırdığını kabul etmenizde gerekir. Bu site de diğer siteler gibidir ve dokunulmaz değildir ve burada yer alan hiçbir kullanıcıda dokunulmaz değildir. Dokunulmaz olmak için ancak mitolojik tanrı olmak gerekir çağımızda. Kişileri engelleyip yazdıklarını geri alarak var olan bir olguyu ortadan kaldırmış olmuyorsunuz. Tekrar söylüyorum o ALLAH hattını içeren png uzantılı dosyanın adını başka isme dönüştürüp şu an kullanımda olanı bile silseniz ben konuyu kapatmaya hazırım diyorum daha ne diyebilirim. Ayrıca insanların kutsal değerlerini savunduğu için engellemekte şık bir eylem biçimi ve tutumu değil. Değerlerimizi savunmak yaşamımız boyunca hepimize ve herkese her an gerekebilir ve gerekecektirde. Bunun için sizleride anlayışlı olmaya davet ediyor ve sizlere gösterdiğim saygının karşılığını aynen sizlerden de bekliyorum. Bireylerin kutsallarına bilerek ya da bilmeden hakeret edilen bir ortamda sitenin uyarılmış olması doğal bir durumdur ve bunun gereğide uyarıyı yapanı engellemek değil sorunu çözmek ve katmerleşmemesini sağlamaktan geçer. Güç ve imkan şu an sizde olumlu değerlendirecek ve değerlendirmek durumunda olan sizlersiniz ve sonucunu görecek olan siz ve bizleriz. Umarım bu yazdıklarımı geri almazsınız da topluluk okur ve bu ve benzeri konularda riski görerek daha duyarlı davranmaya özendirir. Sizlere iyi geceler diliyorum.--85.101.101.228 01:15, 10 Haziran 2008 (UTC) NOT: Dosya uzantısı aklımda her nedense png olarak kalmış doğrusu Allah.svg olacak düzeltir yazımda yer alan sehven png uzantısı için özür dilerim.--85.101.101.228 01:27, 10 Haziran 2008 (UTC)


  • Konuyu en başından takip eden birisi olarak;

1-ALLAH yazısını kullanan kullacının yaşı küçük,ayrıca kullanıcı sayfasında kendisini Müslüman olarak tanımlamış,dolayısıyla bir dinin (dinlerin) kutsalına hakaret etmemiş...Sevdiğinden dolayı kullanmış ancak kullandığı resmin aynı zamanda bir imza olduğunun farkında değil,o yüzden bu konuda (imzasından çıkartmamak) biraz inat ediyor. 2-Bende böyle bir resmi,imza olarak (ya da imzanın yanında) kullanmasına karşıyım... 3-Hizmetliler konuya daha ziyade teknik olarak bakıyorlar... 4-Sizde onların neden böyle baktıkları konusunda ısrarcısınız. 5-Hizmetli konuya teknik olarak bakmak ve herhangi bir eylemlerini bir maddeye dayandırmak zorundadır. 6-Konu gereğinden fazla uzadı.Olaya birde buradan bakın.Saygılar.--Yurekli74 01:37, 10 Haziran 2008 (UTC)

Ben inatçı biri değilim.İmzamdan da resmi çıkardım.Yalnız IP numaralı arkadaşın söylediklerini hakaret olarak kabul ediyorum.Ben Allah'a hakaret etmedim.Allah'a hakaret etmem için bir söz söylemem lazım.Dinime bağlı bir insanım.IP numaralı kullanıcının olayı saptırdığı da apaçık ortada.Allah remini kullanmak için Allah olmak mı gerekir sizce? Yani boynuna Allah yazısı takan binlerce insan var.Bu insanların hepsi Allah mı? IP numaralı kullanıcının sözlerindeki saçmalık ortada.Vikipedi İmza kuralına uyarak imzalarımdan resmi çıkardım.Şimdi diğer Vikipedistlerin de imzalarından çıkarmalarını bekliyorum.İyi günlet. ileti 14:07, 10 Haziran 2008 (UTC)
İmzanızdan ALLAH ismini çıkardığınız için teşekkür ederim. Üzerinizde taşımanız ile imza olarak kullanmak arasında yer alan ince ayrımı halen anlamamış olsanızda sorunun çözümüne olumlu ve yapıcı katkı vermenizden dolayı teşekkür ederim. Konu duyarlılığım adna kapanmış olduğu için diğer konulara girmek istemiyor herkese iyi çalışmalar ve karşılıklı yapıcı güzel günler diliyorum.--88.235.53.21 12:23, 10 Haziran 2008 (UTC)


Burada konuyla ilgili bir tartışma başlatmıştım. Bir ara uğrarsanız sevinirim. Khutuckmsj 09:12, 11 Haziran 2008 (UTC)

İmzalarda resim kullanımının kaldırılması[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, yukarıda yer alan tartışmadan yola çıkarak bugüne kadar yarım olarak yazılmış olan VP:İmzayı tamamlamaya başlamış bulunuyoruz. Kullanıcı:Noumenon'a bu adımı başlattığı için teşekkürler. Özellikle İmzalarda resim kullanımı ile ilgili olan bölüm bitmiş durumda. Dolayısıyla bundan asonra imzasında her ne türden olursa olsun resim kullanan arkadaşların bu resimleri ilgili yönergede de belritilen nedenlerden ötürü bir uyarıya mahal vermeden iyi niyet çerçevesinde kendilerinin kaldırmasını rica ediyorum. Saygılarımla. --Manco Capac 07:31, 11 Haziran 2008 (UTC)

  • Açıkcası imzamda bulunan resmi severek kullanıyordum, madem bir kural dahilinde artık kullanamayacağız son kez resimli imzamı buraya atayım o zaman. Teşekkürler.--bora006ileti 12:16, 11 Haziran 2008 (UTC)
    • Merhabalar,
    • Bora006'ya yapıcı tavrından ötürü teşekkür ederim. Aslında bu kural eskiden beri vardı ama yönergesi tamamlanmadığı için ben katı bir uygulamayı şahsen doğru bulmuyor, yönergesi tamamlanınca kullanıcılar yapıcı bir tepki ile gereğini yerine getirir diye düşünüyordum; hâlâ da fikrim budur. İmzalarınızda resim kullanmamanız imzalarınızda betimleyici karakter kullanamayacağınız anlamına gelmez. VP:İmza'da da belirtildiği gibi Unicode'da birçok resim-benzeri karakter bulunmaktadır: ♫ ► ☺ ☼ ♥ gibi... isteyen bu tip karakterleri kullanabilir. Şunun da altını çizmek isterim; birçok Vikipedide ve Vikipedimizde imzalarda resimlere (ve şablon kullanımına örneğin) izin verilmemesinin ana sebepleri teknik sebeplerdir; bunlar sunuculara gereksiz yere ekstra yük katarlar, özellikle büyük tartışma sayfalarının açılmasını yavaşlatırlar vs... Bu kuralın tamamen teknik sebeplere dayandığını unutmayalım. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 13:52, 11 Haziran 2008 (UTC)

~*Aşağıda bu şekilde bir madde açılmış, silmeye elim varmadı. Nasıl olsa biri silecek, herkes görsün diye buraya taşıyorum. Levent Abi ileti 13:48, 11 Haziran 2008 (UTC)

Çocuk bilim adamı[kaynağı değiştir]

Dünyanın en genç bilim admının adı eda bektaş (aslında diğer adı bu).Hala yaşıyor ve 1997 doğumlu.Türkiye'nin diyarbakır ilinde merkez ve toplukonutta oturuyor.bir mikroskobu bile olmadı ne teleskop,kimya seti ve birçok bilim eşyasının olmasını istiyor.eğer ona alırsanız ve lütfen alın.eğer alırsanız adres:

ŞEHİT BAŞKOMİSER FATİH ÖZDİL İLKÖĞRETİM OKULU. DİYARBAKIR /TOPLUKOMUT 21100

www.senur_fener.sitemynet.com

Bu imzasız yazı 85.106.230.73 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Keşke yardım etme şansım olsaydı da bu küçük kardeşimizin isteklerine bir cevap verebilseydim. Eminim ki büyüdüğünde insanlığa faydalı bir bilim adamı olacaktır. İnşallah O'nun bu istediğini Sevgili Vikikardeşlerimden birisi gerçekleştirir.--Bora006 mesaj gönder 14:01, 11 Haziran 2008 (UTC)
  • Nasıl ulaşılır acaba verilen web adresi için sunucusu; Ulaşmaya çalıştığınız sayfa sunucularımızda bulunmamaktadır demektedir. Okullarda sanıyorum bu hafta tatil oluyor. Kalıcı, sürekli ve düzenli ulaşılabilir bir adres gerekiyor yardımcı olabilmek için.--Yamşı 16:00, 11 Haziran 2008 (UTC)
  • Toplukonutta oturduğu için okulundan kolayca ulaşabilirsiniz. Kayıt dosyasında ev adresi mevcuttur. Okullar tatil olsa da bazı yetkililer okulda kalmakta. ---- c3mâL 16:09, 11 Haziran 2008 (UTC)

İzin hatası neden çıkıyor?[kaynağı değiştir]

Yapmak istediğiniz işlem, sadece Autoconfirmed users, Hizmetliler grubundaki kullanıcılardan biri tarafından yapılabilir.

Sisteme resim yüklemek istediğimde böyle bir uyarı alıyorum oysa mail doğrulaması yapmıştım. Bilgi verebilecek varsa sevinirim.--Yamşı 17:51, 11 Haziran 2008 (UTC)

    • Bu sorunun kaynağı nedir arkadaşlar? Ne bir şey yüklememe sistem izin veriyor ne de tartışma sayfalarına mesaj bırakmama izin veriyor. Oysa mailimi onaylama işlemini başarıyla yaptınız diyor... Sırf üst kısımda yer alan çocuk nedeniyle kayıtlı kullanıcı olup mesaj yazıp soru sormak istemiştim. Anonim kalmak daha güzeldi bu yeni durum ve getirdiği sorun can sıkıcı oldu.--Yamşı 18:39, 11 Haziran 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Kullanıcıların autoconfirmed statüsü elde etmesi kriterleri İngilizce Vikipedi'deki ile aynı sanırım yani en azından 4 günlük bir kullanıcı olmanız gerekiyor bu statüde sayılmanız için. 4 günlük bir kullanıcı olduğunuzda ve oturum açtığınız bir anda dosya yükleyebilirsiniz... yani 4 günlük kullanıcı olmadan dosya yüklemeniz mümkün olmayacak. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 19:34, 11 Haziran 2008 (UTC)
    • Teşekkür ederim bilgilendirmeler için arkadaşlar.--Yamşı 19:57, 11 Haziran 2008 (UTC)

Her magazin programı ve haberi vikipedi ansiklopedi maddesi olarak açılabilir mi?[kaynağı değiştir]

Şu sayfada konu kapsamında genelleme yapmaya dönük bir sorgulamam oldu Tartışma:Gülben Ergen'le Sürpriz, katkı eleştiri ve önerilerinizi yapabilirseniz mutlu olurum. Teşekkür ederim.--Yamşı 11:09, 12 Haziran 2008 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Objektiflik Vikipedi'de çok önemlidir; kişisel fikirlerimiz çoğu zaman pek bir anlam ifade etmez. Vikipedi'ye her magazin programı, kişiliği madde olarak eklenmemektedir; bir şeyin maddesinin olabilmesi için o şeyin kayda değerlik kriterlerini karşılaması gerekmektedir. Bununla birlikte bizim kişisel olarak ansiklopedik bulmadığımız birçok şey, kayda değerlik kriterlerini birçok kaynağın kendilerini konu ettiği gerçeği sebebiyle karşılayabilir. Bu durumda da kişisel fikirlerimiz bazlı bir ayrımcılığa gidemeyiz - hoşumuza gitse de, gitmese de... Yoksa bırakın Gülben Ergen'le Sürpriz'i Gülben Ergen'i pek ansiklopedik bulduğumu söyleyemem ^_^ Ama bu kişinin kayda değer olduğunu, yüzlerce, binlerce kaynağın onu doğrudan konu aldığı gerçeğini değiştirmiyor, değiştirmeyecek... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 11:17, 12 Haziran 2008 (UTC)
Ek olarak Vikipedi:Vikipedi ne değildir?#Vikipedi kâğıt ansiklopedi değildir bağlantısı konu için önemli bağlantılardan biridir. Okunmasında yarar vardır.--Machiavelli' msj 11:19, 12 Haziran 2008 (UTC)

Vikipedi:Kayda değerlik (TV programları)[kaynağı değiştir]

Tartışma:Gülben Ergen'le Sürpriz sayfasında süregiden tartışmadan yola çıkarak Vikipedi:Kayda değerlik (TV programları) yönergesini teklif haline getirdim ve sizlerin de fikirlerinize sunmak istiyorum. Lütfen görüşlerinizi belirtir misiniz? Teşekkürler. --Manco Capac 13:32, 12 Haziran 2008 (UTC)

Telif ve çeviri olarak ortaya çıkardığınız yönerge çalışması için teşekkür ederim. Bu tartışmanın uzun erimli çok sayıda nitelik yoksunu olgusal değeri olmayan maddenin vikipedi üzerinde yer alıp bizleri göz veremine yakalatmayacağını bilme açısından katkı sağlıyor olmasına mutlu oldum. Yönergenin tartışma kısmında tartışmaya katılıp maddeleri üzerinde görüş ve önerilerimi yapabileceğimi bildirirken bu ilk halinin bile tek başına mükellef yeterlilikte olduğunu kabul etmem gerekir.--Yamşı 13:59, 12 Haziran 2008 (UTC)

Merhaba sevgili Vikipedistler.

Vikipedi:Kaliteli madde adaylarından olan Tacik alfabesi maddesi, şurada görüldüğü gibi topluluğun oylamasına sunulmuştur. Proje sayfasında,

"Başta giriş kısmı olmak üzere maddenin genelinde üslup sorunu mevcut. Ayrıca Arapça, Farsça ve Kiril alfabeleri ne kadar doğru yazılmış bu konuda bilgi sahibi değilim. Uzman kişiler maddeye el atarsa iyi olabilir. Dil ile ilgili maddelerde hep çekincelerim olmuştur. Birde bir dil maddesi nasıl iyi bir şekilde yazılır bu konuda da bilgim yok. Bu yüzden desteklemek veya karşı çıkmak yerine çekimser kalmayı tercih ediyorum. Emeği geçenlere teşekkürler."

diye görüşlerimi belirtmiştim. Dil ile ilgili bu maddeyi inceleyebilecek Vikipedistlerin görüşlerine ihtiyacım var. Bu tip maddelerin doğrulanabilirliği nasıl tespit edilebilir?

Herkese teşekkürler ve iyi çalışmalar.

Mızrakmsj 13:53, 12 Haziran 2008 (UTC)

Ana sayfa sorunlar[kaynağı değiştir]

Ana sayfanın bu halinde Firefox, IE6 IE7, Opera hatta mümkünse Safari ile sorun gören var mı? Bir süredir değişik internet tarayıcılarında bozukluklar olduğu bildiriliyor. Hepsinde hatasız görünmeini sağlamak lazım. Yukarıda verdiğim bir çalışma, eğer bütün tarayıcılarda Hoş geldiniz şablonunda ikonlarda kaymalar,"Dizin" bölümünün yukarıya çıkması, baştaki şablon ile aşağıdaki kutuların genişlikleriyle ilgili degesizlikler bulunuyor mu? Eğer bulunmuyorsa bunu kullanmayı öneriyorum. Sadece Deneme tahtası çıktı ki zaten sol taraftaki kutularda bulunuyor ve "non-Turkish speakers" bölümü çıktı.--Machiavelli' msj 17:24, 12 Haziran 2008 (UTC)

  • Bende IE6 var,laptop ekranından bakıyorum ve verdiğiniz bağlantıda hiçbir kayma görmüyorum.Kolay gelsin...--Düşünenadam 17:56, 12 Haziran 2008 (UTC)
  • Bu hâli mevcut hâlinden daha iyi olmuş. Ben kayma, bozulma, vb. görmedim. Değişmesi daha iyi olacaktır bence... --DsMuratileti 18:01, 12 Haziran 2008 (UTC)

Operada görünen hali şudur. Şu an kullanılan şablonda bazı düzeltmeler yaparak bütün tarayıcılarda iyi görünecek hale gelmesini planlıyorum, sonuçta çoğu tarayıcıda dügün olarak görünen bir sürümümüz var, bunun üzerinde oynamak o yüzden daha mantıklı olacaktır; ayrıca ikon ve yanında yazı hoş görünmüyor, yazılar sıralanacaksa ikonlara gerek yokmuş gibi. Herneyse, şuan değil ama yarın uğraşmayı planlıyorum ilgili şablonla, teşekkürler. Cat msj 21:37, 12 Haziran 2008 (UTC)

  • Firefoxta gayet iyi göürünüyor. Ben bir arızaya rastlamadım. Bu hlini daha çok sevdiğimi de belirteyim. --Manco Capac 21:39, 12 Haziran 2008 (UTC)
Operadaki soruna bakarak ufak bir züenlemede bulundum, Kullanıcı:Mach/Çalışma odası, sorun gören varsa lütfen bildirsin.--Machiavelli' msj 00:39, 13 Haziran 2008 (UTC)
1024x768 pixel de bu şekilde görünüyor. --Manco Capac 08:45, 13 Haziran 2008 (UTC)
  • Gösterilen bağlantılda sorun yok IE6'da. İç bağlantılar ikonların hemen yanında düzgün görünüyor.---- c3mâL 09:07, 13 Haziran 2008 (UTC)
    • 1600x1200 çözünürlük olarak IE 7'de tam ekran sorunsuz. Firefox indirip birde onda deneyim bugün. Firefox 2.0'da da 1600x1200 çözünürlük sorunsuz çalışıyor.--Yamşı 09:20, 13 Haziran 2008 (UTC)

Operaya göre tekrar bir ayarlama yaptım 1024x768 pixel doğru çalışıyor benim bilgisayarda şu an. Sanırım tek sorun alt satırdaki ortada bulunan ikonun biraz aşağıda durması. Benim baktığım tarayıcıların hepsinde gözüküyor maalesef.--Machiavelli' msj 10:07, 13 Haziran 2008 (UTC)

Şimdi olmuş. Düzgün görünüyor. Ancak bu ayar diğerlerini bozmamıştır umarım. --Manco Capac 10:36, 13 Haziran 2008 (UTC)
Masaüstü pc ve laptop ile firefox, ie7, ie6 ve opera tarayıcılarıyla kontrol ettim dediğim gibi tek bozukluk "Yardım" ikonunun biraz yukarıda durması. Onun dışında bir bozukluk gözükmüyor. Eğer herkese uygunsa Cat'in çalışması bitene kadar bunu kullanalım derim.--Machiavelli' msj 10:46, 13 Haziran 2008 (UTC)
  • Yorum Yorum Bence Mach'ın yaptığı son değişiklikler iyi olmuş. Butonların kaldırılması düşüncesine katılmıyorum; çünkü yapılan oylamada yapılan oylamada birinci olan butonlu sürüme gelen oylara bakarsak, pek çok oyun sağ üst köşedeki canlılık nedeniyle verildiğini görüyoruz. Teşekkürler... --DsMuratileti 15:52, 13 Haziran 2008 (UTC)

Artık sorunlu görünmüyor, elinize sağlık. Çalışmam bitene kadar bu kullanılabilir evet, sonuçta yapacağım düzenlenmiş şablonu da deneme süresine sokacağız bir süre, bu yüzden vakit kaybetmeyelim derim, gerçi görselliği basitleştirmek de tuhaf ama yamuk yumuk bir şey çok ayıp kaçıyor gerçekten. Teşekkürler. Cat msj 18:44, 13 Haziran 2008 (UTC)

  • Safari'de de hiç bir sorun yok. Gayet iyi görünüyor. --PROBKLEIN 19:54, 13 Haziran 2008 (UTC)

Telif haklarında kökten değişiklik[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar telif hakları yasasını inceledim ve biz bu yasaya uymak zorundayız bazı konularda önemli değişiklikler yapmamız gerekiyor.Neden derseniz çünkü wikipedia'nın ne kadar sunucuları ABD'de de olsa Türkiye Cumhuriyeti bu siteye Türkiye'den erişimi durdurma yetkisine sahiptir.Bir başka konu ise örneğin siz adil kullanım adı altında bir resmi yüklüyorsunuz telif hakkı saklı bir internet sitesinden ve sonra diyorsunuzki ABD telif yasalarına göre vs.Şimdi size soruyorum Türkiye'deki herhangi bir siteyi ABD telif yasaları bağlar mı?Tabii ki de bağlamaz.Bu gidişata dur demenin zamanı gelmiştir.Buna göre madde 33 de yer alan temsil serbestisine göre:


...öğretim maksadıyla doğrudan veya dolaylı kar amacı gütmeksizin temsili, eser sahibinin ve eserin adının mutlak şekilde açıklanması şartıyla serbesttir.

Yani biz Türkçe vikipedi olarak herhangi bir eseri kaynak göstererek kullanabiliriz. Öte yandan 36.maddede yer alan gazetelerle ilgili bir bölüm var.Bizim adil kullanımımıza benziyor ama daha geniş kaynağını verdiğimiz müddetçe yayınlayabiliyoruz.

Bu konu çok önemli sayın vikipedistler lütfen gerekli yorumu yapın değişiklikleri yapalım biz T.C yasalarına bağlıyız her vikipedinin kendi adil kullanım izni var kimsininde yok bizde artık kendi kurallarımızı uygulamalıyız.--Kadirmesaj sayfam 20:10, 12 Haziran 2008 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Kökten bir değişime gitmemize gerek yok çünkü biz zaten vakti zamanında Türkiye Cumhuriyeti'nin telif hakları ile ilgili yasalarını incelemiş ve birkaç arkadaş olarak uygun şablonlar, kullanımlar ortaya çıkarmıştık.
  • ABD kaynaklı bir eseri adil kullanım kapsamında kullandığımız için T.C. kanunları bize kendi telif yasalarıyla uyumsuzluk arz ettiği için herhangi bir yaptırım uygulamayacaktır.
  • Bununla birlikte eğer eserin kaynağı Türkiye ise durum değişebilir. Bu sebeple de ürettiğimiz şu şablonları bu tip eserlerde tercih etmekteyiz: Şablon:Ekran Görüntüsü-Müzik Tanıtım-TC, Şablon:Kapak-Albüm-TC... Bu şablonlardan da anlayabileceğiniz gibi adil kullanım benzeri bir kullanım Türkiye Cumhuriyeti yasalarında da kendine yer bulmuştur ve özellikle yayıncılıkla haşır-neşir olanlar bunun aktif kullanımından haberdardır...
  • Sonuç olarak heyecanlanmaya gerek yok ^_^ Eğer ilginizi çekiyor veya merak ediyorsanız yanılmıyorsam bu hususlar 2 yıl önce tartışılmıştı; o zamanın Köy Çeşmesi arşivlerine bakabilirsiniz... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 21:22, 12 Haziran 2008 (UTC)

Hangi konudan bahsediyoruz yazılardan mı resimlerden mi? Yazılardan ise bizim lisansımız GNU GFDL olduğu için zaten imkansız. Yani biz Türkçe vikipedi olarak herhangi bir eseri kaynak göstererek kullanamayız. Lisansımız buna müsait değil. Resimlerden bahsediyorsak zaten telif hakları saklı resimler Vikipedi:Adil kullanım politikası çerçevesinde kullanılıyor. --Machiavelli' msj 21:20, 12 Haziran 2008 (UTC)

Mach'ın dediği gibi, bizim lisansımız GFDL, Türkçesi, GÖBL. Metni okursanız lisansın kapsamı ve gereklilikleri gayet açıktır. "Türkçe vikipedi olarak herhangi bir eseri kaynak göstererek kullanabiliriz" tamamiyle yanlış bir çıkarım olmuş. "Neden bu lisans" derseniz, Wikimedia Vakfı bu şekilde karar vermiş. Vakıf kararını değiştirene kadar da lisansın değişmesi mümkün değildir.

Telif hakları konusu uzun uzun tartışıldı, açıklandı. Elbette bundan sonra da tartışılabilir, ancak aynı şeylerin tekrar edilmemesi adına bu konuda anlam veremediğiniz, yahut anlayamadığınız şeyleri derhal tartışmaya açmak yerine lütfen önce geçmiş tartışmaları araştırınız, halen tatmin olmadıysanız sorunuz. -Tembelejderha 20:18, 17 Haziran 2008 (UTC)

Arkadaşım konu benim tarafımdan anlaşıldı ancak şunu anlatamadım heralde burası Türkiye,yani bir gazate,dergi resim Türkiye'de yayımlanmışsa bizde türkçe viki isek bu materyalleri ona göre kullanmalıyız.Yani T.C Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa göre kullanabiliriz.Örneğin siz Türkiye'de yayımlanan bir gazetenin küpürünü taratıp vikiye ekliyorsunuz ve sonra ABD...vs vs göre adil kullanım kapsamına girer diyorsunuz böyle bir şey olabilir mi?Aynı şey ekran görüntüleri içinde geçerli.Bunlar bizim kanunumuza görede adil kullanım oluyor ancak kapsamı geniş.Örneğin MEB istediği eseri ders kitaplarında kullanabiliyor.Biz ise vikipedi olarak bugün bir çok maddede resim kullanamıyoruz.Ancak örneğin henüz özgür lisanslı bir resmi olmayan kişilerin,şehirlerin veya kurumların resmini kullanabiliriz.Aziz Yıldırım maddesinde bile resim yok,TSK'nın sitesi telifli ancak resimleri bizden başka herkes kullanıyor.Umarım anlatabildim yani benim isteğim adil kullanımı Türkiye kanunlarına göre düzenlemek.Ayrıca bunlarda yeni:

--Kadirmesaj sayfam 10:56, 30 Haziran 2008 (UTC)

Ubuntu altinda kötü görünen fontlar[kaynağı değiştir]

[[Resim:Bozukfonttr.png|right|thumb|Türkce Vikipedi]] [[Resim:Bozukfonten.png|right|thumb|Ingilizce Vikipedi]]

Ubuntu altinda fontlar cok kötü gözüküyor. Önceden böyle degildi sanirim ana sayfayi düzeltmek icin yapilan degisikliklerde Vikipedi'nin genel font ayarlariyla oynanmis ve Linuxda olmayan veya tam desteklenmeyen bir font konulmus. Ekran görüntülerini koydum bakabilirsiniz. --Ruzgarmesaj 15:02, 14 Haziran 2008 (UTC)

Ana sayfa çalışmalarıyla alakası olduğunu sanmıyorum. Her gün onlarca şablon nasıl yapılıyorsa ana sayfa içinde birkaç şablon yapıldı o kadar.--Machiavelli' msj 15:48, 14 Haziran 2008 (UTC)
Olabilir, cok sik kullanilan bazi sablonlar var onlarda yapilan bir degisiklik buna sebep olmus olabilir. Ancak tek bildigim bu durumun önceden olmadigi ve diger Vikipedi'lerin normal göründügü. 129.217.129.130 16:07, 14 Haziran 2008 (UTC)
Sorunu bugün mü farkettiniz bugün ve dün yapılan MedyaViki ve şabon değişikliklerinde bir şey bulamadtm maalesef.--Machiavelli' msj 17:10, 14 Haziran 2008 (UTC)

Özel sayfa isimleri[kaynağı değiştir]

Merhaba! Betawiki'den Özel sayfa isimlerin çevirsini yaptım. Lütfen oradan eksikliklerimi veya yanlışlıklarımı düzeltin. Her şey tamamlandıkdan sonra da bu isimlerin geçerli olması için istekte bulunalım. Destekleyenler lütfen aşağıya yazsınlar.Srhat 16:19, 14 Haziran 2008 (UTC)

geri getirin[kaynağı değiştir]

ben şavşatlıyım ve bizim ilçenin köy şablonunu silmişsiniz. http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=%C5%9Eablon:%C5%9Eav%C5%9Fat_belde_ve_k%C3%B6yleri&action=edit&redlink=1 görüldüğü gibi silinmenin iptalini istiyorum Bu imzasız yazı 78.183.215.67 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 14:18, 15 Haziran 2008

Şablon, 26 Ekim 2007 tarihinde, kullanılmadığı gerekçesiyle tarafımdan silinmiş. Üstelik herhangi bir içeriğe de sahip değilmiş. O nedenle geri getirmek anlamsız olur, ama dilerseniz kullanılabilir bir şablon yapabilirsiniz. Teşekkürler. --M. M. ileti 11:38, 15 Haziran 2008 (UTC)

Tasarım değişikliği oylaması[kaynağı değiştir]

Sevgili üyeler;

Vikipedi:Hizmetliler sayfa hakkında tasarlamış olduğum yeni tasarımı bu bağlantıda tartışmalarınıza sunuyorum. Bu sayfada tasarımı görebilirsiniz. Saygılar, iyi çalışmalar... SBM ileti 21:04, 16 Haziran 2008 (UTC)

VikiProje Harry Potter[kaynağı değiştir]

Vikipedi:VikiProje Harry Potter yeni ara yüzüyle yeni projelere devam edecektir. İlgilenen arkadaşlara duyurulur.--Aycanileti 22:34, 17 Haziran 2008 (UTC)

Portal'ımızda yenilenmiştir. Harry Potter fanlarına duyurulur.--Aycanileti 19:57, 18 Haziran 2008 (UTC)
Hayri Pıtır hayranları için güzel haber :) Vikipedi bu alanda internetteki en iyi Tükçe kaynak olma yolunda :) Khutuckmsj 17:06, 19 Haziran 2008 (UTC)
Bence en iyi Türkçe kaynk bile diyebiliriz Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı filmiyle alakalı başka hiç bi yerde bu kadar geniş içerik ve açıklama yok :) Okuyun filme gitmiş kadar olursunuz :)--Aycanileti 23:47, 19 Haziran 2008 (UTC)

Alevilik maddesine göz atar mısınız? Takabeg ileti 17:09, 18 Haziran 2008 (UTC)

Uzakdoğu ile ilgili maddeler[kaynağı değiştir]

Merhaba değerli Vikipedistler,

birçok kullanıcımızın bildiği gibi Uzakdoğu ile ilgili maddelerin büyük bir kısmı kırmızı iç bağlantılara sahip (Kimono, Katana gibi). Bunlar diğer dillerden olduğu gibi çevrilmiş. Diğer dillerde mavi olan bağlantılar bizde kırmızı kalmış. Bu maddelerde olan kırmızılıkları kaldırmayı öneriyorum. Ne dersiniz? Böylelikle maddeleri okuyunca gözlerimiz yorulmaz :-). Mızrakmsj 10:09, 19 Haziran 2008 (UTC)

  • Mızrak'ın değindiği konuya hak vermekle birlikte özellikle Japonca kavram ve terim adlarının yazımı konusunda aklıma takılan bir husus var. Burada tartışmaya açıyorum, olur da bir görüş birliğine varılırsa Vikipedi:Adlandırma kuralları içine bile dâhil edilebilir. Japonca uzun seslilere sahip bir dil ve Latin alfabesine çevrilirken İngilizler bunu sözgelimi en:Kyūshū bizse Kyuşu olarak çeviriyoruz. Ama rast geldiğim kimi maddelerde (Shōnen gibi) İngilizlerin başvurduğu yola gidilmiş. Ben, Türkçe madde bile yazarken çoğu kez dikkate alınmayan bu uzatma konusunu madde isimlerinde göstermeme taraftarıyım. Yani, çok az kişi ō ya da ū harflerinin uzatma amaçlı kullanıldığını bilir. Salt uzun okunduğunu belirteceğiz diye kural uydurup ^ (şapka) da kullanamayacağımıza göre hiç kullanmayalım. Kaldı ki bizler de maddeyi yazarken güçlük çekeceğiz. Bu tip maddelerin tümünü adının değiştirilmesini öneriyorum. Ama bu ad değiştirmeler son zamanlarda çok hassas bir konu olmaya başladığı için topluluğun fikrini almak istedim öncelikle. --Danbury ileti 08:39, 20 Haziran 2008 (UTC)

Wikimedia Mütevelli Heyeti Seçimleri[kaynağı değiştir]

Wikimedia Vakfı Mütevelli Heyeti Seçimleri
Wikimedia Vakfı Mütevelli Heyeti Seçimleri
  • 1 Haziran 2008'de başlayan Wikimedia Vakfı Mütevelli Heyeti Seçimleri, 21 Haziran 2008'e kadar sürecek. Yani çok az zaman kaldı. Türkçe Vikipedi'den oylamaya çok az katılımın (2'si Hizmetli, sadece 6 kullanıcı) olduğunu gördüm; ayrıca, pek çok dile çevrilen adaylıkla ilgili sayfaların Türkçe sürümü bulunmamakta. Keşke daha çok katılım olsa...
    Eğer Türkçe Vikipedi kullanıcıları olan bizler, Wikimedia projesinin etkin bir üyesi olarak varlığımızı hissettirmek istiyorsak, bu oylamaya katılım sağlamalıyız. Sanırım, oy kullanabilme koşulları, 1 Mart 2008'e kadar 600 değişiklik, 1 Ocak 2008 ile 29 Mayıs 2008 arası da toplam 50 değişiklik yapmış olmak.
    Kriterleri sağlayan kullanıcılar bu bağlantıdan, yanında kilit resmi olan "Click here" (buraya tıklayın) bağlantısına tıklayarak, açılan onay kutusuna da onay vererek oylama sistemine girebilir. En üstte "Vote" yazan bağlantı, oy pusulasına götürür. Buradaki 15 adayı 1'den 15'e kadar numaralandırarak, oyunuzu kullanabilirsiniz. Buradaki bağlantılardan, kişilerin adaylık sunumlarını da görebilirsiniz.
    Baktım, bu konuyla ilgili ayrıntılı bir açıklama yok; ben de kendimce bir duyuru yapayım dedim. Bir kusurum olmuşsa, affola... Herkese iyi çalışmalar, teşekkürler... --DsMuratileti 16:12, 19 Haziran 2008 (UTC)
  • Nedir bu Wikimedia Vakfı Mütevelli Heyeti Seçimleri? Yabancı dil bilmediğim için araştıramadım. Teşekkürler.  Burak @ 23:51, 19 Haziran 2008 (UTC)
  • Bilindiği gibi Vikipedi'ler bir vakfa; Wikimedia vakfına bağlı hareket ediyor. Mütevelli heyeti de o vakfın yöneticileri anlamına gelir. İşte o yöneticiler seçimle görev başına geldiklerinden, oylamaları; Vikipedi'lerin kullanıcılarına sunulmuş. Durum bundan ibaret. Levent Abi ileti 05:29, 20 Haziran 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Daha önceki seçimlerde tanıdığım, katkılarını ve tavırlarını bildiğim bazı adaylar olduğu için oy kullanmıştım ama şahsen bu sefer, adayların hiçbirisini yeterince tanımadığımdan oy kullanmadım. Bunu niye söylüyorum zira şöyle düşünüyorum: evet, bu tip şeylere katılmak topluluğumuz adına, özellikle de topluluğumuzun imajı adına önemli, bununla birlikte daha önce adını hiç duymadığımız, katkılarını iyice incelediğimiz kişilere rahatlıkla oy vermemiz uygun düşmez; sonuçta Wikimedia Vakfı ve Vikipedi gibi projeler açısından Mütevelli Heyeti çok önemli bir yere sahip... tabii kendi adıma konuşuyorum ^_^ Sadece bunun önemli olduğunu, rastgele oy vermekten kaçınmamızın şart olduğunu ve oy vermenin sorumluluk getirdiğini ifade etmek isterim o kadar. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 12:36, 20 Haziran 2008 (UTC)

Lazlar ve ilgili maddelerde tek başıma mücadele edemiyorum. Yardımcı olursanız sevineceğim. Takabeg ileti 17:27, 19 Haziran 2008 (UTC)

İspanya'da eşcinsel evlilik (Üslup)[kaynağı değiştir]

Runningfridgesrule arkadaşımızın başlattığı maddede (İspanya'da eşcinsel evlilik) bir çok üslup sorunu mevcuttur. Konudaki üslubun düzeltilmesinde yardımcı olacak arkadaşlar, yardımlarınızı bekliyoruz.--c3mâL 11:56, 20 Haziran 2008 (UTC)

Wikimania 2010[kaynağı değiştir]

Acaba wikimania 2010 a aday olcak bir şehrimiz olcak mı acaba?--Aycanileti 01:15, 21 Haziran 2008 (UTC)

Konuyla ilgilenen yok sanırım... --DsMuratileti 13:26, 29 Haziran 2008 (UTC)

Kiril alfabesi kullanan dillerden alınan sözler - adlar[kaynağı değiştir]

Ben burada kendimi enayi gibi hissediyorum. Saatlerce vakit harcayıp da bir gün sonra emeklerimin boşuna gittiğini görüyorum. Kiril alfabesinde yazabilen - okuyabilen nadir Vikipedi kullanıcılarından birisiyim. Geçende Kiril alfabesi kullanan milletlerin futbolcularına el attım. Malüm, kiril alfabesinde bulunan ş, ç gibi sesleri Türkçeye çevirildiğinde sh ve ch ile yazıyorlar malesef. Bunu gibi birçok harf - ses örneği var. Ben alfabeyi bildiğim için el attım, atmaz olaydım! Bütün emeklerim silinip gitti. TDK'nin kuralları belli. Mesela, Sırpça sanki Kiril alfabesinde yazılmıyormuş gibi, hiç TDK kuralları dikkate alınmadan 3. dillerin yazılışları aynen alınıp yazıldı. Ben bundan sonra itiraf ediyorum: BEN GERİ ZEKALIYIM, BEN ENAYİYİM, BEN HİÇBİR ŞEY BİLMİYORUM!!! Benim için söylenmek istenen başka bir şey varsa onları da itiraf ediyorum. --Timurberk 14:29, 23 Haziran 2008 (UTC)

Sakin olun ya. Emekleriniz boşuna gittiğini zannetmiyorum. 'Okunuş' olarak kalıyor. Rusça, Bulgarca v.s için sorun yoktur bence. Ancak Sırpça'da sabit Latin transliterasyon sistemi mevcuttur ve güncel hayatta da her ikisini kullanıyorlar. Mesele o kadar basittir. Geri zekalılık konusuna gelince burda yorum yapmam uygun değildir:) Kolay gelsin.Takabeg ileti 14:34, 23 Haziran 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Kendinize de bir başkasına da hakaret etmeniz nezaket kuralımız gibi çeşitli kurallar hasebiyle yasaktır; öncelikle bunu belirtmek isterim. Konuya gelince: sizin bir değişikliğiniz geri alınıyorsa, ve bunun sebebi çeşitli belirlenmiş kurallar değilse, bunu geri alan arkadaşlarla tartışabilir, ilgili değişikliğinizin geri alındığı yerde bir tartışma açabilirsiniz. Sorunlarınızı ve anlaşmazlıklarınızı halletmenin yolu Köy Çeşmesi'nde kendinize veya bir başkasına hakaret etmeniz değildir. İlgili alfabeye ilişkin TDK kuralları barizdir ve malûmdur; burada da pek tartışılacak bir yönü yoktur. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 14:41, 23 Haziran 2008 (UTC)
Arkadaş, bu benim açık ve net olarak hissettiğim ve kendime layık gördüğüm şeylerdir, gerçekçidir, doğrudur.
Tartışma olsa ne yazar! Faydası gerçekten yok, zaman kaybından başka bir şey değil. Bunların hepsini gördük yaşadık. Yaşanan tecrübeler ileride de aynı şeylerin gerçekleşeceğini gösterdi. Arkadaşlar hep aynı kısır döngüleri yaşıyoruz, farkında değil misiniz, yoksa itiraf etmek istemiyor musunuz?
Bariz kurallar bile burada saptırılıyor. Kural bariz ise lütfen sonucunu görelim. Olayı daha gerginleştirmemek adına Kiril alfabesi kullanan ülkelerin futbolcuların makalelerine bir hafta boyunca dokunmayacağım. --Timurberk 15:19, 23 Haziran 2008 (UTC)
  • Neyin tartışmasını yaptığınızı hâlâ anlamadım. Takabeg gerekli açıklamayı gayet anlaşılır biçimde yapmış. Bulgarca, Rusça, Moğolca, Tacikçe vb. gibi Kiril alfabesini kullanan dillerdeki adlar Türkçe okunuşlara göre yazılır, pekâlâ. Ama Sırpça hem Latin harflerini hem de Kiril harflerini kulanıyor. Latin harflerinin gayriresmî bir statüsü de yok. Böyle bir durumda Kežman'ı Kejman olarak yazacağız diye tutturmak anlamsız. Tartışmalarda lütfen sükûnetinizi koruyun. İlle de fikrinizin doğru olduğunu düşünüyorsanız açık kaynaklarla topluluğu ikna edin. İyi günler. --Danbury ileti 15:27, 23 Haziran 2008 (UTC)
Sırpçayı, Hırvatça ve diğer Günebatı Slav dilleri ile karıştırmamak lazım! Sırbistan anayasasında sadece Kiril alfabesi resmidir. Latin alfabesi kullanan yabancı diller kendi alfabelerine göre bunun transliterasyonunu yapıyorlar. Sırpçanın latin alfabesi denilen alfabe ayrı bir alfabe olmayıp aslında Hırvat alfabesinden başka bir şey değildir. (Hırvatlar Katolik oldukları için Latin alfabesini alırken, Sırplar Ortodoks olduğu için Kirili almışlardır) Kiril alfabesinden biz transliterasyon yaparken 3. bir dilin alfabesini kullanmak zorunda değiliz. Sırpçadaki Ж harfinin karşılığı bizde J olarak varken niçin Hırvat'ın Ž harfini kullanalım? Hırvatlara muhtaç mıyız? Benzer şekilde Ј ile yazılan fakat Türkçedeki J ile alakası olmayıp Y sesini ifade ediyor, Ч için Ç harfimiz var, Ш için Ş harfimiz var... Hırvatistan'da Hırvatların ve Hırvatistan vatandaşı Sırpların nasıl yazdığı bizi ilgilendirmez. --Timurberk 16:17, 23 Haziran 2008 (UTC)

Futbolcu kendi ülkesinde Kiril alfabesi ile adı yazılmıyor mu?

Beli Orlovi Latin alfabesi de kullanılıyor. Takabeg ileti 16:38, 23 Haziran 2008 (UTC)

Sırbistan Millî Takım Resmî Web Sitesinde de Latin alfabesi kullanılıyor. Takabeg ileti 16:42, 23 Haziran 2008 (UTC)

Ona kalırsa, Sırbistan'da yaşayan Sırpların da neyi nasıl yazdığı bizi ilgilendirmez. Hele hele Sırbistan Anayasası'nın hangisi kullandığı da Vikipedi'yi etkilemez. Burada asıl nokta, Sırp dilinin- her nerede konuşuluyorsa konuşulsun- yaygın biçimde her iki alfabeyle de yazılıyor olmasıdır. Gerek Türkçe Vikpedi'de, gerekse İngilizcesinde Sırpçanın iki yazım sistemini de kullandığı belirtiliyor. Kaldı ki Latince sistemi uydurma değil, oldukça eski bir geçmişi var. Bu yazım, Sırp dilinde hazırlanan Vikipedi'ye bile girmiş. Şimdi bunu yokumsayıp her şeyi tekdüzeleştirelim mi? Önemli olan Hırvatçanın ya da bir başka dilin yazım sisteminin baz alınması değil bence; en doğruyu bulabilmek. Bulunabilecek güvenilir kaynaklarla savınızı güçlendirirseniz elbette size hak da verebilirim ama şu an ben yanlış bir şey göremiyorum. Bir de, Sırpçada yaşanan bir ikilik yüzünden kendinize karşı nezaket sınırlarını aşan sözler sarf etmenize hiç gerek yoktu. İyi günler. --Danbury ileti 16:39, 23 Haziran 2008 (UTC)
İnsanları yanlış bilgilendirmeyin!!! Kimsenin buna hakkı yok! İşte federasyonun sitesi:
Bu sözler de ne demek?
  • Sırbistan'da yaşayan Sırpların da neyi nasıl yazdığı bizi ilgilendirmez.
  • Hele hele Sırbistan Anayasası'nın hangisi kullandığı da Vikipedi'yi etkilemez.
Latincenin hangi hallerde kullanıldığı belli ve çok açık. Kimseyi yanıltmayın!!!
Wikipedide kimse kimseyi ikna etmek zorunda değil. Bilgiye ulaşmak herkesin sorumluluğundadır!!!
Hizmetli araya girsin de şu yanlışları bilerek yapmanın wikipedi için zararlı olduğunu söylesin de diyemiyorum. Bakınız işte hizmetliler de bu kullanıcılar gibi düşünüyor: Andrey Arşavin maddesi hizmetliler tarafından silinip kuralların belirtildiğinin aksine Andrei Arshavin maddesini bırakmışlardır. Burada kim ne yapmaya çalışılıyor birisi bana anlatabilir mi? --Timurberk 11:52, 24 Haziran 2008 (UTC)
Düzeltme: Andrey Arşavin maddesinin tartışma sayası silinmiş, ana sayfası değil.--Timurberk 11:58, 24 Haziran 2008 (UTC)
  • Evet hâlâ sözlerimin arkasındayım. Sırpça, Sırbistan'da konuşulan bir dilden ibaret değil sadece. Genel anlamda Sırpça Latin alfabesiyle yazılıyor mu- yazılıyor. Öyleyse şu hâliyle maddelerin adında bir sorun yok. Ancak gösterdiğiniz örnekte oyuncu Rus asıllı ve eğer ş harfi bir yönetici tarafından sh diye yazıldıysa, bu bir yanlıştır. Düzeltilir, ki düzeltilmiş. İyi günler. --Danbury ileti 14:09, 24 Haziran 2008 (UTC)
Ona bakılsa Türkçe Kiril alfabesi ile de yazılıyor, Arap alfabesi ile de... Sırpçayı Hırvatçadan ayıran en önemli özellik alfabesidir. Sırpça - Hırvatça yakınlığını ve Hırvatistan'da yaşayan Sırplarla, Sırbistan'da yaşayan Hırvatların ne kadar çok olduğunu herkes biliyor. Hırvatistan'da yetişen bir Sırp elbette latin alfabesinde yazacak, oradaki Kirilce okuyabilse de sırf Hırtvatça değil de Sırpça yazayım diye Kiril alfabesinde yazmaz. --91.124.238.240 14:45, 24 Haziran 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Bir dilin Latin harfleri kullanılan bir yazım türü mevcutsa biz bunu kabul ederiz. Örneğin: Azerice hem Arap hem de Latin harfleriyle yazılabilen bir dil. Biz bir Azeri sanatçının vs. ismini madde ismi yaparken Arap harfleriyle yazılan formunu baz alarak transliterasyon yapmaya çalışmaz, doğrudan Latin harfleriyle yazılmış formunu alır madde ismi yaparız. Aynı şey birçok farklı dil için; örneğin Malay dili için de geçerlidir... Bu aslında bizim işimize çok yarayan bir özelliği bu dillerin. Zira Vikipedi doğrulanabilir olmak zorundadır, yani kafamıza göre transliterasyon veya transkripsiyon yapmamız mümkün değildir. Yani kafanızdan yaptığınız birçok transliterasyon veya transkripsiyon, siz bir dilbilim uzmanı olsanız dahi, birçok kaynakta yer almamışsa doğrulanabilir değildir. Vikipedi'de doğrulanabilir olmayan içeriklerin barındırılmadığını da söylememe gerek yok sanırım... Bu noktada işte doğrulanabilir bir Latin harfli yazımın olması bizim için çok ama çok avantajlı. Ayrıca dillerin belirli bir ülke ile sınırlandırılması çok ama çok yanlış. Sırbistan dışında Sırpça konuşanlar yok mu? İran'daki Azeriler Azerice konuşmuyor mu? Bir ülkenin kullandığı dil ile ilgili kararları sadece bize fikir verebilir; çoğu dil birçok farklı ülkede ve hatta farklı etnik gruplarda mevcut olabilir. Bunlara ek olarak kanaatimce asıl eksiklik madde adlarından ziyade madde girişinde, her nasıl yazılırsa yazılsın, hiçbir yabancı dildeki ismin veya terimin özgün okunuşunun yazılmamasıdır. Bunu da sitem olarak algılamasın kimse; ben de ne yazık ki sıklıkla unutuyorum okunuşu koymayı ama koysak bence bu cidden çok ama çok faydalı olur. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 16:33, 26 Haziran 2008 (UTC)

Tartışma Şablonumuz[kaynağı değiştir]

  • Hemen hemen yeni formata uymayan çok az şablonumuz kaldı. Bunlardan biri de Tartışma şablonudur. Kurallar gereği yeni halini topluluğun onayına sunuyorum. Teşekkürler. Görüşlerinizi burada belirtebilirsiniz.
NOT:(Gerekli boşluk düzeltmeleri yapıldıktan sonra..) Levent Abi ileti 11:39, 23 Haziran 2008 (UTC)
  • Buraya mı yazmam gerekir bilmiyorum ama tartışma sayfalarındaki "YİB" gibi diğer şablonlar da standart hale getirilebilir mi? Çok fazla şablon olduğu zaman güzel görünmüyor da... Örnek Tartışma:Emma Watson El atanlara şimdiden teşekkürler. --Math34 ileti 20:11, 24 Haziran 2008 (UTC)

Benim önerdiklerim bunlar henüz bu şablonlar yok. Sadece Kullanıcı:Srhat/çalışma sayfasından Şablon:Tikutusu için bir tasarım görebilirsiniz. Kabul edilirse bunu şablon olarak oluşturabiliriz.Srhat 05:46, 25 Haziran 2008 (UTC)

Merhaba Şablon:Mikutusu şablonunu uygun bir hale getirdim. Bunu Kategori:Uyarı şablonları kategorisindeki şablonlara uygulkamayı öneriyorum. Hepsi tablo kodlarıyla yazılmış. Bu şakilde daha iyi olur. Kodlar basitleşmiş olur diye düşünüyorum. Yorumlarınızı aşağıya yazınız.Srhat 08:12, 24 Haziran 2008 (UTC)

Ben küçük değişiklikleri yapıyorum. Şablon:Sil şablonu hızlı silme içeriyor. Bunu arka plan renginin daha fazla dikkat çekmesi için açık kırmızı bir renk olmasını öneriyorum.Srhat 08:31, 24 Haziran 2008 (UTC)
  • Şablonlarda ölçünleştirme işine girişmeden önce, Mikutusuna işlerlik kazandırmak için bazı denemeler yapmıştık; fakat kullanamadık. Bu nedenle kodlarla yazdım. Eğer sorunsuz çalışıyorsa, oldukça iyi olur. --DsMuratileti 14:15, 24 Haziran 2008 (UTC)
Kodlarda sorun vardı. Ben de düzelttim .Şimdi oldukça iyi çalışıyor. Ben Uyarı şablonlarını düzenliyorum ve renk temalarını da konularına göre ayarlıyorum. Bana yardımcı olursanız sevinirim.Srhat 16:41, 24 Haziran 2008 (UTC)
Mümkünse Şablon:Mikutusu-ufak ta istiyorum. Takabeg ileti 14:31, 24 Haziran 2008 (UTC)
Oluşturuldu. Bu arada şablon belgesine bu şablonun kullanım alanlarını da belirtmemiz lazım. bunu ne için kullanabiliriz? Bir fikri olan buraya yazsın lütfen.Srhat 16:49, 24 Haziran 2008 (UTC)
Ufak derken w:ja:Template:Ambox-mini gibi bir şey rica edecektim. Yani küçük kutu. Demek ki anlatamamışımdır:) Mesela Macarların adı ve soyadı ters oluyor ya. Bunu açıklamak için kullanmayı düşündük. Bir kaç kez denedik ama yapamadık. {{Macarların ad ve soyadı|Hunyadi|János}} yazıldığında Maddede János Hunyadi olarak yazılmaktadır. Ancak Macarların geleneğine göre Hunyadi János olarak ta yazılabilir. gibi cümle çıksın istiyorum. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 19:47, 24 Haziran 2008 (UTC)
Pardon ben yanlış kodlamışım. Şimdi oldu mu küçük kutu :)?Srhat 07:50, 25 Haziran 2008 (UTC)
Elinize sağlık. Oldu. Deneme olarak {{Macar adı Mikutusu}} yaptım. Fakat resim (Macaristan bayrağı) çıkmadı. Yardımcı olursanız sevineceğim. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 09:44, 25 Haziran 2008 (UTC)
Tamam kodu düzelttim. imdi kullanabilirsiniz.Srhat 10:18, 25 Haziran 2008 (UTC)
Çok teşekkür ederim. {{Macar adı Mikutusu}} dışında {{Japon adı Mikutusu}} açıldı. Moğollarınki biraz karşık olduğundan şimdilik vazgeçtim. Moğolistan, Moğolistan Halk Cumhuriyeti, İç Moğolistan Özerk Bölgesi... sistemleri farklı ondan. Görüşmek üzere. Takabeg ileti 10:31, 25 Haziran 2008 (UTC)
Şablonu ilk oluşturduğumda kullanamamıştım şimdi çok güzel olmuş.--Aycanileti 19:33, 24 Haziran 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Şablon son sürümüne getirildi mi? Şablon tamamen tamamlandığında belirtin ki koruma altına alalım yoksa süper bir vandalizm odağı olur ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 10:27, 25 Haziran 2008 (UTC)
Evet. Tamamen tamamlandı. Koruma altına alabilirsiniz.Srhat 12:54, 25 Haziran 2008 (UTC)
Bu mesaj üzerine şablonun iki hâlini de koruma altına aldım ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 19:18, 25 Haziran 2008 (UTC)

Merhaba. Kategori:Uyarı şablonları içindeki şablonların kategorize edilmesi lazım bence. Çünkü kullanıcının koymak istediği uyarı şablonun bulması zor oluyor ve aynı zamanda eğer bir kişi bulamadığı için aynı şablonu bir kere daha oluşturabiliyor. Bunu önlemek için ve bir düzen sağlamak için kategorilere bölmemiz gerekmekte.Zaten bazı altkategoriler var; ama kategorize edilmemiş bir sürü şablon altta duruyor. Şablonların ayrılacakları alt ve daha alt kategorileri burada tartışıp daha sonra da uygulamaya geçirmeliyiz. Tabi hepimiz hemfikirsek. Srhat 06:12, 25 Haziran 2008 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Büyük bir kısmını düzenledim. Fakat bazısı cidden pek münferit şablonlar ve bir kategoriye konulurlarsa tek şablonluk bir kategori olur kategorileri - buna da gerek yok ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 09:54, 25 Haziran 2008 (UTC)
  • Bu kategorideki şablonları standardize etmek gibi bir konu vardı. Bir kısmı halledilmiş ama, çoğu duruyor. Ben diyorum ki; bunları kategorize ettikten sonra her kategorideki şablonlar için ayrı fotoğraf ve renk seçip mikutularına öyle yerleştirsek? Teşekkürler.  Burak @ 12:24, 25 Haziran 2008 (UTC)

kurgu maddeler[kaynağı değiştir]

  • katkılar ve vandalizmlerle birlikte kurgu maddelerde ve maddelerin içindeki kurgu bölümlerde ciddi bir artış var. özellikle türkçe olmayan isimler kullanılarak, viki dillerine boş bağlantılar verilerek, maddeler yıl, gün vb. sayfalara da aktarılarak gerçekliği kendi içinde kurgulanıyor. bazı isimlere, sadece türkçe internet sayfalarında rastlanıyor. vikipedinin, bir ansiklopedi olduğu için, internet kurgularının kanıtlandığı bir yer olarak kullanılmasını istemiyorsak bu tür maddelere ve içeriklere karşı uyanık olmakta ve bu tür kuşkulu maddeleri araştırmakta, dikkat çekmekte fayda var. --kibelemesaj 20:07, 25 Haziran 2008 (UTC)
  • Birkaç kurgu maddeye ben de rastlamıştım; bazıları gerekten yaratıcı oluyor, ama bunlar da Vikipedi'ye gelen kullanıcıların güvenini zedeleyebilecek maddeler. Bununla ilgili bir madde açsak iyi olur aslında. Kurgu madde ya da Vikipedi:Kurgu madde diye... --DsMuratileti 10:57, 30 Haziran 2008 (UTC)

Paşa, Bey, Efendi[kaynağı değiştir]

Selamlar. Burda gördüğünüz gibi Ziya Hurşit Bey maddesinde tartışma olmuştur. Tarih edebiyatlarında ve ders kitaplarında Ziya Hurşit olarak geçse de TBMM'nin resmî kayıtlarında Ziya Hurşit Bey olarak geçiyor. Dolayısıyla kaynaklara sadık olan araştırmacılar Ziya Hurşit Bey yani Bey'li yazıyorlar. (Yine de Ziya Hurşit yazanlar da yok değil.) Eğer arkadaşımızın gösterdiği gerekçesine baktığımda ve iyi niyetle yaklaştığımız zaman bu mesele sadece Ziya Hurşit Bey ile sınırlı değildir. Şahsen Soyadı Kanunu'dan önce ölenler için Paşa, Bey, Efendi kullanılabileceğini düşünüyorum ve zaten vikimizde kullanılıyor. Belli kural var mıdır acaba? Ali Rıza Efendi -> Ali Rıza, (birde Zübeyde Hanım -> Zübeyde) mi olsun? Fikirlerinizi almak istiyorum. Takabeg ileti 00:07, 26 Haziran 2008 (UTC)

Bana kalırsa Ziya Hurşit Bey olarak kalmalı.--Aycanileti 10:09, 26 Haziran 2008 (UTC)

Selamlar. Bence Ziya Hurşit olarak kalmalı. Bunun kaynaklara sadık kalmakla hiç bir ilgisi yok. Burada bir saygı ifadesi olan Bey sözcüğünün isimin bir parçası olarak yanlış yorumlanması sözkonusu. Soyadı kanunu öncesinde milletvekilleri saygıdeğer vatandaşlar olarak tabii ki bir saygı ifadesi olan Bey sözcüğü kullanılarak hitap ediliyorlardı. TBMM kayıtlarında o şekilde geçmesi gayet doğal. Ama siz de kabul edersiniz ki Ziya Hurşit yeni doğmuş bir bebek olarak nüfus kağıdında Ziya Hurşit Bey olarak kaydedilmemiştir. Yani adının resmi bir parçası değildir. Dahası Atatürk'e suikast teşebbüsünde bulunması nedeniyle saygınlığını kaybetmiş birisi olarak yazar ve bilim adamlarının ezici bir çoğunluğu tarafından kendisinden Bey lakabı kullanılmadan Ziya Hurşit olarak söz edilmektedir. Nasıl ki Çerkes Ethem'e hiç kimse Çerkes Ethem Bey demiyorsa Ziya Hurşit'e de Bey denmiyor. Bir Google testi yapın. Oran 15300:323 Ziya Hurşit lehine. Yani Bey lakabını kullananlar çok küçük bir azınlık. Bence bu maddenin adı başlatıldığı günden bu yana 2 yıl süredir kaldığı gibi Ziya Hurşit olarak kalması gerekir. Saygılar. ---Vikiyazar 15:21, 26 Haziran 2008 (UTC)
Arkadaşlarım. Benim sormak istediğim Soyadı Kanunu'dan önce ölenler için Paşa, Bey, Efendi kullanımı üzerindedir. Mesele Google'da ne çıktığı ve çıkacağı değildir. Ziya Hurşit Bey ve Çerkes Ethem Bey ile sınırlı bir mesele de değildir. Mesela aynı mevkide olan ve aynı resmî kaynaklarda Ahmet Bey ve Mehmet Bey olarak geçen iki zat var. Ahmet için beyi kullanarak Mehmet için beyi kullanmamak tarafsız ilkesimize aykırı değil mi? Takabeg ileti 15:29, 26 Haziran 2008 (UTC)
Pekiyi o zaman Osmanlı padişahlarına ne demeli? Hepsinin Vikipedi'deki madde adlarından Sultan ifadesi çıkartıldı. Oysa Sultan ifadesinin kullanımı bütün Osmanlı dönemi boyunca resmi kaynaklarda padişahların adlarınin yanında kesinlikle zorunluydu. Koskoca Osmanlı padişahları Mehmet Reşat ve Abdülmecit Vikipedi'de değil Sultan bir Bey ifadesini bile hakkedemiyorlar da, bir suikast zanlısı Ziya Hurşit mi bey ifadesini hakkediyor? ---Vikiyazar 15:45, 26 Haziran 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Öncelikle karşılaştırma yapmayı uygun bulmuyorum. "Şu harika adama bunu diyoruz da şu adama neden bunu diyoruz" hoş bir karşılaştırma değildir. Bu birincisi...
  • İkincisi: mümkün olan her ölçüde lakaplardan, saygı veya makam belirten unvanlardan kullanmamaya çalışıyoruz. Bu tarafsızlık politikası başta olmak üzere biçem vs. için de geçerlidir. Nitekim konu daha önce de tartışılmıştı ve kurallar ışığında her tartışıldığında aynı sonuca gelinmişti. Örneğin krallar için "14. Louis" diyoruz "Kral 14. Louis" demiyoruz, "Fatih Sultan Mehmed" demiyoruz da "II. Mehmed" diyoruz. Benzeri durum her ülkenin asilzadesi için de söz konusudur. Elbette gözden kaçanlar oluyor ama kurallar, daha önceki tartışmaların sonuçları hep bu sonuca varmıştır. Bu açıdan Bey, Paşa gibi ifadeleri genel olarak kullanmamamız gerekiyor. Sonuçta bu tip maddelerde anlam ayrımı da kolay yapabiliriz bu sebeple illâ ki bir Bey, Paşa sıkıştırmamıza gerek yok. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 16:07, 26 Haziran 2008 (UTC)
Anladığım şu ki: mümkün olduğu kadar Paşa, Bey, Efendi v.s kullanılmaması lazım. Resmî kayıtlarda nasıl geçse de kullanmayacağız. Doğru algılayabildim mi acaba? Özellikle merak ettiğim Türkiye Büyük Millet Meclisi (1. Dönem) maddesinde yer alanlar. Takabeg ileti 16:17, 26 Haziran 2008 (UTC)
Bütün Osmanlı resmi kayıtlarında padişahların adı Sultan Mehmet, Sultan Murat diye geçiyor. Bu gerçek bile madde adlarında bu ifadelerin kullanılması için yeterli bir sebep değil. ---Vikiyazar 16:21, 26 Haziran 2008 (UTC)
Karşılaştırma yapmakla hata yaptım, Noumenon. Haklısınız. Kusura bakmayın. Tarafsız bir ansiklopedi insanların ne kadar değer taşıdığı konusunda yargı yapmaz ve karşılaştırma yapmaz. Zaten ben böyle bir karşılaştırmayı hiç bir zaman bir maddenin metnine yazmazdım. Ancak bir tartışma ortamında uygun gördüm, ama ondan bile kaçınmam gerekirdi. Bey, Paşa gibi ifadeler konusunda zaten sizinle tamamen hemfikirim. ---Vikiyazar 16:18, 26 Haziran 2008 (UTC)


Evet, doğru anlamışsınız kullanmıyoruz; özellikle madde isimlerinde bu konuda çok hassasız. TBMM 1. Dönem'e gelince; bu kişilerin birçoğu daha sonrasında soyadı edinmiş insanlar yani resmî soyadları var bu açıdan madde adı hususunda sorun yaşamayız. Asıl bundan önceki kişilerde sorunlu olanlar olabilir ama hepsinde bir orta yol bulunur. Sonuçta bu insanların ismi değil paşa veya bey - sadece unvanları, makamları sebepli sözcükler... Resmî belgelere gelince; bir ülkenin resmî belgelerinde o ülkenin asilzadelerine, kurucularına, sultanlarına vs. övgü dolu isimler, lakaplar, hürmet ifadeleri verilebilir... bu açıdan bu isimlerin resmî metinlerde geçseler bile kullanılması mümkün değil. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 16:24, 26 Haziran 2008 (UTC)
Tamam. Bir de Osmanlı Paşaları ile Cumhuriyet dönemindeki Paşa, Bey, Efendi v.s bir tutacak mıyız? Yoksa sırf Cumhuriyet döneminde yaşamış olanlar için mi bu Paşa, Bey, Efendi kullanmayacak mıyız? Aynı dönemde aynı statüde aynı konumda olanlar mesela Ziya Hurşit Bey'i Ziya Hurşit yaparsak Ali Şükrü Bey'i de Ali Şükrü yapmamız gerekiyor. Cavit Bey nasıl? Ali Rıza Efendi de bir devletin resmî tarih literatürüne Efendi olarak geçtiyse de Ali Rıza yapılması gerekiyor. Yine Ali Rıza Efendi olarak anılır. diye yazabiliriz bence. Benim için tarafsızlık ilkemiz korunursa sorun yoktur. Biraz ayrıntılı olabilir ama belli bir kriter olsun ki gereksiz tartışmalardan kurtulalım. Çok mu soruyorum:) Takabeg ileti 16:34, 26 Haziran 2008 (UTC)


  • Merhabalar,
  • Aslında yaklaşık 3 yıl önce bunu uzun uzadıya tartışığımız bir zaman bir sonuç ve kriter yazmıştık bir yerlere ama şu anda çok aradım bulamadım ^_^ Ama politikaların gerektirdiğini şöyle özetleyebilirim: kişilerin isimleri lakapsız ve herhangi bir unvan, saygı, makam ifadesi vs. barındırmadan madde ismi yapılır. Maddenin girişinde kişinin tüm alternatif isimleri, lakapları, unvanları, saygı ifadeleriyle birlikte anılma şekillerine yer verilir. Madde içinde tavsiyemiz en yaygın ve en tarafsız hâlin kullanılması. Bu genellikle madde ismiyle aynı olabiliyor, fakat değiştiği de olabilir. Buna göre Osmanlı Devleti'nin önceki dönemlerindeki paşa ve efendiler de bu unvanları barındırmayacaklar madde isimlerinde. Bununla birlikte bu unvanları da içeren tam isimlerine madde girişinde yer verilecek. Aynı adlı kişiler için de mesleklerine göre, bu da işe yaramazsa başka bir özelliklerine göre anlam ayrım verilecek. Çok soru sormuyorsunuz; belirli bir kriter hususunda haklısınız. Bununla birlikte, birkaç gün içerisinde madde adlandırmaya ilişkin yönerge tamam hâle gelecek - bu sorunumuz kalmayacak ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 16:43, 26 Haziran 2008 (UTC)
Teşekkür ederim. En yaygın olan her zamanda en tarafsız olmuyor da:) Onu kenara bırakarak 3 yıl önceki tartışmaları bulmaya çalışacağım. Benim tek isteğim bu konuda da sö-devlete meydan vermemektir. Görüşürüz. Takabeg ileti 17:01, 26 Haziran 2008 (UTC)
Bunun (yani sö-devletin) olacağını sanmıyorum - veya şöyle diyeyim "olmasına izin vereceğimizi sanmıyorum." ^_^ en yaygın ve en tarafsız ile kastım şuydu: tarafsız seçenekler arasından en yaygın olanı. Yoksa sizinle aynı fikirdeyim, en yaygın olan genellikle en taraflı olan oluyor ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 17:37, 26 Haziran 2008 (UTC)


Bizler literatür değiliz! Literatüre bir şey yanlış bile girmiş olsa onu aynen alıp kullanmak zorundasınız! Aksini düşünüyorsanız o zaman gider kendi gerçek kimliğinizle literatür oluşturur ve konuyu akademik tartışmaya açarsınız. Bir dilin yazılı literatüründe olanı ve kullanılanı olduğu gibi almak ve uygulamakla yükümlüsünüz. Bunun yönergesi falan çözüm değildir, kendinizi kandırmaktan vazgeçin. Yönerge yazmak sorunu akademik açıdan çözmez ama vikipediyi yönergepedi yapmaya yetebilir. Birisi için kaynaklar Efendi demiş ise tartışmasız vikipedi de Efendi demek zorundadır. Diğer türlü bu bir özgün araştırma jargonu kabul edilir ve edilmelidir de. Vikipedinin kendisi akademik literatür değil ama akademik literatürün kullandığını aynen ve tartışmasız kullanıcısı durumunda olan tali bir araçtır. Vikipedi olmayanı olduramaz ve olmayanı ihdas edemez. Aksini düşünen varsa yanlış yerde yanlış işler ile uğraşıyor demektir. Örnek Göktürk Devleti; tüm akademisyenler bilirki bu devletin gerçekte adı bu değil ama literatüre böyle girmiş ve böyle de kalmıştır. Bu nedenle bu gibi konuların tartışılma yeri de vikipedi değildir. Vikipedinin bu versiyonun dili Türkiye Türkçesidir ve birincil kaynakçanız da Türkiye Türkçesi ile yazılı literatürdür. Diğer düşünceler hepimizin bireysel düşünceleri olmak ve vikipediye yansımamak durumundadır. İyi yazmalar.--88.233.22.254 17:05, 26 Haziran 2008 (UTC)

Lütfen Trolleri beslemeyiniz.

İleti Kutuları[kaynağı değiştir]

Merhaba. Vikipedi'de madde sayfaları için kullanılan Şablon:Mikutusu'na ek olarak diğer sayfalarda kullanılabilecek farklı ileti kutuları oluşturulmasının iyi olacağı düşüncesindeyim. Fakat bunların hangi sayfalar olacağı konusunda çok kararsızım. Mesela İngilizce Vikipedi'de Maddeler için, Tartışma sayfaları için, resimler için, kategoriler için ve diğer sayfalar için ileti kutuları kullanılmakta; fakat bence Vikipedi'de bunun aynısı bir sistem uygulanılmamalı. Ben kullanıcı alt sayfalarımda 4 adet şablon hazırladım. Bunlardan hangisini hangisi için kullanabileceğimiz ile ilgili bazı fikirlerim var fakat bazılarından emin değilim. Sizin de önerilerinizle uygun bir sınıflandırma yaparız umarım.

Oluşturulan şablonlar[kaynağı değiştir]

Bunun ne yararı olur?[kaynağı değiştir]

Bunun ne yararı olur diye içinizden sorabilirsiniz. Bu şekilde ayrı şablonlar oluşturursak bu ileti şablonlarını kolay bir şekilde sınıflandırmasını ve kolay ayırt edilmesini sağlamış oluruz. Şablonları kullanıldıkları sayfa türlerine göre daha kolay sınıflandırmış oluruz.

Peki ortak şablonlar için ne yapılmalı[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de her alan adındaki sayfalarca kullanılabilen ortak şablonlar var. Bulara örnek olarak {{sil}} ve {{koruma}} verilebilir. Bunları ayrı sayfalarda kullanımı için ayrı şablonlara bölmek standartlaştırmayı engeller. Bunun olmaması için Alan adı algılama sistemli bir de genel ileti kutusu oluşturdum. Bu kutu alan adını algılayıp hangi şablonun kullanılması gerektiğine karar veriyor. Böylece ortak şablonlarda sorun yaşanmıyor.

Yorum/Fikirleriniz[kaynağı değiştir]

Alta lütfen fikirlerinizi ve yorumlarınızı yazın. Şikutusu ve diğerleri için olan şablonun hangi sayfa türlerine kullanılması gerektiğine emin değilim. Burada aynı zamanda onu tartışalım. Tabi farklı ileti kutuları sistemi kabul görürse...Srhat 18:24, 26 Haziran 2008 (UTC)

  • Cevap yok mu?--Srhat 17:48, 27 Haziran 2008 (UTC)
Elinize sağlık. Cevap vermediğimiz için kusura bakmayın. En azından ben bu konunun yabancısıyım. O yüzden karışmadım. Umarım konuyu bilen arkadaşlarımız fikirlerini belirteceklerdir. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 11:48, 28 Haziran 2008 (UTC)
Önemli değil.Kusura bakacak bir şey yok zaten :). İyi günlerSrhat 11:59, 28 Haziran 2008 (UTC)
  • Ben en çok Mikutusunu beğeniyorum; diğerleri de gayet güzel, elinize sağlık... Bazı ayrıntılar vb. düzeltilebilir; konulacak resimler de önemli. Genel ileti kutusu iyi olabilir; ama uygulamasına da bakmak lazım. Tekrar elinize sağlık, iyi çalışmalar... --DsMuratileti 13:09, 28 Haziran 2008 (UTC)
Gikutusunu değişik alan adlarında test edebilirsiniz. Düzgün bir şekilde çalışıyor. Yukarıda da yazdığım gibi bu sayfadaki ileti kuusunun hangi alan adları için geçerli olması gerektiğinde kararsızım. Siz ne düşünüyorsunuz? Bu arada yorum için teşekkürler. Srhat 16:54, 28 Haziran 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Açık konuşmak gerekirse ben pek "standart"ları sevmem ve bu sebeple de bazı uyarı şablonlarında standart oluşturulmasına olur gözüyle baksam da ötesinde pek de mutlu olmuyorum ^_^ Sonuçta "özgür" ansiklopediyiz değil mi? Bununla birlikte, bu tip hususlarda gelenekselleşmiş görüşüm "çekimserlik"tir. Kısacası, çekimserim. Topluluk bunu daha kolay buluyorsa, daha faydalı buluyorsa, olabilir benim açımdan sorun yok. Madde içi kullandığımız navigasyon ve infobox kutularının özgün kalması (yani katı bir standart içine konmaması, bazısı ölçünleştirilebilir) çok önemli ama bunun dışındaki kutular standart olabilir ve "olsun" deniyorsa bence, dediğim gibi, sorun yok ^_^ Bu sisteme geçersek var olan şablonlarda oynama yapmak gerekecektir... Sonuç eğer olumlu olursa bu şablonları koruma altına almamız gerekecek; bu sebeple son karar verilince bir kenara yazarsak ve buna binaen bir hizmetli koruma altına alırsa hemen iyi olur ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 17:12, 28 Haziran 2008 (UTC)
    • Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sormak istediğim bir şey var: Niçin standartlardan hoşlanmıyorsunuz? Sorumun cevabı eğer standartlar şablon oluşturulması için sadece belirli bir stil uyguluyor ve bu da kullanıcıları şablon oluştururken kısıtlıyor ise evet kıstılıyor; fakat bu aynı zamanda kullanıcının uyarı şablonları oluştururken karışık kodlarla uğraşmasını engelleyerek kullanıcıya yardımda bulunacak, kısıtlama büyük bir kısıtlama olmayacak zaten sadece uyarı şablonlarının stilleri aynı olacak resimler ve renkler değiştirilebilir. Zaten siz de sorun yok demişsiniz ama ben yine de merak ettim. Eğer sebep farklı bir şeyse öğrenmek isterim. İyi çalışmalar :)Srhat 18:27, 28 Haziran 2008 (UTC)
Standarda kişisel olarak karşıyım zira standartlar yaratıcılığı öldürür ^_^ Yani standartlara bir sanatçı olarak karşıyım. Bunun dışında, özel olarak, standartlara Vikipedi'de karşıyım - veya en azından mesafeliyim zira özgür sıfatımızı standartlarla daraltmayı sevmiyorum. Kullanıcılar gönüllü olarak geliyorlar, herkesin estetik kaygıları, görsel iletişim tarzları, tercihleri farklı... kullanıcıları fazla standartlarla boğarsak kullanıcılar çok standartlaşmış şeylerden uzak duracaklardır. En azından kendi adıma konuşayım: eğer bir şablonu yapmak için okumam gereken 1 sayfalık standart varsa büyük ihtimalle standardı okumam, şablonu da yapmam ^_^ Tabii herkes benim kadar tembel değil... standartlar "özgür"lüğümüze, kullanıcıların tercihlerine ve tembel Vikipedistlere olumsuz etki yapmadığı sürece benim için sorun yok. Dediğim gibi uyarı şablonlarını bu şekilde standartlaştırmak iyi olabilir; zaten uyarı şablonu yapıyla ilgilenen birkaç Vikipedist var, politikaları da iyi bilmek gerekiyor bunları oluştururken. Bununla birlikte örneğin maddelerdeki navigasyon şablonları vs (atıyorum Hint mitolojisi şablonu veya Bilim dalları şablonu) çok farklı kullanıcılar tarafından yapılır, bunların birçoğu çok da deneyimli Vikipedistler değildirler ve bu insanlara bir standart dayatmak pek hoş olmaz... sonuçta ölçülü yapıldığında standartlaşmaya bir şey demiyorum. Bu kutu formatının şablon yazmakta zorlanan arkadaşlara yardımı olacağını da düşünüyorum; ama her yerde tek tip şablon görmek istemem ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 22:03, 28 Haziran 2008 (UTC)
  • Merhaba, öncelikle sorularımı yanıtsız bırakmadığınız için teşekkür ederim. Belirttiğiniz dezavantajları biraz daha hafifletmeye, çalışacağım. Eğer bu şablonlar kabul edilirse büyük ihtimal bu şablonlara benzer bir sistem kullanan İngilizce Wikipedia'da olduğu gibi bu şablonların kullanımıyla ilgili, niçin kullanılmasıyla ilgili vs. bir yönerge oluşturulacaktır. Yönergeleri uzun uzadıya okumak istemeyen Vikipedistler için sadece kısa bir özet hazırlayıp özet bölümüne yazarız (sadece parametreleri yazıp kısaca ne işe yaradıklarını açıklayarak). Nasıl bir politikanın en azından özetini bir kullanıcının bilmesi gerekse, bunun da aynı şekilde en azından özetini uyarı şablonu oluşturacak bir kullanıcı okuyabilir. Dediğiniz gibi Bilgi kutusu şablonlarında ve sayfalardaki navigasyon şablonlarında belli bir standart yok; ancak yine de hepsinin bazı ortak özellikleri var. Mesela bilgi kutusu şablonları genellikle sağa yaslanmış üstte sayfa adı altında resim altında diğer parametreler vs. gibi benzerlikleri var, navigasyon şablonları da genellikle sayfanın sonunda arka planı farklı renklerde olabilen bir başlık ve altında içerik gibi... Uyarı kutularını da böyle düşünebilirsiniz; mesela Mikutusunun yandaki kenarlık rengi, resmi değiştirilebilir istenirse sağa resim eklenebilir ya da değişik ek stiller "stil" parametresine girilebilir. Diğerleri için de bu geçerli ve ayrıca yazı stili parametresiyle de yazıya ek stil katılabilir. Yani, aynı bilgi kutusu şablonlarındaki gibi benzer bir stili var. Sadece biraz daha az stil seçeneği var. Teşekkürler, iyi çalışmalar Srhat 18:58, 3 Temmuz 2008 (UTC)

Anasayfa ve SD intervikileri[kaynağı değiştir]

Merhaba. Son Değişikliklerde bulunan Frysk, Gaeilge, Galego, Interlingua, Ebon, Ekakairũ Naoero, Plattdüütsch, Occitan, Rumantsch, Sardu, Gagana Samoa, Тоҷикӣ/tojikī, faka-Tonga, Yorùbá linklerinin kaldırılmaısnı talep ediyorum; çünkü sd ve anasayfaya konan intervikilerişn bir düzene göre seçilmesinden yanayım. Türkçe ile tarihi ve kültürel bağı olan, aktif viki olan ya da çok konuşulan dilleirn intervikilerde bulunmaıs gerek. Bizim intervikilerimize eklediğimiz nds vikinin anasayfasına bir göz atın. Türkçe ekli değil. Her önümüze gelen dili buraya eklememeliyiz. Ayrıca Anasayfa ve SD arasında link birliği sağlanmalı. Anasayfada bulunan bir dilin linki SD'de bulunmayabiliyor. --88.232.182.102 11:21, 28 Haziran 2008 (UTC)

  • Katılıyorum. İngilizce Vikipedi yanlış sonuç çıkarmadıysam +25.000'lik Vikipedileri, Fransızca Vikipedi de +100.000'lik Vikipedileri anasayfa intervikisine koymuş. Bizde de böyle bir ölçüt getirilirse daha düzenli oluruz. Alt şablonda zaten Türk dilleri bağlantımız var, eğer bir madde sayısı ölçütü getirilirse onlar da kalkabilir--Danbury ileti 11:30, 28 Haziran 2008 (UTC)
  • Zaten Şablon:Anasayfa linkler bu şablonu hazırladım anasayfaya konması için. Bu şablon ana sayfaya yerleştirilirse iyi olur. Bence bu ölçüt +50.000 ve Türk dilleri olmalıdır.--88.232.182.102 11:38, 28 Haziran 2008 (UTC)
  • Şablon:Anasayfa linkler bence güzel. Elinize sağlık. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 11:42, 28 Haziran 2008 (UTC)
  • Bahsedildiği şekilde düzenleme yapılabilir. Şablon:Anasayfa linkler'i yapan arkadaşın ellerine sağlık. Ancak interwikilerin hepsi kaldırılrıp bu şablonu konacaksa, kullanılmamalı bu şablon.  Burak @ 11:44, 28 Haziran 2008 (UTC)
Türk dilleir şablonu ana sayfada duracaksa intervikileri kaldırılabilir ancak yeni yapılan şablon ana sayfaya konacaksa bu gereksiz. Türk dilleri linkleri ana sayfada durabilir.--88.232.182.102 11:46, 28 Haziran 2008 (UTC)
  • İnterviki kalabalığı olduğu fikrinize katılıyorum. Bunun yerine diğer vikilerde olduğu gibi popüler vikipedileri yazıp alta da Tüm Liste diye bir link koyabiliriz. Bunun uygulanması için aşağıdaki kodlar söylediğim yerlere kopyalanabilir.
  • Bu kod MedyaViki:Common.js'ye
/**Ana Sayfa Interviki *********************************************************
 *
 *  Açıklama: Ana sayfada diğer Vikipedilerin listesi için "diğer dillerde" bölümüne yazı ekler.
 *  Maintainers: [[User:AzaToth]], [[User:R. Koot]], [[User:Alex Smotrov]]
 *  Türkçe uyarlama: [[User:Srhat]]
 */
 
function intervikiTumListeAnaSayfa() {
    addPortletLink('p-lang', 'http://meta.wikimedia.org/wiki/List_of_Wikipedias',
                   'Tüm Liste', 'interviki-digerleri', 'Diğer Vikipedilerin tam listesi')
}
 
if ( wgTitle == 'Ana Sayfa' && wgNamespaceNumber == 0 ) {
    addOnloadHook( intervikiTumListeAnaSayfa );
}
  • Bu kod da
#interviki-digerleri { font-weight:bold; }

MedyaViki:Common.css'ye kopyalanmalıdır. Nasıl göründüğünü test etmek istiyorsanız birincisini kullanıcı monobook.js dosyanıza diğerini de kullanıcı monobook.css dosyanıza kopyalamalısınız.Srhat 12:25, 28 Haziran 2008 (UTC)

Kodların konulması kabul edilirse yöneticiler bir el atıp taşısınlar kodları lütfen--Srhat 13:09, 28 Haziran 2008 (UTC)

Ana Sayfa Türk dilleri şablonu[kaynağı değiştir]

Merhaba. Ana sayfada bulunan Şablon:Ana sayfa diğer Türk dilleri şablonunu yetersiz bulduğum için etkin vikiler ve Türk dillerinden oluşan bir Şablon:Anasayfa linkler şablonu yaptım. Kabul görürse ana sayfaya çıkacak. Görüşlerinizi bekliyorum.--88.232.182.102 11:43, 28 Haziran 2008 (UTC)

Deutsch (Almanca) yerine -> öncelik sırasında Almanca (Deutsch) kullanılması daha doğru olacaktır sonuçta türkçe dilini kullanıyoruz --Karduelismsj 11:54, 28 Haziran 2008 (UTC)

Hemen gerekli düzenlemeyi yapıyorum.--88.232.182.102 11:55, 28 Haziran 2008 (UTC)
Yaptım; ayrıca incubator'deki Türk dillerini de listeye ekledim.--88.232.182.102 12:07, 28 Haziran 2008 (UTC)
Ne kadar çabuk hallettiniz:) Elinize sağlık. Şimdi Türk dillerinin orijinalleri yok. Bence ya bütün orijinalleri eklensin ya orijinalleri hiç eklenmesin. Her zamanki gibi şahsi tercihim yok. Sadece tarafsız ve eşit olmasını istiyorum. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 12:12, 28 Haziran 2008 (UTC)
Tamam onu da ekliyorum:d--88.232.182.102 12:17, 28 Haziran 2008 (UTC)
Onları da ekledim.--88.232.182.102 12:20, 28 Haziran 2008 (UTC)
  • Merhaba. Incubator linklerinde ufak bir değişklik yaptım. Haberiniz olsun. Bu arada şablon da çok güzel olmuş.Ana sayfaya çıkmalıSrhat 12:30, 28 Haziran 2008 (UTC)
Henüz öneri aşamasında olan diller yani Incubator bölümü çıkarılsın. Incubator'daki dil tekliflerinin çoğu ya iptal edildi ya da amacından saptı. Bakarsanız Peçenek Vikisi adı altında düzenlenen çalışamanın tamamen bir Öztürkçe ansiklopedisi yaratmak için sürdürülen özgün bir çalışma olduğunu göreceksiniz. Projeler açıldığında tabii ki ekleriz. --Danbury ileti 12:59, 28 Haziran 2008 (UTC)
    • Öztürkçe mi? Gerçek türkçe mi? Peçenekçe denmiş ise Kıpçak Türkçesi olmalıdır incelemek gerek. Murat anlaşılır bulmuş elbette anlaşılır olacak. :))) Bu dil anadoluda 9. yüzyılın sonuna kadar yaygın biçimde ortodoks hristiyan türklerin diliydi. Onlar daha sonra siyai nedenlerle bizans/yunan dilini konuşmaya başlayınca unutulur gibi oldu. Konuya ilgi duyanların pontos coğrafyası ile uğraşanların 10. yüzyıl öncesi klise vaftiz kayıtlarını incelemeleri yerinde olur. Çok ama çok şaşıracaksınız, aaa bunlar türk ismi grek değil diyeceksiniz. Öztürkçe arayışı olduğunu düşünmüyorum yalnıza 11. yüzyılda anadoluya gelen müslüman türklerden önce müslüman olmayan türklerin diliydi bu lehçe o kadar!!!--88.233.16.150 01:23, 30 Haziran 2008 (UTC)
  • Ah, hayır hayır. Demek istediğim bu değildi Bana da anlaşılır geldi. Çünkü bu farklı bir dil değil şu hâliyle. Gerçi konumuz da bu değil ama anlatmak istediğim şu: Peçenekçe 12. yüzyılda ölmüş, hakkında doğru düzgün bir kaynak ya da bir kalıntı olmayan, dilbilimcilerin Oğuz grununa ait olduğunu bilmekten öte bir yorum yapamadığı (kaynak Vikipedi) bir dil. Bu projede uzay, yaşam, bilim gibi Türkiye'de dil devrimiyle kullanıma giren sözcükler ile 19. yüzyıl başı İstanbul ağzı olan eylem çekimleri kullanılıyor. Amacından saptığı açık. Öz Türkçe sözcüklerle Peçenekçe Viki adı altında birileri oyunlar oynuyor. Kolay gelsin. Anasayfaya böyle bir bağlantı koyup kendimize güldürmeyelim insanları. Osmanlıca Vikipedi'nin açılması reddedildi. Açılması en olası dil Gagavuzca. Açılırsa onu koyuveririz. Diğer öneriler 8-10 maddeden ibaret hâlâ. Bağlantı kalabalığı olmasın. Umarım şimdi anlatabildim derdimi. --Danbury ileti 06:53, 30 Haziran 2008 (UTC)
Gerekçelendirdiğiniz ve açımladığınız kadarıyla haklısınız. Ana sayfa Türk dilleri şablonu içinde bunlar yer almamalı. Teşekkürler Danbury.--88.233.16.150 07:58, 30 Haziran 2008 (UTC)
  • Ben zaten koyalım dememiştim; bir de, resmî olarak kurulmayan, sadece incubatorda olan Vikipedileri ana sayfadan bağlantı olarak koymamız doğru değil bence. Ancak mesela Osmanlı Türkçesi maddesine bir bağlantı eklenebilir buradaki gibi. Bilgilendirmeler için de teşekkürler ayrıca , kolay gelsin... --DsMuratileti 10:52, 30 Haziran 2008 (UTC)

Vikipedi şecere-i osmani olmuş![kaynağı değiştir]

Bu listede yer alıp burada VP:HS Madde 6'dan silinmesi gereken çok sayıda madde var. Lütfen ilgilenilsin. Vikipedi şecere-i osmani değil. İçinde elbette ansiklopedik yani kayda değerler var. Onlar kalmalı ama geri kalanlarının kalması çifte standart oluşturur. Bu maddelerin çoğunluğu vikipedi politikalarına aykırı durumda. Maddeleri açan illa açacaksa ve politikalar izin veriyorsa tek bir madde içinde liste biçiminde açsın. yoksa bu maddelerin kayda değerlik ve ansiklopedik olmamak gibi ciddi vp politikalarını ihlal eden sorunları var.--85.101.254.20 14:09, 28 Haziran 2008 (UTC)

  • Söz konusu bağlantıda ansiklopedik ve kayda değer olmayan maddeler silindi. Levent Abi ileti 11:46, 29 Haziran 2008 (UTC)
    • Değerli Levent, daha önce bir kaç tanesine VP:HS madde 6'dan sil koymuştum ve Kibele arkadaşımız bunları silmişti baktım o kadar çokki hepsine birden sil korsam yanlış anlaşılabilir diye düşündüm ve topluluğun dikkatine öncelikle sunayım istedim. Aksi durumdada vandallık olarak algılanma riski vardı. Bu maddeleri birisi anonim diğeri Osman yahya isimli kullanıcılar açmışlar uygun ve ürkütücü olmayan yapıcı bir lisan ile durum aktarılırsa yararlı olur kanaatindeyim. Malum genetik olarak yalnızca Cengiz Han'ın soyundan gelen dünya vatandaşlarının sayısı 16 milyon kadar ataları güzel yahut tarihi kişilikler oldu diye beş yaşında çocukların madde olamayacaklarını kavramaları gerekiyor arkadaşlarımızında. Ancak vp politikaları liste yapmalarına şu anlamda izin veriyorsa örneğin 20 ve 21. yüzyılda Osmanlı Hanedan Soyu gibi bir isimde liste o zaman bunun içinde değerlendirilebilirler. Ki bu benim yorumum elbette veya sildiğiniz gibi silinirler... Teşekkür ederim.--88.233.22.218 20:01, 29 Haziran 2008 (UTC)
  • İlgili kişilere gerekli açıklama yapıldı. Duyarlı davranışlar için teşekkürler. Levent Abi ileti 21:48, 29 Haziran 2008 (UTC)

Bağlantı sorunu[kaynağı değiştir]

Merhaba,
Bir süredir vikinin çok yavaş olduğunu düşünüyorum ama yine de girebiliyordum en azından. Ancak bugün sabahtan beri vikiye hiçbir şekilde giremedim. Tüm sayfalar bir türlü yüklenmedi, öylece bekledi. Modemimi kapatıp açarak yeni IP edinince sorun çözüldü. Acaba sorun bende midir? Benim gibi bağlantı sorunu yaşayan oldu mu? İyivikiler... homonihilis // ileti 18:00, 29 Haziran 2008 (UTC)

  • Bugün ben de biraz yaşadım o sorunu; arada da "Wikimedia Error" verdi. Sanırım sunucularda bakım var... --DsMuratileti 18:38, 29 Haziran 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Ben sorun yaşamadım ama bazı arkadaşların yaşadığını duydum... sanırım genel olarak internet bağlantısında bir sorun var. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 19:00, 29 Haziran 2008 (UTC)

silinecek sayfalar[kaynağı değiştir]

Merhaba,
Sanırım tüm hizmetlilerimiz yaz tatiline çıktı. Silinecek sayfalar aldı başını gidiyor. Çok olmaları sorun değil de, aralarında günlerdir silinmeyi bekleyen, ciddi telif ihlalleri var (örneğin Soğuk füzyon perşembeden beri bekliyor). En azından telif ihlallerini birileri hallediverse diye hatırlatmak istedim. (Biliyorum, viki gönül işi, herkes istediğini yapar, ama hizmetli olmanın da sorumluluğu bu. Olanlar olmayanların böyle dırdırlarını da dinlemek durumunda kalıyor ) İyivikiler... homonihilis // ileti 18:19, 29 Haziran 2008 (UTC)

  • Ben de baktım; bir hayli birikmiş, Homonohilis'e katılıyorum... Aralarında küfür olan yerleri çıkardım; ama bu konuyla hizmetlilerimiz ilgilense iyi olacak bence de. İyi çalışmalar, kolay gelsin... --DsMuratileti 18:36, 29 Haziran 2008 (UTC)
Merhabalar,
Ben de telaşlanmıştım sadece 60 küsûr tane varmış ^_^ Bir kısmını ben sildim bir kısmını bir başka arkadaş silmiş. 100'ü geçmezse sorun değil; 5 dakikalık iş... ama haklısınız, özellikle telif hakkı ihlâlleri çok önemli; bunlara öncelik tanımalıyız aslında. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 19:11, 29 Haziran 2008 (UTC)
Teşekkürler. Şöyle bir şey önersem: Silme şablonları ilgili maddeyi otomatik olarak Kategori:Vikipedi silinecek sayfalar'a ekliyor. Bunun alt kategorisi olarak Kategori:Telif ihlalinden silinecek sayfalar ve Kategori:Vandalizmden silinecek sayfalar açsak. Bu iki silme sebebi diğerlerinden daha önemli çünkü ve çabuk halledilmesi gerekiyor bana göre. Tabii silme şablonunda, nedene göre farklı kategoriyi maddeye ekleyecek bir değişiklik yapılabilir mi, bilmiyorum. İyivikiler... homonihilis // ileti 20:49, 29 Haziran 2008 (UTC)
  • hizmetliler tatile filan çıkmamış, an itibariyle silinecek sayfalar bomboş.. yani hizmetliler esas görevlerini yapmışlar.. ama yeni sayfalar, günler önce eklenen ve silinmesi için işaretlenmeyi bekleyen onlarca sayfayla dolu. yani demem o ki, onlar da almış başını gidiyor.. ve senin sözlerinden kopyalayarak bitiriyorum sevgili homonihilis ve tüm vikipedistlere ithaf ediyorum.. biliyoruz, viki gönül işi, herkes istediğini yapar, ama vikipedist olmanın da sorumluluğu bu. --kibelemesaj 21:35, 29 Haziran 2008 (UTC)
  • Peki, an itibarıyla konuşalım. Ben o mesajı yazdığımda silinecek sayfalar 80'den fazla idi ve aralarında 3-4 gündür silinmeyi bekleyen ciddi telif ihlalli en az 5 sayfa vardı (kendi işeretlediklerimden biliyorum, belki başka da vardır, belki yoktur). Bu konuda küçük bir hatırlatma yaptım. Çünkü şu anda değişiklik yapmakta olduğum ekranın altında bile "Telif haklarına aykırı içerik otomatik olarak silinir." yazısı var. Ancak durum böyle iken, açtığı telif ihlalli madde günlerce silinmeyen telif ihlalci bir katılımcı, kuralların ciddiyeti hakkında sizce ne düşünür? Hatırlatmayı yaptım, ihlaller silindi. Fena mı oldu? Dediğiniz doğrudur, henüz tespit edilememiş bir çok silinmesi gereken sayfa vardır mutlaka, ama en azından tespit edilenleri, özellikle de yukarıda belirttiğim iki kurala aykırı iseler, kanımca hiç bekletmemek gerekir.
    Bunun harcinde, yeni sayfaları inceleyen (en azından birkaç) katılımcının aynı maddeleri tekrar tekrar gözden geçirerek zaman kaybetmeleri önlemek amacıyla, "gözden geçirilme işareti" gibi ek bir özellik için başvuru yapılmıştı sanırım. Kibele'nin bahsettiği yeni madde gözden geçirme sorumluluğumuzu yerine getirmemizi kolaylaştıracak bir araçtı bu. Bunun sonucunu takip edemedim. Ne aşamada olduğu konusunda bilgi verilebilir mi? İyivikiler... homonihilis // ileti 05:46, 30 Haziran 2008 (UTC)
Peki Buradaki resimlerle kim ilgilenecek? 12 Hazirandan beri silinmeyi bekleyen resimler var. İlla sil etiketi mi koyalım.--88.232.35.103 09:25, 30 Haziran 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Bildiğim kadarıyla patrol özelliği kullanıcılara henüz açılamadı zira şahsımın developerslara yaptığı başvuru henüz kabul edilmedi. Fakat patrol özelliği olsun olmasın, yeni sayfalar ve yeni resimleri kontrol etmek her kullanıcının görevidir ve bu patrol özelliği olmadan da yapılabilir. Bununla birlikte şu anda bir-iki kullanıcı dışında kimse buna zaman ayırmadığından hizmetliler bunları kontrol etmek zorunda kalıyor ve yapmaları gereken asıl işlere yani silme kategorilerini boşaltmaya, koruma taleplerine bakmaya vs. zaman bulamıyorlar. Hem kendimiz işaretliyoruz hem kendimiz işlemi yapıyoruz. Oysa hizmetlilerin yakalama değil, yakalanmışları işleme koymaktır görevleri. Fakat ne yazık ki telif yakalayan, yeni sayfaları kontrol eden kullanıcı sayısı çok ama çok az.
  • Silinecek sayfaları kategorilemek güzel olur... fakat cidden başarılabilir mi? Emin değilim. Zira sil şablonu yerleştiren Vikipedist sayısı çok ama çok az, bu da yetmiyormuş gibi şablonların çoğunluğu yanlış gerekçelerle konuluyor. Sanırım bunun sebebi politikalara olan genel ilgisizlik ve VP:HS'yi çoğunluğun okumamış olması...
  • Sonuçta, yaz günlerine girdik bugünlerde birçok kullanıcı, hizmetli olsun olmasın, tatile gidecek, trafik biraz birikecek... bunu öncelikle kabullenmeliyiz. Bir kullanıcı ne kadar sorumluysa telifli içerik yakalamaktan, bir hizmetli de o kadar sorumlu. Sonuçta gönüllülükle yapılan işler bunlar... abartırsak kullanıcılar kırılabilir, üzülebilir; bunu şahsen hiç istemem. Birbirimize karşı daha anlayışlı olmalıyız. Bence çözüm kullanıcıların yeni sayfa ve resim eklentilerine daha fazla zaman ayırması olur; böylece hizmetliler her gün uygunsuz madde ve resim silmeye ayıracakları zamanları tek tek resim etiketleyerek, düzensiz yeni sayfalara düzenle şablonu ekleyerek geçirmemiş olurlar... sistem daha yetkin ve etkin olur ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 09:45, 30 Haziran 2008 (UTC)
neden bu kadar tepki gösterildi anlamadım... özellikle yeni sayfalar konusunda... sadece basit bir hatırlatmaydı ki çok yerinde bir hatırlatmaydı.. dün 100 kadar sayfa silindi.. (madde sayımız 110.550'nin üstünde diye hatırlıyorum... hatta merak edip bakmıştım çünkü tüm SD sadece silinen sayfaları gösteriyordu.) yeni sayfalara bakıp bakmamak kullanıcıya kalmış bişey, kimsenin özel görevi değil... (yanılıyorsam düzeltin lütfen) ancak sayfa silmek evet yöneticilerin görevi... bu kadar alınmaya gerek yok... ben gördükçe silinmesi için maddeleri işaretliyorum.. şu durumda bak biz yapıyoruz ama siz yapmıyorsunuz, yeni sayfalara bakmıyorsunuz, o yüzden bu duruma geldik demeyelim lütfen... anlayışlı olalım biraz... sadece basit bir hatırlatma, o kadar... hatta homonihilis kendisinin dırdır yaptığını söylerek, gülücük ekleyerek yapmış bu hatırlatmayı... muhtemelen yanlış anlaşılmaması için... --Berfu 10:01, 30 Haziran 2008 (UTC)
Hatırlatılması çok normal ve hatta iyi; keşke herkes hatırlatsa. Fakat ortada bir sorun var; kimse yeni kayıtlarla ilgilenmediği için ciddi aksama oluyor işlerde. Bizim de bunu belirtmemiz, hatırlatmamız suç mu? Yani birisi hatırlatsa da hatırlatmasa da böyle bir sorun var; bunu çözmek için hepimizin bir şeyler yapması gerekiyor bu da bir gerçek. İşaretlenen bir madde eninde sonunda silinir ama ya işaretlenmeyenler? Demek istediğim buydu. 100 sayfanın silinmesi 5 dakikalık bir iştir; ama 100 sayfanın kontrol edilmesi 5 dakikalık olmuyor... yeni sayfaları düzenli kontrol etmeyelim mi yani? bir hizmetli de yeni sayfaları kontrol etmek zorunda değil? Gönüllülük açısından bir hizmetliyle bir kullanıcı arasında fark yok. Rutin olarak o kategorileri kontrol edip silme yapmak da taş üzerine yazılı bir kanun değil hizmetliler için... bırakın şunu bunu fonksiyonları kullanıp kullanmamak da hizmetliye kalmış bir şey. "Ben istersem hiç karışmam bu işlere sen yapmak zorundasın" kesinlikle ne yapıcı ne anlayışlı bir tavır olur. Hepimiz bir ucundan tutacağız ki hiçbir şey aksamasın ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 10:16, 30 Haziran 2008 (UTC)
evet sizi anlıyorum.. ben yeni sayfalar kontrol edilmesin, herşeyi hizmetlilerin başına kalsın demiyorum... böyle söylemediğimi eminim sizde biliyorsunuz.. sadece biz yapıyoruz ama siz yapmıyorsunuz demeniz hoş değil.. elbette sizde hatırlatabilirisniz bundan daha doğla bişey yok... sadece şöyle küçük bir fark var... 100 kadar sayfa hali hazırda silinmesi için etiketlenmiş ve günlerdir bekliyor... birgün vikipediye gelir ve hiç madde etiketlenmemiş görürseniz evet biz görevimizi yapmıyoruz demektir. ancak yeni sayfaları kontrol etmeyen biz tembel vikipedistlerin sizin madde silmenizi engellediği söylemi SD'de vakit harcayan, yeni sayfaları kontrol etmek için uğraşan kimseye moral vermiyor.. bunu belirtmek istedim.. evet yeterli değil biliyorum ancak herkes elinden geleni yapıyor... Bu imzasız yazı Berfu (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • Bununla birlikte şu anda bir-iki kullanıcı dışında kimse buna zaman ayırmadığından hizmetliler bunları kontrol etmek zorunda kalıyor ve yapmaları gereken asıl işlere yani silme kategorilerini boşaltmaya, koruma taleplerine bakmaya vs. zaman bulamıyorlar.

Bu kısma çok takıldım. Bu cümleyi anlayabilirsem, idrak edebilirsem bir iki yorum yapmak isterim bu konuda. Şimdilik diyebileceğim o ki; SD devriyeliği konusunda en aktif vikipedilerden biriyiz ve özel sayfalara girip baktığımda yine de o her yeni sayfayı kontrol eden hizmetlilerimizin ve yetkileri olmadığı halde gönüllü sd devriyeliği yapan arkadaşlarımızın gözünden kaçmış onlarca madde buluyorum her gün, içeriği telifli bilgiler ve küfürler dolu olan... Yine de silinecek sayfalar kategorisinin kalabalık olması büyük bir sorun teşkil etmemekte. İşaretlenmiş olması yeterli sorunlu madde ve resimlerin. İşaretsizler sorun teşkil etmekte. Resim etiketleme ve henüz ellenmemiş maddeleri kontrol etme konusunda tüm vikipedistler biraz daha duyarlı davranırsa ortada sorun kalmaz. Hizmetlilerimiz de silgilerini alıp geldiklerinde silerler biter, gider. --maderibeyzaileti 10:25, 30 Haziran 2008 (UTC)

Kastım da zaten yeterince işaretleyemediğimiz, hizmetlilerin büyük bir kısmının da silinecekler kategorilerine bakmaya fırsat bulmadan çoğunlukla SD devriyeliğine, yeni kayıtları kontrol etmeye vakit harcamasıydı... eğer daha fazla işaretleyebilirsek yani yeni kayıtları daha fazla kontrol edebilirsek, hizmetliler bir de yeni kayıt kontrol etmeye zaman harcamaz sadece kategorilerdekileri silerler. Zaten işaretlemek herkesin görevi, sadece hizmetlilerin değil... Demek istediklerim bunlardı. Yani sizin dediklerinizden pek farklı şeyler demiyordum ^_^ Sonuçta sizin de dediğiniz gibi işaretlenmiş olan eninde sonunda halledilir ama ya işaretlenmemiş olanlar? Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 10:39, 30 Haziran 2008 (UTC)
  • silinecek sayfalar kategorisi birazcık kabardığında 'yöneticilerimiz uyuyor mu?' denmesine alıştık, ilk defa olmuyor. bunun en büyük nedeni de, lafta bunu bilsek de aklımızın biryerlerinde hizmetlilerin vikipedinin esas görevlileri olduğu önyargısına kapılmamız. bu önyargıdan kurtulmamız ve de burada yapacak çok iş ve eğer uyarmaya kalkacaksak çok konu olduğunu belirtmek için cevap verdim. kişisel olarak alınmadım, hiçbir hizmetli arkadaşımın da alınacağını sanmam. ama bu sistemin tam olarak oturması için bu önyargılardan kurtulmak gerekiyor. az kişinin bu işleri yaptığı malum, ama esas konu, noumenon'un da vurguladığı gibi henüz işaretlenmemiş sayfalar. yani işaretli olup 24 saattir silinmemiş iki sayfanın değil, aylardır, hatta yıllardır durmakta olan onlarca telifli maddenin derdine düşmeliyiz daha çok. bunları konuşmak zarar değil yarar getirir.. --kibelemesaj 15:18, 30 Haziran 2008 (UTC)

İstekler[kaynağı değiştir]

Başlık değişiklik isteği[kaynağı değiştir]

Teşekkürler --60.240.112.112 04:23, 1 Haziran 2008 (UTC)

  • Halloldu. Teşekkürler. --Yabancımsj 05:46, 1 Haziran 2008 (UTC)

Umarum gerçekleştirirsiniz...[kaynağı değiştir]

Yıllarıdr Vikipedi den faydalanmakta olduğumuzu söylemek ve çok beğendiğimiz bir site olduğunu söylemek istiyoruz..Ancak İsteğimiz şudur ki!!! Dini bölümlerde dünyaca da kabul edilirki Samavi olan dinlerden ve o dinlerin Peygamberleri ile ilgili yazılarınızda LÜTFEN """HZ.--MUHAMMED (S.A.V.) OLARAK YADA DİĞER PEYGAMBERLERDEN "HZ. İSA YADA HZ. MUSA YAZARKEN "HZ." KISALTMASINI YAZMANIZI ÖNEMLE RİCA EDİYORUZ... GEREKİRSE BU KONUDA İMZA KAMPANYASI YAPAR BİNLERCE KİŞİDEN OY TOPLARIZ LÜTFEN BU İŞİ GERÇEKLEŞTİRİNİZ. BU BİR SAYGI VE SEVGİDİR..SEVGİ DUYMUYORSANIZ DA BİR HOŞ GÖRÜDÜR..

Tsing Hanedanı -> Çing Hanedanı (Daha yaygın kullanım.) Takabeg ileti 19:50, 3 Haziran 2008 (UTC)

Seyit Battal Gazi -> Battal Gazi (bakınız: tartışma sayfası) Takabeg ileti 05:59, 4 Haziran 2008 (UTC)


Isim degisiklikleri[kaynağı değiştir]

Son zamanlarda Cin ile ilgili maddelerde gariplikler yasaniyor. Madde isimleri literaturde bulunmayan, Turkceye uymayan garip karsiliklarla degistiriliyor. Artik is cigrindan cikmadan gorevli arkadaslari bu konuda duyarli olmaya davet ediyorum. Bosu bosuna vaktimizden caliniyor. Artik bunlarin maksatli oldugunu dusunmeye basladim.--CenkX 09:55, 7 Haziran 2008 (UTC)

En son bir kac ornek:

Cince karakterler-- Cin karakteri (???)--- Çin yazı karakterleri

Qin Hanedani -- Çin hanedani -- Tsin Hanedanı

Xia Hanedani -- Hya Hanedani

bana hemen acil lazım

  • Öncelikle hoşgeldiniz.Ekvator maddesine gözatabilirsiniz.--bora006ileti 12:04, 7 Haziran 2008 (UTC)

İsim değişikliği[kaynağı değiştir]

Ototroflar maddesinin adı, maddenin bütün diğer dillerindeki ve Heteretrof maddesindeki gibi tekil olarak Ototrof yapılabilir mi?--Cfsenel 21:21, 7 Haziran 2008 (UTC)

İlgili isim değişikliği yapıldı ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 21:25, 7 Haziran 2008 (UTC)

İsim değişikliği[kaynağı değiştir]

Windows Live Hotmail- maddesinin adı Windows Live Hotmail yapılabilir mi? Windows Live Hotmail'i yanlışlıkla başka bir yere yönlendirmişim, isim değişikliğini kendim yapamadım.--Cfsenel 18:14, 9 Haziran 2008 (UTC)

  • Levent Abi'nin sayesinde yapıldı. Kolay gelsin.  Burak @ 18:24, 9 Haziran 2008 (UTC)

Browser oyunların nasıl yapıldığı hakkında bi bilgi istiyorum bilen varsa yazabilir mi?


Ziyaret istatistikleri[kaynağı değiştir]

Türkçe wikipedide en çok ziyaret edilen 100 - 1000 maddenin ne olduğunu hangi sayfadan öğrenebiliriz?

Madde başlığı değişiklik istekleri[kaynağı değiştir]

Açıklamalar ilgili tartışma sayfalarında yapılmıştır. Teşekkürler. --60.240.112.112 11:54, 12 Haziran 2008 (UTC)

  • Merhabalar. Monobooklarımızda bulunan, değişiklikleri geri alma gibi işlemleri yapmamızı sağlayan kutucukların içindeki yazılar Türkçeye çevrilebilir mi? Benim gibi İngilizce bilmeyen kullanıcılar monobookun nimetlerinden daha çok yararlanabilir bu sayede sanırım. Teşekkürler.  Burak @ 00:16, 17 Haziran 2008 (UTC)

merhaba biri bana yardım etsin lütfen, bu sayfalara bir şairimizi tanıtan yazı koyacağım fakat telif hakkı olunabilir diye siliniyor, bu telif hakkının istenmeyeceğine dair garantiyi nasıl ve neşekilde sağlayabilirim, sitede linkler halinde gösteriliyor sanırım ama inanın ben hiç mi hiç anlayamadım.. saygılarımla. fahrettin kadıoğlu

  • Merhaba. Vikipedide ancak özgür lisanslı içeriğe yer verilebilir. Telif hakkı saklı sitelerden kopyala yapıştır yapamazsınız. Ancak bu sitelerde yer alan bilgileri tamamen kendi cümlelerinizle yazıp, siteleri maddenin sonunda kaynak gösterebilirsiniz. Size tavsiyem yazmadan önce Vikipedinin beş temel taşını ve biçem el kitabını okumanız. Böylece sorunsuz maddeler yazmak konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Kolay gelsin. --Yabancımsj 07:40, 19 Haziran 2008 (UTC)

Maddenin içinde olan şablondaki renk ile alt şablondaki çim rengi renkleri farklı. Çok önemli bir şey değil ama... -- KüçükYumurcakÖzgür  16:25, 19 Haziran 2008 (UTC)

Düzeltme istegi[kaynağı değiştir]

Bir Gümüşsulu olarak http://tr.wikipedia.org/wiki/Simav%2C_K%C3%BCtahya sayfasındada bulunan simavın köyve kasabaları başlıklı kısımda kelemyenice kasabası ve boğazköy köyünün birleşerek Gümüşsu Kasabası adını almasından dolayı bu kısımdan Kelemyenice kasabası ve Boğazköy bağlantılarının çıkartılıp Gümüşsu Kasabası adı altında birleştirilmesini istiyorum.Bu imzasız yazı Fatih43 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Gümüşsu, Simav adıyla her iki madde birleştirildi, lütfen bilginiz dahilinde gereken düzenlemeyi madde üzerinde yapınız.--88.233.182.215 22:18, 26 Haziran 2008 (UTC)

VikiProje Zaman[kaynağı değiştir]

Yılları düzenlemek kategoriler oluşturmak için VikiProje Zaman açılsa kimler katılmak ister. Yapılacak o kadar çok şey var ki ancak proje takımıyla altından kalkılabilir.--Aycanileti 18:29, 27 Haziran 2008 (UTC)

VikiProje LGBT[kaynağı değiştir]

Aycan, zaman projesini isteyince aklıma geldi LGBT ile maddelerimiz çok dağınık, az ve taslak halindeler. proje oluşturulursa, proje kapsamında iyi işler çıkarıabilir.--c3mâL 15:33, 28 Haziran 2008 (UTC)

  • ziraat kategorisi oldukça karışık. Buna düzen vermek gerekiyor ancak işin içinden çıkamayacağımı farkettim. Kategori konusunda deneyimli olan Vikioedistlerden yardım etmelerini rica ediyorum.-- Arjety ileti 20:21, 30 Haziran 2008 (UTC)

Yönetmelik[kaynağı değiştir]

Hakem Kurulu[kaynağı değiştir]

Tüm Vikipedistlere selamlar. Hakemler Kurulu'nun artık kurulması lazım. Hakemler Kurulunun kurulmasını istiyorum.--Kullanıcı:Lord Leatherface 18:37, 28 Haziran 2008 (UTC)

  • Bence Vikipedi:Anlaşmazlıkların giderilmesi bölümünün tümden geliştirilmesi ve uygulamaya sokulması gerekiyor. Politikanın pek çok alt dalının çevrimi yarım, hatta yarımdan da az.
    Eğer Hakem Kurulu ve Arabuluculuk gibi uygulamalar yaşama geçirilebilirse, bunun Vikipedi'miz için çok yararlı olacağını düşünüyorum. --DsMuratileti 15:46, 28 Haziran 2008 (UTC)
  • Bizde Arabulculuk (w:en:Wikipedia:Mediation Committee) de yok. Biliğim kadarıyla Hakem Kurulu'nun kararları alması son çaredir. Bence Arabulculuk kurulu bile yokken Hakem Kurulu'nun kurulması ve uygulamaya sokulması doğru değildir. Yani önce yönergelerin tamamlanması ve Arabulculuk kurulu, sonra Hakem kurulu. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 16:53, 28 Haziran 2008 (UTC)
Takabeg size katılıyorum.Önce Arabuluculuk Kurulu açılsın.Allahın izniyle talibim.Kullanıcı:Lord Leatherface 16:57, 28 Haziran 2008 (UTC)


  • Merhabalar,
  • Öncelikle bu fikre atlamadan önce herkesin İngilizce Vikipedi'deki bu uygulamayı incelemesini dilerim. Zira hakem kurulu Türkçe Vikipedi'de yıllardır hep yanlış anlaşılıyor. Oysa bu çok önemli bir şey ve o kadar kolay da oluşturulamıyor. Bizim bugüne kadar bu kurula ihtiyaç duyulan yaşadığımız bir tane olay olmadı. Yaşanan olayların yarısı kullanıcıların politikalara karşı ilgisizliğindendi. Bu da bence şunu gösteriyor: hakem kurulu kurmadan önce yapılması gerekilen politika ve yönergelere olan ilginin artması ve politika ve yönergelerimizi tamamlamamızdır. Henüz politikalarımız dahi tamamlanmamışken hakem kuruluna öncelik verilmesini cidden uygunsuz buluyorum; bugüne kadar "haydi hakem kurulunu kuralım" diyen çok oldu, buna dair çok laf edildiğini gördüm fakat politikaların oluşturulmasına ve uygulanmasına çok az zaman harcandığını gördüm. Politikalar tamamlanmadıkça hakem kurulunun bir anlamı olmaz. En basitinden; Vikipedi Haber diye bir şey varken, bu tip bir başlığın tek tek kullanıcılara mesaj atılarak reklamının yapılmasının uygun görülmediği, buna hoş bakılmadığı birçok defa politikalarda ve Vikipedi'de tekrarlanmışken, ve biz daha bunu özümseyememişken hakem kuruluna cidden ihtiyacımız var mı diye düşünüyorum.
  • Bence de bir hakem kurulu güzel olur. Fakat bir işleyen admin notice boardumuz dahi yokken hakem kurulunu ne yapacağız? "Hakem kurulu kuralım" derken, bir hakem kurulu hangi olaylara bakar biliniyor mu? Hakem kurulu bırakın bizi bizden çok daha büyük sayısız Vikipedi'de bile ya yok ya da pek etkin değil zira ilgileneceği olay yok. Eğer her gün Vikipedi'de direksiyon savaşları yaşansaydı yani birçok hizmetli birbiriyle kavga edip, fonksiyonlarını birbirleriyle çelişecek şekilde, politikaları ihlâl ederek kullanıyor olsalardı; "evet, bizim cidden acil ihtiyacımız var" derdim. Ama bırakın böyle bir şeyin sık olmasını; böyle bir şey daha önce hiç olmadı. Bizde bu bile yokken ne işe yarayacak hakem kurulu? Henüz tamamlanmamış kayda değerlik yönergelerini tamamlamamız bile hakem kurulundan daha acil, önemli ve faydalı olacaktır - eğer hakem kurulu politikalarını, işleyişini ve İngilizce Vikipedi'deki davaları taraflıca incelerseniz. Tepkimi yanlış anlamayın; ben de hakem kurulumuzun olacağı günün hayalini kuruyorum ama politikalar ve yönergelere topluluk bu kadar ilgisizken, bir yönergeyi geçirmek için haftalarca topluluktan fikir beklerken (ki çoğu kez haftalarca beklesek de bu fikirler bir türlü belirtilmezken) her yıl en az 2-3 kez hakem kurulunun tartışma konusu yapılmasını ve topluluğun buna bir sürü zaman harcamasını, buraya çok politika çevirmiş, hazırlamış birisi olarak üzücü buluyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 17:00, 28 Haziran 2008 (UTC)
  • Noumenon çok haklı, hakem kurulunun karar verebilmesi için daha önce eksik politika ve kuralların tamamlanması gerekli...Olmayan kurallara dayanarak karar verecek bir hakem kurulunun sağlıklı olacağını düşünmüyorum...Zaten şu an hizmetlilerin bir takım anlaşmazlıkları başarıyla çözümlediğini görüyorum, hakem kurulu için çok erken olabilir, İyi çalışmalar...Vikipedist 17:57, 28 Haziran 2008 (UTC)
  • Bu konuda bende Noumenon'a hak veriyorum politika ve yönergelerimizin tam oturmadan hakem kulunun çok abes olcağını düşünüyorum. Ayrıca zaten düzenli vikipedist sayısının azlığından olsa gerek fikir ayrılığı ve zıtlığının çok olmadığını ve hizmetlilerimizin kolayca üstesinden geldiğini düşünüyorum. Tüm vikipedistlere saygılar --Aycanileti 18:01, 28 Haziran 2008 (UTC)
  • Benim böyle bir şeyden haberim yoktu açıkçası. Yorumlarınız ve açıklamalarınızla anladım biraz. Hizmetlilerin anlaşmazlıklarının çözülmesinde rol oynuyormuşlar. Ki hizmetliler arasında bu tür anlaşmazlıklar yok. Normal kullanıcılar arasında da büyük tartışmalar çıkmıyor. Bence de gerek yok henüz. Teşekkürler.  Burak @ 18:15, 28 Haziran 2008 (UTC)
  • Bildiğim ve gördüğüm kadarıyla, Türkçe Vikipedi'de hizmetliler arası çözülemeyecek büyük anlaşmazlıklar oluşmadı; fakat diğer pekçok ilişkide, anlaşmazlıklar ve sorunlar doğabiliyor. Bunların çözümü ya da sorunların o raddeye gelmemesi için, yukarıda da belirttiğim gibi Vikipedi:Anlaşmazlıkların giderilmesi bölümünün Türkçe'ye çevrilmesi gerekli diye düşünüyorum. Bu konuda, konunun uzmanı ve ilgili kullanıcıların yardımları, Vikipedi'ye çok faydalı olacaktır bence. Önemli olan, engellemeli sonuçlara varan anlaşmazlıkları, o dereceye varmadan çözümlemektir. Saygılarımla... --DsMuratileti 11:45, 29 Haziran 2008 (UTC)
  • Bu konuda Kullanıcı:Noumenon'a tamamen katılıyorum. Henüz gereksiz. Ayrıca çok gerekli olduğu acil bir durum olursa sevgili bürokratlarımızın en doğru kararı verebileceğinden eminim. --Manco Capac 14:26, 7 Temmuz 2008 (UTC)
Evet ancak ben bunu bir acil durum senaryosu olarak belirttim, umarım ihtiyaç olmaz, ancak olduğunda başka çaremiz de yok. Kaldı ki bürokratların (hatta yöneticilerin) inisiyatif kullanmaları bu konuda önem arzetmektedir. --Manco Capac 07:17, 8 Temmuz 2008 (UTC)

Hizmetliler arasında anlaşmazlık yok, gül gibi geçinip gidiyoruz :D Hakem kuruluna henüz ihtiyaç yok, daha acil şeyler var.Khutuckmsj 07:37, 18 Ağustos 2008 (UTC)

Vikipedi:Kayda değerlik (TV programları)[kaynağı değiştir]

  • 2008'in Haziran ayının sonunda Vikipedi:Kayda değerlik (TV programları) yönerge teklifi yürürlüğe geçmiş. Bu yönergeden, bugün Manco Capac'ın yaptığı Hızlı Sil etiketlemelerinden sonra haberim oldu. Bence yönergeye İngilizce Vikipedi'deki filmler için kayda değerlik yönergesindeki "The film is widely distributed and has received full length reviews by two or more nationally known critics." kriterine benzer bir kriter de eklenmeli. Önerilerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum. Buradan bir sonuç çıkmadan, bununla etiketli maddeler silinmezse sevinirim. Teşekkürler, iyi çalışmalar... --DsMuratileti 11:16, 7 Temmuz 2008 (UTC)
  • Dsmurat'a katılıyorum; ancak bu gibi önemli bir konu; aynı Mskyrider'ın "şarkı sözleri" örneği gibi acilen oylanmalı düşüncesindeyim. Levent Abi ileti 14:17, 7 Temmuz 2008 (UTC)
  • İyi de Türkiye de çekilen her dizi için her gazetenin TV köşesinde yazan her eleştirmen yorum yapmakta zaten. Bu kritere uymayan bir dizi nerdeyse yok ki! Yanlış anlamayın amacım silmek değil, silmek için yanıp tutuşmuyorum ancak önüne gelen dizinin, filmin burada yer alamsı da hiç hoşuma gitmiyor. Ayrıca Programın genel kayda değerlik kriterini karşılaması yani birçok tarafsız, bağımsız, ikinci veya üçüncü parti kaynaklarca kendi başına konu edilmiş olması kriteri zaten geçerli. Ekstradan bir de bunu belirtmenin bir anlamı yok diye düşünüyorum. --Manco Capac 14:23, 7 Temmuz 2008 (UTC)
  • Belirttiğiniz kriter, bahsettiğim durumu sağlıyorsa, ulusal çapta kabul edilebilir birden çok yazıya konu olan dizilerin kalması gerekmektedir. Bu konuda ulusal gazetelerin verdiği haftalık dergiler bulunmakta örneğin. --DsMuratileti 15:35, 7 Temmuz 2008 (UTC)
  • Ek bir kayda değerlik kriteri olarak, diziden vb. IMDB (İnternet Film Veri Tabanı) vb. kaynaklarda bahsedilmesi gösterilebilir. --DsMuratileti 15:37, 7 Temmuz 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • IMDB'de birçok kayda değer olmayan film ve tv dizisi mevcut; bu sebeple bu bir kriter olursa diğer kriterler çöpe gider. Nitekim benzeri şekilde kitap satış sitelerinde veya kitap veritabanlarından bir kitabın kaydının olması o kitabın kayda değer olduğu anlamına gelmez diye bir kriterimiz var. Bence bahsedilen kriter tv dizileri için muğlaklık ve sorun yaratacaktır. Bir tv dizisi zaten eleştirmenler tarafından konu edilmişse, yani birden çok ulusal çapta yazının konusu olmuşsa, genel kayda değerlik kriterini karşıladığı için zaten kayda değer olarak kabul edilir. Yani bu kriter şu an sahip olduğumuz yönergeye bir şey eklemeyeceği gibi, kullanıcıların kafasını karıştırabilir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 16:46, 7 Temmuz 2008 (UTC)
  • Dediğim gibi, eğer bu kriter benim de belirttiğim durumu sağlıyorsa, bu dizilerin kalması gerekir. O nedenle birden çok ulusal çapta yayının konusu olduğu bilinen, yani bu kriteri sağlayan maddelerdeki Hızlı Sil şablonları ve kayda değerlik şablonları çıkarılmalı. --DsMuratileti 17:48, 7 Temmuz 2008 (UTC)
  • Kayda değerlik şablonlarını çıkarmaya gerek yok. Zaten Şablonun uygulama esasına göre gerekli kaynak gösterimi yapıldığında şablon çıkartılabiliyor. Kişisel olarak dizilere meraklı biri olmayan bir kişi bahsi geçen dizinin kayda değer olup olmadığını madde içinde birden fazla kaynak gösterilmemişse anlayamaz. Kaldı ki bir dizinin içeriğinin ve oyanayan oyuncuların performansının konu edildiği bir yazı da bence kjayda değerlik bakımından yeterli değildir. Ancak o dizinin toplumsal efektleri, oyuncularının ödül alması ve dizinin sosyolojik yorumu kayda değerlik veren bir yazı olur. bakın gördünüz mü şimdiden tartışmaya başlayabiliyoruz. Dolayısıyla bence bir dizinin KD olması için en önemli kriterin dizinin ve oyuncularının KD bir oluşum tarafından ödüllendirilmesi gerekmektedir. Ben gördüğüm yerde maddeleri HS veya KD şablonu ile etiketliyeceğim. Hepinize sevgiler. --Manco Capac 06:27, 8 Temmuz 2008 (UTC)


Şablon kaldırma uyarısı[kaynağı değiştir]

  • İskender Büyük maddesine eklediğim kayda değerlik şablonunun çıkarılması üzerine şöyle {{subst:Şablonkaldırma}} bir şablon oluşturdum, bilginize. Levent Abi ileti 18:54, 9 Temmuz 2008 (UTC)